Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czekoladowa warjacja

  • Autor: baska Data: 2014-02-05 20:48:29

    Na walentynki w pracy  mamy knokurs na czekoladowy przysmak. Jezeli macie cos wartego zlotego medalu to prosze o podpowiedz, im latwiejsze tym lepsze:) Jak zawsze dziekuje za pomysly. Baska

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-02-05 22:10:44

    http://gotujebo.blogspot.com/2011/11/czekoladowe-fondant-gordona-ramsaya.html to za mną nie tylko chodzi ale wręcz biega:)

  • Autor: martus094 Data: 2014-02-06 09:21:48

    ...przepis dostałam od koleżanki, są na prawdę mega czekoladowe - to nie słowa bez pokrycia - próbowałam, potwierdzam:-)

    Składniki na około 40 ciastek:

    ü  125 g miękkiego masła

    ü  160 g brązowego cukru (jeśli używacie białego, wtedy mniej)

    ü  1 jajko

    ü  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    ü  185 g mąki  pszennej

    ü  1 łyżeczka sody oczyszczonej

    ü  ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

    ü  35 g kakao

    ü  85 g posiekanych rodzynków

    ü  95 g mlecznych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)

    ü  75 g białych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)

    ü  75 g ciemnych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)

     Wykonanie:

    Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki (mąka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, kakao), na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać. Formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki.

     

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-02-06 15:51:09

    dzięki /nie umiem i nie cechę się nauczyć uaktywniania linków/:)

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-08 16:33:32

    To chyba jedyny smakołyk z czekolady, którego na pewno bym nie zjadła, czułabym jak mi się sukienka zmniejsza przy każdym kęsie. :)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-08 18:37:03

    Jak sadszicie da sie je zrobic w silikonowych foremkach?

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-08 21:16:40

    Da się. :) 

  • Autor: mariateresa Data: 2014-02-06 12:24:06

    Ale masz dziewczyno pole do popisu !

    Oprocz w/w bardzo ciekawych propozycji, masz na naszych stronach wspaniale pralinki - jesli masz foremki silikonowe - a jesli nie, narysuj na kartce A 4 male serduszka, wloz kartke do foliowej koszulki na dokumenty i na tej filii wyciskaj "po szablonie" czerwone serduszka ( biala rozpuszczona czekolada z kropelka czerwonego barwnika ) Po zastygnieciu serduszka delikatnie zdejmuj.

    Opakowaniem do pralinek moga byc koszyczki robione na baloniku - nadmuchanym do potrzebnej wielkosci. Koronkowe, pelne, 1 - 2 - 3 kolorowe ( biala, mleczna, pelna) marmurkowe, - male, duze, bardzo duze ..... Wejdz na youtube i wpisz ozdoby / dekoracje / koszyczki z czekolady - i klikaj - dech zapiera ! i bardzo latwe. To nic ze pokaze sie filmik chinski czy hiszpanski - tu znajomosc jezyka nie jest potrzebna.

    A zapakowanie calosci - celofan i czerwona kokarda - jak sa pakowane w sklepach czekoladowe zajaczki na Wielkanoc. Moze byc tez ciasto wybitnie czekoladowe, i na kazdej porcji czerwone serduszko i polowka truskawki... itd...itp... Powodzenia !

  • Autor: anulkaD Data: 2014-02-08 07:40:01

    Piękny ten koszyk,ja nie mogę takiego znależć,nie wiem chyba mi się na wzrok rzuciło..

  • Autor: mariateresa Data: 2014-02-08 16:31:31

    Tak jak pisalam,  wpisz na youtube -  dekoracje /  koszyczki z czekolady -  i klikaj na filmiki.  Ten konkretnie koszyczek zrobiony jest na baloniku -  w dobrze cieplej wodzie -  w foliowym woreczku - rozpuscic czekolade,  uciac naroznik na milimetr,  i na balonik wyciskac zygzaki -  i postawic.  Kiedy czekolada jest twarda,  powietrze z balonika  powoli wypuscic.

    Albo -  widzialam piekna marmurowa mise z czekolady  -  na glebokim talerzu nad para rozpuscic 3 czekolady -  biala mleczna i pelna  -  ale bardzo delikatnie mieszac -  by 3 kolory nie polaczyly sie -  musi byc taki marmurek.  i w tym maczac balon do polowy  -  dwukrotnie -  wtwdy misa jest grubsza.  To jest naprawde latwe i nieograniczone kombinacje.       Bede robic na Wielkanoc.

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-02-06 13:31:45

    Zrobiłabym czekoladki ręcznie robione

  • Autor: anrubi Data: 2014-02-06 14:15:47

    Rozpoczęłabym od słownika ortograficznego :)

    Poza tym polecam czekoladę mleczną domową http://wielkiezarcie.com/recipe84992.html

    oraz ciasto czekoladowo-wiśniowe http://wielkiezarcie.com/recipe57022.html

  • Autor: baska Data: 2014-02-06 15:24:58

    Przepraszam za ortografie. Staram sie jak moge ale jedyna pisownia polska to Wielkie Zarcie :) Moze wlasnie ten blad ortograficzny sprawil ze pare zarloczkow podalo mi super pomysly. Za Twoje rowniez dziekuje. Baska

  • Autor: anrubi Data: 2014-02-06 17:41:34

    Nie przepraszaj :)

    Makusia albo as na pewno poprawią :)

    Pozdrawiam Cię w dalekim świecie :)

  • Autor: as Data: 2014-02-06 18:50:34

    Ja na forum nie mogę nic poprawić. Ja mogę poprawić tylko w opiniach i dyskusji pod przepisami. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu