Dziś u nas schabowy, ziemniaczki z wody i fasolka szparagowa z bułką tartą. Do tego kiszony ogórek, i sałatka z pomidorków bananowych i atos z dodadtkami. Rosół drobiowo-wołowy z makaronem.
rosół drobiowo-wołowy z makaronem i kotlet z drobiu i schabu-do wyboru z ziemniakami i karustką pekińską ze śmietaną,do picia kompot z żółtych śliwek jabłka i porzeczek
Aż muszę podzielić się informacją o moim obiedzie : gotowane ziemniaki ze skwarkami i zsiadłym mlekiem.....pyszności.....całe wieki już tego nie jadłam..... .
Skawreczki były z podlaskiej słoniny, która jeszcze niedawno biegała po ciocinym chelwiku, a na imię miała Bandytka :-)))))) , natomiast z mleka od łaciatej Zuli zdjęłam najpierw śmietanę, połowę mleka wypiłam, a resztę zostawiłam na kwaśne......, ale to był smakowity obiad....
We wtorek makaron w sosie serowo-brokułowo-śmietanowym, a wczoraj barszcz biały z kiełbasą i jajkiem i dobieranymi ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką.
Moi lubią- taki z pulpecikami z mielonego. Po prostu mnie się znowu trzustka buntuje, więc muszę dietetycznie ( a tak bym zjadła mizerii- nie jadłam od pół roku).
Rany ... "zupa z dyni z zacierkami, na mleku" nigdy nie jadłam, ciekawe jak smakuje. Ale kojarzy mi się z Pawlakiem z "Sami swoi" ... tam własnie taką zupę zapragnął Jaśko, czyli wygnany do Ameryki brat. hahaha
no cóż ... ja bardzo lubię zupy mleczne i jest ona zblizona w smaku do klusek lanych na mleku ale przez dodanie dyni zyskuje dodatkowe punkty na smaku :) polecam , mnie bardzo smakuje !
Klara zjadla zupe przed dodaniem ogórków kiszonych, więc miała koperkową. Mąż zjadł przed pracą czyli załapał się tylko na zupę, ex przyjechał po południu- dostał chilli a ja z Młodymi zjadłyśmy pełen obiad. :)
Ja-barszczyk czerwony zabielany z ziemniakami i skrzydełka z piekarnika, chłopcy- tortille z kurczakiem z sosem (sos z Lidla- tydzień meksykański) i sałatka z lodowej, ogórka, papryki i szczypioru.
kostka z mintaja z sosem serowo-brokułowym, ziemniaki, kalafior z bułką i masłem i siekantus z pekinki, pomidorów z ogródka, papryki, rzodkiewki i ogórka.
Piekę go na butelce z piwem .Warto go upiec bo jest fantastyczny piwa nie czuć w smaku a powoduje ono ze kurczak jest soczysty i ma pyszna chrupiaca skorkę . Robię go podobnie jak natalka 1 http://wielkiezarcie.com/recipe59570.html tyle że używam dużego piwa (zazwyczaj żywiec 0, 5 l na kolo 1, 2 kg kurczaka ) i piekę w 180 st. :)
Piekę go na butelce z piwem .Warto go upiec bo jest fantastyczny piwa nie czuć w smaku a powoduje ono ze kurczak jest soczysty i ma pyszna chrupiaca skorkę . Robię go podobnie jak natalka 1 http://wielkiezarcie.com/recipe59570.html tyle że używam dużego piwa (zazwyczaj żywiec 0, 5 l na kolo 1, 2 kg kurczaka ) i piekę w 180 st. :)
Pati, w komentarzach piszą, że piwo nie chce się ulewać z butelki. Jak jest u Ciebie? Dolewasz (jak proponują niektórzy) wodę do butelki podczas pieczenia? A może odlewasz pół butelki i podczas pieczenia polewasz piwem? Dużo piwa zostaje w butelce? (przeczytałam, że kto pyta, nie błądzi - dlatego pozwoliłam sobie na garść zapytań).
Nie polewam , piwo bardzo powoli sie ulewa z butelki po upieczeniu zostaje ponad połowa . Kiedy piwo jest pełne ma mozliwosc kipieć i regularnie polewac kurczaczka ktory przez to jest soczysty i ma chrupiaca skorke , myśle że ważne sa tez opary z piwa . Ja nigdy nie polewam tego kurczaka i zawsze wychodzi super soczysty :)
dziś było pomidorowo.. bardzo udana zupa śliwkowa z pomidorami własnego pomysłu oraz krajanka szeroka z sosem pomidorowym który oparłem na potrawie włoskiej pasta alla vesuviana..
To zdjęcie z forum też możesz dodać do przepisu - bardzo apetyczne :)
Ja w ubiegłym tygodniu robiłam kabaczka faszerowanego pieczarkami, cebulą, tuńczykiem, serkiem śmietankowym w sosie pomidorowym - też wyszło ciekawie :)
Ja też mam zamiar upiec w najbliższym czasie (jak wróce z urkopu) takiego fileta z kostką i oliwą, myślę że będzie soczysty i pyszny, zastanawiałam się z czym go podać i podoba mi się ten Twój zestaw Makusiu. Pozdrówka
dziś było po japońsku.. autentyczna zupa miso i sałatka z wodorostów wakame.. okropnie mało kalorii i ciekawy typ sytości, że o smaku umami w tzw. ustach nie wspomnę..
Ziemniaczki puree, surówka z pekinki z pomidorami bananowymi (z ogródka), fasolka mamut (z ogródka) z wody z masłem i bułką tartą oraz przepyszne fileciki z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe28369.html
20 dag wieprzowiny, 20 dag wołowiny, 1 cebula, 1 jajko, 10 dag mąki, 10 dag bułki tartej, 1/2 ł gałki, 100 ml śmietany, 10 dag masła;
wymieszać bułkę ze śmietaną i 100 ml wody, odstawić na 5 minut; mięso zemleć z cebulą, posolić, dodać gałkę, dodać bułkę ze śmietaną, jajko, wymieszać, zrobić kulki; obtoczyć w mące i smażyć na maśle;
proponuję spróbować; czasem nie smażę, tylko piekę je w piekarniku;
Cudnie mają cebulę zrumienioną. Uwielbiam pierogi ruskie z taką okrasą :) Muszę wyciągnąć z zamrażarki swój zapas - chyba się ostały jeszcze jakieś dwa woreczki :)
No nie pościgam się z Tobą, bo moje obiadowe placki wciąz leżą na aparacie i niestety nie są takie fotogeniczne. Przepysznie niezdrowo wygląda ten Twój obiad! Zjadłabym z porządną dokładką!
Dziś i jutro fasolka po bretońsku z chlebem lub ziemniakami. Nagotowałam cały gar więc reszta do zamrożenia, będzie jak znalazł na obiad w dni kiedy nie będzie czasu na gotowanie.
Zapraszam na odgrzewki - jedna nadplanowa porcja czeka w lodówce na jutro. Przepis skrzętnie zanotowany - nie nalezy do tych, które odżałuje się, gdy się zapomni o składnikach i proporcjach :)
Poniedzialek: Lane kluski na rosole (zreszta chyba jak zawsze u mnie w poniedzialek :), na drugie frytki, kotleciki zdrobiowe i sałatka z czerwonej kapusty.
Wtorek: Zupa kalafiorowa, na drugie makaron swiderki w sosie serowo - pieczarkowym
Sroda: Zupa ogórkowa z ryzem, na drugie kopytka, gulasz z szynki i buraczki
Czwartek: Zupa pomidorowa z ryzem i drugie danie to samo co wczoraj bo zostalo :)
mam takie pytanie moze nie powinnam tu zadawac ale chodzi mi o to ze jak robilamwczoraj zupke pieczarkową to ile ona moze stac w lodówce... myślicie ze jutro jeszcze będzie dobra....
Risotto z wołowiną i warzywami lub ziemniaki z koprem, kiełbasa smażona na jeża z cebulką i fasolka szparagową.z bułeczką na masełku.Do picia herbata z cytryną.
Spaghetti z włoskimi grzybami w oliwie
Prażone
kopytka,sos pieczarkowy i duszona kapusta z boczkiem, kiełbasą i papryką.
Zupa na winie , co się pod rękę nawinie to do gara , bo zaraz wyjeżdzam.
Zupka cebulowa z grzankami,udka w ciescie,ziemniaczki i sałata z pomidorów i cebulki;)
Kotlety a'la gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki.
Czym się różnią włoskie grzyby od polskich?
Może paszportem
pewnie ceną
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki i pulpetami:)
Dziś i jutro czysty barszcz i pierogi ruskie, oczywiście ciasto wg przepisu Halinki.
Wczoraj nugetsy wg Wkn+ziemniaczki+surówka z pekinki
Dzisiaj gołąbki bez zawijania+ziemniaczki+surówka z pekinki
jajko sadzone , ziemniaki , fasolka szparagowa
Sałata z pieczonym na rożnie kurczakiem, i kompot z brzoskwiń.
Dzisiaj poza domem ..Knysza z gyrosem : P
Resztka kapuśniaku i pstrągi z patelni.... mniam alem się obżarła:)
Dziś spagetti w sosie pomidorowym ze świeżą bazylią i piersią kurczaka.
Jutro kotlety mielone, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką i cebulą z majonezem, ogórek kiszony i moja surówka "siekantus".
Kurczak w potrawce z marchewką
Wczorajsza zupa pomidorowa z ryzem, udka pieczone z ziemniakami i mizeria.
Makaron pełnoziarnisty z sosem brokułowo-czosnkowym... mniam!!!
Zupa jarzynowa, knedle z śliwkami polane jogurtem naturalnym i oprószone cukrem:)
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki i ogórek kiszony.
zupa ogórkowa i ruskie pierogi:)
Sos grzybowy, ziemniaki i jaja na twardo, ryba ( dorsz) z piekarnika i surówka z kiszonej kapusty.
kotlety po bawarsku z ziemniaczkami
Ryba, zmieniaki zapiekane i surowka z kapusty kiszonej. Na deser gofry domowe z owocami i smietana
leczo z pieczywem
Łosoś pieczony w folii z oliwkami i kaparami
Dekoracja profesjonalna...gratulacje.
Zurek z jajkiem i pieczywem, placki ziemniaczane.
Dziś resztki: zupy jarzynowej, knedli z śliwkami i kopytek z sosem i kapustą, więc nic nie gotuje tylko odgrzeje.
leczo i gulasz drobiowy z ziemniakami i buraczkami
zupa pieczarkowa , leniwe z sosem śliwkowym
Skrzydełka po diabelsku i pieczone ziemniaki.
Klopsy wieprzowo- drobiowe, ziemniaki i sałatka z buraczków (na zimno)
Dziś u nas schabowy, ziemniaczki z wody i fasolka szparagowa z bułką tartą. Do tego kiszony ogórek, i sałatka z pomidorków bananowych i atos z dodadtkami. Rosół drobiowo-wołowy z makaronem.
rosół drobiowo-wołowy z makaronem i kotlet z drobiu i schabu-do wyboru z ziemniakami i karustką pekińską ze śmietaną,do picia kompot z żółtych śliwek jabłka i porzeczek
Filety z mintaja, ziemniaki z koprem, mizeria lub surówka z kiszonej kapusty do wyboru.Makowiec na deser i kompot wiśniowy do picia.
ziemniaki zkoperkiem, karczek panierowany , ogórek gruntowy z sosem koperkowo - ziołowym
Rosól z mzkaronem, żiemniaki, szynka nadziewna śliwką w sosie własnym do tego colesław.
Piatek - frytki i jajko sadzone
Sobota - prażonki na ognisku u rodziców
Niedziela i poniedziałek: kluski śląskie, gulasz wieprzowy, mizeria lub sałata ze śmietaną
sobota: żeberka w sosie pomidorowo-fasolowym
niedziela: jajecznica z lisiczką
dziś: jeszcze nie wiadomo :)
a co Ci biedna lisiczka zawiniła że zrobiłaś z niej jajecznice??
Wlazła mi do koszyka :D
już wiadomo:
Mamut z sosem pomidorowo-orzechowym (z ryżem lub bez, jak kto wolał :))
Pomidorowa Niebieskiej Różyczki
Niedziela: ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy, kalafior z wody lub mizeria.
Dziś: Ziemniaki odsmażane, jajko sadzone, ogórki chili z słoika lub knedle lub pierogi odsmażane
( zapas z zamrażarki) i reszta zupy jarzynowej.
Wczoraj i dzisiaj..po weselnym balowaniu tylko.......rosołek..;)))
rosół od wczoraj i pizza z kurczakiem,papryką,cebulką,pieczarkami i mozzarella
Pieczone udka z makaronem i sosem własnym
moje ulubione placki ziemniaczane :)
Narobiłaś mi smak nimi ..
U mnie rolady faszerowane ,kluski i buraczki.
Wieki nie jadłam ja lubie z przeciśniętym ząbkiem czosnku na wierzchu zamiast cukru. Koniecznie muszę zrobić.
Przypomniałaś smak dzieciństwa..;)
Aż muszę podzielić się informacją o moim obiedzie : gotowane ziemniaki ze skwarkami i zsiadłym mlekiem.....pyszności.....całe wieki już tego nie jadłam..... .
Skawreczki były z podlaskiej słoniny, która jeszcze niedawno biegała po ciocinym chelwiku, a na imię miała Bandytka :-)))))) , natomiast z mleka od łaciatej Zuli zdjęłam najpierw śmietanę, połowę mleka wypiłam, a resztę zostawiłam na kwaśne......, ale to był smakowity obiad....
Leczo
Jutro kurczak z fasolką szparagową i frytkami pycha :)
niedziela: karkówka z grila z sałatką
dziś: zupa kalafiorowa
knedle ze śliwkani lub kopytka z masełkiem i cukrem
Wczoraj resztka klusek śląskich albo makaron gruby z gulaszem i mizeria
Dziś i jutro kotlety mielone ziemniaczki i surówka z kiszonych ogórków
zupa z czerwonej soczewicy
Ale super uśmiechnięta zupa! Cudo :)
U nas dziś reszta wczorajszej fasolki mamuciej w sosie pomidorowo-orzechowym.
Wczoraj pomidorowa z domowego przecieru , tortilla.
Dziś zupa jarzynowa , zapiekanka ziemniaczana z beszamelem .
Najmłodsza: indyk z warzywami, mąż: barszcz biały, Młode:krupnik i naleśniki, ja: gotowany indyk i fasolka szparagowa.
Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami.
Poniedziałek:kopytka, gulasz wołowy , kapusta zasmażana z grzybami suszonymi.
Wtorek: spaghetti bolognese.
Środa: Kotlety z piersi, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej, papryki, pomidorów i ogórka.
Ja krupnik , maż ziemniaczki duszone z grzybami, a synek bułki z serem i bilet na mecz do Gdańska.
Pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem, krokiety z kapustą i pieczarkami
u mnie również pomidorowa ze świeżych pomidorów , również z makaronem - typu świderek :)
Ja krupnik , maż ziemniaczki duszone z grzybami, a synek bułki z serem i
Oj to tym biletem będzie musiał cieszyć cię do póżnych godzin nocnych haha ale wrażenia na pewno nie zapomnianebilet na mecz do Gdańska.
Wrażenia miał super, własnie niedawno wrócił . Do biletu doszedł hotel .
Barszcz biały z kiełbasą dla panów a dla mnie kukurydza gotowana.
A u mnie pomidorowa z lanym ciastem i kukurydza :)
Bardzo lubię kukurydzę i jak jest sezon to go wykorzystuje na maksa. Już nawet nie wiem ile jej zjadłam w tym roku.
Ja także jak tylko moge to zajadam się kukurydzą :)
ryż z sosem meksykańskim
Ogórkowa i gołąbki z ryżem + sos grzybowy.
bigos z cukini z kiełbasą pieczarkami i papryką
Pieczona karkówka http://wielkiezarcie.com/recipe28703.html z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem
U mnie zupa ziemniaczana, nalesniki ze serem odsmazane na maselku.
Szynka w sosie, ziemniaki, kapusta kiszona z grzybami
Pieczone udka, ziemniaki, kapusta z koperkiem i boczkiem.
We wtorek makaron w sosie serowo-brokułowo-śmietanowym, a wczoraj barszcz biały z kiełbasą i jajkiem i dobieranymi ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką.
zupa pomidorowa z ryżem i packi ziemniaczane z gulaszem po węgiersku
Ja- zupa marchewkowo-groszkowa i pstrąg z piekarnika, chłopcy- zupa a,la gulaszowa (bo z piersi kurczaka).
Dla Miłego makaron z sosem gorgonzola. A dla mnie? Jeszcze nie wymyśliłam (nie mogę przekonać się do pleśni...)
Mielone, ziemniaki, szparagówka z bułką na maśle.
Wczoraj i dziś zupa pomidorowa z makaronem i chińszczyzna z ryżem
Makaron świderki z bialym serem , cukrem , posypany cynamonem
Langosze , duszone udka z kurczaka i ogórki curry.
Dzisiaj smażone ziołowe ziemniaczki, papryka konserwowa, jajko sadzone lub kotlet mielony do wyboru i herbata z cytryną do picia.
Ja- krupnik i pstrąg z piekarnika, chłopaki- kluski na parze z sosem z karkówki i michą mizerii.
Czy tylko kobiety lubią krupnik przecież to taka pyszna zupka ja tez gotuje tylko dla siebie, bo chłopaki nie ruszą ?
Moi lubią- taki z pulpecikami z mielonego. Po prostu mnie się znowu trzustka buntuje, więc muszę dietetycznie ( a tak bym zjadła mizerii- nie jadłam od pół roku).
Witaj w klubie u mnie wątroba ,a pęcherzyk zółciowy fruwa w zaświatach.
Indorka mielonego z warzywami :)
Przepisik poproszę:)
O masz, przepisik. Na razie zanotowałam skrupulatnie składniki i proporcje. Postaram się jutro wklepać całą resztę i udostępnić :)
Już wysyłam buziaczka dla Ciebie... wygląda smacznie i dietetycznie;)
Sola z folii, surówka z marchwi i chrzanu,dla Zuzi buraczki zamiast surówki i ziemniaczki, a chłopcy mielone , ziemniaki i ogórki kiszone.
Poniedzialek: zupa kalafiorowa i nalesniki z serkiem białym polane polewa toffi
wtorek: zupa ogorkowa z ryzem, na drugie gołabki z sosem pomidorowym i chlebem / ziemniakami
środa: zupa pomidorowa z ryzem (bo zostal z wtorku ;) , paleczki z kurczaka z piekarnika, ziemniaki i mizeria
czwartek: krupnik, ziemniaki, gulasz z karczku z pieczarkami i buraczki
piatek: znowu kalafiorowa i gołąbki (zapas z zamrazalki :) z ziemniakami (brak weny w zupach wiec powtorka)
sobota: zalewajka i spagetti
no to nadrobilam braki z tygodnia w watku :)))
Podziewiam za to ze gotujesz codziennie inna zupe. Ja zawsze gotuje hurtowo na dwa dni :)
Czasami tez gotuje zupy na dwa dni :)
dziś były do wyboru dwie zupki :
mąż wybrał pomidorową ze świeżych pomidorów ze świderkami
a ja zupkę z dyni na mleku z zacierkami
Rany ... "zupa z dyni z zacierkami, na mleku" nigdy nie jadłam, ciekawe jak smakuje. Ale kojarzy mi się z Pawlakiem z "Sami swoi" ... tam własnie taką zupę zapragnął Jaśko, czyli wygnany do Ameryki brat. hahaha
no cóż ... ja bardzo lubię zupy mleczne i jest ona zblizona w smaku do klusek lanych na mleku ale przez dodanie dyni zyskuje dodatkowe punkty na smaku :) polecam , mnie bardzo smakuje !
U mnie smakuje dzieciństwem jeszcze kilka lat temu mama mi ugotowała , w Jej wykonaniu jest najlepsza na swiecie.
Piątek: domowe fishburgery z sosem koperkowym , sałatą i pomidorem.
Sobota: kluski na parze z czekoladą i jagodami.
Klara: zupa koperkowa, Mlode i ja: zupa ogorkowa i chilli con carne, mąż: zupa ogórkowa (przed pracą), exmąż: chilli con carne. Na deser lody waniliowe zrobione wczoraj.
Nie mów, że w czasie pracy maż stał się exem? ;)
Gotujesz dla każdego coś innego?
Klara zjadla zupe przed dodaniem ogórków kiszonych, więc miała koperkową. Mąż zjadł przed pracą czyli załapał się tylko na zupę, ex przyjechał po południu- dostał chilli a ja z Młodymi zjadłyśmy pełen obiad. :)
Dziś były papryki faszerowane mięsem, ryżem i żóltym serem. Dla synka naleśniki z śliwkową nutella i białym serem z jogurtem.
zupa fasolkowo- pomidorowa , gyros, frytki , sosik czosnkowy, sałatka(sałata lodowa, pomidory , cebulka, sos koperkowo-ziołowy)
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, duszona kapusta kiszona i ziemniaczki z koperkiem.
Wczoraj prażonki - pieczonki - duszonki (jak kto woli nazywać)
Dziś rosół z makaronem (oj dawno nie było), ziemniaki, kotlet schabowy i biała kapusta duszona na gęsto ze skwareczkami z boczku
Ja-barszczyk czerwony zabielany z ziemniakami i skrzydełka z piekarnika, chłopcy- tortille z kurczakiem z sosem (sos z Lidla- tydzień meksykański) i sałatka z lodowej, ogórka, papryki i szczypioru.
pizza domowa
Dziś moje pieczonki: http://wielkiezarcie.com/recipe65626.html
do popicia zimny kefirek. Mniam! :)
Gulasz wieprzowy , ziemniaki , jarzynka z buraczków, surówka z marchewki z majonezem , kompot jabłkowy
Piersi z grilla, ziemniaki zapiekane z ziołami, sos tzatziki.
Grule, schab pieczony w ziołach, surówka z białej kapusty z sosem Colesław. Na deser ...za jakieś 2 godziny będę francuskie koperty z brzoskwiniami.
Pomidory faszerowane mięsem, ryż i sos śródziemnomorski
Rosół
Wczoraj schab w sosie pieczarkowo-paprykowym, kasza jęczmięnna i zasmażana czerwona kapusta.Do picia sok z czarnej porzeczki.
Dzisiaj kurczak pieczony, ziemniaki i buraczki, do picia sok pomarańczowy.
Rosół, kaczka z jabłkami,ziemniaki, surówka z pekińskiej, kompot wieloowocowy, na deser ciasto ze śliwkami.
Kotlety mielone , ziemniaki, buraki zasmażane.
Taki sam zestaw ,tylko zamiast buraków mizeria.
Omlet cebulowy z fasolką :)
knedle pieczone ze śliwkami w/g mojego przepisu :) z sosem waniliowym
Bigos ze słodkiej kapusty, pieczywo no i oczywiście przepyszne dobrze schłodzone piwo (moje ulubione "dębowe")
Bahusku zostało co na dziś?? wpadne na ten bigosik .... a zwłaszcza na Dębowe hahaha
Kotlety z piersi z pieczarkami i serem, ziemniaki, ogórki kiszone.
Placki z cukinii , zupa ogorkowa z ryżem
Zupa pomidorowa z klopsikami i makaronem.
pół wędzonej makreli, pomidor, szklanka soku warzywnego
Kurczak duszony i surówka z brokułami.
Kabaczek w sosie pomidorowym, faszerowany pieczarkami, cebulą i serkiem śmietankowym - właśnie siedzi w piekarniku :)
kostka z mintaja z sosem serowo-brokułowym, ziemniaki, kalafior z bułką i masłem i siekantus z pekinki, pomidorów z ogródka, papryki, rzodkiewki i ogórka.
Ziemniaki z kurczakiem i sosem śmietanowo-ziołowym oraz buraczkami
barszcz biały
Wróciłam ze sklepu, przeszukałam naszą :-) stronę i już wiem:
Gulasz kurczakowo-pieczarkowy
z lekkimi modyfikacjami, bo... nie mam pieczarek :D
(hmmm.. jakoś nie idzie mi wklejanie aktywnych linków)
Zupa koperkowa , kurczak na butelce
Zupa koperkowa , kurczak na butelce
PATI, z jakiego przepisu korzystasz piekąc tego kurczaka? Dodajesz wino, piwo czy wodę? Przymierzam się do przygotowania kuraka tym sposobem.Piekę go na butelce z piwem .Warto go upiec bo jest fantastyczny piwa nie czuć w smaku a powoduje ono ze kurczak jest soczysty i ma pyszna chrupiaca skorkę . Robię go podobnie jak natalka 1 http://wielkiezarcie.com/recipe59570.html tyle że używam dużego piwa (zazwyczaj żywiec 0, 5 l na kolo 1, 2 kg kurczaka ) i piekę w 180 st. :)
Piekę go na butelce z piwem .Warto go upiec bo jest fantastyczny piwa nie
czuć w smaku a powoduje ono ze kurczak jest soczysty i ma pyszna chrupiaca
skorkę . Robię go podobnie jak natalka 1
http://wielkiezarcie.com/recipe59570.html tyle że używam dużego
piwa (zazwyczaj żywiec 0, 5 l na kolo 1, 2 kg kurczaka ) i piekę
w 180 st. :)
Pati, w komentarzach piszą, że piwo nie chce się ulewać z butelki. Jak jest u Ciebie? Dolewasz (jak proponują niektórzy) wodę do butelki podczas pieczenia? A może odlewasz pół butelki i podczas pieczenia polewasz piwem? Dużo piwa zostaje w butelce? (przeczytałam, że kto pyta, nie błądzi - dlatego pozwoliłam sobie na garść zapytań).
Nie polewam , piwo bardzo powoli sie ulewa z butelki po upieczeniu zostaje ponad połowa . Kiedy piwo jest pełne ma mozliwosc kipieć i regularnie polewac kurczaczka ktory przez to jest soczysty i ma chrupiaca skorke , myśle że ważne sa tez opary z piwa . Ja nigdy nie polewam tego kurczaka i zawsze wychodzi super soczysty :)
Pyszny indorek od Wkn http://wielkiezarcie.com/recipe70659.html i kompot jabłkowo-brzoskwiniowy.
Zupa szczawiowa, mielone, ziemniaki i sałatka ogórkowa z kurkumą.
Chłopcy- barszcz biały na boczku i kiełbasie i placki ziemniaczane(ale bym zjadła), ja- rosól i bób- buuuu!
Żurek z kiełbasą i ziemniakami, dla mnie i Maleństwa pulpety gotowane w sosie pomidorowym + ziemniaki.
Dzisiaj zupa pomidorowa z ryzem i biała kiełbasa , a na jutro biorę się za moczenie grochu ,to dla panów ,a co ja zjem to jeszcze nie wiem .
Wątróbka pieczona z cebulką.
Sobota i niedziela smakołyki weselne
Poniedziałek: leczo
Wtorek: gulasz, kasza lub ziemniaki, pikle i sałatka z cukini, fasolka z wody.
Środa: ziemniaki odsmażane, jajko sadzone, sałata z śmietaną dla panów a dla nas wegetariańskie risotto z warzywami.
Czwartek: makaron zapiekany z szynką i serem żółtym i sałata mieszana z pomidorem, ogórkiem, papryką, cebulą z winegretem.
Piątek: barszcz ukraiński, placki z cukinii i/lub cukinia panierowana.
gulasz wieprzowy z marchewką i papryką, wczoraj z kaszą i kiszonym ogórkiem, dziś z ziemniaczkami i mizerią
dziś było pomidorowo.. bardzo udana zupa śliwkowa z pomidorami własnego pomysłu oraz krajanka szeroka z sosem pomidorowym który oparłem na potrawie włoskiej pasta alla vesuviana..
Ryba pieczona, ziemniaki, ogórki kiszone.
pizza... na telefon
Kotleciki z polędwiczki z sałatą
Tagiatelle po bolońsku
Poniedzialek: lane kluski na rosole, na drugie frytki i kotlety schabowe
Wtorek: Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, rolady z sosem i kapusta modra
Sroda: To samo co wczoraj tylko zamiast ziemniakow kluski slaskie
Czwartek: Zupa ogorkowa z ryzem, kluski slaskie z sosem pieczarkowym i surowka
Piatek: Zurek z jajkiem i ziemniakami, papryka faszerowana miesem, ziemniaczki i mizeria
Sobota: Wczorajszy zurek tylko dzisiaj jeszcze z kielbaska a na drugie nalesniki z nutella
Dziś na obiad będą prażonki ale takie w specjalnym garnku na ognisku, właśnie wychodzimy do rodziców. Trzeba wykorzystać ostatni piękny wekend lata
Langosze z czym kto chce, ja chyba zjem z dżemem.
gyros z karczku, ziemniaczki z koperkiem i fasolka szparagowa
Niedziela: tortille z kurczakiem, sałatą lodową, pomidorem i sosem tzatziki. Dla mnie i Maleństwa zupa ogórkowa z ziemniakami plus kotlet z kurczaka.
Wczoraj, z powodu lenistwa : hot dogi:)
Makaron tri colore z sosem mięsnym z szynki, moja kapusta pekińska zasmażana. Mąż zamiast makaronu kasza jęczmienna.
Rosół z makaronem, kotlety schabowe, ziemniaki z koperkiem i surowka z czerwonej kapusty.
Zupa krem z warzyw z groszkiem ptysiowym, skrzydełka faszerowane, ziemniaki, fasolka i mizeria
Do popicia piwo.
Ale pychotka, a zdjecia piękne:)
Krokiety z barszczem czerwonym z a mąż fasolkę po bretońsku
Pomidorowa z ryżem, a na kolację- papryki faszerowane (przepis Olusi)- cóż, Najlepszy się chwilowo odchudza....
Izuś jak tam papryczki smakowały? Ale mnie naszła na nie ochota. Teraz papryki tanie jak barszcz, więc pewnie też zrobię niebawem :)
A ja mam lenia od rana wiec maz zje dzisiaj zaskorniki z zamrazarnika, bedzie to fasolka po bretonsku. Dla dzieci nalesniki ze serem.
Wczoraj robilam skrzydelka na grilu w sosie BBQ do tego ziemniaczki z ziolami i surowka z kapusty wloskiej wg Rozyczki.
Żurek z boczkeim,kiełbaską i jajkiem,na drugie leniwe z sosem malinowo-truskawkowym
Bigos z białej kapusty z mięsem i pomidorami, dla mnie i Maleństwa zupa-krem brokułowa z kurczakiem.
Sobota: Reszta barszczu ukraińskiego, ziemniaki, mizeria dla nas paluszki rybne dla reszty wątróbka drobiowa z cebulką.
Niedziela: rosół z makaronem, ziemniaki z koperkiem, udka z pieca i mizeria.
Poniedziałek: ziemniaki z koperkiem , ryba panierowana, surówka z marchwi i jabłka a u siostry gołąbki inaczej.
Dziś na obiad pulpeciki w sosie paprykowo - pieczarkowo - serowym, do tego ziemniaki i fasolka szparagowa
Zupa ogórkowa z ziemniakami lub resztki wczorajszego bigosu.
U mnie tez zupa ogorkowa z ziemniakami i nalesniki ze serem.
Zupa pomidorowa z ryżem lub makronem i szponder gotowany z zupy z chlebem i musztardą.
A u nas krokiety z pieczarkami.
U nas zupa pomidorowa z ryżem , pierogi z mięsem
Papryka faszerowana z sosie pomidorowym
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Dziś i jutro cukienie-olbrzymy z ogródka z farszem z ryżu, mięsa, pieczarek z żółtym serem i ziołami - Pycha.
A oto przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe70113.html
To zdjęcie z forum też możesz dodać do przepisu - bardzo apetyczne :)
Ja w ubiegłym tygodniu robiłam kabaczka faszerowanego pieczarkami, cebulą, tuńczykiem, serkiem śmietankowym w sosie pomidorowym - też wyszło ciekawie :)
kapuśniak ze śliwkami
łopatka po birmańsku z ziemniakami, niezwykle osobliwy smak, który niedługo zaprezentuję tylko muszę dopracować
ziemniaki dlatego że mam dosyć ryżu ostatnio
Mielone z ziemniakami i marchewka na slodko lub salatka z pomidorow,ogorka,rzodkiewek.
Na deser ciasto puszek z malinami lub gofry z bita smietana i owocami-dzemem
Kawałki kurczaka macerowane kostką rosołową,( podpatrzone na jednej z reklam tv) i usmażone , podane z sałatą mieszaną i sosem czosnkowym..pycha:)
Ja też mam zamiar upiec w najbliższym czasie (jak wróce z urkopu) takiego fileta z kostką i oliwą, myślę że będzie soczysty i pyszny, zastanawiałam się z czym go podać i podoba mi się ten Twój zestaw Makusiu. Pozdrówka
Z ciekawości zrobiłam i nie żałuję, naprawdę smaczny:)
Parówki w cieście francuskim z cebulą i czysty barszcz czerwony.
Ależ smakowicie wygląda...mmmniammmmmmmmm;)
Grochówka , nalesniki
ziemniaki z kotletem z piersi kuczaka i fasolką
Ryż z jabłkami oraz kompot
Schab zapiekany w ponierce czosnkowej i ziolami + ziemniakami + kapusta gotowana na deser jablecznik
Dziś i jutro zupa ogórkowa z ryżem.
Wtorek: zupa jesienna z makaronem,klopsiki w sosie koperkowym, ziemniaki, sałata z śmietaną, fasolka szparagowa z wody.
Środa: papryki i cukinie faszerowane ryżem i mięsem podane z sosem pomidorowym.
Czwartek: kluski śląskie, żeberka z sosem, surówka z czerwonej kapusty.
Rosołek z lanym ciastem i gołąbki z sosem pomidorowym.
Wczoraj : kotlet mielone, ziemniaki z koperkiem, kapusta z boczkiem lub marchewka zasmażana.
Dzisiaj: spaghetti bolognese.
Placki ziemniaczane po wegiersku, dla dzieci zupa ogorkowa i kluseczki smietankowe.
Zupa ogórkowa, wątróbka wieprzowa z cebulą i chleb.
Dopisano 11-09-22 17:35:58:
Barszcz czerwony wiejski wg babci Różyczki
krokiety ziemniaczane z kurkami,kotlet schabowy w ziołowej panierce i salsa pomidorowo-paprykowa
no..i grochówka z wczoraj
dziś było po japońsku.. autentyczna zupa miso i sałatka z wodorostów wakame.. okropnie mało kalorii i ciekawy typ sytości, że o smaku umami w tzw. ustach nie wspomnę..
Gulasz z podgrzybków z ziemniakami
Wczoraj pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaki lub kasza do wyboru, mizeria i pulpety w sosie.
Dzisiaj zupa szczawiowa z ryzem i jajkiem, na drugie golabki z ziemniakami lub chlebem do wyboru.
Krupnik na skrzydełkach, na drugie ziemniaki, rolady z sosem i mizeria.
Dziś resztka ogórkowej z ziemniakami, ziemniaki z wody z masełkiem, fasolka mamut z ogródka z bułką i masłem i jajko sadzone.
U nas dzisiaj piersi z kurczaka z ananasem, zjedliśmy z ryżem i sałatką z pomidorów.
u nas naleśnikowa "szarlotka" w stylu SOuth Beach :)
Bitki wołowe z ziemniakami i buraczkami
Gulasz wieprzowy z ziemniakami + surowka z kapusty wloskiej lub buraczki, dzieci pierogi z jagodami.
kurczaczek pieczony w piekarniku z surówka ;)
Dzisiaj ravioli w sosie serowym z serem i szynką i kołduny na rosole.
Ziemniaczki puree, surówka z pekinki z pomidorami bananowymi (z ogródka), fasolka mamut (z ogródka) z wody z masłem i bułką tartą oraz przepyszne fileciki z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe28369.html
do popicia kompot z moreli (z domowej spiżarki.
Rosół z makaronem, ziemniaki, surówka z pekinki i karkówka z sosem śliwkowym.
Rosol z makaronem, ziemniaki + po prostu miesko z rosolku podsmazone na maselku + kalafior wg Ewelinka_inka ktory uwielbiam.
Krupnik
zupa soczewicowa z fenkułem
smażony filet z miruny w sosie krabowym, ziemniaki, sałata lodowa
Kulki szwedzkie z ziemniakami, bukiet surówek
super.. lubię kulki szwedzkie.. robisz z gałką ?
super.. lubię kulki szwedzkie.. robisz z gałką ?
Bez gałki..wg tego przepisu
http://wielkiezarcie.com/recipe2012.html
podam ci przepis, którym się posługuję:
20 dag wieprzowiny, 20 dag wołowiny, 1 cebula, 1 jajko, 10 dag mąki, 10 dag bułki tartej, 1/2 ł gałki, 100 ml śmietany, 10 dag masła;
wymieszać bułkę ze śmietaną i 100 ml wody, odstawić na 5 minut; mięso zemleć z cebulą, posolić, dodać gałkę, dodać bułkę ze śmietaną, jajko, wymieszać, zrobić kulki; obtoczyć w mące i smażyć na maśle;
proponuję spróbować; czasem nie smażę, tylko piekę je w piekarniku;
to nie jest mój przepis, ale nie pamiętam czyj..
Dziś to co wczoraj: pierś w panierce z majonezu, jajka i mąki, ziemniaczki puree, dodatkowo surówka z czerwonej kapusty.
Jutro i pojutrze moje łazanki na bogato: http://wielkiezarcie.com/recipe65545.html
Żeberka z ziemniakami z piekarnika z sałatką z kapustą białą i burakami
Właściwie to nie dzisiaj, tylko w niedzielę, ale zdjęcia mają jesiennego lenia i spóźniają się z wskakiwaniem na mój komputer ;P
Crepi z owocami
Nadziewane mielone, makaron, sos serowy. Bez weny dzisiaj.
Bardzo łatwa zupa ogórkowa bezmięsna w/g emeski1974
Zapiekanka makaronowa z szynka
golonka w piwie:D na kapuście kiszonej....a dla dzieci kapuśniak i kurczak po prowansalsku
Lazania z miesem
Ja jak zwykle spóźnialsko, bo obiad z wczoraj - kapusta zasmażana z pieczarkami podana do makaronu i karkówki:
Piątek: pierogi odsmażane z mięsem i kaszą podane z czystym barszczem.
Sobota : strogonow, mięso w sosie, gołąbki inaczej, ziemniaki, bukiet surówek i smakołyki urodzinowe
Niedziela: barszcz czerwony z uszkami z mięsem, schabowe, ziemniaki i bukiety surówek. I innne pyszności urodzinowe u mojej cioci.
Poniedziałek: kurczak z rożna, frytki i surówka z pekinki i warzyw.
Wtorek: zupa jarzynowa
Środa: makaron penne z sosem mięsno warzywnym.
zupa pomidorowa , kluchy leniwe
Bigos z kabaczka "na winie" - czyli co się nawinie pod rękę z zamrażarki dorzucamy do garnka.
bigos + chlebek
Już gdzieś ten bigosik widziałem
Dziś spagetti z piersią kurczaka i sosem pomidorowym z dużą ilością świeżej bazylii, posypane tartym żółtym serem.
Dzisiaj ziemniaki, pulpety w sosie pomidorowym i buraczki zasmażane.
Krokiety i czysty barszcz.
Serca drobiowe pieczone, ziemniaki tłuczone i kiszony ogórek
Racuchy z jabłkami
Makaron z sosem kurczakowo-kurkowo--śmietanowym :)
Kluski szare z kapustą
Dorsza oprószonego własną mieszanką przyprawy do ryb, panierowanego i smażonego na mieszance masła i oliwy :)
pierogi ruskie
Cudnie mają cebulę zrumienioną. Uwielbiam pierogi ruskie z taką okrasą :) Muszę wyciągnąć z zamrażarki swój zapas - chyba się ostały jeszcze jakieś dwa woreczki :)
Dzisiaj spaghetti bolognese.
Niedziela: rosół z makaronem, na drugie schab w przyprawach, ziemniaki i kalafior z parowaru
Poniedzialek: rosół z niedzieli, na drugie frytki
Wtorek: Zurek z jajkiem, ziemniakami i mieskiem, na drugie spagetti
Sroda: Duszaki i zurek do popicia
Czwartek: Zupa pieczarkowa, na drugie mintaj smazony, surowka z kiszonej i ziemniaki
Piatek: Zupa ogórkowa z ryzem lub ziemniakami do wyboru, na drugie nalesniki z serkiem białym
Zurek z jajkiem, ziemniaki, ryba z folii i surówka z jabłek i marchewki.
Pierogi ruskie smażone.
Smażona panga z ziemniakami i surówką
Wróciłam z urlopu i wczoraj był pierwszy polski obiad :) ziemniaczki i gulasz wieprzowy plus ogórek małosolny.
Dziś robię gar lecza z kabaczkiem
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i surówka z czerwonej cebuli
Dziś krążki z cukinii panierowane zapiekane w piekarniku i porcja warzyw z parowaru - brokuł, marchew, brukselka, fasolka zielona. Pycha!
Dzisiaj u nas na obiad był halibut w sosie ziołowym i całe ziemniaki.Do picia herbata z cytryną.
Dziś udka z piekarnika, sałatka tricolore pomidore dla męża i syna dodatkowo ziemniaki z wody.
Rosół, królik w winie, ziemniaki, surówka na wzór colesława.
Na deser sernik w ciemnym cieście a później jeszcze pizza.
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty
Deser: kolorowa galaretka
Jak robiłaś ten deser z galaretek?
Deser robiłam w specjalnej foremce do zimnych deserow. Do galaretek dodałam troche bitej smietany.
Kotleciki z polędwiczki wieprzowej, ziemniaki, kalafior. fasolka szparagowa zasmażana z czosnkiem, sałata ze śmietaną...wszystko posypane koperkiem.
Bolognese z włoską kapustą zamiast makaronu:)
Wczoraj i dziś rosół z makaronem i koperkiem, ziemniaczki, kotlet schabowy i buraczki
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i kurczak w sosie paprykowym surowka z kapusty kiszonej.
Schabowy z talarkami ziemniaczanymii bukietem surówek
No nie pościgam się z Tobą, bo moje obiadowe placki wciąz leżą na aparacie i niestety nie są takie fotogeniczne. Przepysznie niezdrowo wygląda ten Twój obiad! Zjadłabym z porządną dokładką!
Dziś i jutro fasolka po bretońsku z chlebem lub ziemniakami. Nagotowałam cały gar więc reszta do zamrożenia, będzie jak znalazł na obiad w dni kiedy nie będzie czasu na gotowanie.
Właściwie to wczoraj :) Wątróbka ziołowa z cebulą i kosztelami. Do tego tradycyjnie pyrki z wody :)
Zupa jarzynowa z makaronem, parówki zapiekane w naleśnikach
smacznego
Widać miała głodówkę :)
dieta ;)
coś mi się nacisło i nie wpisałam :D
wczoraj papryka faszerowana ,
dziś bitki z sosem , ziemniaczki tłuczone i ogórek kiszony
Wczoraj: ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony i brukselka z wody.
Dziś: zupa fasolowa i jabłka w cieście.
Wczoraj: Schab duszony z cebulką w sosie, ziemniaki polane tym sosem i marchewka z groszkiem. Mniamniuśkie było:)
A dziś bigos:)
Wczoraj: pomidorowa z ryżem i potrawka parówkowo-cebulowa zjedzona z chlebem
Dziś: kotlety mielone, ziemniaki tłuczone ze zrumienioną cebulką, do tego cukinia na kwaśno ze słoika
Zieminaki, jajko sadzone, kapusta kiszona
U nas dziś makaron grube wstążki z sosem śmietanowo-łososiowo-cebulowo-szynkowym - no i chyba zwariowałam na punkcie tego dania.
Zdjęcia wkleję kiedyś tam, siedzą w aparacie :)
O jej sama zjadłabym takie danie, uwielbiam łososia!
Zapraszam na odgrzewki - jedna nadplanowa porcja czeka w lodówce na jutro. Przepis skrzętnie zanotowany - nie nalezy do tych, które odżałuje się, gdy się zapomni o składnikach i proporcjach :)
Zupa ogórkowa
Zupa z serków i pieczarek , racuchy drożdżowe z cukrem pudrem
Kwaśnico Góralsko HEJ
Poniedzialek: Lane kluski na rosole (zreszta chyba jak zawsze u mnie w poniedzialek :), na drugie frytki, kotleciki zdrobiowe i sałatka z czerwonej kapusty.
Wtorek: Zupa kalafiorowa, na drugie makaron swiderki w sosie serowo - pieczarkowym
Sroda: Zupa ogórkowa z ryzem, na drugie kopytka, gulasz z szynki i buraczki
Czwartek: Zupa pomidorowa z ryzem i drugie danie to samo co wczoraj bo zostalo :)
grochówka na wędzonych kościach i smażona wątróbka w panierce z ziemniakami i ogórek konserwowy
Też smażona wątróbka i ziemniaki z ogromną ilością próżonej cebuli, do tego surówka z kiszonej kapusty
Zupa pieczarkowa z makaronem.
Dzisiaj barszcz biały zalewajka ... ! Pychota ...! :)
A jutro pierogi z kapustą i pieczarkami + czerwony barszcz .. :)
leczo podane z kasza
Dziś będzie jajko sadzone, kalafior z bułką tartą i ziemniaki z wody z koperkiem.
Zupa pomidorowa z ryżem , naleśniki z dżemem
Czwartek: leczo z chlebem
Piątek: gołąbki, sos pomidorowy, chleb lub ziemniaki
Dzisiaj królują zupy: grochówka z boczkiem plus bagietka czosnkowa, kalafiorowo-brukułowa z ziemniakami.
zupa grochowa od wczoraj,ryba na parze z ziemniakami z ogórkiem konserwowym lub buraczki do wyboru
Ziemniaki i sos maślakowo-pieczarkowy
Panga z ziemniakami
Pierogi z serem a poźniej ze śliwkami bo sera brakło:)
Zupa pomidorowa z makaronem (wczorajsza :) na drugie gołąbki w sosie własnym z ziemniakami lub chlebem do wyboru.
zupa pieczarkowa
Krupnik a dla meza zupa pieczarkowa (z zamrazalki :) na drugie pulpety w sosie, ziemniaki i mizeria
Wczoraj reszta kwaśnicy i frytki
Dziś wielka blacha kućmoka z wędzonym boczkiem, mniam
Dziś ziemniaki pieczone. Jutro rosół na indyku i powtórka z dziś: ziemniaki pieczone.
placki ziemniaczane z gulaszem....
mam takie pytanie moze nie powinnam tu zadawac ale chodzi mi o to ze jak robilamwczoraj zupke pieczarkową to ile ona moze stac w lodówce... myślicie ze jutro jeszcze będzie dobra....
W moim domu podaje kilka dni taka zupke i zawsze byla dobra, ale czy od pierwszego trzymasz ja w lodowce?
W tym wątku(KLIK) znajdziesz rady co do terminów przydatności, a zupa jesli cały czas jest w lodówce, to spokojnie możecie jutro jeść:)
Mielone z ziemniakami surowka z kapusty kiszonej & mizeria, rosol i piersi z kurczaka dzis juz robi na jutrzejszy obiad.
Cebulaki i barszczyk czerwony do popicia
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, krokiety z kapusta a dla dziewczynek nalesniki ze serem.
rosół drobiowo wołowy z makaronem,karczek w sosie słodko-kwaśnym z pieczarkami i cebulą,do tego ziemniaki lub sałatka z jarzynowa z makaronem
Dziś gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Bahuska, ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty
Rosół z makaronem, na drugie sałatka z ogórkow kiszonych, devolaile, ziemniaki z koperkiem.
Pieczeń wieprzowa z ziemniakami i buraczkami
zupka pieczarkowa ( dziękuje za odpowiedz w tej sprawie) była pyszniutka.... na drugie schabowe ziemniaki i ogórek konserwowy....
Kluski śląskie, pieczeń z karczku i kapusta zasmażania.
Pieczone podudzia z kurczaka, kopytka i podgrzybki duszone ,,na gęsto".
Risotto z wołowiną i warzywami lub ziemniaki z koprem, kiełbasa smażona na jeża z cebulką i fasolka szparagową.z bułeczką na masełku.Do picia herbata z cytryną.
Nowy wątek obiadowy otwarty, zapraszamy:) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=434284&post=434284