To wszystko dzięki moim dzielnym pomocnicom! Każda mieszała jedna warstwę i proszę jak pięknie, trójka dzieci to nie jest taki zły pomysł... :) Dziękuję za miłe słowa, ot taka babeczka w stylu "Za godzinę będziecie w pobliżu? Zapraszam na kawę i ciacho!" :)
Do naszej słodkiej galerii przyprowadziłam Wam cielaczka , myślę , że za godzinę wyskoczy w całej swojej łaciatej krasie z piekarnika
As ..a teraz czekamy na Twoje drożdżowe .
Dopisano 14-03-11 18:49:36:
I ... wyszło śliczne umaszczone ciele prosto z piekarnika . Co prawda kopytkami nie fika ale pachnie wybornie : ciasto gorzki migdał z czekoladą a ser nutka wanilii .
Do naszej słodkiej galerii przyprowadziłam Wam cielaczka , myślę , że za godzinę wyskoczy w całej swojej łaciatej krasie z piekarnika As ..a teraz czekamy na Twoje drożdżowe . Dopisano 14-03-11 18:49:36:I ... wyszło śliczne umaszczone ciele prosto z piekarnika . Co prawda kopytkami nie fika ale pachnie wybornie : ciasto gorzki migdał z czekoladą a ser nutka wanilii .
Też czasem robię tą drożdżówkę, ale nakładam na nią przed pieczeniem owoce - co tam w domu mam - i kruszonkę - duuużo - a czasem serek. Moim zdaniem wybitna i fajna, dzięki owocom może nabierać różny charakterek
Dzisiaj moja wnusia skonczyla 4 latka, Motylek - ciasto z Fanta - dzieci bardzo lubia. Jablecznik,Ciasto z beza,migdalami,malinami i bita smietana.Sernik (schmand +budyn).
To mój przedostatni wyrób, a zrobiłam jej 4 egzemplarze, bo za każdym razem ktoś ją odemnie wyprosił i tak dziergałam i dziergałam żeby mieć w domku, a wygląda tak
Teraz muszę drobnicy na wielkanoc narobić, bo juz miałam, ale się rozlazła po okolicy.
Chwalę, bo jest co chwalić! Uwielbiam babki, dziś zjadłam dwa kawałki i aż mi wstyd... ale moja nie była taka urodziwa, bo mimo wszystkich moich próśb rodzynki postanowiły opaść na dno... :)
Nie zrobiłam ciasta typowo drożdżowego a krucho - drożdżowe, więc nie rosło jak szalone, fajnie się formowało i piekło. Myślę, że to był dobry pomysł, bo nie wyszło jak typowe bułeczki a kruchość na pewno bardzo podkręciła doznania smakowe.
Tego jeszcze nie przerabiałam .. 7 tydz. torcik bezowy . Tak się towarzystwo wycwaniło ,że bez daquisse nie wpuszczą mnie na żadną domówkę czy babski wieczór ... Cóż mam robić .. Oto dzisiejsza wersja na wieczór '' pizzowy ''
Łaciatego załatwiłam sama .. owszem pyszny ale dołożyłam 3 żółtka dodatkowo ( pozostałość po blatach bezowych ) i sernik zrobił się niski . Nie mniej smakowo suuper , wizualnie tak sobie .. ))
Dasz wiarę .. dzisiaj tylko okruszki liznęłam z patery i basta . Za tydzień nic nikomu ..aczkolwiek mam pół puszki masy kajmakowej i trza byłoby wykorzystać w jakiś sensowny sposób . Moja Droga Słodka .. masz jakiś pomysł , podpowiedz , ciacho .. .
Dziękuję :) Zaraz z przepisu... biorę pół kg mąki, 25 g drożdży, ok 75g rozpuszczonego masła, 1 jajko, szklankę ciepłego mleka i zagniatam, 1 łyżkę cukru (od razu do drożdży), 1 łyżeczkę soli i zagniatam przez 10minut. Odstawiam do podwojenia objętości, dzielę na 8 części, każdą turlam na lekko omączonej powierzchni,formując kulę, po chwili rozwałkowuję w jedną stronę nadając owalny, nawet mocno podłużny kształt. łapię za jeden koniec, drugi zaginam i zawijam do przodu i cofam, przyciskając, znów do przodu, znów lekko w tył i tak do końca, koniec za który trzymałam układam na spodzie, formuję rogalik,smaruję mlekiem, odstawiam do napuszenia na pół godzinki, piekę ok 15 minut w 200st, lekko spryskując piekarnik wodą przed włożeniem rogalików.
Zaraz z przepisu... biorę pół kg mąki, 25 g drożdży, ok 75g rozpuszczonego masła, 1 jajko, szklankę ciepłego mleka i zagniatam, 1 łyżkę cukru (od razu do drożdży), 1 łyżeczkę soli i zagniatam przez 10minut. Odstawiam do podwojenia objętości, dzielę na 10 części, każdą turlam na lekko omączonej powierzchni, rozwałkowuję w jedną stronę nadając owalny, nawet mocno podłużny kształt. łapię za jeden koniec, drugi zaginam i zawijam do przodu i cofam, przyciskając, znów do przodu, znów lekko w tył i tak do końca, koniec za który trzymałam układam na spodzie, formuję rogalik,smaruję mlekiem, odstawiam do napuszenia na pół godzinki, piekę ok 15 minut w 200st, lekko spryskując piekarnik wodą przed włożeniem rogalików. Kurczę, nie wiem, czy to dobrze wytłumaczyłam... jutro powtórka z rogali, może zrobię zdjęcia krok po kroku albo krótki filmik, bo tak zwijane rogale są super puszyste i przyzwoicie wyglądają.
Ufff lecę biegusiem .. to nic ,że gulasz z '' podeszwą '' ( przypalony ) najważniejsze ,że zdążyłam do popołudniowej caffy , tee czy co kto pije . Zapraszam dla każdego starczy
Ciasto bezimienne , zrobione z resztek w lodówce :kajmak , serek delfico , kremówka i ...adwocat .Na wierzchy frużelina z nutą rumu . Ogłaszam konkurs . Może wymyślicie coś innego oprócz Wiśniowego sadu)).
As to do mnie nie pasuje .. nie moja bajka , nie lubie jak ktoś od swego imienia nazywa potrawy , nawet jeśli są wyborne. Jestem skromna i nie lubię '' szastać swoją godnością '' .
Nie ma mowy, ze dojedzie, gdy przechodzę obok piekarni, to zawsze wchodzę i kupuje chleb, choćbym miała w domu zapas. Ten zapach jest taki ... hmmmm. uzależniający?
Wczoraj upiekłam drożdżówki z kawałkami brzoskwiń. Musicie póki co uwierzyć na słowo hihihi. Zdjęcia w aparacie, aparat przywrócony do ustawień fabrycznych i ............. klapa.
Dwa bochenki trzeszczącego chleba na zakwasie wg marialeksandra trochę mi się przypiekł, ale pierwsze koty za płoty, pierwszy własny zakwas :) a chlebek wyrośnięty i udany.
Zaczynamy przygodę z japońską metodą tangzhong. Przygotowanie jest banalne: 1/3 szklanki mąki i 1 szklanka wody (choć można użyć mleka, lub mleka pół na pół z wodą). Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, podgrzewamy i gdy całosć zgęstnieje na tyle, że łyżka zostawia za sobą linie- gotowe! Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni. Zostawiamy do ostygnięcia. Do pieczenia chleba użyjemy dziś połowy, reszte przechowujemy w lodówce do 3 dni (dopóki nie zrobi się szare).
2,5 szklanki mąki
15 g drożdży świeżych
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
0,5 szklanki mleka ( w tym 1/3 mleka skondensowanego/ 2 łyżeczki mleka w proszku) ciepłego
0,5 szklanki tangzhong
1 jajko (M)
3 łyżki miękkiego masła
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka, zasypujemy lekko mąką, odstawiamy na 10 minut. Mleko łączymy z tangzhong, cukrem, solą i jajkiem, dodajemy do mąki z drożdżami. Wyrabiamy przez 10 minut, dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości - ok 1h.
Przekładamy na omączony blat, dzielimy na 4 części, formujemy kule, przykrywamy, zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie każdą kulę rozwałkowujemy i zwijamy jak naleśnik, łączymy dokładnie miejsce złączenia, rozwałkowujemy znów zwijamy, formujemy tak wszystkie kęsy, układamy w formie, przykrywamy, odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut, smarujemy jajkiem, bądź mlekiem, pieczemy w 180st C przez 35-40 minut. Przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia, kroimy...
No nie wierzę Bogdziu ..,że rto Twój pierwszy raz bitowy .Ciasto ma to do siebie mały kawałek i basta albo .. co tam sięgam po kolejny , bo mnie ''wciąga''. Z jakiego przepisu korzystałaś ?
Bogdziu, a możesz wstawić swój przerobiony przepis? Bo: primo - twoje ciasto wygląda smakowiciej, drugie primo - nie mam konta na gęboksiążce i do tamtego przepisu też się nie dostanę, trzecie primo - jakoś tutaj nie trafiłam na 3-bit, który by tak smakowicie jak twój wyglądał.
Pączki według mojego sprawdzonego przepisu, tym razem do ciepłego mleka dodałam 4 łyżki tangzhong. Eksperyment udany, pączki puszyste jeszcze bardziej niż do tej pory. Polecam!!!
Tulipan 3 kolorowy ale warstwa różowa (na samej górze się nie zabarwiła. Taki kisiel. Kisiel był truskawkowy, a proszek w nim ..... żółtawy). Za to smak pyszny.
Dziś kolejny chlebek... ale nie wygląda na szczególnie udany (dopiero wyciągnęłam z pieca, więc nie kroję)... chlebek na zakwasie z ziemniakami wg marialeksandra
Wyszły mi dwa maciupcie bocheneczki, ciasto masakrycznie ścisłe, myślałam że mi maszynę wykończy, podlałam trochę wody, maszyna jakoś sobie poradziła. Wyrósł minimalnie, może to wina zakwasu??
Witam,i zapraszam na razowe rogaliki z jabłkami i cynamonem :)
Oooo.... Pyszności i Śliczności!!!
Właśnie w piekarniku dochodzą parówki w cieście drożdżowym, będą na kolację
Mniam mniam cudne
Takie szybkie ciacho na oleju z mąką ziemniaczaną.
Ale fajnie kolorowe...;)
FAJOWA
Piękniusia ta babeczka !
To wszystko dzięki moim dzielnym pomocnicom! Każda mieszała jedna warstwę i proszę jak pięknie, trójka dzieci to nie jest taki zły pomysł... :) Dziękuję za miłe słowa, ot taka babeczka w stylu "Za godzinę będziecie w pobliżu? Zapraszam na kawę i ciacho!" :)
Prześliczna;)
Piekna babka :-)
Fajna taka łaciata babka.
Do naszej słodkiej galerii przyprowadziłam Wam cielaczka , myślę , że za godzinę wyskoczy w całej swojej łaciatej krasie z piekarnika
As ..a teraz czekamy na Twoje drożdżowe .
Dopisano 14-03-11 18:49:36:
I ... wyszło śliczne umaszczone ciele prosto z piekarnika . Co prawda kopytkami nie fika ale pachnie wybornie : ciasto gorzki migdał z czekoladą a ser nutka wanilii .
Do naszej słodkiej galerii przyprowadziłam Wam cielaczka , myślę ,
Ślinka cieknie ślicznyże za godzinę wyskoczy w całej swojej łaciatej krasie z
piekarnika As ..a teraz czekamy na Twoje drożdżowe . Dopisano 14-03-11
18:49:36:I ... wyszło śliczne umaszczone ciele prosto z piekarnika . Co
prawda kopytkami nie fika ale pachnie wybornie : ciasto gorzki migdał z
czekoladą a ser nutka wanilii .
Ładny ten cielaczek.
Megi, jaki cielaczek smakowity! Raz piekłam, nie zachwycił mnie i się poddałam. Ale kto wie, widząc taką urokliwą fotkę, może się jeszcze skuszę.
Domia .. Popracujemy i .. polubisz ciele z piekarnika ..
http://wielkiezarcie.com/recipe14898.html
Tak wygląda z wierzchu
Tak wygląda po przekrojeniu
Tak wygląda w przekroju z marmolada wieloowocową
A maślana kruszonka ?
Nie robiłam. W składnikach ani w wykonaniu nie ma nic na ten temat.
Ta drożdżówka jest pyszna pierwszego dnia, potem lubi nabierać "drożdżowo-winnego" zapachu, ale co tam :) i tak ją lubię (u mnie zawsze z kruszonką)
A Wam smakowała? Bo to najważniejsze :)
Robiłam pierwszy raz. Łatwa. Udała się. Niby dobra ale chyba powtórki nie będzie.
Tylko raz jadałam ponoć rewelacyjna miała być nocna i ... zdecydowanie wybieram dzienne . Jakbyś chciała mogę podać Tobie moje drożdżowe faworytki :D
Też zdecydowanie wybieram drożdżówki tradycyjnie zrobione, no i górę kruszonki :D
Też czasem robię tą drożdżówkę, ale nakładam na nią przed pieczeniem owoce - co tam w domu mam - i kruszonkę - duuużo - a czasem serek. Moim zdaniem wybitna i fajna, dzięki owocom może nabierać różny charakterek
Dzisiaj moja wnusia skonczyla 4 latka, Motylek - ciasto z Fanta - dzieci bardzo lubia. Jablecznik,Ciasto z beza,migdalami,malinami i bita smietana.Sernik (schmand +budyn).
Szybka baba marmurkowa dla niespodziewanych gości
Piękniutka, chyba też popełnię babeczkę ;)
Ooooo mniam, ale mnie to chyba spodziewasz sie permanentnie, co????? Serwtkę też skubnę
U mnie czym chata bogata, tym goście rzygają. A jak mi zajumasz serwetę, to jeszcze mam czas, więc będę dziergać następną
Jęzorek mi się w rulonik skręcił do Twojej babki. Porywam kawałek, oddam w kapuśniaczkach.
Taaaaaa, jak pierogi?
Pierogi to pewnie kurier po drodze zjadł .
Proszę bardzo, kapuśniaczki zapodaję na forum coby znowu w drodze nie przepadły. Dmuchaj tylko bo jeszcze gorące .
Z rana też dobre
Ej tam babka- sama upiekę , ale serwetkę zabieram bezapelacyjnie. Mogę? Proszę, proszę, prooooszę!
To mój przedostatni wyrób, a zrobiłam jej 4 egzemplarze, bo za każdym razem ktoś ją odemnie wyprosił i tak dziergałam i dziergałam żeby mieć w domku, a wygląda tak
Teraz muszę drobnicy na wielkanoc narobić, bo juz miałam, ale się rozlazła po okolicy.
Serwetka piękna,a o wzór można poprosić?
na pw wyślę.
Kapuśniaki
Dziś piekarnik upiekł:
mini-pizze
bułeczki z suszonymi pomidorami
tartę z łososiem
Dopisano 14-03-14 14:32:05:
Żeby nie było, że jak nie ma zdjęcia to na pewno nie było zrobione
Z ciasta Makusi na bułeczki z serem i żurawiną stworzyłam bułeczki z marmoladą
Jakie cudne :))
Śliczności:)
Nie zaczekałaś na mnie, ale jutro Cię dogonię. Mam nadzieję, że moje też tak ładnie wyjdą.
Sądzę, że mogą wyjść ładniejsze
Na podwieczorek
Siedzę i jej "trawową" sałatkę. Za to zdjęcie będziesz się smażył w piekle.
Babka Spontan z bakaliami :)
Dopisano 14-03-15 17:54:54:
Babka Spontan z bakaliami :)
Chlebek i rogale. Słodkości brak...
Coś tak czuję, ze bogdzia skutecznie pokusiła bułeczkami i jutro będzie cd.rewolucji kuchennej.
A jest dla mnie jakiś ząbek spontanicznego bakaliowego cuda ?
Pewnie i to nie jeden. Proszę, częstuj się :)
Chwalę, bo jest co chwalić! Uwielbiam babki, dziś zjadłam dwa kawałki i aż mi wstyd... ale moja nie była taka urodziwa, bo mimo wszystkich moich próśb rodzynki postanowiły opaść na dno... :)
Dziękuję Bahatek, a moje bakalie o dziwo jakoś w miarę dobrze się rozłożyły i też wszamałam od razu 2 kawały,,, :)
Rogaliki drożdżowe:)
Pozdrawiam !!
Mega apetyczne ;)
Mega apetyczne ;)
Dziękuję makusiu :)Drożdżówki z marmoladą
Ale piekne i jak sądziłam ładniejsze niż moje
Ładniejsze? Rzecz gustu.
Nie zrobiłam ciasta typowo drożdżowego a krucho - drożdżowe, więc nie rosło jak szalone, fajnie się formowało i piekło. Myślę, że to był dobry pomysł, bo nie wyszło jak typowe bułeczki a kruchość na pewno bardzo podkręciła doznania smakowe.
Przypuszczam że te z instruktażowej fotki są z ciasta francuskiego.
Obstawiam jednak krucho - drożdżowe.
Cudne, chyba też zrobię :)
Czy jest gdzieś przepis na te cuda?
Czy jest gdzieś przepis na te cuda?
Jasne, link do bułeczek w komentarzu http://wielkiezarcie.com/recipe101352.htmlDziękuję Makusiu:)
Dziękuję :)
Na zyczenie syna zapp http://wielkiezarcie.com/recipe46291.html :)))
Tego jeszcze nie przerabiałam .. 7 tydz. torcik bezowy . Tak się towarzystwo wycwaniło ,że bez daquisse nie wpuszczą mnie na żadną domówkę czy babski wieczór ... Cóż mam robić .. Oto dzisiejsza wersja na wieczór '' pizzowy ''
No cóż, goście co dobre.. Gdybym miała od kogo , też bym wołała o taki torcik. A tak muszę sama..
Piękny, aż mam ochotę na kawusię..
a łaciaty serniczek nie załapał się na fotkę?
Łaciatego załatwiłam sama .. owszem pyszny ale dołożyłam 3 żółtka dodatkowo ( pozostałość po blatach bezowych ) i sernik zrobił się niski . Nie mniej smakowo suuper , wizualnie tak sobie .. ))
biedna megi...
Dasz wiarę .. dzisiaj tylko okruszki liznęłam z patery i basta . Za tydzień nic nikomu ..aczkolwiek mam pół puszki masy kajmakowej i trza byłoby wykorzystać w jakiś sensowny sposób . Moja Droga Słodka .. masz jakiś pomysł , podpowiedz , ciacho .. .
Na szybko po spacerze babka z kakaową łatką i rodzynkami :)
chleb pszenno-żytni ...z ziołami, posypany słonecznikiem ...
Ciasto drożdżowe z owocami.
rogale, po raz pierwszy prawidłowo zwinięte :)
Wyglądają obłędnie, z jakiego przepisu robisz?
Dziękuję :) Zaraz z przepisu... biorę pół kg mąki, 25 g drożdży, ok 75g rozpuszczonego masła, 1 jajko, szklankę ciepłego mleka i zagniatam, 1 łyżkę cukru (od razu do drożdży), 1 łyżeczkę soli i zagniatam przez 10minut. Odstawiam do podwojenia objętości, dzielę na 8 części, każdą turlam na lekko omączonej powierzchni,formując kulę, po chwili rozwałkowuję w jedną stronę nadając owalny, nawet mocno podłużny kształt. łapię za jeden koniec, drugi zaginam i zawijam do przodu i cofam, przyciskając, znów do przodu, znów lekko w tył i tak do końca, koniec za który trzymałam układam na spodzie, formuję rogalik,smaruję mlekiem, odstawiam do napuszenia na pół godzinki, piekę ok 15 minut w 200st, lekko spryskując piekarnik wodą przed włożeniem rogalików.
Dzięki :) wypróbuję w sobotę, pozdrawiam :)
A może tak w przepisach to można by poprosić?
Ślicznie zwinięte jak to zrobiłś i na pewno smaczne podaj przepis.Podaję kawkę do rogali
Zaraz z przepisu... biorę pół kg mąki, 25 g drożdży, ok 75g rozpuszczonego masła, 1 jajko, szklankę ciepłego mleka i zagniatam, 1 łyżkę cukru (od razu do drożdży), 1 łyżeczkę soli i zagniatam przez 10minut. Odstawiam do podwojenia objętości, dzielę na 10 części, każdą turlam na lekko omączonej powierzchni, rozwałkowuję w jedną stronę nadając owalny, nawet mocno podłużny kształt. łapię za jeden koniec, drugi zaginam i zawijam do przodu i cofam, przyciskając, znów do przodu, znów lekko w tył i tak do końca, koniec za który trzymałam układam na spodzie, formuję rogalik,smaruję mlekiem, odstawiam do napuszenia na pół godzinki, piekę ok 15 minut w 200st, lekko spryskując piekarnik wodą przed włożeniem rogalików. Kurczę, nie wiem, czy to dobrze wytłumaczyłam... jutro powtórka z rogali, może zrobię zdjęcia krok po kroku albo krótki filmik, bo tak zwijane rogale są super puszyste i przyzwoicie wyglądają.
Bahati, sa piękne. Ja antytalent, poproszę zdjęcia krok po kroku.
http://www.youtube.com/watch?v=dG3oIwMbrx4
http://www.youtube.com/watch?v=dG3oIwMbrx4
Dobry jest!!! Dzięki, że wstawiłaś link Będę tam zaglądać.
Dziękuję:)
Zdradzę Wam w tajemnicy, że jem ciasto ucierane ze śliwkami.. tylko Ci... niech nikt nie mówi mojej
Najwspanialszej Rodzicielce,że ciasto kupne
Ten kawałek ciasta z owocami wygląda obłędnie..mniam..
U mnie na szybko drożdżówka z serkiem
Szarlotka :)
Wariacja na temat makowca , makowczyki bardzo makowo - bakaliowe
O matulu, poproszę kawałek po upieczeniu :)
Kochana .. Jak tylko '' glanz '' położe to pierwszy kawałek dla '' Makusi co słodkim nas kusi ''
Matko jedyna, ja też poproszę!! Jakże to urocze!
Kochana .. Jak tylko '' glanz '' położe to pierwszy kawałek dla '' Makusi
Czekam z jęzorem po pasco słodkim nas kusi ''
Wygląda CUDO! jakby to powiedział Ryś a i Matka Rysia ma takie samo zdanie... :)
Ufff lecę biegusiem .. to nic ,że gulasz z '' podeszwą '' ( przypalony ) najważniejsze ,że zdążyłam do popołudniowej caffy , tee czy co kto pije . Zapraszam dla każdego starczy
jak zwykle, megi cudo, a ja...
A Ty drugie cudo .. jak Ci piękny kształt serca wyszedł , myślę o środku wieńca drożdżowego .
Jezuuuuuu dziewczyny, jęzor do tyłka ucieka:)
O rany....już podgryzłam, bez pytania.....hi hi. Piękności!!!
Jaki piękniusi, wykonanie jak zwykle mistrzowskie... :) Chętnie się poczęstuję, dziękuję :) A ja zapraszam na moje wianuszki waniliowe :)
Zapraszam na czekoladową rozkosz czyli potrójnie czekoladowe ciasto musowe
Jak mus to mus ... będziemy delektować się .. Wygląda wybornie ...
Megi zjedz kawałek za mnie, u mnie czekolada wyeliminowana z życia rodzinnego...
Puchata Bułeczka z owocową nutą z automatu.
Wianuszki waniliowe z makiem i z sezamem :)
Dopisano 14-03-20 22:36:18:
Jak nikt nie chwali .. jak nikt ... dopiero teraz zobaczyłam . Lea wianuszki są z nadzieniem ?
Wianuszki nie są nadziewane.
Walczę z bezą, jeszcze za mocno przypieczona, ale nie poddaję się, w końcu ją pokonam
To już cios poniżej pasa......przecież mnie się aż,tu przez monitor wlewa....mniam
Słodkie morze truskawkowego tsunami, porywam cały kawałek.:)
Proszę bardzo, częstuj się, białka mam dużo w zamrażarce, będę piec następną
Dziś wypróbowałam chleb żurkowy, na który przepis podesłała mi Lea2. Pachnie obłędnie, wyrósł pięknie. Degustacja będzie później.
Dziś wypróbowałam chleb żurkowy, na który przepis podesłała
Wygląda kapitanie :)mi Lea2. Pachnie obłędnie, wyrósł pięknie. Degustacja będzie
później.
Dziękuję :) Smakuje pysznie. Przepis stąd. Ja zarabiałam go i wyrastałam oczywiście w maszynie. Pieczony w foremkach w piekarniku.
Ciasto bezimienne , zrobione z resztek w lodówce :kajmak , serek delfico , kremówka i ...adwocat .Na wierzchy frużelina z nutą rumu . Ogłaszam konkurs . Może wymyślicie coś innego oprócz Wiśniowego sadu)).
Jesteś czarodziejką. Jest coś z "niczego"
Kochana ... mam podpowiedziałaś mi .. Wiśniowy Carlos ..
Raczej "Wiśniowa megi"
As to do mnie nie pasuje .. nie moja bajka , nie lubie jak ktoś od swego imienia nazywa potrawy , nawet jeśli są wyborne. Jestem skromna i nie lubię '' szastać swoją godnością '' .
Może własnie ,to ciasto to Czarodziejka:)
Wiśniowiec Megi
Wiśniowa pokusa
Uczta kucharki
tak czy ŚAK- śmietana, advokat, kajmak
dobra popijam whisky i reset in progresss xD
A u mnie skromnie.............ciasto z rabarbarem (swiezy, prosto ze sklepu)
Jak masz jakiegoś kuriera pod ręką to podrzuć kawałeczek
Zawijane ciasto drożdżowe z serem i marmoldą jabłkową
Śliczne , apetyczne ... moje smaki . Pozdrawiam serdecznie .. ))
Dzięki Megi, tak spontanicznie zagniotłam ciasto po powrocie z ogrodu, bo na niedzielę musi być coś słodkiego.
Telepatia czy jak? :)
Wyglądają bardzo ładnie i smacznie.
Ja też upiekłam zawijańce drożdżowe tyle że z orzechami :)
No nie uwierzę, a zdjęcie gdzie?
Są i zdjęcia
wyrosły pięknie
ale w środku dziurawe, no cóż
Teraz to rozumiem, hahahaha, a w tle chlebek, o rety, podeślij kawałek
DHL pojechał, może tym razem kurier nie będzie głodny.
Nie ma mowy, ze dojedzie, gdy przechodzę obok piekarni, to zawsze wchodzę i kupuje chleb, choćbym miała w domu zapas. Ten zapach jest taki ... hmmmm. uzależniający?
U mnie dzisiaj drożdżówka śląska z kruszonką wg anusi_m. Pyszna
U mnie dzisiaj drożdżówka śląska z kruszonką wg anusi_m. Pyszna
Super! Cieszę się, że smakuje :)))Wczoraj wieczorkiem wyczarowałam muffinki z kawałakami czekolady i słonecznikiem oraz ciacho ptyś.
Wczoraj były zakręcone drożdżówki, fotki niet, zjedli za szybko:) Dziś rogaliki, bułeczki i niezidentyfikowane kształty
Ależ smakowite
Bardzo apetycznie wyglądają :)
Podziękować, dziewczynki :)
Karpatka i cynamonowe bułeczki
Dobrze, że te bułeczki w blaszce, bo wyglądają jak z cukierni Mogę podesłać kuriera?
Ależ oczywiście, podsyłaj :) (po prostu u nas w cukierni na blachy sprzedają :D )
Ale apetyczne '' Wulkany Bahati '' i chyba ... lewe ramię Tamary w kadrze .. prawdaż
Tamary, Tamary :) Ciasto wyrosło tak wściekle, że miałam problem, by je poskładać :D
Ulubione bułeczki tym razem z ricottą (żółtko+skrobia kukurydziana), czereśniami i rodzynkami.
Cudo :)
Ślicznie apetyczne:)
Moje cudaki - drożdżaki ..
pyszności;)
Śmiesznie wyglądają:)
Pięknie powykręcane
U mnie też dziś na drożdżowo :)
Rogaliki z przepisu Bahati. Nie takie zgrabne jak Autorki, ale będę ćwiczyć, bo przepis jest fantastyczny :)
Wczoraj upiekłam drożdżówki z kawałkami brzoskwiń. Musicie póki co uwierzyć na słowo hihihi. Zdjęcia w aparacie, aparat przywrócony do ustawień fabrycznych i ............. klapa.
Dopisano 14-03-27 16:12:57:
Poskromiłam sprzęt i mogę znów dodawać fotki.
Zdjęcie drożdżówek - tyle po nich zostało :)
Tylko trochę elektroniki i człowiek pogubiony
Dwa bochenki trzeszczącego chleba na zakwasie wg marialeksandra
trochę mi się przypiekł, ale pierwsze koty za płoty, pierwszy własny zakwas :) a chlebek wyrośnięty i udany.
Dwa bochenki trzeszczącego chleba na zakwasie wg marialeksandra trochę mi
Do tego masełko i kubek mleka...poezja;)się przypiekł, ale pierwsze koty za płoty, pierwszy własny zakwas :) a
chlebek wyrośnięty i udany.
...i kleksy powideł na tym masełku lub miodzio ...
Jednego bochenka już prawie nie ma... polecieli z masełkiem...
Jednego bochenka już prawie nie ma... polecieli z masełkiem...
przygoda z japońską metodą tangzhong.
Niesamowite!
Czuję się zachęcona :) Będę eksperymentować w nieodległej przyszłości :)
Jakby kusiło... proszę bardzo! :)
Zaczynamy przygodę z japońską metodą tangzhong. Przygotowanie jest banalne: 1/3 szklanki mąki i 1 szklanka wody (choć można użyć mleka, lub mleka pół na pół z wodą). Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, podgrzewamy i gdy całosć zgęstnieje na tyle, że łyżka zostawia za sobą linie- gotowe! Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni. Zostawiamy do ostygnięcia. Do pieczenia chleba użyjemy dziś połowy, reszte przechowujemy w lodówce do 3 dni (dopóki nie zrobi się szare).
Grazie mille!!
Prego :)
proszę o przepis w dziale przepisy, by móc dodać do ulubionych
http://wielkiezarcie.com/recipe108744.html Proszę bardzo :)
Dziękuję bardzo
Muffinki czekoladowe z gruszką do porannej kawy
Dziś chlebek turecki wg marialeksandra. Fotki niet.
A dziś chlebek wg IwciG i parówki zawijane w cieście wg mła :)
Wczorajszym wieczorkiem zrobione raz, raz.
A dla mnie znajdzie się choćby 1 lentilka ?
Całe mnóstwo dla schorowanej Duszyczki....!!! :)
To i ja wezmę parę dla Zuzi.. u nas jakiś wirus i nie ma siły na pieczenie :(
A bardzo proszę....na zdrówko....!!!
Szkoda, że nie ma z samymi czerwonymi kropkami...takie lubię najbardziej...
z jakiego przepisu robilas?
z jakiego przepisu robilas?
Z tego http://wielkiezarcie.com/recipe63109.html :)z jakiego przepisu robilas? Z
Dokładnie tak.... Dziękuję Makusiu!tego http://wielkiezarcie.com/recipe63109.html :)
3-bit, pierwszy raz robiłam i słodki jak diabli, mimo, że nie dosładzałam za bardzo
No nie wierzę Bogdziu ..,że rto Twój pierwszy raz bitowy .Ciasto ma to do siebie mały kawałek i basta albo .. co tam sięgam po kolejny , bo mnie ''wciąga''. Z jakiego przepisu korzystałaś ?
Na herbatnikach, bez pieczenia i powiem, że tylko wzorowałam się na przepisie http://kobieceinspiracje.pl/8395,ciasto-3bit-przepis.html#_=_ , bo krem i śmietanka po mojemu.
Bogdziu, a możesz wstawić swój przerobiony przepis? Bo: primo - twoje ciasto wygląda smakowiciej, drugie primo - nie mam konta na gęboksiążce i do tamtego przepisu też się nie dostanę, trzecie primo - jakoś tutaj nie trafiłam na 3-bit, który by tak smakowicie jak twój wyglądał.
Zgadzam się, Bogdzi Bit wygląda kusząco,więc niech wstawi swoją wersję ciacha, a jeśli chodzi o Wż-owy 3Bit to polecam http://wielkiezarcie.com/recipe43149.html.
Dzięki również.
Wieczorem wstawię przepis na wż, dzięki dziewczynki za miłe komentarze
Dopisano 14-03-31 17:54:17:
http://wielkiezarcie.com/recipe108888.html , proszę już zamieściłamhttp://wielkiezarcie.com/recipe108888.html
a ja się tutaj męczę i aktywuję, a ty dobra dusza, szybciutko to zrobiłeś, dzięki
Nie ma sprawy
http://wielkiezarcie.com/recipe108888.html
Dziękuję, Dobra Kobieto od Kaczki!
Proszę bardzo, a gdy umieszczę przepis na jajka, to będzie Dobra Koieto od jaj?
Nie! Już na zawsze pozostaniesz Kobietą od Kaczki!
No dobra, może być, bo na kaczora nie zgodziłabym się za żadne skarby
Ciasto dla malpek (monkey bread) z cynamonem i czekolada
Pączki według mojego sprawdzonego przepisu, tym razem do ciepłego mleka dodałam 4 łyżki tangzhong. Eksperyment udany, pączki puszyste jeszcze bardziej niż do tej pory. Polecam!!!
Jak zwykle wspaniałe pączusie. :)
Bahatek, poproszę o przepis na wykonanie mleka niesłodzonego i słodzonego o którym wcześniej wspominałaś, że robisz je i wkładasz do słoiczków :)
Jutro ładnie opiszę a przy okazji zrobie nowy zapas :)
Mmmmm Pyszności......! Przyniosłabyś kilka do kawusi, do kawiarenki....hmm?
Córcie piekły muffinki z czekoladą, a ja robiłam deser w pucharku -kremówka,wiśnie,pokruszony kakaowy biszkopt itp...Marzy mi się sernik..
Brawo as .. babka prawda czy łaciate ciacho ?
Tulipan 3 kolorowy ale warstwa różowa (na samej górze się nie zabarwiła. Taki kisiel. Kisiel był truskawkowy, a proszek w nim ..... żółtawy). Za to smak pyszny.
Smak najważniejszy , też lubimy takie babki :)
Galanteria drożdżowo-serowo-marmoladowo-migdałowa .
Dopisano 14-03-31 15:21:12:
i .. się upiekło ..
Oooo..... Cudeńka...!!!
To żeś poszalała Madziu
Dziś chleb jogurtowy wg marialeksandra i babka marmurkowa. Zdjęcia jak się skończy piec i jak będę pamiętać :)
Dopisano 14-03-31 19:11:11:
babkahttp://wielkiezarcie.com/recipe33720.html
Piekłam w gofrownicy DEZAL, weszły 4 kulki od razu i tym samym szybko się upiekły. Z połowy porcji doliczyłam się 39 sztuk. Odłożyłam też na zaś :)
wpraszam się :)
Bardzo lubię. Oczekuję zaproszenia na te zostawione "na zaś".
Dziś kukis jakby cosik lepszejsze :)
Anitka, bahus - zapraszam w białostockie, tylko jakoś nikt przyjechać nie chce :(
oj żebyś się nie zdziwiła
Dziś kolejny chlebek... ale nie wygląda na szczególnie udany (dopiero wyciągnęłam z pieca, więc nie kroję)... chlebek na zakwasie z ziemniakami wg marialeksandra
Wyszły mi dwa maciupcie bocheneczki, ciasto masakrycznie ścisłe, myślałam że mi maszynę wykończy, podlałam trochę wody, maszyna jakoś sobie poradziła. Wyrósł minimalnie, może to wina zakwasu??
Obadamy jutro :)
U mnie dzisiaj Rozeta drożdżowa z powidłami śliwkowymi własnej roboty.
Amerykańskie ciasteczka
Bułeczka Puchata z Nutą Pomarańczy
Piękna bułeczka i jak wspaniale wyrośnięta :)
dziękuję.
Sernik bez sera
Rogaliki krucho-drożdżowe
Perski chleb "Barbari" :)
Chlebek z Iranu? Byłaś więc w daaalekiej podróży :) Skonsumowałabym :)
A ja jutro wczesnym rankiem walnę pleśniaka, poczęstuję Was rzecz jasna :)
Sernik Smakosi, po raz kolejny,który??? wychodzi idealny!
U mnie dziś babka puchowa, trochę podrasowana malinami z syropu.
U mnie 2 blaszki babki zebra pychota :)
Babka majonezowa http://wielkiezarcie.com/recipe99496.html
Zapraszam do nowego wątku deserowego :)http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=651192&post=651192