Paszteciki. Wszystko przez bajke o zakochanym kundlu. Zachcialo mi sie zrobic makaron z klopsikami w sosie pomidorowym, kupilam troche za duzo miesa, bylo troche kapusty bezpanskiej w lodowce drozdze i moj odtluszczony jogurt... Po zrobieniu pasztecikow zostalo troche ciasta, wiec zrobilam ciasteczka, ktore sa w watku deserowym. :)
Taaaa... mój od kastracji nabawił się nowych 8 kilogramów i chronicznej miny maltretowanego, niedożywionego psa! Niestety, jedno z drugim niezbyt współgra.
Zaraz napiszę, bo to Dorotko takie paluchy resztkowe. :)
Dopisano 15-01-05 10:42:44:
Zostało mi trochę różnych resztek, to wymodziłam takie wytrawne nadzienie do tych paluchów. Tak więc nadzienie zawiera około: 30 dag twarogu, 15 dag sera żółtego, garść czarnych oliwek pokrojonych, garstka suszonych pomidorów, słoiczek 270 g pieczarek krojonych w zalewie naturalnej, garść szczypioru pokrojonego, parę listków świeżej bazylii, 2 łłyżki mieszanki z suszonych przypraw: natki, cebuli, papryki słodkiej w płatkach, chili w płatkach, pól łyżki pieprzu ziołowego wymieszanego ze zmielonym kolorowym pieprzem, pól łyżeczki soli himalajskiej, 3 plastry pokrojonego w drobną kosteczkę wędzonego boczku w przyprawach, 2 duże jajka. I to tyle w kwestii nadzienia. A teraz składniki ciasta drożdżowego: 3 szklanki mąki pszennej typ 650, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka grubych otrębów okrkiszowych, 0,5 kostki świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3/4 kostki masła, 2 łyżki oleju, 4 żółtka, 1 łyżeczka cukru brązowego do dostarcza drożdży, 1 łyżeczka soli himalajskiej. I to wszystko. A dalsze wykonanie to chyba już znasz. :)
Bułki...do miski wsypać 350g mąki pszennej,150g mąki kukurydzianej,1 łyżeczkę soli,wymieszać.Zrobić zaczyn z 1,5 szkl mleka,pół paczki drożdży szczypty cukru i łyżki mąki,poczekać jak podrośnie.Do suchych składników dodać zaczyn , 4 łyżki oleju i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Formować bułki z dwóch wałeczków zaplatając je na przemian,końce skleić ze sobą .Piec ok 25-30 min.w 180 stop.
Zakwas otrzymałam od koleżanki daaawno temu.Do naczynia wsypać 1 kg mąki żytniej,0,5 kg mąki żytniej razowej,po 1 szkl otrąb żytnich,płatków owsianych,siemienia lnianego,pestek słonecznika,pestek dyni,5 łyżeczek soli,4 łyżki oleju,zakwas oraz 6-7 szkl wody i wyrobić ciasto.Odłożyć 3 łyżki ciasta do słoiczka na następny zakwas.Trzy średnie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować cienką warstwą smalcu.Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić ciasto na ok.10-12 godzin do wyrośnięcia.Po tym czasie piec w 200 stop. 1h15 min.Zakwas przechowywać w lodówce.
Z drozdzy, cukru i kilku lyzek maki i mleka robimy zaczyn, odstawiamy na 10 minut. Make mieszamy z sola, dodajemy zaczyn, reszte skladnikow i wyrabiamy dosc luzne ciasto przez 10 minut. Odstawiamy w naoliwionej przykrytej misce na okolo 1,5 h lub do podwojenia objetosci. Po tym czasie krotko wyrabiamy, dzielimy na porcje np 12 bulek, 10 rogali, 5 rogali i keksowka chleba... Dowolnie, ciasto sprawdza sie idealnie w kazdej z tych postaci. Uformowane ukladamy w duzych odleglosciach na blasze lub blachach, zostawiamy na 30 minut lekko przykryte fo napuszenia (powinny podwoic objetosc) mozemy naciac przed wlozeniem do piekarnika. Jesli nie smarujemy przed pieczeniem jajkiem pieczemy z para wodna, wrzucamy garsc lodu na dno piekarnika.
* z dodatkiem oleju sa dluzej swieze i puszyste, mozna tez zamienic czesc masla na olej.
1-2 łyżki masła do posmarowania bułek przed pieczeniem
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy wodą.
Posypujemy lekko mąką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. masło rozpuszczamy, dodajemy mleko i olej, lekko ubite jajko, sól.
Wlewamy mieszaninę do mąki z drożdżami. Wyrabiamy przez 10 minut. Ciasto ma byc miękkie, sprężyste i lekko może sie lepić. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości.
Po tym czasie przekładamy na posypany mąką blat, krótko wyrabiamy. Formujemy prostokąt 32x15 cm. Kroimy na 8 części (4x15). Układamy na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach.
odstawiamy do napuszenia. Smarujemy rozpuszczonym masłem razem z bokami każdej bułki. w czasie pieczenia bułki delikatnie złączż się, ale dadzą się łatwo rozdzielić.
Bahati, chyba wykorzystam Twój dzień dobroci i ponownie poproszę Cię o przepis na szybki chlebek na piwie. Kiedyś wspominałaś, że tak szybko się go wyrabia..
No kurcze chyba, że się spóźniłam i Twoje chwile dobroci się wyczerpały...
Mariolan76, dziękuję Ci serdecznie. Faktycznie Bahati przepisem się podzieliła. Moja wina, nie śledziłam wątku systematycznie, przeoczyłam...aż wątek się skończył.
Wiadomo robimy zaczyn, dodajemy do maki, dosypujemy sol, dodajemy śmietankę, jajko i zółtko. Drugie białko wymieszane z lyzka wody posłuży do posmarowania bulek przed pieczeniem, chyba, ze zdecydujemy sie posmarowac wierzch bulek roztopionym maslem (3lyzki)zarówno przed jak i po upieczeniu, jeszcze gorace, wtedy do ciasta dodajemy 1 jajko. Wyrabiamy elastyczne gladkie ciasto, odstawiamy do podwojenia objetosci. Formujemy 10 rownych kul, kazda z nich splaszczamy na blasze, zostawiamy do wyraźnego napuszenia. Smarujemy białkiem lub maslem. Pieczemy w 190 st C przez ok 15 minut.
Śliczna anielica! Robię biżuterię i ramki na zdjęcia ale z modeliny termoutwardzalnej i tak się zastanawiam nad tą masą solną (nigdy nie robiłam) - czy ona jest ciężka np. ten aniołek?
Jest ciezka, nie da sie jej tez tak latwo modelowac jak gliny, masy papierowej czy modeliny. Schnie dlugo, ten aniolek bedzie suszony po 3 h w 70 stC przez nie mniej niz 3 dni. W wilgotnym klimacie elementy po jakims czasie pecznieja i calosc moze sie kruszyc. Masa jest jednak latwa do przygotowania, tania i mozna z niej zrobic praktycznie wszysko to, co z innych mas plastycznych. Nie jest calkiem gladka po wysuszeniu, tez trzeba o tym pamietac. :) na aniolka uzylam 100 g soli, 100g maki i 70ml wody.
...już mnie tu ktoś, kiedyś pytał o wątróbkę.... Nie, nie daję, bo mój luby nie przepada za jej smakiem, więc tylko bardzo mocno miksuję mięsko z dodatkami ( bułką namoczoną, śmietaną, jajkami, musztardą i przyprawami ) :))
Wczoraj wieczorem zobaczylam, ze pieczywa nie mamy.Szybko wyszukalam najprostszy chleb na WZ
http://wielkiezarcie.com/recipe21922.html ..........drozdzy sypkich nie mialam, dalam 2,5g normalnych i pestki dyni.Ot, cala filozofia.Polecam, bo pyszny!(Dwa razy woda smarowalam.....dla tej chrupiacej skorki)
Dzięki Wielkie..... Ja uwielbiam tarty wytrawne.....wszelakie....
A przepis na spód do tarty pochodzi z książki : kuchnia polska - przepisy dawne i nowe :) Wklepałam na szybcika przepis całej tarty :) Proszę bardzo :))
Przepraszam, ze wątek zaśmiecam, ale proszę nauczcie, jak wkleić aktywnego linka. Kombinuję na różne sposoby ale bezskutecznie. Nawet nieaktywnego nie mogę wkleić. A to już niedobrze.
Ja mam firefox'a i nie mam z tym problemu, więc to raczej nie jest wina przeglądarki. Jak Ci nie będzie wychodziło to daj znać, powiem Ci jak to u mnie wygląda.
Domia - nie wiem, czy to o to chodzi, ale u mnie ona "standardowo" też jest nieaktywna. Dopiero jak zaznaczę jakiś kawałek teksty (podświetlę na niebiesko) to ona mi się uaktywnia. Ja wklejam skopiowany link, przez funkcję kopiuj/wklej, następnie go zaznaczam i wtedy mi się podświetla ta ikonka, w linijce URL linka, wklejam jeszcze raz link, a w okienku cel wybieram otwórz w nowym oknie, bo to ułatwia przeglądanie forum, następnie wstaw i gotowe.
Masą orzechową ...niebezpiecznie pyszną . Taką mieszankę już gotowa kupiłam , orzechy różnej faktury i cukier, wystarczy tylko parę łyżek mleka lub śmietany . Suuper nadzienie do rogalików , strucli czy bułeczek. ))
Poniewaz syn chory i siedze w domu, to postanowilam upiec bułeczki. Wiem, że jest dużo przepisów ale nie wiem który wybrać, który jest łatwy (nigdy nie robiłam nic z drożdzy). Wam to wszystko tak piękne wychodzi, może podsuniecie mi sprawdzony i łatwy przepisdla początkującej. Prosze :)))
Zrobiłam te bułeczki, ale coś wyszło nie tak. Moje ciasto było tak klejące, że nie dało sie nic formułowac, ciasto nabierałam lyzka i palcami odklejałam na blache. Wyrosły, są dobre ale czemu to ciasto takie klejące :((
Mąki bywają różne i czasem tak właśnie jest. Następnym razem ( bez względu na przepis) dosyp po prostu mąki by ciasto było luźne jednak nie nazbyt kleiste. Z czasem sama będziesz wiedzieć jak ma być
Staram się by ciasto przed wyrośnięciem miało już tę odpowiednią konsystencję, czyli by nie kleiło się do rąk podczas wyrabiania. Wyrabiam często ciasto na stolnicy tak jak na pierogi i jeśli jest zbyt wilgotne to sie po prostu lepi i do deski i do rąk więc stopniowo dorzucam po troszkę mąki i wyrabiam. Po wyrośnięciu tylko lekko " pudruję" mąką podczas formowania.
Wsyp make do miski, zrob dolek, wkrusz drozdze, posyp lyzka cukru, zalej 3 lyzkamim cieplej wody, lekko przysyp maka, zostaw na 10 minut.
Dodaj pozostaly cukier, sol, wode i wyrob przez 15 minut elastyczne gladkie ciasto. Przykryj i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Odgazuj ciasto, podziel na 10 czesci. Z kazdej uformuj waleczek i owin go wokol 4 palcow, roluj obrecz, by konce polaczyly sie. Mozesz tez z kazdej czesci zrobic kulke, rozplaszczyc i zrobic dziurke wcsrodku, rozciagajac ja. W tym momencie do garnka wlej goraca wode i dodaj cukier/ miod ( niektore przepisy zalecaja tez lyzeczke sody), niech sie zagotuje. Przygotowane bajgle odkladaj do napuszenia na 15 minut. Po tym czasie delikatnie przekladaj, najlepiej pomjednym, ale nie wiecej niz 3 na raz do gotujacej sie wody, obgotuj z kazdej strony przez 30 sekund. Wyjmij, odluz na papierowy recznik do obeschniecia. Ukladaj na przygotowanej blasze, posmaruj ( lub nie) jajkiem, obsyp ziarnami. Wloz do rozgrzanego do 200 st C piekarnika i piecz do zrumienienia, okolo 10-15 minut.
550 g mąki 00 lub poznańskiej 500 250 ml letniego mleka 60 g oleju 10 g cukru 10 g soli 1 jajko + 1 żółtko 15 g drożdży plasterki szynki gotowanej 20 dag sera - w oryginale ser provolone
W misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Następnie dodać jajko i olej. Składniki dobrze wymieszać dodać mąkę i sól. Zagnieść energicznie ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Odłożyć do wyrośnięcia na 2 godziny Wyrośnięte ciasto przenieść na oprószony mąka blat. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kółka. Na każde koło nałożyć szynkę i provolone. Każde koło złożyć na połowę (nie zaklejać) i zwinąć tak jak na zdjęciu. Układać na okrągłej formie w kształcie koła wyłożonej pergaminem. Na koniec posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 200°.
...bo w hinduskich knajpach oryginalny piec osiaga temperaturę ponad 500 stopni...nie do osiągniecia w naszych domowych warunkach:( ale przyznaję że ja też eksperymentuję w domu, efekt moze nie jest taki jak we wspomnianych knajpach ale dziecię poznaje inne smaki i zabawę mamy przednią :)
Pizza rzeźnicka
chlebek na zakwasie żytnim, pszenny razowy:)
Paszteciki :)
Mniam! Ale bym mlasnęła ze trzy:) To już na świeta?
Mniam! Ale bym mlasnęła ze trzy:) To już na świeta?
Przedświąteczne, zostało farszu z uszek i wpakowałam w ciasto francuskie;)Paszteciki. Wszystko przez bajke o zakochanym kundlu. Zachcialo mi sie zrobic makaron z klopsikami w sosie pomidorowym, kupilam troche za duzo miesa, bylo troche kapusty bezpanskiej w lodowce drozdze i moj odtluszczony jogurt... Po zrobieniu pasztecikow zostalo troche ciasta, wiec zrobilam ciasteczka, ktore sa w watku deserowym. :)
Pizza domowa :):):)
Chleb żytni ze śliwkami i morelami.
Paluszki z pozostalego ciasta na paszteciki
Właśnie wyszły z piekarnika ...bułki pszenno - kukurydziane ;)
To się nazywa pracowitość ..... 6 godz. rano a w domu takie zapachy .. Pozdrawiam Agniś .
Ja też pozdrawiam ...lubię tak z rana pourzędować w kuchni,bo nikt mi się po niej nie kręci.
Fajna taka kuchnia, gdzie nikt się o 6.00 nie kręci. U mnie kręcą się zawsze.....
A poważnie, też lubię poranne działania i niespodzianki dla rodziny.
no u mnie jak zejdę nawet o 2 w nocy to już się czają po kątach ... paszczaki, one zawsze są czujne
O tymże właśnie myślałam. Jak fatum!
Mówiąc o kuchni - właśnie poszłam sobie wziąć naleśnik (no, gdzie o tej porze). Pięć zaspanych "osób" się za mną powlekło. Po co?
a może coś spadnie ... albo się zrobi minę maltretowanego niedożywionego psa i się podzielą ... taki naleśnik fajna rzecz ...
Taaaa... mój od kastracji nabawił się nowych 8 kilogramów i chronicznej miny maltretowanego, niedożywionego psa! Niestety, jedno z drugim niezbyt współgra.
Gryzie z głodu!!! Ja się znam. Figa ile już waży? Różowej czapeczce robicie "konika"?
z 50 kg będzie już miała,
To jeszcze chwilę i będzie jak mój maluszek. :) Wyrzucą nas za off. :)
Dobra, chłopie. Idźże spać. Ja przed snem obejrzę sobie jednego żywego trupa dla dobrych snów. :)
A gdzie rzeźnik ? , widzę 7 plastrów salami, boczuś , bekon czy szynka, wióry sera żółtego ale brak jakoś owego gościa w nazwie pizzy wymienionego .
Posypał ziołem :) zapomniałaś dodać ,może to ma znaczenie : posypał i zapomniał .Na szczypiorek mi to nie wygląda ....:)
niestety zdjęć wypieków brak ....
Anielkę tam wpychałeś na trzy zdrowaśki?
470 st. po jednej już była w sam raz
Mmmmm, pewnie mięsko samo odchodziło od kości.
Paluchy drożdżowe bogato nadziane :)
A przepis to gdzie znajdę? Bo apetytu sobie narobiłam z samego rana:)
Zaraz napiszę, bo to Dorotko takie paluchy resztkowe. :)
Dopisano 15-01-05 10:42:44:
Zostało mi trochę różnych resztek, to wymodziłam takie wytrawne nadzienie do tych paluchów. Tak więc nadzienie zawiera około: 30 dag twarogu, 15 dag sera żółtego, garść czarnych oliwek pokrojonych, garstka suszonych pomidorów, słoiczek 270 g pieczarek krojonych w zalewie naturalnej, garść szczypioru pokrojonego, parę listków świeżej bazylii, 2 łłyżki mieszanki z suszonych przypraw: natki, cebuli, papryki słodkiej w płatkach, chili w płatkach, pól łyżki pieprzu ziołowego wymieszanego ze zmielonym kolorowym pieprzem, pól łyżeczki soli himalajskiej, 3 plastry pokrojonego w drobną kosteczkę wędzonego boczku w przyprawach, 2 duże jajka. I to tyle w kwestii nadzienia. A teraz składniki ciasta drożdżowego: 3 szklanki mąki pszennej typ 650, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka grubych otrębów okrkiszowych, 0,5 kostki świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3/4 kostki masła, 2 łyżki oleju, 4 żółtka, 1 łyżeczka cukru brązowego do dostarcza drożdży, 1 łyżeczka soli himalajskiej. I to wszystko. A dalsze wykonanie to chyba już znasz. :)Dziekuję bardzo:) Takie "resztowe" dania są zazwyczaj najlepsze, mają tylko jedną wadę-za każdym nastepnym razem nie daje się powtórzyć tego smaku :)
To prawda, ale zawsze wyjdzie coś innego. I nie ma nudy, tylko możemy się delektować się coraz to nowymi doznaniami smakowymi. :)
Zwykły, pszenny...jeszcze ciepły :)
Tortille do wrapów upieczone ...miękną :)
Mniam :) widziałem w wątku obiadowym. Z jakiego przepisu robiłaś placki?
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tortille_pszenne/przepis.html
Dziękować :)
Nie ma za co .
Dzieki za przepis, robia sie :)))
paszteciki
Kopiarka .........
Frittata z jarmużem :)
Chleby żytnie razowe na zakwasie z ziarnami upieczone ...jeden z suszonymi śliwkami ;)
Prosiłabym przepisy na ten chleb i na wcześniejsze bułki kukurydziane .... i w ogóle na jakieś inne sprawdzone chlebki..dzięki!!!!
Bardzo proszę :)
Bułki...do miski wsypać 350g mąki pszennej,150g mąki kukurydzianej,1 łyżeczkę soli,wymieszać.Zrobić zaczyn z 1,5 szkl mleka,pół paczki drożdży szczypty cukru i łyżki mąki,poczekać jak podrośnie.Do suchych składników dodać zaczyn , 4 łyżki oleju i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Formować bułki z dwóch wałeczków zaplatając je na przemian,końce skleić ze sobą .Piec ok 25-30 min.w 180 stop.
Zakwas otrzymałam od koleżanki daaawno temu.Do naczynia wsypać 1 kg mąki żytniej,0,5 kg mąki żytniej razowej,po 1 szkl otrąb żytnich,płatków owsianych,siemienia lnianego,pestek słonecznika,pestek dyni,5 łyżeczek soli,4 łyżki oleju,zakwas oraz 6-7 szkl wody i wyrobić ciasto.Odłożyć 3 łyżki ciasta do słoiczka na następny zakwas.Trzy średnie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować cienką warstwą smalcu.Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić ciasto na ok.10-12 godzin do wyrośnięcia.Po tym czasie piec w 200 stop. 1h15 min.Zakwas przechowywać w lodówce.
Dziękuję serdecznie
Dopiero zaczynam przygodę
Misia, nasuwa mi się pytanie odnośnie Twojego chlebka na zakwasie. W jakim celu, albo co daje dodanie do ciasta oleju?
Wczorajsze wypieki, to 2 duże blachy pizzy z boczkiem i szynką oraz kukurydzą i pieczarkami :)
Buleczki bez jaj z malinowym budyniem :)
Ulubione ostatnio pszenne buleczki z olejem i jogurtem.
Mogłabym prosić o przepis?
Pewnie :)
Dziękuję pięknie :)
Prosze bardzo :)
Bulki do hot dogow
Bahati, podałabyś mi przepis na hot-dogowe bułczęta......plis.....:)
Bułki do hotdogów:
Dziękuję Bardzo...:))
Prosze bardzo :)
Zwykle bulki.
Paszteciki z ricotta i szpinakiem
Już miałam nadzieję, że to zwykła czkawka, tymczasem szalejesz!
Bo ja moge tylko po jednym zdjeciu dodawac do postu :)
Przeglad ;)
Tak w ogóle to wisisz mi wyjaśnienia do kilku drożdżówek.
Mam dzis dzien dobroci, odpowiadam na wzzystkie pytania. :)
Bahati, chyba wykorzystam Twój dzień dobroci i ponownie poproszę Cię o przepis na szybki chlebek na piwie. Kiedyś wspominałaś, że tak szybko się go wyrabia..
No kurcze chyba, że się spóźniłam i Twoje chwile dobroci się wyczerpały...
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=687642&post=696044
tu jest ten przepis
Mariolan76, dziękuję Ci serdecznie. Faktycznie Bahati przepisem się podzieliła. Moja wina, nie śledziłam wątku systematycznie, przeoczyłam...aż wątek się skończył.
Dzięki Będziemy testować
Takiego piękniusiego i wypasionego pieczywka to w żadnej piekarni nie widziałam nigdy :)
Miło mi to czytać :)
Bułki pszenno-kukurydziane wg misia123 :)
Ale śliczne słoneczka, bardzo apetyczne .. )))
Dziękuję :)
Śliczne! Też sobie przepis zapisałam, muszę kupić mąkę kukurydzianą, bo kolor fantastyczny.
Dziękuję :) Faktycznie bułeczki mają taki fajny złocisty kolorek i są pyszniaste.
Super ,że się udały ... piękne .
Dziękuję misiu za fajny przepis, zrobiłam z podwójnej porcji. :)
Najnowszy wymysł :) Rewelacja!!!
OMG !!
Przez tak długi czas nikt nie złapał przynęty ?
Proszę , błagam o przepis ;) !!!
Chleb z musli
A na bułki do burgerów od trzech dni się doczekać nie mogę :)
Przepraszam, ten mialam zapisany w notatkach a tamten gdzies lata razem z Ryski szlaczkami a nie chce cie wprowadzić w błąd.
Ale ja się absolutnie nie gniewam. Poczekam, w przypadku Twoich przepisów, rad i wskazówek okazuje się nagle, że potrafię być cierpliwy :D
100 g wody
Odpowiedz ♦ Odpowiedz cytując ♦ Edycja
Wielkie, wielkie dzięki :)
a szlaczki gdzie?
A tu :) 3 minuty ciezkiej pracy Ryski.
Bardzo ładne
Paluszki drożdżowe http://wielkiezarcie.com/recipe37184.html
O nieee as! Tak to się nie będziemy bawić....dawaj focie!
Kategoria : inne :D
Zimowy aniolek z serduchem, ma byc zgodnie z zamowieniem niebiesko-srebrny, juz za kilka dni zamieszka w Anglii. :)
Ooo...Jaki słodziuchny i cudnie przyodziany....:))
Chyba słoniuchny!
słoniuchny, to bardziej ze słonikiem mi się kojarzy, niż ze słoną masą....
A co to za materiał - masa solna? Bo chyba nie ciasto pszenne bułkowe:))?
Masa solna :) zjesc sie da, choc nie polecam. :D
Śliczna anielica! Robię biżuterię i ramki na zdjęcia ale z modeliny termoutwardzalnej i tak się zastanawiam nad tą masą solną (nigdy nie robiłam) - czy ona jest ciężka np. ten aniołek?
Jest ciezka, nie da sie jej tez tak latwo modelowac jak gliny, masy papierowej czy modeliny. Schnie dlugo, ten aniolek bedzie suszony po 3 h w 70 stC przez nie mniej niz 3 dni. W wilgotnym klimacie elementy po jakims czasie pecznieja i calosc moze sie kruszyc. Masa jest jednak latwa do przygotowania, tania i mozna z niej zrobic praktycznie wszysko to, co z innych mas plastycznych. Nie jest calkiem gladka po wysuszeniu, tez trzeba o tym pamietac. :) na aniolka uzylam 100 g soli, 100g maki i 70ml wody.
Dzięki:)) Na moje wynalazki więc się nie nadaje:)
dziś na szybko cielaczek się piecze
Cały???? ;)
Cały???? ;)
no jasne,blacha 25-40cm,ale już prawie połowę zeżarli
http://wielkiezarcie.com/recipe30381.html
Dziś na kolacyjkę domowy kebab - kebab z budki by Marysiek
Bułki owsiane pełnoziarniste :)
Pizza...
Pizza z nadzianym spodem, dodatki takie, na ktore kazdy mial ochote, wiec 5 zupelnie roznych kombinacji. :)
A gdzie druga połowa? Pewnie zjedzona albo nadgryziona
Paszteciki kapuściane
Bułki z cebulką, pieczarkami i ziołami :)
IDEALNA pizza :) Ciasto jest dokładnie takie, jak w moich ukochanych pizzeriach w Rzymie i okolicy. :)
Przepis poproszę pazeroto jedna :P
Pw Moj Drogi :)
To może ja też nieśmiało poproszę przepis na ciasto do pizzy,bo łudziłam się że napiszesz dla wszystkich
Buły pszenne ...tym razem z dodatkiem jogurtu greckiego ;)
Pasztet ,,Ciułała" :))
Czyli: ciułała, ciułała i uciułała..;) (pewnie mięska z rosołu, co?;))
mięsiwko zupowe/rosołowe, kilka grillowanych kiełbasek, pieczone piersi z indyka....tylko one jak zwykle zostają :) ...uciułane oczywista
Dajesz może jeszcze wątróbkę?
...już mnie tu ktoś, kiedyś pytał o wątróbkę.... Nie, nie daję, bo mój luby nie przepada za jej smakiem, więc tylko bardzo mocno miksuję mięsko z dodatkami ( bułką namoczoną, śmietaną, jajkami, musztardą i przyprawami ) :))
Dzięki...
No co by innego chcialo moje srodkowe dziecko... English muffins :)
Buły na śniadanie ... zwykłe, pszenne , posmarowane śmietanką 30%;)
Porywam dwie :D
Smacznie wygląda :)
Basiu, czy ten chlebuś to Twój pomysł, czy korzystałaś z jakiegoś przepisu z wż?
Taki pszenny, apetyczny ..
Wczoraj wieczorem zobaczylam, ze pieczywa nie mamy.Szybko wyszukalam najprostszy chleb na WZ
http://wielkiezarcie.com/recipe21922.html ..........drozdzy sypkich nie mialam, dalam 2,5g normalnych i pestki dyni.Ot, cala filozofia.Polecam, bo pyszny!(Dwa razy woda smarowalam.....dla tej chrupiacej skorki)
dalam 2,5g normalnych
Strasznie mało tych drożdży. Na pewno 2,5 g? Nie 2,5 dag? Jedna keksówka z tego przepisu wychodzi czy więcej?
25g,sorry zle przecinek postawiwam.
Tak myślałam. Dzięki.
Ja też dziękuję. Już szukam przepisu.
Tarta Brokułowa na razowym spodzie:)
A ładnie to tak kusić??? Dawaj tu kawałek!
A ładnie to tak kusić??? Dawaj tu kawałek!
No właśnie! Jeszcze nie wiem jaki i z czym ale postanowione! W weekend robię quiche/tartę :)Jako, że masz bardzo tolerancyjną żonę - przyjeżdżam!
Hmm... Planowałem zrobić na spodzie z ciasta francuskiego ale że nie lubisz to zrobię dwie. Dla Ciebie machnę na kruchym, pasi? :) Zapraszam :)
Pamiętałeś!
Mega apetyczna ;)
A z jakiego przepisu ta tarta ?
Też bym chciała wiedzieć.
Dzięki Wielkie..... Ja uwielbiam tarty wytrawne.....wszelakie....
A przepis na spód do tarty pochodzi z książki : kuchnia polska - przepisy dawne i nowe :) Wklepałam na szybcika przepis całej tarty :) Proszę bardzo :))
http://wielkiezarcie.com/recipe113760.html
Dziękujemy!
bo już za słodko po pączkach
Chlebuś pszenny i swojski smalec.
Prawda, ze dobry ten chlebek ? Tez wczoraj swojski smalec zrobilam i Luby w nocy wyjadal.
Basiu, to jest chlebek bardzo podobny do Twojego. Też przepis na szybko wyszukany, ale równie trafiony jak i Twój.
Przepraszam, ze wątek zaśmiecam, ale proszę nauczcie, jak wkleić aktywnego linka. Kombinuję na różne sposoby ale bezskutecznie. Nawet nieaktywnego nie mogę wkleić. A to już niedobrze.
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=295259&post=295259
Proszę bardzo :)
Wielkie dzięki. Zaraz oddam się próbom..
Ale zauważyłam, że przeglądarka ma też znaczenie. Na Mozilli Firefox nawet nieaktywny link nie dał się wkleić. Dziękuję
Ja mam firefox'a i nie mam z tym problemu, więc to raczej nie jest wina przeglądarki. Jak Ci nie będzie wychodziło to daj znać, powiem Ci jak to u mnie wygląda.
Już teraz odpaliłam trzecią przeglądarkę. Nie mam podświetlonej ikonki wstaw/edytuj link. I w tym cały problem.
Domia - nie wiem, czy to o to chodzi, ale u mnie ona "standardowo" też jest nieaktywna. Dopiero jak zaznaczę jakiś kawałek teksty (podświetlę na niebiesko) to ona mi się uaktywnia. Ja wklejam skopiowany link, przez funkcję kopiuj/wklej, następnie go zaznaczam i wtedy mi się podświetla ta ikonka, w linijce URL linka, wklejam jeszcze raz link, a w okienku cel wybieram otwórz w nowym oknie, bo to ułatwia przeglądanie forum, następnie wstaw i gotowe.
Ach masz rację. Podświetlony tekst na niebiesko i wówczas faktycznie ikonka "działa". Będę próbować. Dziękuję raz jeszcze.
a. działa, umiem hurrra! Dzięki wielkie!
Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Zjadłoby się ;)
to proszę się częstować ...
Dziś upiekłam dwa chleby żytnie na zakwasie,z ziarnami ,jeden pszenny na zakwasie żytnim i bułki pszenno-owsiane ;)
Ach ;)
Pszenne bagietki
Rogaliki ....bez dekoracji, bo jadą do pracy i mają ''być skromne''
Ladnie mi "skromne"............przeciez juz maja falbaneczki.Oj Megi Ty kokietko............sliczne sa.
Basiu .. pojechałam na leniwca ... czyli radełkiem ciasto potraktowałam .. i make-up przed pieczeniem zrobiłam z jajca i śmietany .. ))
Skromnosc jest najpiekniejsza brawo Megi
Meguś ...czym są te cudne rogaliki nadziane ???
Masą orzechową ...niebezpiecznie pyszną . Taką mieszankę już gotowa kupiłam , orzechy różnej faktury i cukier, wystarczy tylko parę łyżek mleka lub śmietany . Suuper nadzienie do rogalików , strucli czy bułeczek. ))
Dziękuję ...zrobię z taką masą :)
Zerknij na private .. ))
Poniewaz syn chory i siedze w domu, to postanowilam upiec bułeczki. Wiem, że jest dużo przepisów ale nie wiem który wybrać, który jest łatwy (nigdy nie robiłam nic z drożdzy). Wam to wszystko tak piękne wychodzi, może podsuniecie mi sprawdzony i łatwy przepisdla początkującej. Prosze :)))
Proponuję ten przepis. Odczarował mi drożdże :)))
http://wielkiezarcie.com/recipe36071.html
Dziekuje za link, sprobuje :)))
Zrobiłam te bułeczki, ale coś wyszło nie tak. Moje ciasto było tak klejące, że nie dało sie nic formułowac, ciasto nabierałam lyzka i palcami odklejałam na blache. Wyrosły, są dobre ale czemu to ciasto takie klejące :((
Lepiące bo za mało mąki.
Mąki bywają różne i czasem tak właśnie jest. Następnym razem ( bez względu na przepis) dosyp po prostu mąki by ciasto było luźne jednak nie nazbyt kleiste. Z czasem sama będziesz wiedzieć jak ma być
Czyli po wyrosnieciu ciasta moge dosypac maki jeszcze i dalej je wyrobic tak?
Dopisano 15-02-20 21:19:30:
Oto moje bułeczki
I jeszcze udało mi sie placki tortelli zrobic z przepisu wyzej wstawionego
Staram się by ciasto przed wyrośnięciem miało już tę odpowiednią konsystencję, czyli by nie kleiło się do rąk podczas wyrabiania. Wyrabiam często ciasto na stolnicy tak jak na pierogi i jeśli jest zbyt wilgotne to sie po prostu lepi i do deski i do rąk więc stopniowo dorzucam po troszkę mąki i wyrabiam. Po wyrośnięciu tylko lekko " pudruję" mąką podczas formowania.
Ok dziekuje, na pewno bede dalej probowac :)))
A kiedy już bułeczki wyjadą z piekarnika jak malowane, proponuje iść za ciosem i stworzyć ..
http://wielkiezarcie.com/recipe91776.html
Proste,szybkie i .. pyszne . Janeczka też często piekła a wiec jakby co to ... pomożemy
Megi na pewno wyprobuje dziekuje za link :)))
Kochana Dzanino!!! :)
Dziękuję, Moja Najmilejsza!
Już sobie wrzucam w przepisiki.
Wytrawne babeczki z trzema farszami ...
Z jakiego przepisu?
Przepis z netu ...musiałabym poszukać ...
Farsze wg mojego uznania :
-ser żółty,szynka,czosnek
-parmezan,czarne oliwki,suszone pomidory,tymianek,czosnek
-ser żółty,szynka,oliwki,czosnek
Wytrawne drożdżówki z cheddarem, cebulą, płatkami chili i ziołami :)
Pszenne bagietki do przystawki i zupy cebulowej
Chleb pszenny na zakwasie żytnim z siemieniem lnianym oraz bułki pszenno - kukurydziane :)
Jak się zapłata takie bułeczki?
A tak mnie naszło wieczorową porą....:)
Małgoś .. wypisz wymaluj pasuje do mojego pasztetu .
Madziu toć jaaa po to upiekłam Nawet wymiarowo pasuje
Obwarzanki krakowskie.
zjadłabym taką z przyjemnością :)
Bułeczki pszenno-owsiane :)
z włoskiej strony Il Cuoco Pasticcione
Super :)
Ale Superaśne!!!
Super - dzięki za dokładne zdjęcia. :)
z włoskiej strony Il Cuoco Pasticcione
Możesz wrzucić linka do tej stronyCudo poproszę o linka
niestety ja korzystam z tej story przez facebook'a i chyba nie mają strony www więc dla nie mających konta trzeba je niestety założyć.
Mogę jak ktoś potrzebuje przetłumaczyć przepis i go tu wrzucić. To pierożki są robione z normalnego ciasta drożdżowego ...
Wrzucaj :), bo mi jakoś do facebook'a nie śpieszno...
No niee i Ty to masz .. myślałam,że tylko ja taka .. oporna .
Jakoś tak wyszło ;)
550 g mąki 00 lub poznańskiej 500
250 ml letniego mleka
60 g oleju
10 g cukru
10 g soli
1 jajko + 1 żółtko
15 g drożdży
plasterki szynki gotowanej
20 dag sera - w oryginale ser provolone
W misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z cukrem.
Następnie dodać jajko i olej.
Składniki dobrze wymieszać dodać mąkę i sól.
Zagnieść energicznie ciasto aż będzie gładkie i jednolite.
Odłożyć do wyrośnięcia na 2 godziny
Wyrośnięte ciasto przenieść na oprószony mąka blat.
Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kółka.
Na każde koło nałożyć szynkę i provolone.
Każde koło złożyć na połowę (nie zaklejać) i zwinąć tak jak na zdjęciu.
Układać na okrągłej formie w kształcie koła wyłożonej pergaminem.
Na koniec posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec około 30 minut w temperaturze 200°.
Dzięki serdeczne.
A ja jako umiarkowana "fejsbukowiczka" podziękuję za namiar - właśnie sobie przeglądam, a jest co..;) Dzięki!
Paweł, jeśli jeszcze tego nie mówiłam, to w tej chwili jest dobry moment: jesteś Gość przez wielkie "G". Chylę czoła!
Drożdżowe łódeczki i kręciołki z wytrawnym farszem :)
Dopisano 15-03-09 9:37:26:
Dopisano 15-03-09 9:55:16:
Dopisano 15-03-09 10:13:20:
Ale piękna drożdżowa galanteria .. Mniaaam ))
Dziękuję Meguś :) To nocne wypieki i rodzinka pobrała sobie do pracy :)
Chlebek wg przepisy stillnox?
mggi63, tak to chlebek z przepisu stillnox. Rogaliki wg.kordaszki
Naan :)
Karolina podzielisz się przepisem na naan, już kilka razy robiłam ale wychodzą mi jakieś "inne" niż w hinduskich knajpkach.
...bo w hinduskich knajpach oryginalny piec osiaga temperaturę ponad 500 stopni...nie do osiągniecia w naszych domowych warunkach:( ale przyznaję że ja też eksperymentuję w domu, efekt moze nie jest taki jak we wspomnianych knajpach ale dziecię poznaje inne smaki i zabawę mamy przednią :)
Dlatego w domu robi sie ja na rozgrzanej do czerwonosci patelni. :)
Jeszcze gorace. :) naan, bo chyba mi sie Najmlodsza zakochala.
Międzymigrenowe paszteciki z kurakiem i kapustą kiszoną.
Włsnie Dzani mam migrene ,poratuj pasztecikiem
Łapaj! Barszczu as też chcesz?
Własnie dzis gotuje barszczyk ,bo mi smaka narobiłas
Pyszotki...:) Dżaninko, a ten farszyk do pasztecików, to gdzieś jest, czy to Twoja inspiracja?
A to zwykły kurak gotowany, podgotowana z przyprawami kapucha, dużo podsmażonej cebulki. I sitko z największymi oczkami. Ot, tyle.
Dodam, że ciasto z moich rogalików, tyle że bez cukru i z mąki pełnoziarnistej.
Dżaninko dziękuję za przepisik :-) Z takim farszem jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję ten nowy smak.
A to zaszalałaś na migrenie!
Niom. Ciasto zagniotłam przed i co miałam zrobić? I tak dobę leżakowało w lodówce.