Zupa z cukinii z grzankami czosnkowymi wg Jagna na drugie makaron i pomidory po prowansalsku,kurczak pieczony i surówka z pekińskiej z królewskiego stołu
Wczorajsza zupa pieczarkowa z makaronem, pierś drobiowa w ziołach, ziemniaki z koprem i sałata lodowa z rzodkiewką, pomidorem, polana sosem ziołowym.Do picia herbata z cytryną i kompot z jabłek.
Karkóweczka,ziemniaczki z wody i surówka z białej kapusty. Mamo- Różyczki mam pytanie czy pierś z Twojego dzisiejszego obiadu jest pieczona,czy smażona? Wygląda bardzo apetycznie zdradz proszę jak ją przygotuwujesz?
Jest smażona na maśle wymieszanym z kilkoma łyżkami oliwy, wcześniej zamarynowana w ziołach i oliwie z oliwek.Smażyłam na małym ogniu po 4 min z każdej strony. Potem ją przykryłam, zdjęłam z ognia i odstawiłam na 10 min żeby odpoczęła.
Panierowana ziołowa pierś z kurczaka, nadziana suszonymi pomidorami i serem, ziemniaki z koperkiem i duszona marchewka słodko-kwaskowa, a do picia sok z malin
Lane kluski na rosole, skrzydełka po diabelsku, ziemniaki z koprem i surówka z kiszonej kapusty z papryką z sosem jogurtowo - czosnkowym. Do picia kompot śliwkowy i herbata z cytryną.
Oj chodzi mi ten barszczyk po glowie ale mialam jeszcze pomidorowa z ryzem a dzis gotowalam rosol bo jedna cora jest bardzo chora i zazyczyla sobie rosolek. Wiec sila rzeczy rosol uczyniony po raz drugi w tym tygodniu, az milo bylo patrzec jak grymaszaca przez chorobe corka wsuwa talerz rosolu.
Dzisiaj mam zupkę kalafiorową z lanym ciastem,zabieloną śmietaną 30% oraz gołabki (w białej kapuście z duszonej karkówki z ryżem naturalnym i kaszą +sos pomidorowy z bazylią,a dla męża jeszcze ziemniaki:)
U mnie dzisiaj na obiad było mięso mielone, ryż, pieczarki w koszyku z ciasta francuskiego...a miały być podgrzybki albo kurki....ale w lesie grzybów brak, więc musiałam się zadowolić zwykłą pieczarką...ech...Do tego podałam sos pieczarkowy i sałatkę z pomidora i dymki.
Wczoraj były placuszki ziemniaczane i do tego zestaw warzywek do wyboru: gotowany brokuł, ogóreczki kwaszone, papryczki, pomidorki oraz kompocik jabłkowo-malinowy. :)
Dzisiaj na obiad drobiowa wątróbka z cebulą, ziemniaki z koprem i sałatka z pomidorów z cebulą i pesto pietruszkowym. Do popicia czerwony barszcz zabielany.:)
a u nas dziś bardziej wiosenny niż jesienny obiad, ale co tam - ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa z przesmażoną bułką i jajka sadzone oprószone szczypiorkiem
W zyciu nie robilam pieczarkowej z ziemniakami. Kiedys w pracy zamowilam sobie obiad i wlasnie podano taka zupe, jakos nie przypadla mi. Zawsze robie pieczarkowa (i grzybowa) z makaronem łazanki. Musze sprobowac z lanymi kluskami :)))
Rosół z makaronem, kotlety z piersi kurczaka posypane zółtym serem, ziemniaki z koperkiem i kapusta kiszona z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe35649.html , do picia oczywiscie sok z jablek.
Wczoraj na obiadek był duszony kurczaczek i duszone warzywka z pieczarkami. A dzisiaj będą szynkowe kotleciki z pieczarkami i cebulką, ziemniaczki z koperkiem, surówka porowo-pomidorowa. Kompocik jabłkowo-malinowy. :)
a u nas w sobotę -mielone z buraczkami i ziemniakami, w niedzielę udka z kurczaka (pieczone) z marchewką i groszkiem +ryż, dziś kapuśniak i pierogi z mięsem
Własnoręcznie zbierane grzyby: wczoraj zupka z lanymi kluseczkami na białym winie(fotka z archiwum), makaron z grzybami w sosie smietanowo-pietruszkowym, dzisiaj makaron z grzybami w sosie własnym.
Bitki wieprzowe w sosie z pieczarkami, kasza gryczana, surówka mieszana z pomidora, pora, kapusty pekińskiej i papryki z zieleniną i przyprawami polanej sosem czosnkowym, kompot jabłkowo-malinowy.
Biały barszcz z całymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Zostało mi mięsa z ostatnich kartaczy, znów na obiad te smaczne kluchy z przesmażoną cebulką:)Do picia herbata z cytryną i kompot z jabłek.
wtorek: kotlet schabowy, ziemniaki puree i marchewka z groszkiem
środa: bigos z suszonymi śliwkami i leśnymi grzybami
dzisiaj: duszone żeberka i pańćkrołt czyli ugotowane ziemniaki tłuczone wymieszane z ugotowaną kapustą kiszoną i okraszone przetopionym wędzonym boczkiem z cebulką doprawione pieprzem
MR..."powalasz" mnie tymi wszystkimi mącznymi daniami. Te Twoje kluchy, kartacze , pierogi, knedle itp. są niesamowite...a ja kurcze muszę tego typu dania ograniczać ze względu na wymiary moich drzwi. Nie ma sprawiedliwości na tym świecie...
Placki warzywne (ziemniak,marchew,pietruszka,cukinia ze skórką,seler,czerwona cebula,koperek) z sosem jogurtowo-czosnkowym. Objedliśmy się jak bąki, do picia sok jabłkowo pomarańczowy.
Dzisiaj powtórka zupy jarzynowej i kaszanka na gorąco z musztardą:)
Jutro gołąbki w sosie pomidorowym, właśnie z córką skończyłyśmy zawijać i wstawiłam żeby się ugotowały, całe 30 szt:)Doda się pomidory, koper , zaprawi sos i jutro wyżerka, do tego tłuczone ziemniaczki i ogórek kiszony, mniam
A czy wiesz, że podżeganie takimi daniami osób uzależnionych od dobrego jedzenia jest jeśli nie etyczne, to co najmniej karalne ? Radzę pomyśleć zanim się doda; takie i podobne zdjęcia...
Schab z pieczarkami i boczkiem w śmietanie- z przepisu Zawiślaczki (dziękujemy),kluski śląskie i ogórek kiszony. Na deser ciasto jogurtowe ze śliwkami.
Wczoraj krupnik ,placek ziemniaczany ,gulasz z indyka ,buraczki z majonezem i czosnkiem ,kapusta pekińska z chrzanem ............a dzisiaj ..........kluski kładzione,gulasz z indyka,sałata zielona na słodko-kwaśno ....
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie czarne kluski, rolada z sosem i kapusta modra, do picia sok z jablek. Jutro bedzie to samo tylko zamiast czarnych klusek beda slaskie :)))
wczoraj zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem, dziś barszcz biały na wędzonce i kotlety ziemniaczano-tuńczykowe,kapusta kiszona,kompot z jabłkowych skórek;
Ktoś pisał, że na jakiś czas przestanie drażnić Bahusa przepysznymi mącznymi potrawami....Jak ja LUBIĘ takie kluchy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (jeszcze troszkę kapustki kiszonej i wprowadzam się do Ciebie)
U mnie znowu z braku czasu obiad na dwa dni, zurek na wedzonce z jajkiem, kielbaska i ziemniakami, na drugie bigos z ziemniakami lub chlebem do wyboru, do picia sok z jablek. Jutro dla dzieci obiecalam zrobic nalesniki zamiast bigosu.
mam dzisiaj taką samą zupę dyniową z lanymi kluskami i kroplą olejku migdałowego, placki ziemniaczano - dyniowe,kompot ze skórek jabłkowych i goździków.
Spaghetti z sosem paprykowym i zielonym groszkiem
Zupa z cukinii z grzankami czosnkowymi wg Jagna na drugie makaron i pomidory po prowansalsku,kurczak pieczony i surówka z pekińskiej z królewskiego stołu
Pizza, szynka-kurczak, na super cieniutkim spodzie..mniamm:)).
A czy mogę prosić o przepis na takie cieniutkie ciasto
Wczorajsza zupa pieczarkowa z makaronem, pierś drobiowa w ziołach, ziemniaki z koprem i sałata lodowa z rzodkiewką, pomidorem, polana sosem ziołowym.Do picia herbata z cytryną i kompot z jabłek.
zupa ogórkowa i naleśniki z dżemem, nuttelą, syropem klonowym do wyboru
Karkóweczka,ziemniaczki z wody i surówka z białej kapusty. Mamo- Różyczki mam pytanie czy pierś z Twojego dzisiejszego obiadu jest pieczona,czy smażona? Wygląda bardzo apetycznie zdradz proszę jak ją przygotuwujesz?
Jest smażona na maśle wymieszanym z kilkoma łyżkami oliwy, wcześniej zamarynowana w ziołach i oliwie z oliwek.Smażyłam na małym ogniu po 4 min z każdej strony. Potem ją przykryłam, zdjęłam z ognia i odstawiłam na 10 min żeby odpoczęła.
Mamo-Różyczki bardzo dziękuję. Proste i apetyczne danie,narobiłaś mi chęci na taki obiadek. Pozdrawiam!
A u mnie był wczorajszy rosół z lanymi kluseczkami i racuchy drożdżowe z jabłkami.
Panierowana ziołowa pierś z kurczaka, nadziana suszonymi pomidorami i serem, ziemniaki z koperkiem i duszona marchewka słodko-kwaskowa, a do picia sok z malin
Wczoraj: pomidorowa z makaronem, ziemniaki pieczone+skrzydełka panierowane+ surówka z marchewki z czosnkiem i z majonezem.
Dzisiaj: krupnik, kluski z tartych ziemniaków i mąki okraszone boczkiem:)
karkówka pieczona w "rękawie" z pieczarkami + ryż + ogórek małosolny
Dzisiaj szybko, więc oscypkowy omlecik z warzywami.
Lane kluski na rosole, skrzydełka po diabelsku, ziemniaki z koprem i surówka z kiszonej kapusty z papryką z sosem jogurtowo - czosnkowym. Do picia kompot śliwkowy i herbata z cytryną.
Kopytka z sosem grzybowym, surówka z kapusty i sok malinowy
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie cukinia faszerowana mielonym, ziemniaki i mix sałat, do picia sok z jablek.
Na jutro tez zupa pomidorowa tylko z ryzem, na drugie udka z piekarnika ziemniaki i mizeria, do picia oczywiscie sok z jablek.
Witam.:) U mnie dzisiaj były ziemniaczki nadziewane grzybami,sałatka z sosem winegret.:)))
Ale pysznie wyglądają. Świetny pomysł na danie na czasie...
A ja się ostatnio zastanawiałam gdzie nam "zginęłaś" Broniu:) Ziemniaczki wyglądają bardzo apetycznie;))
A ja się ostatnio zastanawiałam gdzie nam "zginęłaś" Broniu:) Ziemniaczki
Domyślam się gdzie jej było szukać...wyglądają bardzo apetycznie;))
"Makusiu" nie zginęłam, tylko na wszystko brakuje mi czasu,dlatego tak mało mnie widać na WŻ.:)))Pozdrawiam.
watróbka drobiowa z cebulką, ziemniaki z koperkiem i sałatka z ogórków kwaszonych z cebulką i śmietaną
dziś mamy dzień włoski: pizza z grzybami i szynką, sałatka toskańska i na deser winogrona
Mielone, ziemniaki, buraczki:)
Barszcz ukraiński i bigos z pieczywem, do picia kompot z jabłek i herbata z cytryną.
u mnie watróbka cielęcaz ziołami z patelni grilowej, pęczak gotowany i surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym, oliwą i natką pietruszki:)
Dzisiaj na obiad była papryka nadziewana zapiekana w sosie pomidorowym.
Pięknie wygląda tak poząbkowana papryka, a o tym, że smakowite to danie już nie wspominam, bo się wie.
Pięknie wygląda tak poząbkowana papryka, a o tym, że smakowite to danie
Dziękuję "bogdzia" za miły komentarz.:) Pozdrawiam.już nie wspominam, bo się wie.
Obiado-kolacja...
Łomatko Bahusku żyjesz?? ja bym nie wyszła z kibla do rana po takiej mieszance ha ha
Tak w środku tygodnia? Eee tam
Co to za okazja?? Tak bez nas??
wczoraj gyros z frytkami i surówką z pekińskiej
dzisiaj gołąbki z sosem pomidorowym
Barszczyk czerwony zabielany z ziemniakami, nuggetsy z kurczaka i surówka z pekińskiej, papryki, ogórka i pomidora z sosem czosnkowym.
Wczoraj zupa pomidorowa z makaronem, na drugie udka z piekarnika, papryki faszerowane kapusta kiszona i ziemniaki, do picia sok z jablek.
Dzisiaj zupa ogorkowa z ryzem, na drugie gołąbki w sosie wlasnym z chlebem, do picia sok z jablek.
Dzisiaj nasz barszczyk czerwony z ziemniakami, pokraszone skwareczkami,cebulą i poypane koprem, ale wyżerka była:)
O mamo :) Tak lubię :) Jak niewiele potrzeba do szczęścia :)
Oj chodzi mi ten barszczyk po glowie ale mialam jeszcze pomidorowa z ryzem a dzis gotowalam rosol bo jedna cora jest bardzo chora i zazyczyla sobie rosolek. Wiec sila rzeczy rosol uczyniony po raz drugi w tym tygodniu, az milo bylo patrzec jak grymaszaca przez chorobe corka wsuwa talerz rosolu.
Soczyste piersiątko w curry, rozmarynie i soku z cytryny
Dzisiaj mam zupkę kalafiorową z lanym ciastem,zabieloną śmietaną 30% oraz gołabki (w białej kapuście z duszonej karkówki z ryżem naturalnym i kaszą +sos pomidorowy z bazylią,a dla męża jeszcze ziemniaki:)
Smażony udziec z kurczaka bez kości ,fasolka z bułką i ziemniaczki.:)))
Barszcz ukraiński
Makaron świderki z żołądkami z kurczaka w sosie koperkowym
powtórka ze wczoraj gołąbki z sosem pomidorowym
a jutro ziemniaki z wody, zielona sałata z śmietaną, jajko sadzone lub jajecznica oraz maślanka
Wczorajszy barszcz czerwony, szczupak smażony z ziołami i bez, grubsze frytki i surówka z kiszonej kapusty.
U nas rybka w cieście francuskim
naleśniki(krokiety) z farszem "ruskim" jak na pierogi, sok z jabłek.
ziemniaki z natką, fasolka szapagowa i jajko sadzone ;)
Żur wiejski postny, pstrąg z pieca z frytkami, surówka z kapusty kiszonej i druga z marchwi.
pierogi z soczewica, miska fasolki szparagowej:)
Schab gotowany z ziemniakami i sosem koperkowym a do tego marchewka z groszkiem
Kotlet drobiowy, surówka z pekinki, korniszony i ziemniaki z koprem.
Kluski śląskie z sosem, sałatka z czerwonej kapusty, kurczak duszony
Rosół, racuchy z jabłkami
frytki, szaszłyki z boczku i kurczaka, surówka z marchewki i jabłka, sos czosnkowy do szaszłyków,
Rosół z makaronem, na drugie udka z piekarnika, kiszona zasmazana i ziemniaki.
Gulasz z indyka z karmelizowaną marchewką, kasza gryczana i sałata zielona z sosem winno-smietanowym.
Pieczony schab nadziewany serkiem i pomidorami…
Wygląda smakowicie:)muszę wypróbować:)
Dzisiaj kartacze z mięsem, wczorajszy kotlet drobiowy, surówka z pekinki i herbata z cytryną do picia:)
Dzisiaj kartacze z mięsem, wczorajszy kotlet drobiowy, surówka z
Dużo bym oddała za takie kartacze, wyglądają prze smacznie;)pekinki i herbata z cytryną do picia:)
Makusiu,trafiłam super ziemniaki od mamy sąsiadki, które wcale nie ciemnieją, zamówiłam już woreczki na zimę::)
Makusiu,trafiłam super ziemniaki od mamy sąsiadki, które wcale nie
Jeśli nie ciemnieją to mało nawożone, teraz ciężko takie dostać:)ciemnieją, zamówiłam już woreczki na zimę::)
Moja pierwsza i ostatnia przygoda z kartaczami była na ziemniakach z Lidla - kartacze wyszły CZARNE
Mamo Różyczki-od dawna obiecuję sobie że zrobię to cudo na obiad, ale zdradz mi proszę jaka odmiana ziemniaków będzie odpowiednia? z góry dziękuję:)
Nie wiem dokładnie ale to chyba Irys albo Irga,muszę sąsiadkę mamy zapytać:)
Gulasz z szynki, ryż na sypko i buraczki z chrzanem.
Kurczak duszony z pieczarkami, ziemniaczki z koperkiem, ogórek małosolny, kompot jabłkowo-malinowy.
kasza z gulaszem ze schabu i kapusta z grzybami
Medaliony z indyka w pikantnym cieście z mąki ziemniaczanej z oscypkiem.
U mnie dzisiaj na obiad było mięso mielone, ryż, pieczarki w koszyku z ciasta francuskiego...a miały być podgrzybki albo kurki....ale w lesie grzybów brak, więc musiałam się zadowolić zwykłą pieczarką...ech...Do tego podałam sos pieczarkowy i sałatkę z pomidora i dymki.
O matyldo! jakie cudo :)))
Dzieło sztuki, szczerze podziwiam, ale na obiad pędzę do Mamy Różyczki :)
naleśniki z szynką i mozzarella z sosem pieczarkowym i marchewka na gęsto.
ŁOMATKO !!! patrząć na datę fotografii to myślę że dzisiaj ten obiadek Ci zaszkodził
no zawsze zapomnę tę datę usunąć :)
Zupa jarzynowa i papryka faszerowana mięsem i ryżem z sosem śmietankowym.
wczoraj kluski śląskie (z niedzieli) sałata ze śmietaną i smażone kapelusze grzybów (kani) panierowane w jajku i bułce tartej.
Dzisiaj z braku czasu brak obiadu
Cykoria w szynce pod beszamelem
Uwielbiam cykorie, ta wygląda pysznie:)
Wczoraj były placuszki ziemniaczane i do tego zestaw warzywek do wyboru: gotowany brokuł, ogóreczki kwaszone, papryczki, pomidorki oraz kompocik jabłkowo-malinowy. :)
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kotlety mielone, ziemniaki i mizeria, do picia sok z jablek.
gulasz wieprzowy z pieczarkami ( z przepisu Bahusa) z kopytkami i surówką z kapusty pekińskiej, marchewki, pora i jabłka
Dzisiaj na obiad drobiowa wątróbka z cebulą, ziemniaki z koprem i sałatka z pomidorów z cebulą i pesto pietruszkowym. Do popicia czerwony barszcz zabielany.:)
ziemniaki z wody i galareta (z golonki z marchewką, groszkiem i jajkiem)
Filetowane udko z kurczaka w cieście serowym,ziemniaczki,sałatka z jajka i ogórka kiszonego.
Dzisiaj wczorajszy barszcz czerwony, podsmażane ziemniaki i szpinak z jajkiem sadzonym. Do picia coca cola i herbata z cytryną.
Filety z kurczaka duszone w sosie cytrynowym,ryż ,sałata zielona....
Papryka nadziana farszem z ryżu i mięsa mielonego
Bogdzia, to ja się sama zapraszam do Ciebie na te smakowite papryki
Kiedy? Będę oczekiwać.
a u nas dziś bardziej wiosenny niż jesienny obiad, ale co tam - ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa z przesmażoną bułką i jajka sadzone oprószone szczypiorkiem
Zupa fasolowa na mięsie z pieczywem.
Zupa jarzynowa, na drugie watróbka smażona z cebulka, ziemniaki i sałatka z ogorka kiszonego i cebulki, do picia sok z jablek.
Jajka sadzone, ziemniaczki i marchewka duszona, lub łosoś i marchewka;)
Piękne i apetyczne zdjęcia;)
Dziękuję;)
Jajka sadzone, ziemniaczki i marchewka duszona, lub łosoś i
Mniam :))marchewka;)
Oj mniam, malinko:))
Niech no zgadnę, jajo dla męża, a rybka dla makusi :) Dobra moja "kombinacja"? Mniam, mniam :)
Niech no zgadnę, jajo dla męża, a rybka dla makusi :) Dobra moja
Skąd wiedziałaś ???"kombinacja"? Mniam, mniam :)
Poznał Stachu po zapachu
wyjełam porcję zamrożonego kapuśniaku, dodałam pęczaku, i chleb (to chyba jedyna zupa która jadam z chlebem)
Zupa szczawiowa z ziemniakami, na drugie tez ziemniaki, kalafior i jajko sadzone, do picia sok z jablek.
Cepeliny i surówka z marchwi, jabłka i pora.
A jakaś mała porcyjka znajdzie się dla mnie .. ? . Wygladają mniam mniamnuśnie ))))
O Megi, zrobione wspólnymi siłami, ale jakie pyszne, że też tak daleko mieszkasz. Zrobiłam ich 28 sztuk, więc jest czym dzielić
Cepeliny i surówka z marchwi, jabłka i pora.
O kurcze, cepeliny, kartacze...chyba sobie zrobię krótką "dyspensę" bo oszaleję...mniammm:))super , kiedys wpadne na obiad, kolacje i sniadanie :D
flądra z patelni, kasza gryczana z koperkiem, micha surówki z kiszonej kapusty:)
U nas dzisiaj grzybowa, z makaronem i solo...
Tak sobie pomyślałam, że muszę w końcu zrobić grzybową z makaronem, u mnie w domu zawsze jadano z ziemniakami, no i ja też tak robię.
Tak sobie pomyślałam, że muszę w końcu zrobić grzybową z makaronem, u
Z ziemniaczkami też dobra, a z lanymi kluskami jeszcze lepsza:)mnie w domu zawsze jadano z ziemniakami, no i ja też tak robię.
W zyciu nie robilam pieczarkowej z ziemniakami. Kiedys w pracy zamowilam sobie obiad i wlasnie podano taka zupe, jakos nie przypadla mi. Zawsze robie pieczarkowa (i grzybowa) z makaronem łazanki. Musze sprobowac z lanymi kluskami :)))
Wobec tego z lanymi kluskami w najbliższym czasie będzie, dzięki za podpowiedź
Rosół z makaronem, kotlety z piersi kurczaka posypane zółtym serem, ziemniaki z koperkiem i kapusta kiszona z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe35649.html , do picia oczywiscie sok z jablek.
Wczoraj na obiadek był duszony kurczaczek i duszone warzywka z pieczarkami. A dzisiaj będą szynkowe kotleciki z pieczarkami i cebulką, ziemniaczki z koperkiem, surówka porowo-pomidorowa. Kompocik jabłkowo-malinowy. :)
Kopytka z gulaszem wołowym i buraczkami
Indyk duszony bez tłuszczu ( w szybkowarze) ziemniaki, i surówka 3xP:))
Zupa z kalarepy ,kurczak ,frytki ,fasolka szparagowa......
Rosół z kury z kluskami lanymi, krokiety z pieczrkami i jajkiem
Zupa węgierska (gulaszowa), karkówka pieczona, ziemniaki i marchewka...
a u nas w sobotę -mielone z buraczkami i ziemniakami, w niedzielę udka z kurczaka (pieczone) z marchewką i groszkiem +ryż, dziś kapuśniak i pierogi z mięsem
w piątek obiadu nie było, w południe wyjeżdżaliśmy na wesele szwagra. Sobota i niedziela weselnie jedzenia było sporo.
A dzisiaj zupa z grysikiem
Własnoręcznie zbierane grzyby: wczoraj zupka z lanymi kluseczkami na białym winie(fotka z archiwum), makaron z grzybami w sosie smietanowo-pietruszkowym, dzisiaj makaron z grzybami w sosie własnym.
Dzisiaj wczorajszy rosół z makaronem, pieczony kurczak, pęczak ze skwarkami i marchweka z groszkiem. Do picia standard, herbata z cytyną:)
Pyszny obiad. Ciągle sobie mówię aby też ugotować pęczak ale pomysł gdzieś zawsze mi ucieka...
Dla mnie pęczak ze skwareczkami z wędzonej słoninki i maślanką to danie nad daniami ;) Oddam nawet schaboszczaka (byle nie za często )
u mnie dziś
zupa cebulowa z przepisu niebieskiej różyczki
a na drugie ziemniaki ,buraczki na ciepło i mielony
wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniakami i ogórkiem kwaszonym
Gulasz wieprzowy z grzybami i suszonymi śliwkami z pieczywem.
Gulasz wieprzowy z grzybami i suszonymi śliwkami z pieczywem.
A można odwrotnie? Suszone grzyby i śliwki?
Można:))
Gulasz z indyka wg Ilka76,kasza gryczana ,marchewka ....
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem, a na drugie ziemniaczki, pulpety w sosie pomidorowym i buraczki zasmażane:)
Bitki wieprzowe w sosie z pieczarkami, kasza gryczana, surówka mieszana z pomidora, pora, kapusty pekińskiej i papryki z zieleniną i przyprawami polanej sosem czosnkowym, kompot jabłkowo-malinowy.
Żeberka uduszone z kapusta kiszoną plus ziemniaki.
Zupa pomidorowa z ryżem,plastry mięska od szynki w sosie smietanowo-ziołowym oraz surówka z kiszonej kapusty.
kluchy z mięsem ,pieczarki w sosie śmietanowym i kiszona kapusta z marchewką ,porem i koperkiem
łomatko ale ślinotoku dostałam mniamniuśna fotka
Lane kluski na zupie pomidorowej, ziemniaki tłuczone, bigos z zapasów ze słoika, kiełbasa smażona z cebulą cukrową i ogórki konserwowe.
Chińszczyzna - indyk orientalnie
Danie wygląda bardzo apetycznie, tylko wykałaczki jak dla mnie trochę za duże...
Oj tam...to tak z rozpędu, złapałam te strugane dla konia
Nie ma jak to widelec, tymi pałeczkami do jutra bym jadła:) u nas tylko córa umie to ustrojstwo używać.
Oj tam...to tak z rozpędu, złapałam te strugane dla konia
;))))kasza pęczak z boczkiem i cebulą,groszek z marchewką i kurzy napęd
gołąbki bez zawijania, ziemniaki i sałata ze śmietaną
Grochówka z dużą wkładką i chlebem ....
Barszcz ukraiński, wątróbka z kurczaka z cebulką, ziemniaki, mizeria
Biały barszcz z całymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Zostało mi mięsa z ostatnich kartaczy, znów na obiad te smaczne kluchy z przesmażoną cebulką:)Do picia herbata z cytryną i kompot z jabłek.
Potrafisz "wkurzyć" człowieka tymi kluchami kartaczami itp ;)))
U nas dzisiaj maz gotowal obiad, gdyz ma wolne i opiekuje sie chorymi dziecmi, były duszaki i barszcz biały do picia pyyychotka
wtorek: kotlet schabowy, ziemniaki puree i marchewka z groszkiem
środa: bigos z suszonymi śliwkami i leśnymi grzybami
dzisiaj: duszone żeberka i pańćkrołt czyli ugotowane ziemniaki tłuczone wymieszane z ugotowaną kapustą kiszoną i okraszone przetopionym wędzonym boczkiem z cebulką doprawione pieprzem
MR..."powalasz" mnie tymi wszystkimi mącznymi daniami. Te Twoje kluchy, kartacze , pierogi, knedle itp. są niesamowite...a ja kurcze muszę tego typu dania ograniczać ze względu na wymiary moich drzwi. Nie ma sprawiedliwości na tym świecie...
Zrobiłam bo mięsa zostało z poprzednich, przerwę robię na dłuższy czas z kartaczami:)
Żurek na wędzonce z białą kiełbasą, ziemniakami i podgrzybkam-i starczy na dziś i jutro.
Na niedzielę pierogi z kapustą i grzybami lub mięsem (do wyboru) i czerwony barszczyk do picia.
zupa dyniowa z lanymi kluseczkami i wczorajsza kasza pęczak z jajkiem sadzonym
na taką zupę również mam ostatnio ochotę , choć kaszę pęczak też bym zjadła...mniam
Placki warzywne (ziemniak,marchew,pietruszka,cukinia ze skórką,seler,czerwona cebula,koperek) z sosem jogurtowo-czosnkowym. Objedliśmy się jak bąki, do picia sok jabłkowo pomarańczowy.
Leniwe z zarumienioną na maśle bułką i sok pomarańczowy do popicia
Krupnik na serduszkach, na drugie szynka w sosie własnym, ziemniaki i buraki.
U mnie dzisiaj żurek(oczywiście mój)na białej kiełbasce z majerankiem,do tego jajeczko,a dla męża dodatkowo ziemniaki:)
Wczorajszy krupnik, na drugie ziemniaki, kotlety mielone i ziemniaki z koperkiem.
rosołek i udziec indyczy pieczony,ziemniaki i surówka z pekinki
wczoraj na obiad prazunki / prażuchy mojej babci
dzisiaj obiadu nie będzie ponieważ, idziemy do teścia na urodziny
Wczoraj zupa jarzynowa
Dzisiaj powtórka zupy jarzynowej i kaszanka na gorąco z musztardą:)
Jutro gołąbki w sosie pomidorowym, właśnie z córką skończyłyśmy zawijać i wstawiłam żeby się ugotowały, całe 30 szt:)Doda się pomidory, koper , zaprawi sos i jutro wyżerka, do tego tłuczone ziemniaczki i ogórek kiszony, mniam
A czy wiesz, że podżeganie takimi daniami osób uzależnionych od dobrego jedzenia jest jeśli nie etyczne, to co najmniej karalne ? Radzę pomyśleć zanim się doda; takie i podobne zdjęcia...
Oj wiem,wiem, Ty też często podżegasz swoimi zdjęciami:))
Rosoł z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem i mizeria, do picia sok z jablek.
rosół z makaronem, rolada z gęsiny , czerwona kapusta no i ziemniaki z wody.
pulpety w sosie pomidorowym,ziemniaczki i pekinka,na pierwsze był wczorajszy rosołek
rosół drobiowo-wołowy z makaronem.
na drugie kurczak pieczony, bądź schab w sosie do wyboru z ziemniakami. I chyba ogórek kiszony.
Flaki, karkówka wg Aleex z ziemniaczkami i mizerią.
ładny sosik do surówki :)
fioletowy http://wielkiezarcie.com/recipe78970.html
Kotlety schabowe z ziemniakami posypanymi koperkiem i kapustą gotowaną
zupa pomidorowa z makaronem,a na drugie skrzydełka ,ziemniaki ,buraki
Dziś zupa ogórkowa i placki ziemniaczane ze śmietaną albo jogurtem naturalnym
Schab z pieczarkami i boczkiem w śmietanie- z przepisu Zawiślaczki (dziękujemy),kluski śląskie i ogórek kiszony. Na deser ciasto jogurtowe ze śliwkami.
Wczoraj krupnik ,placek ziemniaczany ,gulasz z indyka ,buraczki z majonezem i czosnkiem ,kapusta pekińska z chrzanem ............a dzisiaj ..........kluski kładzione,gulasz z indyka,sałata zielona na słodko-kwaśno ....
Szczawiowa na pieczonym kurczaku i gołąbki z mięsem i ryżem.
Lane kluski na wczorajszym rosołku, na drugie pulchne kotleciki drobiowe, ziemniaki i kalafior.
Lane kluski na wczorajszym rosołku, na drugie pulchne kotleciki drobiowe,
ziemniaki i kalafior.
Co to jest te "pulchne kotleciki drobiowe"? ;)
prosze http://wielkiezarcie.com/recipe36389.html
jarzynowa z boczkiem i bułą
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie czarne kluski, rolada z sosem i kapusta modra, do picia sok z jablek. Jutro bedzie to samo tylko zamiast czarnych klusek beda slaskie :)))
Wczorajsza szczawiowa, chrupiący mega kotlet karkowy, ziemniaki z koprem,buraczki zasmażane i ogórki konserwowe.
Wczoraj rosół drobiowy i naleśniki z serem, w niedzielę kotlety z karczku, dzisiaj kurczak z rożna...( po za domem)
Kurczak ,dwie wersje kalafiora: w cieście naleśnikowym i z masłem i bułką tartą ,ogórek kiszony,barszcz czerwony do popicia na własnym zakwasie .....
wczoraj zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem, dziś barszcz biały na wędzonce i kotlety ziemniaczano-tuńczykowe,kapusta kiszona,kompot z jabłkowych skórek;
dzisiaj żurek
Ooooo ....za mną też chodzi żurek już od paru dni :) ...właśnie mam dziś zrobić zakwas ....Twój bardzo apetycznie wygląda !
Pomidorowa z ryżem i kluski śląskie okraszone skwarkami z przesmażoną cebulą.
Ktoś pisał, że na jakiś czas przestanie drażnić Bahusa przepysznymi mącznymi potrawami....Jak ja LUBIĘ takie kluchy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (jeszcze troszkę kapustki kiszonej i wprowadzam się do Ciebie)
Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonce i ziemniaki ze skwarkami.
dziś kluchy z mięsem,sos pieczarkowy,ogórek kiszony
Maślano-pietruszkowy ryż z pieczoną piersią drobiową.
u mnie zeberka na parze, ziemniaki z pietruszką, micha zielonj saalaty z rzodkiewka i ogórkim kiszonym i oliwa:)
Makaron z brokułami i boczkiem wg alisz ....
U mnie znowu z braku czasu obiad na dwa dni, zurek na wedzonce z jajkiem, kielbaska i ziemniakami, na drugie bigos z ziemniakami lub chlebem do wyboru, do picia sok z jablek. Jutro dla dzieci obiecalam zrobic nalesniki zamiast bigosu.
Wczoraj jednak nie bylo tych nalesnikow wiec beda dzisiaj, na zupe krupnik ze skrzydełkami i ziemniakami, do picia oczywiscie sok z jablek.
naleśniki z serem i zupa dyniowa z laską wanilii i lanymi kluseczkami
mam dzisiaj taką samą zupę dyniową z lanymi kluskami i kroplą olejku migdałowego, placki ziemniaczano - dyniowe,kompot ze skórek jabłkowych i goździków.
Pożywna fasolka w pomidorach z kaszą i warzywami.
Boczniaki ,ziemniaki ,sałata lodowa ...