Forum

Kuchenne porady

Biały ser

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2016-06-09 20:26:23

    witam
    mam pytanie, macie jakieś pomysły (przepisy) z  białym serem oprócz pieczenia ciast? Dziękuję :-)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-09 22:05:36

    Hej, bialy ser jak bardzo suchy, to dodac smietane, najlepiej kwasna, albo jogurt. Pokrojona rzodkiewke, posiekany szczypior, pokrojony  ogorek, pokrojona czerwona papryke. Doprawic do smaku sola i czarnym pieprzem.
    Pycha:)

    Najrozniejsze pasty do kanapek. Leniwe kluski. Pierogi?

    Jeszcze przypominam sobie z dziecinstwa nalesniki zawijane z serem +zoltka+cukier+wanilia+rodzynki.

  • Autor: molusia89 Data: 2016-06-09 23:41:22

    ja lubie makaron z białym serem na słodko ze szczyptą cynamonu ;) pierogi ruskie ze serem? lubie też naleśniki ala ruskie?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-06-10 08:44:40

    Kotlety mielone z dodatkiem białego sera. Ekstremalnie robię pół na pół i też są dobre. :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-10 09:09:48

    Jest ,,kilka" naprawdę ciekawych propozycji jak napiszesz w wyszukiwaniu zaawansowanym -biały ser/w przepisach/i tu z jakiego działu. Wyskakują różne przepisy, wystarczy zmienić dział i kolejne przeglądać.

    Trudno bowiem powiedzieć z jakiego rodzaju/działu Cię interesują przepisy.
    Oto kilka znalezionych receptur i na końcu link z wyszukiwarką.

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/wykwintny-pasztet-z-bialego-sera-30067517

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/bialy-ser-marynowany-w-oliwie-30111080

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/kotlety-z-kaszy-gryczanej-30062367

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/wegierskie-knedle-z-bialego-sera-30106640

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/racuchy-twarogowe-12593926097001382012

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/lodeczkowe-bagietki-z-bialym-serem-i-szpinakiem-14367713846440473229

    i wyszukiwarka.....

    http://wielkiezarcie.com/search/advanced?query=bia%C5%82y+ser&author=&search_in=1&recipes_group=20000061&period=0&search=Szukaj#resultslist

  • Autor: jolka60 Data: 2016-06-10 09:35:09

    Wprawdze dziewczyny juz sporo doradzily i niektore potrawy powiele,ale napisze...nalesniki z serem,makaron zapiekany lub zasmazany z serem,u mnie z cukrem,.pierogi russkie,pierogi z serem na slodko lub na \\wytrawnie'',z dodatkiem soli,pieprzu i miety, leniwe kluski.Mama dodawala czasem ser do placków ziemniaczanych.Mozna ser,po zgliwieniu,usmazyc,Jesli lubisz,tradycyjne twarozki,z rownymi dodatkami,na slodko lub bez cukru.U mnie ulubiony z rzodkiewka..jesli ma mlode listki,tez dodaje,poza tym szczypiorek,smietana,sol,pieprz.Robie czasem pasty,,najprostsza,ulubiona,to wedzona makrela lub jakies ryby w oleju,tez najlepiej wedzone,ugniecione czy uterte z serem.Mozna tez dodac zielenine.Ostatnio wymyslilam tez paste...bialy ser,kawalek lososia,ja dalam 1 brzuszek,kilka lyzek ostrego \\ajvaru\\.Pyszne.Na ok 30 dag sera 1 brzuszek i chyba 3 lyzki ajvaru.pasuje do tego kiszony ogorek ,juz na kanapke,w plaserkech.

  • Autor: mariateresa Data: 2016-06-10 12:10:47

    Propozycja dodania sera do mielonego już była,  ale tu jeszcze jeden sposób

    no i nie chcesz ciast  -  ale pyszne i puszyste pączki  (pączusie)  serowe zawsze dobre gdy goście na schodach -  robi się je szybciej niż trwa rozgrzanie oleju.   Smaczne są też  " rożki " z ciasta francuskiego  nadziewane szpinakiem ze serem,    tarta  szpinakowo serowa,  zapiekanka makaronowa ze szpinakiem,  jajkami i serem.

  • Autor: as Data: 2016-06-10 12:39:21

    Jak robisz te mielone ze zdjęcia? Proszę o przepis.
    Już znalazłam. Dziękuję. 

  • Autor: mariateresa Data: 2016-06-10 13:08:59

    W tym akurat przepisie  na  mielony "omlet "  jest ser  Feta, ale robiłam też ze zwykłym twarogiem,  z tym że zawartość środka troszkę  posoliłam.

  • Autor: as Data: 2016-06-10 14:57:00

    Dziękuję

  • Autor: jolka60 Data: 2016-06-11 17:46:52

    Oj tak,jak mogłam zapomnieć.Smażę tzw oponki,czyli innego rodzaju serowe paczki.

  • Autor: Bahati Data: 2016-06-10 13:03:40

    Jeszcze: knedle twarogowe z truskawkami, pierogi leniwe, makaron z twarogiem, cebulka i boczkiem.

  • Autor: Bahati Data: 2016-06-10 15:25:02

    Zapimnialam o moim ulubionym farszu do pierogow z twarogiem: mloda kapusta, podsmazona cebula i wlasnie twarog. Uwielbiam. :) 

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-10 15:46:58

    O, to ciekawe połączenie z wykorzystaniem młodej kapustki, muszę wypróbować. Z pewnością jest pyszne. :) Jeszcze chciałam zapytać: czy ten farsz jest do gotowanych pierogów, czy może do pieczonych ? Myślę, że chyba sprawdzi się w jednych i drugich, prawda ? :)

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2016-06-10 15:52:19

    Kochani, wszystkim użytkownikom WZ bardzo dziękuję za pomoc. Bo sama zastanawiałam się co zrobić z taką ilością sera,bo sama nie zjem,  więc dziękuję za pomysły i pozdrawiam.

  • Autor: as Data: 2016-06-10 17:08:51

    Ser możesz też podzielić na odpowiednie porcje i zamrozić.

  • Autor: jolka60 Data: 2016-06-11 17:49:22

    NO,to teraz się okaże,że sera za mało.laugh4

  • Autor: Bahati Data: 2016-06-10 16:32:20

    U mnie zawsze w wersji gotowanej. To byl moj przysmak z dziecinstwa, zajadalam sie nimi u Babci na wsi. :) 

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-10 17:24:59

    To też takie zrobię. Ja jadłam tylko z samym serem i rodzynkami lub ruskie z większą przewagą sera. :)

  • Autor: Herbaciana Data: 2016-06-10 18:52:57

    Mnie biały ser najlepiej smakuje na kanapce, polany miodem lub obłożony pomidorem z dużą ilością pieprzu ziołowego i posypany bazylią.Natomiast nie lubię ruskich pierogów. Tylko na mnie nie krzyczcie!devilish

  • Autor: mariateresa Data: 2016-06-10 19:48:42

    Spokojnie !    Nikt nie krzyczy .....   myślę,  że zastosowanie białego sera czy sposób spożywania, to też sprawa regionu.   Biały ser z miodem to dla mnie nowość  -  do wypróbowania  -  a wieki temu na wakacjach na Podkarpaciu pierwszy raz widziałam kromkę chleba z masłem,  dżemem  i na to gruby plaster białego sera.   Ja jestem z urodzenia  " pyra "  i właśnie pyry gotowane w łupince jadło się z gzikiem . 

  • Autor: Smosia Data: 2016-06-11 15:49:28

    Ja też nie lubię pierogów z białym serem, ale muszę gotować bo reszta rodzinki uwielbia :((
    Dobry ser jest idealny do płynnego miodu lub do marynowania w oliwie/oleju.
    Zjadliwy też w mieszankach z dżemem i owocami lub na słono ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

    I to by było na tyle, jeśli chodzi o twaróg (poza ciastami/ciasteczkami  tongue oczywiście).

  • Autor: majolika Data: 2016-06-11 16:58:52

    Fajny jest biały tłusty wiejski ser smażony. Myślę, że przepis na niego jest na WŻ. Twaróg kładziemy w ciepłe miejsce na kilka dni, żeby zgliwiał, czyli pożółkł, zrobił się  lekko ciągnący i żeby wydzielał nieprzyjemny zapach. Wtedy kładzie się go na patelnię z masłem, podgrzewa, dodaje jedno żółtko, żeby nabrał żółtego koloru i zaczął się ciągnąć, dodaje sól do smaku i kminek. Kiedy ciągnie się już na patelni, jak mozarella, zsuwamy go do pojemnika i kładziemy do lodówki. Jak zastygnie  przypomina żółty ser o wyraźnym smaku i zapachu kminku. Można go kroić w  plastry i kłaść na chleb. Jest bardzo smaczny i bez chemii. Po prostu domowy ser żółty.

  • Autor: jolka60 Data: 2016-06-11 17:55:43

    Identycznie robiłam.Nigdy żadnej sody.2thumbsup .Moja mama wędziła też sery..super były,żaden z kupnych ich nie przypomina

Przejdź do pełnej wersji serwisu