W niedzielę mój synuś kończy 12 latek. Zażyczył sobie imprezkę bez rodziców. Dzieciaki znam on też należy do tych raczej spokojnych więc jakoś obaw o nich nie mam. Zastanawiam się tylko jakie żarełko imprzygotować. Coś co mogłabym wcześniej przygotować i zostawić na stole bez ryzyka że się zepsuje. Chcę zrobić pieczone pałeczki z kurczaka ( ewentualnie smażone ) bo można jeść na zimno i ciepło, do picia mrożona herbata, zimna lemoniada i cola. Imprezka od 16.00 do 19 - sami , potem musimy położyć dziewczynki więc w planie oglądanie filmu i ewentualnie jakaś kolacyjka( może pizza, a może Wy coś podpowiecie). Tort na takie upały jakoś mi się nie widzi, jakieś pomysły co można podać zamiast?
Ostatnio robiłam pyszny serniczek na zimno z owocami. Do masy serowej dodawałam mus owocowy, aby powstały kleksy. Na wierzch owoce w galaretce - spokojnie może zastąpić tort i świetnie się sprawdzi w czasie upałów. Kiedy się kroi, powstaje rewelacyjny efekt wizualny. Dzieciom (i dorosłym) na pewno będzie smakował. Pozdrawiam, Aleex.
Co do pizzy, to pomysł jest dobry (moim zdaniem). Przepisów znajdziesz wiele, choć polecam także swój. Wychodzi rewelacyjna. Oprócz tego na imprezkę dla dzieci możesz przygotować złociste talarki z ciasta francuskiego z dowolnym farszem (dobre na ciepło i zimno), rogaliki lub ciasteczka z białego sera (uwielbiane przez dzieci), arbuzowy koszyczek lub misę z owocami. No i deser lodowy.To kilka z wielu pomysłów, które przyszły mi do głowy. Co roku robię taką imprezę dla syna, więc wiem, co lubią dzieciaki w tym wieku
zamiast tortu może "tort" ułożony z małych babeczek-mafinek czekoladowych, waniliowych, z dodatkami, im w upale nic nie grozi można z nich ułożyć coś na kształ tortu i nawet wbić świeczki :)
a muffiny można zrobić z przepisu na czekoladową ekstazę :))))))))))))))))))))) POLECAM... :))) PS.Holly- jutro znowu robię- tym razem -niespodzianka dla męża z okazji naszej rocznicy śłubu :)))
Asiek- myślę że niezły pomysłem mogą być naleśniki zawijane wg Anulkas http://wielkiezarcie.com/recipe53871.html - wypróbowałam i polecam- dzieci lubią naleśniki, a w środek można przemycić choć trochę warzyw- ja, jak zreszta można pzrzeczytać w komentarzach, w środek, oprócz składników z przepisu wkładałam również ogórka i paprykę i kroiłam to w nieco większe kawałki (kopytka) - takie - dla mnie na dwa kęsy... Zerknij na mini pizze w formie babeczki- też mogą być niezłym pomysłem na imprezę dla dzieciaków :)) (również z przepisów anulkas). Pozdrawiam
Ja bym podała tak. Jeśli chodzi o przekąski na imprezę dziecięcą to ja bym przygotowała trochę mniej zdrowej żywnośći wiadomo że dzieci uwielbiają czipsy popcorn- ja podaje go na słodko z miodem jest wyśmienity, paluszki może troszkę takich paskudów z okazji urodzin ale to zależy czy podajesz wogóle w domu. mufinki np czekoladowe, albo inne małe ciasteczka np trufle (pochwale się tu moim przepisem na trufle z biszkoptów i orzechów) może też takie kuleczki z batonów mars i płatków kukurydzianych. Myślę że dzieciaki nie będą miały ochoty na konkrety typu kurczaczek ze względu na upały, a słodkie zjedzą chętniej z łakomstwa. Oczywiście dużo dużo zimnego picia. Ale ja chyba nie zrezygnowałabym z toru może być mały aby każdy zjadł symboliczny kawałek ale jednak na urodziny to musi być tort. Tu mam 2 propozycje możę tort w kształcie piłki, albo może tort lodowy na upały idealny. świeczki i dmuchanie to bym podała na imprezę od 16-19. Co do kolacji przed tv podała bym pizz-e albo domowe hot-dogi lub hamburgery a możę skrzydełka z panierce.
Nie bardzo rozumiem w czym 12-latkowi przeszkadzaja urodziny z rodzicami.....Jak juz teraz sobie nie zyczy rodzicow na urodziny to co bedzie na 18?????Kochani chyba Swiat oszalal..albo ja jestem zbyt staroswiecka ....
To był jego pomysł a raczej propozycja bo ostatnio bawił się na takich urodzinach i szczerze mówiąc za bardzo nie nalegał. Myślę, ze bardziej od nas przeszkadzałyby mu dwie młodsze siostry , które by nie odpuściły i chciałyby z nimi siedzieć ( mamy dwa pokoje a dzieciaki mają wspólny ). Właśnie z tego względu nie oponowaliśmy, a dzięki temu młody ma większą motywację do pomocy w przygotowaniach i przemyślenia czym się będą zajmować. Poza tym jak go znam to i tak siedzieliby u syna w pokoju i tylko co jakiś czas wołaliby o picie czy jedzonko, więc skoro tak woli czemu nie. We własnym gronie będziemy świętowali dzień wcześniej więc pozostali domownicy nic nie stracą.
No i cały misterny plan trafiło. Jestem w pracyod 16.00 do 20.00 w niedzielę. Czy można wcześniej zrobić ciasto na pizzę , podobała mi się taka w formie babeczek, czy może lepiej lekko podpiec a mężuś odgrzeje, miałby łatwiej. Nigdy tak nie robiłam ale może ktoś ma doświadczenie
Doświadczenia nie mam w odgrzewaniu pizzy, ale wydaje mi się że mogłaby się za bardzo wysuszyć?????? A może lepszym pomysłem byłoby przygotować i wsadzić do zamrażarki??? i później odrazu do pieca???
I po imprezce. Zrobiłam serniczek na zimno, sałatkę owocową, paluchy serowe z ciasta francuskiego, mufinki z przepisu na czekoladową ekstazę ( pycha, niestety robiłam w nocy i nie mniałam siły wyjmować z foremek na ciepło a rano za nic nie chciały wyjść więc do podania się nie nadawały ale dzisiaj je pokruszę do pucharków i podam z bitą śmietaną i wiśniami na deser), upiekłam pałeczki z kurczaczka, wielki dzban lemoniady.. Przygotowałam pizzę. Napracowałam się a dzieciaczki zjadły tylko po kawałku sernika, wiaderko popcornu, chrupki i chipsy. Bardziej liczyła się dobra zabawa niż żarełko. Dzisiaj odpoczywam, na śniadanko pizza , na obiadek pałeczki z kurczaka :)
W niedzielę mój synuś kończy 12 latek. Zażyczył sobie imprezkę bez rodziców. Dzieciaki znam on też należy do tych raczej spokojnych więc jakoś obaw o nich nie mam. Zastanawiam się tylko jakie żarełko imprzygotować. Coś co mogłabym wcześniej przygotować i zostawić na stole bez ryzyka że się zepsuje. Chcę zrobić pieczone pałeczki z kurczaka ( ewentualnie smażone ) bo można jeść na zimno i ciepło, do picia mrożona herbata, zimna lemoniada i cola. Imprezka od 16.00 do 19 - sami , potem musimy położyć dziewczynki więc w planie oglądanie filmu i ewentualnie jakaś kolacyjka( może pizza, a może Wy coś podpowiecie). Tort na takie upały jakoś mi się nie widzi, jakieś pomysły co można podać zamiast?
Ostatnio robiłam pyszny serniczek na zimno z owocami. Do masy serowej dodawałam mus owocowy, aby powstały kleksy. Na wierzch owoce w galaretce - spokojnie może zastąpić tort i świetnie się sprawdzi w czasie upałów. Kiedy się kroi, powstaje rewelacyjny efekt wizualny. Dzieciom (i dorosłym) na pewno będzie smakował. Pozdrawiam, Aleex.
Co do pizzy, to pomysł jest dobry (moim zdaniem). Przepisów znajdziesz wiele, choć polecam także swój. Wychodzi rewelacyjna. Oprócz tego na imprezkę dla dzieci możesz przygotować złociste talarki z ciasta francuskiego z dowolnym farszem (dobre na ciepło i zimno), rogaliki lub ciasteczka z białego sera (uwielbiane przez dzieci), arbuzowy koszyczek lub misę z owocami. No i deser lodowy.To kilka z wielu pomysłów, które przyszły mi do głowy. Co roku robię taką imprezę dla syna, więc wiem, co lubią dzieciaki w tym wieku
zamiast tortu może "tort" ułożony z małych babeczek-mafinek
czekoladowych, waniliowych, z dodatkami, im w upale nic nie grozi
można z nich ułożyć coś na kształ tortu i nawet wbić świeczki :)
a muffiny można zrobić z przepisu na czekoladową ekstazę :))))))))))))))))))))) POLECAM... :)))
PS.Holly- jutro znowu robię- tym razem -niespodzianka dla męża z okazji naszej rocznicy śłubu :)))
och, Wszystkiego Najlepszego z okazji rocznicy !!!
Pięknie dziękuemy :)) :*
Asiek- myślę że niezły pomysłem mogą być naleśniki zawijane wg Anulkas http://wielkiezarcie.com/recipe53871.html - wypróbowałam i polecam- dzieci lubią naleśniki, a w środek można przemycić choć trochę warzyw- ja, jak zreszta można pzrzeczytać w komentarzach, w środek, oprócz składników z przepisu wkładałam również ogórka i paprykę i kroiłam to w nieco większe kawałki (kopytka) - takie - dla mnie na dwa kęsy...
Zerknij na mini pizze w formie babeczki- też mogą być niezłym pomysłem na imprezę dla dzieciaków :)) (również z przepisów anulkas).
Pozdrawiam
Ja bym podała tak.
Jeśli chodzi o przekąski na imprezę dziecięcą to ja bym przygotowała trochę mniej zdrowej żywnośći wiadomo że dzieci uwielbiają czipsy popcorn- ja podaje go na słodko z miodem jest wyśmienity, paluszki może troszkę takich paskudów z okazji urodzin ale to zależy czy podajesz wogóle w domu. mufinki np czekoladowe, albo inne małe ciasteczka np trufle (pochwale się tu moim przepisem na trufle z biszkoptów i orzechów) może też takie kuleczki z batonów mars i płatków kukurydzianych. Myślę że dzieciaki nie będą miały ochoty na konkrety typu kurczaczek ze względu na upały, a słodkie zjedzą chętniej z łakomstwa. Oczywiście dużo dużo zimnego picia. Ale ja chyba nie zrezygnowałabym z toru może być mały aby każdy zjadł symboliczny kawałek ale jednak na urodziny to musi być tort. Tu mam 2 propozycje możę tort w kształcie piłki, albo może tort lodowy na upały idealny. świeczki i dmuchanie to bym podała na imprezę od 16-19.
Co do kolacji przed tv podała bym pizz-e albo domowe hot-dogi lub hamburgery a możę skrzydełka z panierce.
witaj,
moje pomysly to (do wyboru)
frytki z kurczaka:
http://wielkiezarcie.com/recipe32113.html,
albo skrzydelka:
http://wielkiezarcie.com/recipe48310.html,
salatka ryzowa:
http://wielkiezarcie.com/recipe45016.html,
lub z makaronem:
http://wielkiezarcie.com/recipe56637.html,
moga tez byc kielbaski w ciescie:
http://wielkiezarcie.com/recipe43982.html
- nadzienie mozna zmienic,
lub roladki z plackow tortilla:
http://wielkiezarcie.com/recipe46317.html,
mozesz zrobic muffins lub ciasteczka, np:
http://wielkiezarcie.com/recipe10366.html,
a po Waszym powrocie na kolacje mozesz jeszcze podac pizze i tort lodowy,
na WZ nie ma przepisu, o jakim ja mysle, ale jest super prosty, wiec latwo zrobisz, trzeba upiec biszkopt lub rolade, jak tu:
http://wielkiezarcie.com/recipe52727.html,
miske wylozyc folia spozywcza, na to kawalki rolady czy biszkoptu (pokroj go na trojkaty, waskim szpicem w dol miski), mozesz nasaczyc sokiem, a na to 2-3-4 rodzaje lodow, mozesz do nich dodac owoce (truskawki, maliny) lub orzechy np. laskowe, gore miski przykryj okraglym biszkoptem, to ma byc w zamrazalniku, gdy chlopcy jedza pizze, Ty wyciagasz tort, odwracasz do gory nogami, polewasz czekolada lub inaczej dekorujesz i podajesz...
mam nadzieje, ze zrozumialas,
pozdrawiam serdecznie
Nie bardzo rozumiem w czym 12-latkowi przeszkadzaja urodziny z rodzicami.....Jak juz teraz sobie nie zyczy rodzicow na urodziny to co bedzie na 18?????Kochani chyba Swiat oszalal..albo ja jestem zbyt staroswiecka ....
To był jego pomysł a raczej propozycja bo ostatnio bawił się na takich urodzinach i szczerze mówiąc za bardzo nie nalegał. Myślę, ze bardziej od nas przeszkadzałyby mu dwie młodsze siostry , które by nie odpuściły i chciałyby z nimi siedzieć ( mamy dwa pokoje a dzieciaki mają wspólny ). Właśnie z tego względu nie oponowaliśmy, a dzięki temu młody ma większą motywację do pomocy w przygotowaniach i przemyślenia czym się będą zajmować. Poza tym jak go znam to i tak siedzieliby u syna w pokoju i tylko co jakiś czas wołaliby o picie czy jedzonko, więc skoro tak woli czemu nie. We własnym gronie będziemy świętowali dzień wcześniej więc pozostali domownicy nic nie stracą.
No i cały misterny plan trafiło. Jestem w pracyod 16.00 do 20.00 w niedzielę. Czy można wcześniej zrobić ciasto na pizzę , podobała mi się taka w formie babeczek, czy może lepiej lekko podpiec a mężuś odgrzeje, miałby łatwiej. Nigdy tak nie robiłam ale może ktoś ma doświadczenie
Doświadczenia nie mam w odgrzewaniu pizzy, ale wydaje mi się że mogłaby się za bardzo wysuszyć??????
A może lepszym pomysłem byłoby przygotować i wsadzić do zamrażarki??? i później odrazu do pieca???
I po imprezce. Zrobiłam serniczek na zimno, sałatkę owocową, paluchy serowe z ciasta francuskiego, mufinki z przepisu na czekoladową ekstazę ( pycha, niestety robiłam w nocy i nie mniałam siły wyjmować z foremek na ciepło a rano za nic nie chciały wyjść więc do podania się nie nadawały ale dzisiaj je pokruszę do pucharków i podam z bitą śmietaną i wiśniami na deser), upiekłam pałeczki z kurczaczka, wielki dzban lemoniady.. Przygotowałam pizzę. Napracowałam się a dzieciaczki zjadły tylko po kawałku sernika, wiaderko popcornu, chrupki i chipsy. Bardziej liczyła się dobra zabawa niż żarełko. Dzisiaj odpoczywam, na śniadanko pizza , na obiadek pałeczki z kurczaka :)