Dobry wieczór :)) A chcę poruszyć temat podwieczorkowy - sernikowy, ważny dla każdej ambitnej Pani domu. Każda z nas chce by smakował rodzince i znajomym. Jaki ma być ten naj, naj?: - pieczony na kruchym cieście; - bez ciasta, spodu; - na pokruszonych ciastkach... Najważniejsze są jednak składniki masy serowej, ich proporcje, sposób pieczenia i zdobienia
Zapraszam, może uda się odkryć tajemnicę idealnego sernika, by nigdy już nie wyszedł nam za niski lub za słodki, zbyt rzadki lub niezbyt puszysty...
Dobrej nocy, słodkich snów i genialnych pomysłów o poranku
Kolejnym odkryciem jest sernik od Goplany, z malinami, u nas świeżymi, prosto z krzaka. Polecam, szybki i niezawodny, z dobrym serem /ja miałam śmietankowy w kostkach/ zawsze wychodzi. Bez ucierania, zmielone wszystko po kolei nożem w malakserze: masło z cukrem, żółtka, ser i reszta składników. A białka z kisielem i wiórkami to HIT. Mam w planach wersję wiśniową
Nie może zabraknąć na podium sernikowym pysznego odkrycia WŻ, "Sernika kalinowskiego od teresy55. Jest najbardziej tradycyjny ze wszystkich, smaczny i też prosty w wykonaniu.
Witam w sernikowym wątku Jaki sernik preferuję? Jaki najlepszy? Chyba na swojskim serze,ale gdzie teraz taki dostać? A tak,u nas przed świętami na targu taka babcinka sprzedaje. Kiedyś robiła moja,ale to wszystko zamierzchłe czasy. Tak czy inaczej u mnie zawsze na kruchym cieście,rzadziej na herbatnikach. Bez spodu jeszcze nigdy nie piekłam. Ogólnie to lubię wszystkie serniki. Ten tradycyjny koniecznie z rodzynkami i skórką pomarańczową. Latem sernik na zimno z owocami. Ciężko wybrać ten ulubiony Tak czy inaczej teraz muszę ograniczyć,ale od święta sobie pozwolę na kawałeczek
Dobra sobotka Swojski ser, można pomarzyć albo wykombinować: - mleko świeże bywa nawet w sklepach; - śmietana kwaśna; - czas na obróbkę /z tym bywa różnie/. Kto ma dobrą mleczarnię blisko to znajdzie odpowiedni ser nawet w firmowym sklepie. Na targowiska nie chodzę, za daleko i dojazd beznadziejny przez rozkopane drogi.
Spód najlepszy dla nas - czekoladowy, dużo kakao i do tego budyń czekoladowy bez cukru. Fajne są pianki z kisielem lub budyniem, owoce świeże lub słoikowe. Rodzynki drobne lub posiekane, im więcej tym smaczniej.
Dziękuję za cenne wskazówki, od wzorowej i doświadczonej Gospodyni
Smacznego wypiekania dla Rodzinki, skoro sama musisz rezygnować z takich smakołyków
Bywa,ale żeby zrobić kg sera potrzeba 10 litrów mleka,w dodatku pełnotłustego,bo taki jest najlepszy. Poza tym trzeba jeszcze umieć,łatwo zważyć i szkoda czasu i marasu jak to mówią
Pytałaś jeszcze o zdobienie,ja zazwyczaj machnę polewą ,żeby zatuszować ewentualne pęknięcia i lekko oprószę wiórkami. Lukrem raz zrobiłam i Tato powiedział-więcej nie dawaj,nie psuj,bo najlepszy sam,albo z polewą i od tamtej pory nie robię
Tak, niestety sery trzeba umieć gotować by nie zrobić z nich suchych jak kaszka gnieciuchów czyli do ... farszu na pierogi albo pastę do chleba
Ja mam opanowane gotowanie sera mleczno-śmietanowego z rozbełtanymi całymi jajami do sernika na zimno - zwykle wychodzi fajny, kremowy.
Nie mam odwagi, składników też, by przygotować ser do pieczenia. Wolę już kupić w wiaderku lub śmietankowy w kostkach /podobny do serka Imperial' z dawnych czasów/.
Dziękuję , każda Twoja podpowiedź jest bardzo cenna i ważna
Mam jeszcze jedno pytanie: - czy serki mascarpone, ricotta dobrze sprawdzają się w pieczonych sernikach /bo do 'zimnych pewnie pasują idealnie/? Coraz więcej w sklepach takich serków, ceny promocyjne w miarę, do przyjęcia, ale nie jestem pewna jak w pieczeniu wypadną.
Ktoś, kiedyś próbował i może opisać swoje doświadczenia Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Dziękuję i fajnego dnia, tygodnia nam Wszystkim życzę
Nie kupiłam sera, w domu był: serek pistacjowy 400g galaretka mleczna kokosowa na 1/2 litra mleka /u nas kokosowy napój/ napój kokosowy lub mleko 300ml budyń pistacjowy na 1/2 l płynu cukier /u nas brązowy/ - 3 łyżki lub do smaku śmietanka 30ka puszka mleczka kokosowego /płyn do gotowania budyniu, gęsta masa dodana do gorącego budyniu i dokładnie wymieszana/ banany ciastka korzenne /lepsze byłyby biszkopty lub maślane herbatniki/
I z tego wymodziłam deser na zimno:
1.budyń ugotować na osłodzonej cukrem kremówce i mleku kokosowym z puszki /w sumie ok. 350ml/ 2.do gorącego dodać mleko kokosowe z puszki - białą, gęstą masę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek 3.formę /u nas wysoka, gliniana misa 24cm średnicy/ wyłożyć papierem do pieczenia, dno pokryć szczelnie ciastkami, następnie kawałkami bananów/kroiłam każdy na pół, potem na 3-4 plastry/, zalać budyniem 4.galaretkę ugotować na napoju kokosowym /lub mleku/, wymieszać z serkiem, masa ma być jednolita 5.na budyniu, w foremce ułożyć plastry bananów, dość szczelnie, zalać masą serkową, odstawić do lodówki 6. jak zacznie tężeć, udekorować ciastkami lub czekoladą, owocami.
Sztywny serniczek wyjąć z naczynia /ja bez problemu wyjęłam trzymając za wystający arkusz papieru/, kroić i zajadać Smacznego ;P
Dobry wieczór :))
A chcę poruszyć temat podwieczorkowy - sernikowy, ważny dla każdej ambitnej Pani domu. Każda z nas chce by smakował rodzince i znajomym.
Jaki ma być ten naj, naj?:
- pieczony na kruchym cieście;
- bez ciasta, spodu;
- na pokruszonych ciastkach...
Najważniejsze są jednak składniki masy serowej, ich proporcje, sposób pieczenia i zdobienia
Zapraszam, może uda się odkryć tajemnicę idealnego sernika, by nigdy już nie wyszedł nam za niski lub za słodki, zbyt rzadki lub niezbyt puszysty...
Dobrej nocy, słodkich snów i genialnych pomysłów o poranku
Dobry piątuś' Wszystkim

Kolejnym odkryciem jest sernik od Goplany, z malinami, u nas świeżymi, prosto z krzaka.
Polecam, szybki i niezawodny, z dobrym serem /ja miałam śmietankowy w kostkach/ zawsze wychodzi.
Bez ucierania, zmielone wszystko po kolei nożem w malakserze:
masło z cukrem, żółtka, ser i reszta składników.
A białka z kisielem i wiórkami to HIT.
Mam w planach wersję wiśniową
Sernik kremowy z malinami, pyszny wg mnie
Dziękuję za uznanie tego sernika. Cieszę się,że Ci smakuje
Nie może zabraknąć na podium
sernikowym pysznego odkrycia WŻ, "Sernika kalinowskiego od teresy55.
Jest najbardziej tradycyjny ze wszystkich, smaczny i też prosty w wykonaniu.
Sernik kalinowski
Witam w sernikowym wątku
Jaki sernik preferuję? Jaki najlepszy? Chyba na swojskim serze,ale gdzie teraz taki dostać? A tak,u nas przed świętami na targu taka babcinka sprzedaje. Kiedyś robiła moja,ale to wszystko zamierzchłe czasy. Tak czy inaczej u mnie zawsze na kruchym cieście,rzadziej na herbatnikach. Bez spodu jeszcze nigdy nie piekłam. Ogólnie to lubię wszystkie serniki. Ten tradycyjny koniecznie z rodzynkami i skórką pomarańczową. Latem sernik na zimno z owocami. Ciężko wybrać ten ulubiony
Tak czy inaczej teraz muszę ograniczyć,ale od święta sobie pozwolę na kawałeczek
Dobra sobotka

Swojski ser, można pomarzyć albo wykombinować:
- mleko świeże bywa nawet w sklepach;
- śmietana kwaśna;
- czas na obróbkę /z tym bywa różnie/.
Kto ma dobrą mleczarnię blisko to znajdzie odpowiedni ser nawet w firmowym sklepie. Na targowiska nie chodzę, za daleko i dojazd beznadziejny przez rozkopane drogi.
Spód najlepszy dla nas - czekoladowy, dużo kakao i do tego budyń czekoladowy bez cukru.
Fajne są pianki z kisielem lub budyniem, owoce świeże lub słoikowe.
Rodzynki drobne lub posiekane, im więcej tym smaczniej.
Dziękuję za cenne wskazówki, od wzorowej i doświadczonej Gospodyni
Smacznego wypiekania dla Rodzinki, skoro sama musisz rezygnować z takich smakołyków
Bywa,ale żeby zrobić kg sera potrzeba 10 litrów mleka,w dodatku pełnotłustego,bo taki jest najlepszy. Poza tym trzeba jeszcze umieć,łatwo zważyć i szkoda czasu i marasu jak to mówią
Pytałaś jeszcze o zdobienie,ja zazwyczaj machnę polewą ,żeby zatuszować ewentualne pęknięcia i lekko oprószę wiórkami. Lukrem raz zrobiłam i Tato powiedział-więcej nie dawaj,nie psuj,bo najlepszy sam,albo z polewą i od tamtej pory nie robię
Tak, niestety sery trzeba umieć gotować by nie zrobić z nich suchych jak kaszka gnieciuchów czyli do ... farszu na pierogi albo pastę do chleba
, każda Twoja podpowiedź jest bardzo cenna i ważna 
Ja mam opanowane gotowanie sera mleczno-śmietanowego z rozbełtanymi całymi jajami do sernika na zimno - zwykle wychodzi fajny, kremowy.
Nie mam odwagi, składników też, by przygotować ser do pieczenia. Wolę już kupić w wiaderku lub śmietankowy w kostkach /podobny do serka Imperial' z dawnych czasów/.
Dziękuję
I kolejny sernik wużetowy, który mnie ratuje gdy czas gna jak szalony a święta tuż tuż. Polecam
namawiam do wypróbowania na co dzień i na święta:
Sernik-idealnie-prosty
Witam
w poniedziałek ;))

Mam jeszcze jedno pytanie:
- czy serki mascarpone, ricotta dobrze sprawdzają się w pieczonych sernikach /bo do 'zimnych pewnie pasują idealnie/?
Coraz więcej w sklepach takich serków, ceny promocyjne w miarę, do przyjęcia, ale nie jestem pewna jak w pieczeniu wypadną.
Ktoś, kiedyś próbował i może opisać swoje doświadczenia
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Dziękuję i fajnego dnia, tygodnia nam Wszystkim życzę
Znalazłam i kiedyś sama wypróbuję /jak trafię na super promocję/ serniki z mascarpone.
Ten jest ciekawy:
Sernik-z-mascarpone-i-malinami
Witam
Wszystkich 
Jest i przepis na sernik z ricottą albo wyłącznie z ricotty /można w domu serek przygotować, wg tineczki/:
Sernik-ricotta-o-smaku-pomaranczowym
Oto i przepis na domowy serek, powodzenia i smacznego
:
Ser-ricotta-domowej-roboty
Dobry piąteczek ;))
oby był też smaczny
Czas pomyśleć o domowym serniczku.
Nie piekłam ale kusi mnie od dawna, może trafię na dobry ser i upiekę ?:
Sernik Zosi
Dopisano 2026-9-21 9:48:13:
I już poniedziałek ;) dobry i smacznyNie kupiłam sera, w domu był:
serek pistacjowy 400g
galaretka mleczna kokosowa na 1/2 litra mleka /u nas kokosowy napój/
napój kokosowy lub mleko 300ml
budyń pistacjowy na 1/2 l płynu
cukier /u nas brązowy/ - 3 łyżki lub do smaku
śmietanka 30ka
puszka mleczka kokosowego /płyn do gotowania budyniu, gęsta masa dodana do gorącego budyniu i dokładnie wymieszana/
banany
ciastka korzenne /lepsze byłyby biszkopty lub maślane herbatniki/
I z tego wymodziłam deser na zimno:
1.budyń ugotować na osłodzonej cukrem kremówce i mleku kokosowym z puszki /w sumie ok. 350ml/
2.do gorącego dodać mleko kokosowe z puszki - białą, gęstą masę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek
3.formę /u nas wysoka, gliniana misa 24cm średnicy/ wyłożyć papierem do pieczenia, dno pokryć szczelnie ciastkami, następnie kawałkami bananów/kroiłam każdy na pół, potem na 3-4 plastry/, zalać budyniem
4.galaretkę ugotować na napoju kokosowym /lub mleku/, wymieszać z serkiem, masa ma być jednolita
5.na budyniu, w foremce ułożyć plastry bananów, dość szczelnie, zalać masą serkową, odstawić do lodówki
6. jak zacznie tężeć, udekorować ciastkami lub czekoladą, owocami.
Sztywny serniczek wyjąć z naczynia /ja bez problemu wyjęłam trzymając za wystający arkusz papieru/, kroić i zajadać
Smacznego ;P
Udanego dnia i tygodnia