Rosół z własnej roboty makaronem, klopsy wieprzowe klasyczne, frytki, fasolka szparagowa zasmażana z czosnkiem, kalafior z tartą bułką. Do popicia sok z jeżyn (z ogródka), dla mnie pyszne schłodzone piwko ;)
U mnie dziś był grill na działce, z mięsiw karkóweczka i kiełbaska do tego cała fura pomidorów ze szczypiorkiem, ogórków świeżych z koperkiem i kiszonych, pieczony chlebek, do picia gotowana mięta dla dzieci i kierowcy (czyli mnie) dla pozostałych piwo amber natur czyli lokalny browar.
Kasza gryczana z gulaszem mięsno - pieczarkowym, surówka colesław i ogórek kiszony, dla młodych dodatkowo zupa kalafiorowa. Do picia tradycyjnie herbata z cytryną.
Dzisiaj na obiad, tłuczone pyrki z koprem, kotlecik z cycka drobiowego, ogórki konserwowe i sałatka z pomidorów z crbulą.Do picia to co zwykle, czyli herbata schłodzona z cytryną:)
Ja mam dzisiaj żurek(własny tzn.sama ukisiłam)z ziemniakami i skareczkami z boczku oraz gołabki klasyczne(w białej kapuście)z sosikiem pomidorowym.Na deser pleśniak wg.WKN z brzoswiniami i powidełkiem(też swoim)śliwkowym.
Reszta wczorajszego obiadu + dodatkowo miały być "pieczone" placki z cukinii wg kromselki ,niestety pierwsza partia w piecu nie wyszła .Więc placki zostały usmażone na teflonowej patelni bez tłuszczu ....też dobre :)....
Ryż wg mojego przepisu - to jako podstawa, na ryżu ułożone smażone na masełku z czosneczkiem krewetki, dookoła wszystko obłożone pokrojonymi w paseczki ogórkami kiszonymi i całość posypana zieloną pietruszką
Dla mnie reszta golabkow w sosie pieczarkowym, dla meza i dzieci reszta wczorajszych pulpetow w sosie koperkowym z ziemniakami i buraczkami na cieplo i moze jeszcze zrobia sie nalesniki ze serem.
U mnie dzisiaj krupnik na skrzydełkach z dobieranymi ziemniakami a na drugie placki ziemniaczane z kleksem smietany i cukrem, do picia kompot z brzoskwinek. Na deser koktajl malinowy.
Dopisano 12-09-08 13:53:09:
Jednak zamiast placków ziemniaczanych były gołabki bo mamuska przywiozla mniam :)))
Zupa pomidorowa z niedzielnego rosołu, potem biegnę na szkolne zebranie (brr nie lubię) a jak wrócę obiecałam synowi tortille w wersji oszczędnej z duszoną kiełbasą i cebulą (przepis do wypróbowania od koleżanki)
to masz bardzo ładne podkładki, aż ma się chęć kłaść talerz z jedzonkiem na nich. Zachęcona tymi podkladkami będą poszukiwac takiej tapety ( jeszcze trochę i czeka mnie remont córki pokoju a takie tło będzie idealne na ścianę) :)
zupa ogorkowa na wywarze cielecym (mamusia zrobiła:) + ziemniaczki, i plaster filetu indyczego z patelni grillowej, z reszta ziemniaków i surówka z marchewki i jablka
Wczoraj gotowanych pyrków sporo zostało, więc dzisiaj na obiad kluski śląskie, karkówka w sosie paprykowo, cebulowym i surówka z kiszonej kapusty. Do picia herbata z cytryną.
U nas mało niedzielnie, ale co tam, jak chcica to trzeba zaspokoić i oto : szare kluski okraszone wędzono - świeżym boczkiem z cebulką, z 3 jajami i twarogiem. Do picia mleko
U mnie też zwyczjnie czyli zupa pomidorowa, dwa rodzaje fasolki szparagowej polanej masełkiem i do tego jajka sadzone w obrączkach z papryki. Do picia kompot gruszkowo-jabłkowy. :)
Dzisiaj u mnie tradycyjnie,jak w każdą niedzielę rosół z makaronem(porcja męża na zdjęciu plus ziemniaczki),na drugie kurczak pieczony,ziemniaki dla reszty rodzinki,dla mnie w zamian pieczarki z patelni,surówka colesław,a na deser andrucik z kaimakiem,no a do popicia,oczywiście woda z lodem i cytrynką.
łomatko pierwszy raz widzę żeby ktoś jadł rosół z makaronem i ziemniaczkami, połącznia nie znam ale sama w dzieciństwie bardzo lubiłam rosół właśnie z ziemniakami ZAMIAST makaronu
Rosół z makaronem, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki z koprem i surówka z pekińskiej kapusty , ogórki konserwowe.Do picia herbata z cytryną i coca cola.
Może i tak, ale jest też śliczny:) Jadłam ze dwa razy w pasztecie u mamy, ale że mięsa było kilka gatunków, to wcale tego smaku nie poczułam.Samego się nie odważę spróbowac, bo by mnie córa z rodziny wypisała:)
U mnie od soboty udziec jagnięcy z buraczkami zasmażynymi i kapuchą, resztki zupy pieczarkowej wg.emocji z pulpecikami z indora. Były też pomidorki zapiekane z oscypkiem i bazylią.
U mnie od soboty udziec jagnięcy z buraczkami zasmażynymi i kapuchą, resztki zupy pieczarkowej wg.emocji z pulpecikami z indora. Były też pomidorki zapiekane z oscypkiem i bazylią.
Narobiłaś mi ochoty na takie pomidorki, z jakiego przepisu zrobiłaś?
u mnie fladra na parze + gotowany pęczak, surówka z pekinskiej pomidorów i bazyli, z oliwa:) a na deser bedzie galaretka (zelatyne mam jadać:)) z jabłkamii- która probuje osiąść właśnie lodówce:)
Sputniki to po prostu pierogi z miesem, ale robie je w ten sposób, że wycinam duże krążki np. puszką po kukurydzy, na jeden krążek nakładam farsz przykrywam drugim i robię "falbankę" jak przy pierogach. Nazwę nadały moje dzieci bo przypominały im sputniki.
Dzisiaj kasza gryczana z zaległym gulaszem z zamrażarki, soczyste mieloniaki bez panierki, sałata lodowa z śmietaną i sałatka z malinowych pomidorów z cebulą. Do picia herbata z cytryną i napój tymbark jabłkowo-miętowy.
u mnie dzisiaj skromnie pomidorowa z makaronem bo razem z córcią byłam na szkolnej wycieczce i było ognisko (kiełbaski i ziemniaki) a mąż aby dożył kolacji do wody i kuchów dostał dwa udka z kurczaka
Dla mnie :120 g cycusia z kuraka na parze , pare liści dałaty lodowej z 4 pomidorkami i ogórasek zielony polny ze wsi .. :) na deser ....tylko popatrze ..
Mężowaty : Kalfiorek z masełkiem , 2 jajca ze wsi i purre ziemniaczane , na deser ciacho mieszanka owocowa na biszkopcie z bitą śmietana ..
ha,u mnie dzis dwudaniowo:)) rosoł cielecy z makaronem, na drugie filet z indyka marynowany z sosem sosowym, pęczak i surówka z kapusty pekinskiej z pomidorem
Wczorajszy zurek z jajkiem ziemniakami i kielbaska, na drugie bedziemy wyjadac resztki czyli kopytka z małem (pewnie dzieci), pierogi ruskie i leczo, trzeba oproznic zamrazalnik. Do picia tradycyjnie sok z jablek.
Dziś będzie "zielona" surówka - kasi.m do tego ziemniaczki z koperkiem i duszone w rękawie filety z udźca kurczaka i skrzydelka (duszą się razem w rękawie z warzywami - cebulą, marchewką, pietruszką i fasolką szparagową)
Rosół z własnej roboty makaronem, klopsy wieprzowe klasyczne, frytki, fasolka szparagowa zasmażana z czosnkiem, kalafior z tartą bułką. Do popicia sok z jeżyn (z ogródka), dla mnie pyszne schłodzone piwko ;)
U mnie dziś był grill na działce, z mięsiw karkóweczka i kiełbaska do tego cała fura pomidorów ze szczypiorkiem, ogórków świeżych z koperkiem i kiszonych, pieczony chlebek, do picia gotowana mięta dla dzieci i kierowcy (czyli mnie) dla pozostałych piwo amber natur czyli lokalny browar.
No szkoda, że zdjęć nie ma
Pieczony kurczak z warzywami oraz ziamniakami z koperkiem i masełkiem
Wczorajszy rosół z makaronem, na drugie
http://wielkiezarcie.com/recipe34883.html ziemniaki z koperkiem i ogorek kiszony. Do picia sok z jablek. Na deser koktajl malinowy.
Wczorajsza zupa .. ziemniaki i kotlety z piersi kurczaka , tzatziki +ogórek małosolny
Wczoraj rydze i cielęce kotlety, dzisiaj kurki w śmietanie z makaronem.
Filet z kurczaka na szybko wg agus2404,ryż z curry fasolka szparagowa z wody ....
barszcz biały...
Kasza gryczana z gulaszem mięsno - pieczarkowym, surówka colesław i ogórek kiszony, dla młodych dodatkowo zupa kalafiorowa. Do picia tradycyjnie herbata z cytryną.
Tortilla na pikantno
Wczoraj na obiadek resztki niedzielnego kuraka, surówka z marchewki z czosnkiem i majonezem dla mnie z chlebem syn z odpiekanymi ziemniakami
Dziś ziemniaczki, fasolka szparagowa z czosnkiem albo z bułką tarką i kiełbaska podsmażana z cebulą w sosie musztardowo ketchupowym
Zupa ogorkowa z ryzem, na drugie spagetti, do picia sok z jablek na deser koktajl malinowy
Zupa pomidorowa i wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką + pieczywo
Dzisiaj na obiad, tłuczone pyrki z koprem, kotlecik z cycka drobiowego, ogórki konserwowe i sałatka z pomidorów z crbulą.Do picia to co zwykle, czyli herbata schłodzona z cytryną:)
To co lubię najbardziej :-) U mnie rosó oraz spaghetii carbonara
Wątróbka smażona z dzika z cebulką,ziemniaki,kiszona kapusta, dla dzieci racuszki z płatków ryżowych, serka waniliowego i rodzynek.
Jutro rosół z makaronem i c.d. wątróbki.
U mnie dzisiaj zupa krem ze świeżych ogórków wg Wkn i grzaneczki mojego pomysłu czyli cisto francuskie zawinięte w szynkę parmeńską
Wczoraj gyrosy z miesem baranim oraz salatka tabouli. Dzis pizza z kielbasa wloska oraz pepperoni oraz kanapki z miesem wieprzowym w sosie bbq
Wczoraj papryka nadziewana ryżem i mięsem (a'la gołąbki)
Dziś w planie spaghetti bolognese.
Dziś gyros jak z knajpy, frytki i surówka colesław
Wczorajsza ogorkowa tylko dzisiaj z ziemniakami, na drugie nalesniki, na deser koktajl malinowy.
Fasolka po bretońsku
Pyszna sałatka brokułowa
Makaron świderki, pulpety z bogatym wnętrzem i ogórki konserwowe.Do picia to co zwykle:)
Zupa krem z kalafiora + potrawka z serduszek z pieczarkami,ziemniaki piure,surówka z pekińskiej z królewskiego stołu wg Elis.....
Rosół z makaronem własnej roboty .Ziemniaki ,udka podpiekane , ogórek kiszony i tzatziki
Pierwszy raz własnoręcznie zrobione gołąbki, mam nadzieję, że przypominają
Wygladaja super :)
U mnie dzisiaj zupa pomidorowa, na drugie kluski slaskie, rolady z sosem i modra kapusta, do picia kompot z jablek, na deser koktajl malinowy.
Właśnie kończę bitki wołowe w sosie na jutro. Do tego kluski na parze i ogórki kiszone.
Dziś reszta gyrosa z ziemniakami i kiszonym ogórkiem
Ja mam dzisiaj żurek(własny tzn.sama ukisiłam)z ziemniakami i skareczkami z boczku oraz gołabki klasyczne(w białej kapuście)z sosikiem pomidorowym.Na deser pleśniak wg.WKN z brzoswiniami i powidełkiem(też swoim)śliwkowym.
zupa pomidorowa z własnych przecieranych pomidorków :)
krokiety z pieczarkami i żółtym serem
dla malucha Kluseczki kładzione wg Różyczki
na deser
biszkopt z kremem, malinami i galaretką (maliny z ogrodu widoczne na zdjęciu obok :P)
od rana w kuchni...
fotki będą później
JUTRO NIC NIE GOTUJĘ !!! :):):)
Zupa kartoflana z pomidorami , kopytka , pieczony karczek , mizeria
Reszta wczorajszego obiadu + dodatkowo miały być "pieczone" placki z cukinii wg kromselki ,niestety pierwsza partia w piecu nie wyszła .Więc placki zostały usmażone na teflonowej patelni bez tłuszczu ....też dobre :)....
wczoraj rosół, dzisiaj pierogi z mięsem (z rosłosku oczywiście) i kapustą...
u mnie dizś bez fotki bo aparat też poszedł jeść
Ryż wg mojego przepisu - to jako podstawa, na ryżu ułożone smażone na masełku z czosneczkiem krewetki, dookoła wszystko obłożone pokrojonymi w paseczki ogórkami kiszonymi i całość posypana zieloną pietruszką
Wczorajsza pomidorowa z makaronem, na drugie tilapia smazona, surowka z kiszonej i ziemniaki, do picia kompot z jablek.
Filet z grenadiera w cieście , ziemniaki , surówka z pora jabłka + kompot
Dzisiaj "tatowy" królik z szlotką i marchewką.
Kolorowe świderki z sosem mięsno-brokułowym ....
dziś znowu pierożki z mięsem i kapustą, do picia barszczyk czerwony...
u mnie dziś gulasz wołowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Dla mnie reszta golabkow w sosie pieczarkowym, dla meza i dzieci reszta wczorajszych pulpetow w sosie koperkowym z ziemniakami i buraczkami na cieplo i moze jeszcze zrobia sie nalesniki ze serem.
U nas dzisiaj pierogi , do wyboru: z serem albo z malinami. Polane stopionym masełkiem albo polane jogurtem i posypane cukrem.
Zupa zacierkowa, kalafior i fasola mamut z przesmażoną bułką tartą, do picia herbatka z cytryną , tym razem ciepła:)
Czarnina poznańska z kluseczkami i kaczymi podrobami, kaczka z jabłkami, pyzy poznańskie, kapusta modra. sos.
U mnie dzisiaj krupnik na skrzydełkach z dobieranymi ziemniakami a na drugie placki ziemniaczane z kleksem smietany i cukrem, do picia kompot z brzoskwinek. Na deser koktajl malinowy.
Dopisano 12-09-08 13:53:09:
Jednak zamiast placków ziemniaczanych były gołabki bo mamuska przywiozla mniam :)))Dzisiaj u nas będzie kućmok... mniam
Dzisiaj u nas będzie kućmok... mniam
Renatko że co ????to znana u nas babka ziemniaczana... jest w moich przepisach... zapraszam
to znana u nas babka ziemniaczana... jest w moich przepisach... zapraszam
Dziękuję ! na pewno zaglądnę :)Dziewczyny z Zawiercia robią najlepsze kućmoki...wiem coś na ten temat...
Dziewczyny z Zawiercia robią najlepsze kućmoki...wiem coś na ten temat...
Ja tez:) kucmok jest pycha zwłaszcza tez z boczkiem wędzonym:)
Krewetki na masełku i białym winie.
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, sałatka coleslaw, ziemniaki z koperkiem, do picia kompot z jabłek. Na deser szarlotka :)))
Wczoraj ....u nas się mówi ....duszonki .......Dziś jeszcze nie wiem co ...?
Gołąbki :) Mniam! Zrobiłam 40 sztuk :)
Gołąbki :) Mniam! Zrobiłam 40 sztuk :)
40 sztuk ?????? o mamo.........Szynka wg monisia_ ze szczecina ,ziemniaki ,sałata
Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym, bitki z dzika w sosie z jarzynami,kasza kuskus,do picia sok jabłkowy (domowy)
U nas wczoraj rosół z makaronem, ziemniaczki, kotlety schabowe z serem żółtym i pianą z białek, mizeria z rzodkiewką i śmietaną i duszona marchewka
Dziś tylko 1 danie... ziemniaczki, kotlety, mizeria.... tyle się ostało ze wczoraj
Chrupiące kotleciki drobiowe w otrębowej panierce.
Mięso duszone z pieczarkami,ryż, gotowany kalafior i sałatka z pomidorów.
Dopisano 12-09-10 20:25:26:
Mała zmiana, zamiast ryżu pęczak:)
U mnie dzisiaj babka ziemniaczana
Dopisano 12-09-10 16:56:12:
... no i w pełni mój obiadAle mi smaku narobiłaś na samą noc, pięknie Ci wyszła, też muszę zrobic.:)
Krokiety z kapustą i grzybami lub z mięsem jak kto woli wraz z barszczem czerwonym
babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym...
Mężuś sos pieczarkowy, ziemniaki i jajka na twardo, ja omlet z papryką i pieczarkami:)
Ale sobie dogadzamy, mężuś pewnie tylko się oblizał na widok tego pięknego omlecika:))
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie grilowana piers z patelni, kalafior, ziemniaki i sałatka coleslaw.
Ale sobie dogadzamy, mężuś pewnie tylko się oblizał na widok tego
Nie pojadł by bez ziemniaków;)) A omlecik ładny, i owszem ale dietetyczny:)pięknego omlecika:))
Zupa pomidorowa z niedzielnego rosołu, potem biegnę na szkolne zebranie (brr nie lubię) a jak wrócę obiecałam synowi tortille w wersji oszczędnej z duszoną kiełbasą i cebulą (przepis do wypróbowania od koleżanki)
Krupnik na mięsie z chlebem, i kompot z jabłek do picia.
Dzisiaj i na jutro: zurek z jajkiem, kielbaska i ziemniakami, na drugie domowe pierogi ruskie okraszane cebulka.
Udka z kurczaka duszone bez tłuszczu i surówka z pekinki, dla męża dodatkowo ziemniaki:)
aż ślinka cieknie :), makusiu - mam jedno pytanko może nie kulinarne ale.. to z tyłu zielone z kwiatuszkami to tapeta? bardzo mi się podoba
Pozdrawiam
aż ślinka cieknie :), makusiu - mam jedno pytanko może nie kulinarne ale..
Weroniko, to podkładka pod talerze, musiałam jakieś tło zrobić, a że mąż głodny to chciałam szybko fotkę pstryknąć :))to z tyłu zielone z kwiatuszkami to tapeta? bardzo mi się
podoba Pozdrawiam
to masz bardzo ładne podkładki, aż ma się chęć kłaść talerz z jedzonkiem na nich. Zachęcona tymi podkladkami będą poszukiwac takiej tapety ( jeszcze trochę i czeka mnie remont córki pokoju a takie tło będzie idealne na ścianę) :)
Dziękuję:) Jak dobrze poszukasz to pewnie zjadziesz, teraz jest ponoć wszystko:)
Eskalopki cielęce
Wczoraj zupa jarzynowa,wątróbka z dzika z ziemniakami,cukinia smażona w plastrach;
Dzisiaj szykuję kartacze, mam nadzieję,że wyjdą smaczne i udane, zmieliłam już mięso (teraz to tylko dzik w domu hihi) do picia herbata malinowa.
Smacznego wszystkim!
zupa ogorkowa na wywarze cielecym (mamusia zrobiła:) + ziemniaczki, i plaster filetu indyczego z patelni grillowej, z reszta ziemniaków i surówka z marchewki i jablka
http://wielkiezarcie.com/recipe46715.html dziś będzie ten kalafior, juz czeka ugotowany a po pracy pieczemy
Ojjj ...skusiłam mnie tym przepisem ....właśnie gotuję na jutro tego kalafiora ....
Zrobione ....wygląda nieźle ,a jak smakuje dowiem się za niedługo ....
Cukinia - część a'la eskalopki, część w panierce z bagietki i jajka.
U nas roladki z indyka w sosie chrzanowo żurawinowym, pyszotka;))
U nas roladki z indyka w sosie chrzanowo żurawinowym, pyszotka;))
Czy możesz podać z jakiego przepisu zrobiłaś te smakowite roladki
U nas roladki z indyka w sosie chrzanowo żurawinowym, pyszotka;)) Czy
Oczywiście, właśnie wstawiłam przepis;) http://wielkiezarcie.com/recipe90090.htmlmożesz podać z jakiego przepisu zrobiłaś te smakowite roladki
Wczorajszy krupnik, ziemniaki z koprem, kotlet z indyka z zapiekanym serem i pesto, surówka z kapusty z dodatkami.
wczoraj zupka jarzynowa, dziś niestety skusiliśmy sie na jedzenie w McDonalds...
Dlaczego niestety, raz na jakiś czas trzeba zaszalec:)
Żurek na wędzonym boczku i placki ziemniaczane.
Klopsy w sosie pomidorowym,makaron kokardki,marchewka z jabłkiem i porem.
Łopatka zmielona z ryżem czyli klasyczny farsz gołąbkowy zawiniety w listki kapustki pekińskiej ...
Kalafior siedzi jeszcze w kąpieli wodnej ... ))
Mniam , mniam, pychotka:)
Łopatka zmielona z ryżem czyli klasyczny farsz gołąbkowy zawiniety w
Nie czytam głośno co by mój mężuś nie słyszał, nudzi o gołąbki od.... od jakiegoś czasulistki kapustki pekińskiej ... Kalafior siedzi jeszcze w kąpieli wodnej ...
))
Kotlety schabowe z ziemniakami z koperkiem i fasolką
Wczoraj gotowanych pyrków sporo zostało, więc dzisiaj na obiad kluski śląskie, karkówka w sosie paprykowo, cebulowym i surówka z kiszonej kapusty. Do picia herbata z cytryną.
Ale pyszności, nie pamiętam kiedy kluchy śląskie jadłam;/
U nas będzie obiado-kolacja... chyba zrobię warzywa z patelni..
Ależ to apetyczne .. typowe jesienne ''żarełko ''. Zawszwe , możemy na .. wymianę
Żurek żytni z jajkiem, pierogi z gęsiną z sosem truflowym i pieczonym jabłkiem z żurawiną.
Bahus to jak Lord się odżywia:)same rarytasy, a gdzie piwko?:)
Pierogi raczej z kleksikami sosu truflowego ...
Zupa kalafiorowa, na drugie gyros z kurczaka, ziemniaki i surowka z czerwonej kapusty, papryki, cebuli i kukurydzy w majonezie.
Shoarma z frytkami i surówkami
Wczoraj flaczki (kupione) później talarki z moich przepisów
Dziś będą krokiety własnej roboty z mięsem z rosołu, pieczarkami i kapustą kiszoną. Do picia czerwony barszczyk
u mnie dziś to raczej będzie obiadokolacja ok. 17
albo pizza, albo babka ziemniaczana.
U mnie dzisiaj barszczyk (sama kisiłam)z krokietami z mięsem,a na deser drożdżowe z kruszonka i śliwkami:)
Pierogi z jagodami i śmietanką
dorsz na parze + micha sałaty zielonej z pomidorem, ogorkiem kiszonym z zieleniną i oliwa:) a na deser gotowany bób.
Wykwintna zupa ryżowa ,na drugie dla syna ryż ze śliwkami a dla nas krewetki z zieloną pietruszką i czosnkiem .....
Zupa ogorkowa z ryzem, na drugie leczo.
U nas racuszki jabłkowo serowe, i zupa jarzynowa.
Makusiu, czyli postnie i pysznie :) U nas też raz w tygodniu dzień bezmięsny :)
No tak się utarło:)
Wczorajsza ogorkowa tylko dzisiaj z ziemniakami, na drugie pulpety w sosie wlasnym, mizeria i ziemniaki, do picia sok z jablek.
dzis u mnie będzie pizza ;)zaraz lecę do sklepu i biorę się za przygotowywanie ;)
Rosół z makaronem, kurczak pieczony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty. Na deser: sałatka wieloowocowa. :)
Kluski śląskie ,potrawka z indyka ,sałata lodowa z jabłkiem i chrzanem....
Dzisiaj leczo http://wielkiezarcie.com/recipe86236.html
Placki ziemniaczanwe po cygańsku.
jednak u mnie plany się skomplikowały i wyszły placki ziemniaczane z kiełbachą w środku polane ketchupem + ogórek kiszony ... to na obiad
a teraz siedzi pizza sobie w piekarniku ;P
Dzisiejszy obiad był pomiędzy straganami, a do popicia winko jak przystało na winobraniu zielonogórskim...))
Roladki ze schabu, ziemniaki zzieleniałe od kopru i surówka z kapusty, a do popicia sok z dzisiaj przetworzonych malin.
A kompocik jeszcze jeeeest ??
Zapraszam do mnie, mam kilka litrów soku i maliny na krzakach, aż do przymrozków. A jeszcze obdaruję dżemem z malin
Oj wiele bym oddala za taki domowy sok z malin, moj najulubienszy :)
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem i mizeria, do picia kompot z jablek.
rosół, gulasz( mięsno-paprykowo-grzybowy ) ziemniaki , a na deser placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką ( ściąga mnie ostatnio do prostych smaków )
U nas mało niedzielnie, ale co tam, jak chcica to trzeba zaspokoić i oto : szare kluski okraszone wędzono - świeżym boczkiem z cebulką, z 3 jajami i twarogiem. Do picia mleko
U mnie też zwyczjnie czyli zupa pomidorowa, dwa rodzaje fasolki szparagowej polanej masełkiem i do tego jajka sadzone w obrączkach z papryki. Do picia kompot gruszkowo-jabłkowy. :)
Kluski śląskie, gulasz wołowy i buraczki
Dzisiaj u mnie tradycyjnie,jak w każdą niedzielę rosół z makaronem(porcja męża na zdjęciu plus ziemniaczki),na drugie kurczak pieczony,ziemniaki dla reszty rodzinki,dla mnie w zamian pieczarki z patelni,surówka colesław,a na deser andrucik z kaimakiem,no a do popicia,oczywiście woda z lodem i cytrynką.
łomatko pierwszy raz widzę żeby ktoś jadł rosół z makaronem i ziemniaczkami, połącznia nie znam ale sama w dzieciństwie bardzo lubiłam rosół właśnie z ziemniakami ZAMIAST makaronu
No mój mąż ma dziwne upodobania kulinarne,gołąbki też je z ziemniakami...a kiełbasę swojską zagryza czekoladą i słonecznikiem:))masakra:)
mój dziadek canapkę z kiełbasą zawze posypywał cukrem
Mój śp. Tato jadał rosół z pokrojoną w kostkę bułką...;)
Czesto na wieczor w niedziele jak zostanie makaron i ziemniaki z obiadu to sie zajadam :))) i dodaje jeszcze duza ilosc pieprzu.
Zupa z dyni ,wczorajsze kluski śląskie i potrawka z indyka + tym razem buraczki z majonezem i czosnkiem...
Rosół z domowym makaronem, pieczeń z szynki w sosie, ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana, marchewka, mizeria. Kompot z jabłek i śliwek (ja piwo)
Ale ładnie i cieniutko pokrojony makaron
Makaron bardzo cienko wywałkowany kroję na maszynce do krojenia makaronu. Ręcznie tak ładnie by nie było
Rosół z makaronem, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki z koprem i surówka z pekińskiej kapusty , ogórki konserwowe.Do picia herbata z cytryną i coca cola.
Obiad w moim stylu...jednak w postaci kotleta panierowanego wolę świnkę.
Też wolę, ale kotlet z drobiu jest delikatniejszy i dzieciaki lepiej gryzą:)
Tak jak ja:)stanowczo świnka:)
U nas jarzynowa z makaronem, i długo niejedzony królik w sosie, z tartymi buraczkami, reszta dodatkowo ziemniaki;)
O mniam mniam, dostałam ślinotoku!!! W takim sosiku jeszcze nie jadłam, zazwyczaj trdycyjny śmietanowy, wypróbuję Twój. Piękna fotka!!
O mniam mniam, dostałam ślinotoku!!! W takim sosiku jeszcze nie jadłam,
Dziękuję, wypróbuj, jest smaczniusi;Dzazwyczaj trdycyjny śmietanowy, wypróbuję Twój. Piękna
fotka!!
9/10 królestwa oddałbym za takiego króliczka...;)
9/10 królestwa oddałbym za takiego króliczka...;)
Uważaj co stawiasz;)Do jakiego mięsa, podobny smakowo jest królik?
Według mnie przypomina coś pomiędzy kurczakiem a cielęciną z przewagą cielęciny :)
Do jakiego mięsa, podobny smakowo jest królik?
Do szczura...Chińczycy się zajadająpewnie do kota.
Królik ma specyficzny smak, jest delikatny ...mmm po prostu pyszny:))
Może i tak, ale jest też śliczny:) Jadłam ze dwa razy w pasztecie u mamy, ale że mięsa było kilka gatunków, to wcale tego smaku nie poczułam.Samego się nie odważę spróbowac, bo by mnie córa z rodziny wypisała:)
My w sobotę prażonki na ognisku (u rodziców) a w niedzielę ziemniaczki, podsmażone pieczarki, kotlety mielone i buraczki..... ostało i na dziś :)
U mnie od soboty udziec jagnięcy z buraczkami zasmażynymi i kapuchą,
Narobiłaś mi ochoty na takie pomidorki, z jakiego przepisu zrobiłaś?resztki zupy pieczarkowej wg.emocji z pulpecikami z indora. Były też
pomidorki zapiekane z oscypkiem i bazylią.
Własnego, już wstawiam. Oscypka u mnie sporo, więc próbuję różniasto podawać, coby się nie znudził hihihi
Zazdroszczę ci tego oscypka, chyba zamieszkam w górach
Oj zjadlabym oscypka z wielka przyjemnoscia :)
Własnego, już wstawiam. Oscypka u mnie sporo, więc próbuję
Już widzę, zabieram do ulubionych:)różniasto podawać, coby się nie znudził hihihi
Dla mnie rewelacja...tylko gdzie w Poznaniu kupić jagnięcinę?
Ja mam "domową' ale wiem że w Makro jest polska, do nowozelandzkiej jakoś nie mogę się przekonać.
Lane kluski na wczorajszym rosole, na drugie skrzydełka z piekarnika, ziemniaki z koperkiem i sałatka z czerwonej kapusty, do picia sok z jablek.
Rosół z makaronem, odsmażane ziemniaki z koprem , kurczak i surówka marchewkowo - jabłkowa.Do picia herbata z cytryną i końcówka coca coli.
u mnie fladra na parze + gotowany pęczak, surówka z pekinskiej pomidorów i bazyli, z oliwa:) a na deser bedzie galaretka (zelatyne mam jadać:)) z jabłkamii- która probuje osiąść właśnie lodówce:)
gulasz, ziemniaczki i kapustka....
Sputniki w rosole.
Sputniki w rosole.
A co to te "sputniki"??Sputniki to po prostu pierogi z miesem, ale robie je w ten sposób, że wycinam duże krążki np. puszką po kukurydzy, na jeden krążek nakładam farsz przykrywam drugim i robię "falbankę" jak przy pierogach. Nazwę nadały moje dzieci bo przypominały im sputniki.
klopsy w sosie pomidorowym ze szpinakiem, chleb z serem asiago smarowany zapiekanym serem kozim w sosie pomidorowym
http://wielkiezarcie.com/recipe86098.html już wczoraj podgotowałam tą zupkę, prosta a smaczna. Dziś tylko zapalankę (oby się udała) i wcianamy.
Dostałam od koleżanki niedużego kabaczka... chyba spóbuję upiec go w plastrach w panierce, kiedyś tak jadłam patisona, może będzie ok
Dopisano 12-09-18 16:34:34:
a zupka wyszła mniam mniam nawet zapalanka (zasmażka) bez grudek, a oto dowódZupa pomidorowa z makaronem, na drugie nalesniki z dzemem, do picia sok z jablek.
Smakowita Ci zupka wyszła:)
Barszcz czerwony na rosole i okraszone boczkiem i cebulką ziemniaki
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem i ogórek kiszony.
A u mnie dziś żeberka w sosie. Mniam :)
Dzisiaj kasza gryczana z zaległym gulaszem z zamrażarki, soczyste mieloniaki bez panierki, sałata lodowa z śmietaną i sałatka z malinowych pomidorów z cebulą. Do picia herbata z cytryną i napój tymbark jabłkowo-miętowy.
Ziemniaki z koperkiem ,mielone ,surówka z marchewki z jabłkiem i chrzanem ....
Barszcz z pierożkami mięsnymi, kurczak duszone w papryce, makaron, marchewka zasmażana z masłem, kompot jałkowo śliwkowy
Ale pyszności;))
U mnie dzisiaj rosół z makaronem i racuchy drożdżowe z jabłkami,kompot jabłkowo cytrynowy.
Na jutro szykuję bitki w sosie z jarzynką, ziemniaki,surówka -biała kapusta z marchewką, jabłkiem, porem...i kompot z jabłek.
u mnie dzisiaj skromnie pomidorowa z makaronem bo razem z córcią byłam na szkolnej wycieczce i było ognisko (kiełbaski i ziemniaki) a mąż aby dożył kolacji do wody i kuchów dostał dwa udka z kurczaka
Dzisiaj na obiad zupa zalewajka i krokiety z mięsem drobiowym z rosołu. Do picia herbata z cytryną i kompot z jabłek.
Dopisano 12-09-19 14:16:35:
Wpadnę na talerz zalewajki!! mniam
a u nas leczo z ryżem
Wpadaj i na krokiety , zupy ugotowałam na 2 dni , krokietów też dużo, 25 szt aż:)Jutro będzie luz z obiadem.
U mnie dzisiaj zupka ogórkowa, kotlety mielone ,marchewka zasmażana,ziemniaczki.
Dla mnie :120 g cycusia z kuraka na parze , pare liści dałaty lodowej z 4 pomidorkami i ogórasek zielony polny ze wsi .. :) na deser ....tylko popatrze ..
Mężowaty : Kalfiorek z masełkiem , 2 jajca ze wsi i purre ziemniaczane , na deser ciacho mieszanka owocowa na biszkopcie z bitą śmietana ..
Zupa pomidorowa z makaronem, kopytka w sosie pieczeniowym, kawałeczek pieczeni (resztka) kapusta kiszona z grzybami, sałata ze śmietaną
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaki, karczek z sosem i buraki, do picia sok z jablek.
Wątróbka ze śliwką, jabłuszkiem, cebulą i majerankiem wg halinki00. Pyszna!!
Pizza wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe43868.html
Ja pierś duszona, surówka 3 xP, i brokuły na parze mąż szynka pieczona, ziemniaki i te same dodatki:)
Zupa fasolowa na gęsto + bułka ....
Taka fasolka po bretońsku?
Zgadza się ...:) ...u mnie wolą bardziej wodnistą fasolkę albo gęstą zupę
Ziemniaczki tłuczone, sos z kurek i kotlety schabowe...... mizeria lub kiszone ogórki jako dodatek
kalafiorowa z wczoraj, schabowe marynują się w czosnku... dodatki: frytki i surówka z rzepy. na deser szybkie ciasto ze sliwkami wg WKN
Zupa pieczarkowa z łazankami, na drugie kopytka z wczorajszym karczkiem i sosem, do picia sok z jabłek.
U nas wczorajsza zalewajka, krokiety i czysty czerwony barszczyk .
ha,u mnie dzis dwudaniowo:)) rosoł cielecy z makaronem, na drugie filet z indyka marynowany z sosem sosowym, pęczak i surówka z kapusty pekinskiej z pomidorem
Zupa - krem z cukinii z grzankami.
makaron z serem
Zurek z jajkiem kiełbaska i ziemniakami, na drugie spagetti, do picia sok z jabłek.
Dzisiaj- chlebki pita, nadziewane kurczakiem w przyprawie gyros, sos czosnkowy i surówka z pekińskiej, pomidora, ogórka i papryki.
Na jutro i niedzielę- flaki (na życzenie chłopców).
Zupa ogórkowa z ryżem i odrobiną ziemniaków, na 2 udkach kurczaka.... podejrzewam że z młodym będziemy ją zajadać całe 2 dni
ziemniaki puree, kapusta kiszona na ciepło i ryba tilapia w cieście naleśnikowym
najpierw rosoł z makaronem, a n 2-gie kotlety mielone z otrebami i fasolka szparagowa na parze
Zupa pomidorowa z ryżem, duszone grzyby w śmietanie z pieczywem .Do picia herbata z cytryną i coca cola.
U nas ogórkowa z ryżem lub bez, i naleśniki czekoladowe:)
Zupa łososiowa wg jarewski i penne z krewetkami wg wirbażka.....
Wczorajszy zurek z jajkiem ziemniakami i kielbaska, na drugie bedziemy wyjadac resztki czyli kopytka z małem (pewnie dzieci), pierogi ruskie i leczo, trzeba oproznic zamrazalnik. Do picia tradycyjnie sok z jablek.
Bigos domowy
Dzisiaj tradycyjnie rosół z makaronem, na drugie rolady z ciemnym sosem, buraczki i ziemniaki, do picia kompot z jablek.
Dziś będzie "zielona" surówka - kasi.m do tego ziemniaczki z koperkiem i duszone w rękawie filety z udźca kurczaka i skrzydelka (duszą się razem w rękawie z warzywami - cebulą, marchewką, pietruszką i fasolką szparagową)
wczoraj zupka barszczyk czerwony z warzywami,
dzisiaj surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem, ziemnikaki puree z sosem oraz szynka i boczek duszony
zupa http://wielkiezarcie.com/recipe21869.html + bigos domowy z chlebem
Wczorajszy rosół z makaronem, na drugie nalesniki z nutella, do picia sok z jabłek.