Czy pieczecie pasztety bez mięsa? Oczywiście mięsne- same i z dodatkiem warzyw są u mnie bardzo często,ale te bezmięsne zaczęły mnie intrygować..zaczęło się od pasztetu z cukinii i pieczarek http://wielkiezarcie.com/recipe89608.html po prostu pycha!
Czy macie swoje ulubione przepisy na takie pasztety? Jakie połączenia warzyw pasują do pasztetu, słyszałam o pasztecie z fasoli...I jeszcze jedno w czym pieczecie pasztety-w zwykłych blaszkach na ciasto,w keksówkach, czy w specjalnych formach na pasztet?? pozdrawiam przedświątecznie.
Widziałam na kilku blogach pasztet z jajek, lubimy kotlety jajecznę i na pasztet chyba się skuszę. Pasztety mięsne piekę w keksówce wyłożonej dobrym papierem do pieczenia.
Ja też się przymierzam do pasztetu z soczewicy (bez seler, jak u Wkn). Na razie studiuję przepis - jako, że jest tylko na 200 g soczewicy -więc chyba za wiele by się nie zmarnowało, gdyby okazał się niewypałem dla nas. I skoro napisałaś, że można z zielonej też - to jak nie kupię czerwonej (bo kiedyś tylko wpadła mi w oko półka z soczewicą w sklepie), wykorzystam zieloną
Poza tym - wreszcie zrobię pasztet Wkn - z selerem i grzybami
Mnie ten zainteresował: http://wielkiezarcie.com/recipe99188.html Nawet myślałam, że byłaby z niego fajna i syta przekąska do pracy, ale jeszcze nie próbowałam, mam w ulubionych :)
Dziękuję Wam za konkretne przepisy na pasztety,szczególnie te selerowe przypadły mi do gustu,na weekend wypróbuję,selery kupione.Może jeszcze ktoś z Was ma ciekawą propozycję pasztetu - może z jajek,ale co jeszcze dodać do masy? może marchewkowy jako główny składnik? wiem,wiem,może za bardzo wymyślam, ale muszę mieć coś odmiennego,niż tylko mięso i mięso
Przyznam się, że odkąd "odkryłam płatki owsiane" pasztety zeszły na drugi plan;) Ale pewnie do nich wróce bo sa fajne i dobre, ( i tanie i dobre i na kilka posiłków) ja robie przede wszystkim ze strączkowych (fasoli, soi soczewicy) + np. pieczarki cebula/ czosnek, czy warzywa dowolne bardzo. ALbo mieszam np 2 gatunki soczewicy + warzywa. Czasami dodaję watróbki, jak mi ktos marudzi e bez mięsa to bez snu ( noo dodaje.. tak 0,5 kg fasoli 20g watróbki;))) Moja sasiadka robi np.z cukini i warzyw bardzo dobry
A piekę w keksówce (taka mała ikeowska) a jka mi sie zrobi wicej to małe płaskie naczynie zarooporne
Dzięki za podpowiedzi, w tej chwili zajadamy się pasztetem selerowo-grzybowym (Wkn) pyszny, zaraz po nim zrobię wersję z soczewicą,fasolą i spróbuję z tą wątróbką. Z cukinii jadłam już,również polecam np.z pieczarkami (link podałam wyżej). Jeśli chodzi o pojemnik do pieczenia,to ta moja keksówka na raz jest za duża,ale też mam takie fajne płaskie żaroodporne,spróbuję w tym. Pozdrawiam przedświątecznie.
Ulla*, dzięki za wątek - zmobilizował mnie do upieczenia pasztetu warzywnego na święta. Absolutny miks - pieczarkowo-selerowy. Czerpałam inspirację z wielu przepisów: pasztet selerowy, pasztet pieczarkowy, selerowo-grzybowy, etc. Improwizowałam, dopieprzyłam chyba tylko za bardzo, bo jak to mówi moja mama: pysk wypala!, ale mam nadzieję, że po upieczeniu będzie ok.
Sypnęłam, sypnęłam, ale liczę na to, że wyparuje w piekarniku;) Właśnie się pieką te moje pasztety. Wyszły mi dwie keksówki - do jednej dorzuciałam posiekane suszone śliwki. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Pozdrawiam.
Pasztet wyszedł idealny!:) Ani za słony, ani zbyt pikantny (czego się obawiałam). Z dwoch keksówek ostał się zaledwie kawałek. Ten z dodatkiem suszonych śliwek ciekawy. Następnym razem pokombinuje jeszcze z innymi dodatkami (pistacje, suszone pomidory).
Nie dodałam żadnego tłuszczu. Do masy wbiłam 5 jaj, wsypałam miks otrębów, bułki tartej i kaszy manny w ilości około szklanki na mniej więcej 1,5kg samych warzyw z przewagą selera (w tym 0,5kg pieczarek). Odstawiłam masę na kilka godzin żeby nadmiar płynu "wypiły" otręby, kasza i bułka. Pasztet spokojnie daje się kroić. Fajna, zdrowa odmiana tradycyjnego pasztetu.
Raz jeszcze dzięki za wątek, bo choć robiłam kilkakrotnie pasztety warzywne to jakoś nie przymierzalam się by go zrobić na Wielkanoc:)
Dla leniwych mogę polecić pasztet z soczewicy ABC Kuchni. Smakuje jakby był domowej roboty. Same naturalne składniki i zero konserwantów :)) można go kupić na stronie Kolekcji Smaków :)
Ciekawa jestem Twojej opinii, bo tam nie ma grama masła, ani jajek, jak to u Wegan :)) Oliwa używana tylko do zeszklenia warzyw, to chyba mało. Czy pasztet nie jest suchy?
Czy pieczecie pasztety bez mięsa? Oczywiście mięsne- same i z dodatkiem warzyw są u mnie bardzo często,ale te bezmięsne zaczęły mnie intrygować..zaczęło się od pasztetu z cukinii i pieczarek http://wielkiezarcie.com/recipe89608.html po prostu pycha!
Czy macie swoje ulubione przepisy na takie pasztety? Jakie połączenia warzyw pasują do pasztetu, słyszałam o pasztecie z fasoli...I jeszcze jedno w czym pieczecie pasztety-w zwykłych blaszkach na ciasto,w keksówkach, czy w specjalnych formach na pasztet?? pozdrawiam przedświątecznie.
Widziałam na kilku blogach pasztet z jajek, lubimy kotlety jajecznę i na pasztet chyba się skuszę. Pasztety mięsne piekę w keksówce wyłożonej dobrym papierem do pieczenia.
z selera, jest bardzo pyszny
Też robie z selera ale niewszystkim w moim domu smakuje.Mi i męzowi bardzo.
Co oprócz selera dodajesz,czy tylko przyprawy czy inne warzywa?
http://wielkiezarcie.com/recipe7349.html
Bardzo lubię ten:
http://wielkiezarcie.com/recipe29270.html
Z tej porcji wychodzą dwie keksówki.
Robię jeszcze ten:
http://wielkiezarcie.com/recipe91190.html
i ten:
http://wielkiezarcie.com/recipe92092.html
pozdrawiam :)
Ten drugi bardzo mi się spodobał. Nie mogę nigdzie dostać czerwonej soczewicy, ale widzę w komentarzu, że ktoś próbował z zieloną i też wyszło
Zrobię może jeszcze w ten weekend :)
Ja też się przymierzam do pasztetu z soczewicy (bez seler, jak u Wkn). Na razie studiuję przepis - jako, że jest tylko na 200 g soczewicy -więc chyba za wiele by się nie zmarnowało, gdyby okazał się niewypałem dla nas. I skoro napisałaś, że można z zielonej też - to jak nie kupię czerwonej (bo kiedyś tylko wpadła mi w oko półka z soczewicą w sklepie), wykorzystam zieloną
Poza tym - wreszcie zrobię pasztet Wkn - z selerem i grzybami
Mnie ten zainteresował: http://wielkiezarcie.com/recipe99188.html Nawet myślałam, że byłaby z niego fajna i syta przekąska do pracy, ale jeszcze nie próbowałam, mam w ulubionych :)
A ja nie piekę mięsnych, tylko właśnie warzywne. Uwielbiam pasztet z selera, czy cukinii, a przepisy mam oczywiście z Wż
Z którego przepisu na Wż robisz pasztet z cukinii ?
Dziękuję Wam za konkretne przepisy na pasztety,szczególnie te selerowe przypadły mi do gustu,na weekend wypróbuję,selery kupione.Może jeszcze ktoś z Was ma ciekawą propozycję pasztetu - może z jajek,ale co jeszcze dodać do masy? może marchewkowy jako główny składnik? wiem,wiem,może za bardzo wymyślam, ale muszę mieć coś odmiennego,niż tylko mięso i mięso
Przyznam się, że odkąd "odkryłam płatki owsiane" pasztety zeszły na drugi plan;) Ale pewnie do nich wróce bo sa fajne i dobre, ( i tanie i dobre i na kilka posiłków) ja robie przede wszystkim ze strączkowych (fasoli, soi soczewicy) + np. pieczarki cebula/ czosnek, czy warzywa dowolne bardzo. ALbo mieszam np 2 gatunki soczewicy + warzywa. Czasami dodaję watróbki, jak mi ktos marudzi e bez mięsa to bez snu ( noo dodaje.. tak 0,5 kg fasoli 20g watróbki;))) Moja sasiadka robi np.z cukini i warzyw bardzo dobry
A piekę w keksówce (taka mała ikeowska) a jka mi sie zrobi wicej to małe płaskie naczynie zarooporne
Dzięki za podpowiedzi, w tej chwili zajadamy się pasztetem selerowo-grzybowym (Wkn) pyszny, zaraz po nim zrobię wersję z soczewicą,fasolą i spróbuję z tą wątróbką. Z cukinii jadłam już,również polecam np.z pieczarkami (link podałam wyżej). Jeśli chodzi o pojemnik do pieczenia,to ta moja keksówka na raz jest za duża,ale też mam takie fajne płaskie żaroodporne,spróbuję w tym. Pozdrawiam przedświątecznie.
Ulla*, dzięki za wątek - zmobilizował mnie do upieczenia pasztetu warzywnego na święta. Absolutny miks - pieczarkowo-selerowy. Czerpałam inspirację z wielu przepisów: pasztet selerowy, pasztet pieczarkowy, selerowo-grzybowy, etc. Improwizowałam, dopieprzyłam chyba tylko za bardzo, bo jak to mówi moja mama: pysk wypala!, ale mam nadzieję, że po upieczeniu będzie ok.
w trakcie pieczenia pasztet traci nieco wyrazistego smaku, no chyba że sypnęłaś tym pieprzem tak wybitnie od serca:)
Sypnęłam, sypnęłam, ale liczę na to, że wyparuje w piekarniku;) Właśnie się pieką te moje pasztety. Wyszły mi dwie keksówki - do jednej dorzuciałam posiekane suszone śliwki. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Pozdrawiam.
Małpiatko i jak pasztet? nie był za słony? Fajny pomysł z dodatkiem suszonych śliwek.
Pozdrawiam i cieszę się,że wątek zmobilizował Cię do tak twórczego wypieku
Pasztet wyszedł idealny!:) Ani za słony, ani zbyt pikantny (czego się obawiałam). Z dwoch keksówek ostał się zaledwie kawałek. Ten z dodatkiem suszonych śliwek ciekawy. Następnym razem pokombinuje jeszcze z innymi dodatkami (pistacje, suszone pomidory).
Nie dodałam żadnego tłuszczu. Do masy wbiłam 5 jaj, wsypałam miks otrębów, bułki tartej i kaszy manny w ilości około szklanki na mniej więcej 1,5kg samych warzyw z przewagą selera (w tym 0,5kg pieczarek). Odstawiłam masę na kilka godzin żeby nadmiar płynu "wypiły" otręby, kasza i bułka. Pasztet spokojnie daje się kroić. Fajna, zdrowa odmiana tradycyjnego pasztetu.
Raz jeszcze dzięki za wątek, bo choć robiłam kilkakrotnie pasztety warzywne to jakoś nie przymierzalam się by go zrobić na Wielkanoc:)
Pozdrawiam
Na smakerze- jest kilka fajnie wyglądających przepisów na pasztety bęzmięsne-, przyznam, takich połączeń nie znałam, m. soczewica z szpinakiem np
http://smaker.pl/ebooki
pozdrawiam
Dla leniwych mogę polecić pasztet z soczewicy ABC Kuchni. Smakuje jakby był domowej roboty. Same naturalne składniki i zero konserwantów :)) można go kupić na stronie Kolekcji Smaków :)
Oprócz tych przepisów wymienionych powyżej, próbowałam jeszcze tego
Ciekawa jestem Twojej opinii, bo tam nie ma grama masła, ani jajek, jak to u Wegan :)) Oliwa używana tylko do zeszklenia warzyw, to chyba mało. Czy pasztet nie jest suchy?
Nie, nie jest suchy. Jest bardzo smarowny. Myślę, że sekret też kryje się w dobrze i na czas ugotowanych (nie rozgotowanych) warzywach. Fajny w smaku.
Dziękuję za odpowiedź :))