Proszę o wypróbowane przepisy na takie sałatki, najlepiej z dokładnymi proporcjami. Macie jakieś sprawdzone? Przepisów jest mnóstwo, ale ciężko coś wybrać. Najlepiej takie, które sprawdzą się na imprezach. Dzięki za dobre rady;).
http://wielkiezarcie.com/recipe64144.html w tej co prawda jest majonez, jednak możesz go spokojnie pominąć bądź zastąpić jogurtem. Możesz też użyć jedynie sosu " winegret".
Dopisano 15-01-25 18:34:00:
No tak człek czyta co chce :))) o majonezie dotarło o sałacie już mniej stąd te śledzie:)))
ja sama osobiście nie robię na imprezy sałatek z sałatą - bo dla mnie jest zbyt rozpychająca się w żołądku i potem nie ma miejsca na nic innego. Wolę sałatę używać do dekoracji - jako taki "trawnik" dla warzyw czy mięsiw.
Jest z orzo - w Polsce podobno do kupienia - tak twierdzi moja siostra, ja sama nigdy nie widziałam. Spokojnie można zastąpić innym drobnym makaronem. Albo ryżem (bo orzo wygląda jak ryż, jak jadłam pierwszy raz, byłam świecie przekonana, że to ryż).
Albo coś takiego http://wielkiezarcie.com/recipe40340.html w mojej wersji jest jeszcze czerwona (lub kolorowa) papryka oraz świeże ogórki, którymi obkładam brzegi misek (przygotowuje porcje indywidualne, żeby nakładanie nie zburzyło kompozycji).
Albo: http://wielkiezarcie.com/recipe7721.html tyle, że zamiast sałaty daję kapustę pekińską - bo zdecydowanie lepiej się zachowuje pod wpływem ciężkiego sosu pomidorowego.
Tutaj są sałatki bez sałaty - ale też bez majonezu:
No i moja ulubiona - tyle, że bardzo syta. I raczej nie podaję jej na imprezy. Natomiast moje chłopaki, gdy mają jakieś spotkanie podczas moich wyjazdów - zdecydowanie wybierają ta sałatkę http://wielkiezarcie.com/recipe18280.html
Mój bazowy przepis na sałatę zieloną to: sałata zielona i sos, który składa się z: oliwa z oliwek lub inna + ocet winny (do wyboru) + musztarda + czosnek + cukier + sól + pieprz + zioła (dowolne).
To jest najprostsza baza dla sałaty, ja jednak najczęściej do sałaty dodaję, to co znajdę w lodówce np.: pomidory, oliwki, avocado, ogórek, rzodkiewka, melon, ser feta lub inny np. pleśniowy czy typu parmezan - do wyboru albo to co jest w danej chwili dostępne. Do tego jeśli posiadam: orzechy lub migdały lub pestki pinii czy słonecznika, dyni itp.
Sos wzbogacam np. suszonymi pomidorami i kaparami.
Zdarza mi się, że mam tylko sałatę i oliwki, robię sos i do obiadu mam już dodatek.
W tym temacie można improwizować wg upodobań i zawsze "coś" wyjdzie ;)
Tu jedna z moich "podrasowanych" sałat :http://wielkiezarcie.com/recipe19575.html
Proszę o wypróbowane przepisy na takie sałatki, najlepiej z dokładnymi proporcjami. Macie jakieś sprawdzone? Przepisów jest mnóstwo, ale ciężko coś wybrać. Najlepiej takie, które sprawdzą się na imprezach. Dzięki za dobre rady;).
W wielu sałatkach możesz majonez spokojnie zastąpić jogurtem lub śmietaną bez szkody dla ich smaku, jedynie będziesz je musiała ostrzej doprawić .)
Zobacz do tych może trafią w Twój smak.
http://wielkiezarcie.com/recipe57023.html
http://wielkiezarcie.com/recipe64144.html w tej co prawda jest majonez, jednak możesz go spokojnie pominąć bądź zastąpić jogurtem. Możesz też użyć jedynie sosu " winegret".
Dopisano 15-01-25 18:34:00:
No tak człek czyta co chce :))) o majonezie dotarło o sałacie już mniej stąd te śledzie:)))ja sama osobiście nie robię na imprezy sałatek z sałatą - bo dla mnie jest zbyt rozpychająca się w żołądku i potem nie ma miejsca na nic innego. Wolę sałatę używać do dekoracji - jako taki "trawnik" dla warzyw czy mięsiw.
Niemniej jako dobra sałatkę mogę polecić to: http://wielkiezarcie.com/recipe113478.html
Jest z orzo - w Polsce podobno do kupienia - tak twierdzi moja siostra, ja sama nigdy nie widziałam. Spokojnie można zastąpić innym drobnym makaronem. Albo ryżem (bo orzo wygląda jak ryż, jak jadłam pierwszy raz, byłam świecie przekonana, że to ryż).
Albo coś takiego http://wielkiezarcie.com/recipe40340.html w mojej wersji jest jeszcze czerwona (lub kolorowa) papryka oraz świeże ogórki, którymi obkładam brzegi misek (przygotowuje porcje indywidualne, żeby nakładanie nie zburzyło kompozycji).
Albo: http://wielkiezarcie.com/recipe7721.html tyle, że zamiast sałaty daję kapustę pekińską - bo zdecydowanie lepiej się zachowuje pod wpływem ciężkiego sosu pomidorowego.
Tutaj są sałatki bez sałaty - ale też bez majonezu:
http://wielkiezarcie.com/recipe20139.html
No i moja ulubiona - tyle, że bardzo syta. I raczej nie podaję jej na imprezy. Natomiast moje chłopaki, gdy mają jakieś spotkanie podczas moich wyjazdów - zdecydowanie wybierają ta sałatkę http://wielkiezarcie.com/recipe18280.html
Proszę, oto "moje" sałatki:
http://wielkiezarcie.com/recipe110838.html
http://wielkiezarcie.com/recipe71265.html
Mój bazowy przepis na sałatę zieloną to: sałata zielona i sos, który składa się z: oliwa z oliwek lub inna + ocet winny (do wyboru) + musztarda + czosnek + cukier + sól + pieprz + zioła (dowolne).
To jest najprostsza baza dla sałaty, ja jednak najczęściej do sałaty dodaję, to co znajdę w lodówce np.: pomidory, oliwki, avocado, ogórek, rzodkiewka, melon, ser feta lub inny np. pleśniowy czy typu parmezan - do wyboru albo to co jest w danej chwili dostępne. Do tego jeśli posiadam: orzechy lub migdały lub pestki pinii czy słonecznika, dyni itp.
Sos wzbogacam np. suszonymi pomidorami i kaparami.
Zdarza mi się, że mam tylko sałatę i oliwki, robię sos i do obiadu mam już dodatek.
W tym temacie można improwizować wg upodobań i zawsze "coś" wyjdzie ;)
Tu jedna z moich "podrasowanych" sałat :http://wielkiezarcie.com/recipe19575.html