Przejrzałam dostępne przepisy i oczywiście kilka wypróbuję, ale nie wszystkie chyba się dla mnie nadają. Chodzi mi o czas przechowywania. Potrzebuję takich które będą dobre po 2-3 dniach w lodówce. Więc chyba wszystkie roladki z wędliny z sałatką zalane galaretką odpadają, bo dla sałatki 3 dni to chyba jednak za długo.
Wybrałam do spróbowania
http://wielkiezarcie.com/recipe43124.html
http://wielkiezarcie.com/recipe38024.html
http://wielkiezarcie.com/recipe16036.html
http://wielkiezarcie.com/recipe1233.html
http://wielkiezarcie.com/recipe12762.html
http://wielkiezarcie.com/recipe102084.html
i tym podobne.
Rozglądając się za takimi potrawami zobaczyłam (u kogoś obcego na talerzu więc nie było jak spytać co to) coś co wyglądało jak rodzaj kolorowej warstwowej galaretki. Podano to na liściu sałaty i chyba ozdobione majonezem. Być może było to ze zmiksowanych warzyw z żelatyną, warstwa czerwona i zielona, ale była też biała (impreza była na temat Włoch)
I tu po przydługim wstępie mam pytanie do Was. Czy może ktoś wie co to było i oczywiście jak to zrobić?
Ja często robię pieczony schab pokroiony i nadziewany . nadzienie jest z jajek ugotowanych na twardo starych na tarce do tego chrzan i majonez sól i pieprz zalewem to galaretka i czasami stoi i 3 dni w lodówce i nic się nie dzieje
A można prosić o szczegółowy przepis (jak tniesz i faszerujesz mięso)? Czy może już jest na WŻ, tylko ja nie umiem go znaleźć? Brzmi wyjątkowo smacznie, na najbliższe święta jak znalazł ...
Witajcie
Szukam przepisów na potrawy wytrawne z żelatyną.
Przejrzałam dostępne przepisy i oczywiście kilka wypróbuję, ale nie wszystkie chyba się dla mnie nadają. Chodzi mi o czas przechowywania. Potrzebuję takich które będą dobre po 2-3 dniach w lodówce. Więc chyba wszystkie roladki z wędliny z sałatką zalane galaretką odpadają, bo dla sałatki 3 dni to chyba jednak za długo.
Wybrałam do spróbowania
http://wielkiezarcie.com/recipe43124.html
http://wielkiezarcie.com/recipe38024.html
http://wielkiezarcie.com/recipe16036.html
http://wielkiezarcie.com/recipe1233.html
http://wielkiezarcie.com/recipe12762.html
http://wielkiezarcie.com/recipe102084.html
i tym podobne.
Rozglądając się za takimi potrawami zobaczyłam (u kogoś obcego na talerzu więc nie było jak spytać co to) coś co wyglądało jak rodzaj kolorowej warstwowej galaretki. Podano to na liściu sałaty i chyba ozdobione majonezem. Być może było to ze zmiksowanych warzyw z żelatyną, warstwa czerwona i zielona, ale była też biała (impreza była na temat Włoch)
I tu po przydługim wstępie mam pytanie do Was. Czy może ktoś wie co to było i oczywiście jak to zrobić?
http://wielkiezarcie.com/recipe43124.html
http://wielkiezarcie.com/recipe38024.html
http://wielkiezarcie.com/recipe16036.html
http://wielkiezarcie.com/recipe1233.html
http://wielkiezarcie.com/recipe12762.html
http://wielkiezarcie.com/recipe102084.html
Aktywne :)
Ja często robię pieczony schab pokroiony i nadziewany . nadzienie jest z jajek ugotowanych na twardo starych na tarce do tego chrzan i majonez sól i pieprz zalewem to galaretka i czasami stoi i 3 dni w lodówce i nic się nie dzieje
To pewnie ten schab:
http://wielkiezarcie.com/recipe33450.html
Też o nim pomyślałam, jest pyszny i im dłużej "leżakuje", tym lepszy. Polecam, sama go lubię (od ostatniej Wielkanocy, kiedy go wyszperałam na WŻ).
Nie to nie ten robię go tak jak napisałam i sama go wymyśliłam
A można prosić o szczegółowy przepis (jak tniesz i faszerujesz mięso)? Czy może już jest na WŻ, tylko ja nie umiem go znaleźć? Brzmi wyjątkowo smacznie, na najbliższe święta jak znalazł ...
Pozdrawiam. Ciekawska Żarłoczka.
Może masz na myśli terrinę warzywną? Oto kilka przykładów:
http://garnuszek.blox.pl/2013/01/galaretka-rybno-jarzynowa.html
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/teryna-warzywna_7977.html
http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2011/05/terrina-wegeterianska-kolorowy-pasztet.html
http://smak-zdrowia.blogspot.com/2011/11/terrina-z-surimi.html
Niestety nie potrafię uaktywnić
Polecam, sa pyszne :)
http://wielkiezarcie.com/recipe22227.html
Dziękuję wszystkim,
a szczególnie kupczatce bo to jak najbardziej mogła być terrina. Podoba mi się ten przepis z surimi bo bardzo je lubię.
Schab z nadzieniem z jajka (mariolan76 i Smosia) też wydaje się być obiecujący jeśli chodzi o dłuższe przechowywanie i na pewno wypróbuję.
Dostałam zalecenie od ortopedy i drugie od rehabilitanta na dietę z chociaż jedną dziennie potrawę z żelatyną. Zaczęłam (nadiu) od galaretki z kurczakiem, ale po drugim tygodniu jedzenia jej co drugi dzień okazało się że ta bardzo dobra przecież potrawa jest jakby mniej wspaniała. No i zaczęłam szukać czegoś innego.
Czeka mnie jeszcze trzy miesiące rehabilitacji więc moje doświadczenia w robieniu galaret na pewno wydatnie wzrośnie co całkiem niespodziewanie mnie cieszy.
Do tej pory wydawało mi się że to dość nudne w robieniu potrawy. A tu proszę taka różnorodność i w tym co w tej galarecie i w zdobieniu.
Jeszcze raz dzięki
Cieszę się, że mogłam pomóc