Wczoraj zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i sałata z jogurtem. Dzisiaj barszcz czerwony na słodko z ziemniakami i makaron z serem i cukrem :)
Dawno się nie dopisywałam, sorki ale prawie tydzień spędziłam w łóżku, miałam niezły krwotok, ale już jestem z Wami Wczoraj były ziemniaczki i kotlety z mortadeli do tego surówka pomidor, ogórek małosolny, papryka czerwona i cebulka. Dziś gotujemy gar bigosu wg przepisu Aleex, chłopaki będą mieli używanie, mnie niestety nie wolno więc mam pieczoną rybkę na obiadek
Ja mialam wczorajszy barszcz na słodko z ziemniakami a reszta zupe pieczarkowa z łazankami, na drugie ziemniaki, ryba smażona i surówka z kapusty kiszonej (ja tylko na nia patrzyłam ;)
Pierogi marciu, mniammniam:) U nas upaly ponad 30+ i nic nie da sie gotowac, dzisiaj byla powtorka marynowanych, grilowanych w chili krewetek z tostem czosnkowym i jogurtowym sosem z dodatkiem swiezych jarzyn i owocow:)
U nas karczek duszony w plastrach grażka13 już kolejny raz go robię bo dzieci nie zauważają w nim tłuszczu, a jest naprawde smakowity, do tego ziemniaczki i sałatka z kiszonych ogórków
U mnie dzis roladki z filetu indyczego z cukinia i czosnkiem, pieczone w rekawie/na parze jeszcze nie wiem. Troche sie obawiam, zeby wykałaczki nie przekłuły mi rekawa, do tego sałata zielona i ziemniaki
Zielona salata mieszana a na drugie tzw. Swiezonka albo (tutaj) Zwiebelfleisch czyli gulasz od szynki smazony krotko z cebulka i czosnkiem. Do tego buleczka.
A ja miałam ambitny plan zrobienia babeczek z kruchego ciasta w formie do muffinek. Babeczki maiły być nadziane kurkami i brokułem i zapieczone w serowym sosie... ale poczułam taką nienawiść do gotowania, kuchenki, foremek i mąki, że szok. Skończyło się na tym, ze ja zjadłam wczorajsze leczo z chlebem, a luby opiekaną makrelę z chlebem... A kurki wrzuciłam do jajecznicy...
O rany ale pysznosci! narobiłaś mi ochoty :) no ale jeszcze musze poczekac aby sie tak objadac :) Ja znowu dzis rosolek z ryzem, gotowane skrzydełka, jajko sadzone, ziemniaki i buraki
barszczyk biały z klopsikiem - robiłam dopiero drugi raz ale jest pyszniutki, oraz kebabik z indyczka z sosikiem czosnkowym i sałateczką- szybki obiadek
obiadeczek ;P Nie przesadzaj ze zdrobnieniami, bo Cię co poniektórzy rozdrobnią. U nas, o zgrozo, to samo, co wczoraj i przedwczoraj, tylko że z makaronem. Ale były też smażone placuszki warzywne. mmmmmmmm...
My dziś chyba kanapki, bo obiad będzie z dala od kulinarnej cywilizacji :/ Za to na kolację smażone plastry bakłażana i gotowana mamucia fasolka :) Marcia, trzymaj się, jeśli mają być efekty, jedz gotowane nogi z kurczaka. Poza tym wierzę, że mogą być równie smaczne, co placki węgierskie :)
A ja wynalazlam gdzies przepis na calkiem nowe gazpacho (odrobina rosolu, moze byc z kostki,zmiksowany ogorek wezowy i avocado, to wszystko z lekka podprawione bulgarskim jogurtem, paroma kroplami cytryny, chili), podane w duzych kieliszkach z zaczepioym listkiem kolendry dla ozdoby. Zagryzane kwadracikami wczorajszej tarty jakiejkolwiek (z owocami morza, z bekonem, ze szpinakiem, cokolwiek macie na skladzie z dnia poprzedniego). Skoro zar sie z nieba leje, to jednak nie mamy ochoty na jakies tlusto tresciwe dania, wiec na drugie zawijane paluszki z filetow (u nas byla sola, ale u nas zawsze filety z ryby swiezej, bo nie wiem jak sie sprawdzi rozmrozona??), nadziewana serkiem mascarpone, szczypiorkiem, rozdziabdzianymi w mozdzdierzu anchois (moga byc koreczki helskie), tak na cieplo-zimno. Dla wyglodnialych jeszcze miska salaty, a glownie mieszanek salat, koniecznie czerwona gorzka, koniecznie debowa brazowa, koniecznie klasyczna, troche rukoli i bardzo gesty vinegrette (klasyczny ,wymieszany z jogurtem i ostra musztarda). Na 32° w cieniu, taki obiad wydal mi sie w sam raz. W trzy godziny po nim, zaserwowano pyszne sorbety, swojskiej roboty (melon, arbuz , truskawka i morela).Nawet panowie byli nadzwyczaj kontenci z owej wyzerki.
Szpinak, ziemniaki z koperkiem i smazone sztabki rybne (dla syna) rolada wieprzowa (dla mnie w ramach resztek hhihi) jajecznica na bekonie (dla Polowka). Wczoraj byly owe rolady nadziane szynka, boczkiem, serem i papryka z ziemniakami i ogorkiem malosolnym... Przedwczoraj byla pizza wlasnej roboty...
Kapusta z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami, koperkiem i kiełbasą. Naleśniki z dżemami: morelowowo-borówkowo-cytrynowym lub z białej porzeczki lub z gęstym syropem gruszkowo-borówkowo-cytrynowym
Wczoraj była zalewajka z ziemniakami, mielone z ryzem, sos pieczarkowy, ziemniaki i buraczki. Dzisiaj zupa pomidorowa z kółkami, pieczarki faszerowane z sosem, ziemniaczki i ogórki konserwowe lub kiszone do wyboru.
zawszee jak czytam u Ciebie "pomidorowa z kółkam" to musze cieplutko pomyslec o Twoim synku :-) A jak tam karmienie Natalki wszystko juz ok? Wspominalas w innym watku.. Zycze caleh rodzince milego weekendu i sle buziolki dla dzieciakow.
Karmie jedna piersia tylko i musze Natalke dokarmiac sztucznym mniej wiecej 2 razy na dobe bo jedna piers nie wyrabia dla mojej malej Żarłoczki :D Weekend mielismy pełen gości i bardzo udany bo wyprawialiśmy chrzciny Natalce :-))) Pozdrawiam Cie Dorotko :)
az sie wstydze tych estetycznych wypasow ( byla ogorkowa z avocado, dobrze przez mikser przemieszana), w starym kielichu podana, potem polecielismy po gruzinsku, gicz cieleca w sosie orzechowym - wyszlo niezbyt nadzwyczajnie, bo jakos zle go zmiksowalam), no w kazdym razie nic nie mialo z zapachow pamieci. Klapa absolutna. Tak sie uwzielam na jutrzejszy obiad po tej klapie dzisiejszej, ze odczynie go na jutrzejszy obiad, nawet moj maz zostal zaangazowany i sie wywiazal,chodzilo o przyniesienie dojrzalych granatow(owocow oczywiscie). Jutro zapachy dziecinstwa, tuz po niemilych "chemiach".Wszelakie ingredienty juz mam w szufladzie,a gdyby co nie tak poszlo, to tez mam najprzeroznejsze miksrturki i to siemie lniane, wyposazona na przyszlosc klaniam sie wszystkim
czerwone pesteczki granatow beda dorzucone do zmiksowanych orzechow wloskich, te ze wymacerowane z przesmazona cebulka, czosnkiem, octem (ja uzywam tylko orzechowego),jak ktos chce calkoiwtiy przepis to zapraszam na gg, Podam kazdemu chetnemu, ale chetnie sie obede bez ironicznych uwag, bo ani ochoty, ani sily w stanie obecnym.
Sucharek i rumianek niestety chemia mnie zaczyna chyba niszczyć (mdłości, biegunka) hm a rodzinka jakieś mięsko ale nie zaglądałam bo same zapachy wyganiały mnie z daleka od kuchni hm
Dla mezusia wczorajsza ogorkowa z ryzem a dla mnie i synusia rosół z kluseczkami http://wielkiezarcie.com/recipe42363.html Na drugie sobie wymyslilam pieczen http://wielkiezarcie.com/recipe44433.html nie szkodzi ze swiateczna ale smakowicie wyglada i ja tez zjem cos innego niz mieso gotowane :) do tego ziemniaki, buraczki i mizeria
U mnie dzisiaj bez obiadu chyba :(( zaczelam gotowac zupe ale juz sie nie gotuje bo jest awaria gazu. Nie mam pojecia co teraz. Synowi chyba kupie frytki, meza wysle do mcdonalda a jaaaa nie wiem
U nas tez pomidorowa na zimno, i choc z dwudziestu pomidorow swiezych wycisnieta, to taka nijaka, ze musialam dodac lyzke koncentratu (widac chemii juz nie zastapimy niczym swiezym), a potem po pare pierogow z jagodami (z Poludniowej Afryki!!!!), no ale skad brac jagody w Paryzu .Pierogi byly przepyszne, slodka smietanka polane, zas ta pomidorowa bez ulepszaczy w ogole by sie nie udala. Bedziemy jedli te pomidorowa do niedzieli, bo strasznie trudno mi przestawic sie z gotowania na 5-6 osob na nas dwoje. Dzieci w swiat juz polecialy, tym lepiej, a ja ciagle nie potrafie zmienic sagankow.
Mojemu synusiowi sie odwidzialo i juz nie chce pomidorowej z kolkami, codziennie chce rosol :) Mi to pasuje bo ja ciagle jem rosol ze wzgledu na karmienie a maz nie chce za bardzo w upaly jesc zup :) Na drugie ziemniaki, sos z piersi kurczaka, buraki lub ogórki kiszone do wyboru.
Wczoraj jedliśmy kotleciki z piersi kurczaka z serem i cebulką, sałatkę z pekińskiej, pomidora i cebuli z sosem jogurtowym. Dziś przygotowuję domowe paluszki rybne, buraczki i ziemniaczane puree.
Po miesiacu polskich obiadkow czyli ziemniaki w sosie i mieso czas na makaron i proste chude dania...dzisiaj makaron "krotkie rekawy" ledwo, ledwo okraszony maslem i serem, tak zeby czuc bylo smak samego makaronu "al dente" oczywiscie ;)
Wczoraj wcinaliśmy brokułową, roladki schabowe z suszonymi pomidorami, ziemniaki i marynowane grzybki. Dziś również była zupka z brokułów, a na drugie: gulasz z leśnymi grzybami, kasza gryczana i surówka z kiszonej kapusty.
dzis obiad w biegu jak codziennie z reszta prawie, ale dzisiaj jeszcze bardziej, bo wzielam sie za malowanie drzwi wejsciowych od wewnatrz..teraz piekne bielutkie! maz w szoku!....wiec makaron "kaloryfery" z oliwa i parmezanem..gotowanie z jedzeniem 15 min.
Dzisiaj mialam watrobke z drobiu, duszona z cebula, czosnkiem i jablkami prosto z drzewa, doprawiona odrobina smietany, sola , bialym pieprzem + wlasne ziemniaki obsypane wlasnym koperkiem :) podalam z mizeria z wlasnych ogorkow i miska mieszanych salat z ogrodu, pokropionych balsamico , pycha:)
Tineczko miałaś full wypas z ogódka :) U nas dzisiaj wczorajsza pomidorowa z kołkami i kasza z sosem na piersi kurczaka. Synus "jada" w przedszkolu ale w domu jeszcze tez chce wiec nie wiem jak on tam je :) Dla meza osobny obiad - barszcz czerwony z uszkami (sklepowymi)
No to sobie pochorowałam a teraz wracam :) dla chłopców dziś grochówka a dla mnie krupniczek na udku (dietetycznie), Potem chłopcy chcą naleśniki z białym serem i dżemem
Pomidorowa jak zwykle z ryzem, na drugie ziemniaki z kminkiem i przyprawami pieczone w piekarniku + schabowe z pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku wg przepisu Glumandy + salatka ze sloika wlasnej roboty.
Wczoraj wątróbka drobiowa smażona z cebulą i gruszkami , do tego ziemniaki i kiszona papryka . Dzisiaj pasztet z kapusty na ciepło z sosem pomidorowym .
Przedwczoraj mieliśmy czerwone udka z wż-etowego przepisu i fasolkę szparagową. Wczoraj wcinaliśmy zupę grzybową z makaronem (pyszna!) i filety z okonia z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z kiszonej kapusty. Dzisiaj była wczorajsza grzybowa i trójkątne kotlety w waflu z ziemniakami i kiszonymi ogórami.
Wczoraj pomidorowa z kołkami, ziemniaki, mizeria i pałeczki z kurczaka lub kulki z miesa, pieczarek i ryzu w sosie. Dzisiaj rosół z makaronem, buraczki, ziemniaki i piersi kurczaka z sosem.
Barszcz czerwony na słodko z ziemiakami a dla meza uszka z barszczem kwasnym. Na drugie placuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, kiełbaska duszona i sałątka z pomidorów
Zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem dla meza. Dla mnie lane kluski na rosole i skrzydełka duszone z ziemniakami i mizeria. Synus ma wakacje u babci :D
u mnie dzis nietypowo bo dla mnie samej mi sie nie chce i apetytu tez niet: talerz zupy z pieczonej dyyni ze slonecznikiem i jogurt balkanski zmiksowany z dwoma brzoskwiniami na deser. :-)
Wczoraj na obiad była pomidorówka z zacierką, karkówka w sosie śliwkowym, duszona marchewka i ziemniaki. Dzisiaj będzie czarnina (tylko dla mojej babci i mamy, bo reszta rodzinki nienawidzi tego wynalazku) i karkówka z wczorajszego obiadu z kluskami śląskimi i surówką z kiszonych ogórów.
Wczoraj jedliśmy kiełbasę w cieście francuskim z sosem czosnkowym i grecką sałatką. Dzisiaj filety z mintaja w ziołowym cieście, puree ziemniaczane i surówka z kiszonej kapusty.
Wczoraj pomidorowa z makaronem, mielone z ryzem, ziemniaki i sałatka z ogorkow z chilli. Dzisiaj krupnik, kotlety z piersi kurczaka, sałata w smietanie i ziemniaki.
U nas dzisiaj do wyboru do koloru: śmietanowy sos grzybowy do ziemniaków zupa ogórkowa resztka wczorajszych twarogowych knedli ze śliwkami leczo lub leczo z grzybami
barszcz ukraiński, zapiekany makaron rurki z tuńczykiem,tartym żółtym serem i rozbitym jajkiem,cebulką,bazylią, pieprzem..... do tego kompot z gruszek.
gulasz mieszany, kluski ziemniaczane i kiszona kapusta gotowana. Na deser pewnie ciasto ucierana z jablkami. Macie jakis fajny przepis pod reka? Bo nie mam natchnienia :-)
Dzisiaj konkretnie wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe46396.html do tego ziemniaki, młoda kapusta gotowana w ćwiartkach, surówka porowa z marchewką i jabłkiem, kompot z gruszek. aha, i po małej porcji wczorajszego barszczu ukraińskiego. Na deser gruszki z kompotu zalane w galaretce agrestowej.
Wczoraj ogórkowa i ziemniaki, skrzydełka z piekarnika i sałata w smietanie a dla mezusia poniewaz nie lubi skrzydelek to zrobiłam moja potrawke z ryzu na ciepło z bułka. Dzisiaj wczorajsza ogorkowa lub krupnik do wyboru i chyba nalesniki
Na maśle szklę pokrojona w kostkę cebulę, na to wrzucam grzyby surowe solę , pieprzę ,podsmażam , gdy zaczynają przywierać podlewam wodą , duszę do momentu gdy są półmiękkie, dodaję kwaśną śmietanę i drobno posiekaną natkę i jeszcze kilka minut duszę. Pychotka , tak przygotowywał grzybki mój tata jak był zdrowy...i babcia ...i dziadek...smak dzieciństwa
Dzisiaj bedzie tylko drugie danie bo nie mam zadnych produktow na zupe i nie mam mozliwosci wyjscia z domu. Wiec na obiadek beda ziemniaki, sos na łopatce i mizeria.
U nas zupa "nic" czyli grysik na rosole + jarzynka starta na drobnej tarce, na drugie mielone z ryzem, wczorajsza mizeria i ziemniaki z sosem koperkowym
Użytkownik makusia napisał w wiadomości: > pałki z kurczaka , z ziemniaczkami , z frytownicy beztłuszczowej, > muszę Wam powiedziec ze pyszotka;)aa oczywiscie sałata
Dzis bedzie po wlosku: melon zielony, melon zolty z szynka parmenska, potem ossobuco (z gremolata pomaranczowa, a nie jak zwykle z cytrynowa), a na deser....no wlasnie, zgadliscie. Tiramisu w lzejszej wersji, bo z malinami. Milej niedzieli.
Dziś była zupa pomidorowa z makaronem, gulasz z kiełbasy, ziemniaki, sałata z sosem jogurtowym.
Bahus
Kwiaty cukini w cieście + sos jogurtowy z czosnkiem,
:)
Roladki z mięsa mielonego z parówką i musztardą ,ziemniaki,sałatka z pomidorów i barszcz czerwony do popicia.
Kalafior zapiekany http://wielkiezarcie.com/recipe24737.html
A u mnie: zupa ogórkowa z ryżem i pierogi z borówkami (zwanymi w innych rejonach Polski jagodami) i śmietaną
Wczoraj na obiad miałam czerwone udka (przepis z WŻ) i kalafiora z masełkiem i bułką. Dziś będą roladki ze szpinakiem z brokułami.
Papryka faszerowana mięsem duszona w sosie ze świeżych pomidorów
Pierwsze danie krupnik .... drugie danie http://wielkiezarcie.com/recipe46651.html
Młode ziemniaki,smażony karmazyn i surówka(jeszcze nie dokonałam wyboru jaka).
Prażuchy z zasmażaną kapustą i maślanka .
mielone + ziemniaki + buraczki+ kompot z jabłek
Bigos z cukini + ziemniaczki
botwinka i wątrubka z cebulką i papryką ziemniaczki i kalafior
Powtorka zupy pieczarkowej z wczoraj, schabowy z ziemniakami i cwikla z chrzanem, dla dziewczynek ruskie pierogi
Wczoraj zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i sałata z jogurtem.
Dzisiaj barszcz czerwony na słodko z ziemniakami i makaron z serem i cukrem :)
Ryba z frytkami albo nalesniki z serem smazone na maselku :)
Dziś krupnik zabielany i placek po węgiersku:)
smażony sandacz + surówka colesław
Wczoraj knedle ze śliwkami, dzisiaj pieczonki, niestety nie z grilla :(
Dawno się nie dopisywałam, sorki ale prawie tydzień spędziłam w łóżku, miałam niezły krwotok, ale już jestem z Wami Wczoraj były ziemniaczki i kotlety z mortadeli do tego surówka pomidor, ogórek małosolny, papryka czerwona i cebulka.
Dziś gotujemy gar bigosu wg przepisu Aleex, chłopaki będą mieli używanie, mnie niestety nie wolno więc mam pieczoną rybkę na obiadek
zupa pt." pamiętnik znaleziony w lodówce" ( marchewka, seler, pietruszka,kalafior ) naleśniki z serem i szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym
Ja mialam wczorajszy barszcz na słodko z ziemniakami a reszta zupe pieczarkowa z łazankami, na drugie ziemniaki, ryba smażona i surówka z kapusty kiszonej (ja tylko na nia patrzyłam ;)
pomidiriwa i ruskie pierogi
Pierogi marciu, mniammniam:) U nas upaly ponad 30+ i nic nie da sie gotowac, dzisiaj byla powtorka marynowanych, grilowanych w chili krewetek z tostem czosnkowym i jogurtowym sosem z dodatkiem swiezych jarzyn i owocow:)
tineczko u ciebie tak inaczej...:)a u mnie dziś szczupak złowiony przez męża wczoraj tylko jeszcze nie mam koncepcji czy z grilla czy smażony?
U nas karczek duszony w plastrach grażka13 już kolejny raz go robię bo dzieci nie zauważają w nim tłuszczu, a jest naprawde smakowity, do tego ziemniaczki i sałatka z kiszonych ogórków
http://wielkiezarcie.com/recipe47422.html plus kulka ziemniaczków plus pomidory z cebulką i ogórkiem małosolnym, kompot.
1) rosół z makaronem 2) kurczak zapiekany na porach w wersji zmodifikowanej z ziemniakami i colesław 3) ciasto z jabłkami
kotlety mielone z ryżem i zieleniną
na deser "szybkie ciasto ze śliwkami", ale z dodatkiem jabłek i moreli oraz szczyptą cynamonu
zapiekanka makaronowa z beszamelem. to jest pyszne :)
Podaj przepis bardzo proszę
Królik w sosie winno- śmietanowym, ziemniaczki z koperkiem, ćwikła, kompot z truskawek. Na deser tarta malinowo- czekoladowa ( sama wymyśliłam)
Kurczak gyros w sosie serowym.ziemniaki,surówka z marchewki,jabłka i porzeczek.kompot wisniowo -porzeczkowy.
Super niebieska-rozyczko, ze uzywasz porzeczki w surowce:) danie bardzo smacznie wyglada!
Zupa pomidorowa z ryzem, schabowy z ziemniakami i cwikla z chrzanem
rosołek z makarone mielone i surówka z pekińskiej pomidorów ogórków i papryki
Wczoraj rosół z makaronem, kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, mizeria a dla mnie marchewka. Dzisiaj powtórka :)
A u nas dziś było dokładnie to samo co wczoraj. Kotlety mielone z serem pleśniowym schowanym w środku bardzo nam zasmakowały.
Placki ziemniaczane z gulaszem a dla chetnych dodatkowo zupa pomidorowa jakze by inaczej jak z ryzem, moje dzieciaczki tylko taka toleruja :)
bigosik -http://wielkiezarcie.com/recipe47754.html mniam, z kawałkiem chlebka,a dla dzieci zupa jarzynowa z klopsikami.Na deser brzoskiwinie.
Moj ulubiony krupik na serduszkach z dobieranymi ziemniakami a na drugie makaron z serem i cukrem
Zostalo wczoraj gulaszu wiec bedzie dzisiaj z ziemniakami, do tego salata z rzodkiewka,pomidorem, szczypiorkiem ze smietana
Zupa fasolowa z łazankami na żeberkach:)
U mnie dzis roladki z filetu indyczego z cukinia i czosnkiem, pieczone w rekawie/na parze jeszcze nie wiem. Troche sie obawiam, zeby wykałaczki nie przekłuły mi rekawa, do tego sałata zielona i ziemniaki
Bycze ogony z ziemniaczkami i surówką. Zapachy niesamowite :)
Zielona salata mieszana a na drugie tzw. Swiezonka albo (tutaj) Zwiebelfleisch czyli gulasz od szynki smazony krotko z cebulka i czosnkiem. Do tego buleczka.
Rosol z makaronem, golabki polane sosem pieczarkowym
http://wielkiezarcie.com/recipe20025.html - bardzo smaczne!!!! do tego pieczone ziemniaczki i panierowany,smażony kabaczek w plastrach. Mniam!
Witam, jestem nowa na forum. Super wątek, można wybrać cos dla siebie. u nas dziś gołąbki bo ogródek obrodził kapustą i pomidorami. Pozdrawiam.
Wczorajszy krupnik na serduszkach z ziemniakami, na drugie pulpety w sosie pomidorowym, buraczki i ziemniaki
A ja nie mam ogródka, chlip :(
I tak pewnie nie miałabym czasu go uprawiać...
U nas do wyboru:
spaghetti z sosem serowo-brokułowym oraz antrykot duszony we włoszczyźnie z ziemniakami
A ja miałam ambitny plan zrobienia babeczek z kruchego ciasta w formie do muffinek. Babeczki maiły być nadziane kurkami i brokułem i zapieczone w serowym sosie... ale poczułam taką nienawiść do gotowania, kuchenki, foremek i mąki, że szok.
Skończyło się na tym, ze ja zjadłam wczorajsze leczo z chlebem, a luby opiekaną makrelę z chlebem...
A kurki wrzuciłam do jajecznicy...
U nas dzisiaj będzie,smażona młoda kwaszona kapustka( już wczoraj wieczorem zrobiłam:))karczek z patelni, ziemniaki z koprem.
O rany ale pysznosci! narobiłaś mi ochoty :) no ale jeszcze musze poczekac aby sie tak objadac :)
Ja znowu dzis rosolek z ryzem, gotowane skrzydełka, jajko sadzone, ziemniaki i buraki
Dziś placki ziemniaczane z gulaszem mięsno paprykowym
A u nas dokładnie to, co wczoraj :)
ogórkowa piersi z kurczaka i buraczki
a u mnie dzis: gotowane ziemniaczki, sałata z pomidorami i tym razem z jogurtem, oraz nogi indycze w potrawce warzywnej.
Leczo wg przepisu Aleex wspaniale smakuje i pachnie
pierogi ruskie ze śmietaną, cebulką smażoną jak kto woli
Pulchniutkie kluski śląskie w/g przepisu Marleny okraszone przyrumienioną cebulką.
Dostałam pochwałę od domowników, że bardzo smaczne :)
barszczyk biały z klopsikiem - robiłam dopiero drugi raz ale jest pyszniutki, oraz kebabik z indyczka z sosikiem czosnkowym i sałateczką- szybki obiadek
obiadeczek ;P
Nie przesadzaj ze zdrobnieniami, bo Cię co poniektórzy rozdrobnią.
U nas, o zgrozo, to samo, co wczoraj i przedwczoraj, tylko że z makaronem.
Ale były też smażone placuszki warzywne. mmmmmmmm...
fasolka po bretońsku, na deser kruche ciasteczka
Zostalo mi kapusty od golabkow wiec beda pierogi
barszcz czerwony i gulasz z makaronem Pozdrawiam:)
naleśniki z dżemem truskawkowym lub z serem
Zupa pomidorowa z makaronem, ryba, ziemniaki i sałata z jogurtem
wczoraj pomidorowa z ryżem i łazanki a dziś krupnik zabielany i placki po węgiersku aja gotowane nogi z kurczaka:(
My dziś chyba kanapki, bo obiad będzie z dala od kulinarnej cywilizacji :/
Za to na kolację smażone plastry bakłażana i gotowana mamucia fasolka :)
Marcia, trzymaj się, jeśli mają być efekty, jedz gotowane nogi z kurczaka. Poza tym wierzę, że mogą być równie smaczne, co placki węgierskie :)
WKN mogą być dobre ale do czasu ale efekty sa:))
witam wszystkich w moim domku dziś na obiad rosołek z wiejskiego kurczaczka a na deser czekoladowe ciasto
U nas dzisiaj kluski śląskie,pokraszone skwarkami i zimne mleko do popicia,co za rozkosz była dla podniebienia
Rosół z makaronem, marchewka duszona na słodko, ziemniaki i kotlety z piersi kurczaka
U nas też kotlety z piersi kurczaka i duszona marchewka do tego kompot ze śliwek
A ja wynalazlam gdzies przepis na calkiem nowe gazpacho (odrobina rosolu, moze byc z kostki,zmiksowany ogorek wezowy i avocado, to wszystko z lekka podprawione bulgarskim jogurtem, paroma kroplami cytryny, chili), podane w
duzych kieliszkach z zaczepioym listkiem kolendry dla ozdoby. Zagryzane kwadracikami wczorajszej tarty jakiejkolwiek (z owocami morza, z bekonem, ze szpinakiem, cokolwiek macie na skladzie z dnia poprzedniego).
Skoro zar sie z nieba leje, to jednak nie mamy ochoty na jakies tlusto tresciwe dania, wiec na drugie zawijane paluszki z filetow (u nas byla sola, ale u nas zawsze filety z ryby swiezej, bo nie wiem jak sie sprawdzi rozmrozona??), nadziewana serkiem mascarpone, szczypiorkiem,
rozdziabdzianymi w mozdzdierzu anchois (moga byc koreczki helskie), tak na cieplo-zimno. Dla wyglodnialych jeszcze miska salaty, a glownie mieszanek salat, koniecznie czerwona gorzka, koniecznie debowa brazowa, koniecznie klasyczna, troche rukoli i bardzo gesty vinegrette (klasyczny ,wymieszany z jogurtem i ostra musztarda).
Na 32° w cieniu, taki obiad wydal mi sie w sam raz. W trzy godziny po nim, zaserwowano pyszne sorbety, swojskiej roboty (melon, arbuz ,
truskawka i morela).Nawet panowie byli nadzwyczaj kontenci z owej wyzerki.
ogórkowa schab z pieczarkami z ryzem albo z ziemniakami i mizeria
duszona karkówka z warzywami+kasza jęczmienna, na deser ciasto bananowe
Powtórka z niedzieli :)
uduszone nózki z kurczka w przyprawach chińskich, ziemniaki z wody i przesolona mizeria:))
Barszcz czerwony na słodko z ziemniakami i kopytka a masłem i cukrem
Ziemniaczki, mielone z ryżem i buraczki
Szpinak, ziemniaki z koperkiem i smazone sztabki rybne (dla syna) rolada wieprzowa (dla mnie w ramach resztek hhihi) jajecznica na bekonie (dla Polowka). Wczoraj byly owe rolady nadziane szynka, boczkiem, serem i papryka z ziemniakami i ogorkiem malosolnym...
Przedwczoraj byla pizza wlasnej roboty...
Leczo + ziemniaki
Zupa jarzynowa na żeberkach,na drugie będą naleśniki:)
Fasolka po bretońsku z mojego przepisu z chlebem
Wczoraj flaczki i mielony dziś flaczki i kiełbasa z rusztu
mielone duszone z warzywami , cukinia, sos pomidorowy
Zupa ogorkowa z ziemniakami, kotlety zbojnickie Niebieskiej-Rozyczki + surowka jeszcze nie wiem jaka
Naleśniki gyros autorstwa eve 20 - niebo w gębie!
dziś powtórka z wczoraj a potem chyba będziemy smażyć talarki bo dawno nie jedliśmy
Kapusta z pomidorami, papryką, cebulą, pieczarkami, koperkiem i kiełbasą.
Naleśniki z dżemami: morelowowo-borówkowo-cytrynowym lub z białej porzeczki lub z gęstym syropem gruszkowo-borówkowo-cytrynowym
Wczoraj była zalewajka z ziemniakami, mielone z ryzem, sos pieczarkowy, ziemniaki i buraczki.
Dzisiaj zupa pomidorowa z kółkami, pieczarki faszerowane z sosem, ziemniaczki i ogórki konserwowe lub kiszone do wyboru.
zawszee jak czytam u Ciebie "pomidorowa z kółkam" to musze cieplutko pomyslec o Twoim synku :-) A jak tam karmienie Natalki wszystko juz ok? Wspominalas w innym watku..
Zycze caleh rodzince milego weekendu i sle buziolki dla dzieciakow.
Karmie jedna piersia tylko i musze Natalke dokarmiac sztucznym mniej wiecej 2 razy na dobe bo jedna piers nie wyrabia dla mojej malej Żarłoczki :D
Weekend mielismy pełen gości i bardzo udany bo wyprawialiśmy chrzciny Natalce :-)))
Pozdrawiam Cie Dorotko :)
Ciebie tez kochana. A napisz w wolnej chwili jakie smakolyki zaserwowalas na chrzcinach ?
U nas dziś pieczona miruna do tego frytki i surówka z kiszonej kapusty
wczorajsza ogórkowa i jajko w sosie koperkowym
Pierogi z jagodami :)
zupa ogorkowa, pierogi z truskawkami
az sie wstydze tych estetycznych wypasow ( byla ogorkowa z avocado, dobrze przez mikser przemieszana), w starym kielichu podana, potem polecielismy po gruzinsku, gicz cieleca w sosie orzechowym - wyszlo niezbyt nadzwyczajnie, bo jakos zle go zmiksowalam), no w kazdym razie nic nie mialo z zapachow pamieci. Klapa absolutna.
Tak sie uwzielam na jutrzejszy obiad po tej klapie dzisiejszej, ze odczynie go na jutrzejszy obiad, nawet moj maz zostal zaangazowany i sie wywiazal,chodzilo o przyniesienie dojrzalych granatow(owocow oczywiscie).
Jutro zapachy dziecinstwa, tuz po niemilych "chemiach".Wszelakie ingredienty juz mam w szufladzie,a gdyby co nie tak poszlo, to tez mam najprzeroznejsze miksrturki i to siemie lniane, wyposazona na przyszlosc klaniam sie wszystkim
bardzo lubie granaty (owoce oczywiscie),
co bedziesz z nich robic?
ile Ci jeszcze zostalo "chemii"?
jak sie czujesz?
pozdrowienia serdeczne
czerwone pesteczki granatow beda dorzucone do zmiksowanych orzechow wloskich, te ze wymacerowane z przesmazona cebulka, czosnkiem, octem (ja uzywam tylko orzechowego),jak ktos chce calkoiwtiy przepis to zapraszam na gg, Podam kazdemu chetnemu,
ale chetnie sie obede bez ironicznych uwag, bo ani ochoty, ani sily w stanie obecnym.
pulpety w sosie pieczarkowym z ziemniakami i mizeria
Karczek z warzywami i surówka z białej kapusty (dla mnie niestety nie):(
rosołek i schabowy z ziemniakami i surówką z pomidorów z cebulką
U mnie dzisiaj obiadek skromny, ale pyszny:)smażone pyrki,kiełbaska na jeżyka,sałatka z ogórków zielonych.
Wczoraj wyprawialismy chrzciny a dzisiaj beda resztki po nich :) Ale tak jak zawsze w niedziele u nas niedzielny obiad :)
Bukiet z warzw z odrobiną kurczaka duszonego w śmietanie i tymianku (resztka z wczorajszego obiadu) Mizeria, kompot z mieszaniny owoców.
Sucharek i rumianek niestety chemia mnie zaczyna chyba niszczyć (mdłości, biegunka) hm a rodzinka jakieś mięsko ale nie zaglądałam bo same zapachy wyganiały mnie z daleka od kuchni hm
Dla mnie rosołek a dla reszty ogórkowa z ryżem, na drugie dalej resztki z chrzcin, dzis juz chyba zjemy wszystko miesko :)
grochowa z grzankami i bigos-ale będzie wieczorem"granie" a dla mnie bulion z kurczakiem
a u ns bagietka zapiekana z miesem mielonym (zrobionym jak na kotlety mielone) i serem zoltym a do tego surowka z kapusty pekinskiej...
Dziś rosołek i panowie mieli po udku pieczonym do chlebka
Dla mezusia wczorajsza ogorkowa z ryzem a dla mnie i synusia rosół z kluseczkami http://wielkiezarcie.com/recipe42363.html Na drugie sobie wymyslilam pieczen http://wielkiezarcie.com/recipe44433.html nie szkodzi ze swiateczna ale smakowicie wyglada i ja tez zjem cos innego niz mieso gotowane :) do tego ziemniaki, buraczki i mizeria
a u mnie powtórka z wczoraj:))mam luz od niepamiętnych czasów:))
Jestem pełna cichego podziwu dla Ciebie Marcia33...
dziekuje ci bardzo milo mi to slyszec ale ty chyba tez nie gorsza:))
u nas dziś spagetti, na szczęście wyzdrowiał mi brzuszek i też mogę zjeść
Kluseczki kładzione wyśmienite:)z wątróbką drobiową ,ogórek kwaszony.
U mnie dzisiaj bez obiadu chyba :(( zaczelam gotowac zupe ale juz sie nie gotuje bo jest awaria gazu. Nie mam pojecia co teraz. Synowi chyba kupie frytki, meza wysle do mcdonalda a jaaaa nie wiem
U nas dzisiaj fasolka szparagowa z boczkiem i czosnkiem,a na drugie danie bedą naleśnki z serem i jagodami.
A u mnie dzisiaj to:
http://wielkiezarcie.com/recipe30410.html
U nas tez pomidorowa na zimno, i choc z dwudziestu pomidorow swiezych wycisnieta, to taka nijaka, ze musialam dodac lyzke koncentratu (widac chemii juz nie zastapimy niczym swiezym), a potem po pare pierogow z jagodami (z Poludniowej Afryki!!!!), no ale skad brac jagody
w Paryzu .Pierogi byly przepyszne, slodka smietanka polane, zas ta pomidorowa bez ulepszaczy w ogole by sie nie udala.
Bedziemy jedli te pomidorowa do niedzieli, bo strasznie trudno mi przestawic sie z gotowania na 5-6 osob na nas dwoje.
Dzieci w swiat juz polecialy, tym lepiej, a ja ciagle nie potrafie zmienic sagankow.
Mojemu synusiowi sie odwidzialo i juz nie chce pomidorowej z kolkami, codziennie chce rosol :) Mi to pasuje bo ja ciagle jem rosol ze wzgledu na karmienie a maz nie chce za bardzo w upaly jesc zup :) Na drugie ziemniaki, sos z piersi kurczaka, buraki lub ogórki kiszone do wyboru.
no to bede cieplo myslec jak uslysze rosol hihi
Codziennie mowi ze chce zolty rosoł z makaronem co sie wciaga haha :)
Ciekawe kiedy mu sie odmieni :)
Wczoraj jedliśmy kotleciki z piersi kurczaka z serem i cebulką, sałatkę z pekińskiej, pomidora i cebuli z sosem jogurtowym. Dziś przygotowuję domowe paluszki rybne, buraczki i ziemniaczane puree.
Wczorajszy barszcz czerwony z uszkami, ryba z ziemniakami i surowka
wczoraj był barszczyk czerowny i ziemniaczki z cebulką pieczoną a dziś pyszna kwaśna zalewajka
pierogi z borowkami
Pomidorowa z kolkami, ziemniaki, watrobka i ogorki lub buraki do wyboru
Roladki z mięsa mielonego z parówką i musztardą wg Różyczki + ziemniaki + kapusta czerwona z pomidorami
Wczoraj jedliśmy mielone nadziewane białą kiełbasą i brokuły.
Rosół z makaronem, kotlety z piersi kurczaka, biała kapusta duszona i ziemniaki :)
Kluski śląskie+gulasz z pieczarkami wg przepisu Bahusa+gotowana kapusta
Kotlety z gyrosem wg niebieskiej różyczki, ziemniaczki i surówka z marchewki i jabłka na słodko-kwaśno wg Aleex. Pycha obiadek
Lane kluski na rosole, kotlety z piersi kurczaka z sałatka jarzynowa
A u nas żeberka z "Pomysłu na soczyste żeberka", surówka z białej kapusty i ziemniaczki.
A mnie wziwelo na zupe bo juz staaaasznie dawno nie robilam. I wymyslilam zupe z soczewicy... mniam...mniam
Wczorajsza pomidorowa oczywiscie z ryzem ( moje cory nie uznaja z makaronem ) , na drugie udka z piekarnika z ziemniakami i mizeria
Zupa koperkowa z ryzem, kotlety z jajek, ziemniaki i mizeria
Dzisiaj ogórkowa z ziemniakami, a wczoraj żeberka w sosie, kopytka i mizeria.
Po miesiacu polskich obiadkow czyli ziemniaki w sosie i mieso czas na makaron i proste chude dania...dzisiaj makaron "krotkie rekawy" ledwo, ledwo okraszony maslem i serem, tak zeby czuc bylo smak samego makaronu "al dente" oczywiscie ;)
dziś frytki i paluszki rybne, znów źle sie czuje i nie mam siły i weny do gotowania
czesc Renia mam nadzieje ze Ty te frytki i paluszki podalas tylko Twojej rodzinie....to nie jest odpowiednie dla Ciebie....czemu zle sie czujesz?
Aniu tak jak mówisz ja tylko spróbowałam hm a czuje sie niezbyt po ostaniej chemii zaś dostałam okres hm leje się siurkiem hm
Jakos to przetrzymasz...glowa do gory, dbaj o siebie pozdrawiam...ja po serii badan, cos na posladku mi znalezli, ale na razie sie nie martwie ;)
Rosol z makaronem wlasnego wyrobu, schabowy + ziemniaki + fasolka szparagowa polana maselkiem
Dziś będą gołąbki od babci, więc napewno pycha :)
Zupa kalafiorowa a na drugie moja potrawka http://wielkiezarcie.com/recipe39410.html
Pierogi ze śliwkami, mniam mniam :)
Wczoraj wcinaliśmy brokułową, roladki schabowe z suszonymi pomidorami, ziemniaki i marynowane grzybki. Dziś również była zupka z brokułów, a na drugie: gulasz z leśnymi grzybami, kasza gryczana i surówka z kiszonej kapusty.
Wczoraj kalafiorowa i mielone a dzis pomidorowa i jajko sadzone z fasolka:)
A mnie mój dzisiajszy obiad powalił na kolana, nigdy, przenigdy w życiu nie zrobiłam tak pysznego lecza, udało mi się zbilansować smaki.....mniam
zupa ziemniaczano-chrzanowa wg Wkn , pierogi z jagodami polane maselkiem
Zupa pomidorowa z kółkami, na drugie ziemniaki, kotleciki z mortadeli i sałatka z ogorkow z czosnkiem
wczorajsza pomidorowa i eskalopki z kurczaka z fixem serowym
Pomidorówka z ryżem, zapiekane mielone z mojego przepisu, sałata ze śmietaną i ziemniaki z koperkiem.
dzis obiad w biegu jak codziennie z reszta prawie, ale dzisiaj jeszcze bardziej, bo wzielam sie za malowanie drzwi wejsciowych od wewnatrz..teraz piekne bielutkie! maz w szoku!....wiec makaron "kaloryfery" z oliwa i parmezanem..gotowanie z jedzeniem 15 min.
Dzisiaj mialam watrobke z drobiu, duszona z cebula, czosnkiem i jablkami prosto z drzewa, doprawiona odrobina smietany, sola , bialym pieprzem + wlasne ziemniaki obsypane wlasnym koperkiem :)
podalam z mizeria z wlasnych ogorkow i miska mieszanych salat z ogrodu, pokropionych balsamico , pycha:)
Tineczko miałaś full wypas z ogódka :)
U nas dzisiaj wczorajsza pomidorowa z kołkami i kasza z sosem na piersi kurczaka. Synus "jada" w przedszkolu ale w domu jeszcze tez chce wiec nie wiem jak on tam je :) Dla meza osobny obiad - barszcz czerwony z uszkami (sklepowymi)
u mnie grochowa i leczo a dla mnie watrobka gotowana z warzywami i barszcz czysty
ryż z warzywami (kupiłam z VIRTU) i chińszczyzna
Miałam napisac spagetti ale napiszę makaron z mięsnym sosem pomidorowym:) na dwa dni .
Na obiad wcinaliśmy kalafiorową, filety z okonia panierowane w jaju i bułce tartej, ziemniaki i surówkę z porów.
dzisiaj troche wiecej czasu...drzwi skonczone...maz bedzie na kolecji wiec zrobilam frittate z ziemniakow, szpinaku 4 jaj z parmezanem...
placki ziemniaczane
Dzis byla zupa jarzynowa i ruskie pierogi
Moj krupniczek na serduszkach http://wielkiezarcie.com/recipe44012.html mniam mniam
wczorajsza grochowa i ryba z surowka z kiszonej kapusty
A my na obiad mieliśmy kiełbaske i boczek z grilla, sałatkę jarzynowa i grecką.
z racji porządków w lodówce: spaghetti z miesem mielonym duszonym z cebula i marchewka z pomidorami z puszki i do tego brokuły na parze
Zupa koperkowa, pomidory faszerowane, ryż z sosem śródziemnomorskim, kompot ze śliwek
Zupa koperkowa, nie znam:) Piekne danie na Twoim talerzu, mniam:)
Polecam Ci Tineczko ta zupke bo jest pyszna mniam :)
Tradycyjnie niedziela czyli rosół z makaronem, na drugie ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka i duszona marchewka
Wczorajszy obiadek czyli lane kluski na rosole, ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i mizeria
Zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem, dla mnie lane kluski na rosole. Na drugie ziemniaki, jajko sadzone i kalafior z bułeczka
No to sobie pochorowałam a teraz wracam :) dla chłopców dziś grochówka a dla mnie krupniczek na udku (dietetycznie), Potem chłopcy chcą naleśniki z białym serem i dżemem
Dla mnie i synka barszcz czerwony na słodko z ziemniakami a dla meza pieczarkowa z lazankami.
Pomidorowa jak zwykle z ryzem, na drugie ziemniaki z kminkiem i przyprawami pieczone w piekarniku + schabowe z pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku wg przepisu Glumandy + salatka ze sloika wlasnej roboty.
Dziś ja mam wczorajszy krupniczek a chłopcy bigos z zapasów
Wczoraj wątróbka drobiowa smażona z cebulą i gruszkami , do tego ziemniaki i kiszona papryka .
Dzisiaj pasztet z kapusty na ciepło z sosem pomidorowym .
Pierogi ruskie,kto chce ze śmietaną albo tzw."bułeczką"
Prażonki i kwaśne mleko z takiego porządnego mleczka od rolnika :)
Dziś placki po węgiersku pysznym sosikiem mięsno paprykowo pieczarkowym :) a dla mnie pierogi z serem
Przedwczoraj mieliśmy czerwone udka z wż-etowego przepisu i fasolkę szparagową. Wczoraj wcinaliśmy zupę grzybową z makaronem (pyszna!) i filety z okonia z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z kiszonej kapusty. Dzisiaj była wczorajsza grzybowa i trójkątne kotlety w waflu z ziemniakami i kiszonymi ogórami.
u mnie to dzis taki tani obiad: krokiety z ziemniaków z warzywami, do tego micha salaty zielonej z rzodkiewka::)
pozdr.
Placuszki z kurczaka z pomidorem i chlebem :)
Gulasz wyśmienity wg różyczki i surówka z czerwonej kapusty (kupiona) do tego ziemniaczki
Wczoraj pomidorowa z kołkami, ziemniaki, mizeria i pałeczki z kurczaka lub kulki z miesa, pieczarek i ryzu w sosie.
Dzisiaj rosół z makaronem, buraczki, ziemniaki i piersi kurczaka z sosem.
Wczoraj była karkówka w cebulowo-pomidorowym sosie, surówka z marchewki i ziemniaki; był także rosół z makaronem. Dziś będzie fasolka po bretońsku.
wczorajszy rosol i pieczen w sosie grzybowym
U mnie tez wczorajszy rosoł tyle ze chyba lane kluski zrobie, drugie tez wczorajsze bo zostalo duzo czyli piersi kurczaka z sosem, buraki i ziemniaki
Zalewajka i pierogi z miesem (babcia byla u nas w piatek i zrobila nam pierozki :)
dzis chlopska i sos pomidorowy z parowkami z groszkiem konserwowym z makaronem lub kasza gryczana
Wczoraj fruwałam u rodzinki na wsi obiad był z niedzieli, a dziś chińszczyzna i leczo do wyboru i koloru
przed obiadem siemie lniane w jogurcie, a potem spaghetti z cukinia czosnkiem i parmezanem...pycha
Zupa pieczarkowa na jutro a dzisiaj zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym , pieczarkami pod beszamelem.
Zupa z cukinii, fasolka szparagowa w sosie sródziemnomorskim, filet z kurczaka z patelni, kompot z gruszek
Dzisiaj wczorajsza fasolka. Tak się obiedliśmy, że długo jej nie będzie u nas w domu.
U mnie tez dzisiaj fasolka po bretonsku. Wlasnie sie gotuje, mam nadzieje ze wystarczy na jutro.
Lane kluski na rosole, skrzydełka, ziemniaki i marchewka
Dziś odmrażane gołąbki w sosie grzybowo pieczarkowym
Zupka pieczarkowa z domowym makaronem, a na drugie: gyros obiadowy według Renatki.
kalafiorowa i gulasz z keiełbasy z makaronem
Zupa jarzynowa i makaron z serem
Mielone z ryżem, sos pieczarkowy i ziemniaczki
Kotlety rybno-boczkowe ( z zamrażalnika), ziemniaki tłuczone i mizeria.
Wcinaliśmy dzisiaj zupkę brokułową, ziemniaki z pomidorowym sosem, pulpety mięsno-ryżowe i sałatę z czosnkowym sosem.
Barszcz czerwony na słodko z ziemiakami a dla meza uszka z barszczem kwasnym. Na drugie placuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, kiełbaska duszona i sałątka z pomidorów
kapusniak z kiszonej i watrubka z cebulka
Filety rybne w cieście naleśnikowym z brokułami.
zupka fitka i spagetti
Ponieważ lekarz zalecił dużo ryb morskich więc dziś pieczona sola, frytki (ziemniaczki) i surówka z kiszonej kapusty
U mnie dzisiaj gotowane brokuły z masłem i bułką tartą i udka z ryżem w zalewie z mojego przepisu.
pomidorowa szpinak i frukadelki drobiowe z makaronem:)
Dzisiaj rosołek, ziemniaki, schabowe z ananasem i serem i surówka z pekinki.
Ziemniaczki, brokuł i drobowe mięsko duszone w worku, do wyboru: udka, skrzydełka i filet z indyka
Kratoflanka z chlebkiem:)
Wczoraj byl tylko rosół z makaronem (tak wyszło).
Dzisiaj rowniez wczorajszy rosoł a na drugie gulasz z piersi kurczaka, kopytka i buraki.
Żytnie kopytka, ale z dodatkiem serka ostrowia.
Podane ze śmietaną i brązowym cukrem - chyba moje nowe odkrycie smakowe :D
Zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem dla meza. Dla mnie lane kluski na rosole i skrzydełka duszone z ziemniakami i mizeria. Synus ma wakacje u babci :D
dziś zupa buraczkowa wg kuleczki i racuchy drożdżowe żony Zofii
pulpeciki mięsno-pieczarkowe wg Różyczki, kasza jęczmienna,pomidory w jogurcie naturalnym,pieprzem ziołowym,surówka z kapusty,
u mnie dzis nietypowo bo dla mnie samej mi sie nie chce i apetytu tez niet: talerz zupy z pieczonej dyyni ze slonecznikiem i jogurt balkanski zmiksowany z dwoma brzoskwiniami na deser. :-)
Wczoraj na obiad była pomidorówka z zacierką, karkówka w sosie śliwkowym, duszona marchewka i ziemniaki. Dzisiaj będzie czarnina (tylko dla mojej babci i mamy, bo reszta rodzinki nienawidzi tego wynalazku) i karkówka z wczorajszego obiadu z kluskami śląskimi i surówką z kiszonych ogórów.
.....o właśnie kluski śląskie, może na jutro??
pulpety z wczoraj z ziemniakiem,surówka z kapusty i pomidora,kompot z gruszek.
Krupnik na ratkach (syn uwielbia) potem ziemniaczki i winiary - skrzydełka w miodzie, do tego surówka z zielonych pomidorów
Kurczak po tajsku z mojej wersji z brązowym ryżem i mieszanką sałat.
naleśniki z dżemem karmelowo-gruszkowym lub morelowym do wyboru
Zupa ogórkowa a na drugie makaron i (sprzątanie lodówki):)
gołąbki z sosem pomidorowym standard pyyyyszny
Brązowy ryż z sosem słodko-kwaśnym i ryba w cieście ilki76 :)
Wczoraj jedliśmy kiełbasę w cieście francuskim z sosem czosnkowym i grecką sałatką. Dzisiaj filety z mintaja w ziołowym cieście, puree ziemniaczane i surówka z kiszonej kapusty.
Wczoraj pomidorowa z makaronem, mielone z ryzem, ziemniaki i sałatka z ogorkow z chilli.
Dzisiaj krupnik, kotlety z piersi kurczaka, sałata w smietanie i ziemniaki.
pierogi ruskie mniam
Wczoraj i dzis leczo z chlebkiem
na śniadanko była pyszna jajecznica ze świerzymi grzybkami a na obiad prażonki i kwaśne mleko
U mnie barszczyk zabielany, piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych, surówka z pekinki, ananasa i kukurydzy oraz ziemniaczki.
Zalewajka, ziemniaki, mizeria i watróbka w sosie koperkowym a dla synusia kotlecik (ostatnio to najchetniej je)
Rosółz makaronem, marchewka duszona, kotlety z piersi kurczaka i ziemniaki
Dzisiaj były "czerwone udka" wg wż-etowego przepisu, ziemniaki z ogromną ilością koperku i surówka z buraczków i cebuli.
ziemniaczki, sałata zielona cała micha ze śmietaną i karczek duszony w cebuli
A u nas dziś: gulasz, ziemniaki- pieguski ( z prażonym, mielonym siemieniem lnianym i pietruszką) i kiszona papryka
Bahusie- spojrzyj w swoje oko, zamiast ciągle zaglądać do Lajanowego ;))
Długi wątek się zrobił....
Pieczony kurczak , ziemniaki tłuczone z masłem, mizeria , micha brukselki z wody.
Dzisiejszy obiadek jest przepyszny: kluski śląskie + duszony boczek z pieczarkami i cebulką + sałata ze śmietaną.
makaron piora z kalafiorem, boczkiem i parmezanem
U mnie była karkówka pieczona z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym + kompot wiśniowy.
Dzisiaj mam wielka pustke w glowie co do gotowania :(( Wyjde na spacer wiec moze mi cos zaswita w glowie ....
A u mnie grzebienie w sosie ketchupowo-musztardowym z ziemniaczkami i surówką z kiszonego ogórka i cebulki z olejem
U nas dzisiaj do wyboru do koloru:
śmietanowy sos grzybowy do ziemniaków
zupa ogórkowa
resztka wczorajszych twarogowych knedli ze śliwkami
leczo lub leczo z grzybami
Nic ciekawego nie wymyslilam: zupa jarzynowa i kopytka (zapas z zamrazalki) z masłem i cukrem a synus pewnie z koktajlem truskawkowym i polewa toffi
barszcz ukraiński,
zapiekany makaron rurki z tuńczykiem,tartym żółtym serem i rozbitym jajkiem,cebulką,bazylią, pieprzem.....
do tego kompot z gruszek.
miałam robić barszcz a zrobiłam brokułową , też na be...
...i też bardzo smaczna, brokułową często robię,bo dzieciom smakuje.
gulasz mieszany, kluski ziemniaczane i kiszona kapusta gotowana. Na deser pewnie ciasto ucierana z jablkami. Macie jakis fajny przepis pod reka? Bo nie mam natchnienia :-)
zobacz łatwy placek w moich przepisach
Flaczki wołowe ze świeżymi bułeczkami.
Dzisiaj będą nadziewane mielone z mojego przepisu, ziemniaki z sosem pomidorowym i kalafior z masełkiem i tartą bułką.
U nas pomidorowa z makaronem i parowce (z Virtu) ze śmietanką
Dzisiaj konkretnie wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe46396.html do tego ziemniaki, młoda kapusta gotowana w ćwiartkach, surówka porowa z marchewką i jabłkiem, kompot z gruszek.
aha, i po małej porcji wczorajszego barszczu ukraińskiego.
Na deser gruszki z kompotu zalane w galaretce agrestowej.
Bułka sucha z parówką w lesie na grzybobraniu:)
Dzisiaj był bigos. Ok 7,5 kg schowałam jeszcze do zamrażarki:)
lo matko to chyba pol ogrodka kapusty poszlo :-) Bedzie jak znalazl :-)
Wczoraj ogórkowa i ziemniaki, skrzydełka z piekarnika i sałata w smietanie a dla mezusia poniewaz nie lubi skrzydelek to zrobiłam moja potrawke z ryzu na ciepło z bułka.
Dzisiaj wczorajsza ogorkowa lub krupnik do wyboru i chyba nalesniki
dziś wczorajsza pomidorowa a potem frytki (kupiłam już zapas ziemniaków na zimę więc można szaleć)
Dzisiaj będzie pomidorowa z makaronem, odsmażane ziemniaki i mięsko z wczorajszego dnia (za dużo zrobiłam).
Kluski śmietanowe, podgrzybki w śmietanie i schab saute.
podgrzybki w śmietanie-jak robisz? masz konkretny przepis,czy "z głowy" robisz to danie?
Na maśle szklę pokrojona w kostkę cebulę, na to wrzucam grzyby surowe solę , pieprzę ,podsmażam , gdy zaczynają przywierać podlewam wodą , duszę do momentu gdy są półmiękkie, dodaję kwaśną śmietanę i drobno posiekaną natkę i jeszcze kilka minut duszę. Pychotka , tak przygotowywał grzybki mój tata jak był zdrowy...i babcia ...i dziadek...smak dzieciństwa
Dzisiaj bedzie tylko drugie danie bo nie mam zadnych produktow na zupe i nie mam mozliwosci wyjscia z domu. Wiec na obiadek beda ziemniaki, sos na łopatce i mizeria.
U nas będzie wczorajsza zupa pomidorowa i ziemniaki + śledzie w śmietanie (dla dzieci paluszki rybne).
U nas dziś zupka fasolowa, a dla mnie ziemniaczki z kwaśnym mlekiem
Wczoraj bułka z masłem,jajko na twardo- w lesie na grzybach...
Dzisiaj kluseczki twarogowe na słodko- specjalnie na życzenie dzieci,męża niet,więc taki obiad jak najbardziej.
Smacznego!
U nas zupa "nic" czyli grysik na rosole + jarzynka starta na drobnej tarce, na drugie mielone z ryzem, wczorajsza mizeria i ziemniaki z sosem koperkowym
U mnie będą dziś kluski śląskie, zrazy z karkówki ze śliwkami i surówka z czerwonej kapusty.
Ziemniaczki sadzone jajko i kwaśne mleko ale takie porządne z mleczka ze wsi, a potem gar leczo póki papryka w sezonie:)
pałki z kurczaka , z ziemniaczkami , z frytownicy beztłuszczowej, muszę Wam powiedziec ze pyszotka;)aa oczywiscie sałata
Użytkownik makusia napisał w wiadomości:
> pałki z kurczaka , z ziemniaczkami , z frytownicy beztłuszczowej,
> muszę Wam powiedziec ze pyszotka;)aa oczywiscie sałata
Makusiu jaka to jest beztłuszczowa frytownica??
Dzisiaj była resztka wczorajszej ogórkowej i gulasz z pieczarkami i papryką oraz ziemniaki.
Rosół z makaronem, mięsko po raz pierwszy z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe49667.html ziemniaki i sałata w smietanie
Ziemniaczki z koperkiem, roladki schabowe ze szpinakiem i wczorajsza surówka z czerwonej kapusty.
Dziś prawdziwe święto rosół z makaronem (u nas żadkośc bo dzieci nie przepadają) potem ziemniaczki, pierśc z kurczaka pieczona z marchewką i surówka
Dzis bedzie po wlosku: melon zielony, melon zolty z szynka parmenska, potem ossobuco (z gremolata pomaranczowa, a nie jak zwykle z cytrynowa), a na deser....no wlasnie, zgadliscie. Tiramisu w lzejszej wersji, bo z malinami.
Milej niedzieli.