Ostatnio.. Zupa dyniowo-pomarańczowa z imbirem; curry z ciecierzycą dynią i szpinakiem, risotto z grzybami i filet z kurczaka w parmezanie, schab w sosie marchewkowo-porowym, zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i grzybami.
A ja nie mogłem się nigdy nadziwić jak to ludziska właśnie z ziemniorami gołąbki jedzą :) U nas w domu gołąbki to zawsze było osobne "samowystarczalne" danie, może różnica bierze się stąd, że wolimy gołąbki pieczone w piekarniku od tych gotowanych w sosie, no ale gdyby wszyscy mieli jednakowe gusta świat byłby strasznie nudnym miejscem
No.......przecież dopiero to by były nudy na pudy Ja tak mam, że gołąbki tylko z ziemniakami i to wszystko polane duuuż ilością sosu, rozmemłane:) Nooo taka jedna kupa.........:) Za to bigos tylko z chlebem. Z ziemniakami nie zjem.
A do gołąbków to przewaznie 2 sosy - ja z córką tylko pomidorowy a Mój tylko pieczarkowy.........
Mogę podać składniki w przybliżeniu, bo ja wszystko robię na tzw."oko". Zrobiłam dużą ilość tych kluseczek z około 2 kg ziemniakôw, które zmieliłam w blenderze, a nie na tarce, tak żeby było łatwiej i szybciej. Do zmielonych lub startych ziemniaków bez oddziela soku dodałam 4 jajka, ok. 0,5 mąki gryczanej, łyżkę soli, ok. 30 dag mąki pszennej i dodałam jeszcze 3 łyżki majeranku. Masa powinna być dość gęsta, podobnie jak na placki. No i oczywiście kłaść łyżką kluski na wrzącą i osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotować około 12-15 minut w zależności od wielkości klusek. :)
Specjalnie kupiłam mąkę gryczaną (cud ,że się trafiła ale drogaaaa :)) na te kluski. W niedzielę machnę bo superancko wyglądaja. Zresztą nie jadłam jeszcze nic z mąką gryczaną. Lea a tego soku z ziemniaków na pewno nie odlewać?
Iwett, ja kupowałam mąkę gryczaną w Biedrze i nie była taka droga. Ja miałam niezbyt wodniste ziemniaki. To zależy od gatunku. Ja nigdy nie odlewam wody i zawsze modzę coś innego i dosypuję różne rzeczy, ale ja wydaje się Tobie, że nasz zbyt dużo tej wody, to oczywiście możesz ją odlać. Pamiętaj, że masa powinna być dość zwarta. :)
Iwett, zapomniałam napisać, że są 2 rodzaje mąki gryczanej, i jedna jest niepalona, a druga zrobina z kaszy palonej. I dlatego ta pierwsza jest droższa...
Ta jest przywieziona z Francji....ale można w dużych halach targowych kupić lub zamówić odpowiednią porcję.... Smak ma wyjątkowo delikatny, bez specjalnych naleciałości jak baran, czy wół.... Teraz zrobiona w sosie, bo sporo czekała zamrożona na zrobienie, ale we Francji jadamy steki z koniny takie saute lekko wilgotne, ( dla mnie nie krwiste ).
No, droga pani, to siadam i gadam z Tobą. Bardzo lubię koninę, najczęściej steki i tatara ale i duszoną w sosie, gulasz, kiełbaski jak mggi63, kabanosy...mniam. Kiedyś w wątku obiadowym dzieliłam się stekiem i obawiałam się krytyki i tych wszystkich " a fe, a be..." hahahahah. Ja zostaje obdarowywana przez brata i bratową, a nabyć można pod Krynicą i w Nowym Sączu w "Rafii". Mięso delikatne i bardzo zdrowe. W zamrażarce czekają na mnie steki właśnie, zapakowane w vaku, więc przydatność i soczystość dłuższa. Pozdrawiam i skubię z Twojego talerza
No, nooo ......polędwica wołowa.........min. 90,- zł za kg..........może i ja się wproszę.......bo chyba nigdy nie dostapię zaszczytu aby takie cosik zjeść...:(
Dzięki wielkie........chyba se muszę nową garsonkę sprawić na tę okoliczność :))
Ale tak serio.........przypomniała mi się scena z mojego miasta ........w sklepie mięsnym kobiecina tak dobrze po 70 -ce prosi panią aby jej ukroiła kawałek tej polędwicy wołowej..........tak na 1 steka a ta mówi , że nie ......że nie może kroić........musi kupić cały kawałek. No a cena jak wspomniałam.........nie wiem o co chodziło ( wołowina lubi zmieniać kolorek ......może pod wpływem ukrojenia)?
Iwet, nie umiem odpowiedzieć, dlaczego nie sprzedali jednego steka. Ja mam zawsze polędwicę całą, ok.1,8-2kg. No ale przecież moi znajomi kupują w sklepach i biorą tylko potrzebną ilość, 2-4 steki. Dziwne. Może faktycznie obawiali się , że dostanie lekko sinawy kolorek?? Nie wiem
O to własnie chodziło, a w ogóle to mam kawałek baraniny i muszę się poradzić , co z nim zrobic, aby nie zmarnować? Baranina to dla mnie nowość, ale to na gg, ok?
Dziś u nas skrzydełka inaczej - z moich zbiorów, a na jutro marynuję karczek na grilla (niestety tylko na patelni grillowej) i jakąś sałatkę do tego wymyśle
Bałam się właśnie, że nie wyjdą zgrabne, bo ja niezdolna manualnie jestem.....:)) Ale z dobrym ciastem nie są w ogóle kłopotliwe i nie trzeba robić zawrotnych ilości, bo kilkoma się człek najada do syta :DD
Dorcia, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale ,,feriowałam" na wyjeździe bez wż:))
Mam nadzieję, że jeszcze chwilę się wstrzymasz, to kolejny raz poczynię już własnoręcznie mieląc mięsiwko i wtedy opiszę dokładnie proporcje, bo moje były robione na mojego smaka i jedynie oczytałam się czego nie może w farszu zabraknąć......a ciasto zrobiłam swoje ulubione z wż:)) Więc będzie prosto i do celu:))
Zapiekanka, ale z sosem z soczewicy zamiast mięsa - córa zażądała kotlecików, więc mięso musiałam jej oddać;) - pochłonęła 4 sztuki, nie doczekała nawet ziemniaków..;)
Do pączka to najlepszy jest bigos... i tu wcale nie żartuje. Od dziecka pamiętam że tak jadało się w moim domu rodzinnym. Spróbujcie - smak niesamowity
Dokładnie tak jak mówisz... mama piekła domowe pączki, pudrowane, najlepiej niezbyt duże i bez "nadzienia" ... i do tego talerzyk pysznego domowego bigosu... MNIAM
Karkówka duszona w mleku kokosowym ... miks fasolowy z czosnkiem i natką pietruszki ...pikantny ryż :) Wcześniej... rosół z bażanta ... podany z maleńkimi pierożkami z mięsem z tegoż ptaka:)
Oooo to cieszę się bardzo i mocno trzymam Twoje ozdrowienie, coby je przypalikować mocniej. Ja dzisiaj też zamrażarkowo, odpiekam mamine gołąbki z kaszą i mięskami różnymi .
Wczoraj dorsz świeży pieczony plus frytki i sos czosnkowy Dziś udka z kurczaka duszone z cebulą i pieczarkami plus ryż i surówka z pekińskiej kapusty z dodatkami
a ja dzisiaj zjem pieczonego łososia ;) Słyszałam, że najlepiej doprawiać łososia tylko i wyłącznie koperkiem. I niczym więcej. Kojarzycie tę teorię? A może polecacie jakąś przyprawę do łososia, z którą Wam najlepiej smakuje?
Bardziej chodziło mi o to, że pewnie jest tak, że akurat do łososia coś bardziej pasuje i lepiej się komponuje niż na przykład z wieprzowiną. No i ja słyszałam o koperku właśnie ;) Dzięki za przepis, na bank skorzystam!
Wczoraj zupa pomidorowa z ryżem, makaron z dynią, szynką parmeńską i gorgonzolą. Dziś krupnik (właśnie gotuje się dla dzieciaczków), a my będziemy się raczyć urodzinowymi krewetkami..;)
Miałam ogromny zapas dyni (zdjęcie poniżej), a potem jeszcze dokupiłam. Ostatnia, prowansalska (to ta zielona) dopiero teraz trafiła do zamrażarki - już zmieniła kolor na mocno pomarańczowy - jakieś 3 kg zamroziłam pokrojone w kostkę i tak sobie teraz pichcę na dyniowo..;) W słoikach też mam, ale bardziej jako przekąska, bo w occie i z korzennymi przyprawami.
Tak to taka zalewajka z burakiem czerwonym. Ugotowałam do miękkości żeberko wieprzowe, dodałam pokrojone w paseczki 2 buraki, ziele liście przyprawy. po 10 min pokrojone w kostkę ziemniak, gotować do miękkości. Na koniec zalewam żurkiem i jeszcze gotuję ok 5 min. Na talerzu można sobie dodać kleksa śmietany
Bardzo ciekawe.........taki żurek biały ? Burak słodki.......żurek kwaskawy......ciekawy smak... A ten żurek to kupujesz taki w butelce czy sama robisz? Fajny przepis.....mogłabys go dac do swoich przepisów ?
Małgosiu, chciałam powiedzieć , że nadziany : niechęcią, rozczarowaniem...itd, ale to nie ten wątek hehehe. Wydrążoną część ugotowanego ziemniaka zmieszałam z serkiem (akurat miałam almette ziołowy), przesmażonym boczkiem wędzonym i szczypiorkiem. Ser na wierzch i zapiekłam w piekarniku. Wiesz, sam farsz smakował prawie jak do ruskich
Obiadek był na wyjeździe w dużym mieście w dużej galerii w lokalu "Marche". Na talerzu jest wszystkiego po trochę czyli pierś kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, karkówka pieczona, kluski śląskie,sos tysiąca wysp, bakłażan z serem, soczewica z warzywami, oliwki czarne z fetą i warzywami, brokuł i kalafior gotowany, morszczuk smażony, surówka z lekko podkiszonej białej kapusty z marchewką i surówka z rzepy, koktajl pietruszkowy... :)
Ostatnio: po raz kolejny risotto z grzybami, polędwiczki wieprzowe z karmelizowanymi jabłkami, zupa z groszkiem, marchewką i kurczakiem, wczoraj tarta z porem, papryką i chilli. Dziś będzie zupa krem marchewkowo-porowa i wieprzowina po chińsku. A jutro tarta z krewetkami i pomidorami..
Ostatnio: zupa z czerwoną soczewicą i ziemniakami, wieprzowina po chińsku z ryżem; sałatka z pieczonych buraczków z lazurem i roszponką; dziś - pomidorowa z makaronem i gulasz z pieczarkami i marchewką plus kasza gryczana. A jutro to samo co dzisiaj..
Rosół z kaczki wiejskiej z kluskami ... Filety z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem żółtym,z suszonymi pomidorami i chili... Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym... Sałata z rzodkiewką :)
U nas jakoś ostatnio mało czasu na gotowanie więc: wczoraj fasolka po bretońsku (zapas) dzisiaj będzie wątróbka indycza z cebulką i może ziemniaki do tego i kiszony ogórek ... na jutro obiecałam jakąś zupę bo dawno nie chlipali :)
Krupnik i kasza gryczana z kurczakiem i warzywami. Dla małżonka do pracy roladki z suszonymi pomidorami (na zimno) i sałatka z pieczonymi buraczkami i serem.
Tak wspaniale się zajmuje dziećmi i mną (ostra rwa kulszowa), że (i tak nie mogąc spać) wykonałam o 5tej rano zamiast nieśmiertelnych kanapek..;) Dziś będzie makaron z cukinią i krewetkami, i tarta z krewetkami i pomidorkami (będzie miał na jutro)..:)
Pyszny wypas:)) Ale jak zasłużył, to tym bardziej warto:)) Ja uwielbiam zimne kawałki tarty, polane sosem chili słodko-kwaśnym (oczywiście moim domowym)
Wczoraj krupnik, makaron z krewetkami i cukinią. Dziś też krupnik i tarta z krewetkami w masie serowej z mascarpone i pomidorami (wczoraj wieczorem upieczona).
Wczoraj i dziś zupa meksykańska z kukurydzą i kurczakiem i papryczką chili, roladki z suszonymi śliwkami i camembertem z ziemniakami (i sosem z suszonych śliwek i sosu balsamicznego).
Zrobiłam na oko (w oryginale było czerwone wino i powidła, ale ze względu na silne leki jakie biorę wymyśliłam taki bezalkoholowy) I tak: cebulkę zeszkliłam na maśle, do tego sól i pieprz, odrobina tymianku, dodałam czosnek, podlałam octem balsamicznym, dodałam namoczone suszone śliwki, dusiłam do miękkości i zblendowałam.. Ot i tyle:) Wyszedł smacznie..:)
My wczoraj rodzinnie na "wyjazdowym" obiedzie. Polecam "Szlachecki Dwór" na Jurze Krakowsko - Częstochowskiej. Jedzonko pycha, widoki również, choć niestety padało więc tylko "za oknem"
Jadłam: mini kopytka, polędwiczki w boczku zapiekane polane sosem grzybowym plus warzywa gotowane MNIAM
Sorki tylko za brak fotki, jakos mi głupio było wyjąć aparat i cyknąć hm a może trzeba było :)
O matko, Wkn trudniejszych zadań nie możesz zapodać??? Przez pomyłkę otworzyłam pelati zamiast zielonego groszku. Musiałam więc zmienić plany i improwizować, ale pamiętam składniki, bo zapasy domowe mocno ograniczone. Wiesz, takie zwyczajne ale całkiem smaczne. Wstawię, obiecuję, tylko jakoś to odtworzę i zredaguję.
Wczoraj farszynki z frankfurterką i pieczarki giganty nadziewane 3 serami plus sałatka z buraczków. Dziś chinkali z mięsem indyczym porosołowym dodatkowo ostałe pieczarki i korniszonki z chili. Narobiłam tych pierozków z na 3 dni......tak się fajnie lepi :)
Rosół z makaronem, kaczka z jabłkami, pyzy kapusta modra (poza kadrem)
Rosół z makaronem swojskim, udka , kluski śląskie, maciupeńkie do tego kapusta zasmażana , kompot z jagód :)
Na życzenie Młodego obiad bezmięsny- ,,kopytki", sos pieczarkowo- serowy i mizeria.
Na deser- donaty z czekoladą (z Biedronki).
Rosół z makaronem,pikantna pierś z kurczaka z piekarnika wg Wkn,ziemniaki okraszone przysmażoną cebulką,surówka z białej kapusty.
OOOO zaczęłaś gotować . Super , że wróciłaś do wątku
No nie miałam wyjścia bo głodomory już się domagały
Ostatnio.. Zupa dyniowo-pomarańczowa z imbirem; curry z ciecierzycą dynią i szpinakiem, risotto z grzybami i filet z kurczaka w parmezanie, schab w sosie marchewkowo-porowym, zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i grzybami.
Ależ apatyczny zestaw, mniami:)
gołąbki
No tak bez ziemniaczka.............?
Mnie się szykują dzisiaj placki ziemniaczane.....Poniedziałek dzień bezmięsny :) A daawno nie było...
A ja nie mogłem się nigdy nadziwić jak to ludziska właśnie z ziemniorami gołąbki jedzą :) U nas w domu gołąbki to zawsze było osobne "samowystarczalne" danie, może różnica bierze się stąd, że wolimy gołąbki pieczone w piekarniku od tych gotowanych w sosie, no ale gdyby wszyscy mieli jednakowe gusta świat byłby strasznie nudnym miejscem
No.......przecież dopiero to by były nudy na pudy
Ja tak mam, że gołąbki tylko z ziemniakami i to wszystko polane duuuż ilością sosu, rozmemłane:)
Nooo taka jedna kupa.........:)
Za to bigos tylko z chlebem. Z ziemniakami nie zjem.
A do gołąbków to przewaznie 2 sosy - ja z córką tylko pomidorowy a Mój tylko pieczarkowy.........
Tiaaaa... a mój kolega rosół + chleb z masłem.
Z ziemniaczkami to u nas tylko mężuś
Tradycyjne? Mięso + ryż ? Chyba zpiekarnika? Pycha...........
Ale tez fajny masz talerz........:)
Dziękuję, gołąbki zwykłe tyle tylko,że pieczone a nie gotowane
Gęś.
Spóźniłam się czy jeszcze zostało ?
Zostało, ale w zamrożeniu czekać będą na Ciebie hahahhah
Ok niech i tak będzie
Kluseczki ziemniaczano-gryczane i bigos :)
A czy można prosić o przepis na te kluseczki ;>
Mogę podać składniki w przybliżeniu, bo ja wszystko robię na tzw."oko". Zrobiłam dużą ilość tych kluseczek z około 2 kg ziemniakôw, które zmieliłam w blenderze, a nie na tarce, tak żeby było łatwiej i szybciej. Do zmielonych lub startych ziemniaków bez oddziela soku dodałam 4 jajka, ok. 0,5 mąki gryczanej, łyżkę soli, ok. 30 dag mąki pszennej i dodałam jeszcze 3 łyżki majeranku. Masa powinna być dość gęsta, podobnie jak na placki. No i oczywiście kłaść łyżką kluski na wrzącą i osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotować około 12-15 minut w zależności od wielkości klusek. :)
Bardzo dziękuję, takie kluseczki oprócz smaku nadają potrawom świetny rustykalny charakter :)
Specjalnie kupiłam mąkę gryczaną (cud ,że się trafiła ale drogaaaa :)) na te kluski. W niedzielę machnę bo superancko wyglądaja. Zresztą nie jadłam jeszcze nic z mąką gryczaną.
Lea a tego soku z ziemniaków na pewno nie odlewać?
Iwett, ja kupowałam mąkę gryczaną w Biedrze i nie była taka droga. Ja miałam niezbyt wodniste ziemniaki. To zależy od gatunku. Ja nigdy nie odlewam wody i zawsze modzę coś innego i dosypuję różne rzeczy, ale ja wydaje się Tobie, że nasz zbyt dużo tej wody, to oczywiście możesz ją odlać. Pamiętaj, że masa powinna być dość zwarta. :)
A ile dałaś za mąkę bo ja kupiłam w Groszku coś ok. 10 zeta/kilo.......
A ja ok. 5 zł/kg...
Iwett, zapomniałam napisać, że są 2 rodzaje mąki gryczanej, i jedna jest niepalona, a druga zrobina z kaszy palonej. I dlatego ta pierwsza jest droższa...
Niedzielowo i poniedziałkowo...Duszona Konina z Grzybami i Cuminem z szybkowaru :))
Jeny.......w życiu konia nie jadłam Jak to smakuje? A gdzie to, to mozna kupić?
Ta jest przywieziona z Francji....ale można w dużych halach targowych kupić lub zamówić odpowiednią porcję....
Smak ma wyjątkowo delikatny, bez specjalnych naleciałości jak baran, czy wół.... Teraz zrobiona w sosie, bo sporo czekała zamrożona na zrobienie, ale we Francji jadamy steki z koniny takie saute lekko wilgotne, ( dla mnie nie krwiste ).
Jadłam dawno temu kiełbaskę z konika ....pyszna.... :)
No, droga pani, to siadam i gadam z Tobą. Bardzo lubię koninę, najczęściej steki i tatara ale i duszoną w sosie, gulasz, kiełbaski jak mggi63, kabanosy...mniam. Kiedyś w wątku obiadowym dzieliłam się stekiem i obawiałam się krytyki i tych wszystkich " a fe, a be..." hahahahah. Ja zostaje obdarowywana przez brata i bratową, a nabyć można pod Krynicą i w Nowym Sączu w "Rafii". Mięso delikatne i bardzo zdrowe. W zamrażarce czekają na mnie steki właśnie, zapakowane w vaku, więc przydatność i soczystość dłuższa. Pozdrawiam i skubię z Twojego talerza
...no ja tysz się zastanawiałam jakie gromy na mnie polecą......hi hi hi
A właśnie najczęściej jadamy steki, usmażone na szybko i potraktowane tylko solą i pieprzem...pyszności:))
Ludożerca!!!
(To te właśnie gromy) :P
...koniożeca.....
Ponoć smaczne mięsko, ale mnie by przez gardło nie przeszło... :)
No ale przecież nie z własnej stajni :))
Otóż to.......
Ja bym swojego królika hodowlanego nie zjadła, ale kupne....już mięsko mi nie przeszkadza i b.lubię:))
Pół życia jeździłam konno i konina mi przez gardło nie przejdzie. Sentyment. A już wiedząc, w jakich warunkach je transportują - to za Chiny Ludowe.
Otóż to. Dla mnie koń jest jak pies czy kot, nic nie poradzę że je kocham :)
Bo to się zapija odpowiednim trunkiem i wsio idzie jak po maśle
Nie pomoże :)
A próbowałaś ?
Nie jem koni i nie piję
Stek wołowy.
Ja to w skubanie się nie bawię bo pożeram bez pytania
hahahahah, bierz ile chcesz tego ci u mnie dostatek.
No, nooo ......polędwica wołowa.........min. 90,- zł za kg..........może i ja się wproszę.......bo chyba nigdy nie dostapię zaszczytu aby takie cosik zjeść...:(
Iwet, to dawaj, wystarczy dla wielu
Dzięki wielkie........chyba se muszę nową garsonkę sprawić na tę okoliczność :))
Ale tak serio.........przypomniała mi się scena z mojego miasta ........w sklepie mięsnym kobiecina tak dobrze po 70 -ce prosi panią aby jej ukroiła kawałek tej polędwicy wołowej..........tak na 1 steka a ta mówi , że nie ......że nie może kroić........musi kupić cały kawałek.
No a cena jak wspomniałam.........nie wiem o co chodziło ( wołowina lubi zmieniać kolorek ......może pod wpływem ukrojenia)?
Iwet, nie umiem odpowiedzieć, dlaczego nie sprzedali jednego steka. Ja mam zawsze polędwicę całą, ok.1,8-2kg. No ale przecież moi znajomi kupują w sklepach i biorą tylko potrzebną ilość, 2-4 steki. Dziwne. Może faktycznie obawiali się , że dostanie lekko sinawy kolorek?? Nie wiem
Bogusiu, hahahahah oplułam monitor, tak mnie grozny stwór przestraszył, że oddam nawet talerz.
O to własnie chodziło, a w ogóle to mam kawałek baraniny i muszę się poradzić , co z nim zrobic, aby nie zmarnować? Baranina to dla mnie nowość, ale to na gg, ok?
Troszkę w innej odsłonie... żurek z ziemniakami i kuleczkami o smaku białej kiełbasy :)
Wątróbka drobiowa w sosie myśliwskim, kluseczki ziemniaczano-gryczane, ogórki kwaszone :)
Kotlety sojowe a,la schabowe i kapusta z grochem.
Jutro obiad na czerwono- ,,czerwone udka" Netki Anetki, czerwony ryż bahusa i sałatka z pomidorów.
Dziś u nas skrzydełka inaczej - z moich zbiorów, a na jutro marynuję karczek na grilla (niestety tylko na patelni grillowej) i jakąś sałatkę do tego wymyśle
Makaron razowy z kurczakiem i sosem serowo-śmietanowym.
Biere
Moje pierwsze ( robione, nie jedzone, bo już kilkakrotnie degustowałam:D )
CHINKALI:))
Rany jakie zarąbiste Ci wyszły... normalnie jak w dobrej knajpie hm szkoda że ja tak nie umiem
Dziękuję Reniu
Bałam się właśnie, że nie wyjdą zgrabne, bo ja niezdolna manualnie jestem.....:)) Ale z dobrym ciastem nie są w ogóle kłopotliwe i nie trzeba robić zawrotnych ilości, bo kilkoma się człek najada do syta :DD
Iwcia,
piekne te Twoje pierozki............jadlam podobne w Shanghaju z krabowym mieskiem na parze gotowane.Koniecznie musze Twoje sprobowac.
Dziękuję
Zrobiłam na oko.....oczywiście:))
No i wyszły git
Jakie ładniusie, nie jadłam i nie robiłam, chyba się skuszę w końcu :)
O rany! Iwcia! zdradź wypróbowany przepis...plissssss :*
Dorcia, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale ,,feriowałam" na wyjeździe bez wż:))
Mam nadzieję, że jeszcze chwilę się wstrzymasz, to kolejny raz poczynię już własnoręcznie mieląc mięsiwko i wtedy opiszę dokładnie proporcje, bo moje były robione na mojego smaka i jedynie oczytałam się czego nie może w farszu zabraknąć......a ciasto zrobiłam swoje ulubione z wż:)) Więc będzie prosto i do celu:))
Iwcia, spokojna głowa:) Coś tam poczytałam, obejrzalam, co nieco juz wiem...ale skoro podasz gotowy przepisik to czekam cierpliwie:)
Tarta z kiełbasą i grzybami.. A dziś będzie zapiekanka makaronowa z mięsem, dynią i pieczarkami, i barszcz ukraiński.
Zapiekanka, ale z sosem z soczewicy zamiast mięsa - córa zażądała kotlecików, więc mięso musiałam jej oddać;) - pochłonęła 4 sztuki, nie doczekała nawet ziemniaków..;)
Pieczony pikantny udziec z indyka z baaaardzo pikantnym chińskim makaronem ( zioła tajskie,sambal oelek,sos teriyaki,sos ostrygowy,czosnek)... Ostre,ale pycha ;)
Jak tłusto to tylko golonka.
No zagrycha do pącha......
Iwet, i do pączka, i do faworka i do śledzika, a nawet do kielicha
Do pączka to najlepszy jest bigos... i tu wcale nie żartuje. Od dziecka pamiętam że tak jadało się w moim domu rodzinnym. Spróbujcie - smak niesamowity
Rany boskie, Renatko, ale tak równocześnie???? Bigos, przegryzasz pączkiem
Nie .......to pączki nadziewane bigosem........byle kapucha nie wystawała
Dokładnie tak jak mówisz... mama piekła domowe pączki, pudrowane, najlepiej niezbyt duże i bez "nadzienia" ... i do tego talerzyk pysznego domowego bigosu... MNIAM
Rożne sa gusta dziadek mojego M jadał kotlety mielone z dżemem .
To fakt............rozne.Moj M jadal musztarde z dzemem z czarnej porzeczki a pomidory z cukrem.
A ja jednak wszamie goloneczkę i musztardkę do tego mnammmm !
Jedz i smakuj do woli, była i musztardka hihih
Udka pieczone w marynacie + dodatki obiadowe... :)
Kasza gryczana, karczek z grilla i ogórek kiszony
Jutro placki ziemniaczane bo chodzą za mną.... od miesiąca
Wczoraj barszcz czerwony zabielany śmietaną z ziemniakami, dziś zupa gulaszowa.
Dziś filet z kurczaka w papirusie, ziemniaki tłuczone i duszona marchewka
Schab duszony w sosie pieczarkowo-serowym, kasza gryczana i ogórek kiszony.
Flaczki z żołądków i skrzydełek z kaszą. Polędwica wp. panierowana w sezamie i płatkach, kostki ziemniaczane. Sałatka z buraczka i jabłek.
Karkówka duszona w mleku kokosowym ... miks fasolowy z czosnkiem i natką pietruszki ...pikantny ryż :) Wcześniej...
rosół z bażanta ... podany z maleńkimi pierożkami z mięsem z tegoż ptaka:)
Wspaniałe smakowitości, aż na sam widok ślinianki szaleją, omnomnom... :)
Rosół kaczo-kurczaczy z kluseczkami kładzionymi, udka pieczone + dodatki obiadowe :)
Swojska kaszanka z kapustą kiszoną, zasmażaną.
Ślinotok !
Mggi63, dla choreńkiej co tylko chcesz, nawet kaszanka. Zdrowiej w te pędy i gotuj dla nas
Ju żem prawie ozdrowiała na Twoje ciepłe słowa
U mnie na razie zapasy zamrażarkowe na topie
Oooo to cieszę się bardzo i mocno trzymam Twoje ozdrowienie, coby je przypalikować mocniej. Ja dzisiaj też zamrażarkowo, odpiekam mamine gołąbki z kaszą i mięskami różnymi .
Takie mamusine i do tego odpieczone to muszą być mniamniusie
Miruna patagońska, ryż brązowy, papryka, ogórek, sałata :)
Wczoraj dorsz świeży pieczony plus frytki i sos czosnkowy
Dziś udka z kurczaka duszone z cebulą i pieczarkami plus ryż i surówka z pekińskiej kapusty z dodatkami
a ja dzisiaj zjem pieczonego łososia ;) Słyszałam, że najlepiej doprawiać łososia tylko i wyłącznie koperkiem. I niczym więcej. Kojarzycie tę teorię? A może polecacie jakąś przyprawę do łososia, z którą Wam najlepiej smakuje?
Ja takiej teorii nie słyszałam. Dla mnie najlepszy łosoś to ten z tego przepisu:
http://wielkiezarcie.com/recipes/30045814
A nie prościej z taką przyprawą, jaką najbardziej lubisz? Ja np. uwielbiam łososia z curry, wolno mi. :D
Dżanina, po prostu posypujesz curry? Czy pastą smarujesz? Nigdy nie robiłam, a chętnie wypróbuję.
Posypuję. W domu sprawdzę jakim curry, bo mam parę rodzajów. I nie używam wtedy soli.
To następnym razem spróbuję z curry. Dzięki.
Sorka, że dopiero teraz. Najpierw to było curry z młynka (chyba Kotanyi) a teraz mieszanka Tikka Curry.
Dzięki, następny łosoś będzie z curry:)
Bardziej chodziło mi o to, że pewnie jest tak, że akurat do łososia coś bardziej pasuje i lepiej się komponuje niż na przykład z wieprzowiną. No i ja słyszałam o koperku właśnie ;) Dzięki za przepis, na bank skorzystam!
Dla mnie koperek odpada, bo go nie cierpię. :)
Zupa pomidorowa na ostro z lanymi kluseczkami, racuszki z bananami, jabłkami i mięsistymi śliwkami suszonymi :)
Wczoraj zupa pomidorowa z ryżem, makaron z dynią, szynką parmeńską i gorgonzolą. Dziś krupnik (właśnie gotuje się dla dzieciaczków), a my będziemy się raczyć urodzinowymi krewetkami..;)
Widzę (a raczej czytam:)), ze czesto stosujesz dynie w potrawach........zamroziłasz czy w słoikach zawekowałaś...bo chyba w sklepach już nie ma?
Miałam ogromny zapas dyni (zdjęcie poniżej), a potem jeszcze dokupiłam. Ostatnia, prowansalska (to ta zielona) dopiero teraz trafiła do zamrażarki - już zmieniła kolor na mocno pomarańczowy - jakieś 3 kg zamroziłam pokrojone w kostkę i tak sobie teraz pichcę na dyniowo..;) W słoikach też mam, ale bardziej jako przekąska, bo w occie i z korzennymi przyprawami.
Ale zamroziłaś surową czy blanszowałaś/obgotowałaś?
Taka w słoiku marynowana jest przepyszna..........
Surową, obraną z skórki i wypestkowaną.
Dzięki:)
Dziś pieczony mintaj i miska surówki z pekińskiej kapusty
Spaghetti aglio olio pepernoncino (ogień w gębie).
Obiad po myśliwsku: fasolka po bretońsku.
Dziś u nas czerwona zalewajka na żeberkach
Co to ? Cos na buraczkach ?
U mnie gotuje się barszcz ukraiński a na drugie.........jeszcze nie wiem......piątek ......hmnn....
Tak to taka zalewajka z burakiem czerwonym. Ugotowałam do miękkości żeberko wieprzowe, dodałam pokrojone w paseczki 2 buraki, ziele liście przyprawy. po 10 min pokrojone w kostkę ziemniak, gotować do miękkości. Na koniec zalewam żurkiem i jeszcze gotuję ok 5 min.
Na talerzu można sobie dodać kleksa śmietany
Bardzo ciekawe.........taki żurek biały ? Burak słodki.......żurek kwaskawy......ciekawy smak...
A ten żurek to kupujesz taki w butelce czy sama robisz?
Fajny przepis.....mogłabys go dac do swoich przepisów ?
Nie robię żurku sama, kupuję gotowy u nas najczęściej "siewierski" w butelce, albo w kubku plastikowym pół litrowym
Przepis mogę dodać w wolnej chwili. Pozdrawiam
Faszerowany ziemniak.
A czym,że zapytam nieśmiało ? I zapieczony ?
U nas pierogi ruskie zarażarkowe i pomidorowa z ryżem
Małgosiu, chciałam powiedzieć , że nadziany : niechęcią, rozczarowaniem...itd, ale to nie ten wątek hehehe.
Wydrążoną część ugotowanego ziemniaka zmieszałam z serkiem (akurat miałam almette ziołowy), przesmażonym boczkiem wędzonym i szczypiorkiem. Ser na wierzch i zapiekłam w piekarniku. Wiesz, sam farsz smakował prawie jak do ruskich
A no prawie jak ruskie tylko takie unowoczesnione
Medalion z indyka w ostrym sosie marchewkowo-paprykowym z wędzoną nutką... :)
Grochówka i żeberka na kapuście.
Klasyka na "walentynkowo" czyli kotlety mielone podane z pieczarkami,buraczki zasmażane,ziemniaki i ... dużo zieleniny ;)
Wieprzowina polsko-syczuańska :)
A ja dziś nie gotuję! Idę do knajpki na krem z groszku i mięty i szpinak z migdałami ;)
To miło spędzić tak dzionek przy dobry jedzonku... :)
Obiadek w terenie... :)
A gdzie teren?? Bo widzę stół z talerzem i ..........no nie wiem co tam .na tym talerzu?
A obok co to ? Szejk szpinakowy?
Dopisano 2016-2-17 10:19:59:
Ja sie domagam widoku terenu z jedzonkiem.....Obiadek był na wyjeździe w dużym mieście w dużej galerii w lokalu "Marche". Na talerzu jest wszystkiego po trochę czyli pierś kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, karkówka pieczona, kluski śląskie,sos tysiąca wysp, bakłażan z serem, soczewica z warzywami, oliwki czarne z fetą i warzywami, brokuł i kalafior gotowany, morszczuk smażony, surówka z lekko podkiszonej białej kapusty z marchewką i surówka z rzepy, koktajl pietruszkowy... :)
Ostatnio: po raz kolejny risotto z grzybami, polędwiczki wieprzowe z karmelizowanymi jabłkami, zupa z groszkiem, marchewką i kurczakiem, wczoraj tarta z porem, papryką i chilli. Dziś będzie zupa krem marchewkowo-porowa i wieprzowina po chińsku. A jutro tarta z krewetkami i pomidorami..
Apetyczne focie :))
Z serii LUBIĘ TO ... Karp smażony ,panierowany ;)
Zapiekane pieczarki faszerowane mięsem drobiowym :)
Mmmmm... jak ja lubię takie jedzonko, a jeszcze farsz z baraninki ulalala. Chyba jutro sobie machnę , takiego apetytu mi narobiłaś
Jak zobaczyłam w sklepie takie piękne i wielkie pieczary, to po prostu musiałam je kupić. I od razu pomyślałam o takich zapiekanych. Były pyszne... :)
Pampuchy / Buchty wg.Glumandy.....najlepsze:)) Z sosem truskawkowym....
Krupnik i kotlety mielone drobiowe z pieczarkami :)
Pizza-Pasta zapiekanka :)
Ostatnio: zupa z czerwoną soczewicą i ziemniakami, wieprzowina po chińsku z ryżem; sałatka z pieczonych buraczków z lazurem i roszponką; dziś - pomidorowa z makaronem i gulasz z pieczarkami i marchewką plus kasza gryczana. A jutro to samo co dzisiaj..
Rosół z kaczki wiejskiej z kluskami ... Filety z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem żółtym,z suszonymi pomidorami i chili... Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym... Sałata z rzodkiewką :)
Gulasz został dla dzieciaków, a my zjedliśmy roladki z suszonymi pomidorami i szynką.. Pyszne!
Kaszotto z mięsem stekowym i wątróbką indyczą :)
Kapuśniak na wędzonce z dobieranymi ziemniakami z boczkiem.
U nas jakoś ostatnio mało czasu na gotowanie więc:
wczoraj fasolka po bretońsku (zapas)
dzisiaj będzie wątróbka indycza z cebulką i może ziemniaki do tego i kiszony ogórek
... na jutro obiecałam jakąś zupę bo dawno nie chlipali :)
Krupnik i kasza gryczana z kurczakiem i warzywami. Dla małżonka do pracy roladki z suszonymi pomidorami (na zimno) i sałatka z pieczonymi buraczkami i serem.
Super ten posiłek ,,wychodny" :))
Tak wspaniale się zajmuje dziećmi i mną (ostra rwa kulszowa), że (i tak nie mogąc spać) wykonałam o 5tej rano zamiast nieśmiertelnych kanapek..;) Dziś będzie makaron z cukinią i krewetkami, i tarta z krewetkami i pomidorkami (będzie miał na jutro)..:)
Pyszny wypas:)) Ale jak zasłużył, to tym bardziej warto:))
Ja uwielbiam zimne kawałki tarty, polane sosem chili słodko-kwaśnym (oczywiście moim domowym)
Wracaj szybciorkiem do pełni zdrówka:))
Żołądki indycze w sosie imbirowo-śmietanowym.
Gulasz wieprzowy z ziemniakami i buraczki z paprką
Z serii LUBIĘ TO ... grillowana w piekarniku karkówka,do tego gruszka marynowana,miks surówek i ziemniaki :)
Wczoraj krupnik, makaron z krewetkami i cukinią. Dziś też krupnik i tarta z krewetkami w masie serowej z mascarpone i pomidorami (wczoraj wieczorem upieczona).
Udka z kurczaka w miodzie, cytrynie, sosie sojowym z dodatkiem imbiru duszone, dziki ryz.
Naleśniki z nutella lub dżemem truskawkowym do wyboru.
Dziś u nas canelloni w sosie pomidorowym i beszamelowym. Dawno nie robiłam i przyszła nam ochota, właśnie wsadziłam do piekarnika
Dziś męska część hamburgery ... damska tortellini że szpinakiem i ricottą ,polane masłem z czosnkiem i natką pietruszki:)
Pizza
U nas dziś na specjalnie zamówienie najmłodszego domownika - spaghetti z sosem pomidorowym ze świeżą bazylią i wiórkami parmezanu :)
U mnie to obiad " Wybaczcie dzieci, nie mialam czasu nic ugotowac, pozniej zrobie cos normalnego na drugie danie." :)
Wygłupiasz się! Toż to pyszny obiad jest! :)
Jako pierwsze danie ujdzie. :)
Wczoraj i dziś zupa meksykańska z kukurydzą i kurczakiem i papryczką chili, roladki z suszonymi śliwkami i camembertem z ziemniakami (i sosem z suszonych śliwek i sosu balsamicznego).
Możesz zdradzic jak robisz taki sos? Śliwki i ocet balsamiczny równa sie pychotka :)
Zrobiłam na oko (w oryginale było czerwone wino i powidła, ale ze względu na silne leki jakie biorę wymyśliłam taki bezalkoholowy) I tak: cebulkę zeszkliłam na maśle, do tego sól i pieprz, odrobina tymianku, dodałam czosnek, podlałam octem balsamicznym, dodałam namoczone suszone śliwki, dusiłam do miękkości i zblendowałam.. Ot i tyle:) Wyszedł smacznie..:)
Pycha! Dzięki! Będzie do polędwicy.
My wczoraj rodzinnie na "wyjazdowym" obiedzie. Polecam "Szlachecki Dwór" na Jurze Krakowsko - Częstochowskiej. Jedzonko pycha, widoki również, choć niestety padało więc tylko "za oknem"
Jadłam: mini kopytka, polędwiczki w boczku zapiekane polane sosem grzybowym plus warzywa gotowane MNIAM
Sorki tylko za brak fotki, jakos mi głupio było wyjąć aparat i cyknąć hm a może trzeba było :)
Na wyrazna prosbe powtorka udek w miodzie i cytrynie. :)
Spaghetti .
o ja, ale apetyczne - domagam się wstawienia przepisu!
O matko, Wkn trudniejszych zadań nie możesz zapodać??? Przez pomyłkę otworzyłam pelati zamiast zielonego groszku. Musiałam więc zmienić plany i improwizować, ale pamiętam składniki, bo zapasy domowe mocno ograniczone. Wiesz, takie zwyczajne ale całkiem smaczne. Wstawię, obiecuję, tylko jakoś to odtworzę i zredaguję.
Uwielbiam makarony!
Gulasz z szynki wieprzowej z fasolką szparagową, pomidorami i kaszą gryczaną.. Jutro to samo, ale z innym dodatkiem - może ziemniaki, albo pęczak.
Wczoraj farszynki z frankfurterką i pieczarki giganty nadziewane 3 serami plus sałatka z buraczków.
Dziś chinkali z mięsem indyczym porosołowym dodatkowo ostałe pieczarki i korniszonki z chili.
Narobiłam tych pierozków z na 3 dni......tak się fajnie lepi :)
Dziś gar zupy pomidorowej (oczywiście z ryżem gotowanym w zupie), na pięknych żeberkach mniam będzie co ogryzać
Zupa fasolowa
U nas dzisiaj zupa z zielonego, suszonego grochu.
Kotleciki mielone z piersi kurczaka w sosie serowym, z makaronem penne i brokułami :)
Pomidorowa z makaronem i wczorajszy gulasz z kaszą jęczmienną.
Nigdy nie jadlam pomidorowej z makaronem, zawsze z ryzem ale wyglada bardzo apetycznie.
Bahus zlituj sie, ten watek juz jest taki dlugi, ze czytac nie idzie.
Basiu musi to Makusia zrobić, bahus już nie zagląda na WŻ - musi znalazł coś lepszego
Czas na nowy wątek, ten już pęka w szwach :)
Zapraszamy tutaj:
http://wielkiezarcie.com/forum/12970781896556159956/0#forumbox