Forum

Kuchenne porady

Przepis na "spadające kapcie"

  • Autor: MarSo Data: 2016-12-28 16:17:51

    Błagam o jakiś przepis(y) na super obiad na urodziny mojego męża - taki żeby gościom kapcie pospadały :)Chodzi mi o propozycję zupy na 1 danie, jakąś naprawdę super, ale nie za trudną do zrobienia. I oczywiście 2 danie - również coś prostego, przepis na jakieś pyszne mięsko (schab, żeberka, kurczak, indyk,...)

  • Autor: pwyso Data: 2016-12-28 17:57:43

    bez żadnych informacji w jakiej formie to ma być obiad to myślę że nikt Ci nie pomoże, bo możesz podać homara ale np nikt nie lubi owoców morzą to wtedy na pewno im pospadają ...

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-28 18:12:43

    Jak ma być wykwintnie, to proponuję upiec indyka i podać go z kluseczkami śląskimi na zielonym groszku i do tego surôwka z kapusty pekińskiej z papryką, porem, kukurydzą... Można też prościej zrobić kotlety z piersi drobiowych opanierowanych w sezamie i dowolne dodatki. Możliwości jest multum. Zależy co kto preferuje. :)

  • Autor: iwett Data: 2016-12-28 18:35:26

    Lea .....mi pierwsze co przyszło na mysl to wijące robale.....hehe......laugh4no może kapcie nie spadną ale oki na pewno by wylazły.......shocked

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-28 19:28:23

    Iwett, przy takim tytule, to różne rzeczy mogą się skojarzyć, nawet i wyłażące robale.. hihi laugh4

  • Autor: iwett Data: 2016-12-28 19:35:31

    Tytuł super thumbsup
    Od razu widać, że z poczuciem humoru koleżanka grin

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-28 23:24:16

    I fajnie, że ma poczucie humoru, to się chwali, ale pewnie jest przerażona tym wystawnym obiadem i z pewnością chciałaby zabłysnąć przed gośćmi. Wiadomo, że aby zrobić wykwintne dania i to w dodatku jeszcze tak żeby wszystkim smakowały i wspaniale się prezentowały, to jest nie lada wyczyn oraz mnóstwo przygotowań i pracy. Mam nadzieję, że koleżanka podoła temu trudnemu zadaniu i zrobi niebywałe wrażenie na swoich gościach, którzy również docenią jej kulinarny kunszt. Życzę MarSo powodzenia w tym wielkim przedsięwzięciu i Wszystkiego  Najlepszego. :) balloonhair2

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-12-28 20:15:38

    Napisz nam co lubi mąż, będzie łatwiej coś doradzić. Czy kuchnia tradycyjna Polska czy lubi coś na nutę orientalną, no i o gościach coś wiesz co lubią.
    Ja mam dobry przepis na schab.
    Kupujesz 1,5 kg schabu rozcinasz, ale nie do końca w każde rozcięcie wkładasz plasterek jabłka renety  (nie obrane ale wypestkowane). Wcześniej schab trzeba natrzeć solą, czosnkiem i tymiankiem (części rozcięte też). Całość wkładasz do foli do pieczenia podlewasz ok 5 łyżkami soku jabłkowego i białego wytrawnego wina. Piec ok 1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Później cały schab wykładasz na talerz i goście sobie kroją. os zlewasz go garnuszka i zagęszczasz mąką ziemniaczaną, podajesz w sosjerce.
    U mnie na imprezach wszyscy sobie to chwalą.
    Na zupę Ci polecę mój rosół po Hebdowsku tylko zrób mniejsze pierożki niż ja.
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/rosol-po-hebdowsku-1864672978960729942
    Te kotlety są niezłe http://wielkiezarcie.com/przepisy/kotlety-giganty-smaczne-i-chrupiace-30103838

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/udka-w-pikantnej-musztardzie-30053607
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/kurczak-dobrej-gospodyni-30069847
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/rolada-cieleca-z-marchewka-30069849

  • Autor: MarSo Data: 2016-12-28 22:00:51

    Super, dzięki ;)

  • Autor: Alll Data: 2016-12-28 20:19:18

    Zupa Lubczyka 69 - krem z gruszki i selera z kawałakami sera gorgonzola

    Mały seler w kostkę + tak samo pokrojony mączny ziemniak, przesmażyć na odrobinie oliwki słonecznikowej. Zalać rosołkiem warzywnym. Gotować do miękkości. Pod koniec wrzucić połowę obranej i pokrojonej gruszki. Zmiksować. Doprawić wg smaku solą i pieprzem.

    Osobno na patelni na maśle przesmażyć - zeszklić (nie rumienć!) 1,5 obranej i pokrojonej w grubą kostkę gruszki.
    Podawać następująco. Do każdej filiżanki włożyć na dno po łyżce smażonych gruszek i pokrojonego w kostkę sera gorgonzola. 
    Zalać zupą i na wierzchu każdej porcji umieścić łyżkę ubitej śmietany 36% I już

  • Autor: MarSo Data: 2016-12-28 22:02:08

    Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie :)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-12-29 11:31:52

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/nadziane-palki-8356173645672724666
    A moze cos takiego myśle ze bedą zaskoczeni

  • Autor: Smosia Data: 2016-12-29 13:06:29

    Jedyne co mi przychodzi na myśl (o spadaniu) to film z kulinarnym tytułem: "Kacza zupa" - komedia Braci Marx. Goście mogliby pospadać z krzeseł - ze śmiechu :D
    Wesołego balowania :))

    A tak poważnie, to:
    Schab po sztygarsku (zaraz poszukam i wkleję), piersi kurczaka pieczone w łódeczkach cykoriowych lub połówkach papryki z ulubionym serem lub śmietanką i przyprawami.

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/inny-schab-po-sztygarsku-30114210

  • Autor: renataz36 Data: 2016-12-29 14:59:41

    Dla mnie "udka z jarzynowym farszem" były w te święta oceniane głośnym WOW. Przepis na naszej stronie

  • Autor: goplana2 Data: 2016-12-29 16:54:41

    Robilam te udka na Wszystkich Swietych i moge takze polecic,rzeczywiscie sa bardzo dobre.Od siebie
    polecam Zrazy wolowe po mysliwsku-autor Uretan. Bardzo smaczne i kapciory moga zleciec z wrazenia ,jak im wyborny smak polechta podniebienie vanish

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-12-29 16:57:17

    Dajcie kochane linka też spróbuje te udka :)

  • Autor: goplana2 Data: 2016-12-29 17:06:11

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/udka-z-jarzynowym-farszem-30021897 

    Prosze Agusiu i smacznego :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-29 17:29:08

    Dzięki:)) ...tysz skorzystam smug

  • Autor: goplana2 Data: 2016-12-30 09:12:24

    :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-12-29 19:00:47

    Dziękuje bardzo, tylko jak te udka poluzować. Rozumiem, że trzeba wyjąć kość i w to miejsce wkłada siebie farsz o to chodzi. Bo jak siebie poluzować to wiem:)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-29 19:12:51

    Zobacz sobie tutaj.....po chwili przechodzi do luzowania udek ;)

    http://kotlet.tv/luzowanie-kurczaka-z-kosci/

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-12-29 19:29:06

    Wo jeju czy ja dam radę z tymi kościami :/

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-29 22:18:15

    Spokojnie dasz radę.... przecież nie musi być piknie tam w środku, troszkę poszarpane mięsiwko ukryje się pinknie i wyjdzie pyszne i urodziwe jedzonko:))

    Aaaa, ja tysz zamierzam debiutować w tej potrawie, także nie jesteś sama happy2

  • Autor: goplana2 Data: 2016-12-30 09:11:34

    ja tez myslalam,ze opornie mi to pojdzie,a poszlo sprawnie. nie taki diabel straszny,a warto,bo sa naprawde pyszne,tylko jak ktos lubi pikantnie,to niech nie zaluje przypraw cowboy

  • Autor: megi65 Data: 2016-12-29 19:40:01

    A ja błyskotliwa kobieta ..wymyśliłam sobie, że zostałaś Ty lub ktoś z  Twoich bliskich  został obdarowany cudnej urody ''papuciami'' i kapciuszki dosłownie spadają  z nóżki .
    W związku z tym prosisz pomysłowe osóbki o pomoc ..
    A to o takie laczki chodzi ... laugh4
    No cóż powodzonka w realizacji obiadu na Wielkie Wooow thumbsup

  • Autor: martus_kat Data: 2016-12-29 22:27:55

    Pierwsze skojarzenie to zestaw: francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami i z dodatkiem burbona, a do tego kurczak cały faszerowany ryżem i rodzynkami, to jest algierski przepis. Robiłam obie rzeczy wielokrotnie, nie dość że super pachną, to jeszcze smakują obłędnie. Do kurczaka jakaś lekka sałatka np. sałata z pomarańczą.

  • Autor: renataz36 Data: 2016-12-30 17:24:11

    A przepis na tej kurczaka podasz? 

Przejdź do pełnej wersji serwisu