Forum

Kuchenne porady

Zapomniane ciasto na zimno

  • Autor: hamster78 Data: 2013-03-13 13:43:02

    Może Wy mi pomożecie. Szukam przepisu na placek na zimno, który był "modny" około 20 lat temu. Moja mama go robiła, ale dziś już nie pamięta przepisu, a ja ten placek po prostu uwielbiałam. Ciasto robiło się z margaryny, cukru, mleka i (chyba) jaj. Wszystko to się mieszało na małym ogniu i dodawało się żelatynę. Jedną część tej masy wlewało się do tortownicy a do drugiej dodawało kakao. Jak zastygła już pierwsza część to wylewało się tą z kakao. Na to wszystko szła galaretka. Nie wiem dokładnie jakie proporcje tego były i czy były w tym jajka. Może macie ten przepis. Szukam wszędzie ale zawsze są serniki na zimno, a tam właśnie sera nie było. 

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-13 14:17:51

    Ha ... mam to w zeszycikowych zapiskach .. Zgadza się to rodzaj pianki modnej na przełomie lat 80 i 90 ..ale zdaje sie ,ze nieadwano taka recepturka była w najnowszych przepisach ..

    http://wielkiezarcie.com/recipe98908.html

    Proszę bardzo .. o czymś takim myślałaś ?

    Dopisano 13-03-13 14:39:03:

    http://wielkiezarcie.com/recipe98908.html

  • Autor: hira Data: 2013-03-13 14:26:24

    a nie było to coś podobnego? sera w tym nie ma....

    http://wielkiezarcie.com/recipe54936.html

  • Autor: hira Data: 2013-03-13 14:49:16

    niechcący się pod Ciebie podpięlam, ale chyba mamy ten sam przepis, tylko masło u mnie, nie palma ;-D

    ups, to do megi miało być....

  • Autor: as Data: 2013-03-13 15:20:01

    może ambasador?

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-13 15:23:57

    Pudło .... nie przeczytałaś dokładnie .. to ciasto - pianka ( raczej deser ) , nie potrzebuje piekarnika tylko tortownicy , żelatyny i lodówki . :))

  • Autor: as Data: 2013-03-13 16:01:25

    Ja znam taki ambasador bez pieczenia. W tym linku jest przykładowy. mogą być inne warstwy http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=143314&post=143415 Paola_r podaje tam przepis. moja mama i ciocia podobny robiła ale robiła też ptasie mleczko z kilku warstw.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-03-13 16:08:45

    Może coś w tym stylu http://wielkiezarcie.com/recipe56612.html

  • Autor: teresa75 Data: 2013-03-13 17:09:03

    Wiem o jakie ciasto chodzi tylko nie pamiętam dokładnych proporci to było tak dawno :)Pamientam że 1 margaryne ucierało się z cukrem i żółtkami a żelatynę rozpuszczało się w mleku i dolewało do margaryny a nastepnie dzieliło na pół i do jednej części  kakao

  • Autor: Iza29 Data: 2013-03-13 17:20:02

    może jakiś rodzaj leguminy ?

  • Autor: karola462 Data: 2013-03-13 17:32:34

    A ja nz dzieciństwa pamiętam to, u mnie w domu mówilo się na to jajowiec :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe50991.html

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-03-13 18:37:46

    z zeszytu mojej mamy http://wielkiezarcie.com/recipe43265.html

  • Autor: gosia64 Data: 2013-03-13 18:41:27

    Mysle, ze moze to byc sernik na zimno, moja mama tez taki robila, zobacz ten przepis: http://przysmakikarolki.blogspot.it/2008/11/sernik-na-zimno.html

  • Autor: malibu Data: 2013-03-14 10:25:07

    A może to chodzi o ciasto MELBA ? Swego czasu raczej w latach 80-tych moja ciocia robiła często właśnie takie ciasto nie ciasto, jakby sernik na zimno coś w tym stylu.

    Podpinam linka może coś rozjaśni :o)

    http://www.winiary.pl/przepis.aspx/2651/melba

  • Autor: hamster78 Data: 2013-03-14 10:34:34

    Dzieki za pomoc -na podstawie Waszych przepisów już w sobotę zrobię ten pyszny placek. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu