Forum

Gawędy o jedzeniu

Sernik idealny, czyli jaki ;)

• Autor: Smosia Data: 2026-09-10 21:28:29

Dobry wieczór :))
    A chcę poruszyć temat podwieczorkowy - sernikowy, ważny dla każdej ambitnej Pani domu. Każda z nas chce by smakował rodzince i znajomym.
    Jaki ma być ten naj, naj?:
    - pieczony na kruchym cieście;
    - bez ciasta, spodu;
    - na pokruszonych ciastkach...
    Najważniejsze są jednak składniki masy serowej, ich proporcje, sposób pieczenia i zdobienia smash

Zapraszam, może uda się odkryć tajemnicę idealnego sernika, by nigdy już nie wyszedł nam za niski lub za słodki, zbyt rzadki lub niezbyt puszysty...

Dobrej nocy, słodkich snów i genialnych pomysłów o poranku kiss

• Autor: Smosia Data: 2026-09-11 07:47:02

Dobry piątuś' Wszystkim chef

Kolejnym odkryciem jest sernik od Goplany, z malinami, u nas świeżymi, prosto z krzaka.
    Polecam, szybki i niezawodny, z dobrym serem /ja miałam śmietankowy w kostkach/ zawsze wychodzi.
    Bez ucierania, zmielone wszystko po kolei nożem w malakserze:
    masło z cukrem, żółtka, ser i reszta składników.
    A białka z kisielem i wiórkami to HIT.
    Mam w planach wersję wiśniową idea2tongue

Sernik kremowy z malinami, pyszny wg mnie

• Autor: goplana2 Data: 2026-09-11 12:13:46

Dziękuję za uznanie tego sernika. Cieszę się,że Ci smakuje blush

• Autor: Smosia Data: 2026-09-11 11:16:47

Nie może zabraknąć na podium laugh4 sernikowym pysznego odkrycia WŻ, "Sernika kalinowskiego od teresy55.
    Jest najbardziej tradycyjny ze wszystkich, smaczny i też prosty w wykonaniu.

Sernik kalinowski

• Autor: goplana2 Data: 2026-09-11 12:20:23

Witam w sernikowym wątku bow Jaki sernik preferuję? Jaki najlepszy? Chyba na swojskim serze,ale gdzie teraz taki dostać? A tak,u nas przed świętami na targu taka babcinka sprzedaje. Kiedyś robiła moja,ale to wszystko zamierzchłe czasy. Tak czy inaczej u mnie zawsze na kruchym cieście,rzadziej na herbatnikach. Bez spodu jeszcze nigdy nie piekłam. Ogólnie to lubię wszystkie serniki. Ten tradycyjny koniecznie z rodzynkami i skórką pomarańczową. Latem sernik na zimno z owocami. Ciężko wybrać ten ulubiony chinese Tak czy inaczej teraz muszę ograniczyć,ale od święta sobie pozwolę na kawałeczek antlers

• Autor: Smosia Data: 2026-09-12 08:07:30

Dobra sobotka happy
    Swojski ser, można pomarzyć albo wykombinować:
    - mleko świeże bywa nawet w sklepach;
    - śmietana kwaśna;
    - czas na obróbkę /z tym bywa różnie/.
    Kto ma dobrą mleczarnię blisko to znajdzie odpowiedni ser nawet w firmowym sklepie. Na targowiska nie chodzę, za daleko i dojazd beznadziejny przez rozkopane drogi.

Spód najlepszy dla nas - czekoladowy, dużo kakao i do tego budyń czekoladowy bez cukru.
    Fajne są pianki z kisielem lub budyniem, owoce świeże lub słoikowe.
    Rodzynki drobne lub posiekane, im więcej tym smaczniej.

Dziękuję za cenne wskazówki, od wzorowej i doświadczonej Gospodyni 2thumbsup

Smacznego wypiekania dla Rodzinki, skoro sama musisz rezygnować z takich smakołyków chef

• Autor: goplana2 Data: 2026-09-12 10:26:57

Bywa,ale żeby zrobić kg sera potrzeba 10 litrów mleka,w dodatku pełnotłustego,bo taki jest najlepszy. Poza tym trzeba jeszcze umieć,łatwo zważyć i szkoda czasu i marasu jak to mówią cheesy

Pytałaś jeszcze o zdobienie,ja zazwyczaj machnę polewą ,żeby zatuszować ewentualne pęknięcia i lekko oprószę wiórkami. Lukrem raz zrobiłam i Tato powiedział-więcej nie dawaj,nie psuj,bo najlepszy sam,albo z polewą i od tamtej pory nie robię clown

• Autor: Smosia Data: 2026-09-12 14:51:47

Tak, niestety sery trzeba umieć gotować by nie zrobić z nich suchych jak kaszka gnieciuchów czyli do ... farszu na pierogi albo pastę do chleba smash

Ja mam opanowane gotowanie sera mleczno-śmietanowego z rozbełtanymi całymi jajami do sernika na zimno - zwykle wychodzi fajny, kremowy.

Nie mam odwagi, składników też, by przygotować ser do pieczenia. Wolę już kupić w wiaderku lub śmietankowy w kostkach /podobny do serka Imperial' z dawnych czasów/. 

Dziękuję chef, każda Twoja podpowiedź jest bardzo cenna i ważna 2thumbsup

• Autor: Smosia Data: 2026-09-12 08:18:17

I kolejny sernik wużetowy, który mnie ratuje gdy czas gna jak szalony a święta tuż tuż. Polecam thumbsup namawiam do wypróbowania na co dzień i na święta:

Sernik-idealnie-prosty

• Autor: Smosia Data: 2026-09-14 07:52:06

Witam heart w poniedziałek ;))

Mam jeszcze jedno pytanie:
    - czy serki mascarpone, ricotta dobrze sprawdzają się w pieczonych sernikach /bo do 'zimnych pewnie pasują idealnie/?
    Coraz więcej w sklepach takich serków, ceny promocyjne w miarę, do przyjęcia, ale nie jestem pewna  jak w pieczeniu wypadną.

Ktoś, kiedyś próbował i może opisać swoje doświadczenia chef
    Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
    Dziękuję i fajnego dnia, tygodnia nam Wszystkim życzę happy

• Autor: Smosia Data: 2026-09-14 12:34:24

Znalazłam i kiedyś sama wypróbuję /jak trafię na super promocję/ serniki z mascarpone.
    Ten jest ciekawy:

Sernik-z-mascarpone-i-malinami

• Autor: Smosia Data: 2026-09-15 10:06:41

Witam heart Wszystkich chef

Jest i przepis na sernik z ricottą albo wyłącznie z ricotty /można w domu serek przygotować, wg tineczki/:

Sernik-ricotta-o-smaku-pomaranczowym

• Autor: Smosia Data: 2026-09-15 10:08:48

Oto i przepis na domowy serek, powodzenia i smacznego tongue:

Ser-ricotta-domowej-roboty

• Autor: Smosia Data: 2026-09-18 08:26:38

Dobry piąteczek ;))
    oby był też smaczny tongue

Czas pomyśleć o domowym serniczku.
    Nie piekłam ale kusi mnie od dawna, może trafię na dobry ser i upiekę ?:

Sernik Zosi

Dopisano 2026-9-21 9:48:13:

I już poniedziałek ;) dobry i smaczny chef

Nie kupiłam sera, w domu był:
    serek pistacjowy 400g
    galaretka mleczna kokosowa na 1/2 litra mleka /u nas kokosowy napój/
    napój kokosowy lub mleko 300ml
    budyń pistacjowy na 1/2 l płynu
    cukier /u nas brązowy/ - 3 łyżki lub do smaku
    śmietanka 30ka
    puszka mleczka kokosowego /płyn do gotowania budyniu, gęsta masa dodana do gorącego budyniu i dokładnie wymieszana/
    banany
    ciastka korzenne /lepsze byłyby biszkopty lub maślane herbatniki/

I z tego wymodziłam deser na zimno:

1.budyń ugotować na osłodzonej cukrem kremówce i mleku kokosowym z puszki /w sumie ok. 350ml/
    2.do gorącego dodać mleko kokosowe z puszki - białą, gęstą masę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek
    3.formę /u nas wysoka, gliniana misa 24cm średnicy/ wyłożyć papierem do pieczenia, dno pokryć szczelnie ciastkami, następnie kawałkami bananów/kroiłam każdy na pół, potem na 3-4 plastry/, zalać budyniem
    4.galaretkę ugotować na napoju kokosowym /lub mleku/, wymieszać z serkiem, masa ma być jednolita
    5.na budyniu, w foremce ułożyć plastry bananów, dość szczelnie, zalać masą serkową, odstawić do lodówki
    6. jak zacznie tężeć, udekorować ciastkami lub czekoladą, owocami.

Sztywny serniczek wyjąć z naczynia /ja bez problemu wyjęłam trzymając za wystający arkusz papieru/, kroić i zajadać tongue
    Smacznego ;P

Udanego dnia i tygodnia wings

Przejdź do pełnej wersji serwisu