Forum

Kuchenne porady

Ciasto biszkoptowe

  • Autor: Zabuszka Data: 2006-04-25 22:34:52

    Czy ktos ma sprawdzony i latwy przepis na ciasto biszkoptowe?Pozdowienia z Liverpoola :o) i ogromne dzieki

  • Autor: Sweetya Data: 2006-04-25 22:44:53

    popatrz u Nutelli-ma bardzo dobry przepis-jeszcze nigdy mi się nie ,,schrzanił'';)))pozdrawiam
    http://wielkiezarcie.com/przepis4134.html

  • Autor: sealand1 Data: 2006-04-25 22:48:21

    To zależy do jakiego ciasta je potrzebujesz. Jeśli sam spód to proponuję spróbować z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis16512.html. Bardzo ważne jest aby po upieczeniu biszkopt pozostał jeszcze trochę w piekarniku.

  • Autor: zosia-k Data: 2006-04-25 23:02:10

    http://wielkiezarcie.com/przepis16317.html proszę bardzo

  • Autor: ABA Data: 2006-04-25 23:13:33

    Mnie zawsze wychodzą biszkopty. Mam 3 sposoby ich robienia w zależności jak mam czas i składniki.
    I - 6 jaj i 3/4 szklanki cukru ubijac na parze. Gdy ciepłe zdjąć i dalej ubijać aż ostygnie. Dodać 1,5 szklanki mąki pszennej i 3/4     szklanki mąki ziemniaczanej/skrobi/ lekko mieszając. Ten przepis otrzymałam od mojego wujka ciastkarza.
    II - 4 białka ubić. Potem wsypać 1 szklankę cukru. Dalej ubijać. Dodać 2 łyżki wody, potem żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki mąki pszennej i   pół szklanki mąki ziemniaczanej. Wymieszać, można mikserem na wolnych obrotach i upiec.
    III - ciasto biszkoptowe pulchne: 4 białka ubić. Dodać 1 szklanke cukru. Wsypać 1,5 szklanki mąki z 1 łyzeczka proszku do pieczenia. Nastepnie dodać żółtka i 4 łyzki oleju. Wymieszac delikatnie łyżką. Upiec.

    Wszystkie biszkopty piekę 45 minut.
    Życzę wspaniałego wypieku i serdecznie pozdrawiam (~_~) ABA

  • Autor: Agapis Data: 2006-04-26 10:14:34

    Według mojego szwagra ja profanuję biszkopt dodając do niego proszek,ale co mi tam.Ważne ,że wychodzi (zawsze).
    Oto przepis:
    4 jajka,1 szkl.mąki pszennej,1 szkl. cukru pudru,1 łyzeczka octu, 1 łyzeczka wody,1 łyzeczka proszku do pieczenia.
    Jajka (całe) ubić z pudrem na parze. Gdy masa urośnie zestawić z pary. Ubijając dodać wodę wymieszaną z octem i mąkę wymieszaną z proszkiem. Bardzo króciutko wymieszać (ja robię to mikserem) i wylać na blaszkę. Piec około 20 minut w 170*.
    Polecam,bo jest naprawdę fajny. Pozdrawiam ciepło. Agapis.

  • Autor: Jasiomuka Data: 2006-04-26 10:25:08

    Mo przepis na biszkopt dzieki dodaniu oleju nie jest suchy i ale za to bardzo puszysty:

    Składniki:
    - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 4-5 łyżek oleju
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1 1/2 proszku do pieczenia
     
    Białka ubić z cukrem na parze na sztywno; dodawać po 1 żółtku, potem olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok 25 minut.
    biszkopt ten jest doskonały jako spód pod ciasta nasączone i nie nasączone jak również jako baza do rolady biszkoptowej.
    Pozdrawiam.

  • Autor: MonikaK Data: 2006-04-26 12:16:22

    Ten powinien upiec się bez problemu http://wielkiezarcie.com/przepis13108.html

  • Autor: ABA Data: 2006-04-26 16:06:34

    Zabuszko no to teraz masz wiekszy problem! Nie miałaś żadnego przepisu, a masz teraz ich za dużo. I który wybrać? Jeden nęci i drugi kusi. Pomoże Ci jakaś ładna wyliczanka. Ja Ci mogę tylko podpowiedzieć jedną - Ene due rabe, połknął bociek żabę, a żaba bociana. Taka była zmiana.
    Może ktoś ma ładniejszą wyliczankę, by Ci pomóc wybrać odpowiedni przepis..
    Życzę powodzenia w wyborze i pieczeniu. (~_~) ABA

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-04-26 20:19:19

    To ja proponuję coś takiego:
    http://wielkiezarcie.com/przepis12236.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu