Moja córa jedzie za tydzień z mężem do rodzinki na wieś.Podróż pociągiem będzie trwała około trzech godzin i zakładam,że pogoda się nie zmieni,czyli,że będzie gorąco.Chciałabym upiec jakieś ciasto,żeby mogli zabrać z całą blachą i z pewnością nie może to być ciasto z kremami,bitą śmietaną i polewą czekoladową bo wszystko się rozpuści.Czy macie propozycje i pomysły na smaczne ciacho nadające się do zabrania w podróż?Pozdrawiam.Monika.
Witaj! Nie pamiętam skąd ten przepis, ciasto robię od wielu lat i właśnie na takie okazje, jak wycieczka w plener, wypad pod namiot i tp. Ciasto utrzymuje swieżość przez kilka dni. Oto przepis: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 20 dkg masła 25 dkg twarożku homogenizowanego waniliowego 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 1/3 łyżeczki olejku waniliowego 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 15-20 dkg bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa.ttp) Zmiękczone masło utrzeć z cukrem, dodać twarożek, żółtka, śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, bakalie obtoczone w mące. Wszystko dokladnie wymieszać . Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Piec około 45 minut w temp. 190 stopniC. Ciasto jest bardzo smaczne i wytrzyma każdą temperaturę a także niedogodności podróżowania.
ja polecam ta drozdzowke:http://wielkiezarcie.com/przepis6354.html,to z owocami:http://wielkiezarcie.com/przepis10094.html, a moze jakis placek albo tarte pokryta kruchym ciastem?
Monciu my za każdym razem w podróż bierzemy ze sobą piernik na miodzie i piwie. Dlaczego? Z każdym dniem jego leżakowania jest pyszniejszy. Najbardziej smakuje jak już widać okruszki. .
Wszelkie pierniki,babki i inne suche ciasta odpadają-nikt w naszej rodzinie nie przepada za tymi wypiekamiNiby ciasto ma być dla rodzinki,która ugości moje szczęścia,ale jakoś nie lubie piec ciast,których zwolenniczką nie jestem.Może rzeczywiście zrobie to drożdżowe z truskawkami.Bardzo też mi przypadł do gustu przepis Agnieszki Szylar na Makowiak.Piszcie,piszcie dalej,może coś jeszcze ciekawszego odkryje
a ja ostatnio jak byly upaly to zrobilam mojego niesmiertelnego murzynka z polewa czekoladowa(z tabliczek czekolady z serkiem waniliowym i maslem)i polewa sie nie stopila a ciasto wilgotne a tez musialam je transportowac,ale skoro nie chcesz czekoladowej polewy to odradzam
Nie polecam w podróż wypieków z truskawkami ze względu na przewidywaną wysoka temperaturę, a w zwiazku z tym mozliwością fermentacji owoców. Nieskromnie podpowiadam z moich - http://wielkiezarcie.com/przepis23653.html. świeżość gwarantowana, w przeciwnym wypadku kasa zwraca za bilety
Pyszne ciasta bez kremu: -brownies -szarlotka na kruchym cieście (może być najprostsza wersja, czyli ciasto+jabłka, ale również z budyniem, albo pianą ubitą z białek) -pleśniak -zebra (co prawda mówiłaś, że nie przepadasz za babkami, ale to nie jest taka zwykła sucha babka- dodatek gazowanego napoju sprawia, że jest wilgotna i rozpływa się w ustach) -sernik (chociaż może jest trochę za ciężki na lato) -murzynek (można dodać do niego bakalie czy wiśnie z kompotu, żeby go trochę "podrasować" -ciasto isaura (tudzież izaura) -biszkopt przekładany musem jabłkowym (ja dodaję jeszcze do musu bakalie) i obsypany obficie cukrem pudrem. Przepraszam, że nie podlinkowałam, ale piekę powyższe ciasta z własnych, sprawdzonych przepisów. Ale jeśli zainspiruje Cię jakaś propozycja wystarczy wpisać poszukiwaną frazę w wyszukiwarkę, a już będziesz miała przed oczami całą listę, bo jest mnóstwo świetnych przepisów na te ciasta na WŻ :)
zgadzam sie calkowicie co do podanych przykladow(browines i plesniak..mniam..mniam..)ale jezeli ktos umie dobrze upiec murzynka to nie trzeba go zwilrzac rodzynkami i tp juz..chociaz taki wariant lub z powidlami chyba kazdemu podpasuje....
Moja córa jedzie za tydzień z mężem do rodzinki na wieś.Podróż pociągiem będzie trwała około trzech godzin i zakładam,że pogoda się nie zmieni,czyli,że będzie gorąco.Chciałabym upiec jakieś ciasto,żeby mogli zabrać z całą blachą i z pewnością nie może to być ciasto z kremami,bitą śmietaną i polewą czekoladową bo wszystko się rozpuści.Czy macie propozycje i pomysły na smaczne ciacho nadające się do zabrania w podróż?Pozdrawiam.Monika.
hej zobacz sobie ten watek http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=100137&post=100137&offset=40 POZDRAWIAM!!!
polecam te delicje - http://wielkiezarcie.com/przepis21632.html - placek makowy krucho-drożdżowy,
Witaj! Nie pamiętam skąd ten przepis, ciasto robię od wielu lat i właśnie na takie okazje, jak wycieczka w plener, wypad pod namiot i tp.
Ciasto utrzymuje swieżość przez kilka dni. Oto przepis:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jaja
20 dkg masła
25 dkg twarożku homogenizowanego waniliowego
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
1/3 łyżeczki olejku waniliowego
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
15-20 dkg bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa.ttp)
Zmiękczone masło utrzeć z cukrem, dodać twarożek, żółtka, śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, bakalie obtoczone w mące. Wszystko dokladnie wymieszać . Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
Piec około 45 minut w temp. 190 stopniC.
Ciasto jest bardzo smaczne i wytrzyma każdą temperaturę a także niedogodności podróżowania.
ja polecam ta drozdzowke:http://wielkiezarcie.com/przepis6354.html,to z owocami:http://wielkiezarcie.com/przepis10094.html, a moze jakis placek albo tarte pokryta kruchym ciastem?
i na niebiesko http://wielkiezarcie.com/przepis6354.html i jeszcze http://wielkiezarcie.com/przepis10094.html
dziekuje:)
Monciu my za każdym razem w podróż bierzemy ze sobą piernik na miodzie i piwie. Dlaczego?
.
Z każdym dniem jego leżakowania jest pyszniejszy.
Najbardziej smakuje jak już widać okruszki.
Wszelkie pierniki,babki i inne suche ciasta odpadają-nikt w naszej rodzinie nie przepada za tymi wypiekamiNiby ciasto ma być dla rodzinki,która ugości moje szczęścia,ale jakoś nie lubie piec ciast,których zwolenniczką nie jestem.Może rzeczywiście zrobie to drożdżowe z truskawkami.Bardzo też mi przypadł do gustu przepis Agnieszki Szylar na Makowiak.Piszcie,piszcie dalej,może coś jeszcze ciekawszego odkryje
Mońcia, a może upiekłabyś muffiny, teraz sezon truskawkowy w pełni, szybko się robi nie ma niebezpieczeństwa, że popłyną.
a ja ostatnio jak byly upaly to zrobilam mojego niesmiertelnego murzynka z polewa czekoladowa(z tabliczek czekolady z serkiem waniliowym i maslem)i polewa sie nie stopila a ciasto wilgotne a tez musialam je transportowac,ale skoro nie chcesz czekoladowej polewy to odradzam
Nie polecam w podróż wypieków z truskawkami ze względu na przewidywaną wysoka temperaturę, a w zwiazku z tym mozliwością fermentacji owoców.
Nieskromnie podpowiadam z moich - http://wielkiezarcie.com/przepis23653.html. świeżość gwarantowana, w przeciwnym wypadku kasa zwraca za bilety
jeszcze nikt nie ""zniebieścił"" ? ........ to ja to zrobię :
http://wielkiezarcie.com/przepis23653.html
Dzieki, Elek
Pyszne ciasta bez kremu:
-brownies
-szarlotka na kruchym cieście (może być najprostsza wersja, czyli ciasto+jabłka, ale również z budyniem, albo pianą ubitą z białek)
-pleśniak
-zebra (co prawda mówiłaś, że nie przepadasz za babkami, ale to nie jest taka zwykła sucha babka- dodatek gazowanego napoju sprawia, że jest wilgotna i rozpływa się w ustach)
-sernik (chociaż może jest trochę za ciężki na lato)
-murzynek (można dodać do niego bakalie czy wiśnie z kompotu, żeby go trochę "podrasować"
-ciasto isaura (tudzież izaura)
-biszkopt przekładany musem jabłkowym (ja dodaję jeszcze do musu bakalie) i obsypany obficie cukrem pudrem.
Przepraszam, że nie podlinkowałam, ale piekę powyższe ciasta z własnych, sprawdzonych przepisów. Ale jeśli zainspiruje Cię jakaś propozycja wystarczy wpisać poszukiwaną frazę w wyszukiwarkę, a już będziesz miała przed oczami całą listę, bo jest mnóstwo świetnych przepisów na te ciasta na WŻ :)
zgadzam sie calkowicie co do podanych przykladow(browines i plesniak..mniam..mniam..)ale jezeli ktos umie dobrze upiec murzynka to nie trzeba go zwilrzac rodzynkami i tp juz..chociaz taki wariant lub z powidlami chyba kazdemu podpasuje....