Forum

Kuchenne porady

Wielkanocne Menu dla początkujących?

• Autor: ewaklaudia Data: 2009-03-20 12:49:08

Witam Moi Drodzy ,

To będą moje pierwsze Święta Wielkanocne poza domem. Pierwszy świąteczny obiad i wypieki własnoręcznie przyrządzone...
    Problem w tym, że nie mam żadnych koncepcji... co ugotowac, co upiec? Do tego niemalże debiutuję w kuchni (co prawda pichcę już od kilku miesięcy, ale wprawy wciąż jeszcze nie mam), więc liczę na to, że i tym razem mi pomożecie w doborze Wielkanocnego Menu (zaznaczam, że ma byc łatwe, co najwyżej średnio trudne ).

Z góry dziękuję za pomoc
    i życzę Udanego Pierwszego Tegorocznego Weekendu Wiosennego (wg kalendarza jutro pierwszy dzień wiosny).

• Autor: ewaklaudia Data: 2009-03-20 13:58:43

dziękuję Ci niebieska-różyczko, rzeczywiście dużo tego jest. Ale tam chyba sami wytworni Kucharze sie wypowiadają! Chyba za trudne te dania jak na mnie. Potrzebuję czegoś mało skomplikowanego

• Autor: ośka Data: 2009-03-20 18:25:20

To naprawdę nie są bardzo skomplikowane potrawy chociaż na takie wygladają :) Na tej stronie są kucharze, którzy dopiero zaczynają, tacy co już potrafią gotować i tacy, którzy gotują wiele lat. Każdy tu znajdzie coś dla siebie i Ty też znajdziesz :) Większość z tych potraw tylko tak groźnie wygląda a w rzeczywistości nie są takie trudne do zrobienia Ja tam wierzę w Ciebie i na pewno sie uda :)

Wiadomo, że te święta beż żurku nie moga sie obyć. Na forum widziałam fajny wątek,albo może w artykułach czytałam o tym, jak samemu przygotowac taki żurek - bardzo łatwe to jest.
    Z ciast to na pewno mazurki i baby obowiązkowe :) ja jeszcze zobię sernik wiedeński i tym razem spróbuję z przepisu niebieskiej różyczki :)

A może skorzystaj z tego co u Ciebie w domu podawano na Wielkanoc i poszukaj tu przepisów?

• Autor: piszczalka Data: 2009-03-20 20:16:20

No i jeszcze polecam moja ulubiona salatke ktora wlasciwie ostatnio robie tylko na swieta wielkanocne http://wielkiezarcie.com/przepis24001.html

• Autor: Transylwania Data: 2009-03-20 23:28:58

Witaj!

Na wypieki proponuje moj latwy torcik z sadzonymi jajkami ;o)
    http://wielkiezarcie.com/przepis36378.html

Pozdrowienia!

• Autor: Wkn Data: 2009-03-21 14:41:29

Ależ to jest absolutnie rewelacyjny pomysł!
    Bardzo, bardzo mi się podoba na zdjęciu

• Autor: ekkore Data: 2009-03-21 08:27:21

Zurek możesz zrobić z gotowego zakwasu. Ja zawsze tak robię. Kiedyś nawet próbowąłam robić sama zakwas - ale wyszło mi go dużo, i był zdecydowanie bardziej aromatyczny niż sklepowy. Najlepszy dla mnie jest z Biedronki (na gar wielkanocny - u mnie 6 litrowy potrzeba dwie butelki) lub polo marketu. Gotuję wywar na jakieś wędzonce, białej, warzywach. Następnie wszystkie warzywa miksuję razem z zawartością butelek, do tego śmietana. Jeżeli potrzeba to jeszcze zagęszczam. Wlewam wszystko do wywaru, doprawiam, na koniec "marianek".

Ugotowanie jajek to chyba też nie filozofia, jakaś sałatka też nie stanowi problemu. A mięsa -np karkówka -dzień wcześniej do marynaty (lub nawet wcześniej), potem w rękaw foliowy - dalej samo sie piecze.

Z ciast to musisz wybrać sama co lubicie. Jeżeli masz ochotę na sernik polecam ten http://wielkiezarcie.com/przepis8680.html Nawet jak opadnie - nie ma szansy, aby nie wyszedł

• Autor: chmurka Data: 2009-03-21 12:50:09

Przepisy są oznaczone papryczkami, to stopień trudności moze to Ci pomoc w wybraniu łatwych przepisow.

Przejdź do pełnej wersji serwisu