Błagam o jakiś przepis(y) na super obiad na urodziny mojego męża - taki żeby gościom kapcie pospadały :)Chodzi mi o propozycję zupy na 1 danie, jakąś naprawdę super, ale nie za trudną do zrobienia. I oczywiście 2 danie - również coś prostego, przepis na jakieś pyszne mięsko (schab, żeberka, kurczak, indyk,...)
bez żadnych informacji w jakiej formie to ma być obiad to myślę że nikt Ci nie pomoże, bo możesz podać homara ale np nikt nie lubi owoców morzą to wtedy na pewno im pospadają ...
Jak ma być wykwintnie, to proponuję upiec indyka i podać go z kluseczkami śląskimi na zielonym groszku i do tego surôwka z kapusty pekińskiej z papryką, porem, kukurydzą... Można też prościej zrobić kotlety z piersi drobiowych opanierowanych w sezamie i dowolne dodatki. Możliwości jest multum. Zależy co kto preferuje. :)
I fajnie, że ma poczucie humoru, to się chwali, ale pewnie jest przerażona tym wystawnym obiadem i z pewnością chciałaby zabłysnąć przed gośćmi. Wiadomo, że aby zrobić wykwintne dania i to w dodatku jeszcze tak żeby wszystkim smakowały i wspaniale się prezentowały, to jest nie lada wyczyn oraz mnóstwo przygotowań i pracy. Mam nadzieję, że koleżanka podoła temu trudnemu zadaniu i zrobi niebywałe wrażenie na swoich gościach, którzy również docenią jej kulinarny kunszt. Życzę MarSo powodzenia w tym wielkim przedsięwzięciu i Wszystkiego Najlepszego. :)
Napisz nam co lubi mąż, będzie łatwiej coś doradzić. Czy kuchnia tradycyjna Polska czy lubi coś na nutę orientalną, no i o gościach coś wiesz co lubią. Ja mam dobry przepis na schab. Kupujesz 1,5 kg schabu rozcinasz, ale nie do końca w każde rozcięcie wkładasz plasterek jabłka renety (nie obrane ale wypestkowane). Wcześniej schab trzeba natrzeć solą, czosnkiem i tymiankiem (części rozcięte też). Całość wkładasz do foli do pieczenia podlewasz ok 5 łyżkami soku jabłkowego i białego wytrawnego wina. Piec ok 1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Później cały schab wykładasz na talerz i goście sobie kroją. os zlewasz go garnuszka i zagęszczasz mąką ziemniaczaną, podajesz w sosjerce. U mnie na imprezach wszyscy sobie to chwalą. Na zupę Ci polecę mój rosół po Hebdowsku tylko zrób mniejsze pierożki niż ja. http://wielkiezarcie.com/przepisy/rosol-po-hebdowsku-1864672978960729942 Te kotlety są niezłe http://wielkiezarcie.com/przepisy/kotlety-giganty-smaczne-i-chrupiace-30103838
Zupa Lubczyka 69 - krem z gruszki i selera z kawałakami sera gorgonzola
Mały seler w kostkę + tak samo pokrojony mączny ziemniak, przesmażyć na odrobinie oliwki słonecznikowej. Zalać rosołkiem warzywnym. Gotować do miękkości. Pod koniec wrzucić połowę obranej i pokrojonej gruszki. Zmiksować. Doprawić wg smaku solą i pieprzem. Osobno na patelni na maśle przesmażyć - zeszklić (nie rumienć!) 1,5 obranej i pokrojonej w grubą kostkę gruszki. Podawać następująco. Do każdej filiżanki włożyć na dno po łyżce smażonych gruszek i pokrojonego w kostkę sera gorgonzola. Zalać zupą i na wierzchu każdej porcji umieścić łyżkę ubitej śmietany 36% I już
Jedyne co mi przychodzi na myśl (o spadaniu) to film z kulinarnym tytułem: "Kacza zupa" - komedia Braci Marx. Goście mogliby pospadać z krzeseł - ze śmiechu :D Wesołego balowania :))
A tak poważnie, to: Schab po sztygarsku (zaraz poszukam i wkleję), piersi kurczaka pieczone w łódeczkach cykoriowych lub połówkach papryki z ulubionym serem lub śmietanką i przyprawami.
Robilam te udka na Wszystkich Swietych i moge takze polecic,rzeczywiscie sa bardzo dobre.Od siebie polecam Zrazy wolowe po mysliwsku-autor Uretan. Bardzo smaczne i kapciory moga zleciec z wrazenia ,jak im wyborny smak polechta podniebienie
Dziękuje bardzo, tylko jak te udka poluzować. Rozumiem, że trzeba wyjąć kość i w to miejsce wkłada siebie farsz o to chodzi. Bo jak siebie poluzować to wiem:)
Spokojnie dasz radę.... przecież nie musi być piknie tam w środku, troszkę poszarpane mięsiwko ukryje się pinknie i wyjdzie pyszne i urodziwe jedzonko:))
Aaaa, ja tysz zamierzam debiutować w tej potrawie, także nie jesteś sama
ja tez myslalam,ze opornie mi to pojdzie,a poszlo sprawnie. nie taki diabel straszny,a warto,bo sa naprawde pyszne,tylko jak ktos lubi pikantnie,to niech nie zaluje przypraw
A ja błyskotliwa kobieta ..wymyśliłam sobie, że zostałaś Ty lub ktoś z Twoich bliskich został obdarowany cudnej urody ''papuciami'' i kapciuszki dosłownie spadają z nóżki . W związku z tym prosisz pomysłowe osóbki o pomoc .. A to o takie laczki chodzi ... No cóż powodzonka w realizacji obiadu na Wielkie Wooow
Pierwsze skojarzenie to zestaw: francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami i z dodatkiem burbona, a do tego kurczak cały faszerowany ryżem i rodzynkami, to jest algierski przepis. Robiłam obie rzeczy wielokrotnie, nie dość że super pachną, to jeszcze smakują obłędnie. Do kurczaka jakaś lekka sałatka np. sałata z pomarańczą.
Błagam o jakiś przepis(y) na super obiad na urodziny mojego męża - taki żeby gościom kapcie pospadały :)Chodzi mi o propozycję zupy na 1 danie, jakąś naprawdę super, ale nie za trudną do zrobienia. I oczywiście 2 danie - również coś prostego, przepis na jakieś pyszne mięsko (schab, żeberka, kurczak, indyk,...)
bez żadnych informacji w jakiej formie to ma być obiad to myślę że nikt Ci nie pomoże, bo możesz podać homara ale np nikt nie lubi owoców morzą to wtedy na pewno im pospadają ...
Jak ma być wykwintnie, to proponuję upiec indyka i podać go z kluseczkami śląskimi na zielonym groszku i do tego surôwka z kapusty pekińskiej z papryką, porem, kukurydzą... Można też prościej zrobić kotlety z piersi drobiowych opanierowanych w sezamie i dowolne dodatki. Możliwości jest multum. Zależy co kto preferuje. :)
Lea .....mi pierwsze co przyszło na mysl to wijące robale.....hehe......no może kapcie nie spadną ale oki na pewno by wylazły.......
Iwett, przy takim tytule, to różne rzeczy mogą się skojarzyć, nawet i wyłażące robale.. hihi
Tytuł super .
Od razu widać, że z poczuciem humoru koleżanka
I fajnie, że ma poczucie humoru, to się chwali, ale pewnie jest przerażona tym wystawnym obiadem i z pewnością chciałaby zabłysnąć przed gośćmi. Wiadomo, że aby zrobić wykwintne dania i to w dodatku jeszcze tak żeby wszystkim smakowały i wspaniale się prezentowały, to jest nie lada wyczyn oraz mnóstwo przygotowań i pracy. Mam nadzieję, że koleżanka podoła temu trudnemu zadaniu i zrobi niebywałe wrażenie na swoich gościach, którzy również docenią jej kulinarny kunszt. Życzę MarSo powodzenia w tym wielkim przedsięwzięciu i Wszystkiego Najlepszego. :)
Napisz nam co lubi mąż, będzie łatwiej coś doradzić. Czy kuchnia tradycyjna Polska czy lubi coś na nutę orientalną, no i o gościach coś wiesz co lubią.
Ja mam dobry przepis na schab.
Kupujesz 1,5 kg schabu rozcinasz, ale nie do końca w każde rozcięcie wkładasz plasterek jabłka renety (nie obrane ale wypestkowane). Wcześniej schab trzeba natrzeć solą, czosnkiem i tymiankiem (części rozcięte też). Całość wkładasz do foli do pieczenia podlewasz ok 5 łyżkami soku jabłkowego i białego wytrawnego wina. Piec ok 1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Później cały schab wykładasz na talerz i goście sobie kroją. os zlewasz go garnuszka i zagęszczasz mąką ziemniaczaną, podajesz w sosjerce.
U mnie na imprezach wszyscy sobie to chwalą.
Na zupę Ci polecę mój rosół po Hebdowsku tylko zrób mniejsze pierożki niż ja.
http://wielkiezarcie.com/przepisy/rosol-po-hebdowsku-1864672978960729942
Te kotlety są niezłe http://wielkiezarcie.com/przepisy/kotlety-giganty-smaczne-i-chrupiace-30103838
http://wielkiezarcie.com/przepisy/udka-w-pikantnej-musztardzie-30053607
http://wielkiezarcie.com/przepisy/kurczak-dobrej-gospodyni-30069847
http://wielkiezarcie.com/przepisy/rolada-cieleca-z-marchewka-30069849
Super, dzięki ;)
Zupa Lubczyka 69 - krem z gruszki i selera z kawałakami sera gorgonzola
Mały seler w kostkę + tak samo pokrojony mączny ziemniak, przesmażyć na odrobinie oliwki słonecznikowej. Zalać rosołkiem warzywnym. Gotować do miękkości. Pod koniec wrzucić połowę obranej i pokrojonej gruszki. Zmiksować. Doprawić wg smaku solą i pieprzem.
Osobno na patelni na maśle przesmażyć - zeszklić (nie rumienć!) 1,5 obranej i pokrojonej w grubą kostkę gruszki.
Podawać następująco. Do każdej filiżanki włożyć na dno po łyżce smażonych gruszek i pokrojonego w kostkę sera gorgonzola.
Zalać zupą i na wierzchu każdej porcji umieścić łyżkę ubitej śmietany 36% I już
Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie :)
http://wielkiezarcie.com/przepisy/nadziane-palki-8356173645672724666
A moze cos takiego myśle ze bedą zaskoczeni
Jedyne co mi przychodzi na myśl (o spadaniu) to film z kulinarnym tytułem: "Kacza zupa" - komedia Braci Marx. Goście mogliby pospadać z krzeseł - ze śmiechu :D
Wesołego balowania :))
A tak poważnie, to:
Schab po sztygarsku (zaraz poszukam i wkleję), piersi kurczaka pieczone w łódeczkach cykoriowych lub połówkach papryki z ulubionym serem lub śmietanką i przyprawami.
http://wielkiezarcie.com/przepisy/inny-schab-po-sztygarsku-30114210
Dla mnie "udka z jarzynowym farszem" były w te święta oceniane głośnym WOW. Przepis na naszej stronie
Robilam te udka na Wszystkich Swietych i moge takze polecic,rzeczywiscie sa bardzo dobre.Od siebie
polecam Zrazy wolowe po mysliwsku-autor Uretan. Bardzo smaczne i kapciory moga zleciec z wrazenia ,jak im wyborny smak polechta podniebienie
Dajcie kochane linka też spróbuje te udka :)
http://wielkiezarcie.com/przepisy/udka-z-jarzynowym-farszem-30021897
Prosze Agusiu i smacznego :)
Dzięki:)) ...tysz skorzystam
:)
Dziękuje bardzo, tylko jak te udka poluzować. Rozumiem, że trzeba wyjąć kość i w to miejsce wkłada siebie farsz o to chodzi. Bo jak siebie poluzować to wiem:)
Zobacz sobie tutaj.....po chwili przechodzi do luzowania udek ;)
http://kotlet.tv/luzowanie-kurczaka-z-kosci/
Wo jeju czy ja dam radę z tymi kościami :/
Spokojnie dasz radę.... przecież nie musi być piknie tam w środku, troszkę poszarpane mięsiwko ukryje się pinknie i wyjdzie pyszne i urodziwe jedzonko:))
Aaaa, ja tysz zamierzam debiutować w tej potrawie, także nie jesteś sama
ja tez myslalam,ze opornie mi to pojdzie,a poszlo sprawnie. nie taki diabel straszny,a warto,bo sa naprawde pyszne,tylko jak ktos lubi pikantnie,to niech nie zaluje przypraw
A ja błyskotliwa kobieta ..wymyśliłam sobie, że zostałaś Ty lub ktoś z Twoich bliskich został obdarowany cudnej urody ''papuciami'' i kapciuszki dosłownie spadają z nóżki .
W związku z tym prosisz pomysłowe osóbki o pomoc ..
A to o takie laczki chodzi ...
No cóż powodzonka w realizacji obiadu na Wielkie Wooow
Pierwsze skojarzenie to zestaw: francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami i z dodatkiem burbona, a do tego kurczak cały faszerowany ryżem i rodzynkami, to jest algierski przepis. Robiłam obie rzeczy wielokrotnie, nie dość że super pachną, to jeszcze smakują obłędnie. Do kurczaka jakaś lekka sałatka np. sałata z pomarańczą.
A przepis na tej kurczaka podasz?