Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dzisiaj pieczesz słodkiego , a może pachnący chlebek..?..cd..

  • Autor: makusia Data: 2014-03-10 18:30:59

    Witam,i zapraszam na razowe rogaliki z jabłkami i cynamonem :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-10 18:46:56

    Oooo.... Pyszności i Śliczności!!!

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-03-10 18:50:38

    Właśnie w piekarniku dochodzą parówki w cieście drożdżowym, będą na kolację

  • Autor: hela36 Data: 2014-03-10 19:01:48

    Mniam mniam cudne 

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-10 20:17:25

    Takie szybkie ciacho na oleju z mąką ziemniaczaną.

  • Autor: bahus Data: 2014-03-10 20:35:19

    Ale fajnie kolorowe...;)

  • Autor: hela36 Data: 2014-03-10 20:39:20

    FAJOWA

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-10 20:39:43

    Piękniusia ta babeczka  !

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-10 20:47:29

    To wszystko dzięki moim dzielnym pomocnicom! Każda mieszała jedna warstwę i proszę jak pięknie, trójka dzieci to nie jest taki zły pomysł... :) Dziękuję za miłe słowa, ot taka babeczka w stylu "Za godzinę będziecie w pobliżu? Zapraszam na kawę i ciacho!" :)

  • Autor: makusia Data: 2014-03-10 21:23:41

    Prześliczna;)

  • Autor: gosiekb Data: 2014-03-11 08:49:58

    Piekna babka :-)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-11 19:53:03

    Fajna taka łaciata babka.

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-11 17:55:04

    Do naszej słodkiej galerii przyprowadziłam Wam cielaczka , myślę , że za godzinę wyskoczy w całej swojej łaciatej krasie z piekarnika

    As ..a teraz czekamy na Twoje drożdżowe .

    Dopisano 14-03-11 18:49:36:

    I ... wyszło śliczne umaszczone ciele prosto z piekarnika . Co prawda kopytkami nie fika ale pachnie wybornie : ciasto gorzki migdał z czekoladą a ser nutka wanilii .

  • Autor: hela36 Data: 2014-03-11 19:49:38

    Do naszej słodkiej galerii przyprowadziłam Wam  cielaczka , myślę ,
    że za godzinę wyskoczy  w całej swojej łaciatej krasie z
    piekarnika As ..a teraz czekamy na Twoje drożdżowe . Dopisano 14-03-11
    18:49:36:I ... wyszło śliczne umaszczone ciele prosto z piekarnika . Co
    prawda kopytkami nie fika ale pachnie wybornie : ciasto gorzki migdał z
    czekoladą a ser nutka wanilii .

    Ślinka cieknie śliczny

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-11 20:01:49

    Ładny ten cielaczek.

  • Autor: domia Data: 2014-03-11 20:54:33

    Megi, jaki cielaczek smakowity! Raz piekłam, nie zachwycił mnie i się poddałam. Ale kto wie, widząc taką urokliwą fotkę, może się jeszcze skuszę.

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-11 21:10:56

    Domia .. Popracujemy i .. polubisz ciele z piekarnika ..

  • Autor: as Data: 2014-03-11 20:16:55

    http://wielkiezarcie.com/recipe14898.html

    Tak wygląda z wierzchu

    Tak wygląda po przekrojeniu

    Tak wygląda w przekroju z marmolada wieloowocową

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-11 20:19:30

    A maślana kruszonka ?

  • Autor: as Data: 2014-03-11 20:24:10

    Nie robiłam. W składnikach ani w wykonaniu nie  ma nic na ten temat. 

  • Autor: matani Data: 2014-03-11 20:28:25

    Ta drożdżówka jest pyszna pierwszego dnia, potem lubi nabierać "drożdżowo-winnego" zapachu, ale co tam :) i tak ją lubię (u mnie zawsze z kruszonką)

    A Wam smakowała? Bo to najważniejsze :)

  • Autor: as Data: 2014-03-11 20:35:23

    Robiłam pierwszy raz. Łatwa. Udała się. Niby dobra ale chyba powtórki nie będzie.

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-11 20:44:25

    Tylko raz jadałam ponoć rewelacyjna miała być nocna i ... zdecydowanie wybieram dzienne . Jakbyś chciała mogę podać Tobie moje drożdżowe faworytki :D

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-11 21:48:30

    Też zdecydowanie wybieram drożdżówki tradycyjnie zrobione, no i górę kruszonki :D

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-11 20:44:52

    Też czasem robię tą drożdżówkę, ale nakładam na nią przed pieczeniem owoce - co tam w domu mam - i kruszonkę - duuużo - a czasem serek. Moim zdaniem wybitna i fajna, dzięki owocom może nabierać różny charakterek

  • Autor: Basialis Data: 2014-03-11 20:45:54

    Dzisiaj moja wnusia skonczyla 4 latka, Motylek - ciasto z Fanta - dzieci bardzo lubia. Jablecznik,Ciasto z beza,migdalami,malinami i bita smietana.Sernik (schmand +budyn).

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-12 18:25:19

    Szybka baba marmurkowa dla niespodziewanych gości

  • Autor: makusia Data: 2014-03-12 19:12:58

    Piękniutka, chyba też popełnię babeczkę ;)

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-03-12 19:19:59

    Ooooo mniam, ale mnie to chyba spodziewasz sie permanentnie, co????? Serwtkę też skubnę

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-12 19:50:32

    U mnie czym chata bogata, tym goście rzygają. A jak mi zajumasz serwetę, to jeszcze mam czas, więc będę dziergać następną

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-12 20:34:49

    Jęzorek mi się w rulonik skręcił do Twojej babki. Porywam kawałek, oddam w kapuśniaczkach.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-12 21:36:54

    Taaaaaa, jak pierogi?

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-12 22:22:35

    Pierogi to pewnie kurier po drodze zjadł .

    Proszę bardzo, kapuśniaczki zapodaję na forum coby znowu w drodze nie przepadły. Dmuchaj tylko bo jeszcze gorące .

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-13 08:02:55

    Z rana też dobre

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-03-14 18:36:06

    Ej tam babka- sama upiekę , ale serwetkę zabieram bezapelacyjnie. Mogę? Proszę, proszę, prooooszę!

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-14 18:42:31

    To mój przedostatni wyrób, a zrobiłam jej 4 egzemplarze, bo za każdym razem ktoś ją odemnie wyprosił i tak dziergałam i dziergałam żeby mieć w domku, a wygląda tak

    Teraz muszę drobnicy na wielkanoc narobić, bo juz miałam, ale się rozlazła po okolicy.

  • Autor: gruba Data: 2014-03-16 07:45:39

    Serwetka piękna,a o wzór można poprosić?

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-28 18:40:36

    na pw wyślę.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-12 22:23:47

    Kapuśniaki

  • Autor: matani Data: 2014-03-14 13:54:25

    Dziś piekarnik upiekł:

    mini-pizze

    bułeczki z suszonymi pomidorami

    tartę z łososiem

    Dopisano 14-03-14 14:32:05:

    Żeby nie było, że jak nie ma zdjęcia to na pewno nie było zrobione

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-14 16:02:48

    Z ciasta Makusi na bułeczki z serem i żurawiną stworzyłam bułeczki z marmoladą

  • Autor: makusia Data: 2014-03-14 16:14:33

    Jakie cudne :))

  • Autor: linka35 Data: 2014-03-14 17:54:01

    Śliczności:)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-14 21:30:59

    Nie zaczekałaś na mnie, ale jutro Cię dogonię. Mam nadzieję, że moje też tak ładnie wyjdą.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-14 22:02:50

    Sądzę, że mogą wyjść ładniejsze

  • Autor: bahus Data: 2014-03-14 18:53:24

    Na podwieczorek

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-15 20:25:10

    Siedzę i jej "trawową" sałatkę. Za to zdjęcie będziesz się smażył w piekle.

  • Autor: Lea2 Data: 2014-03-14 22:10:17

    Babka Spontan z bakaliami :)

    Dopisano 14-03-15 17:54:54:

    Babka Spontan z bakaliami :)

  • Autor: domia Data: 2014-03-14 22:37:53

    Chlebek i rogale. Słodkości brak...

    Coś tak czuję, ze bogdzia skutecznie pokusiła bułeczkami i jutro będzie cd.rewolucji kuchennej.

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-15 19:53:12

    A jest dla mnie jakiś ząbek spontanicznego bakaliowego cuda ?

  • Autor: Lea2 Data: 2014-03-15 20:49:43

    Pewnie i to nie jeden. Proszę, częstuj się :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-17 11:02:34

    Chwalę, bo jest co chwalić! Uwielbiam babki, dziś zjadłam dwa kawałki i aż mi wstyd... ale moja nie była taka urodziwa, bo mimo wszystkich moich próśb rodzynki postanowiły opaść na dno... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-03-17 11:11:32

    Dziękuję Bahatek, a moje bakalie o dziwo jakoś w miarę dobrze się rozłożyły i też wszamałam od razu 2 kawały,,, :)

  • Autor: malina_a Data: 2014-03-15 18:52:35

    Rogaliki drożdżowe:)

    Pozdrawiam !!

  • Autor: makusia Data: 2014-03-15 22:42:36

    Mega apetyczne ;)

  • Autor: malina_a Data: 2014-03-16 12:36:48

    Mega apetyczne ;)

    Dziękuję makusiu :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-15 20:02:57

    Drożdżówki z marmoladą

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-15 21:50:35

    Ale piekne i jak sądziłam ładniejsze niż moje

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-16 11:46:53

    Ładniejsze?          Rzecz gustu.

    Nie zrobiłam ciasta typowo drożdżowego a krucho - drożdżowe, więc nie rosło jak szalone, fajnie się formowało i piekło. Myślę, że to był dobry pomysł, bo nie wyszło jak typowe bułeczki a kruchość na pewno bardzo podkręciła doznania smakowe.

  • Autor: makusia Data: 2014-03-16 12:34:39

    Przypuszczam że te z instruktażowej fotki są z ciasta francuskiego. 

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-16 17:38:43

    Obstawiam jednak krucho - drożdżowe.

  • Autor: makusia Data: 2014-03-15 22:41:18

    Cudne, chyba też zrobię :)

  • Autor: linka35 Data: 2014-03-16 07:14:50

    Czy jest gdzieś przepis na te cuda?

  • Autor: makusia Data: 2014-03-16 09:51:55

    Czy jest gdzieś przepis na te cuda?

    Jasne, link do bułeczek w komentarzu http://wielkiezarcie.com/recipe101352.html

  • Autor: linka35 Data: 2014-03-16 09:58:41

    Dziękuję Makusiu:)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-16 11:41:49

    Dziękuję :)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-03-16 12:43:24

    Na zyczenie syna zapp http://wielkiezarcie.com/recipe46291.html :)))

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-16 14:56:58

    Tego jeszcze nie przerabiałam .. 7 tydz. torcik bezowy . Tak się towarzystwo wycwaniło ,że bez daquisse nie wpuszczą mnie na żadną domówkę czy babski wieczór ... Cóż mam robić .. Oto dzisiejsza wersja na wieczór '' pizzowy ''

  • Autor: domia Data: 2014-03-16 15:05:27

    No cóż, goście co dobre.. Gdybym miała od kogo , też bym wołała o taki torcik. A tak muszę sama..

    Piękny, aż mam ochotę na kawusię..

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-03-16 15:15:58

    a łaciaty serniczek nie załapał się na fotkę?

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-16 15:30:02

    Łaciatego załatwiłam sama .. owszem pyszny ale dołożyłam 3 żółtka dodatkowo ( pozostałość po blatach bezowych ) i sernik zrobił się niski . Nie mniej smakowo suuper , wizualnie tak sobie .. ))

  • Autor: słodki buraczek Data: 2014-03-16 18:47:26

    biedna megi...

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-16 21:02:16

    Dasz wiarę .. dzisiaj tylko okruszki liznęłam z patery i basta . Za tydzień nic nikomu ..aczkolwiek mam pół puszki masy kajmakowej i trza byłoby wykorzystać w jakiś sensowny sposób . Moja Droga Słodka .. masz jakiś pomysł , podpowiedz , ciacho .. .

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-16 21:36:01

    Na szybko po spacerze babka z kakaową łatką i rodzynkami :)

  • Autor: pwyso Data: 2014-03-17 13:39:50

    chleb pszenno-żytni ...z ziołami, posypany słonecznikiem ...

  • Autor: misia123 Data: 2014-03-17 14:38:53

    Ciasto drożdżowe z owocami.

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-17 19:32:39

    rogale, po raz pierwszy prawidłowo zwinięte :)

  • Autor: a. Data: 2014-03-17 19:33:52

    Wyglądają obłędnie, z jakiego przepisu robisz?

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-17 19:45:13

    Dziękuję :) Zaraz z przepisu... biorę pół kg mąki, 25 g drożdży, ok 75g rozpuszczonego masła, 1 jajko, szklankę ciepłego mleka i zagniatam, 1 łyżkę cukru (od razu do drożdży), 1 łyżeczkę soli i zagniatam przez 10minut. Odstawiam do podwojenia objętości, dzielę na 8 części, każdą turlam na lekko omączonej powierzchni,formując kulę, po chwili  rozwałkowuję w jedną stronę nadając owalny, nawet mocno podłużny kształt. łapię za jeden koniec, drugi zaginam i zawijam do przodu i cofam, przyciskając, znów do przodu, znów lekko w tył i tak do końca, koniec za który trzymałam układam na spodzie, formuję rogalik,smaruję mlekiem, odstawiam do napuszenia na pół godzinki, piekę ok 15 minut w 200st, lekko spryskując piekarnik wodą przed włożeniem rogalików.

  • Autor: a. Data: 2014-03-17 20:45:57

    Dzięki :) wypróbuję w sobotę, pozdrawiam :)

  • Autor: GosiaAga Data: 2014-03-18 15:14:19

    A może tak w przepisach to można by poprosić?

  • Autor: hela36 Data: 2014-03-17 19:38:37

    Ślicznie zwinięte jak to zrobiłś i na pewno smaczne podaj przepis.Podaję kawkę do rogali

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-17 19:47:22

    Zaraz z przepisu... biorę pół kg mąki, 25 g drożdży, ok 75g rozpuszczonego masła, 1 jajko, szklankę ciepłego mleka i zagniatam, 1 łyżkę cukru (od razu do drożdży), 1 łyżeczkę soli i zagniatam przez 10minut. Odstawiam do podwojenia objętości, dzielę na 10 części, każdą turlam na lekko omączonej powierzchni, rozwałkowuję w jedną stronę nadając owalny, nawet mocno podłużny kształt. łapię za jeden koniec, drugi zaginam i zawijam do przodu i cofam, przyciskając, znów do przodu, znów lekko w tył i tak do końca, koniec za który trzymałam układam na spodzie, formuję rogalik,smaruję mlekiem, odstawiam do napuszenia na pół godzinki, piekę ok 15 minut w 200st, lekko spryskując piekarnik wodą przed włożeniem rogalików. Kurczę, nie wiem, czy to dobrze wytłumaczyłam... jutro powtórka z rogali, może zrobię zdjęcia krok po kroku albo krótki filmik, bo tak zwijane rogale są super puszyste i przyzwoicie wyglądają.

  • Autor: linka35 Data: 2014-03-18 18:07:35

    Bahati, sa piękne. Ja antytalent, poproszę zdjęcia krok po kroku.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-18 11:16:36

    Dobry jest!!! Dzięki, że wstawiłaś link Będę tam zaglądać.

  • Autor: linka35 Data: 2014-03-19 08:26:44

    Dziękuję:)

  • Autor: kokarda Data: 2014-03-18 11:21:15

    Zdradzę Wam w tajemnicy, że jem ciasto ucierane ze śliwkami.. tylko Ci... niech nikt nie mówi mojej

    Najwspanialszej Rodzicielce,że ciasto kupne

  • Autor: domia Data: 2014-03-18 17:43:15

    Ten kawałek ciasta z owocami wygląda obłędnie..mniam..

    U mnie na szybko drożdżówka z serkiem

  • Autor: misia2004 Data: 2014-03-18 18:05:16

    Szarlotka :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-19 14:02:55

    Wariacja na temat makowca , makowczyki bardzo makowo - bakaliowe

  • Autor: makusia Data: 2014-03-19 14:21:56

    O matulu, poproszę kawałek po upieczeniu :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-19 14:26:31

    Kochana .. Jak tylko '' glanz '' położe to pierwszy kawałek dla '' Makusi co słodkim nas kusi ''

  • Autor: domia Data: 2014-03-19 14:33:56

    Matko jedyna, ja też poproszę!! Jakże to urocze!

  • Autor: makusia Data: 2014-03-19 15:06:07

    Kochana .. Jak tylko '' glanz '' położe to pierwszy kawałek dla '' Makusi
    co słodkim nas kusi ''

    Czekam z jęzorem po pas

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-19 14:38:39

    Wygląda CUDO! jakby to powiedział Ryś a i Matka Rysia ma takie samo zdanie... :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-19 15:40:17

    Ufff lecę biegusiem .. to nic ,że gulasz z '' podeszwą '' ( przypalony ) najważniejsze ,że zdążyłam do popołudniowej caffy , tee czy co kto pije . Zapraszam dla każdego starczy

  • Autor: matani Data: 2014-03-19 16:20:24

    jak zwykle, megi cudo, a ja...

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-19 17:07:30

    A Ty drugie cudo .. jak Ci piękny kształt serca wyszedł , myślę o środku wieńca drożdżowego .

  • Autor: linka35 Data: 2014-03-19 18:24:52

    Jezuuuuuu dziewczyny, jęzor do tyłka ucieka:)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-19 17:20:02

    O rany....już podgryzłam, bez pytania.....hi hi. Piękności!!!

  • Autor: Lea2 Data: 2014-03-19 19:37:02

    Jaki piękniusi, wykonanie jak zwykle mistrzowskie... :) Chętnie się poczęstuję, dziękuję :) A ja zapraszam na moje wianuszki waniliowe :)

  • Autor: ladyhousewife Data: 2014-03-19 16:15:32

    Zapraszam na czekoladową rozkosz czyli potrójnie czekoladowe ciasto musowe

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-19 16:18:02

    Jak mus to mus ... będziemy delektować się .. Wygląda wybornie ...

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-19 16:19:07

    Megi zjedz kawałek za mnie, u mnie czekolada wyeliminowana z życia rodzinnego... 

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-19 17:22:40

    Puchata Bułeczka z owocową nutą z automatu.

  • Autor: Lea2 Data: 2014-03-19 20:12:13

    Wianuszki waniliowe z makiem i z sezamem :)

    Dopisano 14-03-20 22:36:18:

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-24 17:56:31

    Jak nikt nie chwali .. jak nikt ... dopiero teraz zobaczyłam . Lea wianuszki są z nadzieniem ?

  • Autor: Lea2 Data: 2014-03-24 20:01:31

    Wianuszki nie są nadziewane.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-20 21:08:39

    Walczę z bezą, jeszcze za mocno przypieczona, ale nie poddaję się, w końcu ją pokonam

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-21 11:35:06

    To już cios poniżej pasa......przecież mnie się aż,tu przez monitor wlewa....mniam

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-21 15:33:29

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-21 22:01:01

    Słodkie morze truskawkowego tsunami, porywam cały kawałek.:)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-21 22:06:31

    Proszę bardzo, częstuj się, białka mam dużo w zamrażarce, będę piec następną

  • Autor: matani Data: 2014-03-21 14:02:30

    Dziś wypróbowałam chleb żurkowy, na który przepis podesłała mi Lea2. Pachnie obłędnie, wyrósł pięknie. Degustacja będzie później.

  • Autor: makusia Data: 2014-03-21 16:46:32

    Dziś wypróbowałam chleb żurkowy, na który przepis podesłała
    mi Lea2. Pachnie obłędnie, wyrósł pięknie. Degustacja będzie
    później.

    Wygląda kapitanie :)

  • Autor: matani Data: 2014-03-21 17:44:42

    Dziękuję :) Smakuje pysznie. Przepis stąd. Ja zarabiałam go i wyrastałam oczywiście w maszynie. Pieczony w foremkach w piekarniku.

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-21 18:21:53

    Ciasto bezimienne , zrobione z resztek w lodówce :kajmak , serek delfico , kremówka i ...adwocat .Na wierzchy frużelina z nutą rumu . Ogłaszam konkurs . Może wymyślicie coś innego oprócz Wiśniowego sadu)).

  • Autor: słodki buraczek Data: 2014-03-21 19:16:23

    Jesteś czarodziejką. Jest coś z "niczego"

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-21 23:25:24

    Kochana ... mam podpowiedziałaś mi .. Wiśniowy Carlos ..

  • Autor: as Data: 2014-03-22 09:45:26

    Raczej "Wiśniowa megi" 

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-22 15:07:03

    As to do mnie nie pasuje .. nie moja bajka , nie lubie jak ktoś od swego imienia nazywa potrawy , nawet jeśli są wyborne. Jestem skromna i nie lubię '' szastać swoją godnością '' .

  • Autor: gosiaw70 Data: 2014-03-22 11:03:37

    Może własnie ,to ciasto to Czarodziejka:)

  • Autor: kokarda Data: 2014-03-21 19:28:50

    Wiśniowiec Megi

    Wiśniowa pokusa

    Uczta kucharki

    tak czy ŚAK- śmietana, advokat, kajmak

    dobra popijam whisky i reset in progresss xD

  • Autor: Basialis Data: 2014-03-22 10:04:10

    A u mnie skromnie.............ciasto z rabarbarem (swiezy, prosto ze sklepu)

  • Autor: matani Data: 2014-03-22 14:03:49

    Jak masz jakiegoś kuriera pod ręką to podrzuć kawałeczek

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-22 18:31:55

    Zawijane ciasto drożdżowe z serem i marmoldą jabłkową

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-22 18:36:33

    Śliczne , apetyczne ... moje smaki . Pozdrawiam serdecznie .. ))

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-22 19:08:09

    Dzięki Megi, tak spontanicznie zagniotłam ciasto po powrocie z ogrodu, bo na niedzielę musi być coś słodkiego.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-22 18:55:02

    Telepatia czy jak? :)

    Wyglądają bardzo ładnie i smacznie.

    Ja też upiekłam zawijańce drożdżowe tyle że z orzechami :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-22 19:09:16

    No nie uwierzę, a zdjęcie gdzie?

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-22 19:48:09

    Są i zdjęcia

    wyrosły pięknie

    ale w środku dziurawe, no cóż

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-22 19:51:05

    Teraz to rozumiem, hahahaha, a w tle chlebek, o rety, podeślij kawałek

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-22 20:03:17

    DHL pojechał, może tym razem kurier nie będzie głodny.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-22 20:34:49

    Nie ma mowy, ze dojedzie, gdy przechodzę obok piekarni, to zawsze wchodzę i kupuje chleb, choćbym miała w domu zapas. Ten zapach jest taki ... hmmmm. uzależniający?

  • Autor: Gustka Data: 2014-03-22 21:07:49

    U mnie dzisiaj drożdżówka śląska z kruszonką wg anusi_m. Pyszna

  • Autor: anusia_m Data: 2014-03-24 13:37:35

    U mnie dzisiaj drożdżówka śląska z kruszonką wg anusi_m. Pyszna

    Super! Cieszę się, że smakuje :)))

  • Autor: piszczalka Data: 2014-03-23 08:45:45

    Wczoraj wieczorkiem wyczarowałam muffinki z kawałakami czekolady i słonecznikiem oraz ciacho ptyś.

  • Autor: makusia Data: 2014-03-23 18:33:36

    Wczoraj były zakręcone drożdżówki, fotki niet, zjedli za szybko:) Dziś rogaliki, bułeczki i niezidentyfikowane kształty

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-23 19:14:08

    Ależ smakowite

  • Autor: malina_a Data: 2014-03-23 19:29:12

    Bardzo apetycznie wyglądają :)

  • Autor: makusia Data: 2014-03-23 19:47:38

    Podziękować, dziewczynki :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-24 08:15:44

    Karpatka i cynamonowe bułeczki

  • Autor: matani Data: 2014-03-24 08:36:43

    Dobrze, że te bułeczki w blaszce, bo wyglądają jak z cukierni Mogę podesłać kuriera?

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-24 08:37:42

    Ależ oczywiście, podsyłaj :) (po prostu u nas w cukierni na blachy sprzedają :D )

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-24 14:24:21

    Ale apetyczne '' Wulkany Bahati '' i chyba ... lewe ramię Tamary w kadrze .. prawdaż

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-24 14:30:42

    Tamary, Tamary :) Ciasto wyrosło tak wściekle, że miałam problem, by je poskładać :D

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-24 15:19:01

    Ulubione bułeczki tym razem z ricottą (żółtko+skrobia kukurydziana), czereśniami i rodzynkami.

  • Autor: makusia Data: 2014-03-24 17:01:58

    Cudo :)

  • Autor: linka35 Data: 2014-03-24 18:10:37

    Ślicznie apetyczne:)

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-24 17:05:38

    Moje cudaki - drożdżaki ..

  • Autor: makusia Data: 2014-03-24 17:08:46

    pyszności;)

  • Autor: linka35 Data: 2014-03-24 18:11:37

    Śmiesznie wyglądają:)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-24 18:42:16

    Pięknie powykręcane

  • Autor: anusia_m Data: 2014-03-24 18:37:49

    U mnie też dziś na drożdżowo :)

    Rogaliki z przepisu Bahati. Nie takie zgrabne jak Autorki, ale będę ćwiczyć, bo przepis jest fantastyczny :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-25 12:00:48

    Wczoraj upiekłam drożdżówki z kawałkami brzoskwiń. Musicie póki co uwierzyć na słowo hihihi. Zdjęcia w aparacie, aparat przywrócony do ustawień fabrycznych i ............. klapa.

    Dopisano 14-03-27 16:12:57:

    Poskromiłam sprzęt i mogę znów dodawać fotki.

    Zdjęcie drożdżówek - tyle po nich zostało :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-25 12:46:29

    Tylko trochę elektroniki i człowiek pogubiony

  • Autor: matani Data: 2014-03-25 13:08:25

    Dwa bochenki trzeszczącego chleba na zakwasie wg marialeksandra

    trochę mi się przypiekł, ale pierwsze koty za płoty, pierwszy własny zakwas :) a chlebek wyrośnięty i udany.

  • Autor: makusia Data: 2014-03-25 14:10:27

    Dwa bochenki trzeszczącego chleba na zakwasie wg marialeksandra trochę mi
    się przypiekł, ale pierwsze koty za płoty, pierwszy własny zakwas :) a
    chlebek wyrośnięty i udany.

    Do tego masełko i kubek mleka...poezja;)

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-25 19:34:26

    ...i kleksy powideł na tym masełku lub miodzio ...

  • Autor: matani Data: 2014-03-25 19:38:58

    Jednego bochenka już prawie nie ma... polecieli z masełkiem...

  • Autor: makusia Data: 2014-03-25 20:23:09

    Jednego bochenka już prawie nie ma... polecieli z masełkiem...

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-25 20:42:24

    przygoda z japońską metodą tangzhong.

  • Autor: Basialis Data: 2014-03-25 20:56:53

    Niesamowite!

  • Autor: matani Data: 2014-03-25 21:19:14

    Czuję się zachęcona :) Będę eksperymentować w nieodległej przyszłości :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-25 21:32:28

    Jakby kusiło... proszę bardzo! :)

      Zaczynamy przygodę z japońską metodą tangzhong. Przygotowanie jest banalne: 1/3 szklanki mąki i 1 szklanka wody (choć można użyć mleka, lub mleka pół na pół z wodą). Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, podgrzewamy i gdy całosć zgęstnieje na tyle, że łyżka zostawia za sobą linie- gotowe! Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni. Zostawiamy do ostygnięcia. Do pieczenia chleba użyjemy dziś połowy, reszte przechowujemy w lodówce do 3 dni (dopóki nie zrobi się szare).

    2,5 szklanki mąki
    15 g drożdży świeżych
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    0,5 szklanki mleka ( w tym 1/3 mleka skondensowanego/ 2 łyżeczki mleka w proszku) ciepłego
    0,5 szklanki tangzhong
    1 jajko (M)
    3 łyżki miękkiego masła
    Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka, zasypujemy lekko mąką, odstawiamy na 10 minut. Mleko łączymy z tangzhong, cukrem, solą i jajkiem, dodajemy do mąki z drożdżami. Wyrabiamy przez 10 minut, dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości - ok 1h.
    Przekładamy na omączony blat, dzielimy na 4 części, formujemy kule, przykrywamy, zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie każdą kulę rozwałkowujemy i zwijamy jak naleśnik, łączymy dokładnie miejsce złączenia, rozwałkowujemy znów zwijamy, formujemy tak wszystkie kęsy, układamy w formie, przykrywamy, odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut, smarujemy jajkiem, bądź mlekiem, pieczemy w 180st C przez 35-40 minut. Przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia, kroimy...

  • Autor: matani Data: 2014-03-25 21:42:15

    Grazie mille!!

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-25 22:56:51

    Prego :)

  • Autor: GosiaAga Data: 2014-03-26 05:20:14

    proszę o przepis w dziale przepisy, by móc dodać do ulubionych

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-26 09:36:09

    http://wielkiezarcie.com/recipe108744.html Proszę bardzo :)

  • Autor: GosiaAga Data: 2014-03-28 22:04:24

    Dziękuję bardzo

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-26 09:31:09

    Muffinki czekoladowe z gruszką do porannej kawy

  • Autor: matani Data: 2014-03-27 17:33:32

    Dziś chlebek turecki wg marialeksandra. Fotki niet.

  • Autor: matani Data: 2014-03-28 18:38:57

    A dziś chlebek wg IwciG i parówki zawijane w cieście wg mła :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-29 09:57:42

    Wczorajszym wieczorkiem zrobione raz, raz.

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-29 10:22:04

    A dla mnie znajdzie się choćby 1 lentilka ?

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-29 10:41:13

    Całe mnóstwo dla schorowanej Duszyczki....!!! :)

  • Autor: makusia Data: 2014-03-29 11:02:16

    To i ja wezmę parę dla Zuzi.. u nas jakiś wirus i nie ma siły na pieczenie :(

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-29 11:54:18

    A bardzo proszę....na zdrówko....!!!

  • Autor: bahus Data: 2014-03-29 20:21:17

    Szkoda, że nie ma z samymi czerwonymi kropkami...takie lubię najbardziej...

  • Autor: piszczalka Data: 2014-03-30 10:11:03

    z jakiego przepisu robilas?

  • Autor: makusia Data: 2014-03-30 12:46:28

    z jakiego przepisu robilas?

    Z tego http://wielkiezarcie.com/recipe63109.html :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-31 10:00:26

    z jakiego przepisu robilas? Z
    tego http://wielkiezarcie.com/recipe63109.html  :)

    Dokładnie tak.... Dziękuję Makusiu!

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-29 18:49:03

    3-bit, pierwszy raz robiłam i słodki jak diabli, mimo, że nie dosładzałam za bardzo

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-30 10:26:20

    No nie wierzę Bogdziu ..,że rto Twój pierwszy raz bitowy .Ciasto ma to do siebie mały kawałek i basta albo .. co tam sięgam po kolejny , bo mnie ''wciąga''. Z jakiego przepisu korzystałaś ?

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-30 13:14:14

    Na herbatnikach, bez pieczenia i powiem, że tylko wzorowałam się na przepisie http://kobieceinspiracje.pl/8395,ciasto-3bit-przepis.html#_=_ , bo krem i śmietanka po mojemu.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-31 08:45:17

    Bogdziu, a możesz wstawić swój przerobiony przepis? Bo: primo - twoje ciasto wygląda smakowiciej, drugie primo - nie mam konta na gęboksiążce i do tamtego przepisu też się nie dostanę, trzecie primo - jakoś tutaj nie trafiłam na 3-bit, który by tak smakowicie jak twój wyglądał.

  • Autor: ulla* Data: 2014-03-31 08:57:40

    Zgadzam się, Bogdzi Bit wygląda kusząco,więc niech wstawi swoją wersję ciacha, a jeśli chodzi o Wż-owy 3Bit to polecam http://wielkiezarcie.com/recipe43149.html.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-31 11:41:08

    Dzięki również.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-31 16:13:14

    Wieczorem wstawię przepis na wż, dzięki dziewczynki za miłe komentarze

    Dopisano 14-03-31 17:54:17:

    http://wielkiezarcie.com/recipe108888.html , proszę już zamieściłam

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-03-31 17:56:34

    http://wielkiezarcie.com/recipe108888.html

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-31 17:58:45

    a ja się tutaj męczę i aktywuję, a ty dobra dusza, szybciutko to zrobiłeś, dzięki

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-03-31 18:00:32

    Nie ma sprawy

  • Autor: bogdzia Data: 2014-03-31 17:57:21

    http://wielkiezarcie.com/recipe108888.html

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-31 20:44:41

    Dziękuję, Dobra Kobieto od Kaczki!

  • Autor: bogdzia Data: 2014-04-01 08:45:57

    Proszę bardzo, a gdy umieszczę przepis na jajka, to będzie Dobra Koieto od jaj?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-04-01 10:43:53

    Nie! Już na zawsze pozostaniesz Kobietą od Kaczki!

  • Autor: bogdzia Data: 2014-04-01 14:58:55

    No dobra, może być, bo na kaczora nie zgodziłabym się za żadne skarby

  • Autor: olenka_chicago Data: 2014-03-30 03:21:40

    Ciasto dla malpek (monkey bread) z cynamonem i czekolada

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-30 20:07:25

    Pączki według mojego sprawdzonego przepisu, tym razem do ciepłego mleka dodałam 4 łyżki tangzhong. Eksperyment udany, pączki puszyste jeszcze bardziej niż do tej pory. Polecam!!!

  • Autor: Lea2 Data: 2014-03-30 20:33:43

    Jak zwykle wspaniałe pączusie. :)

    Bahatek, poproszę o przepis na wykonanie mleka niesłodzonego i słodzonego o którym wcześniej wspominałaś, że robisz je i wkładasz do słoiczków  :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-30 20:44:41

    Jutro ładnie opiszę a przy okazji zrobie nowy zapas :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-31 09:57:56

    Mmmmm Pyszności......! Przyniosłabyś kilka do kawusi, do kawiarenki....hmm?

  • Autor: ulla* Data: 2014-03-31 09:01:27

    Córcie piekły muffinki z czekoladą, a ja robiłam deser w pucharku -kremówka,wiśnie,pokruszony kakaowy biszkopt itp...Marzy mi się sernik..

  • Autor: as Data: 2014-03-31 13:52:03

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-31 14:00:58

     Brawo as ..  babka prawda czy łaciate ciacho ?

  • Autor: as Data: 2014-03-31 14:05:01

    Tulipan 3 kolorowy ale warstwa różowa (na samej górze się nie zabarwiła. Taki kisiel. Kisiel był truskawkowy, a proszek w nim ..... żółtawy).  Za to smak pyszny. 

  • Autor: makusia Data: 2014-03-31 19:44:15

    Smak najważniejszy , też lubimy takie babki :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-31 13:54:57

    Galanteria drożdżowo-serowo-marmoladowo-migdałowa .

    Dopisano 14-03-31 15:21:12:

    i .. się upiekło ..

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-31 16:15:26

    Oooo..... Cudeńka...!!!

  • Autor: makusia Data: 2014-03-31 19:43:02

    To żeś poszalała Madziu

  • Autor: matani Data: 2014-03-31 17:18:10

    Dziś chleb jogurtowy wg marialeksandra i babka marmurkowa. Zdjęcia jak się skończy piec i jak będę pamiętać :)

    Dopisano 14-03-31 19:11:11:

    babka

  • Autor: anrubi Data: 2014-04-02 17:48:17

    http://wielkiezarcie.com/recipe33720.html

    Piekłam w gofrownicy DEZAL, weszły 4 kulki od razu i tym samym szybko się upiekły. Z połowy porcji doliczyłam się 39 sztuk. Odłożyłam też na zaś :)

  • Autor: matani Data: 2014-04-03 15:13:37

    wpraszam się :)

  • Autor: bahus Data: 2014-04-03 20:56:55

    Bardzo lubię. Oczekuję zaproszenia na te zostawione "na zaś".

  • Autor: anrubi Data: 2014-04-03 21:30:08

    Dziś kukis jakby cosik lepszejsze :)

    Anitka, bahus - zapraszam w białostockie, tylko jakoś nikt przyjechać nie chce :(

  • Autor: matani Data: 2014-04-03 21:31:40

    oj żebyś się nie zdziwiła

  • Autor: matani Data: 2014-04-03 21:30:44

    Dziś kolejny chlebek... ale nie wygląda na szczególnie udany (dopiero wyciągnęłam z pieca, więc nie kroję)... chlebek na zakwasie z ziemniakami wg marialeksandra

    Wyszły mi dwa maciupcie bocheneczki, ciasto masakrycznie ścisłe, myślałam że mi maszynę wykończy, podlałam trochę wody, maszyna jakoś sobie poradziła. Wyrósł minimalnie, może to wina zakwasu??

    Obadamy jutro :)

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-04-03 21:52:31

    U mnie dzisiaj Rozeta drożdżowa z powidłami śliwkowymi własnej roboty.

  • Autor: hela36 Data: 2014-04-04 19:49:24

    Amerykańskie ciasteczka

  • Autor: iwciaG Data: 2014-04-05 10:44:51

    Bułeczka Puchata z Nutą Pomarańczy

  • Autor: Lea2 Data: 2014-04-05 11:11:13

    Piękna bułeczka i jak wspaniale wyrośnięta :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-04-05 13:59:39

    dziękuję.

  • Autor: Basialis Data: 2014-04-05 14:10:20

    Sernik bez sera

  • Autor: bogdzia Data: 2014-04-05 15:13:38

    Rogaliki krucho-drożdżowe

  • Autor: Lea2 Data: 2014-04-05 16:25:25

    Perski chleb "Barbari" :)

  • Autor: anrubi Data: 2014-04-05 18:10:04

    Chlebek z Iranu? Byłaś więc w daaalekiej podróży :) Skonsumowałabym :)

    A ja jutro wczesnym rankiem walnę pleśniaka, poczęstuję Was rzecz jasna :)

  • Autor: ulla* Data: 2014-04-05 16:38:34

    Sernik Smakosi,  po raz kolejny,który??? wychodzi idealny! 

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-04-05 17:28:40

    U mnie dziś babka puchowa, trochę podrasowana malinami z syropu.

  • Autor: MARTA84 Data: 2014-04-05 17:33:52

    U mnie 2 blaszki babki  zebra pychota :)

  • Autor: gosiaw70 Data: 2014-04-05 17:39:21

    Babka majonezowa http://wielkiezarcie.com/recipe99496.html

  • Autor: makusia Data: 2014-04-06 17:19:58

    Zapraszam do nowego wątku deserowego :)http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=651192&post=651192

Przejdź do pełnej wersji serwisu