Forum

Kuchenne porady

krem bez jajek???

  • Autor: olusia1 Data: 2006-03-05 19:11:19

    Witam czy ma ktoś przepis na krem do tortu , zeby nie było w nich jajek ?, oprócz kremu budyniowego bo taki znam , z góry dziękuję za odpowiedź:)

  • Autor: alga Data: 2006-03-05 19:24:22

    ....witaj  nie słyszałam zadnego takiego , jedynym do którego nie używam jaj to taki gotowy , który ubija  sie z mlekiem a potem dodaje sie do masła  moge jedynie powiedziec ,ze też są smaczne.. pozdrawiam

  • Autor: alga Data: 2006-03-05 19:26:52

    ....a chyba ,że zrobisz taki z bitej śmietany z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny ... również nadaje się do tortu i nie zawiera jaj ....

  • Autor: monalodz Data: 2006-03-05 19:39:16

    Myślę, że jako krem do tortu można wykorzystać masę sernika Chatka Puchatka. http://wielkiezarcie.com/przepis1680.html

  • Autor: Joanna-61 Data: 2006-03-05 19:48:00

    Masa orzechowa
    =============
    mielone orzechy włoskie - 30 dag
    30 dag cukru
    łyżeczka mąki
    kostka masla
    1/2 szkl. wody i 25 g rumu
    Orzechy, cukier, wodę i mąkę ucieram na małym ogniu ok. 8 min -
    ciągle mieszając. Odstawiam i do letniej dodaję masło i rum. Pycha!
    Biszkopt nasączam dość obficie ( zawsze dodaję rum), a na dolną
    warstwę daję dżem agrestowy.... Miodzio.....

    Przepis Karoli z Czarnej Oliwki

  • Autor: Joanna-61 Data: 2006-03-05 19:52:09

    Masa orzechowa II
    ==============
    Zagotować 1 szklankę mleka z 1/2 szklanki cukru, zalać 1 szklankę mielonych orzechów, zaparzyć. Dodać 1 łyżeczkę kakao, ostudzić. Wyjdzie wodnista papka ! Utrzeć na puch masło ( lub masło roślinne ), dodawać po łyżce masy orzechowej.

  • Autor: Joanna-61 Data: 2006-03-05 19:56:17

    Krem czekoladowy Sweetyi :
    http://wielkiezarcie.com/przepis13300.html

  • Autor: olusia1 Data: 2006-03-05 22:01:12

    Dziękuję Wam bardzo:):)

  • Autor: dorota40 Data: 2006-03-05 22:03:37

    Ja znam jeszcze krem z kaszy mannej i też jest bez jajek.

  • Autor: misiowa Data: 2006-03-05 22:07:52

    Taki właśnie krem robię do ciasta Dobosz - polecam (przepis jest na WŻ) - ostatnio właśnie zrobiłam torcik z tym kremem - wyszło bardzo dobre!

  • Autor: Ifasia Data: 2006-03-06 10:00:25

    Witam sedecznie!! uważam że narazie nie ma co panikować!! a jak się głęboko zastanowić to jajko jest podstawą w kuchni, ja uważam że było już różnych tych epidemi jak nawet "z wołowiną" też nie powiniśmy jeść itd a jemy!!
    narazie robię wszystkoi jak robiłam! stosuję się do zaleceń głównego lekarza weterynarii( drób jem tylko gotowany albo pieczony, a jaka przed użyciem myje w gorącej wodzie!)

  • Autor: basia19 Data: 2006-03-06 10:44:12

    Można też zrobić krem na bazie kwaśnego mleka tak jak do w-zetki, ale niestety nie wiem czy będzie się nadawał do tortu. Pozdrawiam.

  • Autor: ABA Data: 2006-03-07 22:01:43

    Spróbuj taki krem zrobić. http://wielkiezarcie.com/przepis13658.html
    Jest naprawdę dobry. Robię go dość często. Ostatnio zrobiłam tort synowi na urodziny.
    Podoba Ci się. Jest własnie na takim kremie.
    Życzę udanego i pysznego tortu.
    (~_~) ABA

Przejdź do pełnej wersji serwisu