Ostatnio cierpię na ciasteczkomanię :D. Objawia się ona narazie tylko zbieraniem przepisów, praktykować będe później. Przejrzałam już niemal wszystkie fora na interenecie, przekopałam stare zeszyty mamy i spisuję do swojego kajetu.
Oczywiście głównie mi chodzi o przepisy na jakieś wyjątkowe cudeńka, które umknęły mi gdzieś, których nie zauważyłam, a zasługują na uwagę :). Poza tym jak zawsze mam kilka pytanek a więc po kolei : 1. Czy można dodać do ciastek trochę mąki kukurydzianej, żeby były bardziej żółte ? Czy wpłynie to jakoś na smak ciastek ? 2. Co zrobić, żeby były takie fajne piaskowe - mąka ziemniaczana ? 3. Zna ktoś może przepis na masę do przekładania - taka jak w Hitsach lub innych markizach ( jakoś tak wydaje mi się, że ma w tym udział mleko w proszku :)) 4. Jakie ciastka, oprócz pierników nadają się do dłuższego przechowywania ? 5. Hm... z kumpelą kiedyś robiłyśmy takie ciacha z ciasta, w którym wiem, że był ocet, margaryna, mąka, bez cukru. Nazywały się chyba szpliterki... i nadziewało się je dżemem. Może ktoś kojarzy ? Z kumpelą niestety nie utrzymuję już kontaktów, więc o przepis raczej nie zapytam :).
Czekam na wszelkie ciasteczkowe propozycje... jak zwykle na Was liczę... Wszystkie ciasteczka są mile widziane - kruche, miękkie, twarde, chrupiące... o jakichkolwiek smakach. Pozdrawiam !! :).
Serdecznie dziękuję za przepisy, szczególnie Tobie Basiu - na pewno skorzystam :). Ciasteczka ze skwarkami też są dość ciekawe, takie niecodzienne ( a ciekawe jakie w smaku). Czekam dalej :)).
O... ponownie dziękuję :D... Normalnie zafascynowana jestem... ( szkoda tylko, ze cicha muszę być takie tłuste...) :). A na forum znalzłam nawet swoją jubabę - można tam zobaczyć fotkę :P.
A ja wałkuję dalej. A ciasto biszkoptowo-tłuszczowe na ciasteczka to robię normalnie, tylko że więcej mąki i wyciskam przez szpryckę, czy tak ? No i żeby biszkoptowe były bardziej chrupiące to co ? Przytrzymać je ciut dłużej ?... a może jakaś inna mąka ? ;)
Ostatnio cierpię na ciasteczkomanię :D. Objawia się ona narazie tylko zbieraniem przepisów, praktykować będe później. Przejrzałam już niemal wszystkie fora na interenecie, przekopałam stare zeszyty mamy i spisuję do swojego kajetu.
Oczywiście głównie mi chodzi o przepisy na jakieś wyjątkowe cudeńka, które umknęły mi gdzieś, których nie zauważyłam, a zasługują na uwagę :). Poza tym jak zawsze mam kilka pytanek a więc po kolei :
1. Czy można dodać do ciastek trochę mąki kukurydzianej, żeby były bardziej żółte ? Czy wpłynie to jakoś na smak ciastek ?
2. Co zrobić, żeby były takie fajne piaskowe - mąka ziemniaczana ?
3. Zna ktoś może przepis na masę do przekładania - taka jak w Hitsach lub innych markizach ( jakoś tak wydaje mi się, że ma w tym udział mleko w proszku :))
4. Jakie ciastka, oprócz pierników nadają się do dłuższego przechowywania ?
5. Hm... z kumpelą kiedyś robiłyśmy takie ciacha z ciasta, w którym wiem, że był ocet, margaryna, mąka, bez cukru. Nazywały się chyba szpliterki... i nadziewało się je dżemem. Może ktoś kojarzy ? Z kumpelą niestety nie utrzymuję już kontaktów, więc o przepis raczej nie zapytam :).
Czekam na wszelkie ciasteczkowe propozycje... jak zwykle na Was liczę... Wszystkie ciasteczka są mile widziane - kruche, miękkie, twarde, chrupiące... o jakichkolwiek smakach. Pozdrawiam !! :).
http://wielkiezarcie.com/przepis13552.html
http://wielkiezarcie.com/przepis19840.html
http://wielkiezarcie.com/przepis15288.html
http://wielkiezarcie.com/przepis13550.html
http://wielkiezarcie.com/przepis19298.html
może coś wybierzesz
http://wielkiezarcie.com/przepis13020.html a może takie ze skwarek
Serdecznie dziękuję za przepisy, szczególnie Tobie Basiu - na pewno skorzystam :). Ciasteczka ze skwarkami też są dość ciekawe, takie niecodzienne ( a ciekawe jakie w smaku). Czekam dalej :)).
ciasteczja pieguski - pyszne http://wielkiezarcie.com/przepis10366.html
A ja dalej czekam na propozycje i rady !! :)
Proszę bardzo:
http://wielkiezarcie.com/przepis22206.html - ciasteczka "Sokoły"
http://wielkiezarcie.com/przepis21748.html - ciasta siekane półfrancuskie z cukrem
http://wielkiezarcie.com/przepis21747.html - pyszne ciasteczka z cukrem kryształem
http://wielkiezarcie.com/przepis21948.html - wiatraczki krucho- drożdżowe
A może tu poszukasz inspiracji http://asiulini.blox.pl/html
O... ponownie dziękuję :D... Normalnie zafascynowana jestem... ( szkoda tylko, ze cicha muszę być takie tłuste...) :). A na forum znalzłam nawet swoją jubabę - można tam zobaczyć fotkę :P.
A ja wałkuję dalej. A ciasto biszkoptowo-tłuszczowe na ciasteczka to robię normalnie, tylko że więcej mąki i wyciskam przez szpryckę, czy tak ?
No i żeby biszkoptowe były bardziej chrupiące to co ? Przytrzymać je ciut dłużej ?... a może jakaś inna mąka ? ;)