a jak to się je? chętnie bym spróbowała, ale w domu mam tak wybrednych domowników ze w życiu czegoś takiego do ust by nie wzieli, a tak samej dla siebie... nigdy nie chce mi sie robic
Zraz na raz ..:) wołowy z knedlem z cebulką smażoną i czerwona kaupusta szczyptą zmielonego gożdzika.Chwilę po obiedzie caffusia z '' zimową szarlotką ''
Rosół z domowym makaronem, na drugie ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i sałatka z ogorka kiszonego, por i jabłka. Do picia sok z grejpfruta i pomaranczy.
Rosół z makaronem, pieczone udka kurczaka z ziamniakami (dla chętnych z kopytkami i sosem grzybowym - prawdziwki z własnych zbiorów), buraczkami i ogórkiem kiszonym.
Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym, ryż żółty sypki z gotowaną piersią kurczaka w sosie koperkowo-cytrynowym ,surówka z sałaty "i co pod ręką" ,na deser szarlotka.
Nooooo my też bardzo lubimy, chodził za nami długo,w końcu ugotowałam, gar duży,będzie jeszcze na dzisiaj, ale do popicia kompot z czereśni może zostać, inne trunki na weekend raczej..
Frytki, placek z resztek po dziecięcym wczorajszym obiedzie :) wynalazek roku :)
W poprzednim wątku obiadowym Makusia prosiła, żebym uchylił rąbka tajemnicy co to za "wynalazek" :) Otóż banalny, wręcz może i śmieszny. Znalazłem sposób na to jak uniknąć wyrzucania pozostałości po obiedzie. Zawsze zostanie jakiś ugotowany ziemniak czy dwa plus to czego nie mogły dokończyć już dzieci, a czasami i my dorośli. Do tego niedojedzone kawałki kotleta, resztki surówek itp. Wrzucamy całość do garnka po gotowaniu ziemniaków i chowamy do lodówki. Robimy dokładnie to samo z resztkami obiadu z następnego dnia pod warunkiem, że było to coś podobnego (w tym przypadku kotlety drobiowe panierowane, pyry, surówka i zasmażane buraczki). Z dwóch obiadów tych resztek jest już całkiem sporo. Dodajemy do nich jajko, bułkę tartą, można ubarwić to jeszcze jakimiś przyprawami czy ziołami i dokładnie mieszamy. Ja dokruszyłem tylko jeszcze jakąś resztkę sera Lazur. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, przekładamy uzyskaną "odpadkową" masę i formując już na patelni placek smażymy do zrumienienia. Do tej pory zawsze coś z obiadu leciało do kosza na śmieci. Nie tym razem. Nie dość, że wyszło pycha to jeszcze jaki byłem z siebie dumny, że NIC się nie zmarnowało. Polecam.
No może i ekonomiczny ten"wynalazek" ale jeśli na obiedzie bym gościła teściów lub ciocię ze sztuczna "szufladką" to raczej resztki wylądowałyby w koszu:))
No wiadomo, że jak góściłbym teściów to średnio ale po własnych dzieciach :) Fajne jest też to, że resztki schowane w lodówce mogą bez przeszkód poleżeć dzień czy dwa :)
Zupa tzw."resztkowka", watrobka indycza duszona z czosnkiem, pomidory z czarnymi oliwkami doprawione swiezymi ziolami i sosem oliwkowo-musztardowym, napoj pomaranczowy.
Janka hahahaha, to i ja z Bogdzią, dziadów posmakować!!! Już akcesoria wiedzmowe szykuję i do Cię lecę.....Światełko w oknie zostaw, żeby trafnie wylądować, sąsiadów nie straszyć hihihi
Toż to pierwsze o czym nie zapomnę, hahaaha. Nalewki, wino, a cydru nie wezmę, bo boję się go otwierać, wali jak szampan, już raz mnie oblał od głów do stóp.
Bogusia nie, nie,cydr niebezpieczny okazać się może, wybuchy zle się mogą skończyć, wylądujem przed czasem i w miejscu nieznanem....Ja juz turbo zamontowałam do mietły. Może do Janeczki wici ślijmy, coby mikstury dziadowskiej więcej nawarzyła??
Bogdzia z tym cydrem to może nie do końca zły pomysł, jak butelkę skierujesz szyjką do tyłu to Ci się super turbo właczy, tylko odkorkuj od razu przy starcie cobyś z rozpedu za kordon nie zaleciała. a na dziady Was nie poślę, postaram sie po " dziadowsku" przyjąc w myśl zasady zastaw się a postaw się hehehe.
To ja wymieniłam jutrzejszy obiad janeczki na dzisiaj .. Gołąbki już podduszam , ( na patelni nie rękoma ), buraczki macerują się i do tego sos kurkowy , łycha ziemniaków purre też sie znajdzie . ))
Dopisano 13-01-24 13:13:11:
Podano i już zjedzono ...
Na deser ciasteczka , na uwagę zasługują holenderskie maślane z musem jabłkowym , pysznie mieciutkie i pachnące wanilią ... ))
Dzisiaj mam powtórkę łopatki w sosie z pyrkami i ogórek kiszony...)) Na jutro chyba będą placki ziemniaczane i zupa z zielonymi warzywami (groszek,fasolka szparag.,por,brukselka, brokuły..itp...)
Bardzo prosto - obsmażam na mocnym ogniu wymoczoną w mleku wątróbkę drobiową (max 10 min - jest super miękka i lekko różowa w środku). Solę na końcu. I albo podaję z cebulką i jabłkami, albo tak jak dziś - mus lub konfitura malinowa plus sos balsamico (nie ocet, a sos). Warto spróbować:)
Bogusiu, umorusałam się od ucha do ucha i aż po czoło, ale to musi być pyszniaste!!!! Dopilnuj coby Janeczka wszystkiego nie zmiotła, mam opóznienie w locie, aura niesprzyjająca hihihi
Dzieci na pierwsze końcówkę rosołu z rozgniecioną marchewką, na drugie mieliśmy spaghetti z kurczakiem. Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem pomarańczowym.
Bardzo smakowicie wygladajacy obiad, chetnie bym zjadla jakby mi kto podal, troche jestem chora wiec sil i checi brak. U mnie palki z kurczaka zamarynowane wczoraj wlasnie sie pieka w piekarniku do tego cale ziemniaki pieczone w folii i salata rzymska i lodowa z pomidorem ogorkiem papryka i cebula polane sosem czosnkowym.
Pomidorówka z ryżem, grube frytki , kotlet drobiowy i sałata lodowa ze śmietaną i zieleniną. Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem malinowym, na deser galaretka pomarańczowa.
U mnie raczej pomidorowej nie jemy w poniedzialki (przewaznie w dziecinstwie tak bylo i postanowilismy ze bedziemy jesc w inne dni) ale z racji dwojki juz chorych dzieci zrobilam obiad z tego co bylo, a przecierow pomidorowych u nas cała półka :)))
Ja dawno pomidorowej nie miałam ...a napisałam tylko tak ....ponieważ w zeszłym tygodniu dzień po Tobie robiłam żurek (wcale tutaj nie zaglądając :):).)....ehhhh ..czasami się obiady tutaj przeplatają :) ....zdrowia dla dzieciaczków życzę i udanego wieczoru również :)...i pozdrowionka przesyłam :)
U mnie tez chorobsko w domu, tylko oprocz dziewczynek chora tez jestem ja z nosa lac sie nie przestaje. Dzis flaczki z zoladkow drobiowych wg Mamy-Rozyczki http://wielkiezarcie.com/recipe34022.html , dla dziewczynek mam puplety w sosie i zrobie jeszcze moze nalesniki jak bedzie ochota.
Kurczak duszony w sosie pomidorowo-sliwkowo-ziolowym i opcjonalnie ziemniaki lub makaron, surowka z marchewki, ananasa i rodzynek oraz piwko z sunquickiem.
Wczoraj: rosół z makaronem, ziemniaki tłuczone a do nich udka pieczone, karkówka, schab ze śliwką plus kapusta kiszona z grzybami (na ciepło), buraczki, czerwona kapusta parzona.
Dziś: dokładnie to samo z tą różnicą, że z ziemniaczków pozostałych z wczorajszego obiadu zrobiłam kluski śląskie.
A dziś brak weny.... zostało mi 1 duże pieczone udko z kurczaka, obrałam z kości i teraz nie wiem, może jakiś sosik zrobie do tego i w ramach czyszczenia zamrażalnika do tego śląskie kluski? hm
Podróba spagetti: makaron gotowany al dente + sos NAPOLI, do którego dodałam podsmażoną kiełbaskę, pieczarki, por, startą marchew, czosnek, cebulę i paprykę czerwoną oraz łyżeczkę chili w płynie, chyba zabrakło zieleninki :)
U nas dzisiaj pieczony kurczak, buraczki zasmażane, papryka konserwowa i ziemniaki z koperkiem. Do picia tradycyjnie herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
No fakt...langusta to stwór bardzo nisko notowany w naszej kuchni...Każda prawdziwa kulinarna patriotka wie, że do ekskluzywnych pierogów leniwych (o wykwintnych naleśnikach to nawet nie wspomnę) ten morski dziwoląg się przecież nie umywa . A to, że zboczeni Francuzi ją uwielbiają i traktują jako danie z "wyższej półki", to świadczy jedynie o ich całkowitym "bezguściu" i nieznajomości naszych polskich ekskuzywnych potraw. ..Dałączam się do Twojego "fe" nawet trzykrotnie... fe, fe, fe...na pohybel languście !!!
Dziś barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami a po 16.30 gdy Młode wrócą ze szkoły pizza na grubym spodzie. Mimo, że mamy we wsi zwycięzcę konkursu na najlepszą pizzę z przed kilku lat... i tamta pizza to po prostu cudo. :) No ale Młode są czasem szurnięte :)
Ogórkowa wg Wkn (czyli jak zwykle). Na drugie ryż na ciepło z jabłakami (dla innych), sałatka na ciepło, czyli świeży szpinak podduszony z czosnkiem, ze schabem pokrojonym w kostkę, pomidorkami, ogórkiem, dymką i sosem balsamico, rzecz jasna..:) (dla mnie)
Wczoraj miałam lenia i czytałam świetną książkę więc jedliśmy odgrzewany pilaw z warzywami z przedwczoraj...
Dzisiaj ponownie leniwy obiad, ale z powodu sprzątania, które wczoraj odłożyłam na później ze względu na wyżej wymienioną książkę... Czyli ziemniaczki, potrawka z kurczaka, rosołowych warzyw i koperku, a do tego korniszonki:) [jak ten rosół niedzielny potrafi się człowiekowi przysłużyć] :)
Dzisiaj na obiad makaron gniazdka, pulpeciki w sosie pieczarkowym z marchewką i zielona fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą. Do picia herbata z cytryną i coca cola.
Twarożek z cebulką i dość dużą ilością śmietany (czy jogurtu- jak kto woli), musi być dość rzadki. Obok na talerzu gorące ziemniaki. Na łychę gorący kartofel, maczasz w zimnym twarogu i do paszczy. Mój mąz uwielbia, zawsze tak się nawpycha, że potem musi się ,,dżymnąć".
wielkopolski przysmak:) choć do Poznania mam daleko znam to danie jeszcze z kuchni mojej śp Babci...sama robię je często bo uwielbiam! i nawet u mnie nazywa się to typowo po poznańsku czyli pyry z gzikiem:)
U mnie kasza jęczmienna z sosem pomidorowym, roladki schabowe z papryką i mozarellą i suróweczka wg tego przepisu (mniej więcej;-) http://wielkiezarcie.com/recipe97050.html
Zupa czosnkowa z grzankami i żółtym serem + ryż z jabłkami wg janeczki ( skusiłyście mnie na ten ryż tymi komentarzami:):):))....właśnie wstawiłam go do pieca :)
Dopisano 13-02-01 19:41:29:
Ryż już prawie skonsumowany i rzeczywiście przepyszny ....wszystkim bardzo smakował :)
Tym razem nie dodałam - nie pasował :) Nadzienie to twaróg ze śmietaną, śmietanką, cukrem i sokiem z cytryny. Do tego pokrojone banany z sokiem z cytryny. No i oczywiście czekolada rozpuszczona ze śmietanką :) Do zdjęcia banany i twaróg wskoczyły osobno, żeby ładniej było, ale domownicy pałaszowali naleźniki z bananami rozciapkanymi z farszem twarogowym i mazali po wierzchu czekoladą nabieraną wielką łyżką. Jak się domyślacie na fotkę takie coś się nie nadawało :D
Tym razem nie dodałam - nie pasował :) Nadzienie to twaróg ze śmietaną, śmietanką, cukrem i sokiem z cytryny. Do tego pokrojone banany z sokiem z cytryny. No i oczywiście czekolada rozpuszczona ze śmietanką :) Do zdjęcia banany i twaróg wskoczyły osobno, żeby ładniej było, ale domownicy pałaszowali naleźniki z bananami rozciapkanymi z farszem twarogowym i mazali po wierzchu czekoladą nabieraną wielką łyżką. Jak się domyślacie na fotkę takie coś się nie nadawało :D
Ja tam lubię takie właśnie fotki hhahaaa:))
A budyń miałam na myśli w cieście, nie nadzieniu:)
Turlany i masowany przez chwilę to i się uformował ładnie (chyba najładniejsze jakie mi do tej pory wyszły:)), a surówka z kapusty, marchewki, pora i zielonego ogórka.
Wczorajszy rosół z makaronem. Na drugie: filet z piersi kurczaka opiekany bez panierki, z surówką z pekińskiej i frytkami (dla mnie bez, bo nie przepadam).
Wczorajsza zupa ogórkowa z ziemniakami, na drugie zrobiłam wielkiego gołabka w keksówce (kombinacja tego co bylo w lodowce) i ziemniaki + sos pomidorowy.
Chodziła za mna babka miesno-kapusciana Twojej corki, kiedys ja juz robilam, ale nie miałam składników do ryzu, w lodowce była tylko cwiartka kapusty, wiec wyszedl taki duzy gołabek :)))
Wczorajsza zupa ogórkowa z ziemniakami, na drugie zrobiłam wielkiego gołabka w keksówce (kombinacja tego co bylo w lodowce) i ziemniaki + sos pomidorowy.
Wczorajsza fasolowa, na drugie danie były roladki z indyka w sosie, ziemniaki tłuczone z zieleniną i surówka z pomidorów i zielonych ogórków z jogurtem. Do picia herbata z cytryną,dzieci dodatkowo frugo o smaku kiwi.
Langusta
Pyyyyyyycha !!!!
Szczególnie odwłok i odnóża ... można ślinotku dostać ..
ja dostaję tylko dreszczy :D
a jak to się je? chętnie bym spróbowała, ale w domu mam tak wybrednych domowników ze w życiu czegoś takiego do ust by nie wzieli, a tak samej dla siebie... nigdy nie chce mi sie robic
Monia, przenigdy nie można zapominać o sobie, rodzina najwyżej popatrzy :)
Ja chętnie bym spróbowała...gdyby przygotował kucharz z doświadczeniem ;)
Ciekawi mnie ile kosztuje taki skorupiak?
yyyyyyyyy.........fuuuuuuuuuuuuuu......błeeeeeeeeeee...nigdy w życiu bym tego nie tknęła :P Az mnie otrzepało:)
ja też:)
fiu fiu
U nas dzisiaj rosół z makaronem, tłuczone ziemniaki, po kawałku kiełbasy smażonej na jeża, po jajku sadzonym i końcówka marchewki z groszkiem.
Fotka niczego sobie ale... ja... tylko popatrzeć ;)
Dziś u nas karczek w sosie musztardowym, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i tłuczone ziemniaczki
Placki z kurczaka, pieczarek i żółtego sera oraz kapusta pekińska a,la młoda (duszona z koperkiem i kiełbaską drobiową).
kurczak "chicken Asha"
dla Susła ogórkowa, dla mnie rosół a na II danie koperty z ciasta francuskiego z farszem "nawinie" oraz sałata
ziemniaki z pieca, pierś z kurczaka panierowana z pieczarkami ...
Rosół z makaronem a na drugie karkówka która sama sie robi, ziemniaczki z koperkiem i buraczki:)
Gołąbki w sosie pomidorowym. :)
Zraz na raz ..:) wołowy z knedlem z cebulką smażoną i czerwona kaupusta szczyptą zmielonego gożdzika.Chwilę po obiedzie caffusia z '' zimową szarlotką ''
Pieczone udka kurczaka i makaronowa sałaka http://wielkiezarcie.com/recipe70808.html
Rosół z domowym makaronem, na drugie ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i sałatka z ogorka kiszonego, por i jabłka. Do picia sok z grejpfruta i pomaranczy.
Zupa chrzanowa, ziemniaki tłuczone z zieleniną, schaboszczak i sałata lodowa. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem pomarańczowym.
Rosół z makaronem. Na drugie schabowy z ziemniakami tłuczonymi i sałata lodowa.
O Mamo, u mnie identyczne drugie danie i powiem, że takiego schaboszczaka prosto z patelni bardzo lubię.
Rosół z makaronem, pieczone udka kurczaka z ziamniakami (dla chętnych z kopytkami i sosem grzybowym - prawdziwki z własnych zbiorów), buraczkami i ogórkiem kiszonym.
Rosół z makaronem, ziemniaki, zielenina, karcówka duszona w cebuli i smażone pieczarki zamiast surówki
Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym, ryż żółty sypki z gotowaną piersią kurczaka w sosie koperkowo-cytrynowym ,surówka z sałaty "i co pod ręką" ,na deser szarlotka.
Barszcz ukraiński,podwójna porcja,nie ma drugiego dania,O! do picia kompot czereśniowy.
Bardzo lubię taki barszcz, jednak do popicia wolę co innego...prosto z browaru...
Nooooo my też bardzo lubimy, chodził za nami długo,w końcu ugotowałam, gar duży,będzie jeszcze na dzisiaj, ale do popicia kompot z czereśni może zostać, inne trunki na weekend raczej..
Mniam!!!!!!!!!
U mnie dziś rosół i mięsko z rosołu z potrawką, marchewka z groszkiem, ziemniaczki - do picia sok
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym, puree ziemniaczane z koperkiem, kiszony ogórek i surówka porowa.
Wczorajsza zupa chrzanowa, ziemniaki w mundurkach masłem i solą, buraczki zasmażane i wczorajsze kotlety schabowe.
Reszta karczku w musztardzie ale dziś z makaronem i surówkami
Wcvzorajszy rosol z makaronem, na drugie frytki z jajkiem sadzonym, do picia sok z grejpfruta i pomaranczy.
Pomidorowa z makaronem a na drugie parówki z serem zapiekane w ciescie francuskim:)
langusta oj pycha, szczegolnie zrobiona np na grillu:))
u mnie dziś obiad u mamusi czyli 2 daniowo- zupa ogórkowa, gotowana noga indycza, ziemniaki i kapusta kiszona
Zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie kopytka z maslem i cukrem na zyczenie dzieci, do picia sok z grejpfruta i pomaranczy.
Zupa serowa z pulpecikami, do dobierania ryż z przesmażonymi pieczarkami.
zupa pieczarkowa z makaronem, a na drugie gołąbki bez zawijania , ziemniaki i sałata ze śmietaną, do picia sok wiśniowy
zupa rybna z kiszoną kapustą na drugie pieczarki faszerowane mięskiem z boczusiem i ryz smażony z warzywami.
Żurek z dobieranymi ziemniaczkami polanymi podsmażoną kiełbaską z cebulką
w takim razie to żureczek :)
masz rację
Frytki, placek z resztek po dziecięcym wczorajszym obiedzie :) wynalazek roku :)
W poprzednim wątku obiadowym Makusia prosiła, żebym uchylił rąbka tajemnicy co to za "wynalazek" :) Otóż banalny, wręcz może i śmieszny. Znalazłem sposób na to jak uniknąć wyrzucania pozostałości po obiedzie. Zawsze zostanie jakiś ugotowany ziemniak czy dwa plus to czego nie mogły dokończyć już dzieci, a czasami i my dorośli. Do tego niedojedzone kawałki kotleta, resztki surówek itp. Wrzucamy całość do garnka po gotowaniu ziemniaków i chowamy do lodówki. Robimy dokładnie to samo z resztkami obiadu z następnego dnia pod warunkiem, że było to coś podobnego (w tym przypadku kotlety drobiowe panierowane, pyry, surówka i zasmażane buraczki). Z dwóch obiadów tych resztek jest już całkiem sporo. Dodajemy do nich jajko, bułkę tartą, można ubarwić to jeszcze jakimiś przyprawami czy ziołami i dokładnie mieszamy. Ja dokruszyłem tylko jeszcze jakąś resztkę sera Lazur. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, przekładamy uzyskaną "odpadkową" masę i formując już na patelni placek smażymy do zrumienienia. Do tej pory zawsze coś z obiadu leciało do kosza na śmieci. Nie tym razem. Nie dość, że wyszło pycha to jeszcze jaki byłem z siebie dumny, że NIC się nie zmarnowało. Polecam.
No może i ekonomiczny ten"wynalazek" ale jeśli na obiedzie bym gościła teściów lub ciocię ze sztuczna "szufladką" to raczej resztki wylądowałyby w koszu:))
No wiadomo, że jak góściłbym teściów to średnio ale po własnych dzieciach :) Fajne jest też to, że resztki schowane w lodówce mogą bez przeszkód poleżeć dzień czy dwa :)
Pyszna zupa ogórkowa na rosole
Kapuśniak a na drugie calzone ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem.
Spaghetti z sosem serowym, szpinakiem i kaparami.
Pyszna pierś z kurczaka zapiekana na porach wg kicia5
Pyszności, a u mnie mniej wykwintnie, okraszone kopytka i surówka z kapusty
Bogdzia, oddam wszystkie jeżyny za takie smakoowite kopytka
noooooo, bo pożałujesz jak tam zaraz przylecę
Odgarniam lądowisko hihihi......
Mietła mi przymarzła
czekammy na odwilż, chyba że dmuchniesz ogniem
uśmiałam się dziewczyny..;)
Zupa pomidorowa z makaronem i zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem.
Jak robisz tą zapiekankę?
http://wielkiezarcie.com/recipe96538.html
dziękuję
Leniwe wg Wkn, schabowe z pieczarkami i serem + ziemniaki + ogorek kiszony.
Dziś nie gotuję. Jedziemy na pizzę do pizzerii
Zupa tzw."resztkowka", watrobka indycza duszona z czosnkiem, pomidory z czarnymi oliwkami doprawione swiezymi ziolami i sosem oliwkowo-musztardowym, napoj pomaranczowy.
łopatka w sosie, świderki i surówka z marchewki z chrzanem
Pulpety wieprzowe w białym sosie z marchewką i koperkiem, ziemniaczki tłuczone i ogórek konserwowy
łopatka w sosie,ziemniaki tłuczone,surówka kapuściano-porowa z marchwią i jabłkiem,do picia sok z winogron domowy.
Kurczak pieczony na puszcze z piwem z pieczonymi "po drodze" ziemniakami, mizeria.
Krupnik wg Wkn, lazania świderkowa Marty (martikoziolek).
Dopisano 13-01-23 17:46:54:
Krupnik wg Wkn, lazania świderkowa Marty (martikoziolek).Dopisano 13-01-23
A u mni jest własnie ta ww zapiekana - małpiatko ten smaczny widok mnie zainspirował - dizękuję za pomysł :)17:46:54:
Miło, że na coś się przydałam..;) Zapiekanka naprawdę pyszna!:)
Cielęca wątróbka, wg Halinki, z jabłuszkiem, cebulą, śliwką i majerankiem. Pyszna.
Mniam, u mnie właśnie jutro jest w planie wątróbka wieprzowa po Halinkowemu. Już się na nią cieszę
Cielęca wątróbka, wg Halinki, z jabłuszkiem, cebulą, śliwką i
majerankiem. Pyszna.
Może mnie któraś zaprosi ? bo ja ją bardzo lubie a u mnie w domu nikt :(
Ostatnio jak zrobiłam to jadłam i jadłam :)
Rosół z makaronem.
U nas dzisiaj ziemniaki tłuczone ze skwarkami, zacierki swojej roboty z mlekiem wg przepisu mojej babci.
MR ale wspomnienia mi przywołałaś, mój tato czasem jadał takie danie, jak mamę uprosił, by mu je przyrządziła.
Mój mąż to uwielbia:)To na jego życzenie ugotowałam, ale my też się najedliśmy , smakowało wszystkim:)
Dziś do wyboru: zupa ogórkowa, barszcz czysty, gołąbki z ryżu i mięsa, pierogi z serem żółym i koprem a do nich sos grzybowy.
Jak to mówi Bogdzia " obiad myśliwski, czyli kto sobie co upoluje w lodówce".
Jutro w planie gołąbki z ziemniaków i sos dziadowski.
Dopisano 13-01-24 21:46:12:
Chętnych zapraszamNa te gołąbki chętnie się wybiorę, bo nie znam smaku dziadowskiego sosu, choć nie wątpię, że jest pyszny
Janka hahahaha, to i ja z Bogdzią, dziadów posmakować!!! Już akcesoria wiedzmowe szykuję i do Cię lecę.....Światełko w oknie zostaw, żeby trafnie wylądować, sąsiadów nie straszyć hihihi
i ten lód na drodze żwirem posyp. To post do Jasi jest.
Bogdzia , drogę powietrznną chcesz żwirem??? Przecież miotły mamy, to zamieciem
a ja się pytam jak zawiejem??? To co???
a to zamieciem hahahaha... Bogdzia, wiktuały piwniczne zapakuj, coby było sie czym opgrzać w razie zawirowań
Toż to pierwsze o czym nie zapomnę, hahaaha. Nalewki, wino, a cydru nie wezmę, bo boję się go otwierać, wali jak szampan, już raz mnie oblał od głów do stóp.
Bogusia nie, nie,cydr niebezpieczny okazać się może, wybuchy zle się mogą skończyć, wylądujem przed czasem i w miejscu nieznanem....Ja juz turbo zamontowałam do mietły. Może do Janeczki wici ślijmy, coby mikstury dziadowskiej więcej nawarzyła??
Oby tylko nas na dziady nie posłała
Hehehe lądowisko odśnieżone, zamiecione, żwirkiem wysypane, czeka.
Bogdzia z tym cydrem to może nie do końca zły pomysł, jak butelkę skierujesz szyjką do tyłu to Ci się super turbo właczy, tylko odkorkuj od razu przy starcie cobyś z rozpedu za kordon nie zaleciała. a na dziady Was nie poślę, postaram sie po " dziadowsku" przyjąc w myśl zasady zastaw się a postaw się hehehe.
a mój tata czasem wyznaje zasadę że "czym chata bogata tym goście rzygaja":)
Czyli gość w dom, garnek wody do rosołu.
To też jakieś wyjście .
Janeczko, hahahahahaha aż się połakałam ze śmiechu
Patrycja śmiech to zdrowie więc śmiej się ile się da.
To ja wymieniłam jutrzejszy obiad janeczki na dzisiaj .. Gołąbki już podduszam , ( na patelni nie rękoma ), buraczki macerują się i do tego sos kurkowy , łycha ziemniaków purre też sie znajdzie . ))
Dopisano 13-01-24 13:13:11:
Podano i już zjedzono ...
Na deser ciasteczka , na uwagę zasługują holenderskie maślane z musem jabłkowym , pysznie mieciutkie i pachnące wanilią ... ))
Kusisz,oj kusisz... ...
Dzisiaj mam powtórkę łopatki w sosie z pyrkami i ogórek kiszony...)) Na jutro chyba będą placki ziemniaczane i zupa z zielonymi warzywami (groszek,fasolka szparag.,por,brukselka, brokuły..itp...)
Wątróbka wieprzowa w/g przepisu Halinki. Bardzo smaczna, aromatyczna i z nutką owocową.
Bogusiu, ja Halinkową wątróbkę wczoraj wykończyłam, dzisiaj jagnięcina czy jak kto chce baraninka z rozmarynem, kolendrą i cebulką.
daj linka do tej wątróbki proszę
Renatko jeszcze nie wstawiłam przepisu, ale już się przymierzam.
Ja sie tylko pytam grzecznie ... Gdzie ten przepisik jest ??
Na razie jeszcze u Halinki, jak da nam błogosławieństwo, to przepis nasmarujemy.
Tez chetnie sprobuje tej watrobki :)))
Dzisiaj zurek z ziemniakami i jajkiem, na drugie było leczo (ostatni słoik z zapasów), do picia znowu sok z grejpfruta i pomaranczy.
A dziś u mnie jest też żurek ...z jajkiem,ziemniakami i białą kiełbasą ...:)
Lane kluski na rosole i kaszanka na gorąco z musztardą i chlebem, do picia herbata z cytryną , a na deser ciasteczka kupne, krajanka.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym wg MR
Dziś barszczyk czerwony i paszteciki z mięsem (babcia zrobiła) haha no i dodatkowo makaron świderki z białym serem i cynamonem
Zupa pomidorowa z makaronem, wątróbka z musem malinowym i sosem balsamico (dla mnie), pancakes z konfiturą z czarnej porzeczki (dla reszty).
Jak robisz taką wątróbkę??? Apetycznie i kusząco wygląda
Bardzo prosto - obsmażam na mocnym ogniu wymoczoną w mleku wątróbkę drobiową (max 10 min - jest super miękka i lekko różowa w środku). Solę na końcu. I albo podaję z cebulką i jabłkami, albo tak jak dziś - mus lub konfitura malinowa plus sos balsamico (nie ocet, a sos). Warto spróbować:)
Krokiety z farszem ze smażonych piersi kurczaka, pieczarek i cebuli polane sosem serowym ze szczypiorkiem.
Naleśniki z jagodami i sosem jagodowym
O jejku, poślij mi umyślnym ze 2 butelki cydru cobym zdążyła na te pysznośc.
No kurde aż się zaśliniłam.
Hehehhehe, ten cydr do innych czynności służy, zapraszam, zawsze za dużo robię naleśników, a ty jako nowoczesna wiedźma na odkurzaczu przyleć.
Już niedługo zakupię nowy i przetestuję bo tym co mam to bym chyba wystraszyła po drodze białowieskie żubry.
Bogusiu, umorusałam się od ucha do ucha i aż po czoło, ale to musi być pyszniaste!!!! Dopilnuj coby Janeczka wszystkiego nie zmiotła, mam opóznienie w locie, aura niesprzyjająca hihihi
Bogdziu super danie. Mam jagody mrożone i w słoiczkach. Nie wiedziałam co z nich zrobić.
Polecam, bardzo smaczne
Mmmmm, ale pysznosci, az slinka cieknie. Uwielbiam jagody i nalesniki tez, mniam. :)
Dziś zupa z soczewicą ( głównie dla mnie) i ryż z jabłkami dla reszty.
Ja uwielbiam zupę z soczewicy i w sezonie jesienno-zimowym robię ją przynajmniej 2-3 razy w miesiącu...
Pyszotka:)
Befsztyk, frytki surówka
U nas lżejszy (?) kaliber dania :)
Pierogi z twarogiem podsmażone na masełku i sos z mrożonych truskawek :) Na talerzu moja porcja :) Tyle wcinam zimą :)
Zeżarłby takie, zeżarł..!;) Uwielbiam!
Dzieci na pierwsze końcówkę rosołu z rozgniecioną marchewką, na drugie mieliśmy spaghetti z kurczakiem. Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem pomarańczowym.
Ach Mamo, ten rosół ...
Dziś będzie pyszny kapuśniak na goloneczce mniam
Pierogi ruskie ze skwareczkami z wędzonego boczku
Pyszotka... Zjadłoby się gdyby tak ktoś pierożków nalepił.... :)
fasolka http://wielkiezarcie.com/recipe20347.html z kromką chleba,sok domowy jabłkowo-gruszkowy.
Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem. Dawno nie było :)
Dzisiaj maz robil rosol z makaronem (makaron tez sam zrobil), ja drugie danie placki ziemniaczane z kleksem smietany i cukrem, do picia sok z jabłek.
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym i ziemniaki tłuczone z koperkiem. Do picia herbata z cytryną i coca cola, na deser szarlotka kruszonkowa.
U mnie mintaj smażony, brokuły gotowane na parze i surówka z pekinki, papryki, jabłuszka, marchewki z natką i winegretem.
Bo mintaj to pyszna rybka, jak ktoś by mi taki obiad podał , na pewno bym nie odmówiła:)
Ale pomarańczowe
No a jakie mają być? po dodaniu śmietany do sosu pomidorowego, kolor się właśnie taki robi:) no i zdjęcie robione było późnym popołudniem.
MR, mam ten sam problem z aparatem (3 MPx). Fotki wychodzą nieco ciemniejsze i mają jakby za dużo orange...
Gołąbki jak zwykle MNIAM :)
Racuszki drożdzowe z serkiem naturalnym i wiśniami na gorąco z rumem ..
Zapiliśmy po wszystkim .. swieżo zmieloną , zaparzoną kawusią . ))
rosół z makaronem , polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym, ryż, surówka z selera naciowego z orzechami włoskimi
Knedle z mięsem polane sosem pieczarkowym + kapusta pekińska z królewskiego stołu....
Wczorajszy rosół z domowym makaronem, na drugie roladki z szynki w sosie, kapusta modra i ziemniaki, do picia sok z jabłek.
U nas to co wczoraj, plus do tego jeszcze ziemniaki szkolne,wg tego przepisu.Prosty i zarazem wspaniały:)
http://wielkiezarcie.com/recipe96558.html
Rosołek z makaronem a nan drugie kurczak nabutelce z piwem robie pierwszy raz ciekawe co mi z tego wyjdzie bo kurak potężny ponad 2 kilo
Kurczaczek i ziemniaczki wyszły pyszotka, rodzince smakowałya to najwazniejsze a tak się bałam .
zupa fasolowa, a na drugie sznycle z indyka, kopytka i kapusta zasmażana, do picia sok wiśniowy
Obowiązkowy niedzielny rosołek a na drugie ziemniaki, kotlet z kurczaka i surówka z pekinki.
Bardzo smakowicie wygladajacy obiad, chetnie bym zjadla jakby mi kto podal, troche jestem chora wiec sil i checi brak. U mnie palki z kurczaka zamarynowane wczoraj wlasnie sie pieka w piekarniku do tego cale ziemniaki pieczone w folii i salata rzymska i lodowa z pomidorem ogorkiem papryka i cebula polane sosem czosnkowym.
Wczoraj u nas była "niedziela" czyli rosół z makaronem
Potem ziemniaki, duszona marchewka z groszkiem i udka z kurczaka pieczone.
Dziś też udka, ziemniaczki i ogórki korniszonki
A my nietypowo na niedzielę - mieliśmy krupniczek z mieszanką kasz różniastych,plus pozostała fasolka po kowbojsku..
Dziś mam resztę zupy i placki ziemniaczane(były niedawno,ale jakoś za mało) mniam,mniam. Do picia kompot ze śliwek domowy
A co to za fasolka po kowbojsku?
A co to za fasolka po kowbojsku?
wg przepisu, podawałam wyżej link proszę http://wielkiezarcie.com/recipe20347.htmlDzięki na pewno przetestuję
Bo to jest tak, że placków ziemniaczanych nigdy za wiele -przynajmniej u mnie:):):)
od dzisiaj chyba też i u mnie...ale się najedliśmy,jak bąki i dalej mało...pychaśne
Sobota: Roladki z piersi kurczaka nadziewane serem Lazur, puree ziemniaczane, surówka porowa
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka z sosem pieczeniowym, ziemniaki tłuczone, surówka porowa, zasmażane buraczki.
Poprostu boskości... zaproś na obiadek
Pomidorówka z ryżem, grube frytki , kotlet drobiowy i sałata lodowa ze śmietaną i zieleniną. Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem malinowym, na deser galaretka pomarańczowa.
Uwielbiam taką sałatę.. tylko dzieci jeść nie chcą:(
A ogólnie bardzo apetycznie się to wszystko prezentuje tylko, że mam wewnętrzny nakaz niespożywania frytek i innych takowych... :(
Wczoraj był rosół drobiowy z makaronem, marcheweczką i natką.
Dzisiaj: pieczone pałki z kurczaka w marynacie cytrynowo-czosnkowej, pilaw z warzywami i surówka.
Dzisiaj gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym
Łazanki z kiszoną kapustą ,mięsem i grzybami ...
.
Rosół wołowo- kaczkowy i leniwe z masłem, bułeczką i cukrem.
Zupa pomidorowa z domowym makaronem, na drugie wczorajsze roladki z szynki w sosie, kasza i ogorek kiszony.
Chyba idę Twoim tokiem myślowym .....:):):)...dziś ...robię na jutro pomidorową .....
U mnie raczej pomidorowej nie jemy w poniedzialki (przewaznie w dziecinstwie tak bylo i postanowilismy ze bedziemy jesc w inne dni) ale z racji dwojki juz chorych dzieci zrobilam obiad z tego co bylo, a przecierow pomidorowych u nas cała półka :)))
Ja dawno pomidorowej nie miałam ...a napisałam tylko tak ....ponieważ w zeszłym tygodniu dzień po Tobie robiłam żurek (wcale tutaj nie zaglądając :):).)....ehhhh ..czasami się obiady tutaj przeplatają :) ....zdrowia dla dzieciaczków życzę i udanego wieczoru również :)...i pozdrowionka przesyłam :)
A to nawet nie zauwazylam ze kopiujesz moje zupy ;)))
Nooooo tak jakoś wyszło ....:):)
:)))
U mnie tez chorobsko w domu, tylko oprocz dziewczynek chora tez jestem ja z nosa lac sie nie przestaje. Dzis flaczki z zoladkow drobiowych wg Mamy-Rozyczki http://wielkiezarcie.com/recipe34022.html , dla dziewczynek mam puplety w sosie i zrobie jeszcze moze nalesniki jak bedzie ochota.
Kurczak duszony w sosie pomidorowo-sliwkowo-ziolowym i opcjonalnie ziemniaki lub makaron, surowka z marchewki, ananasa i rodzynek oraz piwko z sunquickiem.
Oooo takie piwko lubię ....a najlepiej stronga w takim wydaniu
Ja tez. Mialam ochote na takie piwko i pofolgowalam sobie dzisiaj.:)
Wczoraj: rosół z makaronem, ziemniaki tłuczone a do nich udka pieczone, karkówka, schab ze śliwką plus kapusta kiszona z grzybami (na ciepło), buraczki, czerwona kapusta parzona.
Dziś: dokładnie to samo z tą różnicą, że z ziemniaczków pozostałych z wczorajszego obiadu zrobiłam kluski śląskie.
Kurczak z rękawa z warzywami...
Fasolka po bretońsku.
A dziś brak weny.... zostało mi 1 duże pieczone udko z kurczaka, obrałam z kości i teraz nie wiem, może jakiś sosik zrobie do tego i w ramach czyszczenia zamrażalnika do tego śląskie kluski? hm
ziemniaki, kurczak w cieście, surówka z czerwonej kapusty i do picia sok pomarańczowo-brzoskwiniowy
Ananasów mi sie zachciało, to filet z kurczaka po hawajsku z ryżem,O!
Pulpeciki wieprzowe w sosie pieczarkowym, kasza gryczana, ogórki kiszone.
Barszcz czerwony, zabielany z botwinką. Do tego ziemniaki całe, jajka na twardo i kiełbasa.
Makaron z suszonymi pomidorami, czosnkiem i szpinakiem.
Podróba spagetti: makaron gotowany al dente + sos NAPOLI, do którego dodałam podsmażoną kiełbaskę, pieczarki, por, startą marchew, czosnek, cebulę i paprykę czerwoną oraz łyżeczkę chili w płynie, chyba zabrakło zieleninki :)
Makaron z suszonymi pomidorami, czosnkiem i szpinakiem.
Mniam :)
Małpiatko zostałam fanką Twojego menu :)
Znaczy się - mamy podobne smaki..;) Cieszę się:)
U nas dzisiaj pieczony kurczak, buraczki zasmażane, papryka konserwowa i ziemniaki z koperkiem. Do picia tradycyjnie herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Takie... naleśniki zapiekane pod beszamelem. W środku pieczarki, cebula, czosnek odrobina emmentalera i broccoletti.
Muszą być pyszne, miło że jesteś, bo dawno Cie nie było:)
Zupa pomidorowa + ziemniaki,potrawka z kurczaka w śmietanie i zasmażana marchew....
Fe...
A co to ma znaczyć to Twoje fe?
Ma znaczyć,że to nie wygląda dla mnie apetycznie,a wręcz przeciwnie,fe..
Masz na myśli mój dzisiejszy obiad?
Też się nad tym zastanawiałam ale zobacz to Wiadomość 193 w wątku
jako odpowiedź do 1 Czyli drzewo źle zaznaczyło koleżance
Przepraszam,chochlik mi namieszał,oczywiście chodzi o pierwszy wpis Bahusa:)
Fe to symbol żelaza przecież:D Nie uczyłaś się na chemii?
A co ma symbol żelaza do wątku obiadowego, fe to oznacza coś niedobrego i teraz już wiem że chodziło tutaj o langustę Bahusa.
z żelazem to był żart. Takie luźne skojarzenie. Przepraszam za spam.
as..."spamuj" do woli, w tym wątku masz moje przyzwolenie...
No fakt...langusta to stwór bardzo nisko notowany w naszej kuchni...Każda prawdziwa kulinarna patriotka wie, że do ekskluzywnych pierogów leniwych (o wykwintnych naleśnikach to nawet nie wspomnę) ten morski dziwoląg się przecież nie umywa . A to, że zboczeni Francuzi ją uwielbiają i traktują jako danie z "wyższej półki", to świadczy jedynie o ich całkowitym "bezguściu" i nieznajomości naszych polskich ekskuzywnych potraw. ..Dałączam się do Twojego "fe" nawet trzykrotnie... fe, fe, fe...na pohybel languście !!!
NIECH ŻYJE ŚLEDŹ I KAPUSTA KISZONA...!!!
I niech żyją pierogi
Kotlet drobiowy, ziemniaki, sos pieczeniowy (od niedzielnych udek), mieszanka sałat z winegretem.
Frytki i paluszki rybne
z reszty ryżu -zapiekanka z cynamonem jabłkami i śmietanką dla dzieci, i naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem żółtym,kompot z jabłek.
Dziś barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami a po 16.30 gdy Młode wrócą ze szkoły pizza na grubym spodzie. Mimo, że mamy we wsi zwycięzcę konkursu na najlepszą pizzę z przed kilku lat... i tamta pizza to po prostu cudo. :) No ale Młode są czasem szurnięte :)
Ogórkowa wg Wkn (czyli jak zwykle). Na drugie ryż na ciepło z jabłakami (dla innych), sałatka na ciepło, czyli świeży szpinak podduszony z czosnkiem, ze schabem pokrojonym w kostkę, pomidorkami, ogórkiem, dymką i sosem balsamico, rzecz jasna..:) (dla mnie)
Dzisiaj żurek z kiełbaską a na drugie krokiety z mięsem.
Wczoraj barszcz czerwony z uszkami (została reszta z wigilii), na drugie kotlety mielone, ziemniaki i buraki.
Dzisiaj zurek z jajkiem i ziemniakami, na drugie powtorka z wczoraj.
Wczoraj miałam lenia i czytałam świetną książkę więc jedliśmy odgrzewany pilaw z warzywami z przedwczoraj...
Dzisiaj ponownie leniwy obiad, ale z powodu sprzątania, które wczoraj odłożyłam na później ze względu na wyżej wymienioną książkę... Czyli ziemniaczki, potrawka z kurczaka, rosołowych warzyw i koperku, a do tego korniszonki:) [jak ten rosół niedzielny potrafi się człowiekowi przysłużyć] :)
Dzisiaj na obiad makaron gniazdka, pulpeciki w sosie pieczarkowym z marchewką i zielona fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą. Do picia herbata z cytryną i coca cola.
Zupa ziemniaczana z chrzanem Smakosi i kopytka z gulaszem.
ta sama zupa ziemniaczana i reszta naleśników z wczoraj
Ależ mnie tą zupą zaciekawiłyście! Muszę koniecznie spróbować:)
U mnie dziś też zupka Smakosi. Uwielbiam ją.
Zupa ogórkowa wg niebieskiej różyczki i parowce ze śmietaną
Dla syna ryż z jabłkami wg janeczki669 :) a ja to w porze obiadu będę w pracy i zjem kanapkę )
Schab duszony w sosie pomidorowym z czerwonym winem.
Zupa ogórkowa, a na drugie frytki :)
Wczorajszy zurek z ziemniakami i jajkiem, na drugie kopytka z masłem i cukrem.
Powtórka z wczoraj + kwasówka i kapuśniaki.
Najlepszy- twarożek z ziemniakami, ja i Młodzi- pieczona kiełbasa, ziemniaki z koperkiem i kalafior lub brokuł (do wyboru).
Twarożek z ziemniakiami -a jak to się je tj. przyrządza? Nigdy nie miałam okazji próbować takiego jedzonka...
Twarożek z cebulką i dość dużą ilością śmietany (czy jogurtu- jak kto woli), musi być dość rzadki. Obok na talerzu gorące ziemniaki. Na łychę gorący kartofel, maczasz w zimnym twarogu i do paszczy. Mój mąz uwielbia, zawsze tak się nawpycha, że potem musi się ,,dżymnąć".
wielkopolski przysmak:) choć do Poznania mam daleko znam to danie jeszcze z kuchni mojej śp Babci...sama robię je często bo uwielbiam! i nawet u mnie nazywa się to typowo po poznańsku czyli pyry z gzikiem:)
Wczorajsza ogórkowa, na drugie - karkówka w sosie cebulowo-grzybowym, kasza gryczana, buraczki.
U mnie dziś zapiekanka ziemniaczano-brokułowa z mięsem mielonym, papryką i cebulką, z sosem serowym :). A na deser churrosy :).
U mnie dziś zapiekanka ziemniaczano-brokułowa z mięsem mielonym, papryką i cebulką, z sosem serowym :). A na deser churrosy :).
U mnie kasza jęczmienna z sosem pomidorowym, roladki schabowe z papryką i mozarellą i suróweczka wg tego przepisu (mniej więcej;-) http://wielkiezarcie.com/recipe97050.html
Ziemniaki + biała kiełbasa z pieczarkami po celestyńsku wg bahusa....
Dzisiaj kończymy gołąbki z zamrażarki i kurczaka pieczonego z przedwczoraj, do tego odsmażane na rumiano na maśle kopytka i ogórki konserwowe.
My także skończyliśmy dzisiaj gołąbki
Wczorajszy rosol z makaronem, racuchy z jablkami.
Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami.
Dziś pieczona rybka sola plus ziemniaczki i surówka z kiszonego ogórka
Rosół z makaronem i zapiekane warzywa w sosie serowym.
1 porcja zupy ziemniaczanej z wczoraj, dla pozostałych też zupa - mix - ogórkowa z brokułem,ryżem i ziemniakami. Drugiego dania narazie nie mam.
Zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie kopytka z masłem i cukrem (dobrze ze duzo sie wczoraj zrobilo)
Tortilla z kurczakiem, mieszanką sałat, czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym i sosem czosnkowym.
a mogę się wprosić?;) nie mlaskam, nie wiercę się przy stole, nie marudzę i mogę gary pozmywać;P
Zapraszam i życzę smacznego :)
Mniam, bardzo dobre jedzonko:)
U nas dzisiaj zupa fasolowa , na drugie danie, jak wszyscy dotrą do domu, będą jeszcze przedwczorajsze pulpeciki, ziemniaki i mizeria.
Dopisano 13-02-01 19:40:14:
Drugie danie.
Zupa czosnkowa z grzankami i żółtym serem + ryż z jabłkami wg janeczki ( skusiłyście mnie na ten ryż tymi komentarzami:):):))....właśnie wstawiłam go do pieca :)
Dopisano 13-02-01 19:41:29:
Ryż już prawie skonsumowany i rzeczywiście przepyszny ....wszystkim bardzo smakował :)
Kwasówka z uszkami ( zostały z Wigilii ) na drugie wątróbka wg Halinki z ziemniakami i śliwkami w occie.
O Jasieńko, ale pyszności, a u mnie dzisiaj słodkie pierogi z twarogiem i sosem truskawkowym.
Skuszona komentarzami dziewczyn ugotowałam dziś zupę ziemniaczaną z chrzanem autorstwa Smakosi.
Cudeńko:) Niesamowite, że coś tak prostego, może być tak smaczne.
Dzisiaj naleśniki z serem białym, zapiekane na maśle.
Złociste placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Grochówka, pieczona biała kiełbasa z cebulką, penne z pomidorami i czosnkiem.
U nas dzisiaj w planach takie rzeczy:
O kurcze, to ja się pakuję i śmigam nad morze Czy aby do ciasta nie dodałaś budyniu?
Tym razem nie dodałam - nie pasował :) Nadzienie to twaróg ze
śmietaną, śmietanką, cukrem i sokiem z cytryny. Do tego pokrojone banany z
sokiem z cytryny. No i oczywiście czekolada rozpuszczona ze śmietanką :) Do
zdjęcia banany i twaróg wskoczyły osobno, żeby ładniej było, ale
domownicy pałaszowali naleźniki z bananami rozciapkanymi z farszem
twarogowym i mazali po wierzchu czekoladą nabieraną wielką łyżką. Jak
się domyślacie na fotkę takie coś się nie nadawało :D
Ja tam lubię takie właśnie fotki hhahaaa:))
A budyń miałam na myśli w cieście, nie nadzieniu:)
Do ciasta nigdy nie dodawałam. Ale w sumie to trochę kartoflanki z aromatami, więc pewnie nie zawadzi (bo domyślam się, że łączymy z sypkim?)
Do ciasta nigdy nie dodawałam. Ale w sumie to trochę kartoflanki z
Tak, z sypkim:)aromatami, więc pewnie nie zawadzi (bo domyślam się, że łączymy z
sypkim?)
Wczoraj chrupiące placuszki ziemniaczane z kefirem, dzisiaj myślę hihi:))
Mniam, ależ bym schrupała!!! Wyglądają mega apetycznie, daj znać kiedy znów będziesz smażyć placuszki to wpadnę:):):)
Mniam, ależ bym schrupała!!! Wyglądają mega apetycznie, daj znać kiedy
Oki:))znów będziesz smażyć placuszki to wpadnę:):):)
De volaille, ziemniaki, surówka.
Normalnie de volaille jak z obrazka, mnie taki równiutki nigdy nie che wyjść hn
a przepis na tą mniamniuśną surówkę jaki?
Turlany i masowany przez chwilę to i się uformował ładnie (chyba najładniejsze jakie mi do tej pory wyszły:)), a surówka z kapusty, marchewki, pora i zielonego ogórka.
Faktycznie, piękny kotlecik;)
U mnie żeberka w białej kapuście z przepisu bahusa:).
Szynka pieczona, kalafior w sosie czosnkowym.
Miała byc najnowsza zupa Wkn, ale ze wzg na niezamierzone okoliczności mamy dziś fasolkę po bretońsku.. tez dobre:)
Wczorajszy rosół z makaronem. Na drugie: filet z piersi kurczaka opiekany bez panierki, z surówką z pekińskiej i frytkami (dla mnie bez, bo nie przepadam).
Super pomysł z tym wielkim gołębiem z keksówki, na pewno skorzystam i też takiego zrobię, sprawnie i szybko i wygląda super.:)
Chodziła za mna babka miesno-kapusciana Twojej corki, kiedys ja juz robilam, ale nie miałam składników do ryzu, w lodowce była tylko cwiartka kapusty, wiec wyszedl taki duzy gołabek :)))
Wczorajsza zupa ogórkowa z ziemniakami, na drugie zrobiłam wielkiego
Kapitalny pomysł na gołębia;))gołabka w keksówce (kombinacja tego co bylo w lodowce) i
ziemniaki + sos pomidorowy.
dziekuje :)))
Wczorajsza fasolowa, na drugie danie były roladki z indyka w sosie, ziemniaki tłuczone z zieleniną i surówka z pomidorów i zielonych ogórków z jogurtem. Do picia herbata z cytryną,dzieci dodatkowo frugo o smaku kiwi.
Zapraszamy do nowego wątku http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=546724&post=546724