Forum

Kuchenne porady

Spody do ciast - nie koniecznie z mąką i biszkoptowe

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-08 20:42:58

    Witam! Szukam dobrych i sprawdzonych przepisów na spody do ciast i tortów, gdzie zamiast mąki użyte są mielone migdały, orzechy, kokos, mak, pokruszone herbatniki, biszkoty, owoce itp.

    Ostatnio jadłam taki tort, gdzie każda warstwa była inna - migdałowa, kokosowa, orzechowa i makowa. Niestety nie umiem przepisu znaleźć na WŻ, bo nie wiem pod jaką nazwą mam szukać.

    Bardzo proszę o radę.

    Tak przy okazji może znacie również jakieś ciekawe kremy do tych ciast?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-10-08 21:00:34

    Najbardziej zależałoby mi na dobrym spodzie migdałowym (bo mam sporo mielonych migdałów) i takim z tłuczonych orzechów włoskich, kokosem. Ale dziękuję :)

    Znalazłam też taki przepis, ale nie wiem czy ciasto jest dobre:

    http://wielkiezarcie.com/recipe23617.html

    Sama piekę biszkopt, ale na mące orzechowej - tak jak w przepisie:

    http://wielkiezarcie.com/recipe57566.html

    Z mielonymi orzechami robię coś takiego:

    http://wielkiezarcie.com/recipe57547.html

    Mnie zależy na takiej warstwie z tłuczonymi orzechami, gdzie struktura orzechów jest wyczuwalna. To ciasto jest wilgotne i w przekroju wygląda jakby było złożone ze sklejonych orzechów/migdałów.

  • Autor: iwett Data: 2011-10-09 10:54:42

    sprawdzony przeze mnie i często stosowany przepis z poradnika Claudii:

    - 5 jajek

    -3/4 szklanki cukru (ja daję 1/2-nie lubię b.słodkiego)

    -4 łyżki kakao

    -po 1 szklance drobno posiekanych orzechów i migdałów

    -po 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników (polecam pełnoziarniste z Biedronki - pycha) i wiórków kokosowych

    -tłuszcz i bułka tarta lub papier do pieczenia

    żółtka utrzeć z cukrem i kakao.Dodawać po łyżce pianę z białek na przemian z bakaiami i herbatnikami.

    /to ważne aby było na przemian!). Piec ok.50 min.w 160 st. Ja piekę krócej w 170 ale to kwestia piekarnika.

    Na drugi dzień przekroić /trochę się kruszy/ i naponczować. Smacznego!

Przejdź do pełnej wersji serwisu