Forum

Kuchenne porady

polskie danie dla obcokrajowcöw?

  • Autor: atena Data: 2006-06-17 09:32:33

    W przyszyl poniedzialek (26.06) urzadzamy fete (zakonczenie kursu jezykowego). Kazdy zobowiazany jest do przyniesienia dania charakterstycznego dla jego kraju. W grudniu robilam bigos, teraz, ze wzgledu ze mamy lato, wolalabym, aby bylo to cos na zimno (jakies ciasto, dobra przekaska). Nie mam mozliwosci podgrzania, bo nie posiadaja w szkole mikroweli, a i gdy upal, to czlowiekowi nie chce sie jesc cieplego.
    Co proponujecie? Podrzuccie jakies przepisy, prosze. Dodam, ze jestem w Niemczech. Aha - lepiej, aby potrawa nie byla wieprzowa, bo Turczynki nie jedzä wieprzowiny.

  • Autor: Amazonka Data: 2006-06-17 11:13:12

    Ja na Twoim miejscu postawiłabym na racuchy! Są pyszne i na ciepło i na zimno. Tylko nie jestem pewna czy w Niemczech nie będziesz miała problemu z dostaniem drożdży... Ale jeśli nie to myślę, że ten pomysł naprawdę powinien się sprawdzić :D

  • Autor: zosia-k Data: 2006-06-17 12:23:21

    http://wielkiezarcie.com/przepis12474.html ja polecam tą sałatke można do nej dodać szyneczke .

  • Autor: MonikaK Data: 2006-06-17 12:47:02

    Ja bym proponowała sernik jako ciasto np.
    http://wielkiezarcie.com/przepis16308.html lub ciasto z truskawkami
    http://wielkiezarcie.com/przepis17883.html

    może śledziki http://wielkiezarcie.com/przepis14160.html

    lub taką przekąskę http://wielkiezarcie.com/przepis14047.html , pozdrawiam

  • Autor: kasia d Data: 2006-06-17 20:10:41

    ja sie zgadzam z przedmowca, sledziki powinny byc. :)
    moze jakas salatka jarzynowa? kielbasa wiejska? no nie wiem czy to koniecznie 'gotowane' musi byc?

    a ciasto to na pewno makowiec! :)

  • Autor: woila Data: 2006-06-17 13:20:19

    Ja proponuję Ci rybę "po grecku"- z dużą ilością warzyw , a na słodko: faworki vel chrusty. To są raczej znane potrawy we wszystkich polskich domach...

  • Autor: Ewa6 Data: 2006-06-17 14:13:57

    Ponoć zupy polskie smakują na całym swiecie- proponuję więc barszczyk czerwony z uszkami albo chłodnik. Na drugie zdecydowanie pierogi np ruskie albo owocowe teraz jest sezon truskawkowy. Na deser biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami( ostatnio WZ-owcy prezentują tu coraz wspanialsze przepisy).  Smacznego!

  • Autor: atena Data: 2006-06-18 11:34:29

    pierogi i barszczyk odpadaja - to przyniesli zimä Rosjanie i Ukraincy. Moze zrobie ptysie ze  smietana? Sledziki tez dobry pomysl. Czekam na dalsze sugestie, za powyzsze dziekuje :)))

  • Autor: Glumanda Data: 2006-06-18 13:27:16

    A co bys powiedziala na galaretke z kurczaczka??? pieknie udekorowana kwiatkami zrobionymi z marchewki, groszkiem zielonym, kawaleczkiem jajka!!! Jeszcze lepsza bylaby z nozek ale twoje kolezanki nie moga tego jesc, no alternatywnie mozna by z cielecych nozek ale wiesz jaka tu cielecina droga. Papa powodzenia i napisz co zrobilas!!

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2006-06-18 13:42:45

    Mialam ten problem niedawno bo w kwietniu.Kazdy przgotowal danie ze swojego kraju.Zostalo zeby ktos zrobil cos slodkiego.Wiec upieklam sernik.Za niedlugo bede miala znowu ten problem bo w lipcu .Koncze nastepny kurs jezykowy i znowu bedziemy robic takies spotkanie.Jesli mozesz napisac gdzie chodzisz na kurs jezykowy.Moze calkiem blisko mnie A moze nawet to samo miasto.Pozdrawiam i zycze udanych potraw

  • Autor: atena Data: 2006-06-18 17:17:15

    Hej! Uczeszczam na kurs prowadzony przez VHS Oberhausen, a Ty?

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2006-06-19 02:17:27

    Ja uczeszczam na kurs prowadzony tez przez VHS w Hanau.Oberthausen jest chyba niedaleko jak mi sie wydaje.Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: atena Data: 2006-06-26 13:13:44

    Zrobilam kokosanki http://wielkiezarcie.com/przepis3080.html i krowki ciagutki http://wielkiezarcie.com/przepis16723.html. Wszystkim bardzo smakowalo. Nutelli i Malbec serdecznie dziekuje. Dziekuej rowniez wszytskim, ktorzy poratowali mnie swoimi poradami!!! Pozdrawiam!

  • Autor: MonikaK Data: 2006-06-26 16:38:38

    Super, że się udało, pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu