Forum

Kuchenne porady

Owoce morza pomocy!!!

  • Autor: renataz36 Data: 2010-04-27 18:45:03

    Kochane żarłoczki potrzebuję pomocy w sprawie jak w temacie. Nigdy w życiu jeszcze nie jadłam "tych że" i ostatnio dostałam 2 tacki próżniowo pakowanych owoców morza. Nie jestem w stanie stwierdzić co jest na tej tacce bo są one głęboko zamrożone. Są to małe tacki i z tego co widze to również małe kawałki, podejrzewam krewetki ale nie tylko. Z napisów też nic nie doczytam bo przyjechały one z Włoch
    Potrzebuję pomocy jak najprościej przyrządzić toto ustrojstwo chciałabym spróbować a nie wyrzucić, żeby potem móc już mówić że jestem światowa babka i owoce morza już jadłam.
    Znajomy powiedział że można zrobić poprostu jajecznice na tych że, ale coś mi się to wydaje za proste żeby było możliwe.
    Proszę więc Was o pomoc i porade

  • Autor: as Data: 2010-04-27 19:22:06

    Tu na WZ jest osoba z Włoch. Może przepisała byś co tam pisze, jeżeli jest czytelne lub zrobiła zdjęcie etykiety

  • Autor: renataz36 Data: 2010-04-27 19:32:16

    Niestety jest mało czytelna raczej sie nie da jeśli chodzi o napisy.
    Zrobiłam tylko fotkę tych owoców może tak dojedziecie co tam jest
    Dla mnie wygląda to jak pokrojone maślaki :)

  • Autor: Kamilla Data: 2010-04-28 15:23:57

    Dla mnie wyglada na malze , osmiorniczki , jakos nie moge sie dopatrzyc krewetek.

  • Autor: renataz36 Data: 2010-04-30 12:24:08

    Doczytałam na opakowaniu taki napis PREPERATO PER RISOTTO. hm chyba nie lubie risotta:) Spróbuje dziś z 1 opakowania zrobić zaproponowaną przez Was sałatkę. Reszta niech czeka

  • Autor: agik Data: 2010-04-27 19:51:46

    http://wielkiezarcie.com/recipe33268.html - tu masz jeden przepis.

    http://wielkiezarcie.com/recipe33244.html

    możesz też zrobić sałatkę- mieszankę całkowicie rozmrozić, krótko obsmażyć na rozgrzanej oliwie ( długie smażenie sprawi, ze staną się gumiaste), dodać dowolne jarzynki ( np z mrożonki, ugotowane na parze) ryż i majonez.

  • Autor: spajdermen Data: 2010-04-27 20:43:13

    Proponuję moją zupkę, zamiast skalopów można wykożystac twoją tackę'
    http://wielkiezarcie.com/recipe56928.html

  • Autor: agik Data: 2010-04-27 21:00:29

    http://wielkiezarcie.com/recipe56928.html

  • Autor: stokrotka390 Data: 2010-04-27 21:26:49

    To jest mieszanka owocow morza i ja z takich robie sos do spaghetti (tzn. pomidory+ te owoce morza+przyprawy), super wychodzi tez pizza (mozna dodac jeszcze tunczyka z puszki). Pozdrawiam i zycze smacznego.

  • Autor: Gosia_k Data: 2010-04-28 15:15:55

    Uważam,że jajecznica to trocgę marnotrastwo ;)

    Osobiście bardzo lubię owoce morza w formie spaghetti. w pomidorowym sosie na winie.

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-04-28 17:35:32

    Takie owoce morza nie są zbyt smaczne więc osobiście nie polecam

  • Autor: kokliko Data: 2010-04-28 22:32:53

    Renatko, mozesz zrobic bardzo wykwintna w smaku tarte.
    Owoce morza rozmrozone wloz do rondelka, wcisnij jeden zabek czosnku, odparuj plyn podgrzewajac.
    Ciasto francuskie rozloz w natluszczonej tortownicy posypanej odrobinka tartej bulki, ponakluwaj ciasto
    widelcem. Rozloz na nim owoce morza.
    W miseczce rozbeltaj trzy jajka z 250 mg gestej smietany (crème fraiche), dodaj lyzke utartego emantalera,
    posol, popieprz, dodaj jesli masz krzte kurkumy i lyzke posiekanego swiezego koperku.
    Zalej tym owoce morza w tortownicy.
    Piecz w nagrzanym piekarniku w 180° przez pol godziny.

    Mozesz rowniez zrobic owoce w kokilkach, tzn w leciutkim beszamelu, posypane tartym serem i zapieczone w piekarniku ,
    podane na talerzu w tejze kokilce w towarzystwie sypkiego ryzu.

    Oj mozna, mozna. I choc lepsze te swieze, to i z zamrozonych duzo da sie.
    Szczegolnie jesli to jakis zestaw wloski, bo niestety z przykroscia stwierdzilam, ze  te polskie mrozone
    owoce morza nijak sie nie maja do francuskich, na niekorzysc tych pierwszych. Ale tez mozna bylo.
    Dobrej degustacji na jakikolwiek przepis sie zdecydujesz, zycze.
     

  • Autor: asieksza Data: 2010-04-28 23:56:02

    a ja polecam moją sałatkę - owoce morza rozmrozić, sparzyć wrzątkiem, do tego ryż, papryka drobno pokrojona, czosnek i majonez

  • Autor: renataz36 Data: 2010-04-30 18:17:26

    Zrobiłam z 1 tacki (300g) sałatkę zaproponowaną przez "asieksza". Właśnie wpisałam komentarz, jestem po konsumpcji. Przyznaję, że z małą nieśmiałością rozgryzam każdy większy kawałek tych owoców morza, ale mnie smakuje.
    Dzięki wszystkim za pomoc i porady. Jak zawsze dobrze jest na Was liczyć. Pozdrówka

  • Autor: xorcio Data: 2010-10-19 21:24:46

    Renatko, nie wiem czy to wystarczy, ale tutaj dużo piszą o owocach morza, może :) warto zobaczyć: http://www.facebook.com/pescanova.owoce.morza


    pozdrowka!

Przejdź do pełnej wersji serwisu