Forum

Kuchenne porady

co robicie z marchewką ??

• Autor: tu_gosia Data: 2006-09-11 14:01:44

witajcie, mam problemik co robic z marchewka, przytargałam wlaśnie z działeczki i obieram i obieram i obieram wrrrr i co dalej ?? generalnie to zawsze ja pakuje do zamrażarki, a może jakieś macie inne propozycje ?? pozdrawiam :)

• Autor: ekkore Data: 2006-09-11 14:05:43

soczek, placek marchewkowy

• Autor: tu_gosia Data: 2006-09-11 14:07:39

a jak sie robi placek marchewkowy ?? dobry jest ??

• Autor: MonikaK Data: 2006-09-11 15:16:28

http://wielkiezarcie.com/przepis19789.html , pozdrawiam

• Autor: ekkore Data: 2006-09-11 17:28:00

http://wielkiezarcie.com/przepis9912.html polecam placek z przepisów till

• Autor: jola Data: 2006-09-11 18:53:49

Ja robię sok .Na kilo marchwi kilo jabłek,pycha samo zdrowie.

• Autor: woila Data: 2006-09-11 19:11:12

Ja też robię sok z sokowirówki ale dodaję jeszcze pomarańcze do jabłek i marchwi. To oczywiście do picia na świeżo, bo nie umiem zrobić takiego "na dłużej". Jak dużo chętnych do picia to wrzuć wszystkiego po kilogramie...

• Autor: ekkore Data: 2006-09-11 19:33:05

na dłuzej - wlać do słoików i zapasteryzować. pycha na całą zimę (choć nie zawsze do niej wytrwa)

• Autor: EWA007 Data: 2006-09-11 19:37:40

Naprawdę taki sok z sokowirówki  można pasteryzować? Jak długo? I-czy z samej marchwi, czy jeszcze coś dodajesz?

• Autor: ekkore Data: 2006-09-11 19:53:11

ja robiłam z samych jabłek - odcedzałam szumowiny, potem jeszcze raz wlewając do słoika. i do gara z wodą (oczywiście dobrze zakręcone słoiki) - 20 minut od zagotowania wody, słoików nie przykrywam wodą, leję tylko do ich połowy wysokości. na potem jak znalazł - dosyć mocno rozcieńczam i dosładzam, bo moje dzieci piją na hektolitry - a tak wleją w siebie wodę i dawkę dzienną soku (czyli ponad szklankę).
    podejrzewam, że to samo można zrobić i z marchewką (choć do końca nie wiem, bo soku z marchewki nie lubię, mogę ją co najwyżej schrupać

• Autor: EWA007 Data: 2006-09-11 20:13:33

Dziękuję, skoro można z jabłkami, zaryzykuję może i z marchewką.

• Autor: woila Data: 2006-09-11 23:13:20

Oj, dobrze, że tu jesteś Ekkore! Dzięki Tobie mogę zacząć robić soki na zimę... Mam tylko jeszcze pytanko: czy pasteryzujesz je bez dodatku cukru lub jakiś innych konserwantów, taki prosto z sokowirówki? Chciałabym zrobić soki z trzech rodzajów owoców (marchew, jabłko, pomarańcze), no i trochę się obawiam, czy aby napewno coś z tego będzie? Proszę rozwiej moje wątpliwości.... A tak na marginesie, zrobiłam już to ciasto Till, które podałaś wyżej - pierwsza klasa! Zostało pół od jakiejś godzinki . Dzięki za podrzucenie pomysłu

• Autor: ekkore Data: 2006-09-11 23:38:35

bez cukru, tylko sam sok, dosłodzić zawsze się zdąży po otworzeniu słoika.
    Ja też jestem nowicjuszem w robieniu soków pasteryzowanych sokowirówką (mimo, że stoi od lat w piwnicy)- zawsze byłam tylko wypijaczem - robili rodzice męża dopóki mieli działkę (stąd wiedziałam). A że zostałam w tym roku obdarowana ogromną ilością jabłek to właśnie te soki przyszły mi do głowy (tym bardziej, że ich już ze dwa lata nie ma).
    Jabłka do soku tylko myję i usuwam poobijane, robaczywe miejsca, nie obieram i nie usuwam gniazd nasiennych.

Wypróbowałam śliwki - ale się nie nadają, bo są za miękkie i zamiast soku leci całość

• Autor: woila Data: 2006-09-11 23:44:10

Dzięki Ekkore! A z miękkich owoców też nie nadają się banany do sokowirówki - na wypadek gdybyś chciała spróbować, za to brzoskwinie owszem! Pozdrawiam!

• Autor: tu_gosia Data: 2006-09-11 22:12:12

dzięki bardzo za podpowiedzi, sok z marchewki i ciacho marchewkowe na pewno zrobie !! pozdrawiam :)

• Autor: Emila Data: 2006-09-11 22:36:38

Surówka z marchewki - jako dodatek do obiadu, wyśmienicie pasuje do eskalopek z ananasem.

Skład:
    6 marchewek
    1 duże jabłko
    2 łyżeczki cukru
    sok z połowy cytryny
    Wykonanie:
    Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub w mikserze), dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać i odstawić na około pół godzinki. Surówka ta doskonale pasuje do eskalopek z ananasem.Przepis na surówkę i eskalopki jest na mojej stronie: www.smakowite.info
    Pozdrawiam i życzę smacznego! Emila

• Autor: shoffix Data: 2006-09-11 22:56:38

hihi, co robię z marchewką?

Aż wstyd się przyznać...

Skarbonka shoffixa:
    BTW 1. Zbieram na abonament dostepu do sieci Internet.
    BTW 2. Zbieram na bebechy do komputera + monitor.
    Szczegółowych informacji, gdzie wpłacać dobrowolne kwoty pieniężne, udzielam prywatnie via e-mail.

pozdrawiam,
    shiludek
    '\/'
    /. .\
    --o00- \ -00o--
    shoffix
    * * * * * * * *

• Autor: woila Data: 2006-09-11 23:03:41

O Sho zjawił się po "tylu latach" ....., a gdzie Cię nosiło? Marchewki zbierałeś?

• Autor: ekkore Data: 2006-09-11 23:39:30

Hurrra sho - żyje!!!!

• Autor: Izuś Data: 2006-09-12 08:44:29

Znalazłam przepis na konfiturę z marchwi. Nie robiłam, ale brzmi ciekawie, więc podaję:
    1 kg marchwi,sok z 2 cytryn, sok z 2 grejpfrutów, 500 g cukru żelującego, 30 ml jarzębiaku, cytryna.
    Marchewki obrac, umyc, zetrzec na tarce(grubej).Włożyc do garnka, dodac soki, wymieszac, odstawic na 5 minut. Wsypac cukier, mieszając doprowadzic do wrzenia, gotowac 3 minuty. Cytrynę sparzyc, pokroic w półplasterki. Konfiturę zdjąc z ognia, dodac wódkę i cytrynę, zamieszac.Gorącą przełożyc do słoików, zamknąc. Ilośc na 3 słoiki po 250 ml.
    Może się przyda!

• Autor: tu_gosia Data: 2006-09-12 14:53:19

faktycznie konfitura z marchewki brzmi interesująco !! i może byc calkiem pyszna, a jaka zdrowa !! :)

• Autor: gena Data: 2006-09-13 22:29:10

A może coś takiego wprawdzie nie sama marchewka ale dużo jej trzeba http://wielkiezarcie.com/przepis11368.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu