dzis ze względu na dzień czystych protein(dieta Dukana) pieczone piersi kurczaka w przyprawie garam masala,z natką pietruszki i papryczkami chilli.do popicia maślaneczka :)
A ja mam pytanie - kiedy to to gotujesz? Jest środek tygodnia. Chyba w domku siedzisz albo restauracje prowadzisz. Moja uszczypliwość jest z tego powodu, że po prostu ci zazdroszczę, że stać cię na tak wykwintne jedzonka w tygodniu i masz czas na ich przygotowanie i w ogóle dlatego, że jestem głodna!!!!
Ja pracuje i zawsze obiad mam dwudaniowy, nie wyobrazam sobie ze przychodze do domu glodna i co.... obiad przygotowuje dzien wczesniej albo wstae wczesniej i podgotowuje.
Dzisiaj zupa pomidorowa, na drugie ziemniaki, karczek w sosie wlasnym i mizeria, do picia sok z marchewki na zycenie syna.
U mnie taki obiad byl wczoraj, tyle ze nalesniki z nutella i dzemem. Ja niestety przez caly dzien bylam na zajeciach wiec jadlam kanapki :((
Za to dzisiaj sobie odbije i zjem podwojne porcje haha, a bedzie moj ulubiony rosoł z makaronem, na drugie kotleciki z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem i sałatka z pekinskiej, pomidora i ogorka, do picia kompot z jablek :)))
caban to taki rodowity od przynajmniej 3 pokoleń mieszkaniec chrzanowa, a co to za ziemniaki ? to ziemniaki pieczone na ogniu w glinianym lub żeliwnym garnku, z dodatkiem boczku, kiełbasy, marchwi, pietruszki i buraka, garnek powinien być przykryty liśćmi kapusty i darniem z trawy i ziemi, oczywiście robimy wesję light w garnku na gazowej kuchence ale to nie to ... jak chcesz zobaczyć to tu jest http://wielkiezarcie.com/recipe78986.html
A po zawierciańsku to są prażonki.... mam takowe w przepisach wraz ze zdjęciem garnka, co prawda teraz już bez darni z trawy ale często pieczemy je na działce u rodziców
Rosół z kaczki z makaronem, karkówka duszona w sosie, ryż i surówka z kapusty pekińskiej.Do picia Herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie piers w gyrosie, ziemniaki i sałatka z pekinskiej, czerwonej kapusty, ogorka kiszonego i por w majonezie, do picia sok z marchewki.
Miałam już to wczoraj napisać ...że nasze (moje i Twoje ) obiady mijają się wzajemnie ,kiedyś widziałam mięso wielone ,które u mnie było,a za niedługo potem u Ciebie ...kaszanka ...i już nie pamiętam wiecej ale na pewno było coś jeszcze :) ...ja wczoraj kupiłam żeberka ,które będą na jutro ...a teraz siędząc w pracy zastanawiam się co by tu na szybko w domu przygotować na dziś .....padło na jajko sadzone .... czy u Ciebie dziś było,będzie jajko sadzone ????? chyba tak ...bo widziałam nowy przepis :)
Koncówka barszczu białego z kiełbasą, frytki , surówka z marchewki i selera, surówka z pora, sałatka z pomidorów z miodem i cytryną i jajko sadzone na schabie wędzonym.
Mam tak pyszny obiad ze zostal zrobiony na dwa dni haha czyli zupa ogorkowa z ziemniakami lub ryzem do wyboru, na drugie czorne kluski, rolady z sosem i kapustka modra, do picia sok z marchewki i grejpfruta. Moze jutro uda sie zrobic zdjecie :)))
U nas dziś resztki wczorajszego krupniku oraz okropnie niezdrowe parówki w cieście francuskim polane keczupem. Ten krupnik trochę ratuje sytuację, ale chwalić się chyba nie ma czym :)
Niestety taka jest prawda, jak masz dużo zajęć to zaczyna brakować czasu na zdrowe, cudne obiadki. A teraz przed Świętami to chyba będzie to dość częste zjawisko.
Dzisiaj i na jutro zupa pomidorowa z makaronem, dzisiaj kluski na parze z jogurtem truskawkowym, a jutro nalesniki z nutella, do picia sok z marchewki.
Dzisiaj na obiad, gołąbki z mięsem i ryzem, ziemniaki z koperkiem, polane sosem pomidorowym i ogórki konserwowe.Do picia herbata z cytryna i sok pomarańczowy.
zupa pomidorowa z ryzem,na drugie ziemniaki,odsmazane na sklarowanym maselku,salatka szwedzka i pieczen z szynki w sosie wlasnym,synek chory,wiec do lozka podano.
Ryby niestety dotarły dopiero wieczorem ...mam dorsza plamiaka i sandacza...Będzie dziś na obiad + reszta z wczoraj ...Przegladając przepisy na sandacza trafiłam na sandacza z tymiankem wg Różyczki :) ...nigdy nie robiłam i właśnie takiego dziś zrobię :)
Dzisiaj jak ktoś chce to powtórka gołąbków, dzieci zupę ogórkową i rarytas dla chętnych, swojskie chude kiełbasy, pasztetowa i szynka,wykonane przez moja mamę i sąsiadkę. Oczywiscie tylko na spróbowanie, resztę zamrożę na święta:)
Rosół z makaronem (za to lubie niedziele:) na drugie ziemniaki z koperkiem, kotlety z piersi kurczaka i duszona kapusta kiszona, do picia sok z marchewki.
Lane kluski na rosole, na drugie piersi kurczaka w gyrosie, ziemniaki z koperkiem i salatka z pekini, cebuli i pomidorow z oliwa, do picia sok z marchewki.
Sobota i niedziela : zupa grzybowa na białym winie z kluseczkami tartymi, udziec jagnięcy, kapusta i buraczki zsmażane. Dzisiaj obgryzanie kosteczek hihihi
Ziemniaki z koprem, grzybki marynowane, pomidor krojony, filet z ziołami smazony w papierze i dodatkowo kluski smażone z jajkiem i skwarkami dla męża:)
haha dobre tez bym wolala zrobic niz sluchac marudzenia ;)
U mnie krupnik na serduszkach z ziemniakami, na drugie kopytka, łopatka w sosie własnym i sałatka z ogorkow kiszonych, do picia sok z grejpruta, jabłka i marchewki.
najlepiej przygotować w prodiżu, ale można tez dusić w garnku
dobrej jakości wołowina - pokrojona w plastry 1,5 kg
posypujemy tylko pieprzem
dodajemy pokrojoną na plastry cebulę - 4 duże
polewamy niewielką ilością oleju i dusimy
gdy sosik wyparowuje dodajemy wodę, 2 kostki rosołowe i łyżkę octu winnego
później dorzucamy suszone owoce - morele (150g) , śliwki (250g) i żurawinę (100g)
(polecam osobiście bakalland - bo super się duszą i teraz trwa loteria bakalmat)
dusimy wszystko aż mięsko będzie miękkie
PS możecie według uznania zwiększyć ilość suszonych owoców - ja zazwyczaj dodaję więcej suszonych śliwek - bo tak lepiej smakuje mojej rodzinie - ma taką lekko słodkawą nutę
Nie wyobrażam sobie jedzenia frytek z jajem sadzonym. U mnie w jaju żółtko po usmażeniu jest płynne. Nie miała bym jak go zjeść. Jajo sadzone podaje z ziemniakami bo łatwo jest wtedy w ziemniaki nabrać płynne żółtko.
Dopisano 12-12-01 22:53:28:
Pytanie zadałam z ciekawości, a nie by kogoś krytykować. Dziękuję za informacje osobom które odpowiedziały Jeśli chodzi o ser to ; ser biały wymieszany z śmietaną, kefirem i posolony. wymieszany. Kładę obok frytek i wraz z frytkami nabieramy. Mąż tak bardzo lubi. Częściej jemy z keczupem lub kotletem.
Nie wyobrażam sobie jedzenia frytek z jajem sadzonym. U mnie w jaju żółtko po usmażeniu jest płynne. Nie miała bym jak go zjeść. Jajo sadzone podaje z ziemniakami bo łatwo jest wtedy w ziemniaki nabrać płynne żółtko.
No widzisz, co dom to inne smaki, ja nie potrafię sobie nawet wyobrazić smaku frytek z białym serem
A jeszcze zapytam, jak smażysz frytki że są takie twarde ? Kładziesz jajko na frytki, i żółtko pieknie się po nich rozlewa, nie ma żadnego problemu z jego zjedzeniem Frytki są chrupiace, nie twarde jak deska:)
To ja przepraszam, że zapytam, a frytki to są z czego zrobione? Jak na moje oko i lata spędzone w kuchni frytki są z ziemniaków chyba, że ktoś w przepisie napisze, że zrobił je z czegoś innego, ale to już inna inkszość. Ja tak jak makusia nie potrafię sobie wyobrazić białego sera na frytkach. A poza tym płynne żółtko da się zjeść tak, by nawet to płynne żółtko zniknęło:) Wcale utłuczone ziemniaki nie są konieczne. A frytki są jednym z takich właśnie pomocnych dodatków do obiadu, które nam w tym pomagają. Żeby nie być stronniczym zapytałam mojego męża, czy mogę mu jutro zrobić na obiad frytki z białym serem. Jak zobaczyłam jego minę to myślałam, że padnę ze śmiechu. Zapytał mnie, czy czasem nie oszalałam i się czymś nie strułam.
.... Jak na moje oko i lata spędzone w kuchni frytki są z ziemniaków chyba, że ktoś w przepisie napisze, że zrobił je z czegoś innego, ale to już inna inkszość...
Nie Ty jedna...wiele osób potrzebowało 30 lat w kuchni aby dość do podobnych wniosków
Ja frytki wcinam z surówkami, natomiast mój małżonek z jajem sadzonym i surówkami. Nigdy nie słyszałam o jedzeniu ich z serem, ale każdy ma swoje smaki.
Tradycyjnie u mnie rosoł z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka zapiekane z zoltym serem, ziemniaki i pekinska duszona z duza iloscia koperku i szczypiorku, do picia sok z pomaranczy.
Barszczyk czerwony z uszkami grzybowo- pieczarkowymi, kurczak w cieście francuskim z serem i pieczarkami.Podpatrzona u Makusi surówka z pekinki i granata, tylko bez majonezu, , na bazie oliwy,czosnku i ziół. Do picia herbata z cytryną i cola zerówka.
Sobota i niedziela : Barszcz z uszkami, pomidorki zapiekane z oscypkiem, sakiewki z grzybami na sosie z borowików i podgrzybków, surówki: z pora wg Mamy Różyczki, pekinka z granatem wg Makusi. Dzisiaj resztki po-imprezowe hihihi.
U nas wczorajszy rosol z makaronem, na drugie kotlety z jajek, ziemniaki i pekinska duszona (tez wczorajsza), do picia sok z mandarynek.Moze jutro uda mi sie cos zmaczniejszego zrobic bo te kotlety to nie moje jakos smaki ;)
Sobota i niedziela : Barszcz z uszkami, pomidorki zapiekane z oscypkiem, sakiewki z grzybami na sosie z borowików i podgrzybków, surówki: z pora wg Mamy Różyczki, pekinka z granatem wg Makusi. Dzisiaj resztki po-imprezowe hihihi.
czy mogę prosić o link do surówki z pora ? :) dziękuję
Mam lenia przed Świętami i nie chce mi sie robić zdjęć obiadowych , ani obiadków gotować:) No ale ugotować trzeba, dzisiaj zrobiłam biały barszcz z kiełbasą pokrojoną w kosteczkę z jajkiem na twardo i do tego ziemniaki :)
Dzisiaj mialam taki bieg po pracy ze zdolalam tylko na obiad zrobic zupe, byl barszcz czerwony na slodko z ziemniakami i oczywiscie byl potem do picia sok, dzisiaj z samego grapfuta.
Twój barszcz też całkiem nieźle wygląda :):) ....narobiłaś wielkiego mi smaka ,a muszę przyznać ,że białego barszczu baaaaardzo dawno nie robiłam ,chyba przyszła na niego w końcu pora po Twojej fotce :):)
Wiesz co makusiu? a mnie się chyba smak zmienił na zimę, w ogóle nie mam ochoty na takie potrawy o jakoch pisze meggi. Ja mam ochotę na bardziej konkretne rzeczy, flaki, golonka ,tatar i ciągle myślę o karpie smażonym:Latem bym nawet o tym nie pomyślała:)
O karpiu tez myślę, i nie moge się go doczekać, i te nieszczęsne gołabki za mną łazą;/
kurczak pieczony,ziemniaki w mundurkach gotowane i podpieczone razem z kurczakiem,tylko nie mam surówki,może paprykę z piwnicy przyniosę..kompot wiśniowy,
Napisałam a`la bogracz bo nie jest to typowy bogracz...pomieszałam kilka przepisów na raz ,bo taki zawsze robiłam ...dałam mięso wieprzowe a nie wołowe ,ziemniaki ,papryka,marchewka,cebula,wszystko podsmażyć i do jednego garnka ,do tego koncentrat pomidorowy,tymianek ,majeranek,sól,pieprz,suszona papryczka peperoncino(bo akurat taką miałam ) i sporo czosku bo tak lubimy....do tego kluski kładzione z jajka,mąki ,mleka i wody ....i to wszystko :):) ....dobrena zimne dni bo dobrze rozgrzewa:)....
Aaaaa i nie daję pieczarek i ogórków kiszonych czy konserwowych ....
Aaaa i jeszcze jedno ...zagęściłam to wszystko ziemniakami rozgniecionymi ,które zostały mi z wczorajszego dnia :)
Czarnina z kluseczkami i podrobami z kaczki, kaczka pieczona w rozmarynie, kapusta modra, pyzy poznańskie...
dzis ze względu na dzień czystych protein(dieta Dukana) pieczone piersi kurczaka w przyprawie garam masala,z natką pietruszki i papryczkami chilli.do popicia maślaneczka :)
Ciekawa jestem co Ty bahusku będziesz w święta zajadał, jak Ty takie rarytasy zajadasz w tygodniu, mniam:)
Czasami środek tygodnia może być prywatnym świętem. Tak właśnie u nas było...
Bahusku czy czarnina to to samo co czarna polewka? ........ uśliniłam się na widok kaczuszki mniam
Nigdy nie jadłam czarniny i jakoś nie mam odwagi spróbować:) U bahusa wygląda bardzo apetycznie:)
Chyba nie mam ochoty na czarnine:)
A ja bym zjadła, mniam
Niestety musze sie zadowolić znacznie skromniejszym jedzonkiem. Dzisiaj beda pierogi z kapusta i grzybami.
czarninka jak dawno nie jadłam !! zawsze u nas była na specjalne okazje! pozdrawiam
Z szarymi, ziemniaczanymi kluskami? Na taaaki obiad nie musisz wołać mnie dwa razy :) MNIAM!
Podudzia kurczęce z piekarnika, ziemniaki z koperkiem i mizeria.
A ja mam pytanie - kiedy to to gotujesz? Jest środek tygodnia. Chyba w domku siedzisz albo restauracje prowadzisz. Moja uszczypliwość jest z tego powodu, że po prostu ci zazdroszczę, że stać cię na tak wykwintne jedzonka w tygodniu i masz czas na ich przygotowanie i w ogóle dlatego, że jestem głodna!!!!
Ja pracuje i zawsze obiad mam dwudaniowy, nie wyobrazam sobie ze przychodze do domu glodna i co.... obiad przygotowuje dzien wczesniej albo wstae wczesniej i podgotowuje.
Dzisiaj zupa pomidorowa, na drugie ziemniaki, karczek w sosie wlasnym i mizeria, do picia sok z marchewki na zycenie syna.
U mnie obiad jest zawsze,obowiązkowo,też staram się,aby były dwa dania,zupa jest zawsze.
barszcz czerwony z uszkami, naleśniki z sosem pieczarkowym, surówka z kapusty kiszonej lub marchewka z groszkiem ...
Placki ziemniaczane, do popicia kompot z jabłek.!!
Gołabki w sosie pomidorowym z ziemniakami do nich pikle z ogorków, a na deser zapiekany makaron z jabłkami i sok z czarnej porzeczki.
Zupa pomidorowa z makaronem i naleśniki z serem brie i żurawinami
U mnie taki obiad byl wczoraj, tyle ze nalesniki z nutella i dzemem. Ja niestety przez caly dzien bylam na zajeciach wiec jadlam kanapki :((
Za to dzisiaj sobie odbije i zjem podwojne porcje haha, a bedzie moj ulubiony rosoł z makaronem, na drugie kotleciki z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem i sałatka z pekinskiej, pomidora i ogorka, do picia kompot z jablek :)))
a dziś na obiadek była ryba duszona,podana pod kołderką ze szpinaku i fety,do tego kasza jęczmienna.
wszystko zrobione oczywiście bez tłuszczu :) light :)
Ale Twoja żona ma dobrze - takie rarytasy -- mniam
U nas dzisiaj obiad bistro - tak to jest jak Wkn ledwo zipie na antybiotyku - trzeba się ratować puszkami :)
pieczone
... znaczy się "po cabańsku"
A czemu po cabańsku i co tam jest pieczone :]
caban to taki rodowity od przynajmniej 3 pokoleń mieszkaniec chrzanowa, a co to za ziemniaki ? to ziemniaki pieczone na ogniu w glinianym lub żeliwnym garnku, z dodatkiem boczku, kiełbasy, marchwi, pietruszki i buraka, garnek powinien być przykryty liśćmi kapusty i darniem z trawy i ziemi, oczywiście robimy wesję light w garnku na gazowej kuchence ale to nie to ... jak chcesz zobaczyć to tu jest http://wielkiezarcie.com/recipe78986.html
No ciekawe :)
Myślałam że "caban" to nie za ładne słowo :P
Mnie też się jego brzmienie nie podoba,ale na pewno nie jest obraźliwe,a wręcz przeciwnie:),ja jestem cabanką:)
Spoko, moja pierwsza wielka miłość miała takie nazwisko
Ale bardzo mi się wydźwięk nie podobał.
Są takie słowa i tyle, pozdro :)
Ja je robię w szybkowarze:))na płycie elektrycznej:)ale tradycją naszej ziemi są na ogniu ,jak opisuje pwyso:)
po chrzanowsku:)))
może być po chrzanowsku
A po zawierciańsku to są prażonki.... mam takowe w przepisach wraz ze zdjęciem garnka, co prawda teraz już bez darni z trawy ale często pieczemy je na działce u rodziców
przez tyle lat wiele się zrobiło odmian, wiem że dodają jeszcze kurczak, królika, ale chyba najlepsze są takie bez niczego ...
A po naszemu to duszonki
Schabowe, sałata lodowa ze śmietaną i ziemniaki z koperkiem.
Zupa krem kalafiorowo marchewkowy, indyk po prowansalsku z dodatkami, kompot z jabłek (papierówek)
Rosół z kaczki z makaronem, karkówka duszona w sosie, ryż i surówka z kapusty pekińskiej.Do picia Herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Mięsko wieprzowe duszone w cebuli, kluseczki rokpolowo-owsiane, surówka z czerwonej kapustki, kompot jabłkowy.
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie piers w gyrosie, ziemniaki i sałatka z pekinskiej, czerwonej kapusty, ogorka kiszonego i por w majonezie, do picia sok z marchewki.
Kabaczek z farszem mięsno-ryżowym w sosie z pomidorów (przecier robiony własnoręcznie)
Zupa z brokułów z grzankami i serem żółtym,ziemniaki ,bitki w sosie,sałata lodowa ...
.
Codzą za mną takie bitki, mniam, pysznie wyglądają:)
Dzięki:)
Miałam już to wczoraj napisać ...że nasze (moje i Twoje ) obiady mijają się wzajemnie ,kiedyś widziałam mięso wielone ,które u mnie było,a za niedługo potem u Ciebie ...kaszanka ...i już nie pamiętam wiecej ale na pewno było coś jeszcze :) ...ja wczoraj kupiłam żeberka ,które będą na jutro ...a teraz siędząc w pracy zastanawiam się co by tu na szybko w domu przygotować na dziś .....padło na jajko sadzone .... czy u Ciebie dziś było,będzie jajko sadzone ????? chyba tak ...bo widziałam nowy przepis :)
Pozdrowionka przesyłam serdeczne :):)
Barszcz biały z białą kiełbasą i calzone z serem, kurczakiem i sosem czosnkowym.
Koncówka barszczu białego z kiełbasą, frytki , surówka z marchewki i selera, surówka z pora, sałatka z pomidorów z miodem i cytryną i jajko sadzone na schabie wędzonym.
Piasałam w tym samym momencie wyżej ....
I jak Cię nie kochać za takie gotowanie :) Łał, co za "widok" :) !!!
Całkowicie w moim stylu; z tą małą różnicą, że wolę niezdrowe frytki z głębokiego tłuszczu..a co...żyje się raz
mnie się widzi, że one były z głębokiego :D
Oczywiście że są z głębokiego tłuszczu, tylko je po usmażeniu odsączyłam na papierowym ręczniku:)
A to zwracam honor...
Mam tak pyszny obiad ze zostal zrobiony na dwa dni haha czyli zupa ogorkowa z ziemniakami lub ryzem do wyboru, na drugie czorne kluski, rolady z sosem i kapustka modra, do picia sok z marchewki i grejpfruta. Moze jutro uda sie zrobic zdjecie :)))
Ostatnie w tym roku, faszerowane mięsem pomidory
Jajka sadzone na paskach wędzonego boczku ,ziemniaki,ogórek kiszony ,ogórek świeży ,pomidor ...polane sosem czosnkowym....
Plastry szynki zapiekane z serem, pomidorem i oscypkiem i pieczone ziermniaczki.
A u mnie barszcz czerwony z ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką
Cały dzień dzisiaj pracuję,więc rano na szybko stworzyłam zupkę ziemniaczaną,podbitą zasmażką na masełku.
U nas dziś resztki wczorajszego krupniku oraz okropnie niezdrowe parówki w cieście francuskim polane keczupem. Ten krupnik trochę ratuje sytuację, ale chwalić się chyba nie ma czym :)
Niestety taka jest prawda, jak masz dużo zajęć to zaczyna brakować czasu na zdrowe, cudne obiadki. A teraz przed Świętami to chyba będzie to dość częste zjawisko.
Ryż z kurkumą i masełkiem, warzywa duszone i wczorajsze mięsko zapiekane z serem.
Żeberka wg ilka76, kapusta pekińska wg pwso, ziemniaki.....
Jesienno - zimowe jedzonko . Kapusta kiszona z warzywami produkcji mojej siostry .. ( rewelacyjna )
Mnie to przede wszystkim rzuca się w oczy ta smakowita golonka różówa, a kapustka niezwykłej urody jakoś tak schowana.
Zrazy drobiowe z pieczarkami (przepis corin- bardzo dobre), ziemniaki z koperkiem i sałata ze śmietaną.
U mnie dzisiaj makaron w sosie z piersią kurczaka, pieczarkami i szpinakiem
Dzisiaj i na jutro zupa pomidorowa z makaronem, dzisiaj kluski na parze z jogurtem truskawkowym, a jutro nalesniki z nutella, do picia sok z marchewki.
Dziś obiad na "skróty"
Chyba na metry :) Kupry kuraków w domu jadam tylko ja :)
trzeci żywot kurczęcia
penne z brokułem, suszonym pomidorem, czosnkiem i blue lazur...
U dzisiaj rozgrzewka przed Wigilią, pierogi z kapustą i grzybami, a do popicia czysty barszcz.
Wczoraj pieczone poledwiczki wieprzowe z ziemniakami i salata z dresingiem, dzisiaj barszcz bialy z jajkiem i pieczywem i placki ziemniaczane.
Dzisiaj na obiad, gołąbki z mięsem i ryzem, ziemniaki z koperkiem, polane sosem pomidorowym i ogórki konserwowe.Do picia herbata z cytryna i sok pomarańczowy.
Znowu coś dla mnie ...;)
zupa pomidorowa z ryzem,na drugie ziemniaki,odsmazane na sklarowanym maselku,salatka szwedzka i pieczen z szynki w sosie wlasnym,synek chory,wiec do lozka podano.
Zdrówka dla chorego synka, ale gbyby mnie ktoś tak cudnie jedzonko podawał do łóżeczka to "długo bym chorowała"
Dzięki:)
...i ,że synek zgodził się na umieszczenie zdjęcia w internecie.....hmmmm.......dziwne....
Spoko,on nie widzi problemu...ja też...
Dziś zrobiłam 73,5 ruskich pierogów. Nadmiar zostanie zjedzony jutro lub zamrożony.
Zupa kalarepowa z ryżem,czeskie knedle,gulasz z indyka ,buraczki z majonezem i czosnkiem ,surówka z białej kapusty...
..
Bardzo apetyczny obiadek, a ja myślałam że tylko ja zrobiłam w piątek obiad bez ryby:)Ostatnio moje dzieci gardzą rybą, wolą mięsne posiłki:)
Dziękuję :)
Ryby niestety dotarły dopiero wieczorem ...mam dorsza plamiaka i sandacza...Będzie dziś na obiad + reszta z wczoraj ...Przegladając przepisy na sandacza trafiłam na sandacza z tymiankem wg Różyczki :) ...nigdy nie robiłam i właśnie takiego dziś zrobię :)
Pieczone kurczę, ziemniaki, surówka z kapusty białej, marchewki, pora i rzepy, kompot jabłkowy.
Placki ziemniaczane z gulaszem i ogórek kiszony.
Kapusniak, na drugie pierogi z miesem, do picia sok z marchewki.
Dzisiaj ugotowałam flaczki z kurczaka i spagetti na mięsku drobiowym .
Dzisiaj jak ktoś chce to powtórka gołąbków, dzieci zupę ogórkową i rarytas dla chętnych, swojskie chude kiełbasy, pasztetowa i szynka,wykonane przez moja mamę i sąsiadkę. Oczywiscie tylko na spróbowanie, resztę zamrożę na święta:)
Bardzo smakowite wędzonki , sama zrobię tylko białą kiełbaskę.
Niesamowite wyroby:)ze swojej świnki?
Świnka była kupiona od sąsiadki mojej mamy:)
Koniec żartów...jadę do Ciebie...
Uroki mieszkania na wsi i dobrych znajomości :) Szkoda mrozić...
Nic się kiełbasie nie stanie, po odmrożeniu będzie taka sama:)
No nie.....mam czekać aż się odmrozi?
Rosół z makaronem (za to lubie niedziele:) na drugie ziemniaki z koperkiem, kotlety z piersi kurczaka i duszona kapusta kiszona, do picia sok z marchewki.
Rosół z makaronem, schab pieczony, ziemniaki z wody, sos z grzybów leśnych i surówka- waraicja na temat - Colesław
Lane kluski na rosole, na drugie piersi kurczaka w gyrosie, ziemniaki z koperkiem i salatka z pekini, cebuli i pomidorow z oliwa, do picia sok z marchewki.
Domowa pizza (pieczarki,pomidory,jajka,ser,szynka,salami....czyli przegląd lodówki) do popicia kompot wiśniowy.
Sobota i niedziela : zupa grzybowa na białym winie z kluseczkami tartymi, udziec jagnięcy, kapusta i buraczki zsmażane. Dzisiaj obgryzanie kosteczek hihihi
Patrycjo, pisze się do ciebie na tę jagnięcinę. A te talarki powyżej, to cóż to takiego złotego?
Bogdziu, dla Ciebie zawsze i o każdej porze moja jagnięcina!!!! Te talarki to ziemniaczki pieczone z tymiankiem.
Hahahhhahnie, żebyś nie żałowała jak się zwalę do K. G
Kurczak na kiszonej kapuście + ziemniaki....
zupa pomidorowa z makaronem i pierogi z serem i gruszkami
karkóweczka wg eNKi http://wielkiezarcie.com/recipe34998.html
Zastanawialam sie co zrobic jutro na obiad, zrobie taki zestaw jak Ty tylko zupka bedzie z ryzem a pierogi z samym serem , dzieki za inspiracje.
Ziemniaki z koprem, grzybki marynowane, pomidor krojony, filet z ziołami smazony w papierze i dodatkowo kluski smażone z jajkiem i skwarkami dla męża:)
Zurek z jajkiem, kiełbaska i ziemniakami, na drugie spagetti, do picia sok z marchewek i mandarynek
Niby flaczki z kurczaka (joana30) z bułeczką.
Ziemniaki z koprem, marchewka zasmażana i plastry boczku z nadzieniem drobiowym, upieczonym na próbę, przed Świętami:)
Dopisano 12-11-27 19:37:46:
wow niezly ten boczek, moge prosic o przepis?
Jest wstawiony już :)
znalazlam :)))
Pierś z indyka z ryżem http://wielkiezarcie.com/recipe53318.html z małymi modyfikacjami
Kotlety z ziemniaków wg gumci,podsmażone kawałki fileta z kurczaka,surówka z kapusty,buraczki.....
Rosół z makaronem , kotlety z udek kurczaka , ziemniaki i pomidorki do picia sok z pomarańczy
Rosół z makaronem, gulasz z kaszą gryczaną
We wtorek rosołek?:)
Został od niedzieli...;)
Aaa,to rozumiem:)))
Gosiu,u nas się nie robi rosółu tylko w niedzielę, robię też w tygodniu jak mamy na niego ochotę . moje dzieciaki bardzo lubią z lanymi kluseczkami.:)
U mnie prawdziwy rosół(czyli mięso wołowe+kura z makaronem)jest tylko w niedziele,w tygodniu może być jakaś zupka jarzynwa z lanym ciastem.
A u mnie prawdziwy rosół kiedy dusza zapragnie, nie celebruję go w niedziele.
Rosół z domowego kurczaka z makaronem, a dojedzony pizzerkami.
Ziemniaki tłuczone z koperkiem, pulpety w sosie pomidorowym i buraczki na ciepło.
Ziemniaki tłuczone z koperkiem, pulpety w sosie pomidorowym i buraczki na
Takie pulpeciki z sosem bym zjadła, ale z surówką, buraczki raczej do pieczonego:) Chyba jutro zrobię ..mniam;)ciepło.
Makusiu, jutro będzie surówka, a pulpety zrobiłam na 3 dni, bo nie bedę miała czasu gotować jutro obiadu:)
Boczek szpikowany czosnkiem (Wkn) na ciepło, kluski śląskie i kapusta z grochem. Do popicia kompot z jabłek, mandarynek i winogron.
hmm kapusta z grochem mniam, to mi teraz narobilas smaka, chyba nie wytrwam do swiat ;)
No właśnie Najlepszy nie mógł wytrwać! Robiłam rozpiskę na święta i jak wspomniałam o kapuście, to się tak rozjojczał, że nie było wyjścia.
haha dobre tez bym wolala zrobic niz sluchac marudzenia ;)
U mnie krupnik na serduszkach z ziemniakami, na drugie kopytka, łopatka w sosie własnym i sałatka z ogorkow kiszonych, do picia sok z grejpruta, jabłka i marchewki.
O widzisz! Muszę w przyszłym tygodniu zrobić Twój krupniczek na serduszkach. Chłopaki lubią i krupnik i serduszka, a nigdy tego nie łączyłam.
Polecam, ja z dziecmi uwielbiam krupnik na serduszkach, maz niestety nie :((
No to mamy dzisiaj dzień kapusty z grochem...u mnie tez.
a ja mam ochotę na wołowinę z suszonymi owocami -
później dorzucamy suszone owoce - morele (150g) , śliwki (250g) i żurawinę (100g)
(polecam osobiście bakalland - bo super się duszą i teraz trwa loteria bakalmat)
dusimy wszystko aż mięsko będzie miękkie
PS możecie według uznania zwiększyć ilość suszonych owoców - ja zazwyczaj dodaję więcej suszonych śliwek - bo tak lepiej smakuje mojej rodzinie - ma taką lekko słodkawą nutę
ja nie lubie połączenia mięsa z owocami, moze ktos inny sie skusi ;)
Ja też nie lubię, tylko z warzywami. :)
Góralska kwaśnica na żeberkach i golonce + chleb ...
jaaa tez bym zjadla takiej kwasnicy jeszcze golonko hmmm po weekendzie szukam golonki :)))
bardzo pikantna zapiekanka makaronowa ...
Wygląda bardzo apetycznie:)
dzięki
Żurek z jajkiem i ziemniaki polane boczkiem przesmażonym z cebulką (podane osobno)
Żurek z jajkiem i ziemniaki polane boczkiem przesmażonym z cebulką (podane
osobno)
U mnie też żurek, tylko lekko odchudzony:))
U was apetyczny żurek podano, ja moim zaserwowalam zupkę pieczarkową a na dokladkę pierożki z serkiem
U was apetyczny żurek podano, ja moim zaserwowalam zupkę pieczarkową a na
Pierożki za mną chodzą.))dokladkę pierożki z serkiem
Pierożki za mną chodzą.))
Za mną też ale mam lenia i chyba zrobię dopiero na Wigilię...;)Pierożki za mną chodzą.)) Za mną też ale mam lenia i chyba zrobię
No ja też mam lenia;))dopiero na Wigilię...;)
Ale mi apetytu narobiłeś tym żurkiem:)
gorący kapuśniak z wkładką żeberkową i ziemniakami
gorący kapuśniak z wkładką żeberkową i ziemniakami
Mniammm:))ja tez taki gotuje.
frytki z białym serem lub sosem czosnkowym
frytki z białym serem lub sosem czosnkowym
O, a u nas też frytki, tylko z sałatką z pomidorów i jajkiem sadzonym;)Nie wyobrażam sobie jedzenia frytek z jajem sadzonym. U mnie w jaju żółtko po usmażeniu jest płynne. Nie miała bym jak go zjeść. Jajo sadzone podaje z ziemniakami bo łatwo jest wtedy w ziemniaki nabrać płynne żółtko.
Dopisano 12-12-01 22:53:28:
Pytanie zadałam z ciekawości, a nie by kogoś krytykować. Dziękuję za informacje osobom które odpowiedziały Jeśli chodzi o ser to ; ser biały wymieszany z śmietaną, kefirem i posolony. wymieszany. Kładę obok frytek i wraz z frytkami nabieramy. Mąż tak bardzo lubi. Częściej jemy z keczupem lub kotletem.Dopisano 12-12-01 22:54:48:
z serem to u nas nowość.Nie wyobrażam sobie jedzenia frytek z jajem sadzonym. U mnie w jaju
żółtko po usmażeniu jest płynne. Nie miała bym jak go zjeść.
Jajo sadzone podaje z ziemniakami bo łatwo jest wtedy w ziemniaki nabrać
płynne żółtko.
No widzisz, co dom to inne smaki, ja nie potrafię sobie nawet wyobrazić smaku frytek z białym serem
A jeszcze zapytam, jak smażysz frytki że są takie twarde ? Kładziesz jajko na frytki, i żółtko pieknie się po nich rozlewa, nie ma żadnego problemu z jego zjedzeniem Frytki są chrupiace, nie twarde jak deska:)
Nie wyobrażam sobie jedzenia frytek z jajem sadzonym. U mnie w jaju
To ja przepraszam, że zapytam, a frytki to są z czego zrobione? Jak na moje oko i lata spędzone w kuchni frytki są z ziemniaków chyba, że ktoś w przepisie napisze, że zrobił je z czegoś innego, ale to już inna inkszość. Ja tak jak makusia nie potrafię sobie wyobrazić białego sera na frytkach. A poza tym płynne żółtko da się zjeść tak, by nawet to płynne żółtko zniknęło:) Wcale utłuczone ziemniaki nie są konieczne. A frytki są jednym z takich właśnie pomocnych dodatków do obiadu, które nam w tym pomagają. Żeby nie być stronniczym zapytałam mojego męża, czy mogę mu jutro zrobić na obiad frytki z białym serem. Jak zobaczyłam jego minę to myślałam, że padnę ze śmiechu. Zapytał mnie, czy czasem nie oszalałam i się czymś nie strułam.żółtko po usmażeniu jest płynne. Nie miała bym jak go zjeść.
Jajo sadzone podaje z ziemniakami bo łatwo jest wtedy w ziemniaki nabrać
płynne żółtko.
.... Jak na moje oko i lata spędzone w kuchni frytki są z
ziemniaków chyba, że ktoś w przepisie napisze, że zrobił je z
czegoś innego, ale to już inna inkszość...
Nie Ty jedna...wiele osób potrzebowało 30 lat w kuchni aby dość do podobnych wniosków
ja frytki maczam w zoltku,bialka nie jem,bo w tej postaci nie lubie.
ja frytki maczam w zoltku,bialka nie jem,bo w tej postaci nie lubie.
Ja też frytki maczam w pszepysznym lejacym żółteczku, ale białkiem nie gardzę :))Tez bardzo lubie frytki maczne w zoltku i białka nie jem bo nie bardzo lubie :)))
Co do frytek z serem bialym hmm raczej nie moj smak ;)
Ja frytki wcinam z surówkami, natomiast mój małżonek z jajem sadzonym i surówkami. Nigdy nie słyszałam o jedzeniu ich z serem, ale każdy ma swoje smaki.
zupa ogórkowa
Zupa pomidorowa z muszelkami, na drugie placki ziemniaczane z sosem grzybowym, do picia sok z mandarynek i grejpruta.
Tradycyjnie u mnie rosoł z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka zapiekane z zoltym serem, ziemniaki i pekinska duszona z duza iloscia koperku i szczypiorku, do picia sok z pomaranczy.
brokół w sosie maślanym, filet z folii i kluski z sosem pieczarkowym ...
Barszczyk czerwony z uszkami grzybowo- pieczarkowymi, kurczak w cieście francuskim z serem i pieczarkami.Podpatrzona u Makusi surówka z pekinki i granata, tylko bez majonezu, , na bazie oliwy,czosnku i ziół. Do picia herbata z cytryną i cola zerówka.
Cudo..
Rosół z makaronem, pełnoziarnisty makaron z sosem mięsno pieczarkowym i surówka z sałaty lodowej z pomidorami i rzodkiewką , polana sosem ziołowym.
wczoraj rosół z makaronem,bitki wieprzowe w sosie,kasza gryczana,ogórek kiszony,sok wiśniowy
dziś, też rosół, wątróbka z lasu duszona z cebulką, kromka chleba razowego, ogórek kiszony, sok wiśniowy
Ale wspaniała wyżerka:)
Zapraszam, częstuj się, czym chata bogata..
Ale masz smakolyki :)))
U nas wczorajszy rosol z makaronem, na drugie kotlety z jajek, ziemniaki i pekinska duszona (tez wczorajsza), do picia sok z mandarynek.Moze jutro uda mi sie cos zmaczniejszego zrobic bo te kotlety to nie moje jakos smaki ;)
Mnaimmmm, a co to za sledziki?
Jaka uczta, chyba to nie był zwykły obiad ...śledziki mnie ciekawią, z curry czy z kurkumą,co dodałaś do śledzików?
Już odpowiadam, śledzie w curry - autor aska77.
Dziękuję,już zapisałam,też zrobię,bo lubię takie połączenia
Ale wyżerka, u mnie dziś rosołek z makaronem, a na drugie ryż oraz kurczak w sosie pieczarkowym.
Jutro wątróbka drobiowa z cebulką.
Sobota i niedziela : Barszcz z uszkami, pomidorki zapiekane z oscypkiem,
czy mogę prosić o link do surówki z pora ? :) dziękujęsakiewki z grzybami na sosie z borowików i podgrzybków,
surówki: z pora wg Mamy Różyczki, pekinka z granatem wg Makusi.
Dzisiaj resztki po-imprezowe hihihi.
http://wielkiezarcie.com/recipe94066.html
a moja rodzina zażyczyła sobie dziś
Mam lenia przed Świętami i nie chce mi sie robić zdjęć obiadowych , ani obiadków gotować:) No ale ugotować trzeba, dzisiaj zrobiłam biały barszcz z kiełbasą pokrojoną w kosteczkę z jajkiem na twardo i do tego ziemniaki :)
Dopisano 12-12-04 17:22:47:
Z tego wszystkiego zapomniałam jajka włożyć:)
Dzisiaj mialam taki bieg po pracy ze zdolalam tylko na obiad zrobic zupe, byl barszcz czerwony na slodko z ziemniakami i oczywiscie byl potem do picia sok, dzisiaj z samego grapfuta.
Piszczałko nie przejmuj się, mamy adwent,więc zupa wystarczy.Nie ma się co obidać przed Świętami:)
Szybciej kolacje zjedlkismy :)))
Barszczyk mniamuśny;))
U nas też barszczyk, ale ukraiński, i filety z kurczaka z kiszonym ogórkiem:)
Twój barszcz też całkiem nieźle wygląda :):) ....narobiłaś wielkiego mi smaka ,a muszę przyznać ,że białego barszczu baaaaardzo dawno nie robiłam ,chyba przyszła na niego w końcu pora po Twojej fotce :):)
Smakowita shoarma wg Pyrduś + sałata lodowa z granatem ...
PS.Makusiu ...zaraziłaś nas tym granatem ...:):):):)
U Ciebie pysznie jak w niedzielę:)
Ale wbrew pozorom ...łatwe i szybkie ! ...takie dania lubię robić najczęściej !
Smakowita shoarma wg Pyrduś + sałata lodowa z granatem ... PS.Makusiu
Kochana, bo granat uzależnia hihi:)))...zaraziłaś nas tym granatem ...:):):):)
Chyba tak ...
Oj tak makusiu, tylko musimy uważać żeby nas nie wywaliło w powietrze:
potwierdzam,i też przyznaję,że się uzależniłam
Nawet mój mąż zrobił synowi dziś rano na śniadanie kanapki ..... z granatem ........
Nawet mój mąż zrobił synowi dziś rano na śniadanie kanapki ..... z
O ja...... Smakowało synkowi??granatem ........
Syn też lubi granata ..... :)
dziś zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem
Krupnik,kurczak w porach,buraczki
Ziemniaki ze szczypiorkiem,fasolka szparagowa z masłem,kotlety panierowane z kurczaka....
U mnie dzisiaj znowu obiad na szybko, zupa ogorkowa z ziemniakami i nalesniki z dzemem lub nutella, do picia sok z jablek.
Dzisiaj soczyste mieloniaki , ziemniaki tłuczone z zieleniną , surówka z kiszonej kapusty i papryka konserwowa. Do picia herbata z cytryną .
Danie orientalne czyli naleśniki na ostro. :)
Orient mnie kręci, ale brak odwagi, żeby poczynić :)
U nas swojska kaszanka od miłej pani, kartofelki i surówka z kiszonej kapuchy :) Pyszności :)
Obiad w dwoch wersjach ... 2 puszyste nalesniki z truskawkami w trzcinowym cukrze , '' popicassowane '' bita smietana ..
1 nalesnik dla mnie z serkiem mascaropne , polane cieplym rote grützem z rumem ..
Obiad w dwoch wersjach ... 2 puszyste nalesniki z truskawkami w trzcinowym
Rozmarzyłam się;Dcukrze , '' popicassowane '' bita smietana .. 1 nalesnik dla mnie z serkiem
mascaropne , polane cieplym rote grützem z rumem ..
Wiesz co makusiu? a mnie się chyba smak zmienił na zimę, w ogóle nie mam ochoty na takie potrawy o jakoch pisze meggi.
Ja mam ochotę na bardziej konkretne rzeczy, flaki, golonka ,tatar i ciągle myślę o karpie smażonym:Latem bym nawet o tym nie pomyślała:)
Dopisano 12-12-08 12:43:47:
Miało być karpiu, a wyszło jak wyszło:))Wiesz co makusiu? a mnie się chyba smak zmienił na zimę, w ogóle nie
O karpiu tez myślę, i nie moge się go doczekać, i te nieszczęsne gołabki za mną łazą;/mam ochoty na takie potrawy o jakoch pisze meggi. Ja mam ochotę na bardziej
konkretne rzeczy, flaki, golonka ,tatar i ciągle myślę o karpie
smażonym:Latem bym nawet o tym nie pomyślała:)
kurczak pieczony,ziemniaki w mundurkach gotowane i podpieczone razem z kurczakiem,tylko nie mam surówki,może paprykę z piwnicy przyniosę..kompot wiśniowy,
Wielki gar a`la bogracz z kluseczkami .....
Z jakiego przepisu robiłaś tą potrawę, chętnie bym wypróbowała, bo takiej jeszcze nie jadłam, pysznie wyglada:)
Napisałam a`la bogracz bo nie jest to typowy bogracz...pomieszałam kilka przepisów na raz ,bo taki zawsze robiłam ...dałam mięso wieprzowe a nie wołowe ,ziemniaki ,papryka,marchewka,cebula,wszystko podsmażyć i do jednego garnka ,do tego koncentrat pomidorowy,tymianek ,majeranek,sól,pieprz,suszona papryczka peperoncino(bo akurat taką miałam ) i sporo czosku bo tak lubimy....do tego kluski kładzione z jajka,mąki ,mleka i wody ....i to wszystko :):) ....dobrena zimne dni bo dobrze rozgrzewa:)....
Aaaaa i nie daję pieczarek i ogórków kiszonych czy konserwowych ....
Aaaa i jeszcze jedno ...zagęściłam to wszystko ziemniakami rozgniecionymi ,które zostały mi z wczorajszego dnia :)
Dziekuję:)
Końcówka wczorajszych mieloniaków, ryż, surówka z marchewki i jabłka, papryka konserwowa i ogórek kiszony .Do picia sok jabłkowy i herbata z cytryną.
Wczorajsza zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie piersi kurczaka w gyrosie, ziemniaki i salatka z pekinskiej.
Dzisiaj maz rzadzil w kuchni: zupa pomidorowa z makaronem, na drugie frytki :)))
Filet z dorsza, ziemniaki z koperkiem i surówka z kiszonej kapusty. Do picia herbata z cytryną.
Absolutnie ulubiony obiad:) Mniam...
U mnie wczoraj - ziemniaki i śledź w śmietanie.
Dzis - zupka jarzynowa
Jutro - imieninowy obiadek u mamy - pewnie będzie pysznie ....
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie gulasz z karczku, ziemniaki i buraki, do picia sok z pomaranczy.
Wczoraj łosoś i szpinak z makaronem, dzisiaj resztki makaronu coś w stylu a'la carbonara, szybko smacznie hahahah
Dzisiaj ugotowałam gar zupy kalafiorowej z piersią kurczaka:)