Już się nie mogę doczekać świątecznej rybki. Wypróbowałabym nowy przepis na śledzika, może coś polecicie, bo mam zadanie zrobić rybki na wspólną rodzinną wigilię. Może jakąś inną rybę zamast śledzika...
Standardowo robię rybki z moich przepisów. Na stole nie może zabraknąć standardów czyli Ryby po grecku mojej mamy, Karpia w śmietanie, Śledzi z jabłkiem w śmietanie oraz bardziej wymyślnych - Świątecznej sałatki z łososia, Śledzika w winie z rodzynkami, Kulek mięsnych w pikantnej zalewie lub Śledzi marynowanych w czerwonej zalewie. Wszystkie te przepisy szczerze polecam!
Najchętniej znów zrobiłabym wszystkie te rybki, ale zrobię nowy kulinarny eksperyment, a pomysł może podsuniecie. Zawsze coś nowego!
Ja wczoraj byłam na zakupach , kupiłam swojego ukochanego karpia w cenie przystępnej 14 zł /kg:) Mąż go sprawił i pokroił w dzwonka,przemraża sie teraz w zamrażarce żeby brzydko nie pachniał. Będzie smażony na maśle, oprócz tradycyjnego śledzia w oleju , będzie też śledź marynowany mojej mamy w occie z cebulą(takie grube dzwonka ze śledzia w całości z mleczem i ikrą, jak w dzieciństwie).
Będzie jeszcze mintaj smażony dla nielubiących karpia:) i rolada że szczupaka w galarecie. W tym roku daruję sobie rybę po grecku.
U nas Wigilię zajadamy się TYLKO karpiem pieczonym na masełku. Cała rodzina czeka na niego przez cały rok... bo nigdy nie smakuje tak jak ten na kolacji wigilijnej.
Natomiast na resztę świąt będę robić roladę szpinakową z łososiem (dla rodzinki nowość) oraz będę robić śledzie z suszoną śliwką, przepis już mam i postaram się go szybko wklepać do zbiorów
Już się nie mogę doczekać świątecznej rybki. Wypróbowałabym nowy przepis na śledzika, może coś polecicie, bo mam zadanie zrobić rybki na wspólną rodzinną wigilię. Może jakąś inną rybę zamast śledzika...
Standardowo robię rybki z moich przepisów. Na stole nie może zabraknąć standardów czyli Ryby po grecku mojej mamy, Karpia w śmietanie, Śledzi z jabłkiem w śmietanie oraz bardziej wymyślnych - Świątecznej sałatki z łososia, Śledzika w winie z rodzynkami, Kulek mięsnych w pikantnej zalewie lub Śledzi marynowanych w czerwonej zalewie. Wszystkie te przepisy szczerze polecam!
Najchętniej znów zrobiłabym wszystkie te rybki, ale zrobię nowy kulinarny eksperyment, a pomysł może podsuniecie. Zawsze coś nowego!
Ja wczoraj byłam na zakupach , kupiłam swojego ukochanego karpia w cenie przystępnej 14 zł /kg:) Mąż go sprawił i pokroił w dzwonka,przemraża sie teraz w zamrażarce żeby brzydko nie pachniał. Będzie smażony na maśle, oprócz tradycyjnego śledzia w oleju , będzie też śledź marynowany mojej mamy w occie z cebulą(takie grube dzwonka ze śledzia w całości z mleczem i ikrą, jak w dzieciństwie).
Będzie jeszcze mintaj smażony dla nielubiących karpia:) i rolada że szczupaka w galarecie. W tym roku daruję sobie rybę po grecku.
U mnie będzie ryba po grecku, ryba smażona w cieście oraz śledzie http://wielkiezarcie.com/recipe69027.html
/nie mogę wstawić linków aktywnych od pewnego czasu/.
U nas Wigilię zajadamy się TYLKO karpiem pieczonym na masełku. Cała rodzina czeka na niego przez cały rok... bo nigdy nie smakuje tak jak ten na kolacji wigilijnej.
Natomiast na resztę świąt będę robić roladę szpinakową z łososiem (dla rodzinki nowość) oraz będę robić śledzie z suszoną śliwką, przepis już mam i postaram się go szybko wklepać do zbiorów
Nie musisz wklepywać tej rolady szpinakowej, mam ją w swoich przepisach ;) Ja je uwielbiam!
http://wielkiezarcie.com/recipe61877.html
http://wielkiezarcie.com/recipe70818.html
Moja perferowana to ta http://wielkiezarcie.com/recipe64101.html
kurcze... niekatywne:(
I już aktywne :-) http://wielkiezarcie.com/recipe64101.html
Dziękuję.... buziaki Emilko
A ja jednak polecę Ci śledzia, ale w zupełnie innym wydaniu :)
http://wielkiezarcie.com/recipe9710.html
W Dzień Dobry TVN robiono Śledzia po karaibsku - też może być ciekawe, odcinek Kuchnia rybna: http://dziendobry.tvn.pl/video/kuchnia-rybna,106,newest,16550.html
z nowinek już kilka razy sprawdzonych
1 krewetki w cieście naleśnikowym
2 śledź smażony obłożony kapustą pekińską obsmażoną z przyprawą chińską i orzeszkami ziemnymi wszystko zawinięte w ciasto francuskie i zapieczone
oba dania sa doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno
jak robicie rybkę? ja będę miała jakiegoś fileta. najpierw w cebuli obłożony leży, później sok z cytryny, później jajko i mąka?