Forum

Kuchenne porady

Co z dorsza

  • Autor: gosia86h Data: 2012-02-24 20:59:28

    Mam dwa surowe dorsze i brak pomysłu co z nimi zrobić

    Ostatnio (ze 3 razy już) piekłam w piekarniku w foli aluminiowej przyprawione pietruchą, kopre, czosnkiem i celubą, ale w tej ostać już się nam przejadły (głównie to Panu Mężowi, bo ja raczej tylko od przyrządzania ryb jestem niż od konsumpcji)

    Bardzo liczę na Wasze rady co z nimi zrobić??

    dodam tylko że ważą chyba około 70 dkg sztuka

  • Autor: Wkn Data: 2012-02-24 21:03:14

    A co to jest "celuba"? Żartowałam :)

    A może kotleciki z dorsza. Sparz lub krótko podgotuj dorsza w wywarze warzywnym - może być z kostki - dzięki temu łatwo pozbawisz go skóry i ości. Mięso zmiel, wymieszaj z surowym jajkiem, wcześniej namoczoną, a następnie bardzo dokładnie odciśniętą bułką tartą, przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką lub ulubionymi ziołami. Formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej (lub nie), smaż na płytkim oleju. Podawaj z ziemniakami i surówkami lub tylko z surówkami :)

    Proporcji na razie nie wpisałam - przepis spisałam na szybko z pamięci. Jeśli będzie potrzeba, odtworzę.

    Zapomniałam dopisać, że bardzo dobre są przyrządzone niemal w ten sam sposób pulpeciki z dorsza. Nie wylewa się wówczas wody z podgotowania ryby (podgotuj z głową, aby wywar był bardziej aromatyczny. Z masy formuje się małe pulpeciki i gotuje na małym ogniu w wywarze. Całość lubię zabielić śmietaną, nieco zagęścić. Do wywaru warto też dodać startą marchewkę i przyprawić odrobiną soku z cytryny.

  • Autor: gosia86h Data: 2012-02-24 21:07:53

    ciekawy pomysł :) dzięki za podpowiedź

    napisz mi proszę ile trzeba "toto" gotować??

    proporcje też by się przydały :)

    choc zawsze można cos pokombinować :)

  • Autor: Wkn Data: 2012-02-24 21:16:20

    Jeśli mam dorsza pokrojonego w dzwonki, podgotowuję je dosłownie przez minutkę-dwie - chodzi tylko o to, aby mięso łatwo oddzielić od skóry i ości, ale przygotowywać kotletów z ryby już ugotowanej.

    Proporcje to mniej więcej:

    mięso z jednego niezbyt dużego dorsza (gdyby to były oskórowane filety, ważyłyby około 40 dag) - zmielić

    1 jajko

    1 czerstwa kajzerka

    szczypta soli, szczypta pieprzu lub papryki

    posiekany koperek

    plus bułka do opanierowania i olej do smażenia

    To taka wersja podstawowa - jak wyjdzie i będzie smakowało zaczniesz kombinować po swojemu, zobaczysz :) Ja już nie kupuję gotowych przypraw do ryb i mięs, tylko eksperymentuję z własnymi - sprawia mi to dużą przyjemność. Nawet jeśli od czasu do czasu coś nie wyjdzie, zazwyczaj da się zjeść, ale jeśli się uda, satysfakcja z wymyślenia własnego przepisu jest duża :)

  • Autor: gosia86h Data: 2012-02-24 21:23:32

    dzięki bardzo

    zapiszę sobie i pewnie wykorzystam jeśli nie jutro to nastepnym razem bo w poniedziłek mam nową dostawę dorsza prosto z nad morza :)

    może ktoś jeszcze ma jakies pomysły??

  • Autor: Wkn Data: 2012-02-24 21:26:16

    No pewnie,

    jeśli masz w domu ostry cienki i giętki nóż do filetowania ryb, możesz przyrządzić dorsza w bardzo podobny sposób jak lubię czasem robić doradę w sosie - tylko ryba wymaga wyfiletowania niestety - ale wydaje mi się bardzo smaczna.

    http://wielkiezarcie.com/recipe65936.html

    A jeśli wyfiletujesz, to i ten przepis się nada (jakiś czas temu mój ulubiony :))

    http://wielkiezarcie.com/recipe70997.html

    Ojej, zapomniałam zupełnie o tym:

    http://wielkiezarcie.com/recipe53232.html

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-02-24 21:56:43

    u mnie w domu zawsze mieliło sie kotlety razem ze skórą i z tego smażyło kotleciki...po prostu coś pysznego! teraz niestety ceny ryb potrafią zwalić z nóg...

  • Autor: Wkn Data: 2012-02-24 22:01:41

    Niestety nie lubię skóry - niezależnie od ilości składników odżywczych, jakich dostarcza naszemu organizmowi, dość niechętnie przechodzi mi przez gardło. Zjadam ją w gościnie, w domu skrzętnie usuwam :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-02-25 08:13:52

    gwarantuję że w kotlecikach tego nie czuć (po warunkiem że jest dobrze zmielona), ale oczywiście każdy z nas ma prawo do własnych upodobań kulinarnych:)

  • Autor: Wróbelek Data: 2012-02-25 13:58:37

    o proszę, coś dla mnie. Oczywiście ten drugi wariant z rybką gotowaną. Ze smażonymi nie ryzykuję dopoki karmię natomiast rybę robię w folii i to będzie miła odmiana:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-02-25 14:20:34

    Mam troje dzieci, karmiłam piersią i zawsze jadłam smażoną rybe, dzieciakom nigdy nic po rybie nie było, tutaj raczej chodzi żeby nie jeść potraw wzdymających, typu , fasola, kapusta, cebula , a jak zjesz raz w tygodniu kawałek smażonej ryby to dziecku nic nie będzie.:)

  • Autor: Wróbelek Data: 2012-02-26 10:27:49

    niestety moja pociecha od początku miała problemy z brzuszkiem. Nie wiem czy to przez to że urodziła się 4 tygodnie przed terminem czy poprostu taka jej uroda. Bardzo musiałam od początku uważać na to co jem bo łatwo jej można było zaszkodzić. Teraz ma 4 miesiące i jest już lepiej więc zaczynam wprowadzać nowe żeczy do mojego menu ale ze smażonym jeszcze poczekam.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-02-24 21:40:09

    A ja najlepiej lubię dorsza smażonego w jajku i bułce:) Usmażyłam filety z dorsza  w środę popielcową i były pyszne , chrupiące i bardzo soczyste, a jakie mięsiste,wspaniała ryba.

    Jutro jadę na zakupy i też kupię dorsza.:)

  • Autor: gosia86h Data: 2012-02-24 21:42:37

    tylko problem jest taki że nigdy nie filetowałam ryby

  • Autor: Wkn Data: 2012-02-24 21:46:05

    Do filetowania trzeba mieć dobry, bardzo ostry nóż. Jeśli nie masz specjalnego noża do ryb, może być uniwersalny, długi, raczej wąski i jeśli to możliwe w miarę giętki. Ja noża do filetowania ryb jeszcze się nie dorobiłam, ale wszystko przede mną :)

    Pamiętaj, że jeśli podczas próby filetowania "zmasakrujesz" mięso dorsza, zawsze możesz je posiekać i przerobić na rodzaj kotletów lub użyć do zapiekanki.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-02-24 23:17:10

    Smażyłam już dorsza kilka razy w dzwonkach, też nam bardzo smakował:)

  • Autor: Wkn Data: 2012-02-24 21:43:53

    Bo sekret dorsza kryje się w jego świeżości. Też uwielbiam taką dorszową prostotę.

    Też planuję zakup dorsza, ale dopiero w przyszłym tygodniu.

  • Autor: gosia86h Data: 2012-02-24 21:58:48

    Wkn ile wychodzi takich kotlecików z podanych przez Ciebie proporcji??

  • Autor: Wkn Data: 2012-02-24 22:02:20

    Z 400 g mięsa ryby na pewno dla 4 głodnych osób, jeśli podasz do węglowodanów oprócz surówek :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-02-25 16:37:14

    Tak mi zasmakował dorsz w środę popielcową że dzisiaj też kupiłam i usmażyłam , podałam na obiad z chrzanem ze śmietaną i chlebem, Wkn co za smak:) Dalej będę namawiać tylko do smażonej ryby, pychotka.:)

  • Autor: Wkn Data: 2012-02-25 17:29:33

    Nie ma co namawiać, każdy, kto choć raz w życiu jadł dobrego smażonego dorsza wie, że tak przyrządzona ryba jest przepyszna, choć tak prosta :)

    U nas dziś na obiad zupa serowo-cebulowa i sałatka z grilowanego kurczaka z grilowanym ananasem, mmmrrr :)

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-24 23:31:26

    Smaczny jest tzw "Po grecku",ale raczej wyfiletowany.

  • Autor: Fiddle Data: 2012-02-25 09:41:07

    Ja uwielbiam tak jak MŻ dorsza smażonego w jajku i tartej bułce, oraz w przyprawach. Smażyłam i w dzwonkach i w filetach -  oba tak samo pyszne, tak więc filetowanie jest niekonieczne:) Smaczna, mięsista rybka. Uwielbiam dorsza i wcale nie ma przy nim dużo roboty:)

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-25 10:07:48

    Też mi taki bardzo smakuje."Po grecku"wygodniej jest robić filety,bo nie mają ości (teoretycznie),a ciężko je wydłubać ,jak ryba jest pokryta warzywami.

  • Autor: gosia86h Data: 2012-02-25 18:45:31

    Dzisiejszy dorsz skonczył wg przepisu Kuronia czyli dorsz pieczony w wywarze z warzyw

    nastepne zrobię dzwonki w panierce już w przyszłym tygodniu :)

  • Autor: Hhanka1 Data: 2012-02-26 12:31:41

    Bardzo polecam z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe72735.html

    Robię z tego przepisu karpia na Wigilię, ale również każdą inną rybę. Tylko muszą być filety. Ryba jest mięciutka i soczysta i w ogóle pycha :) Polecam naprawdę bardzo :) (Tak samo robię filety z piersi kurczaka, poezja :) )

Przejdź do pełnej wersji serwisu