A ja dzisiaj upieklam piernicznki wg Wkn.. Pyszne.. Na razie je pochowalam pojemniczkow, jeszcze takie "gołe", jak doczekaja do Swiat (nikla szansa, bo moje chlopaki je wyjadaja - smakuja im takie, twarde, chrupiace), przyozdobie je z Dziecieciem.... A jak nie doczekaja, zrobie druga porcje, bo robi sie prosciutko i szybciutko, a efekt cudny!!!
Ale ja jestem zacofana - nie miałam pojęcia, że można kupić gotowe smażone żurawiny - jak to wygląda? Bo chyba nie chodzi o coś konfituropodobnego w słoiku?
Tak właśnie to jest konfituropodobne w słoiku ;) wiem, że łowicz takie robi i sorwit, ale nie próbowałam ich nigdy - mam dostęp do świeżej żurawiny i robię sama :)
Musze sie chwalic bo idzie mi coraz lepiej z tymi ciastami ;) W tym roku wyprawialam ja mikolaja wiec musialam zrobic ciasta, musialam nie musialam ale chcialam zrobic sama :) Kuzynka zazyczyła sobie ciasto zapp bo juz kiedys u mnie jadla wiec zrobilam i coraz ladniejsze mi juz wychodzi. Drugie postanowilam zrobic czekoladowe ekstazy bo wydawało sie łatwe. Przy tym juz mialam male kłopoty bo w mikrofali spaliłam czekolade i całe mieszkanie zadymiłam, kolejne czekolady tez wyladowaly w koszu bo cukier mi sie skrystalizowal bardzo wiec nie ryzykowalam i dalej probowalam az wyszlo pyyyyszne ciasto :) Juz mysle co by na swieta upiec, ale to juz w innym watku :)
A u mnie co tydzień było jakieś ciacho,i tak patrząc wstecz robiłam m.in. Roladę biszkoptową z makiem wg justine75 Wiśniową fantazję wg Aleex Chruściki drożdżowe wg Aniuli27 Sernik czekoladowa pianka własny Ciasteczka ze smalcem własne Ciasto marcepanowe Maleny
Na ten weekend będzie makowiec z mandarynkami i kruszonką wg Maleny,ale ja zrobię z wiśniami...
witaj Krysiu, w poprzednim watku "co dzisiaj pieczesz" zamiescilas zdjecia sernika intensywnie pomaranczowego z karmelizowanymi pomaranczami, czy mozna prosic o przepis?
a na te smacznie wygladajaca szarlotke? Kaktus i Skuter musza byc w siodmym niebie, ze ty takie dobrosci wyczyniasz... Cora i Shaman od tygodnia bardzo nieszczesliwi, bo u nas STRASZNE mrozy i tylko wychodza ... i natychmiast wracaja... podrap swoje urwisy za uszkami ode mnie, a ciebie bardzo serdecznie pozdrawiam
Ursulo, sernik już jest wpisany w przepisy. A szarlotka zaraz będzie. Kaktus jest takim samym ciastowym łasuchem jak i ja. Nie zjada tylko ciasta z rabarbarem. Skuterek też bardzo lubi ciasto, ale to Kaktus pilnuje wszystkich produktów do wypieków. Każdy składnik musi być dokładnie obwąchany przez niego. Skuter tak samo jak Cora i Shaman, nie lubi mrozu i ucieka zaraz do domu. Kaktusowi to wcale nie przeszkadza, bo ma dłuższą sierść. Moje urwisy szczęśliwe, bo już podrapane i przekazują takie same drapanko dla Cory i Shamana wraz z pozdrowieniami dla ich Pani
Krysiu, dzieki za szarlotke, a sernika, jak nie widzialam, tak nie widze: http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=40&user=121725, u mnie dyzurnym w kuchni zawsze jest Shaman, lezy i czeka, zeby cos spadlo, od tygodnia temp. ponizej minus 30 (z wiatrem nawet -42) !!!!!!!!!!!!!!!!! - sama rozumiesz... dziekujemy za pozdrowienia i drapanko, pa, pa
No chyba mnie jakaś skleroza ogarnęła. Ja byłam święcie przekonanan, że przepis na pomarańczowy sernik już wklepywałam. Ursulo, bardzo Cię przepraszam za to małe nieporozumienie. Teraz już jest na pewnosernik pomarańczowy. I jak Ty wytrzymujesz takie niskie temperatury? Aż mnie, od razu zrobiło się zimnej, choć za oknem tylko -4 stopnie. Teraz to się nie dziwię , że i psy natychmiast wracają do domu. Ja sama chyba bym się nie potrafiła przystosować do tak niskich temperatur. Pozdrawiam Cię bardzo ciepło i przytul od nas swoje piękne i mądre psiaki.
na poczatku przepraszam, ze w tym watku prowadze te dyskusje, ale nie mam opcji skomentowania niektorych przepisow, w tym jest kilka Twoich Krysiu, nie moge ich tez dodac do ulubionych (napisalam o tym do pampasa), oczywiscie wszystkie wydrukowane, bardzo dziekuje za sernik pomaranczowy, wszystkie twoje serniki wygladaja niesamowicie i beda po kolei probowane, bo ja wlasnie takie lubie i robie... pozdrawiam z bardzo zimnej Kanady...
witaj Dorotko, mieszkam w zachodniej Kanadzie (czy tyle wystarczy?), w poblizu (jak na kanadyjskie odleglosci, nie mylic z europejskimi) Gor Skalistych, pobilismy ostatnio wiele rekordow, w ktorys dzien w zeszlym tygodniu na lotnisku (poza miastem) temp. byla -55C, gorzej, jak na Syberii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! przewaznie najzimniejszy jest luty, ale bywa grudzien lub styczen... idzie ku lepszemu, dzis tylko -21C, serdecznie pozdrawiam urszula
Dziekuje slicznie, pewnie, ze wystarczy... Kanada (jak slyszalam) jest przepiekna ale do tego zimna ja zmarzluch chyby bym nie przywykla. A juz myslalam , ze Szwecja jest zimnym krajem :-))) Trzymaj sie cieplutko!
O rany tez bym chyba nie dała rady w takim zimnie. Ja w letnie upały chodze we frotowych skarpetkach bo lubie miec cieplo :D Maz sie smieje ale juz przywykł do widoku tego :)
Przedwczoraj powędrował do piekarnika piernik staropolski, wczoraj swoją kolej miały pierniczki pyszne ale dałam rade upiec tylko 1,5 porcji bo nie miałam siły na wiecej:) reszta ciasta czeka w lodówce a dzisiaj planuje upiec brownie na życzenia brata:)
Moge powiedziec, ze dzisiaj...bo z reguly pieke po polnocy...zrobilam ciastka z platkow owsianych, z orzechami, dynia, slonecznikiem, suszonymi sliwkami, czekolada, z maki razowej na jogurcie i odrobinie masla...wyszly pycha..
Poniewaz mamy za duzo orzechow to moj meżuś postanowil upiec jakies ciasto, a poniewaz najbardziej uwielbiam ciasto snikers to upiekł Agusi (czyli mi :) ciasto snikers mmmniamm :D
Dzisiaj ciąg dalszy kruchych ciasteczek, więc upiekłam biało - czarne wianuszki i kilka zaraz wyląduje na choince, bo właśnie ubieramy z dziewczynkami .
zdążyłam upiec jeszcze dziś półksiężyce waniliowe, z przepisy Doroty ciastka są bardzo kruche, delikatne, tak jak pisała Dorota rozpływające się w ustach, moim zdaniem świetne na świąteczny stół (znowu nie jestem wstanie dodać komentarza pod przepisem, dlatego tutaj piszę i gorąco polecam!)
Ja dziś piekłam Świąteczny tort z Linzu :) A część ciasta zachowałam, żeby wypróbować moje nowe, jak się okazało absolutnie genialne, foremki silikonowe do babeczek - Glumandziu dziękuję :D
ponownie ciastka orzechowe wg Till, ciasto zostało włożone do lodówki, wieczorem po kolacji, w kuchni, przed telewizorem biorę się za wykrajanie i pieczenie :)
najpierw muszę sobie przypomnieć co ja tam dokładnie dawałam i w jakich proporcjach. Przeleję wtedy przepis na papier wkleję. Niestety zdjęcia pozostaną te, które tu wstawiłam, bo w najbliższym czasie nie będę jej piekła (brak nutelli w domu)
dla próby, ciasto "piernikowe" z kefiru - http://wielkiezarcie.com/recipe7471.html próba zakończona sukcesem, świetne ciasto do zajadania się, dla mnie idealne do kawy na śniadanie / podwieczorek :)
Zostałem zmuszony do wykonania tortu, bo jutro idziemy na spóźnione przyjęcie imieninowo urodzinowe. Tak się jakoś głupio przyjęło, że niezmiennie gospodarze zamawiają u mnie jakiś zakalec. Tym razem piekę orzechowy. Biszkopt dochodzi w piecu. Krem zrobię jutro rano. Ciekawość zadania polega na tym, że nikt nie powinien się zorientować, że to tort orzechowy. Zobaczymy jak mi się to uda, tzn. czy ktoś z jedzących odgadnie, że w środku są orzechy
Użytkownik Krystyna911 napisał w wiadomości: > torcik makowy, ze śmietanowym wierzchemjeszcze przed wstawieniem do > lodówki.Trochę głupio mi wstawiać zdjęcia i pisać co piekłam, bo > to wygląda tak jak bym tylko ja (i jeszcze kilka osób) na tym forum > piekła ciasta.
Niech Ci nie będzie głupio:) śliczne fotki i pyszne ciacha:) a co niektórzy pewnie pieką , ale nie mają czasu tutaj zaglądac , tyle sie dzieje na forum...
Ja upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, nie mam narazie aparatu i nie moge zrobic zdjęcia...
Wyglada wspaniale...wszystkie Twoje ciasta sa jak z cukierni....wlasnie wczoraj upieklam Twoja babke (keks) z kruszonka orzechowa (ktorej nie zrobilam z pospiechu) ta z majonezem...wyszla dobra, smakowala mezowi i kolezankom w pracy...dziekuje :)
:) nic straconego...wlasnie zabieram sie za tarcie orzechow, bo mam ich cala torbe...w niedziele nie mialam czasu, na jutro upieke babke z orzechami i poczestuje moje kolezanki malarki...wlasnie przyszlam zajrzec do tej kruszonki...dam znac jak wyszla...pozdrawiam
Krysiu babka z kruszonka zrobiona! Dobra, fajny pomysl z kruszonka orzechowa...ciasto wejdzie w sklad moich "czesto pieczonych" proste skladniki i latwe wykonanie, noi praktycznie jest bez tluszczu...
Makusiu a ja juz robie ciastka z platkami "na oko" tzn. wrzucam co mam pod reka, mieszam rozne maki, dzemy, kakao i owoce...eksperymentuje...zawsze wychodza, i dlugo sie trzymaja, fajne do sniadania
Ależ proszę bardzo Madziu: ok. 500 g sera (raczej tłusty lub półtłusty) - dobrze rozetrzeć aby nie było zbyt dużych krupek. Do tego 1 jajko + 1 żółtko, 1 - 1,5 łyżki (płaskie) budyniu waniliowego, culier wg smaku własnego i łyżeczka ekstraktu waniliowego (w zamian mozna dać cukier waniliowy, ale polecam Ci zrobienie własnego ekstraktu. Jest rewelacyjny do wszelakich ciast i kremów). No i to wszystko razem dokładnie wymieszać.
Użytkownik arabis napisał w wiadomości: > http://wielkiezarcie.com/recipe55682.html znowu popełniłam i > pożarłam... tym razem z orzechami i czekoladą oraz samą mąka > pełnoziarnistą...
dodałam do ulubionych , muszę upiec w najblizszym czasie:)
Chociaż to nie jest pieczone ale się pochwale. W sobotę mąż zrobił deser owocowy. Pokrojone owoce z puszki. Na to bita śmietana w spreju i starta czekolada deserowa na wierzch. Pyszne i dużo.
Użytkownik as napisał w wiadomości: > Chociaż to nie jest pieczone ale się pochwale. W sobotę mąż zrobił deser > owocowy. Pokrojone owoce z puszki. Na to bita śmietana w spreju i starta > czekolada deserowa na wierzch. Pyszne i dużo.
czesto robimy taki deser, jest pyszniutki i orzeźwiający :)
Użytkownik makusia napisał w wiadomości: > Dzięki Tobie Krysiu wątek istnieje:) Chyba 'frywolne" bardziej żarłoczkom > pasuje ....U mnie torcik na zimno, z truskawkami.
Zauważyłam to już dawno. Zdecydowanie forumowicze wolą gadanie o wszystkim i o niczym. Bardziej "rajcują" słowne przepychanki na tematy niekulinarne niż samo gotowanie czy pieczenie. Ja z uporem maniaka, będę twierdziła, że jest to przede wszystkim portal kulinarny, co nie oznacza , że inne tematy są wykluczone.
Może dlatego, że o wszystkim i o niczym można porozmawiać na codzień a jednak nie wszyscy pieką ciasta codziennie. Poza tym na forum mają miejsce nie tylko przepychanki. Miłe i wesołe dyskusje również się zdarzają. Jest tak jak w zwyczajnym życiu każdego człowieka :) Ja ostatnio mniej piekę, najwyżej raz na 2 tygodnie, w końcu ileż można się bezkarnie słodkim obżerać :) Poza tym nie mam aż tyle czasu żeby za każdym razem meldować co upiekłam, mam jeszcze swoje życie i mnóstwo spraw na głowie. I sądzę, że wiele osób ma podobnie.
Użytkownik mysha2006 napisał w wiadomości: > Może dlatego, że o wszystkim i o niczym można porozmawiać na codzień a > jednak nie wszyscy pieką ciasta codziennie. Poza tym na forum mają miejsce > nie tylko przepychanki. Miłe i wesołe dyskusje również się > zdarzają. Jest tak jak w zwyczajnym życiu każdego człowieka :)Ja > ostatnio mniej piekę, najwyżej raz na 2 tygodnie, w końcu ileż można się > bezkarnie słodkim obżerać :) Poza tym nie mam aż tyle czasu żeby za > każdym razem meldować co upiekłam, mam jeszcze swoje życie i > mnóstwo spraw na głowie. I sądzę, że wiele osób ma podobnie.
Widzisz, sama napisałaś, że miło czy wesołe dyskusje również się zdarzają. Ja nie zmuszam ani tym bardziej nie potępiam nikogo, że nie piecze częściej niż co 2 tygodnie. Po prostu wyraziłam swoje zdziwienie, że na portalu jak by nie było kulinarnym, wątek o pieczeniu, obiadach, kolacjach jest tak mocno zaniedbany. Owszem, są codzienne komentarze do przepisów. Są też dodawane "nowe" przepisy. A wiesz dlaczego napisałam "nowe" ? Bo momentami to śmiech mnie ogarnia, gdy widzę po raz 30 przepis na 3 bit czy nocną drożdżówkę. Mało kto zadaje sobie trud sprawdzenia, czy taki przepis już istnieje. Efektem tego jest milion przepisów, z czego 1/2 to są powtórki.
Zgodze się z Toba choć nie do końca. Istota tej strony jest własna książka kucharska, którą zakłada każdy zalogowany i każdy z nas może mieć przepis na pierogi i murzynka:) Trochę to trwało zanim się do tego przyzwyczaiłam i teraz zamiast się wkurzać uśmiecham się do nowego przepisu na ruskie pierogi :)
Mysha , kochana:))) ale wiele osób chwali się że upiekło to i tamto , ugotowało to itp ,ale we frywolnych , nie nie neguję frywolnych , sama biore w nich udział, ale było by miło aby watki kuchenne na portalu kulinarnym były częściej komentowane :)
Krystyna Po pierwsze to chciałam Ci powiedzieć, że bardzo mi się podobają zdjecia, które robisz. Wypatruję Twoich postów, bo pożądam oglądania Twoich zdjeć :) A po drugie to chciałam spytać o ten sernik- czekolada jest nadziewana miętą? czy ser jest nasaczany naparem mięty? ( bo paprochów miętowych nie dostrzegłam), czy jeszcze jakoś inaczej? Po trzecie to chciałam powiedzieć, ze jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich pomysłów :), choć za słodkim nie za bardzo przepadam...
Agik, jak tylko jutro mi czas pozwoli, to napiszę ten przepis. Dzisiaj przechodził test na moich starszych ciotkach. Od razu mówiłam, że to nie jest taki zwykły sernik, aby nie były bardzo zaskoczone jego smakiem. Ciekawam była ich reakcji. Posmakowało. I to bardzo. Bardzo Ci dziękuję za komplementy. Nie mam jakiegoś specjalnego i drogiego sprzętu do zdjęć. Tylko taki tani, zwykły kompaktowy aparacik. Nie mam w domu miejsca na jakiekolwiek aranżacje (ani talentu do tego) i ze światłem też jest kiepsko. Wszystkie zdjęcia robię po prostu na stole w kuchni, tuż przed konsumpcją.
a ja murzynek bananowy z rodzynkami też jestem zadowolona z rezultatów :) ze względu na ograniczenia dietowe jędzących ciasto jest bez żółtek, praktycznie bez tłuszczu, ale wyszło wspaniale (duża ilość bardzo dojrzałych bananów zapewniła odpowiednią wilgotność) jutro wstawię zdjęcie, bo to jeden z moich ulubionych wątków na forum :p
Oj pyszny Krysiu , ja muszę upiec coś jeszcze na sobotę (na świniobicie u teściowej), myslałam ze starczy , ale nie ma już pół blaszki , a popołudniu przyjda koleżanki i pewnie zjemy cały:) Chyba na szybko zrobie mojego z kruszonki:)))
Nie ma mnie na razie w domu ale codziennie mysle o tym ciescie bo moze bym dała rade go zrobic, tak pysznie wyglada :D Nie wiem jedynie jak lukier sie robi :)
Tak, ser z wiaderka, jakis sernikowy kupiłam w lidl. Mamuska zawsze z niego robi sernik i go chwali. Zrobilam polewe czekoladowa, wstawilam do lodowki i troche lepiej, jakos go zjemy bo szkoda.
Ja dziś eksperymentuję z kawowym sernikiem z przepisu Młodej, nie udało mi sie tylko kupic jogurtu orzechowego, mam za to kawowy, zobaczymy jak wyjdzie :)
Pyszny, mało pracy a efekt super. Najfajniejsze w tym cieście jak dla mnie (zresztą jak w większości ciast Młodej) jest to, że sa one +/- wielkości tarty. Jest nas w domu tylko dwoje i wszytkie większe ciasta, żeby sie nie zmarnowały musiałam nosić do pracy albo jeść przez tydzień :D.
Na specjalne życzenie mężusia , upiekłam dzisiaj rogaliki drożdżowe http://wielkiezarcie.com/recipe22027.html
hu hu hu takiemu to dobrze :)
Użytkownik aggusia35 napisał w wiadomości:
> hu hu hu takiemu to dobrze :)
No to Zbyszko ma się na prawdę dobrze...;)
A u mnie juz gotowe ....http://wielkiezarcie.com/recipe43882.html
Czyli .. Drożdzowy ślimaczek z orzechami .. od Ulla* ... ))))
http://wielkiezarcie.com/recipe43882.html aktywny:)
A ja dzisiaj na sobotę robię Rafaello inaczej http://wielkiezarcie.com/recipe13124.html
Proszę aktywnie http://wielkiezarcie.com/recipe13124.html
A ja dzisiaj piekę tort zorzechami laskowymi i migdałami na swoje imieniny. Jak sie uda, to wstawię przepis :)
a ja jutro zrobię "krówkę bez pieczenia " w/g Joanna512 tylko muszę dobrze schować przed moimi małymi łasuchami żeby zostało na weekend
Zrobiłam wczoraj cynamonowca, ale dzisiaj nawet okruszek nie pozostał.
czekoladowo-migdałowe kwadraciki. Zdjęcie robione po ciemku. Może jutro uda mi się zrobic lepsze, bo ciacho jest super pyszne
A ja upieklam muffiny bananowe z orzechami wloskimi. Wyszly mi 2 tuziny. Beda do zamrozenia.
Czekoladowo-migdałowe kwadraciki raz jeszcze. Zdjęcie robione przy lepszym świetle
U nas dzisiaj na życzenie synka jego ulubione ciasto czekoladowe z masą czekoladową i dżemem porzeczkowym
wymyśliłam nowy sernik. Na razie tylko trochę skubnęłam, bo jeszcze dochodzi w lodówce. Ale już wiem, że będzie pyszny.
A ja dzisiaj upieklam piernicznki wg Wkn.. Pyszne.. Na razie je pochowalam pojemniczkow, jeszcze takie "gołe", jak doczekaja do Swiat (nikla szansa, bo moje chlopaki je wyjadaja - smakuja im takie, twarde, chrupiace), przyozdobie je z Dziecieciem.... A jak nie doczekaja, zrobie druga porcje, bo robi sie prosciutko i szybciutko, a efekt cudny!!!
No i sa :) :
No i żurawinowy sernik jest faktycznie pyszny.
wygląda zbyt apetycznie żebym się oparła prośbie o przepis
z góry dzękuję!!
Krysiu te Twoje wypieki mmmmmm... , i do tego zdjecia , aż ślinka cieknie;))
Ja na dzisiaj upiekłam mój szybki placek z jabłkami
Bardzo dziękuję. Właśnie wstawiłam przepis na sernik żurawinowy. Sam przepis jest dłuższy niż przygotowanie sernika ;)
Ale ja jestem zacofana - nie miałam pojęcia, że można kupić gotowe smażone żurawiny - jak to wygląda? Bo chyba nie chodzi o coś konfituropodobnego w słoiku?
Tak właśnie to jest konfituropodobne w słoiku ;) wiem, że łowicz takie robi i sorwit, ale nie próbowałam ich nigdy - mam dostęp do świeżej żurawiny i robię sama :)
ja zrobiłam błyskawiczne kruche ciasteczka wg pau_pau85, pyszne
Miłej niedzieli i udanego Mikołaja!!
Musze sie chwalic bo idzie mi coraz lepiej z tymi ciastami ;)
W tym roku wyprawialam ja mikolaja wiec musialam zrobic ciasta, musialam nie musialam ale chcialam zrobic sama :)
Kuzynka zazyczyła sobie ciasto zapp bo juz kiedys u mnie jadla wiec zrobilam i coraz ladniejsze mi juz wychodzi. Drugie postanowilam zrobic czekoladowe ekstazy bo wydawało sie łatwe. Przy tym juz mialam male kłopoty bo w mikrofali spaliłam czekolade i całe mieszkanie zadymiłam, kolejne czekolady tez wyladowaly w koszu bo cukier mi sie skrystalizowal bardzo wiec nie ryzykowalam i dalej probowalam az wyszlo pyyyyszne ciasto :)
Juz mysle co by na swieta upiec, ale to juz w innym watku :)
A u mnie co tydzień było jakieś ciacho,i tak patrząc wstecz robiłam m.in.
Roladę biszkoptową z makiem wg justine75
Wiśniową fantazję wg Aleex
Chruściki drożdżowe wg Aniuli27
Sernik czekoladowa pianka własny
Ciasteczka ze smalcem własne
Ciasto marcepanowe Maleny
Na ten weekend będzie makowiec z mandarynkami i kruszonką wg Maleny,ale ja zrobię z wiśniami...
szarlotka krucho - drożdżowa, z ogromną ilością jabłek
witaj Krysiu,
w poprzednim watku "co dzisiaj pieczesz" zamiescilas zdjecia sernika intensywnie pomaranczowego z karmelizowanymi pomaranczami, czy mozna prosic o przepis?
a na te smacznie wygladajaca szarlotke?
Kaktus i Skuter musza byc w siodmym niebie, ze ty takie dobrosci wyczyniasz...
Cora i Shaman od tygodnia bardzo nieszczesliwi, bo u nas STRASZNE mrozy i tylko wychodza ... i natychmiast wracaja...
podrap swoje urwisy za uszkami ode mnie, a ciebie bardzo serdecznie pozdrawiam
Ursulo, sernik już jest wpisany w przepisy. A szarlotka zaraz będzie.
Kaktus jest takim samym ciastowym łasuchem jak i ja. Nie zjada tylko ciasta z rabarbarem. Skuterek też bardzo lubi ciasto, ale to Kaktus pilnuje wszystkich produktów do wypieków. Każdy składnik musi być dokładnie obwąchany przez niego.
Skuter tak samo jak Cora i Shaman, nie lubi mrozu i ucieka zaraz do domu. Kaktusowi to wcale nie przeszkadza, bo ma dłuższą sierść.
Moje urwisy szczęśliwe, bo już podrapane i przekazują takie same drapanko dla Cory i Shamana wraz z pozdrowieniami dla ich Pani
Krysiu,
dzieki za szarlotke, a sernika, jak nie widzialam, tak nie widze:
http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=40&user=121725,
u mnie dyzurnym w kuchni zawsze jest Shaman, lezy i czeka, zeby cos spadlo,
od tygodnia temp. ponizej minus 30 (z wiatrem nawet -42) !!!!!!!!!!!!!!!!! - sama rozumiesz...
dziekujemy za pozdrowienia i drapanko,
pa, pa
No chyba mnie jakaś skleroza ogarnęła. Ja byłam święcie przekonanan, że przepis na pomarańczowy sernik już wklepywałam. Ursulo, bardzo Cię przepraszam za to małe nieporozumienie. Teraz już jest na pewno sernik pomarańczowy.
I jak Ty wytrzymujesz takie niskie temperatury? Aż mnie, od razu zrobiło się zimnej, choć za oknem tylko -4 stopnie. Teraz to się nie dziwię , że i psy natychmiast wracają do domu. Ja sama chyba bym się nie potrafiła przystosować do tak niskich temperatur.
Pozdrawiam Cię bardzo ciepło i przytul od nas swoje piękne i mądre psiaki.
na poczatku przepraszam, ze w tym watku prowadze te dyskusje, ale nie mam opcji skomentowania niektorych przepisow, w tym jest kilka Twoich Krysiu, nie moge ich tez dodac do ulubionych (napisalam o tym do pampasa), oczywiscie wszystkie wydrukowane,
bardzo dziekuje za sernik pomaranczowy, wszystkie twoje serniki wygladaja niesamowicie i beda po kolei probowane, bo ja wlasnie takie lubie i robie...
pozdrawiam z bardzo zimnej Kanady...
sorry ze sie wcinam ale mnie zaintrygowalo gdzie Ty mieszkasz , ze AZ TAK zimno juz teraz masz bidoku? O ile to nie tajemnica..
Ursula mieszka w Kanadzie
witaj Dorotko,
mieszkam w zachodniej Kanadzie (czy tyle wystarczy?), w poblizu (jak na kanadyjskie odleglosci, nie mylic z europejskimi) Gor Skalistych, pobilismy ostatnio wiele rekordow, w ktorys dzien w zeszlym tygodniu na lotnisku (poza miastem) temp. byla -55C,
gorzej, jak na Syberii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przewaznie najzimniejszy jest luty, ale bywa grudzien lub styczen...
idzie ku lepszemu, dzis tylko -21C,
serdecznie pozdrawiam
urszula
Dziekuje slicznie, pewnie, ze wystarczy... Kanada (jak slyszalam) jest przepiekna ale do tego zimna ja zmarzluch chyby bym nie przywykla. A juz myslalam , ze Szwecja jest zimnym krajem :-))) Trzymaj sie cieplutko!
O rany tez bym chyba nie dała rady w takim zimnie. Ja w letnie upały chodze we frotowych skarpetkach bo lubie miec cieplo :D Maz sie smieje ale juz przywykł do widoku tego :)
Przedwczoraj powędrował do piekarnika piernik staropolski, wczoraj swoją kolej miały pierniczki pyszne ale dałam rade upiec tylko 1,5 porcji bo nie miałam siły na wiecej:) reszta ciasta czeka w lodówce a dzisiaj planuje upiec brownie na życzenia brata:)
Tarta bananowa z fofii z przepisów Młodej - ten smak mnie opętał ;) http://wielkiezarcie.com/recipe44889.html
A ja upieklam tradycyjna szarlotke - jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki.
Brownies byly kilka dni temu, a wczoraj tiramisu zrobilam
ciasteczka adwentowe x2:)
Moge powiedziec, ze dzisiaj...bo z reguly pieke po polnocy...zrobilam ciastka z platkow owsianych, z orzechami, dynia, slonecznikiem, suszonymi sliwkami, czekolada, z maki razowej na jogurcie i odrobinie masla...wyszly pycha..
Wczoraj byly buleczki cynamonowe z polewa z serka philadephia, zniknely w 10min po upieczeniu.
Bułeczki z makiem już zjedzone a na dziś zaplanowany sernik z bakaliami
Ja dzisiaj piekę pierniczki brukowce i belgijskie.
strucla krucho-drozdżowa
i jeszcze keksy, ale te będą na święta
Ja wczoraj pół dnia pierniczyłam.... Upiekłam 9 blach pierników.
drożdżówka z morelami i orzechami włoskimi
+ zrobiłam ciasto na pierniki Elizy wg Doroty :) (pierwszy raz!!!! muszą leżeć do rana i o 8 do pieca!)
Ja wczoraj zrobilam Wuzetke z przepisu Ekkore.
i keks w przekroju
Poniewaz mamy za duzo orzechow to moj meżuś postanowil upiec jakies ciasto, a poniewaz najbardziej uwielbiam ciasto snikers to upiekł Agusi (czyli mi :) ciasto snikers mmmniamm :D
Dzisiaj ciąg dalszy kruchych ciasteczek, więc upiekłam biało - czarne wianuszki i kilka zaraz wyląduje na choince, bo właśnie ubieramy z dziewczynkami .
Wczoraj upieklam Keks bogaty mojej Babci wg. kuchog,( z bardzo duza iloscia bakali- pyszny). Dzisiaj , pierniczki pyszne, przepis WKN.
super te wianuszki, chętnie bym je upiekła żeby powiesić na choince :)
w chwili wolnego czasu napewno to zrobię!
cynamonowe gwiazdki już upieczone
na popołudnie mam w planie ciastka kruche z orzechami wg Till
Ciasteczka kruche, bardziej to bylo zrobione dla zabawy z synusiem, frajde mial przy wycinaniu kształtów :)
zdążyłam upiec jeszcze dziś półksiężyce waniliowe, z przepisy Doroty
ciastka są bardzo kruche, delikatne, tak jak pisała Dorota rozpływające się w ustach, moim zdaniem świetne na świąteczny stół
(znowu nie jestem wstanie dodać komentarza pod przepisem, dlatego tutaj piszę i gorąco polecam!)
Ja dziś piekłam Świąteczny tort z Linzu :)
A część ciasta zachowałam, żeby wypróbować moje nowe, jak się okazało absolutnie genialne, foremki silikonowe do babeczek - Glumandziu dziękuję :D
strasznie sie ciesze, ze Ci posmakowaly :-)
na święta upiekłam moje miodowe
i w bardziej świątecznej inscenizacji
ponownie ciastka orzechowe wg Till, ciasto zostało włożone do lodówki, wieczorem po kolacji, w kuchni, przed telewizorem biorę się za wykrajanie i pieczenie :)
Upiekłam na jutro sernik z rosą , jutro dokończę babeczki.
pierniki z ziemniakami :)
babka z kremem nutellowym i mielonymi migdałami
a w piekarniku dopieka się sernik - niespodzianka
Krysiu czy moge prosic o przepis na ta babke? :)))))
najpierw muszę sobie przypomnieć co ja tam dokładnie dawałam i w jakich proporcjach. Przeleję wtedy przepis na papier wkleję. Niestety zdjęcia pozostaną te, które tu wstawiłam, bo w najbliższym czasie nie będę jej piekła (brak nutelli w domu)
Ok. dzieki...a ja mam zawsze w domu nutelle...maz ja zajada...wiec to ciasto chcialabym upiec...dziekuje
dla próby, ciasto "piernikowe" z kefiru - http://wielkiezarcie.com/recipe7471.html
próba zakończona sukcesem, świetne ciasto do zajadania się, dla mnie idealne do kawy na śniadanie / podwieczorek :)
Zapomniałam pokazac swój sernik
dostaję slinotoku przy tych Waszych fotkach..mniammm
u mnie dzisiaj babka z białek ( pozostałości po adwokacie)
Zostałem zmuszony do wykonania tortu, bo jutro idziemy na spóźnione przyjęcie imieninowo urodzinowe. Tak się jakoś głupio przyjęło, że niezmiennie gospodarze zamawiają u mnie jakiś zakalec.
Tym razem piekę orzechowy. Biszkopt dochodzi w piecu. Krem zrobię jutro rano.
Ciekawość zadania polega na tym, że nikt nie powinien się zorientować, że to tort orzechowy.
Zobaczymy jak mi się to uda, tzn. czy ktoś z jedzących odgadnie, że w środku są orzechy
babka marmurkowa, z drobinkami czekoladowymi i mielonymi migdałami
wczoraj wieczorem upieczone, dziś zajadane, ciasteczka lniano-owsiane
smażę pączki. Wielgachne i puszyste
czekoladową ekstazę,pyszności!
a ja wczoraj nasmażyłam pączków
i takie są wielkie (rosłu jak głupie)
zrobiłam makowiec zakręcony
sernik z mago po raz kolejny. Dziasiaj miałam pięknie dojrzałe mango, więc kolor jest ślicznie , słonecznie żółty
Skad bierzesz przepisy na pieczone przez siebie serniki?
z własnej głowy .
Gratuluje glowy;)
dzisiaj drożdżówki z serem
Poniewaz mam za duzo czekolady to postanowilam zrobic czekoladowe ekstazy :)
tort carycy Ester, makowy z cytrynowym kremem
Po raz kolejny Ciasto brzoskiwniowo herbaciana z bialą czekoladą.
Przyjechały do nas na ferie dzieci brata , więc musze coś upiec.. chyba drożdżowe z jagodami:)
Buchty (Buchteln) sobie upiekłam. Niesamowicie puszyste i delikatne, z karmelowym posmakiem spodu.
i karmelowy spód do wglądu
torcik makowy, ze śmietanowym wierzchem
jeszcze przed wstawieniem do lodówki.
Trochę głupio mi wstawiać zdjęcia i pisać co piekłam, bo to wygląda tak jak bym tylko ja (i jeszcze kilka osób) na tym forum piekła ciasta.
Użytkownik Krystyna911 napisał w wiadomości:
> torcik makowy, ze śmietanowym wierzchemjeszcze przed wstawieniem do
> lodówki.Trochę głupio mi wstawiać zdjęcia i pisać co piekłam, bo
> to wygląda tak jak bym tylko ja (i jeszcze kilka osób) na tym forum
> piekła ciasta.
Niech Ci nie będzie głupio:) śliczne fotki i pyszne ciacha:) a co niektórzy pewnie pieką , ale nie mają czasu tutaj zaglądac , tyle sie dzieje na forum...
Ja upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, nie mam narazie aparatu i nie moge zrobic zdjęcia...
Madziu, Ty jesteś jednak niezawodna.
Dzisiaj już dobrze schłodzony. Makowe niebo w gębie
Matko!!!!ale to musi byc dobre!!!!
Matko!!!!ale to musi byc dobre!!!!
jest pyszne. Zaraz wstawię przepis.
Edit
Już wstawiłam i udostępniłam przepis na torcik makowy
Ja piekłam dziś pyszne drożdżówki z serem http://wielkiezarcie.com/recipe21610.html
Kontynuując drożdżowy tydzień (po drożdżówkach zostały jeszcze drożdże), dzisiaj chałeczki z przepisu Wkn.
po raz enty... http://wielkiezarcie.com/recipe21915.html
ekstremalnie kawowe ciasto
Wyglada wspaniale...wszystkie Twoje ciasta sa jak z cukierni....wlasnie wczoraj upieklam Twoja babke (keks) z kruszonka orzechowa (ktorej nie zrobilam z pospiechu) ta z majonezem...wyszla dobra, smakowala mezowi i kolezankom w pracy...dziekuje :)
I tu zrobiłaś błąd , że nie dałaś tej orzechowej kruszonki . To jest cały smak tej babki (i wygląd jej też się poprawi wtedy ;) )
:) nic straconego...wlasnie zabieram sie za tarcie orzechow, bo mam ich cala torbe...w niedziele nie mialam czasu, na jutro upieke babke z orzechami i poczestuje moje kolezanki malarki...wlasnie przyszlam zajrzec do tej kruszonki...dam znac jak wyszla...pozdrawiam
Krysiu babka z kruszonka zrobiona! Dobra, fajny pomysl z kruszonka orzechowa...ciasto wejdzie w sklad moich "czesto pieczonych" proste skladniki i latwe wykonanie, noi praktycznie jest bez tluszczu...
Upiekę dzisiaj ciastka z płatkami owsianymi... tylko szukam dobrego przepisu..
korzystałam kiedyś z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe73.html
były pyszne :)
Dziękuję holly:) upiekłam z tego przepisu
Makusiu a ja juz robie ciastka z platkami "na oko" tzn. wrzucam co mam pod reka, mieszam rozne maki, dzemy, kakao i owoce...eksperymentuje...zawsze wychodza, i dlugo sie trzymaja, fajne do sniadania
Dziękuję Aniu za radę, jak co to będę pytac:)
na jutro napiekłam cisteczek kruchych
ja sie zabieram za sernik na zimno , z galaretką i truskawkami
A ja zrobilam wczoraj..sernik na zimno z brzoskwiniami i bita smietana, na biszkopcie
Wygladaja jak z ciasta francuskiego...
ale nie są
i jeszcze upiekłam wczoraj miodowo-kawowe
A ja mufinki, bo szybko, a ja leniem jestem Szybko się je robi, szybko się zjada, najdłużej to się myje naczynia....
wszyscy pączki, faworki, bo to tłusty czwartek, a ja - monastyrska izba
Krysiu mów zaraz co to za przepis
bardzo czasochłonny . Jak zrobię zdjęcie przy dziennym świetle, to od razu podam przepis
zrobiłam zdjęcię przy dziennym świetle
Ja Cieeeeeeeeee , ale ciacho:) ale chyba strasznie pracochłonne?
owszem, ale warte i czasu i pracy. Zastanawiam się, czy wstawić przepis na WŻ ?
Pewnie, że wstawić.
a czemu nie>?
wstaw proszę!
miało być
niby-pączków se nasmażyłam. Oj dobre ci one, dobre.
Na jutro mam placek z jagodami http://wielkiezarcie.com/recipe49556.html
nie mogę spać, więc właśnie włożyłam do pieca murzynek w wersji wegańskiej :)
http://wielkiezarcie.com/recipe49556.html proszę aktywnie :)
drożdżówki ze serem
(uprasza się o wybaczenie jakości zdjęcia, ale właśnie nastał mrok i źle jakiekolwiek zdjęcie zrobić, a do jutra drożdżówki chyba nie wytrzymają)
Krysiu , napisz proszę jak robisz ser do drożdżówek:)
Ależ proszę bardzo Madziu: ok. 500 g sera (raczej tłusty lub półtłusty) - dobrze rozetrzeć aby nie było zbyt dużych krupek. Do tego 1 jajko + 1 żółtko, 1 - 1,5 łyżki (płaskie) budyniu waniliowego, culier wg smaku własnego i łyżeczka ekstraktu waniliowego (w zamian mozna dać cukier waniliowy, ale polecam Ci zrobienie własnego ekstraktu. Jest rewelacyjny do wszelakich ciast i kremów). No i to wszystko razem dokładnie wymieszać.
juz zapisuję, dziękuję ślicznie
http://wielkiezarcie.com/recipe55682.html znowu popełniłam i pożarłam... tym razem z orzechami i czekoladą oraz samą mąka pełnoziarnistą...
Użytkownik arabis napisał w wiadomości:
> http://wielkiezarcie.com/recipe55682.html znowu popełniłam i
> pożarłam... tym razem z orzechami i czekoladą oraz samą mąka
> pełnoziarnistą...
dodałam do ulubionych , muszę upiec w najblizszym czasie:)
Miło mi :) daj znać jak wyszły i czy smakowały :)
dzisiaj dodam zdjęcie wczorajszych drożdżówek, bo wreszcie mogłam je zrobić przy dziennym świetle (zdjęcie, nie drożdżówki)
Karpatkę:)
na razie są ptysie czekoladowo-czekoladowe
Krystyno skąd Ty bierzesz takie smakowite pomysły ?? :)
Ja upiekłam dziś cynamonowo-orzechowe ciacho http://wielkiezarcie.com/recipe29384.html
Użytkownik mysha2006 napisał w wiadomości:
> Krystyno skąd Ty bierzesz takie smakowite pomysły ?? :)Ja upiekłam dziś
Z apetytu na słodkości
ciasto czekoladowe z winnym musem z suszonych moreli i ganche
mafinki czekoladowo-pomaranczowe
Użytkownik holly napisał w wiadomości:
> mafinki czekoladowo-pomaranczowe
ja też mufinki tylko że te http://wielkiezarcie.com/recipe23658.html
A ja z powodu konieczności zagospodarowania nadmiaru białego sera smażyłam moje oponki...:)
Weekend był pod znakiem czekolady. To i dzisiaj też było na czekoladowo, ale ....................... ale i drożdżowo
Czekoladowe drożdżówki
Spytam wprost : Czy mogę się do Ciebie wprowadzić ?? :)
Chociaż to nie jest pieczone ale się pochwale. W sobotę mąż zrobił deser owocowy. Pokrojone owoce z puszki. Na to bita śmietana w spreju i starta czekolada deserowa na wierzch. Pyszne i dużo.
Użytkownik as napisał w wiadomości:
> Chociaż to nie jest pieczone ale się pochwale. W sobotę mąż zrobił deser
> owocowy. Pokrojone owoce z puszki. Na to bita śmietana w spreju i starta
> czekolada deserowa na wierzch. Pyszne i dużo.
czesto robimy taki deser, jest pyszniutki i orzeźwiający :)
Też uwielbiamy takie deserki :) ale owoce świeże a bitą śmietanę robię sama.
Dzieciaczki przyjechały , więc zaserwowałam torcik na zimno , z mleczka skondensowanego galaretek i owoców
sernik czekoladowo-miętowy. Pycha. Bardzo mi odpowiada połączenie tych dwóch smaków
i ciasteczka maszynkowe, ale bez zdjęcia bo padły baterie
Dzięki Tobie Krysiu wątek istnieje:) Chyba 'frywolne" bardziej żarłoczkom pasuje ....
U mnie torcik na zimno, z truskawkami.
Użytkownik makusia napisał w wiadomości:
> Dzięki Tobie Krysiu wątek istnieje:) Chyba 'frywolne" bardziej żarłoczkom
> pasuje ....U mnie torcik na zimno, z truskawkami.
Zauważyłam to już dawno. Zdecydowanie forumowicze wolą gadanie o wszystkim i o niczym. Bardziej "rajcują" słowne przepychanki na tematy niekulinarne niż samo gotowanie czy pieczenie. Ja z uporem maniaka, będę twierdziła, że jest to przede wszystkim portal kulinarny, co nie oznacza , że inne tematy są wykluczone.
Dobrze za nas choc garstka , i wierzę że dołączą do nas smakosze:)))
Może dlatego, że o wszystkim i o niczym można porozmawiać na codzień a jednak nie wszyscy pieką ciasta codziennie. Poza tym na forum mają miejsce nie tylko przepychanki. Miłe i wesołe dyskusje również się zdarzają. Jest tak jak w zwyczajnym życiu każdego człowieka :)
Ja ostatnio mniej piekę, najwyżej raz na 2 tygodnie, w końcu ileż można się bezkarnie słodkim obżerać :) Poza tym nie mam aż tyle czasu żeby za każdym razem meldować co upiekłam, mam jeszcze swoje życie i mnóstwo spraw na głowie. I sądzę, że wiele osób ma podobnie.
Użytkownik mysha2006 napisał w wiadomości:
> Może dlatego, że o wszystkim i o niczym można porozmawiać na codzień a
> jednak nie wszyscy pieką ciasta codziennie. Poza tym na forum mają miejsce
> nie tylko przepychanki. Miłe i wesołe dyskusje również się
> zdarzają. Jest tak jak w zwyczajnym życiu każdego człowieka :)Ja
> ostatnio mniej piekę, najwyżej raz na 2 tygodnie, w końcu ileż można się
> bezkarnie słodkim obżerać :) Poza tym nie mam aż tyle czasu żeby za
> każdym razem meldować co upiekłam, mam jeszcze swoje życie i
> mnóstwo spraw na głowie. I sądzę, że wiele osób ma podobnie.
Widzisz, sama napisałaś, że miło czy wesołe dyskusje również się zdarzają. Ja nie zmuszam ani tym bardziej nie potępiam nikogo, że nie piecze częściej niż co 2 tygodnie. Po prostu wyraziłam swoje zdziwienie, że na portalu jak by nie było kulinarnym, wątek o pieczeniu, obiadach, kolacjach jest tak mocno zaniedbany. Owszem, są codzienne komentarze do przepisów. Są też dodawane "nowe" przepisy. A wiesz dlaczego napisałam "nowe" ? Bo momentami to śmiech mnie ogarnia, gdy widzę po raz 30 przepis na 3 bit czy nocną drożdżówkę. Mało kto zadaje sobie trud sprawdzenia, czy taki przepis już istnieje. Efektem tego jest milion przepisów, z czego 1/2 to są powtórki.
Co do "nowych" przepisów to się z Tobą jak najbardziej zgodzę, też nie lubię tego samego przepisu w 50 odsłonach :)
Zgodze się z Toba choć nie do końca. Istota tej strony jest własna książka kucharska, którą zakłada każdy zalogowany i każdy z nas może mieć przepis na pierogi i murzynka:) Trochę to trwało zanim się do tego przyzwyczaiłam i teraz zamiast się wkurzać uśmiecham się do nowego przepisu na ruskie pierogi :)
Mysha , kochana:))) ale wiele osób chwali się że upiekło to i tamto , ugotowało to itp ,ale we frywolnych , nie nie neguję frywolnych , sama biore w nich udział, ale było by miło aby watki kuchenne na portalu kulinarnym były częściej komentowane :)
Gdybym umiała piec to bym robiła to codziennie :) zaaaazdroszcze Tobie tych zdolnosci ;)
Krystyna
Po pierwsze to chciałam Ci powiedzieć, że bardzo mi się podobają zdjecia, które robisz. Wypatruję Twoich postów, bo pożądam oglądania Twoich zdjeć :)
A po drugie to chciałam spytać o ten sernik- czekolada jest nadziewana miętą? czy ser jest nasaczany naparem mięty? ( bo paprochów miętowych nie dostrzegłam), czy jeszcze jakoś inaczej?
Po trzecie to chciałam powiedzieć, ze jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich pomysłów :), choć za słodkim nie za bardzo przepadam...
Pozdrawiam serdecznie :)
Agik, jak tylko jutro mi czas pozwoli, to napiszę ten przepis. Dzisiaj przechodził test na moich starszych ciotkach. Od razu mówiłam, że to nie jest taki zwykły sernik, aby nie były bardzo zaskoczone jego smakiem. Ciekawam była ich reakcji. Posmakowało. I to bardzo.
Bardzo Ci dziękuję za komplementy. Nie mam jakiegoś specjalnego i drogiego sprzętu do zdjęć. Tylko taki tani, zwykły kompaktowy aparacik. Nie mam w domu miejsca na jakiekolwiek aranżacje (ani talentu do tego) i ze światłem też jest kiepsko. Wszystkie zdjęcia robię po prostu na stole w kuchni, tuż przed konsumpcją.
Mój łatwy placek bez owoców przełożony nutellą śliwkową.
były jeszcze kruche ciastka do herbaty
Niektorzy juz wiedza ze mistrzynia w pieczeniu nie jestem haha ale na urodziny synusia upiekłam tort :
kurde belek!!super!!!!Zdradź smak tego torcicha:) Mniamm , ale synek musiał sie cieszyc:))I oczywiście wszystkiego najlepszego dla kawalera:)
Dzieki :)
Torcik bym najzwyklejszy z masa budyniowa waniliowa i czekoladowa :)
A synus byl zadowolony bo tort byl z autami cars :D
Dzisiaj BBB :))))))http://wielkiezarcie.com/recipe55682.html
Dzisiaj upiekłam murzynka z orzechami, nawet mi sie udał :D
a ja murzynek bananowy z rodzynkami
też jestem zadowolona z rezultatów :)
ze względu na ograniczenia dietowe jędzących ciasto jest bez żółtek, praktycznie bez tłuszczu, ale wyszło wspaniale (duża ilość bardzo dojrzałych bananów zapewniła odpowiednią wilgotność)
jutro wstawię zdjęcie, bo to jeden z moich ulubionych wątków na forum :p
oto i on, murzynek z dużą ilością rodzynków, mój pomysł na ciasto którym można zajadac się bez wyrzeczeń, tym razem wyszedł naprawdę pyszny
Szukam przepisu... i ni ma
a bo to improwizacja była ;)
yhym ..
Mam serek biały ( wiejski) więc zrobie serowca:) Jutro mam gościa więc bedzie do kawy:)Teraz ide szukac przepisu.
baba drożdżowa, niezwykle puchata
pycha , upiekłam na jutro , troszkę spróbowałam.. :))
http://wielkiezarcie.com/recipe15874.html
na zdjęciach w przepisie wygląda bosko, mniam, taki zimny, z lodówki ...pasowałby mi idealnie teraz do kawusi :D
upiękę dziś jakieś ciacha, albo owsiane lub pierniki z ziemniakami
Oj pyszny Krysiu , ja muszę upiec coś jeszcze na sobotę (na świniobicie u teściowej), myslałam ze starczy , ale nie ma już pół blaszki , a popołudniu przyjda koleżanki i pewnie zjemy cały:)
Chyba na szybko zrobie mojego z kruszonki:)))
hihi, ja nie Krysia :)))
twoje z kruszonki to jeden z moich ulubiencow wszechczasów!
Użytkownik holly napisał w wiadomości:
> hihi, ja nie Krysia :)))twoje z kruszonki to jeden z moich ulubiencow
> wszechczasów!
sorry:)))))))))) a te owsiane mi "cuś' nie pasowały;)))))))))))))))))))))))))
:))))
Nie ma mnie na razie w domu ale codziennie mysle o tym ciescie bo moze bym dała rade go zrobic, tak pysznie wyglada :D Nie wiem jedynie jak lukier sie robi :)
hej
ja nie robiłam z lukrem , pomiziałam polewą czekoladową , ale lukier bardzo łatwo zrobisz , http://wielkiezarcie.com/recipe54763.html
W takim razie tez zrobie z polewa czekoladowa :)
Lukier sprobuje zrobic kiedys na probe z połowy porcji. Dzieki za link :-)))
Upiekłam i nie wyszedl buuuu ;(( Ser był chyba za rzadki bo wyglada w tym biszkopcie jak jogurt
Kurcze:( a dałas budyń?
Dałam budyn, moglam w sumie 2 dodac :(( Szkoda tylko tych jajek.
To nie wiem ,..... a pewnie ser z wiaderka>? on jest rzadki , ja robiłam z tłustego wiejskiego sera
a może wstaw do lodówki
Tak, ser z wiaderka, jakis sernikowy kupiłam w lidl. Mamuska zawsze z niego robi sernik i go chwali. Zrobilam polewe czekoladowa, wstawilam do lodowki i troche lepiej, jakos go zjemy bo szkoda.
to z wczoraj, pierniki z ziemniaków wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe5763.html
Ja dziś eksperymentuję z kawowym sernikiem z przepisu Młodej, nie udało mi sie tylko kupic jogurtu orzechowego, mam za to kawowy, zobaczymy jak wyjdzie :)
I jak wyszedł? pochwal sie:))
Pyszny, mało pracy a efekt super. Najfajniejsze w tym cieście jak dla mnie (zresztą jak w większości ciast Młodej) jest to, że sa one +/- wielkości tarty. Jest nas w domu tylko dwoje i wszytkie większe ciasta, żeby sie nie zmarnowały musiałam nosić do pracy albo jeść przez tydzień :D.
pigusek na białkach (+ 1 żółtko), przełożony żurawino-czekoladą i polany tymże samym
Krystyno poproszę o przepis, mam nadmiar białek a żurawinę uwielbiam, chętnie bym spróbowała tego ciasta.
tak szybciutko, upiekłam słoneczną roladkę
po raz enty piernik z kefiru http://wielkiezarcie.com/recipe7471.html
tym razem z rodzynkami, śliwkami i orzechami
bułeczki na śniadanie. Pycha
Zdjęcie takie apetyczne ,że zrobiłam się głodna:)))
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką :)
Użytkownik mniamtom napisał w wiadomości:
> Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką :)
Ale mi zrobiłes smaka tym placuszkiem .....tylko skąd tu wziąć rabarbar w"środku zimy"???
proszę o zamknięcie wątku, zapraszam do nowo otwartego:)))
Więc zamykam:)