Forum

Kuchenne porady

Jakie ciasto w podróż?

  • Autor: Mońcia Data: 2007-06-17 11:03:47

    Moja córa jedzie za tydzień z mężem do rodzinki na wieś.Podróż pociągiem będzie trwała około trzech godzin i zakładam,że pogoda się nie zmieni,czyli,że będzie gorąco.Chciałabym upiec jakieś ciasto,żeby mogli zabrać z całą blachą i z pewnością nie może to być ciasto z kremami,bitą śmietaną i polewą czekoladową bo wszystko się rozpuści.Czy macie propozycje i pomysły na smaczne ciacho nadające się do zabrania w podróż?Pozdrawiam.Monika.

  • Autor: jamajka Data: 2007-06-17 11:40:56

    hej zobacz sobie ten watek http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=100137&post=100137&offset=40 POZDRAWIAM!!!

  • Autor: Ave Data: 2007-06-17 11:53:54

    polecam te delicje - http://wielkiezarcie.com/przepis21632.html - placek makowy krucho-drożdżowy,

  • Autor: Kry Data: 2007-06-17 12:12:34

    Witaj! Nie pamiętam skąd ten przepis, ciasto  robię od wielu lat i właśnie na takie okazje, jak wycieczka w plener, wypad pod namiot i tp.
    Ciasto utrzymuje swieżość przez kilka dni. Oto przepis:
    3 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    4 jaja
    20 dkg masła
    25 dkg twarożku homogenizowanego waniliowego
    0,5 szklanki kwaśnej śmietany
    1/3 łyżeczki olejku waniliowego
    1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
    15-20 dkg bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa.ttp)
    Zmiękczone masło utrzeć z  cukrem, dodać twarożek, żółtka, śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, bakalie obtoczone w mące. Wszystko dokladnie wymieszać . Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Piec około 45 minut w temp. 190 stopniC.
    Ciasto jest bardzo smaczne i wytrzyma każdą temperaturę a także niedogodności podróżowania.

  • Autor: Eithel Data: 2007-06-17 12:33:54

    ja polecam ta drozdzowke:http://wielkiezarcie.com/przepis6354.html,to z owocami:http://wielkiezarcie.com/przepis10094.html, a moze jakis placek albo tarte pokryta kruchym ciastem?

  • Autor: Ave Data: 2007-06-17 13:20:31

    i na niebiesko http://wielkiezarcie.com/przepis6354.html i jeszcze http://wielkiezarcie.com/przepis10094.html

  • Autor: Eithel Data: 2007-06-17 20:37:03

    dziekuje:)

  • Autor: ABA Data: 2007-06-17 13:36:59

    Monciu my za każdym razem w podróż bierzemy ze sobą piernik na miodzie i piwie. Dlaczego?
    Z każdym dniem jego leżakowania jest pyszniejszy.
    Najbardziej smakuje jak już widać okruszki. .

  • Autor: Mońcia Data: 2007-06-17 14:09:18

    Wszelkie pierniki,babki i inne suche ciasta odpadają-nikt w naszej rodzinie nie przepada za tymi wypiekamiNiby ciasto ma być dla rodzinki,która ugości moje szczęścia,ale jakoś nie lubie piec ciast,których zwolenniczką nie jestem.Może rzeczywiście zrobie to drożdżowe z truskawkami.Bardzo też mi przypadł do gustu przepis Agnieszki Szylar na Makowiak.Piszcie,piszcie dalej,może coś jeszcze ciekawszego odkryje

  • Autor: dorka Data: 2007-06-17 16:11:47

    Mońcia, a może upiekłabyś muffiny, teraz sezon truskawkowy w pełni, szybko się robi nie ma niebezpieczeństwa, że popłyną.

  • Autor: Eithel Data: 2007-06-17 20:40:01

    a ja ostatnio jak byly upaly to zrobilam mojego niesmiertelnego murzynka z polewa czekoladowa(z tabliczek czekolady z serkiem waniliowym i maslem)i polewa sie nie stopila a ciasto wilgotne a tez musialam je transportowac,ale skoro nie chcesz czekoladowej polewy to odradzam

  • Autor: anna-gu Data: 2007-06-17 17:12:03

    Nie polecam w podróż wypieków z truskawkami ze względu na przewidywaną wysoka temperaturę, a w zwiazku z tym mozliwością fermentacji owoców.
    Nieskromnie podpowiadam z moich - http://wielkiezarcie.com/przepis23653.html. świeżość gwarantowana, w przeciwnym wypadku kasa zwraca za bilety

  • Autor: Elek Data: 2007-06-17 18:59:22

    jeszcze nikt nie ""zniebieścił"" ? ........ to ja to zrobię :

    http://wielkiezarcie.com/przepis23653.html

  • Autor: anna-gu Data: 2007-06-17 19:26:22

    Dzieki, Elek

  • Autor: Amazonka Data: 2007-06-17 20:23:58

    Pyszne ciasta bez kremu:
    -brownies
    -szarlotka na kruchym cieście (może być najprostsza wersja, czyli ciasto+jabłka, ale również z budyniem, albo pianą ubitą z białek)
    -pleśniak
     -zebra (co prawda mówiłaś, że nie przepadasz za babkami, ale to nie jest taka zwykła sucha babka- dodatek gazowanego napoju sprawia, że jest wilgotna i rozpływa się w ustach)
    -sernik (chociaż może jest trochę za ciężki na lato)
    -murzynek (można dodać do niego bakalie czy wiśnie z kompotu, żeby go trochę "podrasować"
    -ciasto isaura (tudzież izaura)
    -biszkopt przekładany musem jabłkowym (ja dodaję jeszcze do musu bakalie) i obsypany obficie cukrem pudrem.
    Przepraszam, że nie podlinkowałam, ale piekę powyższe ciasta z własnych, sprawdzonych przepisów. Ale jeśli zainspiruje Cię jakaś propozycja wystarczy wpisać poszukiwaną frazę w wyszukiwarkę, a już będziesz miała przed oczami całą listę, bo jest mnóstwo świetnych przepisów na te ciasta na WŻ :)

  • Autor: Eithel Data: 2007-06-17 20:44:34

    zgadzam sie calkowicie co do podanych przykladow(browines i plesniak..mniam..mniam..)ale jezeli ktos umie dobrze upiec murzynka to nie trzeba go zwilrzac rodzynkami i tp juz..chociaz taki wariant lub z powidlami chyba kazdemu podpasuje....

Przejdź do pełnej wersji serwisu