A ja właśnie myję botwinkę.Na obiad będą ziemniaczki z koperkiem,filety z piersi kurczaka z jajkiem sadzonym i do tego botwinka z przepisu Niebieskiej Różyczki.
W warzywniakach kuszą szparagi i świeży szpinak - zupa krem z białych szparagów, a świeży szpinak też uwielbiam, więc była pizza ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorkami :)
zapraszam.. do wątróbki są dziś 1-dniowe ogórki małosolne, które wczoraj byłem zrobiłem i oczywiście zapomniałem.. zapominanie daje jednak pewną korzyść, gdyż dziś była uciecha, jak zajrzałem do glinianego garnca.. a ty lubisz takie 1 - dniowe ogórasy?
No właśnie ani trochę - dla mnie są za zielone (za ciemnozielone :)) Gryząc je, nie mogę się zdecydować, czy smakują jak surowe czy już jak niesurowe. W każdym razie jeszcze nie są dla mnie odpowiednio małosolne :D Uwielbiam 3-dniówki!
Pomidorowa z ryżem dla dzieci ,pierś z śliwkami i czosnkiem z dipem orzechowo, śliwkowym, szaszłyki i to co na talerzu widać. Dla chętnych jeszcze wczorajsza fasolka po bretońsku:)
Zupa pomidorowa z makaronem,ziemniaki ze schaboszczakiem,surówka z marchewki i jabłka,a sobie usmazylam nalesniki biszkoptowe i spalaszowałam z jogurtem jagodowym
No bo widzę 3 , chyba się nie gniewasz za ten żarcik?:)Jakbyś napisała tytuł po polsku to bym nie żartowała,a tak musiałam się domyslac, bo nie znam włoskiego:)
Ja się dopiero uczę włoskiego :) a to właśnie włoskie danie. "Fusilli ai gamberetti e zucchine" brzmi apetyczniej niż " świderki z krewetkami i cukinią" ;)
Cerekm, wyczuwam tu Twoją lekką złośliwość... Z pewnością byłoby OK, gdyby to Twój nadworny facet zaserwował Ci owe danie, a tak musisz zazdrościć Bahati "włoskiego kucharza" , gryźć palce... Koniecznie więcej optymizmu
Definicja obiadu / WIKIPEDIA / -
Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16.
Tradycyjnie składa się z dwóch dań - w Polsce zwykle z zupy oraz dania głównego. W Polsce, w porównaniu z innymi częściami Europy, rozwinęła się bardzo bogata tradycja zup - wysoce zróżnicowanych pod względem regionu czy sezonu. Drugie danie w środowiskach wiejskich było przygotowywane głównie na bazie mąki i od XVII wieku - ziemniaków. Na talerzach bogatszych grup społecznych dominowały potrawy mięsne.
Obecnie tradycyjna forma dwudaniowa nie jest już tak rozpowszechniona i poza specjalnymi uroczystościami bądź dniami tygodnia, jak np. niedziela, często obiad składa się tylko z jednego dania - dania głównego (w tym wypadku zupa nie jest daniem głównym).
Zmienia się także godzina spożywania obiadu. Pora obiadowa przesuwa się w kierunku godzin wieczornych.
Dzisiaj na kuchni tv taki podawali, podsmażyc czosnek na oliwie , wrzucic pokrojoną cukiniei chwilę podsmażac.Następnie dodac pomidory z puszki i trochę dusic, na koncu dodac krewetki i [przyprawy., polac makaron.
U mnie dzis krupnik,ziemniaki z selerem/piure/poledwiczki wieprzowe,szpinak i kapusta mloda.Do tego tak jak u Bahusa piwo /ale tylko butelka na dwoch/Maz niestety ma cukrzyce.
Jakiego Olivera? przeciez to Bahus ugotował i wstawił zdjęcie:))Bardzo apetyczne danko.
Masz rację...w tym wątku pokazujemy to co jedliśmy na obiad. Nie ważne skąd pochodzi przepis, nie ma potrzeby tego podawać.Nawet pokazanie zdjęcia potrawy jedzonej w knajpie jest dopuszczalne pod warunkiem, że do zdjęcia tego posiadamy prawa autorskie.
Bahus czy to przepis Jamiego Olivera?... bo wydaje mi się, że on to ostatnio gotował...tyklo chyba jakieś nieznane mi grzyby tam dorzucał..
Przyznam się szczerze...nie wiem. Być może. Jest to tak proste danie, że praktycznie każdy kto zna zasadę przygotowania szparagów może sam go sobie "wymyślić" . Sos worcestershire do szparagów stosuję od dawna choć pierwszy raz do zielonych.
Przedwczoraj i wczoraj gołąbkowa zupa (pychota), a dziś kapuśniak Uretana i gulasz z ziemniaczkami, sałata ze śmietaną i torcik serowy mojej babci Sabiny. Zaszalałam..
Dzis specjany obiad z okazji Dnia Mamy -rolady kurczakowe nadziewane kozim serem,suszonymi pomidorami oraz ziolami zawiajne boczkiem, losos zapiekany w jarzynach oraz serem zoltym posypany, salatka z makaronu,sera mozarela,oliwek,pomidorow,cebulki oraz pesto, surowka marchewkowa oraz krewetki grzechu warte na deser ciasto z malinami i drugie z truskawakmi
W zamierzchłych czasach, gdy jeszcze mieliśmy rodzinną działkę, zbieraliśmy własny rabarbar, który rósł krzaczasty w najrzadziej odwiedzanym przez działkowiczów kącie. Wciskał się pod kłujące rzędy malin i trudno było go przejeść, tak rósł jak opętany jakąś misją roztaczania nad światem zielonych liściastych parasoli na czerwonych rączkach :) Nie mogłam się wtedy zdecydować, czy go lubić, czy znielubić, ponieważ wskakiwać jedynie do kompotów - zwykle wykręcających usta w podkówkę, bo dość oszczędnie słodzonych. Jednak, aby tradycji rodzinnej stało się zadość, w końcu go polubiłam. I nie żałuję, ponieważ po latach, chętnie niosę te rumiane lub zielone olbrzymy pod pachą, aby bez świadków poddawać je kuchennym eksperymentom :D
Jako dziecko również nie przepadałam za rabarbarem. Babcia najczęściej robiła z niego właśnie kompot. Mama często piekła z nim ciasto. Ostatnio zauważyłam, że uzbierała mi się długa lista przepisów z rabarbarem, więc koniecznie trzeba się wybrać do babci i wyczarować rabarbarowe cudeńka ;)
Pierogi uwielbiam każde Wkradł się błąd miało być chyba z kapustą i mięsem . A jaka to jest kapusta słodka czy kiszona a mięso gotowane czy duszone? Nigdy takich pierogów nie robiłam.
tak rzeczywiscie w pospiechu zle napisalam o pierogach :) mialo oczywiscie byc z mieskiem i kapusta, miesko gotowane (rosolowe) i kapusta kiszona. Ja takich tez nigdy nie robilam, moj maz w domu robi pierogi, a te to razem z moja mamuska lepil :D
Naleśniki nafaszerowane mięsem z rosołu pokrojonym i podsmażonym z pieczarkami, poukładane na patelni posypane serem żółtym i zalane sosem beszamelowym.... rany ale syte mniam
W sumie jakbysmy razem wszyscy mieszkali to pasowałoby mi to. Twoje potrawy wygladaja apetycznie wiec gotowalibyscie dla mnie na zmiane a ja ustalabym menu hehe :)))
Zupa szczawiowa z jajkiem. Pierwszy raz zrobiłam taką zupę, myślałam wczesniej - eeee tam, zupa z trawy.....Wczoraj dostałam szczaw, pomyślałam; a może jednak... Przejrzałam przepisy i...całkiem niezła ta "trawiasta" polewka hehe.
To po poznańsku "wiaderko" ;P - zdaje się, że mają sporo takich fajnych gwarowych określeń :)
Aż mi się kalafa kielczy jak to czytam i mimo, że mom spuszczone u golorza kłaki to sterczą mi i wyglądam jak jaźwiec albo co gorsze; jak nojszpłat, zaś w gierach mom gzik a w porach galarę....
To po poznańsku "wiaderko" ;P - zdaje się, że mają sporo takich fajnychgwarowych określeń :) Aż mi się kalafa kielczy jak to czytam i mimo, że mom spuszczone u golorza kłaki to sterczą mi i wyglądam jak jaźwiec albo co gorsze; jak nojszpłat, zaś w gierach mom gzik a w porach galarę....
Wczoraj nie było Najlepszego,więc z Młodym szaleliśmy- cały gar botwinki (Najlepszy nie tyka)- raj!
Dzisiaj: młode ziemniaki ze skwarkami z wędzonki,cebulką i koperkiem, do tego młoda kapusta i zsiadłe mleko. Jak odzyskamy przytomność- dobijemy truskawkami.
dziś na 2 godziny przed żarem rozbiegówka w postaci zupy kalafiorowej z koperkiem..
potem wielkie żarcie jak zwykle: żeberka, kiełbaski, kurczaki, kaszanka, kręciołki, pieczone ziemniaki plus surówki na winie, czyli co się nawinie: pomidory, ogórki, rzodkiewki, dymki, natki itd itd.. żadnego alkoholu.. woda mineralna, ice tea.. w rezerwie młoda kapusta na ciepło.. nic wielkiego, zwykłe proste pyszności..
jutro dzień przerwy, bedzie podobno kuchnia kanadyjska, choć do końca pewny nie jestem:
zupa z porów na szynce,
makaron z kurczakiem w sosie imbirowym.. nic więcej nie wiem..
Dziś obiadokolacja: młode ziemniaczane plasterki podsmażana na maśle z dymką i koperkiem, cukinia i kąski drobiowe w marynacie imbirowej z chili smażone bez tłuszczu i sałatka z pomidorów, ogórków, sałaty i fety z oliwą i szczypiorkiem.
Wczoraj obiadek gotowało moje szczęście, była wątróbka wieprzowa duszona z cebulą i ziemniaczki, do tego sałata ze śmietaną. Na kolacje jadłam pierwszy raz w zyciu własnoręcznie przez niego złowionego karasia (z Mariboru) haha pycha ale cholernie ościasty
Nic dziwnego, że się nim gombrowiczowska księżniczka Burgunda miała zadławić :D
A może by go tak siup do octu, podobnie jak śledzia? W occie wszystkie ości powinny zmięknąć. Tylko smak już nie ten co duszonego, smażonego, czy pieczonego... Chyba jednak pozostaje benedyktyńska cierpliwość do dłubania licznych szpileczek.
Mój ostatnio szczupaki łapie, ostatni nabytek 3 kg, 200 gram, zamroziłam dziada i planuje zrobic z niego roladę faszerowaną w galarecie,taka jak na zdjęciu:)Bardzo nam taka smakuje, bo smażony się przejadł.
Jak go rozmrożę to cyknę zdjęcie i pokażę tą bestie.
Wczoraj na obiad zupa ogórkowa i naleśniki z dżemem z czarnej porzeczki.
Dzisiaj powtórka wczorajszej zupy, na drugie młoda kapusta z ziemniaczkami kraszonymi skwarkami z boczku i posypane koprem.
Ja niestety nie mam szczęścia do łowienia ryb. Kiedyś namówiony przez kolegę wybraliśmy się nad jezioro. No cóż, nie złowiłem nic ...zgubiliśmy (czytaj podprowadzono nam) wędki, krzesełka i nawet przynęta gdzieś "wyparowała" Jedyne co na drugi dzień odzyskaliśmy to była skrzynka i parę butelek po piwie...
Moim sposobem na "pozbycie się ości" tych najdrobniejszych, bo karaś to przecież bardzo smaczna rybka, jest nacinanie bardzo gęsto korpusu rybki. Nacinam bardzo gęsto zaczynając od strony głowy, pionowo od kręgosłupa do początku tych dużych ości, czyli w miejscu, gdzie jest najwięcej drobnych ości. No i tak z obu stron do ogonka. Trzeba uważać, aby nie przeciąć ryby na wylot. Tym sposobem drobne ości się wysmażają i już nie ma tyle dłubaniny.
U mnie dzisiaj na obiad smażone okonie i szczupa, złowione w jeziorze przez mojego ślubnego.
U nas dziś frytki z piekarnika, udka z kurczaka duszone i colesław z pekinki. Do popicia piwko z soczkiem.... wow ale się najadłam!!! Właśnie odpoczywam, bo nie mogę się ruszyć
Jutro na bogato: rosół z makaronem, udka pieczone, pieczeń musztardowa w sosie cebulowym, piersi z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem, ziemniaki, a z dodatków: kapusta kiszona duszona z pieczerkami, mizeria, sałata lodowa z pomidorem, rzodkiewką i dymką.
Rosół z makaronem domowej roboty, schabowy z frytkami i fasolką szparagową, szparagi z tartą bułką. Sok z malin (ja piwo ;))
A ja właśnie myję botwinkę.Na obiad będą ziemniaczki z koperkiem,filety z piersi kurczaka z jajkiem sadzonym i do tego botwinka z przepisu Niebieskiej Różyczki.
U mnie szczwiowa z jajkiem i gulasz z wolowiny+kopytka
Bahus, Ty nam w alkoholizm wpadniesz... , ja tez lubię piwko do dobrego obiadu...
u mnie pulpeciki od Bronisławy pyyyycha!!!!
Zupa jarzynowa,kotlet z piersi kurczaka,ziemniaczki i sałatka z ogórków ze sloika.
Pulpety w sosie pomidorowym z ryżem i kompocik.!
Smażona ryba z ziemniakami z koperkiem oraz surówka z białej kapusty
Ponieważ przez ostatnie 10 dni były dania typowo Campingowe czyli: kiełbaska z grilla, ogniska, boczek z grilla, karkówka z grilla... :)
To dzisiaj po domowemu kotlecik z piersi kurczaka, ziemniaki, mizeria :D Mniamm....
u mnie dziś gołąbki w kapuście pekińskiej....super smaczne i delikatne
Łapsko "kurzence" z chrupiącą skórką, w domowej przyprawie gyros wg Wkn. Naprawdę, ta receptura jest rewelacyjna.
A co to za apetyczna suróweczka?
Iwka, to zwyczajna marcheweczka z chrzanem, jogurtem i sokiem z cytryny, ale naprawde smaczniutka
Dziękować, cieszyć się :)
W warzywniakach kuszą szparagi i świeży szpinak - zupa krem z białych szparagów, a świeży szpinak też uwielbiam, więc była pizza ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorkami :)
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie udko z kurczaka z piekarnika, ziemniaki i mloda kapustka duszona.
dziś był obiad azjatycki:
zupa tom yum z ananasem, pierś kaczki z ryżem i warzywami na słodko kwaśno, lody waniliowe, herbata owocowa,
jutro typowo polski:
botwina, wątróbka cielęca z ziemnikami i jakąś surówką może mizeria?
Biorę zestaw dzisiejszy (jutro poczęstuje się jutrzejszym :) mnium mnium! same pyszności
zapraszam.. do wątróbki są dziś 1-dniowe ogórki małosolne, które wczoraj byłem zrobiłem i oczywiście zapomniałem.. zapominanie daje jednak pewną korzyść, gdyż dziś była uciecha, jak zajrzałem do glinianego garnca.. a ty lubisz takie 1 - dniowe ogórasy?
No właśnie ani trochę - dla mnie są za zielone (za ciemnozielone :)) Gryząc je, nie mogę się zdecydować, czy smakują jak surowe czy już jak niesurowe. W każdym razie jeszcze nie są dla mnie odpowiednio małosolne :D Uwielbiam 3-dniówki!
nic nie szkodzi, w takim razie zapraszam jutro na młodą kapustę, a pojutrze powtórzę wątróbkę i ogórasy będą już w sam raz..
Zachęciłeś mnie do tych ogórasów - muszę wyciągnąć mój zakurzony słój, w którym najlepiej się kiszą i też nastawić :)
Gulasz z duza iloscia grzybow i papryki pdany z makaronem lub wersja bezmiesna kluski z bialym serem. Na deser ciasto truskawkowo-kawowe z truskawkami
u mnie zupa porowo- ziemnaczana:)
Ziemniaki posypane koperkiem z jajkiem sadzonym i mizerią do tego
Kawalki kurczaka w przyprawie do gyrosu,surowka z czerwonej i bialej kapustki,sos czosnkowy.
Pomidorowa z ryżem dla dzieci ,pierś z śliwkami i czosnkiem z dipem orzechowo, śliwkowym, szaszłyki i to co na talerzu widać. Dla chętnych jeszcze wczorajsza fasolka po bretońsku:)
Dziś moje spaghetti bolognese: http://wielkiezarcie.com/recipe78112.html
u mnie dziś pomidorowa (która wyszła za kwaśna :P) więc tak naprawdę, to wyszły kanapki, a na deser tort urodzinowy Kuby.
Trzeba było dodać troszke cukru i dolać wody z czajnika:)
Trzeba było dodać troszke cukru i dolać wody z czajnika:)
wiedziałam, że Ty coś mi podpowiesz :) dziękuję , zupa nie wylana , więc jutro będzie taka jak trzeba :D
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kopytka z sosem, karczek.
Botwinka z jajkiem:)
Kotlet schabowy z ziemniakami posypanymi koperkiem i zasmażana biała kapusta do tego
Zupa ogórkowa, ziemniaki kotlet mielony i surówka z marchewki
Misia... dokładnie to samo tylko bez zupy...
Zupa szczawiowa, na drugie karczek z sosem i kopytka, do picia sok z jablek.
Świderki razowe z sosem bolognese:)
zupa gołąbkowa.... mniam (wczoraj i dziś)
Rosol z kurczaka z makaronem oraz krokiety z kapusta i serem zoltym
Kotlety mielone z ziemniaczkami z koperkiem i buraczkami
Szybki obiad na upały - krewtki z lampką białego, schłodzonego wina chciałooby sie dodać, ale musi wystarczyć woda z cytryną.
Tuńczyk z grilla, z sosem pieczarkowym.
To coś dla mnie...uwielbiam tuńczyka pod każdą postacią
Wczoraj placki warzywne z cukinią do tego sos czosnkowy, a dzisiaj na szybko frytki z piekarnika, duszone warzywa i smażona rybka.
Frytki, filety z soli do tego surówka z kiszonej kapusty
Krokiety z mięsem w barszczu czerwonym
Botwinka wg niebieskiej różyczki
Młode ziemniaczki z koperkiem i młoda kapustka: duszona w smietanie i zasmażana z pomidorami.
U nas dzisiaj ziemniaki, młoda kapusta i kurczak w cieście francuskim wg Tekluni:)
Zupa pomidorowa z makaronem,ziemniaki ze schaboszczakiem,surówka z marchewki i jabłka,a sobie usmazylam nalesniki biszkoptowe i spalaszowałam z jogurtem jagodowym
Fusilli ai gamberetti e zucchine w wykonaniu mojego najulubieńszego kucharza, za którego nawet udało mi się wyjść za mąż :)
Kilka świderek 3 krewetki i cukinia chyba, ale za to jaka nazwa, fiu fiu:)))Jakby to powiedział wróbelek :)
I już wszyscy wiemy, co jest na zdjęciu. Dziękujemy... :) O i nawet do 3... tzn 3 krewetki naliczyłaś :D
No bo widzę 3 , chyba się nie gniewasz za ten żarcik?:)Jakbyś napisała tytuł po polsku to bym nie żartowała,a tak musiałam się domyslac, bo nie znam włoskiego:)
Ja się dopiero uczę włoskiego :) a to właśnie włoskie danie. "Fusilli ai gamberetti e zucchine" brzmi apetyczniej niż " świderki z krewetkami i cukinią" ;)
Może dla włochów, ale nie każdy zna język i dla mnie bardzo apetycznie by brzmiało po polsku:)
trudno to nazwac obiadem...hm
Dlaczego tak uważasz?
Cerekm, wyczuwam tu Twoją lekką złośliwość... Z pewnością byłoby OK, gdyby to Twój nadworny facet zaserwował Ci owe danie, a tak musisz zazdrościć Bahati "włoskiego kucharza" , gryźć palce... Koniecznie więcej optymizmu
Definicja obiadu / WIKIPEDIA / -
Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16.
Tradycyjnie składa się z dwóch dań - w Polsce zwykle z zupy oraz dania głównego. W Polsce, w porównaniu z innymi częściami Europy, rozwinęła się bardzo bogata tradycja zup - wysoce zróżnicowanych pod względem regionu czy sezonu. Drugie danie w środowiskach wiejskich było przygotowywane głównie na bazie mąki i od XVII wieku - ziemniaków. Na talerzach bogatszych grup społecznych dominowały potrawy mięsne.
Obecnie tradycyjna forma dwudaniowa nie jest już tak rozpowszechniona i poza specjalnymi uroczystościami bądź dniami tygodnia, jak np. niedziela, często obiad składa się tylko z jednego dania - dania głównego (w tym wypadku zupa nie jest daniem głównym).
Zmienia się także godzina spożywania obiadu. Pora obiadowa przesuwa się w kierunku godzin wieczornych.
A makaron z serem, albo spaghetti obojętnie z jakim sosem, to już według Ciebie obiad? Po co te złośliwości?
na mnie zadziałała ta nazwa odrazu głodna się zrobiłam. Pewnie lekkie ale pyszne
PYYYYYSZNE! Zaraz zmuszę męża do podyktowania przepisu :)
Dzisiaj na kuchni tv taki podawali, podsmażyc czosnek na oliwie , wrzucic pokrojoną cukiniei chwilę podsmażac.Następnie dodac pomidory z puszki i trochę dusic, na koncu dodac krewetki i [przyprawy., polac makaron.
Widocznie dużo tracimy na braku tv :)
Zupa nawinie i kotlety ziemniaczane z przepisu Izabeli Nowak.
U mnie dzis krupnik,ziemniaki z selerem/piure/poledwiczki wieprzowe,szpinak i kapusta mloda.Do tego tak jak u Bahusa piwo /ale tylko butelka na dwoch/Maz niestety ma cukrzyce.
Szparagi z pieczarkami smażone na maśle z dodatkiem sosu worcestershire, podane na grzance z wiejskiego chleba. Do popicia białe wino.
Bahus czy to przepis Jamiego Olivera?... bo wydaje mi się, że on to ostatnio gotował...tyklo chyba jakieś nieznane mi grzyby tam dorzucał..
Jakiego Olivera? przeciez to Bahus ugotował i wstawił zdjęcie:))Bardzo apetyczne danko.
Jakiego Olivera? przeciez to Bahus ugotował i wstawił zdjęcie:))Bardzo
Masz rację...w tym wątku pokazujemy to co jedliśmy na obiad. Nie ważne skąd pochodzi przepis, nie ma potrzeby tego podawać.Nawet pokazanie zdjęcia potrawy jedzonej w knajpie jest dopuszczalne pod warunkiem, że do zdjęcia tego posiadamy prawa autorskie.apetyczne danko.
Bahus czy to przepis Jamiego Olivera?... bo wydaje mi się, że on to ostatnio
Przyznam się szczerze...nie wiem. Być może. Jest to tak proste danie, że praktycznie każdy kto zna zasadę przygotowania szparagów może sam go sobie "wymyślić" . Sos worcestershire do szparagów stosuję od dawna choć pierwszy raz do zielonych.gotował...tyklo chyba jakieś nieznane mi grzyby tam dorzucał..
wczoraj pieczone podudzia z kurczaka i kapusta zasmażana, a dziś chłodniczek :)
Przedwczoraj i wczoraj gołąbkowa zupa (pychota), a dziś kapuśniak Uretana i gulasz z ziemniaczkami, sałata ze śmietaną i torcik serowy mojej babci Sabiny. Zaszalałam..
Bardzo jestem ciekawa, co to za zupa gołąbkowa? Nie widzę w Twoich przepisach. Możesz bliżej określić?
nie mogę wkleić linku do zupy gołąbkowej ale jest na WZ przepis autor emocja "gołąbkowa zupa ale nie z gołębi" polecam
Dzęki Reniu, już dodałam do ulubionych, a przy najbliższej okazji wypróbuję
Dzięki, to jest właśnie ta zupka!!
Szczupak (mąż wczoraj złowił) smażony z ziemniakami i surówką
Botwinka z jajkiem, na drugie kurczak w pomidorach z makaronem pełnoziarnistym
Bliżej nieokreslone chińskie danie :) Ryśka prezentuje styl wyzszej kultury jedzenia pałeczkami :)
Zdjęcie jak zwykle bombowe, a Rysia sobie świetnie radzi z pałeczkami :)
Dziękuję, Ryśka zdolniacha :) tylko zupy jada... rękoma :)
wiadomo, nie od dziś że zupy się jada rękami, bo tam najwięcej kubeczków smakowych :-)
Ale słodziutka i widac,że super sobie radzi :)))
Guzik z chińskim daniem... Ryśka wymiata, jest przesłodka
Twoja córa śliczny kolor włosów
Młode ziemniaki z koperkiem i pieczarkami, karkówka i schab z grilla (marynowały się od wczoraj) surówka z ogórka, pomidora i cebylki.
Frytki, sałata z sosem na bazie oliwy i ziół, medaliony z indyka z grilla.
Dzis specjany obiad z okazji Dnia Mamy -rolady kurczakowe nadziewane kozim serem,suszonymi pomidorami oraz ziolami zawiajne boczkiem, losos zapiekany w jarzynach oraz serem zoltym posypany, salatka z makaronu,sera mozarela,oliwek,pomidorow,cebulki oraz pesto, surowka marchewkowa oraz krewetki grzechu warte na deser ciasto z malinami i drugie z truskawakmi
Obchodzicie wcześniej ? ;-)
W każdym kraju inaczej :)
A tak schodząc z tematu masz chyba urodzinki za 4 dni? :-)
a mam, a mam :)
Tak jest wczesniej niz w Polsce
Super, a czy też przystrajałaś mieszkanko? Zawsze tak pięknie to robisz :)
Wczorajszy obiadek - kurczak z piekarnika+surówka z pekinki, mniam :) Przed pieczeniem zanurzony na 12 godzin w solonej, posłodzonej i z wódką wodzie.
Wczorajszy obiadek - kurczak z piekarnika+surówka z pekinki, mniam :)
ooo nie znam takiej metody... napisz coś więcej... tylko sól cukier? a przyprawy? a wódka?? "a ile by tej wódki miało być?" (cytat z M.Dańca) hahaPrzed pieczeniem zanurzony na 12 godzin w solonej, posłodzonej i z
wódką wodzie.
Rosół z makaronem
Zupa kalafiorowa z koperkiem
Co powiecie na naleśniki z syropem rabarbarowo-miętowym? Sezon na rabarbar w pełni, więc nadmiar może wskoczyć do słoika na potem :)
Przepysznie wyglądają ;) Muszę chyba wybrać się do babci po rabarbar ;)
W zamierzchłych czasach, gdy jeszcze mieliśmy rodzinną działkę, zbieraliśmy własny rabarbar, który rósł krzaczasty w najrzadziej odwiedzanym przez działkowiczów kącie. Wciskał się pod kłujące rzędy malin i trudno było go przejeść, tak rósł jak opętany jakąś misją roztaczania nad światem zielonych liściastych parasoli na czerwonych rączkach :) Nie mogłam się wtedy zdecydować, czy go lubić, czy znielubić, ponieważ wskakiwać jedynie do kompotów - zwykle wykręcających usta w podkówkę, bo dość oszczędnie słodzonych. Jednak, aby tradycji rodzinnej stało się zadość, w końcu go polubiłam. I nie żałuję, ponieważ po latach, chętnie niosę te rumiane lub zielone olbrzymy pod pachą, aby bez świadków poddawać je kuchennym eksperymentom :D
Jako dziecko również nie przepadałam za rabarbarem. Babcia najczęściej robiła z niego właśnie kompot. Mama często piekła z nim ciasto. Ostatnio zauważyłam, że uzbierała mi się długa lista przepisów z rabarbarem, więc koniecznie trzeba się wybrać do babci i wyczarować rabarbarowe cudeńka ;)
Wybieraj się jak najszybciej, bo rabarbar powinno się zrywać nie później niż do świętego Jana - czyli do umownej daty 24 czerwca :)
Zcierki na polewce z przepisu babci, zacierki z mlekiem, ziemniaki z przesmażoną cebulką i koprem.
Przeczytałam ścierki i myślę jakie ścierki:) Zjadłaś ,,a" A obiadek wygląda smacznie lubię proste dania.
Kurczak duszony w warzywach, ziemniaki, ogórki konserwowe, kompot z jabłek
Lazania
Zupka brokułowa
Ziemniaczki młode z koperkiem, filecik panierowany i młoda kapustka:)
Dopisano 12-05-15 14:37:36:
Gulasz z ziemniakami i barszcz czerwony zabielany.
U nas dzisiaj spaghetti po bolońsku.
Spaghetti "Słoneczna Italia" (przepis własny)
zupa pomidorowa z ryżem
Poniedzialek: Lane kluski na rosole, na drugie rolady z sosem, ziemniaki i kapusta modra.
Wtorek: Zurek z jajkiem i kielbaska, na drugie spagetti.
Sroda: Wczorajszy zurek a na drugie domowe pierogi z kapusta i kapusta okraszane cebulka prazona.
U mnie dzisiaj Twój krupnik na serduszkach...bardzo dobry...
Ciesze sie ze Ci smakuje :)))
Pierogi uwielbiam każde Wkradł się błąd miało być chyba z kapustą i mięsem . A jaka to jest kapusta słodka czy kiszona a mięso gotowane czy duszone? Nigdy takich pierogów nie robiłam.
tak rzeczywiscie w pospiechu zle napisalam o pierogach :) mialo oczywiscie byc z mieskiem i kapusta, miesko gotowane (rosolowe) i kapusta kiszona. Ja takich tez nigdy nie robilam, moj maz w domu robi pierogi, a te to razem z moja mamuska lepil :D
Mąż , który umie gotować to w domu skarb. A Twój jeszcze pierogi klei :) Mój jeszcze sztuki pierogowej nie opanował jednak obiad zrobi.
Moj tylko pierogi, uszka, pizze i rosol robi :) na razie haha :)))
Ja- sałatka grecka, ogórek małosolny, jajko sadzone
Rodzinka- młode ziemniaczki z koperkiem, sałatka grecka i kotlety z piersi kurczaka
U nas dzisiaj skromna zupa ryżowa na skrzydełkach i włoszczyźnie :)
Dla córki dzis żurek z jajkiem i chlebkiem,ja zaszalałam i wpałaszowałam kupnego kebaba a dla męża robię goloneczkę z zapiekanymi ziemniaczkami.
Wczorajsza zupka brokułowa a na drugie chińszczyzna:)
Naleśniki nafaszerowane mięsem z rosołu pokrojonym i podsmażonym z pieczarkami, poukładane na patelni posypane serem żółtym i zalane sosem beszamelowym.... rany ale syte mniam
Pstrąg pieczony, ziemniaki z masłem koperkowym i szparagi z sosem holenderskim. Pełnoletni białe wino, nielatni woda.
Dziś były ziemniaki z wody, jajko sadzone i pyszna młoda kapustka:
http://wielkiezarcie.com/recipe82122.html
Pierogi ruskie i z farszem kapusianym na deser kremowka
Zupa fasolowa, pierogi ruskie, dla dzieci naleśniki z serem i musem truskawkowym.Do picia sok z czarnej porzeczki.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie wczorajsze domowe pierogi z mieskiem i kapusta. Na deser koktajl truskawkowy :)))
Od dawna "studiuję" Twoje obiadki i wiem, że mógłbym się z Tobą ożenić...Gotujesz tak fajnie, że czasami to aż się "zakochuję"
Bahus :) tylko musze sie przyznac ze m.in. pierogi to robi mój mąż :)))
To z mężem też się ożenię...a co? Teraz to przecież nic dziwnego
hahaha :)))
W sumie jakbysmy razem wszyscy mieszkali to pasowałoby mi to. Twoje potrawy wygladaja apetycznie wiec gotowalibyscie dla mnie na zmiane a ja ustalabym menu hehe :)))
Krupnik i ryż z jabłkami i cynamonem:)
Schab devolay http://wielkiezarcie.com/recipe82362.html z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz marchewka z groszkiem
Gulasz mięsno pieczarkowy z grubym makaronem...
Kolejna "kandydatka" na moją żonę...takie obiady to spokój kulinarna do końca życia...
Kolejna "kandydatka" na moją żonę...takie obiady to spokój kulinarna
hahaha oplułam monitor, Bahusku ale ja do obiadu nie podaję piwa... i co Ty na to??do końca życia...
Zaraz Cię spyta, czy podajesz do kolacji i znów wejdziesz w krąg objęty matrymonialnym zainteresowaniem
Sam se kupię
Sam se kupię
To kup i dla mnie... w końcu wekeendpelnoziarste świderki, polane sosem szpinakowym z dużą ilościa czosnku, posypane natka pietruszki i wędzonym losiem
Wczorajszy krupnik a na drugie frytki, sola panierowana i surówka z kapusty kiszonej:)
Zupa szczawiowa z jajkiem. Pierwszy raz zrobiłam taką zupę, myślałam wczesniej - eeee tam, zupa z trawy.....Wczoraj dostałam szczaw, pomyślałam; a może jednak... Przejrzałam przepisy i...całkiem niezła ta "trawiasta" polewka hehe.
Złowiony wczoraj przez mojego męża szczupak smażony z ziemniakami z koperkiem z surówką z białej kapusty
U mnie też dziś rybka i też złowiona ......... w sklepie rybnym, ale świeżutka jakby prosto z wody Z warzywkami, po grecku.
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie nalesniki z serkiem waniliowym i truskawkami
Wczoraj bez obiadu bo popołudnie spędziłam z siorą w szpitalu (miała mały zabieg), na szczęście wszystko dobrze się skończyło.
Dziś prażonki... co prawda na kuchence ale z nowych ziemniaczków więc pycha, do tego zimny kefir... mniam
dziś bohaterem jest koperek:
zupa koperkowa na śląskiej kiełbasce
młoda kapusta z ziemniakami i koperkiem, kefir
Grochówka wojskowa http://wielkiezarcie.com/recipe2696.html
Dzis była zupka botwinkowa niebieskiej różyczki-pycha
na drugie gulasz z ziemniakami i mizerią a do popicia kompot z rabarbaru- tutaj niestety nie udało mi sie cyknąć zdjęcia :(
nie chce zakladac nowego watku
czy ktos moze mi pomoc w znalezieniu przepisu na wiejski kociolek
nazwe mial podobna do "moja wersja kociolka wiejskiego"
Może tutaj znajdziesz (KLIK)
makusiu pierwsze co sam zrobilem to wlasnie szukalem przez wyszukiwarke ale niestety brak mojego przepisu
chyba jednaj zaloze nowy watek to wiecej osob go zobaczy ;]
Tak na szybko dzisiaj, mielone mięso indycze z sosem bolognese i młoda kapustka.
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym z chlebem, do picia schłodzona herbata z cytryną.
zupa dyniowa z zacierkami, krokiet z kiełbaską i żółtym serem polany ketchupem,sok wiśniowy.
Risotto z warzywami. sznycle wieprzowe, sok z marchewki.
Schabowy z młodą kapustą i ziemniakami.
Gulasz wołowo - paprykowy z ziemniakami i ćwikłą
karczek w sosie, kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty
Wczoraj łazanki z młodą kapustą i kiełbasą, zupa krem z jarzyn.
Dziś rosół z makaronem, grillowany filet z kurczaka z ziemniakami, do tego buraczki i młoda kaputsta z koperkiem.
kurczak po seczuańsku, lody waniliowe, herbata owocowa
ciekawe dlaczego w azjatyckich knajpach ten kurczak nie wypada zbyt dobrze, a jest to niezwykle smaczna i aromatyczna potrawa..
młode ziemniaczki z koperkiem
kotlecik kurczaczy
młoda kapuska z koperkiem
Mniaaaaaaaaaaam.....
Kotlety karkowe z maślanki, ziemniaczki z koprem, sałata z sosem ziołowym i papryka konserwowa.
Kotlety karkowe z maślanki, ziemniaczki z koprem, sałata z sosem ziołowym i
papryka konserwowa.
u mnie podobnie
bo Kotlety z piersi kurczaka, ziemniaczki z koprem, sałata ze śmietaną i rzodkiewką.
Zupa pomidorowa z makaronem
pierogi ruskie okraszone skwareczkami z cebulka:)
Leczo, nalesniki ze serem podsmazane na maselku.
Gulasz wieprzowy z makaronem +ogorek lub cwikla
Filet z kurczaka w jogurtowo-majonezowym curry z makaronem sojowym. Miało być posypane zieloną kolendrą, ale była się wytraciła hehe
Dziś był makaron cukinią i sosem pomidorowym.
Mięsko z indyka pieczone w rękawie i sałatka z zielonych pomidorów
Spaghetti z pomidorami z chińską białą rzodkwią i egzotycznym ziołem "per sil ten li"
A od kiedy to "per-sil" dodaje się do makaronu zamiast do prania
Dla mnie kasza gryczana a dla męża i dzieci jęczmienna z gulaszem wołowym i ogórkiem kiszonym
Zalewajka i... truskawki ze śmietaną
Polędwiczki w sosie cebulowym, podane z młodą marchewką i młodymi pyrkami w mundurkach :)
Polędwiczki w sosie cebulowym, podane z młodą marchewką i młodymi pyrkami
Nawet nie wiesz (nie wiecie) jak mi się podoba określenie ziemniaków jako pyreczki , pyrki. pyry...w mundurkach :)
A jakby jeszcze w węborku siedziały, to hoho
A jakby jeszcze w węborku siedziały, to hoho
że przepraszam w czym??To po poznańsku "wiaderko" ;P - zdaje się, że mają sporo takich fajnych gwarowych określeń :)
To po poznańsku "wiaderko" ;P - zdaje się, że mają sporo takich fajnych
Aż mi się kalafa kielczy jak to czytam i mimo, że mom spuszczone u golorza kłaki to sterczą mi i wyglądam jak jaźwiec albo co gorsze; jak nojszpłat, zaś w gierach mom gzik a w porach galarę....gwarowych określeń :)
Bòże przeżegnôj
no toście sobie pogadali hahaha
To po poznańsku "wiaderko" ;P - zdaje się, że mają sporo takich
fajnychgwarowych określeń :) Aż mi się kalafa kielczy jak to czytam i
mimo, że mom spuszczone u golorza kłaki to sterczą mi i wyglądam jak
jaźwiec albo co gorsze; jak nojszpłat, zaś w gierach mom gzik a w porach
galarę....
Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami
Steki wieprzowe z pieczarkami, sos serowy, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej i warzyw.
Poniedzialek: Botwinka z ziemniakami, na drugie potrawka z ryzu, piersi kurczaka, pieczarek i warzyw
Wtorek: Zupa ogorkowa z ryzem, na drugie łopatka w sosie wlasnym, ziemniaki i buraczki.
Dzisiaj: Rosół z makaronem, na drugie roladka z pieczarkami i serem, surowka z czerwonej kapusty i ziemniaki.
Wczoraj nie było Najlepszego,więc z Młodym szaleliśmy- cały gar botwinki (Najlepszy nie tyka)- raj!
Dzisiaj: młode ziemniaki ze skwarkami z wędzonki,cebulką i koperkiem, do tego młoda kapusta i zsiadłe mleko. Jak odzyskamy przytomność- dobijemy truskawkami.
grill, grill i od paru dni grill..
dziś na 2 godziny przed żarem rozbiegówka w postaci zupy kalafiorowej z koperkiem..
potem wielkie żarcie jak zwykle: żeberka, kiełbaski, kurczaki, kaszanka, kręciołki, pieczone ziemniaki plus surówki na winie, czyli co się nawinie: pomidory, ogórki, rzodkiewki, dymki, natki itd itd.. żadnego alkoholu.. woda mineralna, ice tea.. w rezerwie młoda kapusta na ciepło.. nic wielkiego, zwykłe proste pyszności..
jutro dzień przerwy, bedzie podobno kuchnia kanadyjska, choć do końca pewny nie jestem:
zupa z porów na szynce,
makaron z kurczakiem w sosie imbirowym.. nic więcej nie wiem..
Grilowana pierś z kurczaka, ryż brązowy i sałatka z pomidorów
Schab a'la stroganoff z ziemniakami
Nic specjalnego : kotlety mielone z serem ,surówka z rzotkiewki ze szczypiorkiem w śmietanie ,młode ,polskie ziemniaczki :)
Krokiety z mięskiem,kapustką i żółtym serem podane z barszczykiem,na drugie schabowy,ziemniaczki młode,buraczki z chrzanem.
Szybka sałatka z tuńczykiem, pomidorami suszonymi, kaparami, ziarnami itp...itd...
Dziś obiadokolacja: młode ziemniaczane plasterki podsmażana na maśle z dymką i koperkiem, cukinia i kąski drobiowe w marynacie imbirowej z chili smażone bez tłuszczu i sałatka z pomidorów, ogórków, sałaty i fety z oliwą i szczypiorkiem.
fiu fiu..
Wczoraj obiadek gotowało moje szczęście, była wątróbka wieprzowa duszona z cebulą i ziemniaczki, do tego sałata ze śmietaną. Na kolacje jadłam pierwszy raz w zyciu własnoręcznie przez niego złowionego karasia (z Mariboru) haha pycha ale cholernie ościasty
Nic dziwnego, że się nim gombrowiczowska księżniczka Burgunda miała zadławić :D
A może by go tak siup do octu, podobnie jak śledzia? W occie wszystkie ości powinny zmięknąć. Tylko smak już nie ten co duszonego, smażonego, czy pieczonego... Chyba jednak pozostaje benedyktyńska cierpliwość do dłubania licznych szpileczek.
Mój ostatnio szczupaki łapie, ostatni nabytek 3 kg, 200 gram, zamroziłam dziada i planuje zrobic z niego roladę faszerowaną w galarecie,taka jak na zdjęciu:)Bardzo nam taka smakuje, bo smażony się przejadł.
Jak go rozmrożę to cyknę zdjęcie i pokażę tą bestie.
Wczoraj na obiad zupa ogórkowa i naleśniki z dżemem z czarnej porzeczki.
Dzisiaj powtórka wczorajszej zupy, na drugie młoda kapusta z ziemniaczkami kraszonymi skwarkami z boczku i posypane koprem.
Ja niestety nie mam szczęścia do łowienia ryb. Kiedyś namówiony przez kolegę wybraliśmy się nad jezioro. No cóż, nie złowiłem nic ...zgubiliśmy (czytaj podprowadzono nam) wędki, krzesełka i nawet przynęta gdzieś "wyparowała" Jedyne co na drugi dzień odzyskaliśmy to była skrzynka i parę butelek po piwie...
Moim sposobem na "pozbycie się ości" tych najdrobniejszych, bo karaś to przecież bardzo smaczna rybka, jest nacinanie bardzo gęsto korpusu rybki. Nacinam bardzo gęsto zaczynając od strony głowy, pionowo od kręgosłupa do początku tych dużych ości, czyli w miejscu, gdzie jest najwięcej drobnych ości. No i tak z obu stron do ogonka. Trzeba uważać, aby nie przeciąć ryby na wylot. Tym sposobem drobne ości się wysmażają i już nie ma tyle dłubaniny.
U mnie dzisiaj na obiad smażone okonie i szczupa, złowione w jeziorze przez mojego ślubnego.
Jajka sadzone z ziemniaczkami i koperkiem i mizerią
U mnie tez jajka sadzone z ziemniaczkami i koperkiem do trgo fasolka szparagowa a do popicia zsiadłe mleko :)
Kurczak z cebulą po chińsku z makaronem sojowym
wczoraj był dzień pora, dziś kulinarne eksperymenty:
zupa z czerwonej kapusty z czerwoną fasolą, bez ziemniaków, totalny odlot..
kokardki z sosem pomidorowym (koktajlówki), fusion polsko - włosko - azjatyckie..
budyń na zimno z syropem grenadine..
kefir..
od jutra grill, trawka, ptaszki i sylimarol..
Dziś było calzone: http://wielkiezarcie.com/recipe83152.html
Leczo:)
Ziemniaki, sałatka z pomidorów, szpinak (liście) duszony na maśle z jajkiem
u mnie zeberka i ziemniaczki na parze, zielona salata z selerem i zielenina rosnaca na balkoni i jogurtem
U nas dziś frytki z piekarnika, udka z kurczaka duszone i colesław z pekinki. Do popicia piwko z soczkiem.... wow ale się najadłam!!! Właśnie odpoczywam, bo nie mogę się ruszyć
U nas dziś: http://wielkiezarcie.com/recipe83184.html
Dziś: zupa z młodej kapusty, pierogi z mięsem.
Jutro na bogato: rosół z makaronem, udka pieczone, pieczeń musztardowa w sosie cebulowym, piersi z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem, ziemniaki, a z dodatków: kapusta kiszona duszona z pieczerkami, mizeria, sałata lodowa z pomidorem, rzodkiewką i dymką.
Nowy wątek obiadowy rozpoczęty, zapraszamy:) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=486550&post=486550