Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś jecie na obiadek...01/2016

  • Autor: bahus Data: 2016-01-31 00:43:32

    Rosół z makaronem, kaczka z jabłkami, pyzy kapusta modra (poza kadrem)

  • Autor: gabigold Data: 2016-01-31 11:18:13

    Rosół z makaronem swojskim, udka , kluski śląskie, maciupeńkie do tego kapusta zasmażana , kompot z jagód :)

  • Autor: Izuś Data: 2016-01-31 11:52:55

    Na życzenie Młodego obiad bezmięsny- ,,kopytki", sos pieczarkowo- serowy i mizeria.
    Na deser- donaty z czekoladą (z Biedronkidevilish).

  • Autor: mggi63 Data: 2016-01-31 17:51:23

    Rosół z makaronem,pikantna pierś z kurczaka z piekarnika wg Wkn,ziemniaki okraszone przysmażoną cebulką,surówka z białej kapusty.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-01 13:51:28

    OOOO zaczęłaś gotować wink3 . Super , że wróciłaś do wątkucheesy

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-01 13:53:31

    No nie miałam wyjścia bo głodomory już się domagały happy2

  • Autor: małpiatka Data: 2016-01-31 23:37:25

    Ostatnio.. Zupa dyniowo-pomarańczowa z imbirem; curry z ciecierzycą dynią i szpinakiem, risotto z grzybami i filet z kurczaka w parmezanie, schab w sosie marchewkowo-porowym, zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i grzybami.

  • Autor: makusia Data: 2016-02-03 11:28:36

    Ależ apatyczny zestaw, mniami:)

  • Autor: pelunia Data: 2016-02-01 11:45:29

    gołąbki

  • Autor: iwett Data: 2016-02-01 11:52:49

    No tak bez ziemniaczka.............?chinese
    Mnie się szykują dzisiaj placki ziemniaczane.....Poniedziałek dzień bezmięsny :) A daawno nie było...

  • Autor: Kormag Data: 2016-02-01 12:31:58

    A ja nie mogłem się nigdy nadziwić jak to ludziska właśnie z ziemniorami gołąbki jedzą :) U nas w domu gołąbki to zawsze było osobne "samowystarczalne" danie, może różnica bierze się stąd, że wolimy gołąbki pieczone w piekarniku od tych gotowanych w sosie, no ale gdyby wszyscy mieli jednakowe gusta świat byłby strasznie nudnym miejscem cheesy

  • Autor: iwett Data: 2016-02-01 12:53:43

    No.......przecież dopiero to by były nudy na pudy devilish
    Ja tak mam, że gołąbki tylko z ziemniakami i to wszystko polane duuuż ilością sosu, rozmemłane:)
    Nooo taka jedna kupa.........:)
    Za to bigos tylko z chlebem. Z ziemniakami nie zjem.

    A do gołąbków to przewaznie 2 sosy - ja z córką tylko pomidorowy a Mój tylko pieczarkowy.........

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-02-01 13:36:55

    Tiaaaa... a mój kolega rosół + chleb z masłem. grin

  • Autor: pelunia Data: 2016-02-01 13:38:26

    Z ziemniaczkami to u nas tylko mężuśwink2

  • Autor: iwett Data: 2016-02-01 13:46:46

    Tradycyjne? Mięso + ryż ?  Chyba zpiekarnika?  Pycha...........
    Ale tez fajny masz talerz........:)

  • Autor: pelunia Data: 2016-02-01 14:43:54

    Dziękuję,  gołąbki  zwykłe tyle tylko,że  pieczone  a nie gotowane

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-01 15:36:03

    Gęś.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-02 10:42:14

    Spóźniłam się czy jeszcze zostało ? sick

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-02 14:09:39

    Zostało, ale w zamrożeniu czekać będą na Ciebie hahahhahwink2

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-02 15:46:19

    Ok niech i tak będzie happy

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-01 21:42:41

    Kluseczki ziemniaczano-gryczane i bigos :)

  • Autor: Kormag Data: 2016-02-01 21:46:24

    A czy można prosić o przepis na te kluseczki ;>

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-01 23:34:08

    Mogę podać składniki w przybliżeniu, bo ja wszystko robię na tzw."oko". Zrobiłam dużą ilość tych kluseczek z około 2 kg ziemniakôw, które zmieliłam w blenderze, a nie na tarce, tak żeby było łatwiej i szybciej. Do zmielonych lub startych ziemniaków bez oddziela soku dodałam 4 jajka, ok. 0,5 mąki gryczanej, łyżkę soli, ok. 30 dag mąki pszennej i dodałam jeszcze 3 łyżki majeranku. Masa powinna być dość gęsta, podobnie jak na placki. No i oczywiście kłaść łyżką kluski na wrzącą  i osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotować około 12-15 minut w zależności od wielkości klusek. :)

  • Autor: Kormag Data: 2016-02-02 13:55:54

    Bardzo dziękuję, takie kluseczki oprócz smaku nadają potrawom świetny rustykalny charakter :)

  • Autor: iwett Data: 2016-02-19 16:43:44

    Specjalnie kupiłam mąkę gryczaną (cud ,że się trafiła ale drogaaaa :))  na te kluski. W niedzielę machnę bo superancko wyglądaja. Zresztą nie jadłam jeszcze nic z mąką gryczaną.
    Lea a tego soku  z ziemniaków na pewno nie odlewać?

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-19 17:37:06

    Iwett, ja kupowałam mąkę gryczaną w Biedrze i nie była taka droga. Ja miałam niezbyt wodniste ziemniaki. To zależy od gatunku. Ja nigdy nie odlewam wody i zawsze modzę coś innego i dosypuję różne rzeczy, ale ja wydaje się Tobie, że nasz zbyt dużo tej wody, to oczywiście możesz ją odlać. Pamiętaj, że masa powinna być dość zwarta. :)

  • Autor: iwett Data: 2016-02-19 18:42:56

    A ile dałaś za mąkę bo ja kupiłam w Groszku coś ok. 10 zeta/kilo.......

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-19 19:03:44

    A ja ok. 5 zł/kg...

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-29 10:13:44

    Iwett, zapomniałam napisać, że są 2 rodzaje mąki gryczanej, i jedna jest niepalona, a druga zrobina z kaszy palonej. I dlatego ta pierwsza jest droższa...

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-02 09:13:18

    Niedzielowo i poniedziałkowo...Duszona Konina z Grzybami i Cuminem z szybkowaru :))

  • Autor: iwett Data: 2016-02-02 09:20:10

    Jeny.......w życiu konia nie jadłam anxious Jak to smakuje? A gdzie to, to mozna kupić?

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-02 10:19:50

    Ta jest przywieziona z Francji....ale można w dużych halach targowych kupić lub zamówić odpowiednią porcję....
    Smak ma wyjątkowo delikatny, bez specjalnych naleciałości jak baran, czy wół.... Teraz zrobiona w sosie, bo sporo czekała zamrożona na zrobienie, ale we Francji jadamy steki z koniny takie saute lekko wilgotne, ( dla mnie nie krwiste ).

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-02 10:44:37

    Jadłam dawno temu kiełbaskę z konika ....pyszna.... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-02 14:18:02

    No, droga pani, to siadam i gadam z Tobą. Bardzo lubię koninę, najczęściej steki i tatara ale i duszoną w sosie, gulasz, kiełbaski jak mggi63, kabanosy...mniam. Kiedyś w wątku obiadowym dzieliłam się stekiem i obawiałam się krytyki i tych wszystkich " a fe, a be..." hahahahah. Ja zostaje obdarowywana przez brata i bratową, a nabyć można pod Krynicą i w Nowym Sączu w "Rafii". Mięso delikatne i bardzo zdrowe. W zamrażarce czekają na mnie steki właśnie, zapakowane w vaku, więc przydatność i soczystość dłuższa. Pozdrawiam i skubię z Twojego talerzatongue2

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-02 16:07:42

    ...no ja tysz się zastanawiałam jakie gromy na mnie polecą......hi hi hi

    A właśnie najczęściej jadamy steki, usmażone na szybko i potraktowane tylko solą i pieprzem...pyszności:))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-02-03 11:24:57

    Ludożerca!!!
    (To te właśnie gromy) :P

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-03 11:52:40

    ...koniożeca.....devilish

  • Autor: makusia Data: 2016-02-03 11:30:32

    Ponoć smaczne mięsko, ale mnie by przez gardło nie przeszło... :)

  • Autor: iwett Data: 2016-02-03 11:48:33

    No ale przecież nie z własnej stajni :))

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-03 11:52:00

    Otóż to.......smash

    Ja bym swojego królika hodowlanego nie zjadła, ale kupne....już mięsko mi nie przeszkadza i b.lubię:))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-02-03 13:01:34

    Pół życia jeździłam konno i konina mi przez gardło nie przejdzie. Sentyment. A już wiedząc, w jakich warunkach je transportują - to za Chiny Ludowe.

  • Autor: makusia Data: 2016-02-03 22:38:02

    Otóż to. Dla mnie koń jest jak pies czy kot, nic nie poradzę że je kocham :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-03 12:18:29

    Bo to się zapija odpowiednim trunkiem i wsio idzie jak po maśle grin

  • Autor: makusia Data: 2016-02-03 22:38:47

    Nie pomoże :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-04 07:10:14

    A próbowałaś ? wink2

  • Autor: makusia Data: 2016-02-05 21:37:17

    Nie jem koni i nie piję blush

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-02 14:28:08

    Stek wołowy.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-02 15:49:41

    Ja to w skubanie się nie bawię bo pożeram bez pytania rolleyes3

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-02 17:21:06

    hahahahah, bierz ile chcesz laugh tego ci u mnie dostatek.

  • Autor: iwett Data: 2016-02-02 17:34:49

    No, nooo ......polędwica wołowa.........min. 90,- zł za kg..........może i ja się wproszę.......bo chyba nigdy nie dostapię zaszczytu aby takie cosik zjeść...:(

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-02 17:38:17

    Iwet, to dawaj, wystarczy dla wielu wacko

  • Autor: iwett Data: 2016-02-02 17:49:40

    Dzięki wielkie........chyba se muszę nową garsonkę sprawić na tę okoliczność :))

    Ale tak serio.........przypomniała mi się scena z mojego miasta ........w sklepie mięsnym kobiecina tak dobrze po 70 -ce prosi panią aby jej ukroiła kawałek tej polędwicy wołowej..........tak na 1 steka  a ta mówi , że nie ......że nie może kroić........musi kupić cały kawałek.
    No a cena jak wspomniałam.........nie wiem o co chodziło ( wołowina lubi zmieniać kolorek ......może pod wpływem ukrojenia)?


  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-02 18:02:18

    Iwet, nie umiem odpowiedzieć, dlaczego nie sprzedali jednego steka. Ja mam zawsze polędwicę całą, ok.1,8-2kg. No ale przecież moi znajomi kupują w sklepach i biorą tylko potrzebną ilość, 2-4 steki. Dziwne. Może faktycznie obawiali się , że dostanie lekko sinawy kolorek?? Nie wiem huh

  • Autor: bogdzia Data: 2016-02-02 18:23:59

    blush

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-02 18:47:10

    Bogusiu, hahahahah oplułam monitorlaugh, tak mnie grozny stwór przestraszył, że oddam nawet talerz.

  • Autor: bogdzia Data: 2016-02-02 19:03:13

    O to własnie chodziło, a w ogóle to mam kawałek baraniny i muszę się poradzić , co z nim zrobic, aby nie zmarnować? Baranina to dla mnie nowość, ale to na gg, ok?

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-02 16:25:33

    Troszkę w innej odsłonie... żurek z ziemniakami i kuleczkami o smaku białej kiełbasy :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-02 17:33:56

    Wątróbka drobiowa w sosie myśliwskim, kluseczki ziemniaczano-gryczane, ogórki kwaszone :)

  • Autor: Izuś Data: 2016-02-02 18:41:35

    Kotlety sojowe a,la schabowe i kapusta z grochem.
    Jutro obiad na czerwono- ,,czerwone udka" Netki Anetki, czerwony ryż bahusa i sałatka z pomidorów.

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-03 14:50:01

    Dziś u nas skrzydełka inaczej - z moich zbiorów, a na jutro marynuję karczek na grilla (niestety tylko na patelni grillowej) i jakąś sałatkę do tego wymyśle

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-03 15:05:50

    Makaron razowy z kurczakiem i sosem serowo-śmietanowym.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-04 07:11:16

    Biere grin

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-03 16:57:16

    Moje pierwsze ( robione, nie jedzone, bo już kilkakrotnie degustowałam:D )
    CHINKALI:))

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-03 18:29:06

    Rany jakie zarąbiste Ci wyszły... normalnie jak w dobrej knajpie hm szkoda że ja tak nie umiem

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-03 19:32:27

    Dziękuję Reniu blush

    Bałam się właśnie, że nie wyjdą zgrabne, bo ja niezdolna manualnie jestem.....:)) Ale z dobrym ciastem nie są w ogóle kłopotliwe i nie trzeba robić zawrotnych ilości, bo kilkoma się człek najada do syta :DD

  • Autor: Basialis Data: 2016-02-03 21:55:49

    Iwcia,
    piekne te Twoje pierozki............jadlam podobne w Shanghaju z krabowym mieskiem na parze gotowane.Koniecznie musze Twoje sprobowac.

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-03 22:15:49

    Dziękuję blush

    Zrobiłam na oko.....oczywiście:))

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-04 07:12:20

    No i wyszły git thumbsup

  • Autor: makusia Data: 2016-02-03 22:40:53

    Jakie ładniusie, nie jadłam i nie robiłam, chyba się skuszę w końcu :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2016-02-05 14:27:28

    O rany! Iwcia! zdradź wypróbowany przepis...plissssss :*

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-10 13:20:12

    Dorcia, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale ,,feriowałam" na wyjeździe bez wż:))

    Mam nadzieję, że jeszcze chwilę się wstrzymasz, to kolejny raz poczynię już własnoręcznie mieląc mięsiwko i wtedy opiszę dokładnie proporcje, bo moje były robione na mojego smaka i jedynie oczytałam się czego nie może w farszu zabraknąć......a ciasto zrobiłam swoje ulubione z wż:)) Więc będzie prosto i do celu:))

  • Autor: dorotaibasia Data: 2016-02-10 15:32:11

    Iwcia, spokojna głowa:) Coś tam poczytałam, obejrzalam, co nieco juz wiem...ale skoro podasz gotowy przepisik to czekam cierpliwie:)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-04 01:08:58

    Tarta z kiełbasą i grzybami.. A dziś będzie zapiekanka makaronowa z mięsem, dynią i pieczarkami, i barszcz ukraiński.

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-05 11:50:56

    Zapiekanka, ale z sosem z soczewicy zamiast mięsa - córa zażądała kotlecików, więc mięso musiałam jej oddać;) - pochłonęła 4 sztuki, nie doczekała nawet ziemniaków..;) 

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-04 15:56:17

    Pieczony pikantny udziec z indyka z baaaardzo pikantnym chińskim makaronem ( zioła tajskie,sambal oelek,sos teriyaki,sos ostrygowy,czosnek)... Ostre,ale pycha ;)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-04 17:25:50

    Jak tłusto to tylko golonka.

  • Autor: iwett Data: 2016-02-04 17:49:18

    No zagrycha do pącha......grin

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-04 18:10:06

    Iwet, i do pączka, i do faworka i do śledzika, a nawet do kielichalaugh

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-04 18:32:20

    Do pączka to najlepszy jest bigos... i tu wcale nie żartuje. Od dziecka pamiętam że tak jadało się w moim domu rodzinnym. Spróbujcie - smak niesamowity

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-04 18:48:18

    Rany boskie, Renatko, ale tak równocześnie???? Bigos, przegryzasz pączkiem shocked

  • Autor: iwett Data: 2016-02-04 19:31:59

    Nie .......to pączki nadziewane bigosem........byle kapucha nie wystawała grin

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-04 19:35:21

    Dokładnie tak jak mówisz... mama piekła domowe pączki, pudrowane, najlepiej niezbyt duże i bez "nadzienia" ... i do tego talerzyk pysznego domowego bigosu... MNIAM

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-02-04 20:04:48

    Rożne sa gusta dziadek mojego M jadał kotlety mielone z dżemem . 

  • Autor: Basialis Data: 2016-02-04 20:36:48

    To fakt............rozne.Moj M jadal musztarde z dzemem z czarnej porzeczki a pomidory z cukrem.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-05 07:47:54

    A ja jednak wszamie goloneczkę i musztardkę do tego mnammmm ! rolleyes4

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-05 15:05:26

    Jedz i smakuj do woli, była i musztardka hihih

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-04 19:44:42

    Udka pieczone w marynacie + dodatki obiadowe... :)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-05 13:47:14

    Kasza gryczana, karczek z grilla i ogórek kiszony
    Jutro placki ziemniaczane bo chodzą za mną.... od miesiąca

  • Autor: pelunia Data: 2016-02-06 18:06:27

    Wczoraj barszcz czerwony zabielany śmietaną z ziemniakami, dziś zupa gulaszowa.

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-07 10:55:12

    Dziś filet z kurczaka w papirusie, ziemniaki tłuczone i duszona marchewka

  • Autor: Izuś Data: 2016-02-07 13:14:34

    Schab duszony w sosie pieczarkowo-serowym, kasza gryczana i ogórek kiszony.

  • Autor: iwett Data: 2016-02-07 13:40:54

    Flaczki z żołądków i skrzydełek z kaszą.   Polędwica wp. panierowana w sezamie i płatkach, kostki ziemniaczane.  Sałatka z buraczka i jabłek.

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-07 16:46:56

    Karkówka duszona w mleku kokosowym ... miks fasolowy z czosnkiem i natką pietruszki ...pikantny ryż :) Wcześniej...
    rosół z bażanta ... podany z maleńkimi pierożkami z mięsem z tegoż ptaka:)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-07 21:10:12

     Wspaniałe smakowitości, aż na sam widok ślinianki szaleją, omnomnom... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-07 21:20:34

    Rosół kaczo-kurczaczy z kluseczkami kładzionymi, udka pieczone + dodatki obiadowe :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-08 14:40:08

    Swojska kaszanka z kapustą kiszoną, zasmażaną.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-08 17:35:44

    Ślinotok ! rolleyes4

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-08 17:39:45

    Mggi63, dla choreńkiej co tylko chcesz, nawet kaszanka. Zdrowiej w te pędy i gotuj dla nas daisy

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-09 15:55:34

    Ju żem prawie ozdrowiała na Twoje ciepłe słowa happy
    U mnie na razie zapasy zamrażarkowe na topie grin

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-09 17:25:35

    Oooo to cieszę się bardzo i mocno trzymam Twoje ozdrowienie, coby je przypalikować mocniej. Ja dzisiaj też zamrażarkowo, odpiekam mamine gołąbki z kaszą i mięskami różnymi tongue2.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-10 10:26:05

    Takie mamusine i do tego odpieczone to muszą być mniamniusie happy

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-08 22:14:12

    Miruna patagońska, ryż brązowy, papryka, ogórek, sałata :)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-09 08:28:58

    Wczoraj dorsz świeży pieczony plus frytki i sos czosnkowy
    Dziś udka z kurczaka duszone z cebulą i pieczarkami plus ryż i surówka z pekińskiej kapusty z dodatkami

  • Autor: gospodyni91 Data: 2016-02-09 08:57:24

    a ja dzisiaj zjem pieczonego łososia ;) Słyszałam, że najlepiej doprawiać łososia tylko i wyłącznie koperkiem. I niczym więcej. Kojarzycie tę teorię? A może polecacie jakąś przyprawę do łososia, z którą Wam najlepiej smakuje? 

  • Autor: mgronik Data: 2016-02-09 23:13:03

    Ja takiej teorii nie słyszałam. Dla mnie najlepszy łosoś to ten z tego przepisu:
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30045814

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-02-10 08:47:25

    A nie prościej z taką przyprawą, jaką najbardziej lubisz? Ja np. uwielbiam łososia z curry, wolno mi. :D

  • Autor: mgronik Data: 2016-02-10 22:31:16

    Dżanina, po prostu posypujesz curry? Czy pastą smarujesz? Nigdy nie robiłam, a chętnie wypróbuję.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-02-11 11:47:47

    Posypuję. W domu sprawdzę jakim curry, bo mam parę rodzajów. I nie używam wtedy soli.

  • Autor: mgronik Data: 2016-02-11 22:24:47

    To następnym razem spróbuję z curry. Dzięki.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-02-12 20:28:56

    Sorka, że dopiero teraz. Najpierw to było curry z młynka (chyba Kotanyi) a teraz mieszanka Tikka Curry.

  • Autor: mgronik Data: 2016-02-12 22:05:58

    Dzięki, następny łosoś będzie z curry:)

  • Autor: gospodyni91 Data: 2016-02-11 07:52:45

    Bardziej chodziło mi o to, że pewnie jest tak, że akurat do łososia coś bardziej pasuje i lepiej się komponuje niż na przykład z wieprzowiną. No i ja słyszałam o koperku właśnie ;) Dzięki za przepis, na bank skorzystam!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-02-11 11:48:38

    Dla mnie koperek odpada, bo go nie cierpię. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-09 16:25:15

    Zupa pomidorowa na ostro z lanymi kluseczkami, racuszki z bananami, jabłkami i mięsistymi śliwkami suszonymi :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-10 12:24:33

    Wczoraj zupa pomidorowa z ryżem, makaron z dynią, szynką parmeńską i gorgonzolą. Dziś krupnik (właśnie gotuje się dla dzieciaczków), a my będziemy się raczyć urodzinowymi krewetkami..;)

  • Autor: iwett Data: 2016-02-10 13:42:34

    Widzę (a raczej czytam:)), ze czesto stosujesz dynie w potrawach........zamroziłasz czy w słoikach zawekowałaś...bo chyba w sklepach już nie ma?

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-10 21:26:57

    Miałam ogromny zapas dyni (zdjęcie poniżej), a potem jeszcze dokupiłam. Ostatnia, prowansalska (to ta zielona) dopiero teraz trafiła do zamrażarki - już zmieniła kolor na mocno pomarańczowy - jakieś 3 kg zamroziłam pokrojone w kostkę i tak sobie teraz pichcę na dyniowo..;) W słoikach też mam, ale bardziej jako przekąska, bo w occie i z korzennymi przyprawami.

  • Autor: iwett Data: 2016-02-11 08:37:11

    Ale zamroziłaś surową czy blanszowałaś/obgotowałaś?
    Taka w słoiku marynowana jest przepyszna..........

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-11 15:04:02

    Surową, obraną z skórki i wypestkowaną.

  • Autor: iwett Data: 2016-02-11 16:10:49

    Dzięki:)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-10 13:50:00

    Dziś pieczony mintaj i miska surówki z pekińskiej kapusty

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-10 15:35:19

    Spaghetti aglio olio pepernoncino (ogień w gębie).

  • Autor: as Data: 2016-02-11 13:47:29

    Obiad po myśliwsku: fasolka po bretońsku. 

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-12 11:33:36

    Dziś u nas czerwona zalewajka na żeberkach

  • Autor: iwett Data: 2016-02-12 11:53:12

    Co to ?  Cos na buraczkach ?
    U mnie gotuje się barszcz ukraiński a na drugie.........jeszcze nie wiem......piątek ......hmnn....

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-12 12:20:08

    Tak to taka zalewajka z burakiem czerwonym. Ugotowałam do miękkości żeberko wieprzowe, dodałam pokrojone w paseczki 2 buraki, ziele liście  przyprawy. po 10 min pokrojone w kostkę ziemniak, gotować do miękkości. Na koniec zalewam żurkiem i jeszcze gotuję ok 5 min.
    Na talerzu można sobie dodać kleksa śmietany

  • Autor: iwett Data: 2016-02-12 13:42:07

    Bardzo ciekawe.........taki żurek biały ?  Burak słodki.......żurek kwaskawy......ciekawy smak...
    A ten żurek to kupujesz taki w butelce czy sama robisz?
    Fajny przepis.....mogłabys go dac do swoich przepisów ?

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-12 14:35:16

    Nie robię żurku sama, kupuję gotowy u nas najczęściej "siewierski" w butelce, albo w kubku plastikowym pół litrowym

    Przepis mogę dodać w wolnej chwili. Pozdrawiam

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-12 15:20:24

    Faszerowany ziemniak.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-12 15:35:30

    A czym,że zapytam nieśmiało ? I zapieczony ? wink3

    U nas pierogi ruskie zarażarkowe i pomidorowa z ryżem wink2

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-12 15:50:16

    Małgosiu, chciałam powiedzieć , że nadziany : niechęcią, rozczarowaniem...itd, ale to nie ten wątek hehehe.
    Wydrążoną część ugotowanego ziemniaka zmieszałam z serkiem (akurat miałam almette ziołowy), przesmażonym boczkiem wędzonym i szczypiorkiem. Ser na wierzch i zapiekłam w piekarniku. Wiesz, sam farsz smakował prawie jak do ruskich cheesy

  • Autor: mggi63 Data: 2016-02-12 20:45:28

    A no prawie jak ruskie tylko takie unowoczesnione wink2

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-12 17:11:29

    Medalion z indyka w ostrym sosie marchewkowo-paprykowym z wędzoną nutką... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-13 13:59:19

    Grochówka i żeberka na kapuście.

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-14 15:36:49

    Klasyka na "walentynkowo" czyli kotlety mielone podane z pieczarkami,buraczki zasmażane,ziemniaki i ... dużo zieleniny ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-14 19:08:38

    Wieprzowina polsko-syczuańska :)

  • Autor: gospodyni91 Data: 2016-02-15 09:05:58

    A ja dziś nie gotuję! Idę do knajpki na krem z groszku i mięty i szpinak z migdałami ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-15 09:34:01

    To miło spędzić tak dzionek przy dobry jedzonku... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-16 20:13:28

    Obiadek w terenie... :)

  • Autor: iwett Data: 2016-02-17 09:52:18

    A gdzie teren?? Bo widzę stół z talerzem i ..........no nie wiem co tam .na tym talerzu?
    A obok co to ? Szejk szpinakowy?

    Dopisano 2016-2-17 10:19:59:

    Ja sie domagam widoku terenu z jedzonkiem.....evilgrin

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-17 16:52:11

    Obiadek był na wyjeździe w dużym mieście w dużej galerii w lokalu "Marche". Na talerzu jest wszystkiego po trochę czyli pierś kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, karkówka pieczona, kluski śląskie,sos tysiąca wysp, bakłażan z serem, soczewica z warzywami, oliwki czarne z fetą i warzywami, brokuł i kalafior gotowany, morszczuk smażony, surówka z lekko podkiszonej białej kapusty z marchewką i surówka z rzepy, koktajl pietruszkowy... :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-17 06:33:07

    Ostatnio: po raz kolejny risotto z grzybami, polędwiczki wieprzowe z karmelizowanymi jabłkami, zupa z groszkiem, marchewką i kurczakiem, wczoraj tarta z porem, papryką i chilli. Dziś będzie zupa krem marchewkowo-porowa i wieprzowina po chińsku. A jutro tarta z krewetkami i pomidorami..

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-17 07:46:15

    Apetyczne focie :))

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-17 16:22:25

    Z serii LUBIĘ TO ... Karp smażony ,panierowany ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-18 17:58:36

    Zapiekane pieczarki faszerowane mięsem drobiowym :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-18 18:02:56

    Mmmmm... jak ja lubię takie jedzonko, a jeszcze farsz z baraninki ulalala. Chyba jutro sobie machnę , takiego apetytu mi narobiłaś cheesy

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-19 18:13:10

    Jak zobaczyłam w sklepie takie piękne i wielkie pieczary, to po prostu musiałam je kupić. I od razu pomyślałam o takich zapiekanych. Były pyszne... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-19 15:45:16

    Pampuchy / Buchty wg.Glumandy.....najlepsze:)) Z sosem truskawkowym....tongue

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-20 16:09:12

    Krupnik i kotlety mielone drobiowe z pieczarkami :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-20 17:34:48

    Pizza-Pasta zapiekanka :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-20 19:40:19

    Ostatnio: zupa z czerwoną soczewicą i ziemniakami, wieprzowina po chińsku z ryżem; sałatka z pieczonych buraczków z lazurem i roszponką; dziś - pomidorowa z makaronem i gulasz z pieczarkami i marchewką plus kasza gryczana. A jutro to samo co dzisiaj..

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-21 18:33:24

    Rosół z kaczki wiejskiej z kluskami ... Filety z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem żółtym,z suszonymi pomidorami i chili... Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym... Sałata z rzodkiewką :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-21 21:45:50

    Gulasz został dla dzieciaków, a my zjedliśmy roladki z suszonymi pomidorami i szynką.. Pyszne!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-22 21:33:41

    Kaszotto z mięsem stekowym i wątróbką indyczą :)

  • Autor: Izuś Data: 2016-02-23 11:38:40

    Kapuśniak na wędzonce z dobieranymi ziemniakami z boczkiem.

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-24 09:00:35

    U nas jakoś ostatnio mało czasu na gotowanie więc:
    wczoraj fasolka po bretońsku (zapas)
    dzisiaj będzie wątróbka indycza z cebulką i może ziemniaki do tego i kiszony ogórek
    ... na jutro obiecałam jakąś zupę bo dawno nie chlipali :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-24 21:00:48

    Krupnik i kasza gryczana z kurczakiem i warzywami. Dla małżonka do pracy roladki z suszonymi pomidorami (na zimno) i sałatka z pieczonymi buraczkami i serem. 

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-25 07:55:01

    Super ten posiłek ,,wychodny" :))

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-25 08:20:54

    Tak wspaniale się zajmuje dziećmi i mną (ostra rwa kulszowa), że (i tak nie mogąc spać) wykonałam o 5tej rano zamiast nieśmiertelnych kanapek..;) Dziś będzie makaron z cukinią i krewetkami, i tarta z krewetkami i pomidorkami (będzie miał na jutro)..:)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-02-25 09:27:58

    Pyszny wypas:)) Ale jak zasłużył, to tym bardziej warto:))
    Ja uwielbiam zimne kawałki tarty, polane sosem chili słodko-kwaśnym (oczywiście moim domowym) smug

    Wracaj szybciorkiem do pełni zdrówka:))

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-25 17:15:54

    Żołądki indycze w sosie imbirowo-śmietanowym.

  • Autor: as Data: 2016-02-25 17:18:49

    Gulasz wieprzowy z ziemniakami i buraczki z paprką

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-25 17:41:29

    Z serii LUBIĘ TO ... grillowana w piekarniku karkówka,do tego gruszka marynowana,miks surówek i ziemniaki :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-26 07:22:29

    Wczoraj krupnik, makaron z krewetkami i cukinią. Dziś też krupnik i tarta z krewetkami w masie serowej z mascarpone i pomidorami (wczoraj wieczorem upieczona).

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-26 10:58:11

    Udka z kurczaka w miodzie, cytrynie, sosie sojowym z dodatkiem imbiru duszone, dziki ryz. 

  • Autor: as Data: 2016-02-26 17:27:47

    Naleśniki z nutella lub dżemem truskawkowym do wyboru.

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-27 12:38:27

    Dziś u nas canelloni w sosie pomidorowym i beszamelowym. Dawno nie robiłam i przyszła nam ochota, właśnie wsadziłam do piekarnika

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-27 15:36:55

    Dziś męska część hamburgery ... damska tortellini że szpinakiem i ricottą ,polane masłem z czosnkiem i natką pietruszki:)

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-28 14:08:42

    Pizza

  • Autor: Wkn Data: 2016-02-28 14:45:47

    U nas dziś na specjalnie zamówienie najmłodszego domownika - spaghetti z sosem pomidorowym ze świeżą bazylią i wiórkami parmezanu :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-28 14:50:25

    U mnie to obiad " Wybaczcie dzieci, nie mialam czasu nic ugotowac, pozniej zrobie cos normalnego na drugie danie." :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-02-28 20:52:27

    Wygłupiasz się! Toż to pyszny obiad jest! :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-28 21:16:47

    Jako pierwsze danie ujdzie. :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-28 15:34:30

    Wczoraj i dziś zupa meksykańska z kukurydzą i kurczakiem i papryczką chili, roladki z suszonymi śliwkami i camembertem z ziemniakami (i sosem z suszonych śliwek i sosu balsamicznego).

  • Autor: iwett Data: 2016-02-29 09:49:27

    Możesz zdradzic jak robisz taki sos? Śliwki i ocet balsamiczny równa sie pychotka :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-29 10:38:36

    Zrobiłam na oko (w oryginale było czerwone wino i powidła, ale ze względu na silne leki jakie biorę wymyśliłam taki bezalkoholowy) I tak: cebulkę zeszkliłam na maśle, do tego sól i pieprz, odrobina tymianku, dodałam czosnek, podlałam octem balsamicznym, dodałam namoczone suszone śliwki, dusiłam do miękkości i zblendowałam.. Ot i tyle:) Wyszedł smacznie..:)

  • Autor: iwett Data: 2016-02-29 12:12:31

    Pycha!   Dzięki!  Będzie do polędwicy.

  • Autor: renataz36 Data: 2016-02-29 08:16:19

    My wczoraj rodzinnie na "wyjazdowym" obiedzie. Polecam "Szlachecki Dwór" na Jurze Krakowsko - Częstochowskiej. Jedzonko pycha, widoki również, choć niestety padało więc tylko "za oknem"

    Jadłam: mini kopytka, polędwiczki w boczku zapiekane polane sosem grzybowym plus warzywa gotowane MNIAM

    Sorki tylko za brak fotki, jakos mi głupio było wyjąć aparat i cyknąć hm a może trzeba było :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-29 09:54:58

    Na wyrazna prosbe powtorka udek w miodzie i cytrynie. :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-29 13:47:42

    Spaghetti .

  • Autor: Wkn Data: 2016-02-29 13:56:37

    o ja, ale apetyczne - domagam się wstawienia przepisu!

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-02-29 14:05:19

    O matko, Wkn trudniejszych zadań nie możesz zapodać??? Przez pomyłkę otworzyłam pelati zamiast zielonego groszku. Musiałam więc zmienić plany i improwizować, ale pamiętam składniki, bo zapasy domowe mocno ograniczone. Wiesz, takie zwyczajne ale całkiem smaczne. Wstawię, obiecuję, tylko jakoś to odtworzę i zredaguję.

  • Autor: Wkn Data: 2016-02-29 14:08:00

    Uwielbiam makarony!

  • Autor: małpiatka Data: 2016-02-29 17:51:51

    Gulasz z szynki wieprzowej z fasolką szparagową, pomidorami i kaszą gryczaną.. Jutro to samo, ale z innym dodatkiem - może ziemniaki, albo pęczak.

  • Autor: iwett Data: 2016-02-29 17:56:49

    Wczoraj farszynki z frankfurterką i pieczarki giganty nadziewane 3 serami plus sałatka z buraczków.
    Dziś chinkali z mięsem indyczym porosołowym dodatkowo ostałe pieczarki i korniszonki z chili.
    Narobiłam tych pierozków z na 3 dni......tak się fajnie lepi       :)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-03-01 13:19:45

    Dziś gar zupy pomidorowej (oczywiście z ryżem gotowanym w zupie), na pięknych żeberkach mniam będzie co ogryzać

  • Autor: as Data: 2016-03-01 13:25:07

    Zupa fasolowa 

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-03-01 13:54:07

    U nas dzisiaj zupa z zielonego, suszonego grochu.

  • Autor: misia123 Data: 2016-03-01 14:50:41

    Kotleciki mielone z piersi kurczaka w sosie serowym, z makaronem penne i brokułami :)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-03-01 21:46:36

    Pomidorowa z makaronem i wczorajszy gulasz z kaszą jęczmienną.

  • Autor: Basialis Data: 2016-03-01 21:49:25

    Nigdy nie jadlam pomidorowej z makaronem, zawsze z ryzem ale wyglada bardzo apetycznie.

  • Autor: Basialis Data: 2016-03-01 21:51:10

    Bahus zlituj sie, ten watek juz jest taki dlugi, ze czytac nie idzie.

  • Autor: renataz36 Data: 2016-03-02 10:31:15

    Basiu musi to Makusia zrobić, bahus już nie zagląda na WŻ - musi znalazł coś lepszego

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-02 10:37:00

    Czas na nowy wątek, ten już pęka w szwach :)
    Zapraszamy tutaj:
    http://wielkiezarcie.com/forum/12970781896556159956/0#forumbox

Przejdź do pełnej wersji serwisu