Witam! Szukam dobrych i sprawdzonych przepisów na spody do ciast i tortów, gdzie zamiast mąki użyte są mielone migdały, orzechy, kokos, mak, pokruszone herbatniki, biszkoty, owoce itp.
Ostatnio jadłam taki tort, gdzie każda warstwa była inna - migdałowa, kokosowa, orzechowa i makowa. Niestety nie umiem przepisu znaleźć na WŻ, bo nie wiem pod jaką nazwą mam szukać.
Bardzo proszę o radę.
Tak przy okazji może znacie również jakieś ciekawe kremy do tych ciast?
Najbardziej zależałoby mi na dobrym spodzie migdałowym (bo mam sporo mielonych migdałów) i takim z tłuczonych orzechów włoskich, kokosem. Ale dziękuję :)
Znalazłam też taki przepis, ale nie wiem czy ciasto jest dobre:
Mnie zależy na takiej warstwie z tłuczonymi orzechami, gdzie struktura orzechów jest wyczuwalna. To ciasto jest wilgotne i w przekroju wygląda jakby było złożone ze sklejonych orzechów/migdałów.
Witam! Szukam dobrych i sprawdzonych przepisów na spody do ciast i tortów, gdzie zamiast mąki użyte są mielone migdały, orzechy, kokos, mak, pokruszone herbatniki, biszkoty, owoce itp.
Ostatnio jadłam taki tort, gdzie każda warstwa była inna - migdałowa, kokosowa, orzechowa i makowa. Niestety nie umiem przepisu znaleźć na WŻ, bo nie wiem pod jaką nazwą mam szukać.
Bardzo proszę o radę.
Tak przy okazji może znacie również jakieś ciekawe kremy do tych ciast?
http://wielkiezarcie.com/recipe28887.html
Najbardziej zależałoby mi na dobrym spodzie migdałowym (bo mam sporo mielonych migdałów) i takim z tłuczonych orzechów włoskich, kokosem. Ale dziękuję :)
Znalazłam też taki przepis, ale nie wiem czy ciasto jest dobre:
http://wielkiezarcie.com/recipe23617.html
Sama piekę biszkopt, ale na mące orzechowej - tak jak w przepisie:
http://wielkiezarcie.com/recipe57566.html
Z mielonymi orzechami robię coś takiego:
http://wielkiezarcie.com/recipe57547.html
Mnie zależy na takiej warstwie z tłuczonymi orzechami, gdzie struktura orzechów jest wyczuwalna. To ciasto jest wilgotne i w przekroju wygląda jakby było złożone ze sklejonych orzechów/migdałów.
sprawdzony przeze mnie i często stosowany przepis z poradnika Claudii:
- 5 jajek
-3/4 szklanki cukru (ja daję 1/2-nie lubię b.słodkiego)
-4 łyżki kakao
-po 1 szklance drobno posiekanych orzechów i migdałów
-po 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników (polecam pełnoziarniste z Biedronki - pycha) i wiórków kokosowych
-tłuszcz i bułka tarta lub papier do pieczenia
żółtka utrzeć z cukrem i kakao.Dodawać po łyżce pianę z białek na przemian z bakaiami i herbatnikami.
/to ważne aby było na przemian!). Piec ok.50 min.w 160 st. Ja piekę krócej w 170 ale to kwestia piekarnika.
Na drugi dzień przekroić /trochę się kruszy/ i naponczować. Smacznego!