Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś jecie na obiadek 01/2017

  • Autor: bahus Data: 2017-02-14 21:59:36

    Zupa krem z kalafiora z grzankami i serem pleśniowym, żeberka pieczone marynowane z miodem, surówka colesław i frytki.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-15 00:44:04

    Pyszne zestawienie...  :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-02-15 09:32:19

    Zupa ogórkowa oraz naleśniki biszkoptowe z ricottą i quarkiem.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-15 16:14:26

    Halibut.

  • Autor: misia123 Data: 2017-02-15 20:40:40

    Pychota :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-17 09:02:52

    Mniammmm :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-17 12:54:15

    Małgosiu, Misiu, nooo mniam, dlatego dzisiaj powtórka, zapraszam hihi tongue2

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-17 13:20:26

    Własnie juz jadę ! guitarist

  • Autor: barb Data: 2017-03-04 05:02:16

    Pysznie wyglada mmnnniammmirolleyes2

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-15 20:48:10

    Odsmażane Naleśniki z Serem słodzonym domowym cukrem waniliowym
    ...moje z mrożonymi porzeczkami ;))

  • Autor: pwyso Data: 2017-02-16 09:47:41

    kluski z mięsem ... wołowym gotowanym, grzybami i cebulką, może w sosie grzybowym albo ze skwarkami ...

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-16 15:41:30

    Filet drobiowy w świeżym tymianku i cytrynie.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-16 17:50:59

    Pierś w domowym pieprzu ziołowym, do tego Pęczotto z korzeniowym selerem i szerokim groszkiem oraz surówka z Kapusty kiszonej ;))

  • Autor: bahus Data: 2017-02-16 21:33:55

    Makaron w sosie śmietanowo serowym

  • Autor: as Data: 2017-02-16 21:59:00

    Makaron z sosem mięsnym

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-02-17 07:54:36

    Wczoraj i dzisiaj- pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami (mój faworyt wśród pierogówhappy)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-17 08:52:51

    Mniam....i ciacho chyba z domieszką razową hmmm?

    Nie jadłam takiej kombinacji farszu.... Powiedz, gotowana kapucha, gotowane ziemniaki, smażona cebulka....taak??? Czy coś jeszcze?

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-02-17 12:51:55

    Iwciu, zgadza się: gotowana kapucha, ziemniory, przesmażona cebulka, duuużo świeżo zmielonego, czarnego pieprzu i Twój pieprz ziołowy:) Proporcje ziemniaków do kapusty,  jak kto lubi. Jeszcze nigdy nie zrobiłam dwa razy takich samych w smaku. Raz dałam więcej kapusty, raz ziemniaków..
    Ciasto na pierogi, jak zawsze, z przepisu behemotki 84, tylko dla zdrowotności dorzuciłam 3 łyzki otrąb orkiszowych:)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-17 16:42:50

    Fajnie.....muszę koniecznie takie poczynić, dzięki za szczegóły i miło mi że mój pieprz u Ciebie w obrocie hihi ;)
    Pozdrowionka Żabko:))

  • Autor: alman Data: 2017-02-17 18:48:43

    Robię takie od dawna - na 0,5 kg kapusty daję 0,7 kg ziemniaków /waga obranych/, 2 cebule usmażone, sól, pieprz, natka pietruszki
    jeśli mam to smażę boczek/słoninę, skwarki są omastą pierogów, na tłuszczu smażę cebulę, jeśli nie mam - cebulę smażę na maśle
    pyszne, to mój smak dzieciństwa

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-17 18:52:18

    Super, dzięki:)

  • Autor: Kormag Data: 2017-02-17 23:21:15

    Mi dzisiaj podano pierogi z ziemniakami i boczkiem. Jak zyje takich nie jadlem, a sa rewelacyjne. Na farsz skladaja sie: ugotowane ziemniaki przecisniete przez praske, zmielony wraz z cebula boczek (grube kawalki boczku i cebuli przesmazone na patelni), sol i pieprz. Tak intensywnego aromatu i smaku boczku nie da sie uzyskac zadna okrasa.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-17 23:27:42

    Przyznaję, fajne są takie pierogi, bo robię podobne i jeszcze dodaję trochę przypraw :)

  • Autor: alman Data: 2017-02-18 08:23:04

    Też takie robię.... lubię robić pierogi z różnymi farszami, stąd w moich zasobach z przepisami jest ich baaaardzo wiele... od jakiegoś czasu praktykuję taki sposób - gotuję ruskie i zawsze przy tej okazji jakieś inne, przeważnie jakieś "nowości".

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-18 10:50:30

    Ooo, z pewnością musi być idealnie wyczuwalny boczuś, bo ziemniaki pełnią rolę nośnika smaku w tym wypadku, no nie przeszkadzają hihi :)) Też bardzo ciekawe i proste:)
    Ja podobnie traktuję ruskie...znaczy do farszu poza cebulą, idzie podsmażony w sporych kostkach boczek i drobniutko przed dodaniem do farszu posiekany. Jest dużo smaczniej niż jako posypka na pierogach i w tym wypadku wystarczy na pierogu po prostu masło i pieprz świeżo zmielony......Mmmmmm

    Moje pierogi domowe muszą poczekać tydzień, bo na razie od jutra będą podniebienie cieszyć zakopiańskie pierogi z jagnięciną podawane w ulubionej karczmie:))

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-18 19:28:43

    Wiesz, to jest "specjalite" mojej Teściowej. Kiedy pierwszy raz podała i powiedziała ,że pierogi z ziemniakami, prawie zemdlałam z przerażenia.Pomyślałam ; chryste, ciasto z ziemniakami, to już po mnie... Dzisiaj jestem w stanie błagać nawet na kolanie moją Kochaną Teściową o taki poczęstunek, a robi nam raz w tygodniu tralalala. Teściowa nie mieli cebuli tylko bardzo drobno sieka, twierdzi, że mielona może dać gorzki posmak. Ten zmielony boczek i zeszklona, miękka cebula, te skwarki boczku ojjj taki farsz to rarytas dla mnie :))) Muszę czekać dwa tygodnie, bo wyjeżdżam uuuu:(((

  • Autor: iwett Data: 2017-02-25 12:40:32

    Ja robie podobnie kluski szlachcice.....
    tj. jakby rolada.... ciasto pierogowe należy rozwałkować jak do wycinania na to się kładzie wysmażone na patelni surowe ziemniaki jak do pyzów ,posypuje sie przesmazoną drobno cebulką z boczkiem wędzonym.
    Zwija się toto jak roladę, kroi w plastry i gotuje w garze jak pierogi.
    Pyszne ale bardzo syte :)
    Teraz chce jeszcze dorzucic kapusty kiszonej.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-26 09:51:28

    Iwett widziałam kiedyś chyba nawet tu podobny przepis (farsz ruski)....
    Ale powiedz jakim cudem farsz nie wypada, gotując się w wodzie bez osłony ciasta przy przecięciach???

  • Autor: iwett Data: 2017-02-26 11:51:28

    Iwcia .....wiedziałam, że gdzieś tez widziałam :)

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/kluski-szlachcice-30057533

    Co prawda ja mam przepis na karteczce z kalendarza ale identyczny.......8 dużych ziemniaków itd.
    Chodzi o to, że jak do pyzów muszą być dobrze odciśnięte te ziemniaki.
    I dobrze wysmażone......zobaczysz po kolorze to się zwie traci surowość.
    A potem jak rozmarowujesz to cieńką warstwą i to się trzyma.
    Fakt jak dałam boczek to trochę się oderwało więc jednak chyba lepiej zrobić okrasę  na wierzch.

    Spróbuję z kapucha kiszoną ......jak pomieszam z ziemniakami to powinno się trzymać ale chyba raczej najpierw dobrze ją ugotuję.
    Jak Ci zostanie trochę ciasta z pierogów to możesz na spróbkę machnąć np. z 2 ziemniaków bo może Ci nie przypasi :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-26 11:54:13

    Ooo, Dzięki kochana za objaśnienie happy... Faktycznie czasem ciasta zostaje, to mogę małą porcyjkę machnąć:))

  • Autor: jolka60 Data: 2017-02-25 09:25:15

    Chyba sie skusze.....

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-17 09:04:11

    O ja tez nie jadłam i nie znam takowych :)Ale na pewno pyszne!

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-02-17 12:58:34

    Na pewno, na pewno;)  Zapraszam na obiadblush

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-17 13:21:55

    Ok.Tylko obiecałam Patrycji w pierwszej kolejności grin

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-17 13:24:13

    Hahahahha, Małgosiu, ale z "zaspaniem" na jutro, bo jagnięcina w planach hihi. Gitarę zostaw, mam w domu egzemplarz, to po co dzwigać :)))).

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-17 13:45:10

    Patrycjo zdążyłaś w ostatniej chwili bo już wychodziłam z domu.Trzymaj i jagnięcinę wsio się zmieści wink3

  • Autor: Agapis Data: 2017-02-17 16:32:14

    Siedzę właśnie z poparzonym jęzorem, bo tak nie mogłam się doczekać i jadłam gorrrrące, przepyszne pęczotto w/g Iwci. Mam wrażenie graniczące z pewnością, że ono uzależnia wink3 Wybaczcie brak zdjęcia, ale mój ślionotok nie pozwolił go zrobić  lipsrsealed2

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-17 16:46:12

    Agapis łoo matulu.....jak mi fajnie, że tak smakuje blush
    A teraz wpadaj do mnie, zrobimy kompresiki na jęzorka, coby nie cierpiał zbyt długo ;))

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-17 17:07:25

    Iwcia, a ja też mogę na ten kompresik??? zaraz mogę się przypiec jakby co....

  • Autor: Agapis Data: 2017-02-17 17:12:16

    Masochistka !!! Czego to nie zrobisz dla kompresiku sneaky

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-17 17:13:49

    Hahaha, nawet kuchnie podpalę, nie tylko język, a co!laugh2

  • Autor: Agapis Data: 2017-02-17 17:15:06

    Masz świadomość, że na kuchnię to kompresik zrobią Ci strażacy? laugh4

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-17 17:22:30

    Jeeejjjjj, rechoczę już w głos:)))) Nie pomyślałam o takiej pompie:))) Dobrze, że nie tracisz czujności i przywołujesz mnie do rzeczywistości embarassed

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-17 18:47:04

    Pati, przecież wiesz.....Dr.iwcia ma kompresiki różnych / wszelakich potrzeb devilish
    Nie musisz się kochana przypiekać, a tym bardziej rujnować kuchni i tym samym przyspieszać remont - upragniony, bym zaspokoiła Twoje ,,kompresikowe pragnienie" hihihihi wink3 Mam zapasów cały barek:))

  • Autor: Agapis Data: 2017-02-18 21:48:41

    Własnoręcznie wykonany burger poczyniony w celach artystycznych wink3

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-18 22:13:39

    Jesssuuuu Aga, to Ty teraz burgery malować będziesz ??? czy w rzezbie pozostaniesz??? tak artystycznie ????, grzecznie pytam tylkosurprised

  • Autor: Agapis Data: 2017-02-18 22:22:00

    Juz Ci moja Droga wyjaśniam. Darek coś tworzy, ale to taka tajemnica, że nawet ja nie wiem o co kaman. Miałam coś przyrządzić do jedzenia, żeby ładne było i żeby można temu cyknać piękną fotkę. Zadanie zrobiłam (częściowo,  bo jutro na tapecie galaretka) a potem nastąpiła konsumpcja lipsrsealed2

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-20 07:42:39

    Woooow ! shocked2

  • Autor: Agapis Data: 2017-02-20 08:14:26

    wink3 Raz na jakiś czas to nawet ja mogę zjeść. Roboty nie tak dużo a każdy Mc... moze się schować

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-20 08:42:19

    Aż ślinotoku dostałam !

  • Autor: Agapis Data: 2017-02-20 08:46:15

    Podać śliniaczek? devilish

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-23 14:17:18

    Juz nie bo na tapecie paczki i faworki laugh4

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-19 16:34:06

    Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną, gulasz wołowy z marchewką i papryką na ostro, ziemniaczki, kiszona kapustka :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-20 07:44:45

    Lea, zupka pyszna na pewno była :) Musze spróbować z kasza jaglaną bo w ogóle z kasza nie gotowałam jeżeli już to makaron dorzucałam.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-20 09:23:39

    Mggi, dziękuję. :) Tak, zupka była pyszna. Bardzo lubię kaszę jaglaną i często dodaję ją do różnych dań.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-23 14:19:12

    Ja bardziej jeczmienna i gryczana ale i w przelocie jaglana jak trzeba :-)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-23 15:35:04

    Każdy rodzaj kaszy jest pyszny i lubię je wszystkie, ostatnio często jadam też orkiszową. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-22 17:28:34

    Potrawka z żołądków drobiowych.. :)

  • Autor: iwett Data: 2017-02-22 18:09:53

    Fajna ta potrawka Lea.....uwielbiam podroby a z kaczki żołądki jakie pyszne!

    Hehee ja dzisiaj też swoje żolądki znalazłam na dole w hydrofornii ........
    zalałam je maślanką tydzień temu i wyniosłam na dół i........zupełnie o nich zapomniałam bo były w kącie a tam ciemno.
    Wchodzę ..co tak śmierdzi.....myślałam, że kiszona tak gazuje.......ja patrze .........pudełko.... ale jeszcze się nie ruszały. Skleroza nie boli !laugh4

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-22 22:48:27

    Iwett, Dziękuję :) Faktycznie pyszne i wiesz, smakowały zupełnie jak flaczki. :)

    To Ci dopiero historia... Uśmiałam się... ha ha  ha laugh4 No cóż czasem tak się zdarza i pocieszę Cię, nie tylko Tobie... happy2

  • Autor: jolka60 Data: 2017-02-25 09:41:47

    Lea,ja tez czasmi robilam takie nibyflaczki z zoladkow.Dodawalam albo gotowa przyprawe do flakow,albo po prostu przyprawu,ktore pasuja.Sprobuj,jak i ja kilka razy dodalam,przesmaz boczniaki pokrojone w paski,z cebulka i dodaj na kilkanasscie minut do gotowania.Suuuper.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-25 10:36:46

    Jolu, przypomniałaś mi o boczniakach. Dawno ich już nie robiłam. Trzeba będzie kupić i znowu zrobić. :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-26 10:53:33

    Haha iwett jestes niemozliwa ! laugh4

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-23 14:20:33

    Filet z kurczaka z piekarnika,ryz i warzywa duszone z ziolami.

  • Autor: iwett Data: 2017-02-23 14:30:07

    A gdzie "ponczki"???grin
    Taki dietetyczny obiadek.......pewnie deser bedzie "tłusty"....hihiii ???

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-23 15:06:41

    "Ponczki mietkie"przeciez Ty smazysz grin

  • Autor: bahus Data: 2017-02-25 00:11:33

    Zupa krem z brokułów z serem, groszkiem ptysiowym i czarnuszką.

  • Autor: as Data: 2017-02-25 14:44:22

    Dziś u mnie flaczki z serc z indyka z kluskami z kaszy manny.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-25 15:05:31

    U mnie na obiadek karczek pieczony z dodatkami:-)

  • Autor: misia123 Data: 2017-02-26 15:38:55

    Niedzielny obiad, wykonany w prowizorycznej kuchnisneaky ... Zamarynowane wczoraj polędwiczki wieprzowe z patelni,podane na sosie czosnkowym...miks warzyw na parze z sosem od polędwiczek...miks sałatka z selerem naciowym,marynowaną gruszką,owocem granatu,uprażonymi pestkami dyni i słonecznika oraz sosem musztardowo -miodowymdevilish.

  • Autor: iwett Data: 2017-02-26 16:26:50

    Hmnnn misia juz przestane Cie chwalić.........po prostu jestem zazdrosnasmartass2
    Tak se myśle, że pod namiotem też cuda byś tworzyła hihigrin

    Ooo a gdzie ziemniory???

  • Autor: misia123 Data: 2017-02-26 18:00:17

    Dzięki Iwettblush...ziemniaków brak,bo nie było już na czym ugotować hehehe. Chłopaki zamiast warzyw jedli frytki. Jak byś zobaczyła na jakiej kuchence smażyłam polędwiczki,to byś pękła ze śmiechu,ale...Tak super śmigała,że szok.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-26 17:12:25

    Misia nie moglas wytrzymac i nawet w prowizorycznych warunkach zaszalalas :-)

  • Autor: misia123 Data: 2017-02-26 18:03:00

    Mggi no nie wytrzymałamlaugh4,jestem spragniona gotowania hehehe :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-26 18:47:10

    Juz sobie wyobrazam jak bedziesz okupowala nowa kuchnie grin Lepiej urlop sobie wez bo jak wpadniesz w trans to zapomnisz pojsc do pracy laugh4

  • Autor: misia123 Data: 2017-02-26 19:12:40

    Hahahaha...jak dobrze pójdzie,to od następnego poniedziałku mam urlopdevilish.

  • Autor: tingra Data: 2017-02-26 23:11:34

    Pycha !

  • Autor: iwett Data: 2017-02-26 16:33:11

    Pomidorówka z nitkami.
    Wołowina, sos śliwkowy z zielonym pieprzem, kasza bulgur, marchewka z groszkiem i kuku........
    Carpaccio z buraków.
    Wołowina to chyba z jakiegoś dinozaura była.....:D
    Nie lada wyczyn aby pogryżć absolutnie nie dla szufladkowców :D

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-27 06:58:04

    Wolowina nie nalezy do mies,ktore sie szybko przygotowuje.Ale tez zalezy jakiej czesci uzylas bo to ma rowniez znaczenie.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-27 08:30:06

    No niestety....najbardziej zależy jednak, czy to stara ,,chabeta", czy mięso z dobrego ,,rocznika". Jakoś zagramanicą co byś na patelnię nie położyła, a już o duszeniu nie wspomnę, to wsio jest mega super i mega jadalne. U nas na przemiał idą okazy wysłużone, nie hodowane na mięsiwo, a jedynie utylizowane za naszym konsumpcyjnym pośrednictwem. :((

  • Autor: ulfik Data: 2017-02-27 11:38:45

    Ja dziś tak, można powiedzieć, niesamodzielnie obiad przygotowuję. Nie mam akurat czasu na wielkie pichcenie, więc kupiłem sobie pyzy z mięskiem w Biedronce i będę zajadał podczas przerwy w pracy. Ale za to jakie one są dobre! Jak nie kupne, polecam każdemu. To są takie pyzy leżące w lodówce w Biedronce, nie są mrożone, w sumie to takie trochę "noł nejmy", bo poznaję je tylko po tym, że nad kodem kreskowym mają napisaną nazwę producenta (Amigos) :) Prawie jak u mamy w każdym razie. Więc nie ubolewam, że dziś "sklepowy" obiad :) Ale jutro to myślę, że już przygotuję coś od podstaw ;) Pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku!

  • Autor: iwett Data: 2017-02-27 14:42:02

    Taaa jadłam, jadłam :)
    Powiem zjadliwe ale do maminych pyzów lub własnych to im baaaaardzo ......jak ziemia-kosmos.

  • Autor: iwett Data: 2017-02-27 14:46:17

    Dziewczyny.....łopatka wołowa extra jak powiedziała pani sprzedawczyni po 38 zeta/kilo więc no do polędwicy wołowej to taniocha do kurczaka........wiadomo :)
    Chyba przestanę kupować wołowine ale co jeść ? 
    Ja tam mięsożerna nie jestem ale Mój to mięsny :)
    A iwcia masz racje......moja kuzynka ma byki i też mówi, że co lepsze to na export idzie.
    Ale nam przyszło żyć w takim kraju.........nie, zaraz żebym marudziła ale mnie to wkurza totalnie.
    Drogo i byle jak.

  • Autor: Smosia Data: 2017-02-27 13:02:05

    To samo co wczoraj: sznycle z szynki duszone pod warzywami + ryż brązowy. A na deser może 'Tyraj Misiu' inspirowane włoszczyzną - chodzi o tyramisu, a nie warzywa do bulionu :D?
    Takie np. chałwowe :P.

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-02-27 15:05:49

    Schabowy , ziemniaki, fasolka szparagowa

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-27 16:02:40

    Mielone wieprzowe z marchewką i ziemniakami, ziemniaki ze szczypiorkiem, duszona marchewka z pieczarkami, przyprawami i natką :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-28 15:21:49

    Królik z winem i surową, wędzoną szynką + żółty ryż + surówka z winegretem ;))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-28 22:10:16

    Pyszności, mniam... :))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 07:49:46

    blush dzięki Lea;) Uwielbiam ten sos i tak naprawdę chętnie oddaję większość królika, by był na dwa obiady dla M, a sama konsumuję okrutnie i grzesznie ryż z dużą ilością tego winnego sosu + dużo surówki.....;))

  • Autor: iwett Data: 2017-03-01 09:27:59

    He....he iwcia te króliki to dla chłopa na raz........same gnaty grin
    Nie dziwie się , że oddajesz laugh4
    Tzn. jak ja kupowałam w Lidlu to takie rzucili co na diecie chyba były.........zamorzone normalnie happy2

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 10:12:02

    :DDD
    Nie jest aż tak źle....dają z podrobami, które uwielbiam jedynie ja, a królik gdybym nie napychała się sosem, to tak na raz dla dwóch osób i dziecka spokojnie ;))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-01 10:01:27

    Iwcia, dobrze Cię rozumiem :)) Jak mi coś smakuje, to też mogę się obyć bez mięsa. A mój M, to tak uwielbia mięso, że mógłby je jeść codziennie i dla niego dobry obiad to tylko ten z dużą ilością mięcha... :))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 10:15:26

    No właśnie u mnie podobnie jest....choć M lubi takie przerwy od mięcha po kilku dniach. Zajada wtedy warzywa z patelni + 4 jaja sadzone + maślanka, albo makaron z białym serem, cynamonem i śmietaną, lub naleśniki obiadowo;))
    Jednak mięso rządzi hihi

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-01 10:59:31

    Niestety mój nie bardzo lubi jarskich dań, ale zje. Ostatnio zasmakowała mu jedna z kasz, orkiszowa. A tak, to w ogóle nie przepada za daniami bezmięsnymi, bo twierdzi, że się nimi nie najada... I mięso musi być o każdej porze, a już szczególnie kiełbasa, to koniecznie.. hi hi hi... :))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 15:56:03

    Pikantny Makaron z brokułami, anchois, czosnkiem, chili, parmezanem
    wg. 15-cie minut J. Olivera.....;))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 17:39:17

    Zupa ogórkowa i racuszki z jabłkami :)

  • Autor: iwett Data: 2017-03-02 18:53:42

    A racuszki to najpierw zjadłaś ?  wink2

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 21:06:17

    Tak, szybko schowałam do brzuszka żeby nikt nie zobaczył... smartass2

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-03 22:30:46

    Wczoraj i dziś......Żebra Pieczone, rozpadające się mniam;)) Dodatkiem była klasyczne Kapusta zasmażana wg.przepisu Uretana najlepsza :))

    Obiad, takie wspomnienie Zakopca ;)

  • Autor: renataz36 Data: 2017-03-06 09:01:06

    Rany jakie piękne żebra.... zdradzisz przepis?
    U nas zawsze są tylko żeberka duszone takie w małych kawałkach, mogłabym coś odmienić

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-06 15:46:03

    Renatko nic trudnego..... Jak widzisz pieczone w prostokątnym garnku do zapiekania.
    Żebra natarłam przyprawami (sól, pieprz, moja mieszanka do wieprzowiny, czosnek granulowany, odrobina papryki wędzonej) i zostawiłam na tacce nakryte folią dwa dni w lodówce (myślę doba wystarczy). Na dno garnka pokroiłam grubo 2 duże cebule i grube plastry marchewki żeby tworzyły ruszt dla spływającego tłuszczu i płynu, bo wlałam ok 1,5 szklanki wody na dno. Wrzuciłam kilka ząbków czosnku rozgniecionego ręką.
    Wstawiłam do piekarnika nastawionego 150 st. na 3 godziny pod pokrywką szklaną. Miałam dopiekać bez pokrywki ostatnie minuty na ok 200 st. by się zrumieniły......ale.......

    Ale tego dnia wyłączali ze trzy razy nam prąd......veryangry2 i mięso piekło się trochę ponad godzinę w 150st. i nastąpiła spora przerwa, a potem jeszcze dwa razy musiałam włączać i już nie było tyle czasu, by ryzykować niską temperaturę, bo głód zapanował, więc nastawiłam piekarnik już na 170st i w takiej ok 2godz siedziały i wyszły zrumienione, to nie dopiekałam ;)))

    pleased

  • Autor: alman Data: 2017-03-06 17:42:06

    O, ja też odgapię, dzięki. Iwcia, a cebula i marchew to już do kosza?

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-06 18:22:53

    Aaaa, widzisz myślałam, że one + woda + tłuszcz z mięska dadzą sos po zmiksowaniu.....
    Ale po pierwsze musiałoby się piec jak zaplanowałam, a po drugie musiałabym zaglądnąć po przerwie w dostawie prądu czego nie zrobiłam i zobaczyć, że ten płyn wybył i trza dolać odrobinę rolleyes2
    Ale nie ma tego złego....choć warzywa przywarły to mięsiwo wyszło super, nie nadmiernie mokre, a upieczone idealnie hihi ;))

  • Autor: renataz36 Data: 2017-03-07 07:28:09

    Dzięki piękne, lecę szukać żeberek i w niedzielę zaskoczę rodzinkę

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-10 11:27:14

    Wczoraj kupione żeberka (cięte, nie w kawałku) już leżakują przyprawione w lodówce. Upiekę chyba jutro. Dzięki za pomysł na nowe żarełko i za przepis na przyprawę do wieprzowiny :)).

  • Autor: renataz36 Data: 2017-03-10 11:36:52

    ja tez chce przepis na mieszankę przypraw!!

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-10 11:42:35

    Właśnie wklepałam komentarz do tej przyprawy, w przepisach Iwci.
    Młynka do mielenia przypraw nie posiadam - użyłam małego miksera lidlowego.
    Pod koniec dolałam olej, zmiksowałam z ziółkami i tą mazią natarłam mięsiwo.

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-10 12:26:46

    O tą właśnie, polecam. Gapa ze mnie, że wcześniej jej nie wypatrzyłam (nie te lata, nie ten wzrok :D).

  • Autor: renataz36 Data: 2017-03-10 13:29:57

    Dzięki, wydrukowałam sobie jako listę zakupów (nie wszystkie mam)

  • Autor: Bahati Data: 2017-03-04 15:27:57

    Pulpety w sosie pomidorowym, ryz i surowka z kapusty. :)

  • Autor: bahus Data: 2017-03-06 22:11:40

    Pycha...:)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-05 16:05:36

    Flaczki wołowe :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-05 16:16:41

    Dorady przygotowane przez M ;)) + surówki: 1) sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka 2) seler, jabłko, cebulka.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-06 16:02:59

    Pięknie przygotowane i usmażone dorady, mniam... :) Masz zdolnego i pomocnego M... :)

  • Autor: bahus Data: 2017-03-06 22:11:05

    Grillowany (na patelni) filet z kurczaka, frytki i ketchup...:)

  • Autor: Agapis Data: 2017-03-07 17:33:04

    Naprodukowałam dzisiaj klusek z mięsem, które okraszone będą boczkiem i cebulką. Zdjęcie nie ma, bo jeszcze się nie ugotowały (czekają na syna wink)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-07 19:30:17

    To lepiej nie wstawiaj zdjecia bo monitor zjem :-D

  • Autor: Agapis Data: 2017-03-07 19:31:40

    Że też ja wcześniej tego nie przeczytałam laugh4

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-08 09:01:18

    grin

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-08 18:56:46

    Filet z indyka w kremowym sosie z pieczarkami, ziemniaki, marchewka, buraczki zasmażane :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-08 20:26:43

    Apetycznie podany obiad ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-08 22:50:07

    Dziękuję :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-09 07:51:21

    A ja mam pytanie natury technicznej. Czy marchew gotujesz razem z ziemniorkami? Wiem, że czasami pisałaś o takim mieszanym puree. Ale tu masz warzywa w całości i ciekawa jestem, czy ze względu na czas gotowania da się razem. Bo zawsze mam wrażenie, że marchewka to raczej dłużej się gotuje.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-09 08:23:02

    Jak najbardziej marchewkę da się ugotować razem z ziemniakami, bo zawsze tak gotuję. Oczywiście ziemniaki zostawiam obrane, ale w całości i mniej więcej jednakowej wielkości, a te duże to kroję w większe kawałki. Natomiast marchewkę też kroję w takie mniejsze kawałki jak widać na fotce. Czas gotowania jest jednakowy i zawsze te 25 minut wystarczy. Czasem można przedłużyć o te 5 minut jeżeli marchewka jest bardzo dorodna.:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-09 09:15:59

    Oki doki. Dzięki.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-09 15:14:16

    Pierś maślana z kaszą jaglaną.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-09 15:30:51

    shocked

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-09 15:36:33

    Małgosiu, hihihi skąd ten "wytrzeszcz"??? że niby jaglanka w zęby szczypie, czy co...wacko

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-09 16:15:28

    A gdziez by dxczypala jaktak pieknie i smacznie wszystko wyglada :-)

  • Autor: tingra Data: 2017-03-13 00:44:12

    Jak zwykle apetyczne danie i pieknie podane Pati!!! Tylko sie zastanawiam nad ta piersia "maslana" ...hihi...chyba nie z masla? :)))

    Wszelkie rodzaje kasz uwielbiam bardziej niz pyry:)))

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-13 14:51:47

    Tingra, hihi wyraziłam się mało precyzyjne; pierś drobiowa natarta masłem z przyprawami:)

  • Autor: bahus Data: 2017-03-09 17:02:52

    Pierogi z mięsem...:)

  • Autor: tingra Data: 2017-03-13 00:46:52

    Bahus, podales te pierogi z czym? Jablko pieczone z ??? Prawie po szwedzku:) Bardzo apetycznie wyglada:)

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-03-09 19:01:45

    Barszcz czerwony, ziemniaki i jajko sadzone

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-10 16:43:37

    Stek i kieliszek brandy ( zapomniałam podlać mięso, ale przynajmniej nie podpaliłam kuchni haha)

  • Autor: tingra Data: 2017-03-13 00:49:26

    Ooo te Twoje steki Patrycjo...z brandy albo bez...dobrze, ze kuchnie uratowalas ...hihihi

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-03-12 13:24:57

    Dzisiaj rosół z makaronem. Ale się objadlam ;)

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-03-12 14:12:39

    Bardzo lubię rosół z makaronem, ale nie wiedzieć dlaczego, tylko w niedziele i tylko świeżo ugotowany, nie odgrzewany:)
    U nas dzisiaj sum i okoń smażony, ziemniaki, słoikowe buraczki z czosnkiem przepisu krzysztofiny oraz kapusta pak choi przesmażona na maśle, z dodatkiem sosu sojowego, czosnku i sezamu.

  • Autor: tingra Data: 2017-03-13 00:52:31

    Rosol to i u mnie w rodzinie kiedys dawno temu byl tylko w niedziele, tradycja? :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-03-13 07:16:44

    Ja też jeśli już gotuje rosół to tylko w niedzielę. W sumie aż tak bardzo za nim nie przepadam, ale wczoraj mi wyjątkowo smakował. Teraz mam dosyć pewnie na pół roku conajmniej ;)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-13 09:35:21

    A może nie tyle tradycja, co może czas? Ja na tygodniu nie gotuję, bo dobry rosół potrzebuje czasu. Oj..... chyba czas na dobry rosół, bo mi ślinka pociekła. :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-03-14 14:47:15

    W domu Najukochańszych Rodziców, to dzisiaj niedzielny rosół jest tradycją. I niech się wali, niech się pali, niech będą Święta, obojętnie jakie (oprócz Wigilii), rosół musi byćdrummer

  • Autor: renataz36 Data: 2017-03-13 10:47:15

    Mam tak samo, jak gotuję rosół to tylko długooo gotowany non-stop jakieś 3 godz i prosto na talerze. Ponownie podgrzewany już tak nie smakuje

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-03-14 14:42:13

    Taki jest najsmaczniejszy, a na odgrzewanym to ja mogę zupę pomidorową zrobićguitarist

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-12 15:25:48

    Obiad podany...do wyboru szponder wołowy lub schab wieprzowy,podany na sosie orzechowym...brokuły w pikantnym cieście,z dodatkiem masła orzechowego...sałatka z gotowanej,czerwonej kapusty...pieczone ziemniakibow.

  • Autor: tingra Data: 2017-03-13 00:57:00

    Misia, wyzywasz sie w nowej kuchni wreszcie?:) Jeju czym zasluzyli Twoi na tak bogate meny??? :)
    Rozpusta wrecz...ale jak apetyczna!!! Przysiadlam sie z boku ....:)))

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-13 20:24:33

    Dziękuję :) Częstuj się Tingro :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-13 09:36:55

    Udało ci się przepięknie wydobyć kolor z kapusty. :) Nie, żeby mi się reszta nie podobała. :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-13 20:25:29

    Dzięki blush.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-13 14:55:53

    Ło matko bosko, Misiu super jedzenie na fotkach tongue2.
    Mogę prosić o przepis na sos orzechowy do mięs?

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-13 20:28:56

    Dziękuję :)Sos robiłam na oko...1 szalotka,1 łyżka sosu teriyaki,3 kopiste łyżki masła orzechowego,ponad szklanka rosołu( ja miałam wołowo-drobiowy),sok z połowy cytryny,ok.100 ml słodkiej śmietanki,chili,czosnek,sól do smaku,ok.płaskiej łyżeczki brązowego cukru.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-13 20:32:19

    Wystawny i smakowity obiadek... :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-03-15 11:37:29

    Misiu brak słów jak to wszystko pięknie i pysznie wygląda

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-15 13:19:51

    Dziękuję balbisiuheart.

  • Autor: iwett Data: 2017-03-16 07:15:21

    Nooo kochanieńka zaszalałaś rolleyes3shocked2
    Nowa kuchnia to jest to!!!!
    Przyznaj sie......pewnie stary przyniósł dobra wypłate z wysoka premią, hahaa laugh4....
    To i zasłużył laugh4
    Pyyyycha!!!!
    To ciasto do brokuła to naleśnikowe czy inne ? Bo fajnie wygląda.....

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-13 14:59:06

    Wczorajsze resztki jagnięciny w warzywach, tymianku i rozmarynie.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-13 17:29:58

    W sobotę i niedzielę....
    Zupa a'la Storgonow ;))

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-03-14 14:40:04

    Wiem, że dzisiaj wtorek, ale może gdzieś choć mała chochelka, pysznie wyglądającej zupy, się zapodziała?wink3
    U nas dzisiaj pierogi ruskie okraszone skwarkami ze słoniny.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-13 19:43:36

    Treściwa kapuścianka :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-13 20:39:07

    Lea daję talerz mojego obiadu za talerz Twojej kapuściankidevilish...co Ty na to???mniammm

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-13 21:14:32

    Misiu, z wielką ochotą zgadzam się na taką zamiankę...happy Co za pyszności, mniami... smiley2

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-13 21:29:23

    thumbsup

  • Autor: tingra Data: 2017-03-15 01:01:18

    Milo zobaczyc Twoja buzie Misia:)

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-15 09:08:36

    Hahahaha miło mi blush

  • Autor: mariateresa Data: 2017-03-15 13:41:45

    Przesadziłam z mielonym.   Tak mnie poniosło ....

    poniedziałek  -  mielone na sucho z patelni  + modra kapusta
    wtorek  -  mielone pieczone i 15 min. podgotowane w sosie pieczarkowym + surówka z białej kapusty
    środa  -  produkt uboczny,  czyli  "pisklęta gołąbeczków"  zawijane w połowę liścia małej  kapusty,  na dwa gryzy, ale nawet  smaczniutkie to było.

    A żeby było śmiesznie,  to były jeszcze 3 mielone na zimno do chleba.
    Następne siekane za miesiąc...  albo dwa.

  • Autor: renataz36 Data: 2017-03-15 14:00:05

    o rety jak mniamniuśno... jak ja bym zjadła gołąbki!! a nawet zrobiła jakby ktoś obrał za mnie głowę kapuścianą hm jak ja tego nie cierpię robić buu

  • Autor: mariateresa Data: 2017-03-15 14:38:37

    Co do kapusty,  to akurat zgodzę się z Tobą Renatko.
    Ja kupuję kapustę  "szpic " -  jest ona ciutek droższa  ale cały rok zielona,  i niby mała  ale ma  d u ż e liście  i nigdy nie jest zbita -  bywa  że liście można zdejmować  "na zimno"  i dopiero potem sparzyć.
    Wychodzi z niej 10 - 12 normalnych gołąbków   + środek króry siekam i wykładam na dno garnka.

    Nie wiem jak dużą masz rodzinę, ale kto powiedział  ze gołąbków musi być dużo -  25 / 30 sztuk ?   Bo dużo pracy ?    Czy ja wiem ..... ?    a np.  z roladami wołowymi  ( rozbić,  nadziać,  zwinąć,  przypiąć,  opiec,  dusić  )  -  to nie ma pracy ?

    A dzisiejsze  "wróbelki"  z połowy liścia  to jak pisalam " produkt uboczny "  -  bo główka było za dużo na surówkę.

    No to do dzieła Koleżanko !    Pozdrawiam !

  • Autor: renataz36 Data: 2017-03-15 14:50:36

    Niestety u nas nie widziałam takich szpiczastych kapust  hm muszę sie lepiej rozejrzeć, Dzięki

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-15 14:25:36

    A wystarczyło podzielić się 'mieloniakami' z Żarłokami i w jeden dzień by znikły :D.

    Te pisklaki w kapuście są suuuper i chyba bez ryżu (skoro z ziemniakami).
    U nas gołębie solo fruwają" na talerzach, polane sosem lub śmietaną (ziemniaczano-gryczane).

  • Autor: mariateresa Data: 2017-03-15 15:00:26

    No tak nas Samosiu rozrzuciło po świecie że nawet na obiadek zaprosić nie można -  a przywitałabym chętnie !   i teraz kawkę przyszło mi pić samotnie ...

    Na 15 tych  wróbelków są 2 łyżki ryżu  -  ale odłożyłam trochę mielonego bez namoczonej bułki -  bo to byłoby za mało  "mięsa w mięsie".   A gołębie,  to u mnie też występują solo, czasem parka.  Pozdrawiam !

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-03-16 08:24:41

    Zawsze "bałam" się szpiczastej kapusty. Chodziłam koło niej kilka lat i nigdy nie mogłam zdecydować się na zakup. Skoro jednak piszesz, że liście fajnie odchodzą, są miękkie i zielone, to już wiem co będzie na niedzielny obiad:) A Twoje "pisklaki" wyglądają bardzo apetycznie:)

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-15 18:40:19

    Ale bym zjadła takich gołąbeczków...tylko ,że u mnie nikt poza mną ich nie lubi...Ale i tak chyba sobie machnę,najwyżej część zamrożę...takiego mi smaka narobiłaś ahhhrolleyes4.

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-15 20:37:02

    'Tarta' mięsno-gryczana na spodzie z cukinii, mizeria czosnkowo-koperkowa lub pieczone ziemniaki i bigosik z patelni.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-16 07:26:19

    Woow! Smosiu gdzie taki przepis mozna znalezc na tarte czy ? wink3

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-16 10:35:31

    A zmyśliłam - musiałam wykorzystać pieczone mięso i wykombinowałam:
    zmieliłam mięso, przyprawiłam majerankiem, czosnkiem, dodałam prażoną cebulkę, ugotowaną kaszę gryczaną(1 woreczek), 2 surowe jaja.
    Foremkę polałam olejem, ułożyłam na dnie szczelnie plastry cukinii (2 warstwy), wyłożyłam masę i zapiekłam (przykryłam folią aluminiową) w 170*C, ok. godziny.

    Po upieczeniu odwróciłam i fajnie to wyglądało.
    Następnym razem obłożę też boki i wierzch cukinią.
    Do tego surówka lub sos czosnkowy i mlaski domowników zapewnione (prawie połowę pożarł mój kaszolubny Oblubieniec).
    Smacznego :))

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-20 12:31:28

    Uwielbiam kaszę gryczana i cukinie również czyli moje smaczki:)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-16 20:21:32

    Makaron Tagliatelle Pełnoziarnisty z sosem warzywno-mięsnym... :)

  • Autor: bahus Data: 2017-03-16 22:52:28

    Żeberka w sosie, kapusta kiszona z grzybami, ziemniaki :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-16 22:59:42

    Dziwna zupa , niby oczyszczająca, wg medycyny wschodniej ( wierzę na słowo bo lubię cukinię) i pierś w sezamie i płatkach zbożowych (całkiem nie-oczyszczająca). Najlepszy był chyba ten ryż mieszany hihi.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-18 14:34:45

    Piers tez niczego sobie :-)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-18 14:38:49

    Podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki z koperkiem,surowka z kiszonej kapusty a ja mialam szare kluchy okraszone przysmazona cebulka mniammm :-)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-18 17:19:53

    Szare kluski, o matko...jak dawno nie jadłam. Uwielbiam. Podasz przepis? Zawsze robił ktoś, więc nie wiem jak :)))

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-18 18:54:13

    Patrycjo robie w podobny sposob:

    https://youtu.be/Gw5Mnk-L41k

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-18 17:17:25

    Zupa a'la strogonow wg IwciG (polecam), buraczki zasmażane wg janeczka669 i jagnięcina z warzywami, czosnkiem ziemniakami, tymiankiem i rozmarynem, czekająca na wsad do pieca. Po upieczeniu może być problem z fotką, bo goście wygłodniali przybędą hahah.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-18 18:55:30

    O kochana zaszalalas pysznie ! :-)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-18 18:59:48

    Przygotowałaś pyszne jedzonko dla gości... :))

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-19 14:46:17

    Drożdżowe,pieczone pierogi...nadzienie to pikantne mięso (szynka wp) z papryką,pieczarkami i cebulą,sos czosnkowy i surówka coleslow.. podane na miksie sałat, z sosem czosnkowym...ciasto takie jak na pizzę...mniambow.

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-20 09:02:52

    Powtórka z niedzieli: schab z żurawiną i kaszą gryczaną.

  • Autor: iwett Data: 2017-03-20 13:00:54

    W sobote karkówka, kasza bulgur, buraczki zapas zimowy. Karkówka wg :
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/karkowka-w-sosie-x-5-30100114

    Wczoraj zupa krem z kalafiora z kluskami i szczupak, ćwiartki ziemniaczków smażone i sałatka wielowarzywna z piwnicy 
    Szczupak wg:
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/szczupak-w-smietanie-ewy-30050391

    A dzisiaj właśnie się duszą rolady wołowe z boczkiem wędzonym, cebulką i pastą z pomidorów suszonych. Do tego kluski i sałatka z piwnicy :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-20 15:38:40

    Uwertura wpadam do Ciebie na roladywink3.

  • Autor: hamster78 Data: 2017-03-20 13:36:35

    Zupa ogórkowa :)

  • Autor: iwett Data: 2017-03-20 13:40:50

    To sie najadłeś .........mam nadzieję, że chociaż ziemniaki w niej byłydevilish

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-20 16:32:51

    Zapiekane muszle z pikantnym farszem mięsno-warzywnym,żółtym serem,podane na miksie sałat...do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego :)

  • Autor: iwett Data: 2017-03-21 07:50:57

    Jakie cudooo rolleyes2
    Pycha!!!!

  • Autor: iwett Data: 2017-03-21 09:04:37

    Misia...nie wiem jak ta poczta tutaj? Wyświetla się czy nie ?
    Bynajmniej wysłałam Ci lista :))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-20 16:44:49

    Dziś Pierogowo...... Ruskie i Kapuściano-ziemniaczane wg. ja-żaba ;))

    Pyszne....u mnie z dodatkiem drobno pokrojonego, przysmażonego boczku wędzonego.

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-20 19:29:29

    Ale 'żabka' nie ma takich pierogów w swoich przepisach - chyba, że ktoś wyciął, albo podała przepis inną drogą :((.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-20 19:44:44

    Smosiu przejedź się kursorem po drzewku wyżej.....tam jest dnia 17.02.2017 ;)))

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-20 20:03:56

    Piknie dziękuję, już poczytałam - kiedyś jadłam w bufecie (nazywali je ukraińskimi), pycha. Muszę sama spróbować. I boczuś obowiązkowo, choćby do posypania :)).

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-03-21 06:39:43

    Iwciu, cieszę się, że pierogi w takim wykonaniu Tobie posmakowały:)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-21 08:02:29

    Żabko baardzo posmakowały nam....teraz to już będzie obowiązkowo przy robieniu ruskich, równolegle i te będą lepione. Zaskoczyły mnie smakiem, super.
    Myślę, że dla pełnej jasności, by inni mogli spróbować mogłabyś wstawić przepis :))
    Jak widzisz podczas robienia pierogów z dwoma farszami skorzystałam z Twojego sposobu dodania otrąb do ciasta, a ruskie były bez tego dodatku. Można bez problemu rozszyfrować, które są które ;)
    Pozdrawiam:)

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-03-22 06:34:36

    Iwciu, pomysł z dodaniem otrębów, co by odróżnić pierożki, jest superaśny:) Przepis dodam tylko się trochę ogarnę. Pozdrawiam:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-20 17:22:37

    Kotlety mielone jagnięco-cielęco-wieprzowe, na deser...homar ( ło matko jak ja to lubię ). Mąż "złowił" w markecie B..., super tanio a tyle radości hihi.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-20 19:41:48

    Ale rozpusta PYSZNA;))shocked2

    A pan H był mrożony, czy świeży? I nabyliście w biedronie, czy jakimś innym miejscu na B.....???rolleyes3

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-20 21:51:19

    Iwciu, homar głęboko mrożony, hibernowany w dużej bryle lodu, zapakowany próżniowo następnie w kartonie. Polecam smakoszom, bardzo dobry i cena rewelacyjna (niecałe 100zł za kg). Leć jutro do biedrony hihi. cheesy

    Rozpusta dopiero będzie, A. wykupił połowę zamrażary hihihi. Fajna zabawa przy tym, na zasadzie; tyle ceregieli, żeby dwa kęsy zdobyć hihihi.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-20 22:53:16

    haaa....wiem ile rozkoszy dla podniebienia..... We Francji kupiliśmy żywe (widać na moim profilu) tysz na promocji i to było niebo w gębuli ;)
    A, że jak wiesz do Francyjiii się nie wybieramy, to trzeba na miejscu łowić wink2 Dzięki;)

  • Autor: iwett Data: 2017-03-21 08:56:08

    Fiu.......fiu......fiu........no to ja rozumiem!!!!
    Kurcze Patrycja ja to Ci zazdraszczam .........jagnięcinka, cielęcinka i jeszcze homar na deser devilish

    A powiedz mi ile za tego homara zapłacił? To była promocja ? W czwartek będe w Biedrze to gdzie to szukać ? No takiego smaka mi narobiłaś......mmm rolleyes4
    Jest instrukcja jak zrobić ? Bo to delikatne mięsko.........

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-21 15:14:31

    Iwett, jedno opakowanie homara 35zł w zaokrągleniu. Szukaj w lodówce przy rybach.
    Instrukcja prosta; rozmrażasz(można w zimnej wodzie), wrzucasz do wrzątku (nie solić), od ponownego zagotowania - 5 min. Wrzucasz do zimnej, osolonej wody na kilka minut, żeby mięso ładnie odchodziło. Jeżeli nie masz specjalnych szczypiec to zwyczajnie zgniatasz szerokim nożem na desce. Odwłok urywasz gestem wykręcającym. Z kadłuba zjada się ikrę i wątróbkę (ta jest taka zielonkawa, lekko gorzkawa). Kropisz cytryną i zajadasz się :)). Można polać stopionym masłem.
    Żywego homara wrzucasz na osolony wrzątek z dużą ilością kopru i gotujesz dłużej:)) ale to już inny sposób:))

    Ps. Jagnięciny , cielęciny, wołowiny(głównie steki i polędwice - bo to dostaję)... chyba sama sobie zaczynam "zazdraszczać", widząc , że to deficytowy towar hm...wacko

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-21 15:55:51

    Wow. Patrycja same rarytaski u Ciebie... :)) Trzeba będzie pobuszować w zakamarkach sklepowej lodówy i też co nie co sobie "wyłowić", bo obok takich dobroci nie można przecież przejść obojętnie... :))

Przejdź do pełnej wersji serwisu