Ciacho w stylu kopca kreta ... środek to krem budyniowy z dodatkiem mascarpone i kawy rozpuszczalnej ... wierzch to pokruszone ciasto "wyskubane" ze spodu, polewa z czekolady deserowej z dodatkiem śmietanki kremowej oraz uprażone orzeszki ... takie coś dziś przyszło mi do głowy ;)
Nigdy nie kupuje tych w suuper cenie , bo to albo jakość albo za godzinę ciapka lub pleśń . Te akurat były małe w kształcie serduszka i dyskretnie obwąchane a nie mega wybujałe sople . Smakowały bardzo .. truskawkowo )) . Konsumenci bardziej koncentrowali się na bezie ))
Poniedziałek ciacha brak ..no to rodzime jabsa zbiór jesienny trzeba było szarlotkę popełnić, wjechała do piekarnika i zachowuje się całkiem przyzwoicie ...póki co . ))
Po raz kolejny ciasto czekoladowo-miętowe (Nutelli), dorzuciłam jabłka i przerobiłam na muffinki. Fotkę na roboczo cykłam, jak Operator mężowaty będzie w zasięgu, to ją wrzucę.
Dopisano 2015-4-22 20:38:25:
Już (po 2 dniach) wrzucam, tylko bez 'młotkowania' proszę (i bez tego jestem 'młotkiem' kuchennym): aaa nie ma takiej opcji w 'edycji' :(
Tak na przyszłość .... karpatka smakuje wybornie , boa ja nie bardzo kremowo- budyniowa ( chyba ,że smak budyniu przełamany jest szlachetnym %) . Pozdrawiam ))
Ja wiem, że w tym wątku, to powinnam tylko talerze zmywać, a nie ze swoimi wypiekami wyjeżdżać, ale wczoraj upiekłam sernik Zosi od Megi i wyszedł piękny, pyszny i puszysty i pewnie jeszcze wiele dobrego na "p" by się znalazło, więc chciałam się pochwalić , a co ;).
Lenka, no, no nie ma to tamto, Cudaczek Sernikos..... Ty penikiem jesteś jakaś zakamuflowana opcja bo niby nie umiem, a tu taki ładniuchny wypiek.....:) Też chyba dziś poczynię:))
Lenka, chciałabym takie Twoje boleści mieć hahahaha. Moje "boli", względem ciast, jest okrutnie dotkliwe i chyba jednak nieuleczalne . Za taki sernik oddam pół królestwa.....(bez korony, zamknięta w skarbcu, szyfr nieznany).
Błazeńska, ale zawsze to jakaś służba... i ilościowo coś jakby o 100 % więcej niż u mnie, ale pewna nie jestem, bo ja humanistką jestem i jakby za moich czasów na maturze była obowiązkowa matma, to pewnie bym się tylko o maturę otarła ;) A wybierając studia miałam jedno, podstawowe kryterium - brak matematyki na egzaminach wstępnych :))).... tak planowałam przyszłość ;).
Babka w czterech smakach. Ricotta z cytryna i rodzynkami. Cynamon z maslem i cukrem. Gorzka czekolada. Mus morelowy. Niech no tylko ostygnie, zobaczymy czy ma rownie piekne wnetrze, co ksztalt. Basiu jeszcze raz bardzo dziekuje, z wyjeciem z formy nie bylo najmniejszego problemu. :)
Sernik z toffee, orzechami, czekolada i rodzynkami na orzechowo- ciasteczkowym spodzie z piankami marshmallow, brownie z biala czekolada, truskawkami i beza.
Niestety, to znowu ja ;) Jedno z nielicznych ciast, które sama uwielbiam - Biała Pavlowa i które, jako jedyne jest u nas "na raz", na jedno posiedzenie.... Tym razem z winogronami i śliwką i trochę mniej wyrośnięte, bo rozłożyłam bardziej, łudząc się, że więcej wyjdzie....głupia byłam, wyszło tak samo...MAŁO :)))
Pyszotka :) Takie łakocie są najsmaczniejsze, mniam... Wszystkie smakołyki, które mają w sobie mnóstwo owocków, a już szczególnie jak są tam jagody i truskawki:, to wprost uwielbiam :)
Łomatko! To ja tez skubnę ten daszek "wystający". Ja mogę nie jeść ciast ale beza.... mmmm..... P.S. Ja sobie chyba to zdjęcie ustawię jako wygaszacz na komórce i będę co jakiś czas w pracy lizać! :>
Tylko skraweczki :) domowe ciasto francuskie, reszta sie juz zapakowala do komory 0 stopni, wycieta na wymiar 2 blaszek, by stworzyc na niedziele idealna kremowke. :)
za oknem buro i ponuro, po oknach klapie deszcz. Na taka pogodę to tylko drożdżowe. Maślane drożdżowe z rabarbarem, truskawkami pod grubą kołderką kruszonki
U nas torcik na zimno, rocznicowy i deserki torcikowe :D
Ale kolorowo :D
Tak wyszło :D
Nie mogłam się powstrzymać
Yyyyy! Litości......
Ptysie dla koleżanki. :) Nie powiem, że nie spróbowałam.
Siem poczęstujem
Ja też chętnie wygarnęłabym wszystkie ptyśki z opudrowanego zdjęcia! :)
sernik z wiśniami
Jak zwykle przepiękny!
dziękuję :) I prawie wcale nie opadł :)
Ciacho w stylu kopca kreta ... środek to krem budyniowy z dodatkiem mascarpone i kawy rozpuszczalnej ... wierzch to pokruszone ciasto "wyskubane" ze spodu, polewa z czekolady deserowej z dodatkiem śmietanki kremowej oraz uprażone orzeszki ... takie coś dziś przyszło mi do głowy ;)
Ciacho w przekroju ;)
Teraz to jest widok. mniamuśnie ;)
Dzięki :)
Jejku, jakie pyszniaste!
Dzięki :)
Sernik (quark + ricotta) z czekoladą, na spodzie z ciasteczek orzechowych nadziewanych kremem czekoladowym. :) Z sosem truskawkowym.
Bajeczny..., uwielbiam serniki, mniam... :)
Szarlotki i serniki to moje ukochane ciacha. :)
To mamy podobne podniebienia :)
Powoli, powstaje Pavlowa .. (domia poznajesz... twoje białka ). Wkn tylko nie schrupaj mi przez noc , bo jutro muszę czapkę z truskawkami założyć .
Profesjonalna!
Megi, no kurcze moje białka.. Jak pięknie przerobione..ach i och
Ja wczoraj białka zmieniłam na małe beziki. Do Pavlowej jeszcze nie dojrzałam.
klasyczna szarlotka, przepyszna
W "gosciach" u dzieci
Zrobione na cito i taka samo szybko zjedzone ... ale nie przeze mnie
Ach....tylko sobie wzdychnę
Ja też .. poszło na jedno rozkrojenie .. dla 6 dorosłych osób. Ja tylko mały klinek prosiłam
Mistrzostwo ... jak zwykle .
Dokładnie, mistrzostwo :)
Dopisano 2015-4-20 11:31:31:
P.S. Truskawy choć pachną? Kraj pochodzenia?Raz się skusiłam na chemiczne truskawki... Wstrętne, twarde kamienie...bez zapachu i smaku...fuj
Nie tknę już tego g...a U nas w promocji po 2.99zł nie było chętnych:(
Wolę już brzoskwinie w puszce (polskie)
Nigdy nie kupuje tych w suuper cenie , bo to albo jakość albo za godzinę ciapka lub pleśń . Te akurat były małe w kształcie serduszka i dyskretnie obwąchane a nie mega wybujałe sople .
Smakowały bardzo .. truskawkowo )) . Konsumenci bardziej koncentrowali się na bezie ))
To ja jestem marnym konsumentem bo bym się koncentrowała na owocu
Ciasto drożdżowe z rabarbarem malinami i borówkami :)
Wooow musi być pyszne :)
Dzięki mggi, jest smaczniutkie :)
Sylka ..a ta kruszonka to z ciasta czy kokos ?
Meguś, ta kruszonka, to taka mieszanka. Dużo kokosu i płatków owsianych błyskawicznych, trochę mąki, masła, laska wanilii i cukru trzcinowego... :)
Poniedziałek ciacha brak ..no to rodzime jabsa zbiór jesienny trzeba było szarlotkę popełnić, wjechała do piekarnika i zachowuje się całkiem przyzwoicie ...póki co . ))
Ptysie z kremem malinowym+ bezy kokosowe juz w piekarniku
To poproszę ptysia
Prosze Makusiu, też pierwszy debiut bo mi Dzani smaka narobiła
A ja się teraz oblizuję do malinowych.
Zapraszam ... jeszcze cieplutka szarolotka
Ale super, różowo-biała i beza piękna. To mnie zgasiłaś, nie wrzucam skromnych, pomazianych czekoladą muffinek - to ja (zielona z zazdrości...)
Smośka ... przywołuje do porządku ..wrzucaj foty swoich muffin a co to jest ... konkurs czy na swojska strona dla wszystkich ''kuchennych ''
No nareszcie, chyba wyślę fotki, wedle życzenia :))
Oooo.... do tego ciasta to mam szczególny sentyment :)
Po raz kolejny ciasto czekoladowo-miętowe (Nutelli), dorzuciłam jabłka i przerobiłam na muffinki. Fotkę na roboczo cykłam, jak Operator mężowaty będzie w zasięgu, to ją wrzucę.
Dopisano 2015-4-22 20:38:25:
Już (po 2 dniach) wrzucam, tylko bez 'młotkowania' proszę (i bez tego jestem 'młotkiem' kuchennym): aaa nie ma takiej opcji w 'edycji' :(Czekoladowo-bananowe muffinki Nigelli. :(((((( Nie wiem, czy wina przepisu, czy zbyt małej ilości kakao ale...... :(
Teraz Dzani to mnie zakasowałas CUDNE
Nie becz! Ptysiom to by mogły buty czyścić!
Bez przesady Ale dzis powtórka z bitą smietana za twoim przykładem ,żarłoki chcieli powtórke
Mam prośbę, podeślij mi PW z tym kremem malinowym. Pliiiiisssssssssssss.
Dżaninko tzn.o w2ygląd Ci chodzi czy o smak? Bo kształtne są :)
O smak. Takie jakieś ... nieprzekonywujące. A kształtne, bo z silikonu cyckowego.
Aaa rozumiem
Makusiowe muffinki z jabłkami.
Dopisano 2015-4-23 7:51:58:
Makusiu, przykro mi, nie mogę napisać komentarza do muffinek. :(Piękne wyszły, próbuj może wejdzie komencik;) Nieraz trzeba odświeżyć (F5)
Tak wygląda okienko na komentarze.
Ciasteczka serowe
Pyszotka, bardzo je lubimy, Zuza najbardziej :)
Moc witamin :)
To ja szklaneczkę tych witamin poproszę .
Proszę się częstować
Śliczniusi. Jak nalewasz, żeby zachować warstwy?
Powolutku, z dzbanka ;) Zmiksowane owoce są dość gęste, więc nie ma problemu.
Pięknie się prezentują i wielka w nich moc płynie, aż się oblizuję... :)
Wczoraj lody kawowe , na dzisiaj mam.........truskawy
Ciasto ''przeglądowe'' ..: lodówka, spiżarnia ... ))
Rogalika krucho - drożdżowego z budyniem czy ciasto cappuccino z masą toffi, polewą z mlecznej czekolady i orzeszkami ?
Po mistrzowsku ... jak zawsze zresztą , częstuje się .. Miśko ..
Madziu częstuj się ,a ja ... zaczerwieniłam się ... mistrzynią od ciast to Ty jesteś .
Drożdżówki z budyniem,wiśniami i mnóstwem kruszonki ;)
Ale cudne drożdzóweczki:)
Dziękuję .
Karpatka z kleksami dżemu z czarnej porzeczki i kostkami galaretki truskawkowej
Karpaty jak Himalaje ... apetycznie . Kremik budyniowy prawdaż ? ... może następny może podpowiem inny krem ... fantastycznie smakuje ..))
Podpowiedz, proszę :)
Dziękuję
Tort czekoladowy
Dopisano 2015-4-26 18:28:26:
Zapraszam Megi65:)Zapowiada się bardzo apetycznie ... a można tak ''klinika'' .. )))
A to nie "chemiczne" truskawki? Bo dopiero się deklarowałaś, że tego gówna nie ruszysz.
No właśnie
No co wy????Tort robiony na zamówienie!!Żywa trucizna...dla...teściowej!!
Chemiczne truskawki, jaja zbuki, zapleśniałe mleko do kremu...no i chyba tyle:) zgon murowany( a przynajmniej mam taką nadzieję...)
:DDDD Tu nie wolno źle mówić o teściowych!!! A swoją drogą, tort przecudnej urody. Majstersztyk nieosiągalny dla mnie. :)
Cudowny.
Tak na przyszłość .... karpatka smakuje wybornie , boa ja nie bardzo kremowo- budyniowa ( chyba ,że smak budyniu przełamany jest szlachetnym %) . Pozdrawiam ))
http://wielkiezarcie.com/recipes/30025505
Rolada z jabłkami:)
Takie sobie ciacho z masą ajerkoniakową , czekoladową i dżemem porzeczkowym.
dzisiaj skromnie, bo tylko babka maślana
Szczyt kulinarnych zdolności i majstersztyk zdobnictwa - wczorajszy torcik z bitą śmietaną i truskawkami:
Ten kawałek na talerzyku porywam.
Myslałam ze mnie wyprzedziłas i zrobiłas ta obiecana karpatke
Nie jestem świnia. Czekam na ciebie. :)
uff kamień z serca:)
Kopiec kreta i klasztorna chata.
Oszzzz.... proszę pani!
Sie czestuj... Jade po Stefana :)
Ha! Cieszę się bardzo! I czekam na fotki.
Ciasto na szybko z tego co po ręką.
Smacznie wygląda :)
Zapewniam, że nie tylko wygląda. Sama się zdziwiłam, że takie " nic' tak dobrze wyszło:)
Maślano- cynamonowe drożdżówki i drożdżowe róże z jabłkami ;)
Różyczkę porywam :)
Częstuj się Makusiu :)
Wspaniale sa te Twoje wypieki, zastanawiam sie kiedy masz na to czas?
Dziękuję Basiu :) Miałam teraz kilka dni urlopu i mogłam sobie pozwolić na małe szaleństwa ... tak to zostają tylko weekendy :)
Ja wiem, że w tym wątku, to powinnam tylko talerze zmywać, a nie ze swoimi wypiekami wyjeżdżać, ale wczoraj upiekłam sernik Zosi od Megi i wyszedł piękny, pyszny i puszysty i pewnie jeszcze wiele dobrego na "p" by się znalazło, więc chciałam się pochwalić , a co ;).
Lenka no cudoooo serniczek!!!! Trochę wiary w siebie kobietko! Poczekaj zaraz megi poluka to zbierzesz moc pochwał i zachwytów
Lenka, no, no nie ma to tamto, Cudaczek Sernikos..... Ty penikiem jesteś jakaś zakamuflowana opcja bo niby nie umiem, a tu taki ładniuchny wypiek.....:) Też chyba dziś poczynię:))
Chwal się kochana , a co :D
Ten serniczek też piekłam, jest obłędnie smaczny :)
Zdziamałabym!
Nioo dziamaj, pyszniasty wyszedł :) Pewnie to zasługa przepisu nie moja, ale udało się ;).
Mggi, Iwcia, Makusia, Wam również bardzo dziękuję za dobre słowa, bo jednak pieczenie mnie nadal boli ;)
Lenka, chciałabym takie Twoje boleści mieć hahahaha. Moje "boli", względem ciast, jest okrutnie dotkliwe i chyba jednak nieuleczalne . Za taki sernik oddam pół królestwa.....(bez korony, zamknięta w skarbcu, szyfr nieznany).
Bierz sernik bez królestwa..., bo ja służby mam za mało (dokładnie to posiadam sztuk 0 ;) ), więc pewnie nie podołam ;).
Ale jak patrzę na śliczną babkę Bahati, czy muffiny Dżaniny, to mój sernik traci na urodzie .
Lenka, iiiiii tam gadanie z tą służbą, dasz radę. Ja z piórkiem w... lotkach sobie poradziłam, tylko że u mnie służba błazeńska, sztuk jeden.
Błazeńska, ale zawsze to jakaś służba... i ilościowo coś jakby o 100 % więcej niż u mnie, ale pewna nie jestem, bo ja humanistką jestem i jakby za moich czasów na maturze była obowiązkowa matma, to pewnie bym się tylko o maturę otarła ;) A wybierając studia miałam jedno, podstawowe kryterium - brak matematyki na egzaminach wstępnych :))).... tak planowałam przyszłość ;).
No żeś chyba oszalała. I do tego wierszem.
Babka w czterech smakach. Ricotta z cytryna i rodzynkami. Cynamon z maslem i cukrem. Gorzka czekolada. Mus morelowy. Niech no tylko ostygnie, zobaczymy czy ma rownie piekne wnetrze, co ksztalt. Basiu jeszcze raz bardzo dziekuje, z wyjeciem z formy nie bylo najmniejszego problemu. :)
Super ta forma , a babka pewnie pyszota :)
Sliczna, ale co to dla Ciebie.Tez jestem ciekawa wnetrza.
Oto i wnetrze :)
Bahati wyślij mi kawałeczek ... wygląda nieziemsko ... mniam.
Czestuj sie :) dziekuje.
Mistrzostwo w każdym calu !
Brzydka i pewnie nie smaczna :{
zazdrośnica!!!!!
E tam! Wcale, że nie!
Bardzo mi sie podoba, szkoda ze tylko popatrzec moge.
Tez bardzo zaluje... :)
...no babeczka cud, miód, malinka Mmmmm:))
Muffinki z pieczonym jabłkiem... znowu.
Super kruche i z cudnie chrupiąca warstwa cukru + nasionka dla równowagi zdrowotnej ..
Megi65:)ale bym zjadła Twojego rogalika:)
tez miałam upiec...lecz nie miałam "wypełnienia"
Wczoraj poczyniony Smakosiowy IDEAŁ:)) Pyszny:))
Rogaliki...
Na trzy życzenia ptysie z kremem malinowym
kruche z rabarbarem i z kruszonką
na biega robione, najszybsze pod słońcem z truskawkami
Ciasto miodowe z kremem:)
pycha...
czy to TO miodowe ?
Sernik z toffee, orzechami, czekolada i rodzynkami na orzechowo- ciasteczkowym spodzie z piankami marshmallow, brownie z biala czekolada, truskawkami i beza.
Wspomnienie z wczoraj - bardzo kruchy placek z masą owocową i lukrem :)
Sernik Zosi.
Wczorajsze słodkosci, na dzisiaj troszkę zostało do kawy :)
Toż to totalny zawrót głowy ,takimi fotami karac spragnionego człeka:)
Sto lat, stoooooooo laaaaaaaaaattttt..............
Mogę się poczęstować?
Jasne ;)))
Eklerki z kremem budyniowym i cytryną .
Ach....mniam :)
No i jak tu dorównać takim pysznościom ... ;) Buziaki dla Zuzi :)
Oj tam, oj tam :)
Dziękuję za buziaki, przekażę ;)
Chlebek bananowy :)
Jak z bananami, to poproszę kromeczkę ;)
Niestety, to znowu ja ;)
Jedno z nielicznych ciast, które sama uwielbiam - Biała Pavlowa i które, jako jedyne jest u nas "na raz", na jedno posiedzenie.... Tym razem z winogronami i śliwką i trochę mniej wyrośnięte, bo rozłożyłam bardziej, łudząc się, że więcej wyjdzie....głupia byłam, wyszło tak samo...MAŁO :)))
Mniam, chętnie się poczęstuję ;)
A prze bardzo :)
Drożdżowe z rabarbarkiem ...
Czekoladowy biszkopt ,z czekoladowym kremem,masą poziomkową i galaretką
Same delicje, mniam... :)
Mniam!
Jesteś niemożliwa !
Megi , mogę przepis ?
Jeszcze ciepły ... wstawiony . Proszę bardzo .. ))
Właśnie już zobaczyłam. dzięki serdeczne.
Smaczniutkie, lubię takie drożdżówkowe ciacha... :)
Torcik jagodowy na zimno :)
Mogę się przysiąść? Chociaż na brzegu
Zapraszam - pół blachy od rana zniknęło, ale drugą połową chętnie częstuję :)
Hurrra !
Pyszotka :) Takie łakocie są najsmaczniejsze, mniam... Wszystkie smakołyki, które mają w sobie mnóstwo owocków, a już szczególnie jak są tam jagody i truskawki:, to wprost uwielbiam :)
Smacznie i zdrowo;) Jogurt, kiwi, szpinak i banan = koktajl :)
Ja bym chciała jedną szklaneczkę (zanim się sępy zlecą)
To jaaaa tyż !
O!!! Ooo!!! Mówiłam!!!
Pijcie, dorobię :))
Jesteś Wielka ...Makuśko Moja ...
Mam od 2 tyg dojrzewające się kiwi i już wiem jak skończą ...taaaadam
Oj dawno nie ''nagramoliłam '' się z ciastem ale to warte takiej dłubaniny. Wersja ''lodówkowa''
Za bardzo ogacony i wszelaki urok ginie
Łomatko! To ja tez skubnę ten daszek "wystający". Ja mogę nie jeść ciast ale beza.... mmmm.....
P.S. Ja sobie chyba to zdjęcie ustawię jako wygaszacz na komórce i będę co jakiś czas w pracy lizać! :>
Daszek już zcięty!
Tylko skraweczki :) domowe ciasto francuskie, reszta sie juz zapakowala do komory 0 stopni, wycieta na wymiar 2 blaszek, by stworzyc na niedziele idealna kremowke. :)
Skraweczki ... czyli smaczny daszek .. jak nie zajęty i pochłonięty to ja też chrupnę .. ))
Nie, nie daszek, tylko boczki. :)
Małgoś .. w całej karasie dla Ciebie ''odgacone''...
Cholera dupa mać! Zachlapałam klawiaturę!
Mam coś dla Ciebie ale na private nie mogę wysłać dlatego podaj mi e-meilika i zaraz podrzucę .. ))
Megi, co to za pyszne ciacho?
Kruche, migdał i maliny...
Ja myślę, Ty robisz!! Pysznie wygląda!
za oknem buro i ponuro, po oknach klapie deszcz. Na taka pogodę to tylko drożdżowe. Maślane drożdżowe z rabarbarem, truskawkami pod grubą kołderką kruszonki
Pysznościowe, lubię z dużą ilością kruszonki :)
Kontynuacja wątku tutaj, zapraszam :)