Hej, bialy ser jak bardzo suchy, to dodac smietane, najlepiej kwasna, albo jogurt. Pokrojona rzodkiewke, posiekany szczypior, pokrojony ogorek, pokrojona czerwona papryke. Doprawic do smaku sola i czarnym pieprzem. Pycha:)
Najrozniejsze pasty do kanapek. Leniwe kluski. Pierogi?
Jeszcze przypominam sobie z dziecinstwa nalesniki zawijane z serem +zoltka+cukier+wanilia+rodzynki.
Jest ,,kilka" naprawdę ciekawych propozycji jak napiszesz w wyszukiwaniu zaawansowanym -biały ser/w przepisach/i tu z jakiego działu. Wyskakują różne przepisy, wystarczy zmienić dział i kolejne przeglądać.
Trudno bowiem powiedzieć z jakiego rodzaju/działu Cię interesują przepisy. Oto kilka znalezionych receptur i na końcu link z wyszukiwarką.
Wprawdze dziewczyny juz sporo doradzily i niektore potrawy powiele,ale napisze...nalesniki z serem,makaron zapiekany lub zasmazany z serem,u mnie z cukrem,.pierogi russkie,pierogi z serem na slodko lub na \\wytrawnie'',z dodatkiem soli,pieprzu i miety, leniwe kluski.Mama dodawala czasem ser do placków ziemniaczanych.Mozna ser,po zgliwieniu,usmazyc,Jesli lubisz,tradycyjne twarozki,z rownymi dodatkami,na slodko lub bez cukru.U mnie ulubiony z rzodkiewka..jesli ma mlode listki,tez dodaje,poza tym szczypiorek,smietana,sol,pieprz.Robie czasem pasty,,najprostsza,ulubiona,to wedzona makrela lub jakies ryby w oleju,tez najlepiej wedzone,ugniecione czy uterte z serem.Mozna tez dodac zielenine.Ostatnio wymyslilam tez paste...bialy ser,kawalek lososia,ja dalam 1 brzuszek,kilka lyzek ostrego \\ajvaru\\.Pyszne.Na ok 30 dag sera 1 brzuszek i chyba 3 lyzki ajvaru.pasuje do tego kiszony ogorek ,juz na kanapke,w plaserkech.
Propozycja dodania sera do mielonego już była, ale tu jeszcze jeden sposób
no i nie chcesz ciast - ale pyszne i puszyste pączki (pączusie) serowe zawsze dobre gdy goście na schodach - robi się je szybciej niż trwa rozgrzanie oleju. Smaczne są też " rożki " z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem ze serem, tarta szpinakowo serowa, zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, jajkami i serem.
O, to ciekawe połączenie z wykorzystaniem młodej kapustki, muszę wypróbować. Z pewnością jest pyszne. :) Jeszcze chciałam zapytać: czy ten farsz jest do gotowanych pierogów, czy może do pieczonych ? Myślę, że chyba sprawdzi się w jednych i drugich, prawda ? :)
Kochani, wszystkim użytkownikom WZ bardzo dziękuję za pomoc. Bo sama zastanawiałam się co zrobić z taką ilością sera,bo sama nie zjem, więc dziękuję za pomysły i pozdrawiam.
Mnie biały ser najlepiej smakuje na kanapce, polany miodem lub obłożony pomidorem z dużą ilością pieprzu ziołowego i posypany bazylią.Natomiast nie lubię ruskich pierogów. Tylko na mnie nie krzyczcie!
Spokojnie ! Nikt nie krzyczy ..... myślę, że zastosowanie białego sera czy sposób spożywania, to też sprawa regionu. Biały ser z miodem to dla mnie nowość - do wypróbowania - a wieki temu na wakacjach na Podkarpaciu pierwszy raz widziałam kromkę chleba z masłem, dżemem i na to gruby plaster białego sera. Ja jestem z urodzenia " pyra " i właśnie pyry gotowane w łupince jadło się z gzikiem .
Ja też nie lubię pierogów z białym serem, ale muszę gotować bo reszta rodzinki uwielbia :(( Dobry ser jest idealny do płynnego miodu lub do marynowania w oliwie/oleju. Zjadliwy też w mieszankach z dżemem i owocami lub na słono ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
I to by było na tyle, jeśli chodzi o twaróg (poza ciastami/ciasteczkami oczywiście).
Fajny jest biały tłusty wiejski ser smażony. Myślę, że przepis na niego jest na WŻ. Twaróg kładziemy w ciepłe miejsce na kilka dni, żeby zgliwiał, czyli pożółkł, zrobił się lekko ciągnący i żeby wydzielał nieprzyjemny zapach. Wtedy kładzie się go na patelnię z masłem, podgrzewa, dodaje jedno żółtko, żeby nabrał żółtego koloru i zaczął się ciągnąć, dodaje sól do smaku i kminek. Kiedy ciągnie się już na patelni, jak mozarella, zsuwamy go do pojemnika i kładziemy do lodówki. Jak zastygnie przypomina żółty ser o wyraźnym smaku i zapachu kminku. Można go kroić w plastry i kłaść na chleb. Jest bardzo smaczny i bez chemii. Po prostu domowy ser żółty.
witam
mam pytanie, macie jakieś pomysły (przepisy) z białym serem oprócz pieczenia ciast? Dziękuję :-)
Hej, bialy ser jak bardzo suchy, to dodac smietane, najlepiej kwasna, albo jogurt. Pokrojona rzodkiewke, posiekany szczypior, pokrojony ogorek, pokrojona czerwona papryke. Doprawic do smaku sola i czarnym pieprzem.
Pycha:)
Najrozniejsze pasty do kanapek. Leniwe kluski. Pierogi?
Jeszcze przypominam sobie z dziecinstwa nalesniki zawijane z serem +zoltka+cukier+wanilia+rodzynki.
ja lubie makaron z białym serem na słodko ze szczyptą cynamonu ;) pierogi ruskie ze serem? lubie też naleśniki ala ruskie?
Kotlety mielone z dodatkiem białego sera. Ekstremalnie robię pół na pół i też są dobre. :)
Jest ,,kilka" naprawdę ciekawych propozycji jak napiszesz w wyszukiwaniu zaawansowanym -biały ser/w przepisach/i tu z jakiego działu. Wyskakują różne przepisy, wystarczy zmienić dział i kolejne przeglądać.
Trudno bowiem powiedzieć z jakiego rodzaju/działu Cię interesują przepisy.
Oto kilka znalezionych receptur i na końcu link z wyszukiwarką.
http://wielkiezarcie.com/przepisy/wykwintny-pasztet-z-bialego-sera-30067517
http://wielkiezarcie.com/przepisy/bialy-ser-marynowany-w-oliwie-30111080
http://wielkiezarcie.com/przepisy/kotlety-z-kaszy-gryczanej-30062367
http://wielkiezarcie.com/przepisy/wegierskie-knedle-z-bialego-sera-30106640
http://wielkiezarcie.com/przepisy/racuchy-twarogowe-12593926097001382012
http://wielkiezarcie.com/przepisy/lodeczkowe-bagietki-z-bialym-serem-i-szpinakiem-14367713846440473229
i wyszukiwarka.....
http://wielkiezarcie.com/search/advanced?query=bia%C5%82y+ser&author=&search_in=1&recipes_group=20000061&period=0&search=Szukaj#resultslist
Wprawdze dziewczyny juz sporo doradzily i niektore potrawy powiele,ale napisze...nalesniki z serem,makaron zapiekany lub zasmazany z serem,u mnie z cukrem,.pierogi russkie,pierogi z serem na slodko lub na \\wytrawnie'',z dodatkiem soli,pieprzu i miety, leniwe kluski.Mama dodawala czasem ser do placków ziemniaczanych.Mozna ser,po zgliwieniu,usmazyc,Jesli lubisz,tradycyjne twarozki,z rownymi dodatkami,na slodko lub bez cukru.U mnie ulubiony z rzodkiewka..jesli ma mlode listki,tez dodaje,poza tym szczypiorek,smietana,sol,pieprz.Robie czasem pasty,,najprostsza,ulubiona,to wedzona makrela lub jakies ryby w oleju,tez najlepiej wedzone,ugniecione czy uterte z serem.Mozna tez dodac zielenine.Ostatnio wymyslilam tez paste...bialy ser,kawalek lososia,ja dalam 1 brzuszek,kilka lyzek ostrego \\ajvaru\\.Pyszne.Na ok 30 dag sera 1 brzuszek i chyba 3 lyzki ajvaru.pasuje do tego kiszony ogorek ,juz na kanapke,w plaserkech.
Propozycja dodania sera do mielonego już była, ale tu jeszcze jeden sposób
no i nie chcesz ciast - ale pyszne i puszyste pączki (pączusie) serowe zawsze dobre gdy goście na schodach - robi się je szybciej niż trwa rozgrzanie oleju. Smaczne są też " rożki " z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem ze serem, tarta szpinakowo serowa, zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, jajkami i serem.
Jak robisz te mielone ze zdjęcia? Proszę o przepis.
Już znalazłam. Dziękuję.
W tym akurat przepisie na mielony "omlet " jest ser Feta, ale robiłam też ze zwykłym twarogiem, z tym że zawartość środka troszkę posoliłam.
Dziękuję
Oj tak,jak mogłam zapomnieć.Smażę tzw oponki,czyli innego rodzaju serowe paczki.
Jeszcze: knedle twarogowe z truskawkami, pierogi leniwe, makaron z twarogiem, cebulka i boczkiem.
Zapimnialam o moim ulubionym farszu do pierogow z twarogiem: mloda kapusta, podsmazona cebula i wlasnie twarog. Uwielbiam. :)
O, to ciekawe połączenie z wykorzystaniem młodej kapustki, muszę wypróbować. Z pewnością jest pyszne. :) Jeszcze chciałam zapytać: czy ten farsz jest do gotowanych pierogów, czy może do pieczonych ? Myślę, że chyba sprawdzi się w jednych i drugich, prawda ? :)
Kochani, wszystkim użytkownikom WZ bardzo dziękuję za pomoc. Bo sama zastanawiałam się co zrobić z taką ilością sera,bo sama nie zjem, więc dziękuję za pomysły i pozdrawiam.
Ser możesz też podzielić na odpowiednie porcje i zamrozić.
NO,to teraz się okaże,że sera za mało.
U mnie zawsze w wersji gotowanej. To byl moj przysmak z dziecinstwa, zajadalam sie nimi u Babci na wsi. :)
To też takie zrobię. Ja jadłam tylko z samym serem i rodzynkami lub ruskie z większą przewagą sera. :)
Mnie biały ser najlepiej smakuje na kanapce, polany miodem lub obłożony pomidorem z dużą ilością pieprzu ziołowego i posypany bazylią.Natomiast nie lubię ruskich pierogów. Tylko na mnie nie krzyczcie!
Spokojnie ! Nikt nie krzyczy ..... myślę, że zastosowanie białego sera czy sposób spożywania, to też sprawa regionu. Biały ser z miodem to dla mnie nowość - do wypróbowania - a wieki temu na wakacjach na Podkarpaciu pierwszy raz widziałam kromkę chleba z masłem, dżemem i na to gruby plaster białego sera. Ja jestem z urodzenia " pyra " i właśnie pyry gotowane w łupince jadło się z gzikiem .
Ja też nie lubię pierogów z białym serem, ale muszę gotować bo reszta rodzinki uwielbia :((
Dobry ser jest idealny do płynnego miodu lub do marynowania w oliwie/oleju.
Zjadliwy też w mieszankach z dżemem i owocami lub na słono ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
I to by było na tyle, jeśli chodzi o twaróg (poza ciastami/ciasteczkami oczywiście).
Fajny jest biały tłusty wiejski ser smażony. Myślę, że przepis na niego jest na WŻ. Twaróg kładziemy w ciepłe miejsce na kilka dni, żeby zgliwiał, czyli pożółkł, zrobił się lekko ciągnący i żeby wydzielał nieprzyjemny zapach. Wtedy kładzie się go na patelnię z masłem, podgrzewa, dodaje jedno żółtko, żeby nabrał żółtego koloru i zaczął się ciągnąć, dodaje sól do smaku i kminek. Kiedy ciągnie się już na patelni, jak mozarella, zsuwamy go do pojemnika i kładziemy do lodówki. Jak zastygnie przypomina żółty ser o wyraźnym smaku i zapachu kminku. Można go kroić w plastry i kłaść na chleb. Jest bardzo smaczny i bez chemii. Po prostu domowy ser żółty.
Identycznie robiłam.Nigdy żadnej sody. .Moja mama wędziła też sery..super były,żaden z kupnych ich nie przypomina