A ja piekę ziemniaki w ziołach i do tego kurczak pieczony w kombiwarze, surówka z pekińskiej- dla domowników, a dla mnie chyba kapusta kiszona, bo ostatnio mnie na nią wzięło i jem do wszystkiego.
ano taka mi wychodzi po dluzszej praktyce poszlo ok kilograma ziemniakow, jedna cebula, puszka tunczyka i 6 jajek - ale powinienem byl dodac 7 jajek to bylaby lepsza, ciut za sucha mi wyszla.
Hej, a mógłbys jeszcze dać wskazówkę co do ziemniaków?Te z których robiłam ostatnio wydawały mi sie za bardzo wodniste,tzn nie bardzo chciały sie rozpazc,czy używasz jakiegos konkretnego gatunku?dzięki z góry za odpowiedz:)
ziemniaki sie nie rozpadaly powiadasz... hmmm... nie mam jakiejs ulubionej odmiany, wlasciwie to jestem skazany na to co u mnie w sklepie sprzedaja. jezeli nie chcialy sie rozpasc tzn ze smazylas je w zbyt wysokiej temperaturze, tez mi sie to zdazalo na poczatku, kiedy znajomy Hiszpan uczyl mnie jak sie robi tortilla. wychodzily mi takie cuda ze nawet nie chcial tego probowac :) a to kolor byl zielonkawy, a to sie rozpadala, a to sie przypalala itd itp. jezeli bedziesz robic wedle przepisu z artykulu to napewno wyjdzie Ci tak jak powinno. wydaje mi sie ze jezeli sie nie chca rozpadac to mozna podlac goraca woda odrobine w momencie kiedy lapia kolor zloty tzn kiedy zaczynaja sie przypiekac, to powinno, tak jak i cebuli, pomoc ziemniakom sie uprazyc. ale sprobuj zmniejszyc ogien i czesciej mieszac. powinno pomoc :)
Wracam do ulubionego wątku po "remontowej" przerwie. U nas wczoraj i dziś kwaśnica i kasza z sosem z karczku i kiszony ogórek. Kwaśno..... wspaniale haha
Jak zwykle u mnie rosół z makaronem, ale innej niedzieli sobie nie wyobrazam, na drugie kotlet schabowy w panierce zapiekany z cebula, pieczarkami i zoltym serem, kapusta kiszona zasmazana i ziemniaki, do picia sok z mandarynek.
Zupa gołąbkowa, ale nie z gołębi - pyszna, już dzień drugi. Na drugie - karkówka zapiekana z cebulką, keczupem i majonezem serwowana z ziemniaczkami i surówką.
dzisiaj kumpel z Londynu do mnie przyjezdza wiec zrobie po polsku: oszukane golabki (takie niezawijane, z posiekana kapusta), na przystawke mam tortilla a do picia wino Baron de Urzande, cosecha 2006. jakos nie mam weny tworczej do gotowania :/ za zimno jest ;)
Wczorajszy rosół z makaronem, na drugie kotlety pieczarkowe, dla dzieci jajeczne, ziemniaki / kasza do wyboru i wczorajsza kapusta kiszona zasmazana, sok z jabłek.
U mnie na obiadek dziś : flaczki wołowe ( trzeba dojeść , bo zostały z weekendu i szkoda zmarnować) oraz kotlety z ziemniaków , mielone i ogórek kiszony.
pierogi ruskie.... znowu... zrobiłam dużą ilośc i teraz wyjadamy z zamrażarki zapasy bo wyszły wyjątkowo pyszne.... jeszcze babcia mi powiedziała żebyśmy spróbowali tak jak sie dawniej u niej jadło czyli polane zeszkloną cebulką i śmietaną
Wczorajsza zupa pomidorowa, dzisiaj z makaronem, na drugie kluski śląskie, karczek z sosem i jakas surowka ale nie wiem jaka na pewno "na winie z lodówki" :))) do picia sok z jabłek i marchewki.
wczoraj spaghetti bolognese, dzisiaj najprawdopodobniej pizza ale nie w domku tylko pizzerii... jeszcze sie nie podjęłam samodzielnego wykonania, jakiś mam nieuzasadniony lęk...
Zupa rakowa z jajkiem przepiórczym w koszulce, kluseczki ze szczupaka w sosie trybulowym o nutce francuskiego wermuthu "Noilly prat", frytki...deseru nie było bo musiał się uczyć do klasówki z religii....
No to nieżle wam sie powodzi:)))Chętnie bym zobaczyła te wyczyny Fiołeczka:))a co to Fiołeczek do szkoły nie chodzi? u nas niestety będą tylko wiejskie kartacze z mięsem i zdjęcia będą jak potrawa będzie gotowa .
Dziś nie był bo w szkole z mrozu kaloryfery popękały. Wszystkie zajęcia poza religią zostały odwołane. Więc na religię musiał pójśc stąd na obiad brak deseru
dzisiaj w stylu afrykanskim, pulpeciki wolowe nadziewane oliwkami, moja wariacja tego przepisu jest ze zamieniam sos tymiankowy na koperkowy lub pomidorowy (tymianek w polaczeniu z czarnymi oliwkami to jak dla mnie zbyt duzo nijakiej goryczki) a oliwki czarne zastepuje zielonymi nadziewanymi papryka, z dodatkow bedzie ryz dziki, mix salat z sosikiem cytrynowym a na deser robie torrijas :) lekki to obiadek nie bedzie ;)
Wczoraj - pieczone ziemniaki i marchewka na maśle, miało być jeszcze jajko sadzone, ale jakoś wolę ziemniaki ;) a skoro chwilowo gotuję tylko dla siebie...
A dziś wątróbka drobiowa smażona z cebulką, ziemniaki i surówka z pekinki i rodzynek.
Wczoraj właśnie zaserwowałam ten ryż do kurczaka z niedzieli + surówka.
W wersji dla dzieci zmniejszam ilość cebulki, dodając jeszcze inne warzywa korzeniowe czy różyczki brokułów. W ogóle takie przyrządzanie ryżu uważam za najzdrowsze. Polecam!
Aha, i ja dodaję warzywa kiedy ryż nie jest jeszcze całkiem dogotowany, wtedy one są takie aldente, nie za twarde :)
Też to lubię i czasami jak zamknę warsztat to na maszynce w kąciku to samo sobie robię...wiesz owoce morza i kawior już mi się trochę znudziły. Ale nie chcę stresować i zniechęcać do gotowania mojego syna Czerwonego Fiołeczka (gimnazjalisty)
Wczoraj na obiad robiłam pierś nadzianą farszem z grzybów leśnych, ziemniaki z wody i sałatka z buraczków wg. przepisu przywiezionego przez kuzynkę z Białorusi.
A dzisiaj na obiad podałam lazanię z farszem mięsno-pomidorowym.
Jasiu a na jutro ci też pączki zostały? Jakby co to się podzielę, mam ich jeszcze dużo.
U mnie dzisiaj morszczuk (a swoją drogą, to ten morszczuk strasznie u nas drogi, bo 23,90 za kg) panierowany, ziemniaki i surówka z kapusty i.... pączki po obiedzie.
Wczorajszy rosół z kostką z kaszy mannej lub pozostałymi kluseczkami, tłuczone ziemniaki polane skwarkami z boczku i posypane koprem , zasmażana kiszona kapusta.
Pomidorówka z ryżem, na drugie ja ze starszym synem makaron z serem, mąż makaron z pulpecikami wczorajszymi z sosem a młodszy NIC bo ma grypę żołądkową:(
Ja wczoraj miałam pogrzeb w rodzinie, obiadek w knajpie na "stypie", były ziemniaczki (chyba przemrożone bo prawie przezroczyste), kotlet schabowy na "cały talerz" (łomatko ile sił włożyli żeby go tak ubić) i surówka z czerwonej kapusty (ze słoika) .... zgrzędzę? hm... no może troszeczke
Mmmm, zjadłabym takie pierożki ruskie. Polecę do Polski to nalepię z mamą takich pierogów, (zamrożę i zabiorę do siebie ) , bo samej dla siebie to mi się nie chce - mąż nie lubi ruskich :(
Wczoraj - bardzo dobre piersiątka z kurczątka, do tego ryż i surówka dzisiaj - ziemniaczki, piersi z kurczaka w kostce rosołowej i oliwie z oliwek (z reklamy TV) i buraczki Jutro w planach zupa cebulowa - mój pierwszy raz, mam nadzieje że nam przypadnie do gustu
Reniu, jak robisz te piersi? słyszałam,że dobre, ale nigdy nie udało mi się tej reklamy zobaczyć.
Dziś był sos mięsno-pieczarkowy, dla mnie i synka kluski śląskie, dla męża kasza gryczana, i moja surówka z kapusty kiszonej http://wielkiezarcie.com/recipe66284.html
U nas dzisiaj obiad po wiejsku, szybko smacznie i kalorycznie:)
Ziemniaki z koprem, kiełbasa smażona na jeża z duszoną cebulą, jajko sadzone, surówka z kapusty pekińskiej z majonezem i zestaw sałat w sosie ziołowym.
Gratuluję. Moja córka na 5- tym roku była w Helsinkach. Warunki miała bardzo dobre, ale ceny w Finlandii odstraszające od kuchni. Ale wspomnienia bezcenne.
Dziś na obiad są gołąbki w sosie pomidorowym i surówką z marchwii, pekinki i jabłka w majonezie. Na deser łabędzie z ciasta ptysiowego i kremu karpatkowego, a na kolację "chińszczyzna", czyli kurczak i ryż z warzywami (chińską mieszanką).
Klopsy w sosie grzybowym,kasza perlowa,buraczki oraz zapiekanka ziemniaczana z kielbaska oraz barszczy czerwony z jajkiem,ziemniakami & cebulka troche pomieszania z poplataniem dzisiaj
Dziś u mnie królują buritos
o 22:59 ????
o 22:59 ????
Hahahaha miało być "królowały" choć resztki na zimno zjadłem przed chwilą..;)
A ja właśnie upiekłam chleb...kolejny...średnio udany... następne chyba będę piekła w tajemnicy przed rodziną bo zaczynają się naśmiewać po kątach :)
Ten się śmieje, kto się smieje ostatni.
Dobry wieczor :) Ja serwowalam dzis na obiad Golabkowa zupe autorstwa Emocji . Pozdrawiam :)
Ale super - najchętniej porwałabym talerz z ekranu :)
U nas dzisiaj jakiś makaron z sosem pomidorowo-drobiowym na szybko :)
Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i mascarpone.Posypane parmezanem.
Pierogi drożdżowe z duszoną cebulą i parówkami, a dla mnie makaron na chudym mleku.
Pomidorowa z makaronem (c.d. z wczoraj) i naleśniki z mąki pełnoziarnistej na słodko - z twarożkiem i rodzynkami.
Ale smakowite buritos....
A ja piekę ziemniaki w ziołach i do tego kurczak pieczony w kombiwarze, surówka z pekińskiej- dla domowników, a dla mnie chyba kapusta kiszona, bo ostatnio mnie na nią wzięło i jem do wszystkiego.
aha... chcesz mi o czymś powiedzieć...?
ogromny gar zupy jarzynowej z dużą ilością kalafiora...
leże chora i nic innego nie chciało mi sie robic... będzie na dwa dni....
Lane kluski na rosole, na drugie nalesniki z nutella bo juz syn o nie prosil i prosil :)))
Ziemniaki, kaszanka z cebulką i kapusta kiszona własnej roboty.;)
nic ;p
Fasolka po bretońsku.
a mnie po pisaniu artykulu naszlo na tortilla española
O rany, ale grubaśna wygląda jak tort. To ile tam jajców?:)
ano taka mi wychodzi po dluzszej praktyce poszlo ok kilograma ziemniakow, jedna cebula, puszka tunczyka i 6 jajek - ale powinienem byl dodac 7 jajek to bylaby lepsza, ciut za sucha mi wyszla.
Aha...a więc tak to powinno wyglądac;)wczoraj robiłam ale wyszło mi o wiele mniej stabilnie...
zobacz zdjecia przy artykule, wstawilem dokladna relacje foto :)
Hej, a mógłbys jeszcze dać wskazówkę co do ziemniaków?Te z których robiłam ostatnio wydawały mi sie za bardzo wodniste,tzn nie bardzo chciały sie rozpazc,czy używasz jakiegos konkretnego gatunku?dzięki z góry za odpowiedz:)
ziemniaki sie nie rozpadaly powiadasz... hmmm... nie mam jakiejs ulubionej odmiany, wlasciwie to jestem skazany na to co u mnie w sklepie sprzedaja. jezeli nie chcialy sie rozpasc tzn ze smazylas je w zbyt wysokiej temperaturze, tez mi sie to zdazalo na poczatku, kiedy znajomy Hiszpan uczyl mnie jak sie robi tortilla. wychodzily mi takie cuda ze nawet nie chcial tego probowac :) a to kolor byl zielonkawy, a to sie rozpadala, a to sie przypalala itd itp. jezeli bedziesz robic wedle przepisu z artykulu to napewno wyjdzie Ci tak jak powinno. wydaje mi sie ze jezeli sie nie chca rozpadac to mozna podlac goraca woda odrobine w momencie kiedy lapia kolor zloty tzn kiedy zaczynaja sie przypiekac, to powinno, tak jak i cebuli, pomoc ziemniakom sie uprazyc. ale sprobuj zmniejszyc ogien i czesciej mieszac. powinno pomoc :)
Uwielbiam na zimno jako tapas; do piwa
Wracam do ulubionego wątku po "remontowej" przerwie. U nas wczoraj i dziś kwaśnica i kasza z sosem z karczku i kiszony ogórek. Kwaśno..... wspaniale haha
U nas wczoraj dzik(zraziki ze schabu środkowego z dzika)+kasza gryczana+ ogórek kiszony.
A dzisiaj ryż smażony z kurczakiem i warzywami.
Pomidorowa z ryżem, ziemniaki, filet z kurczaka, pieczarki smażone i cwikła.
Lazania domowa wg anny_gu:)
Zupa gulaszowa i leniwe pierogi :)
Wiejski rosołek z pierożkami z mięskiem
Zupa ogorkowa z ryzem, a na drugie tylko frytki, mam dzie lenia :)))
Ja na urlopie porządkowym więc dziś gotowe frytki z LIDL i filety z łososia w panierce
Zupa ziemniaczana z chrzanem wg Smakosi, na drugie kopytka z fasoli z sosem grzybowym i cwikłą.
Ziemniaczki gotowane, dorsz w panierce, surówka z pora, marchewki i jabłka.
Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
Kiełbasa biała pieczona, ziemniaki, ćwikła z chrzanem.
karczek w coli, ziemniaki i ogórki kiszone...
Zupa jarzynowa z kuskusem.
Krupnik na skrzydełkach, na drugie ziemniaki http://wielkiezarcie.com/recipe26549.html paluszki rybne http://wielkiezarcie.com/recipe63509.html i surowka z kiszonej, do picia sok z mandarynek.
Pieczony łosoś z ziemniakami i surówką
Zupa ogórkowa a na drugie jajko sadzone z ziemniaczkami i fasolka szparagowa z masełkiem a do tego mleko zsiadłe:)
Dziś makaron z sosem pieczarkowym.
Jak zwykle u mnie rosół z makaronem, ale innej niedzieli sobie nie wyobrazam, na drugie kotlet schabowy w panierce zapiekany z cebula, pieczarkami i zoltym serem, kapusta kiszona zasmazana i ziemniaki, do picia sok z mandarynek.
U mnie równiez tradycyjnie rosołek z makaronem a na drugie ziemniaki z gulaszem i surówka z ogórków kiszonych:)
Zupa ziołowo-warzywna na rosołku i karkówka w winie z grzybami i cebulą wg przepisu Uretana a udostepnionego przez alidab. Pyszna!
Zupa gołąbkowa, ale nie z gołębi - pyszna, już dzień drugi. Na drugie - karkówka zapiekana z cebulką, keczupem i majonezem serwowana z ziemniaczkami i surówką.
Bigos, spagetti z sosem bolońskim, a dla mnie makaron z jogurtem
kotlety z piersi kurczaka, surówka z marchewki i pora, rosół...
Bitki wieprzowe z ziemniakami i surówką
Jak co niedzielę rosół z makaronem, na drugie mięso od szynki w sosie śliwkowym, ziemniaki i sałatka z kapusty ze słoika.
W sobotę ziemniaczki, kotlety z mortadeli i surówka z kapusty z chrzanem
W niedziele i dziś ziemniaczki, udka pikantne z piekarnika i surówka z lodowej, marchewki i papryki
Zupa pomidorowa z klopsikami Wkn http://89.171.188.165/recipe29.html
dzisiaj kumpel z Londynu do mnie przyjezdza wiec zrobie po polsku: oszukane golabki (takie niezawijane, z posiekana kapusta), na przystawke mam tortilla a do picia wino Baron de Urzande, cosecha 2006. jakos nie mam weny tworczej do gotowania :/ za zimno jest ;)
Wczorajszy rosół z makaronem, na drugie kotlety pieczarkowe, dla dzieci jajeczne, ziemniaki / kasza do wyboru i wczorajsza kapusta kiszona zasmazana, sok z jabłek.
Wyjadanie tego co zostało z wczoraj.:)
Schab z warzywami po cygańsku.
Zupa pomidorowa, ziemniaki filet drobiowy i surówka z marchewki.
Kotlety mielone z ziemniakami i ćwikłą
Zupa pomidorowa z ryzem, na drugie kopytka z masłem i cukrem a maz z sosem pieczarkowym, do picia sok z jablek i marchewki.
Ja dziś mam ochotę zrobić schab po kowalsku. Smacznie wygląda i jak czytam wcale nie jest taki cięzki do zrobienia :D
Ja dziś gotuję kartoflanke chłopską Uretana.
http://wielkiezarcie.com/recipe9551.html
Pachnie wybornie!:)
U mnie na obiadek dziś : flaczki wołowe ( trzeba dojeść , bo zostały z weekendu i szkoda zmarnować) oraz kotlety z ziemniaków , mielone i ogórek kiszony.
pierogi ruskie.... znowu... zrobiłam dużą ilośc i teraz wyjadamy z zamrażarki zapasy bo wyszły wyjątkowo pyszne.... jeszcze babcia mi powiedziała żebyśmy spróbowali tak jak sie dawniej u niej jadło czyli polane zeszkloną cebulką i śmietaną
Pyzy z mięsem z rosołu i barszcz czerwony.
swoją drogą BAHUSIE Twoje zdjecia są obłędne :)
u mnie dziś klopsiki w sosie curry z ryzem i surówką :)
Dziś u nas makaron zapiekany z duszoną kiełbasą i cebulką
Na jutro gotuję barszcz czerwony i fasolę jaś oraz robię schab duszony w sosie czosnkowym do tego będą ziemniaczki i buraczki
Wczoraj: lasagne.
Dzisiaj: naleśniki z parówkami plus barszcz czerwony.
Karkówka zapiekana we francuskiej zupie cebulowej,ziemniaki pieczone,surówka z pora, marchewki i jabłka,marchewka z groszkiem.
Wczorajsza zupa pomidorowa, dzisiaj z makaronem, na drugie kluski śląskie, karczek z sosem i jakas surowka ale nie wiem jaka na pewno "na winie z lodówki" :))) do picia sok z jabłek i marchewki.
Grillowane piersi kurczaka, frytki , kukurydza.
Sznycelki z indyka, ziemniaczki pieczone z ziołami i ogóraski kiszone.
Mój ulubiony penne pełnoziarnisty i żołądki z pieczarkami w sosie serowym.
Kapuśniaczek, ziemniaki kurczak z piekarnika i surówka z marchewki:)
Zurek z jajkiem i kielbaska, na drugie udka z piekarnika, ziemniaki i kiszona zasmazana, do picia sok z jablek i marchwi.
Zupa brokułowa, pyzy z mięsem polane skwareczkami:)
Wczoraj lane ciasto na rosole, na drugie kurczak zapiekany z ryżem i warzywami.
Dziś wczorajsza zupa i leczo.
wczoraj spaghetti bolognese, dzisiaj najprawdopodobniej pizza ale nie w domku tylko pizzerii... jeszcze sie nie podjęłam samodzielnego wykonania, jakiś mam nieuzasadniony lęk...
Nie ma się czego obawiać. Pizzę, naprawdę robi się prosto i szybko. Napewno nie da się jej zepsuć. Życzę odwagi i do dzieła. Pozdrawiam ! :)
Kotlety mielone, ziemniaki, marchewka zasmażana.
Zupa pomidorowa z makaronem i gulasz wieprzowo-wołowy z warzywami.
u nas dziś spaghetti :)
Wczorajszy zurek z jajkiem, na drugie placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i pekinska w sosie czosnkowym, do picia sok z jablek i aronii.
Dziś syn ma otatani dzień ferii i obiecał zrobić prażonki
Wczoraj ziemniaczki tłuczone, kotlety mielone z duużą ilością świeżych ziół i buraczki.
A dziś risotto i rybka smazona + jakaś surówa, ale jeszcze nie zdecydowałam:)
pizza :)
http://wielkiezarcie.com/recipe43868.html
Dziś gotował Czerwony Fiołeczek...
Zupa rakowa z jajkiem przepiórczym w koszulce, kluseczki ze szczupaka w sosie trybulowym o nutce francuskiego wermuthu "Noilly prat", frytki...deseru nie było bo musiał się uczyć do klasówki z religii....
Wkrótce doda przepisy...(jak zda religię)
Oby zdał.... nie mogę się doczekać zdjęć, tak wytrawnych potraw;)
Oby zdał.... nie mogę się doczekać zdjęć, tak wytrawnych potraw;)
Niestety religii nie zaliczył. Pomylił mu się Kain z Ablem. Trupem padł nie ten co powinien. Ale cóż trudno.
Mimo to jednak, wkleję zdjęcia wczorajszego obiadku
Oto zupa, jednak jajka przepiórczego nie widać bo się utopiło...
A to kluseczki ze szczupaka...sosu niestety nie widać. Jest poza kadrem
Widzę, że w zupie raki też wcięło
ale za to chleb pokrojony w kostkę z mlekiem jest i zacierki:)
a ja widzę ze macie takie same sztućce i bulionówki...
I ja mam tez takie :)))
Ja też mam identyczne
hmmmm czyż to nie jest polewka na śmietanie z chlebem ?:)))) gdzieś już ją widziałam .
Pewnie znowu ktoś ściągnął od Czerwonego Fiołeczka...będę reklamować...
W czepku urodzony Twój Fiołeczek :)
Tak szybko uwzględnionej reklamacji jeszcze nie widziałam :)))
No to nieżle wam sie powodzi:)))Chętnie bym zobaczyła te wyczyny Fiołeczka:))a co to Fiołeczek do szkoły nie chodzi? u nas niestety będą tylko wiejskie kartacze z mięsem i zdjęcia będą jak potrawa będzie gotowa .
Dziś nie był bo w szkole z mrozu kaloryfery popękały. Wszystkie zajęcia poza religią zostały odwołane. Więc na religię musiał pójśc stąd na obiad brak deseru
a u nas tak .....przyziemnie , nie tak jak u TATY-FIOŁECZKA ;-)
...........ogórkowa z ryżem ....mniam ;-)
U mnie też "przyziemnie" ....wyczekiwane....placki ziemniaczane, takie cieniutkie i chrupiace..z zimnym kefirem.......mniammm:))))
Fishburgery.
Ziemniaki z patelni, ryba w cieście i pieczarki smażone
Kartacze gotowe, warto było poświęcić trochę czasu, wyżerka na 3 dni:)
No tak znowu u MR przepyszna wyżerka ;)
Zupa krem cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie spagetti. Do picia sok z jablek i aronii.
Dziś zrobię pulpety w sosie pomidorowym do ziemniaczków albo ryżu
dzisiaj w stylu afrykanskim, pulpeciki wolowe nadziewane oliwkami, moja wariacja tego przepisu jest ze zamieniam sos tymiankowy na koperkowy lub pomidorowy (tymianek w polaczeniu z czarnymi oliwkami to jak dla mnie zbyt duzo nijakiej goryczki) a oliwki czarne zastepuje zielonymi nadziewanymi papryka, z dodatkow bedzie ryz dziki, mix salat z sosikiem cytrynowym a na deser robie torrijas :) lekki to obiadek nie bedzie ;)
wczoraj schab w sosie słodko-kwaśnym, do tego ryż zasmażany z warzywkami chińskimi.... dzisiaj barszcz biały...
Fasolka po bretońsku.
Pizza własnej roboty:)
Krupniczek z mięskami różnymi i biała kiełbasa pieczona z cebulą i czosnkiem
Obiadek marzenie...wszystko co bardzo lubię... Tylko schłodzonego złocistego piwa mi brakuje ;)
Filety z kurczaka duszone w białym sosie, ryż, brokuły gotowane polane stopionym masłem z bułką tartą.
Wczoraj - pieczone ziemniaki i marchewka na maśle, miało być jeszcze jajko sadzone, ale jakoś wolę ziemniaki ;) a skoro chwilowo gotuję tylko dla siebie...
A dziś wątróbka drobiowa smażona z cebulką, ziemniaki i surówka z pekinki i rodzynek.
Tortilla z buritos :)
Rosół z makaronem (a co... raz na miesiąc wymuszam "niedzielę")
Przepyszne żeberka wieprzowe duszone w sosie z cebulą i pieczarkami
Surówka colesław + ziemniaczki
Kasza gryczana z gulaszem
Rosół z makaronem, na drugie kotlety schabowe z pieczarkami, zoltym serem, pekinska duszona z duza iloscia koperku i ziemniaki.
Gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami
Schab pieczony , kopytka, sos grzybowy , sałatka wielowarzywna (co było pod ręką) :D
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie pałki z kurczaka duszone, ziemniaki, buraczki, na deser pączki.
W sobotę placki ziemniaczane z maślanką i tarta szpinakowa, czyli co kto woli.
Wczoraj lane ciasto na rosole i klopsiki w warzywach z penne. Na deser biszkopt z serkami i galaretką i wafel do wboru.
Kluski śląskie http://wielkiezarcie.com/recipe40657.html
bitki ze schabu http://wielkiezarcie.com/recipe44162.html
surówka z kiszonej kapusty
muffiny z bananami i czekoladą
Dziś (z lenistwa i nie będę wyrzucać co zostało) to co wczoraj - gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami
Łazanki z kapustą i kiełbasą.
Wczorajszy rosół z makaronem,pieczeń rzymska w sosie pomidorowo- pieczarkowym,. kluski i surówka z pora.
Lane kluski na wczorajszym rosołku, na drugie frytki i do picia sok z jablek i aronii
wczoraj-rosół z niedzieli,kluski śląskie z gulaszem z kapustką czerwoną duszoną z cebulką
dzisiaj-żurek z ziemniakami,gulasz od wczoraj z ziemniekami z kapustką
Lasagne.
A ja chciałam przypomnieć ten przepis:
http://wielkiezarcie.com/recipe25921.html
Wczoraj właśnie zaserwowałam ten ryż do kurczaka z niedzieli + surówka.
W wersji dla dzieci zmniejszam ilość cebulki, dodając jeszcze inne warzywa korzeniowe czy różyczki brokułów. W ogóle takie przyrządzanie ryżu uważam za najzdrowsze. Polecam!
Aha, i ja dodaję warzywa kiedy ryż nie jest jeszcze całkiem dogotowany, wtedy one są takie aldente, nie za twarde :)
Dziś obiadek w wykonaniu Czerwonego Fiołeczka: Wczoraj siedział do póżnego wieczora w kuchni.
Potpourri z owoców morza, pstrągi z migdałami w sosie maderowym, na deser krem kataloński...czyli jak widać obiad hiszpański.
A ta zupa z szafranem była?
Pitu, pitu tatusiu
Kotlety z kaszy gryczanej, sos pieczarkowy i surówka z kapusty białej z marchewką
U nas dzisiaj ziemniaki, schaboszczak i surówka z pora, jabłka i marchewki z majonezem.
Też to lubię i czasami jak zamknę warsztat to na maszynce w kąciku to samo sobie robię...wiesz owoce morza i kawior już mi się trochę znudziły. Ale nie chcę stresować i zniechęcać do gotowania mojego syna Czerwonego Fiołeczka (gimnazjalisty)
U mnie dzisiaj ogórkowa i naleśniki z serem i śmietaną posypane cynamonem.:)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i skwarkami
Zupa ogórkowa z ryzem, na drugie szynka w sosie, ziemniaki i buraki, do picia sok z jablek i aronii.
Pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki plus sałatka z tego co się nawinie pod rękę:)
nie chwaląc się ;) http://wielkiezarcie.com/recipe36958.html
Kopytka ze skwarkami i cebulką
Kopytka+sosik+zawijaski z pierśi z serem+ surówka standardowo z pora
Wczoraj na obiad robiłam pierś nadzianą farszem z grzybów leśnych, ziemniaki z wody i sałatka z buraczków wg. przepisu przywiezionego przez kuzynkę z Białorusi.
A dzisiaj na obiad podałam lazanię z farszem mięsno-pomidorowym.
Bogdzia to dawaj przepisy na WZ, tego mięska apetycznego i koniecznie ta surówke rodem z Bialorusi
No kochana koniecznie przepisik podaj.
Ok, się zbiorę i napiszę, może ktos skorzysta.
Wczoraj zupa pomidorowa z ryżem i kopytka z sosem grzybowym.
Dziś kurczak pieczony na kiszonej kapuście z ziemniakami.
U nas też pomidorowa z ryżem, karkówka z pieczarkami, kluski śląskie i buraczki
Żurek na kiełbasie, grillowany stek z karkówki zapiekany z serem, frytki, warzywa gotowane na parze (mrożonki), sos czosnkowy (poza kadrem), piwo
O tej godzinie nie wstawia sie takich "pysznych" zdjec ;)))
Która by nie była godzina to i tak ślinka mi uciekła, a ten kwaśny żurek po dzisiejszym słodkim pączusiu to byłby MNIAMMM
Zupa koperkowa z ryżem i mielone z ziemniakami i ogórkiem ze słoika
A ja dzisiaj chyba pączki :)
Wczorajsza zupa ogorkowa, dzisiaj z ziemniakami, na drugie kopytka z gulaszem z szynki i buraki, do picia sok z jablek i aronii.
Zupa krem wielowarzywna posypana parmezanem.
Kotlet schabowy z ziemniakami polanym tłuszczem z cebulką oraz gotowana biała kapusta
Dopisano 12-02-16 15:31:37:
Pyszna zupka chrzanowa wg Wkn -
Makaron z sosem mięsnym
drugi dzień zupka ogórkowa...
kontynuacja dietki :)
dzisiaj wiorki z kurczaka w sosie sojowym i slatka z mrozonych szparagow.
Wczoraj " carbonara" i pączki
Dziś ryż z jabłkami i pączki
Dopisano 12-02-17 20:27:22:
Jasiu a na jutro ci też pączki zostały? Jakby co to się podzielę, mam ich jeszcze dużo.
U mnie dzisiaj morszczuk (a swoją drogą, to ten morszczuk strasznie u nas drogi, bo 23,90 za kg) panierowany, ziemniaki i surówka z kapusty i.... pączki po obiedzie.
Bogusiu dziękuję jeszcze mam :):):)
Dziś kwaśna zalewajka po wczorajszych słodkich pączkach
Śledzik w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
Kotlety rybne, ziemniaki, fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, sos pieczarkowy.
Dzisiaj barszcz ukraiński.
Pizza...przegląd lodówki :D
Witam, a u mnie dzis był makaron ze szpinakiem i sosem śmietanowym ;-)
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie pulpety w sosie wlasnym, ziemniaki i pekinska w sosie czosnkowym
Naleśniki z dżemem lub nutellą, jak kto woli
Pizza z szynką,cebulą,papryką i serem wedzonym-czyli resztki z lodówki
Barszcz biały z ziemniakami na kiełbasce
Skrzydełka w glazurze miodowej, małe ziemniaczki, marchewka zasmażana.
dziś... "pomysł na makaronową patelnię" pachnie świetnie, mam nadzieje że tak również posmakuje rodzince
Kluseczki śląskie surowka zimowa, i kotleciki mielone (sos niestety z torebki choć smaczny)
lol, jakie bieluśkie
Jak sie takie robi?
Zazwyczaj takie lekko żółtawe są.
Wszystko wygląda apetycznie, ale czy mogłabym znac przepis na tę surówkę bo na sam widok aż ślinka pociekła :)
Surówka w moich przepisach, a kluski śląskie standardowo ziemniaki na 4, 1część wyjmujemy i w to miejsce mąka ziemniaczana...
ew. co do koloru kluseczek to może też trochę aparat przekłamywać kolory.
:)
Aha no i ja nie dodaje jajek do klusek śląskich nie wiem jak inni.
To pewnie takie białe przez to że bez jajek, ja zawsze jedno dodaje i są lekko żółtawe.
Pyszny gulasz mix wg toffik z plackami ziemniaczanymi tym razem.
Rosół z makaronem tradycyjnie, a na drugie kurczak na kapuście kiszonej z ziemniaczkami wg MissAgi.
Kieszonki schabowe z pieczarkami lub serem, ziemniaczki w wody tłuczone, sos borowikowy i ogórek kiszony.
Wczorajszy rosół z kostką z kaszy mannej lub pozostałymi kluseczkami, tłuczone ziemniaki polane skwarkami z boczku i posypane koprem , zasmażana kiszona kapusta.
Placki z ricotty z sosem śliwkowym.
Pomidorówka z ryżem, na drugie ja ze starszym synem makaron z serem, mąż makaron z pulpecikami wczorajszymi z sosem a młodszy NIC bo ma grypę żołądkową:(
Wczoraj i dzisiaj rosol z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, marchewka duszona i ziemniaki.
Dzisiaj bedzie gumbo
Kotlety z karkówki duszone z cebulą i czosnkiem, ziemniaki, sos pieczarkowy, surówka z kiszonej kapusty
Ziemniaczki "pieczone" z frytownicy, smażona kiełbaska lub jajeczko sadzone, sosik czosnkowy własnej roboty.
Ja wczoraj miałam pogrzeb w rodzinie, obiadek w knajpie na "stypie", były ziemniaczki (chyba przemrożone bo prawie przezroczyste), kotlet schabowy na "cały talerz" (łomatko ile sił włożyli żeby go tak ubić) i surówka z czerwonej kapusty (ze słoika) .... zgrzędzę? hm... no może troszeczke
Dorsz w warzywach, ziemniaki
Wczoraj zurek z jajkiem i mieskiem a na drugie duszaki, do picia sok z jablek i aronii.
Dzisiaj tez zurek z jajkiem i ziemniakami a na drugie makaron z sosem serowo - pieczarkowym, do picia sok z jablek i aronii.
łosoś duszony z warzywami do ziemniaczków
Rybka pieczona w foli wg przepisu agus2404. Pyszna!!
U nas dzisiaj makaron z pesto- pyyyyyyyyyyycha!
Smakowicie wygląda i pewnie też tak smakuje...
Dzastin, bardzo smakowita, polecam!
Żeberka z kapustą kiszoną.
Łosoś pieczony w folii, i surówka z selera.
Tortellini z sosem serowym
Wczoraj smażony dorsz, ziemniaki i surówka, oraz hołujec ze śledziem.
Dzisiaj zupa fasolowa ze skwarkami z boczku,kiełbasą i chleb.
Zupa ogórkowa i naleśników ciąg dalszy:) chłopaki dalej chorzy:(
Barszcz ukraiński
pierogi! dużo pierogów:)))
część zamroziłam, część zjedliśmy... farsz kapuściano grzybowy i ruski :DD
Mmmm, zjadłabym takie pierożki ruskie. Polecę do Polski to nalepię z mamą takich pierogów, (zamrożę i zabiorę do siebie ) , bo samej dla siebie to mi się nie chce - mąż nie lubi ruskich :(
Makaron pene z brokułami w sosie śmietanowo-serowym.
Fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką, ze swojego ogródka :D
Wczoraj - bardzo dobre piersiątka z kurczątka, do tego ryż i surówka
dzisiaj - ziemniaczki, piersi z kurczaka w kostce rosołowej i oliwie z oliwek (z reklamy TV) i buraczki
Jutro w planach zupa cebulowa - mój pierwszy raz, mam nadzieje że nam przypadnie do gustu
Wczoraj - bardzo dobre piersiątka z kurczątka, do tego ryż i
surówka dzisiaj - ziemniaczki, piersi z kurczaka w kostce rosołowej i
oliwie z oliwek (z reklamy TV) i buraczki Jutro w planach zupa cebulowa -
mój pierwszy raz, mam nadzieje że nam przypadnie do gustu
Reniu, jak robisz te piersi? słyszałam,że dobre, ale nigdy nie udało mi się tej reklamy zobaczyć.
Będę wdzięczna za info i dzięki z góry.
Rozcierasz kostke rosołową z firmy na K z oliwą z oliwek, tym smarujesz cyce i hop na patelnie
Zupa- z dodatkiem kaszki manny
Na drugie rybka z ziemniakami i buraczki.
Wczoraj zupa jarzynowa z duza iloscia brukselki, na drugie bigos z ziemniakami lub chlebem do wyboru.
Dzisiaj krupnik na skrzydełkach, na drugie spagetti.
Wczorajsza zupa fasolowa i pierogi z mięsem i kapustą.
Ale mnie tu dawno nie było - Oszukanego gyrosa po polsku
A u nas dzisiaj placki z jabłkami
Uśliniłam się do tego oszukanego gyrosa, mniam, bardzo apetyczny:)
a ja dziś będę miała nuggetsy z kurczaka,a jutro gołąbki:)
Wczorajsza zupa z kaszą manną a na drugie pierogi z serem:)
Dorsz smażony w jajku i bułce, chrzan ze śmietaną , chleb i herbata z cytryna do picia. W popielec tak nam smakował, że dzisiaj powtórka.
Na deser pączki z nadzieniem z powideł śliwkowych, które upiekła moja mama i nam przesłała:)Zmieniła olej i smalec na plantę i paseczki nie wyszły.
Powtórka z wczoraj czyli roladki z sarniny z ziemniakami i surówka z kapusty pekińskiej z dużą ilością koperku.
Barszcz czerwony na słodko z ziemniakami, na drugie nalesniki z serkiem homogenizowanym i truskawkami.
Kurczak duszony w czosnku, ziemniaki, ogórek konserwowy.
Moja zupka królewska i kurczak na nutę orientalną z ryżem
Patrycjo, pysznie ten kurczak wygląda:) mogę wiedzieć z jakiego przepisu go zrobiłaś?Chętnie bym wypróbowała:)
Mamo-Różyczki, kurczak naprawdę bardzo smaczny, przepis mój, obiecuję wstawić jutro.
Dziś był sos mięsno-pieczarkowy, dla mnie i synka kluski śląskie, dla męża kasza gryczana, i moja surówka z kapusty kiszonej http://wielkiezarcie.com/recipe66284.html
Wszystkie przepisy znajdują się na moim blogu: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/
U nas dzisiaj obiad po wiejsku, szybko smacznie i kalorycznie:)
Ziemniaki z koprem, kiełbasa smażona na jeża z duszoną cebulą, jajko sadzone, surówka z kapusty pekińskiej z majonezem i zestaw sałat w sosie ziołowym.
U mnie zwykłe kluski z cebulą :) Były szczytem mozliwości, bo własnie zamieszkałam na kwaterze na Erasmusie i kuchnia jest w opłakanym stanie...
Gratuluję. Moja córka na 5- tym roku była w Helsinkach. Warunki miała bardzo dobre, ale ceny w Finlandii odstraszające od kuchni. Ale wspomnienia bezcenne.
U mnie dzisiaj zrazy zwijane z piersi indyka, a nadziane boczkiem i resztkami lodówkowymi do tego ziemniaki i buraczki czerwone
A co to moje kochane żarłoczki zaniedbały wątek obiadowy.....
Ja przychorowałam, ale oczywiście chory powinien też jadać więc wspólnymi siłami moimi i chłopców...
wczoraj- frytki i skrzydełka jakw w KFC
dziś zupa pomidorowa z makaronem (na 2 dni)
kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Poniedziałek: reszta rosołu z makaronem lub pieczarkowej, łazanki z słodką kapustą.
Wtorek: Spagetti bolognese
Środa: fasolka po bretońsku
Czwartek: flaczki drobiowe
Piątek: jajka w sosie chrzanowym, ziemniaki i surówka z pekinki.
Lubię mieć zaplanowany jadłospis na cały tydzień:)
Dzisiaj pomidorowa z makaronem lub ryżem, kurczak z jarzynami wg glumandy i dodatkowo fasolka po bretońsku jak ktoś będzie miał ochotę:)
Ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią
Przyłączę się ;) Dziś smażyłam na maśle kluski przecierane z ziemniaków z jajkiem ;)
Zimniaki podpiekane,kotleciki z szynki nadziewane serem dodatek to szparagi z octem balsamicznym.
a u mnie kopytka z sosem :)
Wczorajsza pomidorowa, potem ziemniaczki, kotlet mielony i buraczki
Niedziela: rosoł z makaronem, na drugie kotlety schabowe, kapusta kiszona zasmazana i ziemniaki.
Poniedzialek: niedzielny rosol z lanym ciastem, budyn
Wtorek: Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie skrzydelka z piekarnika, kapusta kiszona i ziemniaki.
Sroda: Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kotlety mielone, pekinska w sosie czosnkowym i ziemniaki.
Czwartek: Zurek z jajkiem i mieskiem, na drugie kaszanka, ogorek kiszony i ziemniaki /chleb do wyboru.
Na jutro beda duszaki i dzisiejszy barszcz do popicia.
Pieczony kurczak na grillu z ziemniakami i sosem
Mój ulubiony barszcz zabielany z ziemniakami z cebulką i świeży dorsz pieczony w porach
Jakie pyszności u Patrycji!
U nas za to kapuśniak a na drugie kopytka z sosem z suszonych borowików i sałata z pekinki.
dziś prażonki, co prawda na kuchni ale już się nie mogę doczekać na takie prawdziwe, na ognisku
Dziś na obiad są gołąbki w sosie pomidorowym i surówką z marchwii, pekinki i jabłka w majonezie. Na deser łabędzie z ciasta ptysiowego i kremu karpatkowego, a na kolację "chińszczyzna", czyli kurczak i ryż z warzywami (chińską mieszanką).
Pozdrawiam!
Grochówka wojskowa bahusa
Krupnik na skrzydełkach z ziemniakami, na drugie makaron z sosem serowo - pieczarkowym lub dla dzieci nalesniki z nutella.
pulpety z szynki z pieczarkami i świderkami ,salatka z pekinki dla nas ; dla małej z ziemniaczkami i marchewką
Wkoncu niedziela wiec mamy rosół z makaronem, na drugie kotlety schabowe, ziemniaki i biała kapusta duszona, do picia sok z pomaranczy.
Dziś u nas ziemniaczki, udka z piekarnika i surówka z pora jabłka i ogórka kiszonego
rosołek z makaronem,ziemniaczki posypane koperkiem i roladki z szynki z pieczarkami i żółtym serem,kompot z gruszek
Schab pieczony w cebuli i czosnku z ziemniakami i sosem pieczeniowym oraz ćwikłą
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie frytki, kotlety z jajek i surowka coleslaw, do picia sok marchewkowy.
U mnie jakieś dziwne pieczone ziemniaki i kotlet, który wygląda jak mielone, ale nim nie jest. Ach ta grecka kuchnia...
Dzisiaj tylko sałatka z łososia wędzonego inspirowana przepisem Bodka, sosy dwa : oliwkowo-koperkowo-cytrynowy i majonezowo-czosnkowy.
łomatko zostało jeszcze???? mniam alem siem uśliniła
u nas tylko pierogi z serem, masełkiem i cukrem (oczywiście kupne)
hahahahaha Renatko ostało sie, ostało, zapraszam, a jednego pieroga zabierz ze sobą
rosół z makoronem od wczoraj i tarta cebulowo-porowa
Zupa ogorkowa z ryzem, na drugie gałąbki inaczej z sosem pomidorowym i ziemniaki / chleb do wyboru, do picia sok z pomaranczy
Pierwszy od lewej w dolnym rzędzie.....
Fajna fotorelacja co miałeś dziś na obiadek :)
kawśnica i żeberka smażone wg przepisu olusi23
Klopsy w sosie grzybowym,kasza perlowa,buraczki oraz zapiekanka ziemniaczana z kielbaska oraz barszczy czerwony z jajkiem,ziemniakami & cebulka troche pomieszania z poplataniem dzisiaj
W piątek: naleśniki z serem i naturalną wanilią oraz z kleksem śmietany.
W sobotę: rosół z trzech gatunków mięsa, kurczak duszony w czosnku, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.
W niedzielę: zupa pomidorowa, filety drobiowe w cieście, ziemniaki, ćwikła z chrzanem.
W poniedziałek: Wątróbka indycza duszona w cebuli, ziemniaki, ogórki konserwowe.
We wtorek: Bitki wieprzowe z warzywami, ziemniaki.
Kluski śląskie wg. Olusi23, buraczki i jajko sadzone
Barszcz biały
zalewajka z kiełbaską i jajkiem,na drugie...nie mam pomysłu na razie...
Dopisano 12-03-07 13:44:01:
wymyśliłam...naleśniki biszkortowe wg Wkn,z jabłkami,pycha..Nowy wątek już jest, zapraszamy:) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=469182&post=469182