Forum

Gawędy o jedzeniu

Pieczemy chleby, pizze, tarty, tortille i inne cz.2

  • Autor: bahus Data: 2014-12-11 20:10:42

    Pizza rzeźnicka

  • Autor: HCICK Data: 2014-12-11 22:01:56

    chlebek na zakwasie żytnim, pszenny razowy:)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-13 16:51:50

    Paszteciki :)

  • Autor: iwett Data: 2014-12-13 19:28:31

    Mniam! Ale bym mlasnęła ze trzy:) To już na świeta?

  • Autor: makusia Data: 2014-12-13 20:50:12

    Mniam! Ale bym mlasnęła ze trzy:) To już na świeta?

    Przedświąteczne, zostało farszu z uszek i wpakowałam w ciasto francuskie;)

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-14 10:40:39

    Paszteciki. Wszystko przez bajke o zakochanym kundlu. Zachcialo mi sie zrobic makaron z klopsikami w sosie pomidorowym, kupilam troche za duzo miesa, bylo troche kapusty bezpanskiej w lodowce drozdze i moj odtluszczony jogurt... Po zrobieniu pasztecikow zostalo troche ciasta, wiec zrobilam ciasteczka, ktore sa w watku deserowym. :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-14 22:17:53

    Pizza domowa :):):)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-16 12:24:01

    Chleb żytni ze śliwkami i morelami.

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-17 22:13:58

    Paluszki z pozostalego ciasta na paszteciki

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-04 06:11:10

    Właśnie wyszły z piekarnika ...bułki pszenno - kukurydziane ;)

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-04 06:44:55

    To się nazywa pracowitość ..... 6 godz. rano a w domu takie zapachy .. Pozdrawiam Agniś .

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-04 18:41:05

    Ja też pozdrawiam ...lubię tak z rana pourzędować w kuchni,bo nikt mi się po niej nie kręci.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-04 20:39:28

    Fajna taka kuchnia, gdzie nikt się o 6.00 nie kręci. U mnie kręcą się zawsze.....

    A poważnie, też lubię poranne działania i niespodzianki dla rodziny.

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-04 21:47:50

    no u mnie jak zejdę nawet o 2 w nocy to już się czają po kątach ... paszczaki, one zawsze są czujne

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-04 21:51:23

    O tymże właśnie myślałam. Jak fatum!

    Mówiąc o kuchni - właśnie poszłam sobie wziąć naleśnik (no, gdzie o tej porze). Pięć zaspanych "osób" się za mną powlekło. Po co?

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-04 22:01:43

    a może coś spadnie ... albo się zrobi minę maltretowanego niedożywionego psa i się podzielą ... taki naleśnik fajna rzecz ...

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-04 22:04:41

    Taaaa... mój od kastracji nabawił się nowych 8 kilogramów i chronicznej miny maltretowanego, niedożywionego psa! Niestety, jedno z drugim niezbyt współgra.

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-04 22:08:27

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-04 22:11:46

    Gryzie z głodu!!! Ja się znam. Figa ile już waży? Różowej czapeczce robicie "konika"?

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-04 22:21:42

    z 50 kg będzie już miała, 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-05 05:50:48

    To jeszcze chwilę i będzie jak mój maluszek. :) Wyrzucą nas za off. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-04 22:15:24

    Dobra, chłopie. Idźże spać. Ja przed snem obejrzę sobie jednego żywego trupa dla dobrych snów. :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-04 06:42:35

    A gdzie rzeźnik ? , widzę 7 plastrów salami, boczuś , bekon czy szynka, wióry sera żółtego ale brak jakoś owego gościa w nazwie pizzy wymienionego .

  • Autor: Jola666 Data: 2015-01-04 20:02:38

    Posypał ziołem :) zapomniałaś dodać ,może to ma znaczenie : posypał i zapomniał .Na szczypiorek mi to nie wygląda ....:)

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-04 21:52:47

    niestety zdjęć wypieków brak ....

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-04 21:59:38

    Anielkę tam wpychałeś na trzy zdrowaśki?

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-04 22:02:36

    470 st. po jednej już była w sam raz

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-04 22:05:24

    Mmmmm, pewnie mięsko samo odchodziło od kości.

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-04 22:28:42

    Paluchy drożdżowe bogato nadziane :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-01-05 09:13:16

    A przepis to gdzie znajdę? Bo apetytu sobie narobiłam z samego rana:)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-05 09:55:08

    Zaraz napiszę, bo to Dorotko takie paluchy resztkowe. :)

    Dopisano 15-01-05 10:42:44:

    Zostało mi trochę różnych resztek, to wymodziłam takie wytrawne nadzienie do tych paluchów. Tak więc nadzienie zawiera  około: 30 dag twarogu, 15 dag sera żółtego, garść czarnych oliwek pokrojonych, garstka suszonych pomidorów, słoiczek 270 g pieczarek krojonych w zalewie naturalnej, garść szczypioru pokrojonego, parę listków świeżej bazylii, 2 łłyżki mieszanki z suszonych przypraw: natki, cebuli, papryki słodkiej w płatkach, chili w płatkach, pól łyżki pieprzu ziołowego wymieszanego ze zmielonym kolorowym pieprzem, pól łyżeczki soli himalajskiej, 3 plastry pokrojonego w drobną kosteczkę wędzonego boczku w przyprawach, 2 duże jajka. I to tyle w kwestii nadzienia.  A teraz składniki ciasta drożdżowego: 3 szklanki mąki pszennej typ 650, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka grubych otrębów okrkiszowych, 0,5 kostki świeżych drożdży, 1 szklanka mleka,  3/4 kostki masła, 2 łyżki oleju, 4 żółtka, 1 łyżeczka cukru brązowego do dostarcza drożdży, 1 łyżeczka soli himalajskiej. I to wszystko. A dalsze wykonanie to chyba już znasz. :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-01-05 11:01:30

    Dziekuję bardzo:) Takie "resztowe" dania są zazwyczaj najlepsze, mają tylko jedną wadę-za każdym nastepnym razem nie daje się powtórzyć tego smaku :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-05 11:37:23

    To prawda, ale zawsze wyjdzie coś innego. I nie ma nudy, tylko możemy się delektować się coraz to nowymi doznaniami  smakowymi. :)

  • Autor: madina99 Data: 2015-01-04 23:39:09

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-06 08:58:10

    Zwykły, pszenny...jeszcze ciepły :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-06 09:03:24

    Tortille do wrapów upieczone ...miękną :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-01-07 13:15:04

    Mniam :) widziałem w wątku obiadowym. Z jakiego przepisu robiłaś placki?

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-07 13:52:03

    http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tortille_pszenne/przepis.html

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-01-07 14:03:21

    Dziękować :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-07 14:12:32

    Nie ma za co .

  • Autor: piszczalka Data: 2015-02-20 16:54:40

    Dzieki za przepis, robia sie :)))

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-06 21:00:03

    paszteciki

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-07 12:17:06

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-07 20:53:28

    Kopiarka .........

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-10 14:36:50

    Frittata z jarmużem :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-10 16:59:39

    Chleby żytnie razowe na zakwasie z ziarnami upieczone ...jeden z suszonymi śliwkami ;)

  • Autor: ulla* Data: 2015-01-11 16:21:22

    Prosiłabym przepisy na ten chleb i na wcześniejsze bułki kukurydziane .... i w ogóle na jakieś inne sprawdzone chlebki..dzięki!!!!

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-11 20:23:47

    Bardzo proszę :)

    Bułki...do miski wsypać 350g mąki pszennej,150g mąki kukurydzianej,1 łyżeczkę soli,wymieszać.Zrobić zaczyn z 1,5 szkl mleka,pół paczki drożdży szczypty cukru i łyżki mąki,poczekać jak podrośnie.Do suchych składników dodać zaczyn , 4 łyżki oleju i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Formować bułki z dwóch wałeczków zaplatając je na przemian,końce skleić ze sobą .Piec ok 25-30 min.w 180 stop.

    Zakwas otrzymałam od koleżanki daaawno temu.Do naczynia wsypać 1 kg mąki żytniej,0,5 kg mąki żytniej razowej,po 1 szkl otrąb żytnich,płatków owsianych,siemienia lnianego,pestek słonecznika,pestek dyni,5 łyżeczek soli,4 łyżki oleju,zakwas oraz 6-7 szkl wody i wyrobić ciasto.Odłożyć 3 łyżki ciasta do słoiczka na następny zakwas.Trzy średnie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować cienką warstwą smalcu.Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić ciasto na ok.10-12 godzin do wyrośnięcia.Po tym czasie piec w 200 stop. 1h15 min.Zakwas przechowywać w lodówce.

  • Autor: ulla* Data: 2015-01-15 17:04:29

    Dziękuję serdecznie

    Dopiero zaczynam przygodę

  • Autor: domia Data: 2015-01-16 19:01:06

    Misia, nasuwa mi się pytanie odnośnie Twojego chlebka na zakwasie. W jakim celu, albo co daje dodanie do ciasta oleju?

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-11 17:10:42

    Wczorajsze wypieki, to 2 duże blachy pizzy z boczkiem i szynką oraz kukurydzą i pieczarkami :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 10:03:43

    Buleczki bez jaj z malinowym budyniem :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 10:09:43

    Ulubione ostatnio pszenne buleczki z olejem i jogurtem.

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-16 11:48:41

    Mogłabym prosić o przepis?

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 11:51:19

     Pewnie :) 

    500 g maki
    25 g drozdzy swiezych
    2 lyzki cukru
    1,5 lyzeczki soli
    2 lyzki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    50 g oleju lub rozpuszczonego masla *
    100 ml cieplej wody
    100 ml cieplego mleka
    Z drozdzy, cukru i kilku lyzek maki i mleka robimy zaczyn, odstawiamy na 10 minut. Make mieszamy z sola, dodajemy zaczyn, reszte skladnikow i wyrabiamy dosc luzne ciasto przez 10 minut. Odstawiamy w naoliwionej przykrytej misce na okolo 1,5 h lub do podwojenia objetosci. Po tym czasie krotko wyrabiamy, dzielimy na porcje np 12 bulek, 10 rogali, 5 rogali i keksowka chleba... Dowolnie, ciasto sprawdza sie idealnie w kazdej z tych postaci. Uformowane ukladamy w duzych odleglosciach na blasze lub blachach, zostawiamy na 30 minut lekko przykryte fo napuszenia (powinny podwoic objetosc) mozemy naciac przed wlozeniem do piekarnika. Jesli nie smarujemy przed pieczeniem jajkiem pieczemy z para wodna, wrzucamy garsc lodu na dno piekarnika. 
    * z dodatkiem oleju sa dluzej swieze i puszyste, mozna tez zamienic czesc masla na olej.

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-16 12:00:15

    Dziękuję pięknie :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 12:00:44

    Prosze bardzo :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 10:10:48

    Bulki do hot dogow

  • Autor: iwciaG Data: 2015-01-16 10:44:09

    Bahati, podałabyś mi przepis na hot-dogowe bułczęta......plis.....:)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 10:52:23

     Bułki do hotdogów:

    550 g mąki pszennej
    25 g drożdży
    1/4 szklanki ciepłej wody
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 łyżki rozpuszczonego masła
    2 łyżki oleju
    2,5 łyzki cukru
    1 łyzeczka soli
    1 duże jajko
    1-2 łyżki masła do posmarowania bułek przed pieczeniem
    Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy wodą.
    Posypujemy lekko mąką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. masło rozpuszczamy, dodajemy mleko i olej, lekko ubite jajko, sól.
    Wlewamy mieszaninę do mąki z drożdżami. Wyrabiamy przez 10 minut. Ciasto ma byc miękkie, sprężyste i lekko może sie lepić. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości. 
    Po tym czasie przekładamy na posypany mąką blat, krótko wyrabiamy. Formujemy prostokąt 32x15 cm. Kroimy na 8 części (4x15). Układamy na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach. 
    odstawiamy do napuszenia. Smarujemy rozpuszczonym masłem razem z bokami każdej bułki. w czasie pieczenia bułki delikatnie złączż się, ale dadzą się łatwo rozdzielić.
    Pieczemy w 200stC do zrumienienia, około 15minut.

  • Autor: iwciaG Data: 2015-01-16 11:11:42

    Dziękuję Bardzo...:))

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 11:24:40

    Prosze bardzo :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 10:11:59

    Zwykle bulki.

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 10:13:06

    Paszteciki z ricotta i szpinakiem

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-16 10:18:39

    Już miałam nadzieję, że to zwykła czkawka, tymczasem szalejesz!

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 10:19:45

    Bo ja moge tylko po jednym zdjeciu dodawac do postu :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 10:19:11

    Przeglad ;)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-16 12:34:11

    Tak w ogóle to wisisz mi wyjaśnienia do kilku drożdżówek.

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-16 13:11:45

    Mam dzis dzien dobroci, odpowiadam na wzzystkie pytania. :)

  • Autor: domia Data: 2015-01-16 19:11:15

    Bahati, chyba wykorzystam Twój dzień dobroci i ponownie poproszę Cię o przepis na szybki chlebek na piwie. Kiedyś wspominałaś, że tak szybko się go wyrabia..

    No kurcze chyba, że się spóźniłam i Twoje chwile dobroci się wyczerpały...

  • Autor: mariolan76 Data: 2015-01-16 23:04:15

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=687642&post=696044

    tu jest ten przepis

  • Autor: domia Data: 2015-01-17 20:32:38

    Mariolan76, dziękuję Ci serdecznie. Faktycznie Bahati przepisem się podzieliła. Moja wina, nie śledziłam wątku systematycznie, przeoczyłam...aż wątek się skończył.

    Dzięki Będziemy testować

  • Autor: mggi63 Data: 2015-01-17 19:28:34

    Takiego piękniusiego i wypasionego pieczywka to w żadnej piekarni nie widziałam nigdy :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-17 19:29:34

    Miło mi to czytać :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-16 19:42:36

    Bułki pszenno-kukurydziane wg misia123 :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-17 19:03:51

    Ale śliczne słoneczka, bardzo apetyczne .. )))

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-17 19:17:49

    Dziękuję :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-17 21:10:04

    Śliczne! Też sobie przepis zapisałam, muszę kupić mąkę kukurydzianą, bo kolor fantastyczny.

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-17 21:29:53

    Dziękuję :) Faktycznie bułeczki mają taki fajny złocisty kolorek i są pyszniaste.

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-17 22:43:47

    Super ,że się udały ... piękne .

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-18 00:11:16

    Dziękuję misiu za fajny przepis, zrobiłam z podwójnej porcji. :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-21 21:57:56

    Najnowszy wymysł :) Rewelacja!!!

  • Autor: anatema Data: 2015-01-22 13:16:51

    OMG !!

    Przez tak długi czas nikt nie złapał przynęty ?

    Proszę , błagam o przepis ;) !!!

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-22 14:30:07

    Chleb z musli

     300 g maki pszennej
    50 g maki zytniej
    50 g musli 
    15 g oleju
    25 g drozdzy
    3 lyzeczki cukru
    1 lyzeczka soli
    Ok 200ml wody

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-01-22 16:03:51

    A na bułki do burgerów od trzech dni się doczekać nie mogę :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-22 16:18:10

    Przepraszam, ten mialam zapisany w notatkach a tamten gdzies lata razem z Ryski szlaczkami a nie chce cie wprowadzić w błąd. 

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-01-22 16:24:57

    Ale ja się absolutnie nie gniewam. Poczekam, w przypadku Twoich przepisów, rad i wskazówek okazuje się nagle, że potrafię być cierpliwy :D

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-22 20:28:05

    100 g wody

    50 g słodkiej śmietanki /mleka
    1 jajko
    1 zółtko
    420 g maki pszennej
    25 g drozdzy swiezych
    50 g cukru
    12 g soli
    Wiadomo robimy zaczyn, dodajemy do maki, dosypujemy sol, dodajemy śmietankę, jajko i zółtko. Drugie białko wymieszane z lyzka wody posłuży do posmarowania bulek przed pieczeniem, chyba, ze zdecydujemy sie posmarowac wierzch bulek roztopionym maslem (3lyzki)zarówno przed jak i po upieczeniu, jeszcze gorace, wtedy do ciasta dodajemy 1 jajko. Wyrabiamy elastyczne gladkie ciasto, odstawiamy do podwojenia objetosci. Formujemy 10 rownych kul, kazda z nich splaszczamy na blasze, zostawiamy do wyraźnego napuszenia. Smarujemy białkiem lub maslem. Pieczemy w 190 st C przez ok 15 minut.
    Prosze bardzo i przepraszam za zwłokę. :)


    OdpowiedzOdpowiedz cytującEdycja

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-01-23 10:46:37

    Wielkie, wielkie dzięki :)

  • Autor: as Data: 2015-01-23 21:02:56

    a szlaczki gdzie?

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-23 21:16:23

    A tu :) 3 minuty ciezkiej pracy Ryski.

  • Autor: as Data: 2015-01-23 21:17:50

    Bardzo ładne 

  • Autor: as Data: 2015-01-23 21:04:34

    Paluszki drożdżowe http://wielkiezarcie.com/recipe37184.html

  • Autor: mggi63 Data: 2015-01-23 22:06:16

    O nieee as! Tak to się nie będziemy bawić....dawaj focie!

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-23 23:13:28

    Kategoria : inne :D

    Zimowy aniolek z serduchem, ma byc zgodnie z zamowieniem niebiesko-srebrny, juz za kilka dni zamieszka w Anglii. :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-01-23 23:27:33

    Ooo...Jaki słodziuchny i cudnie przyodziany....:))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-24 07:52:49

    Chyba słoniuchny!

  • Autor: iwciaG Data: 2015-01-24 12:35:00

    słoniuchny, to bardziej ze słonikiem mi się kojarzy, niż ze słoną masą....

  • Autor: iwett Data: 2015-01-24 09:53:59

    A co to za materiał - masa solna? Bo chyba nie ciasto pszenne bułkowe:))?

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-24 10:02:18

    Masa solna :) zjesc sie da, choc nie polecam. :D

  • Autor: iwett Data: 2015-01-24 10:35:33

    Śliczna anielica!   Robię biżuterię i ramki na zdjęcia ale z modeliny termoutwardzalnej i tak się zastanawiam nad tą masą solną (nigdy nie robiłam) - czy ona jest ciężka np. ten aniołek?

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-24 10:46:10

    Jest ciezka, nie da sie jej tez tak latwo modelowac jak gliny, masy papierowej czy modeliny. Schnie dlugo, ten aniolek bedzie suszony po 3 h w 70 stC przez nie mniej niz 3 dni. W wilgotnym klimacie elementy po jakims czasie pecznieja i calosc moze sie kruszyc. Masa jest jednak latwa do przygotowania, tania i mozna z niej zrobic praktycznie wszysko to, co z innych mas plastycznych. Nie jest calkiem gladka po wysuszeniu, tez trzeba o tym pamietac. :) na aniolka uzylam 100 g soli, 100g maki i 70ml wody.

  • Autor: iwett Data: 2015-01-24 10:55:49

    Dzięki:)) Na moje wynalazki więc się nie nadaje:)

  • Autor: makaronka Data: 2015-01-24 15:44:49

    dziś na szybko cielaczek się piecze

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-24 16:43:17

    Cały???? ;)

  • Autor: makaronka Data: 2015-01-24 19:12:02

    Cały???? ;)

    no jasne,blacha 25-40cm,ale już prawie połowę zeżarli

    http://wielkiezarcie.com/recipe30381.html

  • Autor: Weron!ka Data: 2015-01-24 19:05:24

    Dziś na kolacyjkę domowy kebab - kebab z budki by Marysiek

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-25 23:50:30

    Bułki owsiane pełnoziarniste :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-01-29 14:51:27

    Pizza...

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-29 16:39:38

    Pizza z nadzianym spodem, dodatki takie, na ktore kazdy mial ochote, wiec 5 zupelnie roznych kombinacji. :)

  • Autor: bahus Data: 2015-01-29 17:52:59

    A gdzie druga połowa? Pewnie zjedzona albo nadgryziona

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-30 18:45:29

    Paszteciki kapuściane

  • Autor: Lea2 Data: 2015-01-31 09:48:26

    Bułki z cebulką, pieczarkami i ziołami :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-31 17:03:02

    IDEALNA pizza :) Ciasto jest dokładnie takie, jak w moich ukochanych pizzeriach w Rzymie i okolicy. :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-01-31 21:25:11

    Przepis poproszę pazeroto jedna :P

  • Autor: Bahati Data: 2015-01-31 22:23:20

    Pw Moj Drogi :)

  • Autor: makaronka Data: 2015-02-01 08:10:50

    To może ja też nieśmiało poproszę przepis na ciasto do pizzy,bo łudziłam się że napiszesz dla wszystkich

  • Autor: misia123 Data: 2015-02-01 09:59:27

    Buły pszenne ...tym razem z dodatkiem jogurtu greckiego ;)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-02-03 14:37:55

    Pasztet ,,Ciułała" :))

  • Autor: małpiatka Data: 2015-02-03 19:12:52

    Czyli: ciułała, ciułała i uciułała..;) (pewnie mięska z rosołu, co?;))

  • Autor: iwciaG Data: 2015-02-03 20:44:20

    mięsiwko zupowe/rosołowe, kilka grillowanych kiełbasek, pieczone piersi z indyka....tylko one jak zwykle zostają :) ...uciułane oczywista

  • Autor: makusia Data: 2015-02-03 23:53:59

  • Autor: nata30 Data: 2015-02-10 09:25:55

     Dajesz może jeszcze wątróbkę?

  • Autor: iwciaG Data: 2015-02-10 10:25:10

    ...już mnie tu ktoś, kiedyś pytał o wątróbkę.... Nie, nie daję, bo mój luby nie przepada za jej smakiem, więc tylko bardzo mocno miksuję mięsko z dodatkami ( bułką namoczoną, śmietaną, jajkami, musztardą i przyprawami ) :))

  • Autor: nata30 Data: 2015-02-10 14:14:50

    Dzięki...

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-05 20:40:22

    No co by innego chcialo moje srodkowe dziecko... English muffins :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-02-08 17:19:34

    Buły na śniadanie ... zwykłe, pszenne , posmarowane śmietanką 30%;)

  • Autor: makusia Data: 2015-02-10 11:07:54

    Porywam dwie :D

  • Autor: Basialis Data: 2015-02-12 13:37:05

  • Autor: mggi63 Data: 2015-02-12 18:54:32

    Smacznie wygląda :)

  • Autor: domia Data: 2015-02-12 21:33:17

    Basiu, czy ten chlebuś to Twój pomysł, czy korzystałaś z jakiegoś przepisu z wż?

    Taki pszenny, apetyczny ..

  • Autor: Basialis Data: 2015-02-12 21:41:50

    Wczoraj wieczorem zobaczylam, ze pieczywa nie mamy.Szybko wyszukalam najprostszy chleb na WZ

    http://wielkiezarcie.com/recipe21922.html ..........drozdzy sypkich nie mialam, dalam 2,5g normalnych i pestki dyni.Ot, cala filozofia.Polecam, bo pyszny!(Dwa razy woda smarowalam.....dla tej chrupiacej skorki)

  • Autor: as Data: 2015-02-12 22:00:51

    dalam 2,5g normalnych

    Strasznie mało tych drożdży. Na pewno 2,5 g? Nie 2,5 dag? Jedna keksówka z tego przepisu wychodzi czy więcej? 

  • Autor: Basialis Data: 2015-02-12 23:37:25

    25g,sorry zle przecinek postawiwam.

  • Autor: as Data: 2015-02-13 10:46:19

    Tak myślałam. Dzięki. 

  • Autor: domia Data: 2015-02-13 19:41:05

    Ja też dziękuję. Już szukam przepisu.

  • Autor: iwciaG Data: 2015-02-12 15:11:28

    Tarta Brokułowa na razowym spodzie:)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-02-12 18:53:37

    A ładnie to tak kusić??? Dawaj tu kawałek!

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-02-12 19:30:12

    A ładnie to tak kusić??? Dawaj tu kawałek!

    No właśnie! Jeszcze nie wiem jaki i z czym ale postanowione! W weekend robię quiche/tartę :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-13 10:11:32

    Jako, że masz bardzo tolerancyjną żonę - przyjeżdżam!

  • Autor: iwciaG Data: 2015-02-13 10:22:34

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-02-13 12:27:23

    Hmm... Planowałem zrobić na spodzie z ciasta francuskiego ale że nie lubisz to zrobię dwie. Dla Ciebie machnę na kruchym, pasi? :) Zapraszam :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-13 13:15:05

    Pamiętałeś!

  • Autor: makusia Data: 2015-02-12 19:54:06

    Mega apetyczna ;)

  • Autor: mariolan76 Data: 2015-02-12 23:45:37

    A z jakiego przepisu ta tarta ?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-13 10:12:15

    Też bym chciała wiedzieć.

  • Autor: iwciaG Data: 2015-02-13 10:19:16

    Dzięki Wielkie..... Ja uwielbiam tarty wytrawne.....wszelakie....

    A przepis na spód do tarty pochodzi z książki : kuchnia polska - przepisy dawne i nowe :) Wklepałam na szybcika przepis całej tarty :) Proszę bardzo :))

    http://wielkiezarcie.com/recipe113760.html

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-13 10:28:11

    Dziękujemy!

  • Autor: makusia Data: 2015-02-13 13:34:14

  • Autor: pwyso Data: 2015-02-12 20:33:22

    bo już za słodko po pączkach

  • Autor: domia Data: 2015-02-13 19:48:56


    Chlebuś pszenny i swojski smalec.

  • Autor: Basialis Data: 2015-02-13 20:59:38

    Prawda, ze dobry ten chlebek ? Tez wczoraj swojski smalec zrobilam i Luby w nocy wyjadal.

  • Autor: domia Data: 2015-02-13 21:54:59

    Basiu, to jest chlebek bardzo podobny do Twojego. Też przepis na szybko wyszukany, ale równie trafiony jak i Twój.

  • Autor: domia Data: 2015-02-13 22:13:06

    Przepraszam, ze wątek zaśmiecam, ale proszę nauczcie, jak wkleić aktywnego linka. Kombinuję na różne sposoby ale bezskutecznie. Nawet nieaktywnego nie mogę wkleić. A to już niedobrze.

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-02-14 10:25:25

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=295259&post=295259

    Proszę bardzo :)

  • Autor: domia Data: 2015-02-14 15:13:07

    Wielkie dzięki. Zaraz oddam się próbom..

    Ale zauważyłam, że przeglądarka ma też znaczenie. Na Mozilli Firefox nawet nieaktywny link nie dał się wkleić. Dziękuję 

  • Autor: a. Data: 2015-02-14 15:20:30

    Ja mam firefox'a i nie mam z tym problemu, więc to raczej nie jest wina przeglądarki. Jak Ci nie będzie wychodziło to daj znać, powiem Ci jak to u mnie wygląda.

  • Autor: domia Data: 2015-02-14 15:23:32

    Już teraz odpaliłam trzecią przeglądarkę. Nie mam podświetlonej ikonki wstaw/edytuj link. I w tym cały problem.

  • Autor: a. Data: 2015-02-14 15:45:58

    Domia - nie wiem, czy to o to chodzi, ale u mnie ona "standardowo" też jest nieaktywna. Dopiero jak zaznaczę jakiś kawałek teksty (podświetlę na niebiesko) to ona mi się uaktywnia. Ja wklejam skopiowany link, przez funkcję kopiuj/wklej, następnie go zaznaczam i wtedy mi się podświetla ta ikonka, w linijce URL linka, wklejam jeszcze raz link, a w okienku cel wybieram otwórz w nowym oknie, bo to ułatwia przeglądanie forum, następnie wstaw i gotowe.

  • Autor: domia Data: 2015-02-14 18:17:31

    Ach masz rację. Podświetlony tekst na niebiesko i wówczas faktycznie ikonka "działa". Będę próbować. Dziękuję raz jeszcze.

  • Autor: domia Data: 2015-02-14 18:24:01

    a. działa, umiem hurrra! Dzięki wielkie!

  • Autor: a. Data: 2015-02-14 19:05:00

    Cieszę się, że mogłam pomóc :)

  • Autor: makusia Data: 2015-02-14 23:58:50

    Zjadłoby się ;) 

  • Autor: pwyso Data: 2015-02-15 07:22:36

    to proszę się częstować ...

  • Autor: misia123 Data: 2015-02-15 16:05:42


    Dziś upiekłam dwa chleby żytnie na zakwasie,z ziarnami ,jeden pszenny na zakwasie żytnim i bułki pszenno-owsiane ;)

  • Autor: makusia Data: 2015-02-15 23:28:26

    Ach ;)

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-16 02:49:14

    Pszenne bagietki

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-16 18:57:15

    Rogaliki ....bez dekoracji, bo jadą do pracy i mają ''być skromne''

  • Autor: Basialis Data: 2015-02-16 19:07:19

    Ladnie mi "skromne"............przeciez juz maja falbaneczki.Oj Megi Ty kokietko............sliczne sa.

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-16 19:09:50

    Basiu .. pojechałam na leniwca ... czyli radełkiem ciasto potraktowałam .. i make-up przed pieczeniem zrobiłam z jajca i śmietany .. ))

  • Autor: kaszanka1 Data: 2015-02-16 19:17:32

    Skromnosc jest najpiekniejsza brawo Megi

  • Autor: misia123 Data: 2015-02-16 20:19:46

    Meguś ...czym są te cudne rogaliki nadziane ???

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-16 20:25:03

    Masą orzechową ...niebezpiecznie pyszną . Taką mieszankę już gotowa kupiłam , orzechy różnej faktury i cukier, wystarczy tylko parę łyżek mleka lub śmietany . Suuper nadzienie do rogalików , strucli czy bułeczek. ))

  • Autor: misia123 Data: 2015-02-16 20:27:00

    Dziękuję ...zrobię z taką masą :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-16 20:38:28

    Zerknij na private .. ))

  • Autor: piszczalka Data: 2015-02-17 10:39:34

    Poniewaz syn chory i siedze w domu, to postanowilam upiec bułeczki. Wiem, że jest dużo przepisów ale nie wiem który wybrać, który jest łatwy (nigdy nie robiłam nic z drożdzy). Wam to wszystko tak piękne wychodzi, może podsuniecie mi sprawdzony i łatwy przepisdla początkującej. Prosze :)))

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-02-17 21:53:05

    Proponuję ten przepis. Odczarował mi drożdże :)))

    http://wielkiezarcie.com/recipe36071.html

  • Autor: piszczalka Data: 2015-02-18 09:10:20

    Dziekuje za link, sprobuje :)))

  • Autor: piszczalka Data: 2015-02-20 18:38:05

    Zrobiłam te bułeczki, ale coś wyszło nie tak. Moje ciasto było tak klejące, że nie dało sie nic formułowac, ciasto nabierałam lyzka i palcami odklejałam na blache. Wyrosły, są dobre ale czemu to ciasto takie klejące :((

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-02-20 19:09:42

    Lepiące bo za mało mąki.

    Mąki bywają różne i czasem tak właśnie jest. Następnym razem ( bez względu na przepis) dosyp po prostu mąki by ciasto było luźne jednak nie nazbyt kleiste. Z czasem sama będziesz wiedzieć jak ma być

  • Autor: piszczalka Data: 2015-02-20 21:04:58

    Czyli po wyrosnieciu ciasta moge dosypac maki jeszcze i dalej je wyrobic tak?

    Dopisano 15-02-20 21:19:30:

    Oto moje bułeczki

    I jeszcze udało mi sie placki tortelli zrobic z przepisu wyzej wstawionego

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-02-20 22:40:38

    Staram się by ciasto przed wyrośnięciem miało już tę odpowiednią konsystencję, czyli by nie kleiło się do rąk podczas wyrabiania. Wyrabiam często ciasto na stolnicy tak jak na pierogi i jeśli jest zbyt wilgotne to sie po prostu lepi i do deski i do rąk  więc stopniowo dorzucam po troszkę mąki i wyrabiam. Po wyrośnięciu tylko lekko " pudruję" mąką podczas formowania.

  • Autor: piszczalka Data: 2015-02-21 07:52:10

    Ok dziekuje, na pewno bede dalej probowac :)))

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-18 09:16:33

    A kiedy już bułeczki wyjadą z piekarnika jak malowane, proponuje iść za ciosem i stworzyć ..

    http://wielkiezarcie.com/recipe91776.html

    Proste,szybkie i .. pyszne . Janeczka też często piekła a wiec jakby co to ... pomożemy

  • Autor: piszczalka Data: 2015-02-20 21:53:06

    Megi na pewno wyprobuje dziekuje za link :)))

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-19 12:05:39

    Kochana Dzanino!!! :)

    • 500 g maki chlebowej
    • 25 g drozdzy swiezych
    • 2 lyzki cukru
    • 1 lyzka soli
    • 1,5 szklanki bardzo cieplej wody
    • 1 jajko rozklocone z lyzka wody do posmarowania
    • 1,5 lyzki cukru lub miodu do gotowania
    Wsyp make do miski, zrob dolek, wkrusz drozdze, posyp lyzka cukru, zalej 3 lyzkamim cieplej wody, lekko przysyp maka, zostaw na 10 minut.
    Dodaj pozostaly cukier, sol, wode i wyrob przez 15 minut elastyczne gladkie ciasto. Przykryj i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Odgazuj ciasto, podziel na 10 czesci. Z kazdej uformuj waleczek i owin go wokol 4 palcow, roluj obrecz, by konce polaczyly sie. Mozesz tez z kazdej czesci zrobic kulke, rozplaszczyc i zrobic dziurke wcsrodku, rozciagajac ja. W tym momencie do garnka wlej goraca wode i dodaj cukier/ miod ( niektore przepisy zalecaja tez lyzeczke sody), niech sie zagotuje. Przygotowane bajgle odkladaj do napuszenia na 15 minut. Po tym czasie delikatnie przekladaj, najlepiej pomjednym, ale nie wiecej niz 3 na raz do gotujacej sie wody, obgotuj z kazdej strony przez 30 sekund. Wyjmij, odluz na papierowy recznik do obeschniecia. Ukladaj na przygotowanej blasze, posmaruj ( lub nie) jajkiem, obsyp ziarnami. Wloz do rozgrzanego do 200 st C piekarnika i piecz do zrumienienia, okolo 10-15 minut.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-19 13:31:32

    Dziękuję, Moja Najmilejsza!

    Już sobie wrzucam w przepisiki.

  • Autor: heiworth Data: 2015-02-20 20:15:36

    Wytrawne babeczki z trzema farszami ...

  • Autor: mggi63 Data: 2015-02-21 17:31:38

    Z jakiego przepisu?

  • Autor: heiworth Data: 2015-02-22 11:13:11

    Przepis z netu ...musiałabym poszukać ...

    Farsze wg mojego uznania :

    -ser żółty,szynka,czosnek

    -parmezan,czarne oliwki,suszone pomidory,tymianek,czosnek

    -ser żółty,szynka,oliwki,czosnek

  • Autor: Lea2 Data: 2015-02-21 23:34:55

    Wytrawne drożdżówki z cheddarem, cebulą, płatkami chili i ziołami :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-22 10:40:25

    Pszenne bagietki do przystawki i zupy cebulowej

  • Autor: misia123 Data: 2015-02-22 15:37:18


    Chleb pszenny na zakwasie żytnim z siemieniem lnianym oraz bułki pszenno - kukurydziane :)

  • Autor: punca Data: 2015-02-27 18:00:46

    Jak się zapłata takie bułeczki?

  • Autor: mggi63 Data: 2015-02-25 19:29:42

    A tak mnie naszło wieczorową porą....:)

  • Autor: megi65 Data: 2015-02-25 19:41:27

    Małgoś .. wypisz wymaluj pasuje do mojego pasztetu .

  • Autor: mggi63 Data: 2015-02-25 20:15:42

    Madziu toć jaaa po to upiekłam Nawet wymiarowo pasuje

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-28 07:18:22

    Obwarzanki krakowskie.

  • Autor: gotujrun Data: 2015-02-28 21:56:55

    zjadłabym taką z przyjemnością :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-03-01 08:26:50

    Bułeczki pszenno-owsiane :)

  • Autor: pwyso Data: 2015-03-01 20:18:02

    z włoskiej strony Il Cuoco Pasticcione

  • Autor: misia123 Data: 2015-03-01 20:26:36

    Super :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-03-02 08:41:12

    Ale Superaśne!!!

  • Autor: a. Data: 2015-03-02 09:15:44

    Super - dzięki za dokładne zdjęcia. :)

  • Autor: makaronka Data: 2015-03-02 09:59:24

    z włoskiej strony Il Cuoco Pasticcione

    Możesz wrzucić linka do tej strony

  • Autor: hela36 Data: 2015-03-02 10:30:04

    Cudo poproszę o linka

  • Autor: pwyso Data: 2015-03-02 12:06:16

    niestety ja korzystam z tej story przez facebook'a i chyba nie mają strony www więc dla nie mających konta trzeba je niestety założyć.

    Mogę jak ktoś potrzebuje przetłumaczyć przepis i go tu wrzucić. To pierożki są robione z normalnego ciasta drożdżowego ...

  • Autor: a. Data: 2015-03-02 13:15:00

    Wrzucaj :), bo mi jakoś do facebook'a nie śpieszno...

  • Autor: megi65 Data: 2015-03-02 13:20:14

    No niee i Ty to masz .. myślałam,że tylko ja taka .. oporna .

  • Autor: a. Data: 2015-03-02 14:31:48

    Jakoś tak wyszło ;)

  • Autor: pwyso Data: 2015-03-02 16:12:35

    550 g mąki 00 lub poznańskiej 500
    250 ml letniego mleka
    60 g oleju
    10 g cukru
    10 g soli
    1 jajko + 1 żółtko
    15 g drożdży 
    plasterki szynki gotowanej
    20 dag sera - w oryginale ser provolone

    W misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem.
    Następnie dodać jajko i olej.
    Składniki dobrze wymieszać dodać mąkę i sól.
    Zagnieść energicznie ciasto aż będzie gładkie i jednolite.
    Odłożyć do wyrośnięcia na 2 godziny
    Wyrośnięte ciasto przenieść na oprószony mąka blat. 
    Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kółka.
    Na każde koło nałożyć szynkę i provolone.
    Każde koło złożyć na połowę (nie zaklejać) i zwinąć tak jak na zdjęciu.
    Układać na okrągłej formie w kształcie koła wyłożonej pergaminem.
    Na koniec posmarować roztrzepanym żółtkiem.
    Piec około 30 minut w temperaturze 200°.

  • Autor: a. Data: 2015-03-02 23:53:50

    Dzięki serdeczne.

  • Autor: małpiatka Data: 2015-03-02 14:47:16

    A ja jako umiarkowana "fejsbukowiczka" podziękuję za namiar - właśnie sobie przeglądam, a jest co..;) Dzięki!

  • Autor: pwyso Data: 2015-03-02 16:14:02

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-08 20:16:42

    Paweł, jeśli jeszcze tego nie mówiłam, to w tej chwili jest dobry moment: jesteś Gość przez wielkie "G". Chylę czoła! 

  • Autor: Lea2 Data: 2015-03-09 09:20:14

    Drożdżowe łódeczki i kręciołki z wytrawnym farszem :)

    Dopisano 15-03-09 9:37:26:

    Dopisano 15-03-09 9:55:16:

    Dopisano 15-03-09 10:13:20:

  • Autor: megi65 Data: 2015-03-09 14:52:02

    Ale piękna drożdżowa galanteria .. Mniaaam ))

  • Autor: Lea2 Data: 2015-03-09 15:22:32

    Dziękuję Meguś :) To nocne wypieki i rodzinka pobrała sobie do pracy :)

  • Autor: domia Data: 2015-03-14 16:09:02

  • Autor: mggi63 Data: 2015-03-14 18:41:24

    Chlebek wg przepisy stillnox?

  • Autor: domia Data: 2015-03-15 10:28:37

    mggi63, tak to chlebek z przepisu stillnox. Rogaliki wg.kordaszki

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-15 10:31:22

    Naan :)

  • Autor: a. Data: 2015-03-16 11:38:50

    Karolina podzielisz się przepisem na naan, już kilka razy robiłam ale wychodzą mi jakieś "inne" niż w hinduskich knajpkach.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-03-16 12:32:23

    ...bo w hinduskich knajpach oryginalny piec osiaga temperaturę ponad 500 stopni...nie do osiągniecia w naszych domowych warunkach:( ale przyznaję że ja też eksperymentuję w domu, efekt moze nie jest taki jak we wspomnianych knajpach ale dziecię poznaje inne smaki i zabawę mamy przednią :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-16 14:08:38

    Dlatego w domu robi sie ja na rozgrzanej do czerwonosci patelni.  :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-16 14:45:34

    Jeszcze gorace. :) naan, bo chyba mi sie Najmlodsza zakochala.

  • Autor: iwciaG Data: 2015-03-16 12:48:29

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-16 13:25:49

    Międzymigrenowe paszteciki z kurakiem i kapustą kiszoną.

  • Autor: kaszanka1 Data: 2015-03-16 13:48:47

    Włsnie Dzani mam migrene ,poratuj pasztecikiem

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-17 08:20:48

    Łapaj! Barszczu as też chcesz?

  • Autor: kaszanka1 Data: 2015-03-17 09:34:05

    Własnie dzis gotuje barszczyk ,bo mi smaka narobiłas

  • Autor: Lea2 Data: 2015-03-16 15:55:01

    Pyszotki...:) Dżaninko, a ten farszyk do pasztecików, to gdzieś jest, czy to Twoja inspiracja?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-17 08:16:40

    A to zwykły kurak gotowany, podgotowana z przyprawami kapucha, dużo podsmażonej cebulki. I sitko z największymi oczkami. Ot, tyle.

    Dodam, że ciasto z moich rogalików, tyle że bez cukru i z mąki pełnoziarnistej.

  • Autor: Lea2 Data: 2015-03-18 00:07:19

    Dżaninko dziękuję za przepisik :-) Z takim farszem jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję ten nowy smak. 

  • Autor: mggi63 Data: 2015-03-17 13:28:37

    A to zaszalałaś na migrenie!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-17 14:03:56

    Niom. Ciasto zagniotłam przed i co miałam zrobić? I tak dobę leżakowało w lodówce. 

  • Autor: pwyso Data: 2015-03-16 16:32:15

Przejdź do pełnej wersji serwisu