To zależy do jakiego ciasta je potrzebujesz. Jeśli sam spód to proponuję spróbować z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis16512.html. Bardzo ważne jest aby po upieczeniu biszkopt pozostał jeszcze trochę w piekarniku.
Mnie zawsze wychodzą biszkopty. Mam 3 sposoby ich robienia w zależności jak mam czas i składniki. I - 6 jaj i 3/4 szklanki cukru ubijac na parze. Gdy ciepłe zdjąć i dalej ubijać aż ostygnie. Dodać 1,5 szklanki mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej/skrobi/ lekko mieszając. Ten przepis otrzymałam od mojego wujka ciastkarza. II - 4 białka ubić. Potem wsypać 1 szklankę cukru. Dalej ubijać. Dodać 2 łyżki wody, potem żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej. Wymieszać, można mikserem na wolnych obrotach i upiec. III - ciasto biszkoptowe pulchne: 4 białka ubić. Dodać 1 szklanke cukru. Wsypać 1,5 szklanki mąki z 1 łyzeczka proszku do pieczenia. Nastepnie dodać żółtka i 4 łyzki oleju. Wymieszac delikatnie łyżką. Upiec.
Wszystkie biszkopty piekę 45 minut. Życzę wspaniałego wypieku i serdecznie pozdrawiam (~_~) ABA
Według mojego szwagra ja profanuję biszkopt dodając do niego proszek,ale co mi tam.Ważne ,że wychodzi (zawsze). Oto przepis: 4 jajka,1 szkl.mąki pszennej,1 szkl. cukru pudru,1 łyzeczka octu, 1 łyzeczka wody,1 łyzeczka proszku do pieczenia. Jajka (całe) ubić z pudrem na parze. Gdy masa urośnie zestawić z pary. Ubijając dodać wodę wymieszaną z octem i mąkę wymieszaną z proszkiem. Bardzo króciutko wymieszać (ja robię to mikserem) i wylać na blaszkę. Piec około 20 minut w 170*. Polecam,bo jest naprawdę fajny. Pozdrawiam ciepło. Agapis.
Białka ubić z cukrem na parze na sztywno; dodawać po 1 żółtku, potem olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok 25 minut. biszkopt ten jest doskonały jako spód pod ciasta nasączone i nie nasączone jak również jako baza do rolady biszkoptowej. Pozdrawiam.
Zabuszko no to teraz masz wiekszy problem! Nie miałaś żadnego przepisu, a masz teraz ich za dużo. I który wybrać? Jeden nęci i drugi kusi. Pomoże Ci jakaś ładna wyliczanka. Ja Ci mogę tylko podpowiedzieć jedną - Ene due rabe, połknął bociek żabę, a żaba bociana. Taka była zmiana. Może ktoś ma ładniejszą wyliczankę, by Ci pomóc wybrać odpowiedni przepis.. Życzę powodzenia w wyborze i pieczeniu. (~_~) ABA
Czy ktos ma sprawdzony i latwy przepis na ciasto biszkoptowe?Pozdowienia z Liverpoola :o) i ogromne dzieki
popatrz u Nutelli-ma bardzo dobry przepis-jeszcze nigdy mi się nie ,,schrzanił'';)))pozdrawiam
http://wielkiezarcie.com/przepis4134.html
To zależy do jakiego ciasta je potrzebujesz. Jeśli sam spód to proponuję spróbować z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis16512.html. Bardzo ważne jest aby po upieczeniu biszkopt pozostał jeszcze trochę w piekarniku.
http://wielkiezarcie.com/przepis16317.html proszę bardzo
Mnie zawsze wychodzą biszkopty. Mam 3 sposoby ich robienia w zależności jak mam czas i składniki.
I - 6 jaj i 3/4 szklanki cukru ubijac na parze. Gdy ciepłe zdjąć i dalej ubijać aż ostygnie. Dodać 1,5 szklanki mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej/skrobi/ lekko mieszając. Ten przepis otrzymałam od mojego wujka ciastkarza.
II - 4 białka ubić. Potem wsypać 1 szklankę cukru. Dalej ubijać. Dodać 2 łyżki wody, potem żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej. Wymieszać, można mikserem na wolnych obrotach i upiec.
III - ciasto biszkoptowe pulchne: 4 białka ubić. Dodać 1 szklanke cukru. Wsypać 1,5 szklanki mąki z 1 łyzeczka proszku do pieczenia. Nastepnie dodać żółtka i 4 łyzki oleju. Wymieszac delikatnie łyżką. Upiec.
Wszystkie biszkopty piekę 45 minut.
Życzę wspaniałego wypieku i serdecznie pozdrawiam (~_~) ABA
Według mojego szwagra ja profanuję biszkopt dodając do niego proszek,ale co mi tam.Ważne ,że wychodzi (zawsze).
Oto przepis:
4 jajka,1 szkl.mąki pszennej,1 szkl. cukru pudru,1 łyzeczka octu, 1 łyzeczka wody,1 łyzeczka proszku do pieczenia.
Jajka (całe) ubić z pudrem na parze. Gdy masa urośnie zestawić z pary. Ubijając dodać wodę wymieszaną z octem i mąkę wymieszaną z proszkiem. Bardzo króciutko wymieszać (ja robię to mikserem) i wylać na blaszkę. Piec około 20 minut w 170*.
Polecam,bo jest naprawdę fajny. Pozdrawiam ciepło. Agapis.
Mo przepis na biszkopt dzieki dodaniu oleju nie jest suchy i ale za to bardzo puszysty:
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 4-5 łyżek oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 1/2 proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na parze na sztywno; dodawać po 1 żółtku, potem olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok 25 minut.
biszkopt ten jest doskonały jako spód pod ciasta nasączone i nie nasączone jak również jako baza do rolady biszkoptowej.
Pozdrawiam.
Ten powinien upiec się bez problemu http://wielkiezarcie.com/przepis13108.html
Zabuszko no to teraz masz wiekszy problem! Nie miałaś żadnego przepisu, a masz teraz ich za dużo. I który wybrać? Jeden nęci i drugi kusi. Pomoże Ci jakaś ładna wyliczanka. Ja Ci mogę tylko podpowiedzieć jedną - Ene due rabe, połknął bociek żabę, a żaba bociana. Taka była zmiana.
.
Może ktoś ma ładniejszą wyliczankę, by Ci pomóc wybrać odpowiedni przepis.
Życzę powodzenia w wyborze i pieczeniu. (~_~) ABA
To ja proponuję coś takiego:
http://wielkiezarcie.com/przepis12236.html