Forum

Kuchenne porady

Wolowina

  • Autor: alana Data: 2012-09-17 06:47:00

    Dzien dobry mozecie polecic dobry przepis na wolowine ,w sobote bede miec gosci ,sasiedzi dosc zamozni,chcialabym ich zasoczyc jakims pysznym daniem .Prosze o pomoc

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-09-17 08:40:51

    Ja bym zrobiła bitki albo zrazy wołowe, to że sąsiedzi zamożni nie znaczy że mają inne żołądki niż Ci mniej zamożni:)Do tego kluseczki śląskie z dziurką i surówkę z modrej kapuchy, mniam, lepszej wyżerki im nie potrzeba.:)

  • Autor: dagusia_29 Data: 2012-09-17 09:10:56

    Czasem Ci zamożni jadają gorzej niż Ci mniej zamożni. Ważne aby było smacznie i efektownie.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-09-17 19:02:37

    kiedyś miałam bardzo zamoznych gości którzy mieli zatrzymać się u nas. Na codzien jadają suhi i takie tam wynalazki. Ciężki orzech do zgryzienia miałam, tak jak Ty niewiedziałam co ugotować.

    Postawiłam na polską kuchnie na przystawkę podałam smalec własnoręcznie zrobiony w karkówką do tego staropolski żur z kielbasą wiejską i ( a dużo tych gości było), ugotowałam cały gar lecza. Goście tak się zajadali, że aż uszy im się trzęsły :):)

    Ja nie podała bym wołowiny trafisz na jakiegoś starego kapcia i będziecie jeśc podeszwe nie wołowinę. Niestety nie mam na wołowinę jakiegoś super przepisu ale może strogonof ? Jak byś zmieniła zdanie i zdecydowała się na cielęcine to mam super przepis

  • Autor: alana Data: 2012-09-18 10:58:48

    dziekuje serdecznie mam wolowine od rodzinki ,a o przepis chetnie prosze

  • Autor: Monika09 Data: 2012-09-17 22:26:30

    I tu się z Tobą zgadzam. Nasi znajomi, ludzie zamożni zachwycają się pieczoną golonką, najzwyklejszym smalcem, surówką z kapusty kiszonej czy kiszką kaszanką własnej roboty. Czasem śmiać mi się chce jak słyszę ich zachwyty i widzę jak wszystko pałaszują, bo ja to mam na codzień.

    A może oni na codzień jadają bardzo wykwintnie i takie proste chłopskie dania to dla Nich miła odmiana.

    Też nie kombinowałabym za bardzo, bo można przekombinować.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-09-18 09:26:47

    Popieram,też stawiam zawsze na naszą tradycyjną polską kuchnię.

  • Autor: alana Data: 2012-09-18 10:57:38

    wlasnie o to mi chodzi

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-09-17 09:26:25

    Może chodzi o to ,że bywają w drogich knajpach i jadają wykwintne dania,myślę,że z wołowiny można wiele wyczarować ,tylko podstawowe pytanie czy to ma być typowy obiad czy raczej danie na gorąco?

  • Autor: majolika Data: 2012-09-17 11:12:37

    Mama Rózyczki ma rację- ja też polecam  wołowe rolady(nota bene w innych regionach nazywa sie je zrazami zawijanymi))Ale ta nazwa też jest fajna, a danie to samo)). Ja poleciłabym jeszcze dobry stek z antrykotu.Tylko antrykot musi byc pierwsza klasa!.Acha...zapomniałam....Boeuf bourguignon, np w wersji Julii Child- TYM położysz ich na łopatki!Zareczam ci.To chyba najpyszniejsze danie z wołowiny.Pozdrawiam.

  • Autor: kate5134 Data: 2012-09-17 20:11:43

    ja z wołowiny przeważnie robię : jeśli na obiad to zrazy w sosie a na ciepłą kolację  strogonofa - nie wiem jak się pisze, ale chyba wiadomo o jaką potrawę chodzi).

  • Autor: alana Data: 2012-09-18 11:00:02

    dzieki ale chyba sie nie odwaze

  • Autor: lolopopa Data: 2012-09-18 19:31:56

    Zrobiłam szybki przelot po WŻ zastanawiając się co bym zjadła:

    Tournedos à la Rossini – wykwintne danie z polędwicy wołowej. (tutaj powala sam wygląd, miło popatrzeń na małe dzieło sztuki)

    http://wielkiezarcie.com/recipe88702.html

    A teraz znacznie mniej skomplikowane i na pewno równie pyszne :)

    Roladki wołowe po myśliwsku http://wielkiezarcie.com/recipe5406.html

    Paluszki z cytrynowymi pieczarkami http://wielkiezarcie.com/recipe80780.html

    Kofty z czosnkowo-miętowym jogurtem http://wielkiezarcie.com/recipe16226.html

    Belgijskie kotlety mielone w piwnym sosie http://wielkiezarcie.com/recipe56468.html

    I nie na temat:

    Tapas

    http://wielkiezarcie.com/recipe89030.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe3547.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu