Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś jecie na obiadek 05/2016

  • Autor: makusia Data: 2016-07-14 11:53:52

    Poprzedni wątek się rozrósł, więc zapraszamy do nowego;)

    U ns kurczak pieczony, frytki i sałata.

  • Autor: MoniaKociara Data: 2016-07-14 13:25:39

    Ryz z kurczakiem i kurkami w sosie smietanowo-pietruszkowym. Wczoraj takie coś sobie wymyśliłam i mam nadzieję, że będzie dobre :D

  • Autor: jolka60 Data: 2016-07-14 16:14:21

    Z pewnoscia.U mnie polaczenie sosu grzybowego z pietruszka jest obowiazkowe.

  • Autor: makusia Data: 2016-07-14 20:09:12

    Brzmi smacznie, i pewnie tak było;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-14 15:09:25

    Zupa wiśniowa z domowymi kluseczkami twarogowymi - niestety uwielbiam i zawsze zjadam za dużo ;)

  • Autor: jolka60 Data: 2016-07-14 16:11:25

    Te kluseczki to cos w rodzaju klusek leniwych....Tu powinien byc znak zapytania.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-14 16:23:41

    Biały ser gładki i tłusty, mąka, jogurt, szczypta cukru z wanilią i maleńka szczypta soli :) Zagnieść, pokroić, ugotować. Pycha! Czy mam wpisać dokładny przepis na toto?

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-14 16:36:51

    Ja poproszę bo na pewno bym sobie zjadła z masełkiem i z cukrem

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-14 16:39:22

    A i owszem, bardzo dobrze się nadają, aby je zjeść z masełkiem i cukrem, tylko wówczas warto zmniejszyć ilość cukru dodawanego do ciasta na kluseczki. To zabieram się do wklepywania... tylko może trzy sekundy przerwy, bo właśnie obżarłam się drugim daniem, czyli ryżem z prostym borowikowym sosem (tak, tak, ja ciamajda grzybowa znalazłam 8 prawdzików tadam!)

  • Autor: jolka60 Data: 2016-07-14 17:00:44

    Dzieki,wystarczy.yak wlasnie bardzo podobnie robie czasem \\leniwe\\,ale nie dawalam jogurtu ani cukruPyszne byly,zwlaszcza ze swojskiego sera.Co do zup owocowych,mama robila przewaznie bez maki ziemniaczanej,za to na wodzie z gotowania ,,makaronu,swojskiego.Pyszne i prawie bez pracy,polecam..

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-14 17:11:36

    Ja też nie dodaję mąki ziemniaczanej do zupy wiśniowej.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-15 08:16:29

    Jasne! Wpisz na kluseczki mniammm :) Zupka to nie moje klimaty ale reszta i owszem z cebulka przyrumienioną albo i boczusiem grin

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-15 09:02:33

    No macie :) Zrobiłam Wam zdjęcie kluseczek nie w zupie, tylko z bułką tartą na masełku. Ło rany, to jest bardzo dobre! Dlaczego wcześniej mi nie smakowało?! Pewnie dlatego, że częstowano mnie zupełnie inną wersją klusek, która źle komponowała się ze smakiem okrasy. Jednak twarogowo-jogurtowe bez jajka wymiatają z bułką tartą, masłem i brązowym cukrem! Dzięki, żeście mnie zachęcili :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-15 10:56:07

    thumbsup

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-15 10:04:35

    Uwielbiam takie owocowe zupki. Moja mama też często takie zupki robiła, ale ja już rzadziej. Przynajmniej teraz w sezonie letnim trzeba sobie częściej ugotować żeby się nasycić na zapas. :)

  • Autor: jolka60 Data: 2016-07-15 11:51:38

    J achyba zrobie,glownie dla siebie.Dzieci nie ma,wpadaja rzadko i jak po ogien,a chlop raczej \\wytrawny\\,ale zje,jako deser.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-15 12:20:40

    Ja też tak bardziej dla siebie, bo wiadomo, że mężczyźni z owocowych posiłków, to wolą tylko mięsne i żeby było jeszcze dużo. :)

  • Autor: tingra Data: 2016-07-15 23:23:06

    Wisniowa zupa ...marzenie:) U mnie mam 4!  sztuki dojrzewajacych wisni, jak zdaze przed ptakami , to moze uda mi sie posmakowac :)))

  • Autor: jolka60 Data: 2016-07-16 11:09:00

    Nie odstraszasz ich....udaje,ze postawilam znak zapytania.U nas byly inwazje szpakow na czeresnie.Makabra,prawdziwe naloty \\dywanowe\\

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-14 15:12:17

    Cudnie wypieczone :)

  • Autor: makusia Data: 2016-07-14 20:07:50

    Dziękuję, i mega smaczna :)

  • Autor: jolka60 Data: 2016-07-14 16:15:32

    Botwinka,wreszcie ze swoich buraczkow.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-14 16:24:11

    Oj zazdroszczę!

  • Autor: iwciaG Data: 2016-07-14 17:14:32

    Makusiu, baaardzo apetyczna noga kurczakowa:))

    Aaaa i bardzo się cieszę, że obiadkowy wątek ma nadal ,,niestwardniały" tytuł, mimo ,,nagonki" na niego hi hi smug

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-14 17:25:41

    I jeszcze drugie danie wyskoczył z aparatu:
    ryż z sosem borowikowym :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-15 08:19:10

    Ooo! Też smakowite shocked2

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-15 08:22:26

    No i proste! Strasznie lubię proste dania, bezmięsne smug2

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-15 10:56:57

    Również takowe uwielbiam !

  • Autor: tingra Data: 2016-07-15 23:27:00

    A to juz jest znecanie sie nad znecaniem Wkn! Mam tylko zamrozone i ususzone borowiki a w lesie jeszcze ani jednego nie spotkalam osobiscie tego roku:)))

  • Autor: makusia Data: 2016-07-14 20:07:24

    Dziękuje Iwciu :)

    Wątek obiadkowy niech pozostanie w takiej formie, jaką zapoczątkował nasz bahus (chwilowo niedostępny ) toff  

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-15 11:00:50

    U nas dzisiaj kapuśniak ze słodkiej kapuchy,pomidorowo-pikantny z dodatkiem pieczarek.Dla niedowartościowanych placki ziemniaczane z ketchupem.Ja mam fasolkę żółta z bułką tartą :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-15 11:20:51

    U nas dziś zaplanowane pierogi z kurkami, cebulą i boczkiem. Tylko coś nie chce mi się za nie zabrać ;)

  • Autor: makusia Data: 2016-07-15 12:55:05

    To mam podobnie, znaczy z chęciami:)
    Planuję dorsza smażonego, ziemniaki i surówkę z kapusty, dodatkowo żółta fasolka, okraszona masłem z bułka :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-15 13:12:13

    Chyba na kolację te pierogi zrobię kurka wodna. Tak mi się chciało, ze po prostu czesterek nasmażyłam z serem żółtym.

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-15 15:56:53

    Madziu bardzo apetyczny zestaw :) U nas dziś świderki z sosem serowo-pieczarkowym,z dodatkiem piersi kurczaka,czosnku,chili,natki pietruszki,marchewki i cebuli :)

  • Autor: makusia Data: 2016-07-15 17:44:15

    Dziękuję Agniesiu:) Twój zestaw też wygląda smacznie ;)

  • Autor: Basialis Data: 2016-07-16 23:16:49

    A ja sie pytam, gdzie jest ten obiecany przepis na ten tort "sernikowo-szpinakowy"? Wstawisz?

  • Autor: renataz36 Data: 2016-07-18 12:35:51

    Basiu szkoda zachodu niestety misia nie chce dzielić się z nami swoimi przepisami, tłumacząc sie brakiem czasu... dobrze że chociaż wkleja takie cudne zdjęcia :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-07-18 21:36:51

    A, szkoda!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-15 17:45:13

    Kurczak duszony z marchewką, porem i zielonym pieprzem, kasza orkiszowa, pieczarki duszone z cebulką :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-07-15 19:11:46

    Lea zeżrę Ci marchewkę hihi. Ja mam schab soute i chyba taką zrobię, kusi bardzo:)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-15 20:14:27

    Patrycja, a bierz, na zdrowie :) Rób, rób, to się poczęstuję, hi hi... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-07-15 21:17:00

    Lea, mam i ja :))))

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-15 21:32:55

    Łojezusicku, ale toto apetyczne!

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-07-15 21:43:59

    Wkn, hihihi łojezusicku tooż to prosta prościzna a tyle smaku i radości :))) Marchew odgapiona z talerza Lea 2 :))))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-15 21:55:30

    Patrycja, mniamniuśne i ładnie się prezentuje na takim piękniastym talerzu :)

  • Autor: tingra Data: 2016-07-15 23:18:19

    Pysznie wyglada!

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-07-16 22:34:17

    Był chłodnik od Uretana oraz odsmażane naleśniki z farszem popierogowym ( kasza gryczana z fetą i boczkiem, szpinak z fetą). Jutro dojadanie chłodnika oraz leniwe chaczapuri. Na deser, do wyboru, jagodzianki Skopolendry, nektarynki i melon.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-17 10:27:31

    Pierogi drożdżowe z kurkami i boczkiem (wczoraj).

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-17 15:23:41

    Pyszotki, wciągnęłabym migusiem takie dobroci... :)

  • Autor: Franio12 Data: 2016-07-18 13:07:14

    Dziś przygotowałem sobie na obiadek kaszkę gryczaną z mięskiem. Najlepszą znalazłem na:

    piiiiiiiiiiip - cenzura - nie reklamuj się tak na bezczela, Franiu ;)



    Zawiera dużo błonnika i jest smaczna :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-07-18 12:24:28

    Makaron z pesto.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 20:55:20

    Dzisiaj wsiowy obiad, na szybciocha - z takich dojrzałych pomidorów dorwanych w sklepie oraz dziko taniej szparagowej fasolki :D Jest sezon! :D 

  • Autor: tingra Data: 2016-07-18 21:06:15

    Wyglada "zajebiscie" :))) Widze cos wiecej niz pomidory i fasolke??? :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 21:18:08

    Oj, to jest taka prościzna, że aż wstyd się przyznać. 
    Kulki z mięsa mielonego wymieszanego z bułką tartą (można dodać małe jajko, albo pominąć, można też nie dodawać bułki, ważne żeby przyprawić, czym się lubi, np. solą, papryką ostrą, natką pietruszki posiekanej lub odrobiną prażonej cebulki). Sos z dojrzałych pomidorów bez skórki, pokrojonych, bezczelnie z pestkami, żeby było więcej sosu, które zostały dorzucone na posiekaną szkloną cebulę. Mały ząbek czosnku, jeśli cebula została użyta do klopsików, nie zawadzi ;) Z ziół do wyboru: prowansalskie, bazylia lub oregano. 
    Podane z fasolką szparagową i ryżem.
    Wot i cała filozofia. Byle na świeżym powietrzu spałaszować i potem prędko na grzyby. A opłaciło się pójść, bo zobaczcie...

  • Autor: tingra Data: 2016-07-18 21:23:40

    Proste , ale pysznie wyglada:)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 21:08:43

    Danko wygląda super. :) A u mnie fasolka zielona nadal drogaśna i cena stoi jak słup... :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 21:18:29

    No to, kochana, zgaduj, po ile ja dziś kupiłam za kilo!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 21:40:28

    Myślę, że za 6-teczkę dorwałaś, zgadłam ?

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 21:50:59

    Nie, przegrałaś! Wstawiasz 100 przepisów za karę tongue3 
    Kilogram kosztował 4,90! zł nie eur earmuffs

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 21:51:43

    Mam nadzieję, że to była jednak fasolka, a nie E E E E chinese

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 21:54:23

    A czy aby na pewno, hihi happy2

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 21:55:52

    Ja chyba nie chcę jej wysyłać do laboratorium na przebadanie - wolę żyć (jeszcze jakiś czas) w nieświadomości devilish Na wiosce kupowana, może jakimś cudem rosła sobie w polskim kraju na polskim gnoju happy2

  • Autor: tingra Data: 2016-07-18 22:21:15

    Haha, w polskim kraju mogla sobie rosnac i daj panie na gnoju...jak znam zycie, to chemi troche pozarla drunk

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 22:23:05

    Nie martw się pewnie tak, a jak nie, to najwyżej jakieś czułki Ci wyrosną hihi laugh4

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 22:24:41

    Wolałabym nowe zęby, nie martwiłabym się o dentystę, no ale nic... jak pojawią się czułki, postaram się znaleźć im jakąś funkcję antlers

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 22:31:04

    I to jest całkiem dobre podejście tiny

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 21:59:29

    Jak mus, to mus  wiseguy

    A miałam napisać, że za 5-tala. Jednak miałam czuja hihi shy

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 22:07:59

    Trzeba było! Pewnie myślałaś, że podpucha tongue2

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 22:26:31

    Nie myślałam, tylko dedukowałam i to w szybkim tempie, ale co pierwsza myśl, to najlepsza i nie ma, to tam to idea :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 22:35:26

    Ale już Cię nie zapytam, po ile były u mnie kurki, kozaki i borowiki, bo za mundra jesteś, wnioski ze szkolenia pewnie wyciągnięte (albo "wyciągłe", jak mawia moja znajoma laugh4)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 23:18:26

    Nie mam zielonego pojęcia, bo u mnie jeszcze żadnych grzybów nie widziałam, ale mogę "strzelać" byle nie w ciemno, że kurki mogą być gdzieś w granicach 25-30 zł, kozaki 15-20 zł, a borowiki pomiędzy 35-40 zł i co, jak mi teraz poszło ? :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-19 10:06:00

    A nie wiem, bo moje kosztują tyle co zdarta od chodzenia podeszwa wink3

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-19 10:41:41

    A z Ciebie, to taka cwaniura jest... Na butki nowe zbierasz... greedy grin

  • Autor: tingra Data: 2016-07-18 21:26:16

    Lea, u mnie w ogrodzie  fasola zaczyna kwitnac :) W sklepach jakas hiszpanska , nie kupie nawet za darmo :DDD

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 21:42:36

    Tingro, to super, niedługo będziesz miała swoją. Ja kupuję na straganach, ale dokładnie, to nie wiem skąd ona jest. :)

  • Autor: tingra Data: 2016-07-18 22:15:08

    Lea, jem tylko swoja, bo wiem co jem:) Tutaj nie hoduja fasoli , bo po co , zagraniczna jest tansza ...wrrr

    A jakby hodowali, to cena bylaby astronomiczna i pewnie nikt by nie kupil...hehe

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 22:34:12

    Tingro, racja :) A zresztą nie wiadomo kiedy by urosła i w ogóle czy zdążyła by do jesiennych chłodów hihi

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-19 10:43:54

    Doooobra, mam w lodówce: cycek z kurczaka, 25 dag mielonego mięsa, trochę świeżego tymianku, 30 dag kurek, 3 borowiki i 5 kozaków. Do tego do dyspozycji olej lub masło, ziemniaki, 30 dag fasolki szparagowej, ryż i cebule. Aha i jakieś 40 dag pomidorów. I z 10 ogórków gruntowych + jogurt naturalny i żółty ser. Jakieś propozycje obiadowe?
    Od razu uprzedzam pytanie. Tak mąkę i cukier mam. Nie, jajek nie mam i nie chce mi się iść po nie do sklepu ;)

  • Autor: Rzymianka Data: 2016-07-19 11:22:47

    Ja bym z tego zrobiła ze trzy obiady. :)
    Risotto z kurkami
    Sos prawdziwkowo- kozakowy + klopsy z mielonego
    Zupa z fasolką + cycek /danie jednogarnkowe/
    Zapiekanka zimniaczana + sałatka pomidorowo - ogórkowa

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-19 16:09:22

    I będą z tego ze 3 obiady! 
    Miałam zrobić kieszonki z piersi faszerowane cebulą i kurkami podane z ziemniakami i fasolką szparagową, ale gdy wróciłam z czubatym koszem grzybów z lasu, totalnie padnięta po dwugodzinnym łażeniu po chaszczach, zrobiłam coś szybszego :) 
    Sos ze świeżych borowików z piersią kurczaka pokrojoną w kostkę, z zeszkloną cebulą i malutkimi cząstkami czerwonej papryki z ziemniakami, do tego mizeria z jogurtem. Ale to było pyszszne!

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-19 12:45:40

    Ja robiłam ostatnio risotto z cycem kurczęcia,fasolką,marchewką i cukinią ale Wkn masz tyle produktów,że spokojnie dwa,trzy drugie dania i zupa wyjdzie i bez jajec :)

  • Autor: Izuś Data: 2016-07-19 12:39:38

    Zupa pomidorowa z ryżem, my - fasolka zielona z masłem i bułką, teściowa- leniwe z odrobiną śmietany, cukru i cynamonu. Na deser- resztówka sernika jagodowego (buuu, dobry był).

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-19 17:05:14

    Potrawka z mięsa mielonego z warzywami :)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-07-19 18:22:53

    Wiśniówka - zupa a na drugie hamburgery i kompot wiśniowy do picia 

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-07-19 19:11:04

    Steki z polędwicy wołowej w pieprzu i whisky.

  • Autor: tingra Data: 2016-07-19 19:33:36

    I co... nie zaprosilas ???? Cudnie wyglada Patrycja , slina mi sie zbiera :DDD

    Podpalilas whisky?

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-07-19 19:49:30

    Grażyno no cooo??? przecież zaproszenie raz wysłane nie traci ważności hihi.
    Tak, podpalam alkohol, prawie jak piromanka :)))

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-07-20 12:34:06

    Dziś na obiadek jemy gulasz z łopatki i szynki wieprzowej, kopytka i fasolkę szparagową po grecku, z przepisów Anna Z. 
    Wczoraj była sałatka z brokuła z pomidorami i jajkiem oraz chlebek naan z patelni.

  • Autor: Izuś Data: 2016-07-20 12:47:05

    Barszcz biały z białą kiełbaską i jajem, na drugie- bób.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-07-20 13:15:31

    Wczorajsza polędwica wylądowała w sałatce z kaszą jaglaną , sos z oliwy, octu balsamicznego i miodu. Jak ja lubię kaszę jaglaną mmmmnniam :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-20 14:04:00

    Same smakowitości, mniam :))

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-20 21:29:31

    Pierożki 'ruskie Azjatki' (farsz żółty - z kurkumą i solą chilli). Nawet niezłe, będą powtórki.

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-21 14:30:17

    Chłodnik po mojemu .. )))

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-21 15:55:13

    Kolorek extra !   happy

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-22 11:24:06

    Chemia.... grin

  • Autor: iwett Data: 2016-07-22 11:50:47

    Megi a czemu chemia ?  

    Ja daję na sam koniec utartego buraka i jest super czerwony. 
    Kiedyś wsypywałam z torebki Knorra szybki kubek dla kolorku. Ale od czasu jak mnie zgaga zaczęła po tym łapać to dałam sobie spokój. Po co się truć? 

    U mnie wczoraj też barszcz z fasolką szpar., kalafiorem i szpeclami (kluchy a' la zacierki) .
    Na drugie salmonella (cyc kurczaka:)  w sosie kokosowym i mieszanką chińską (z Biedry :).

    A dzisiaj ognicho i ziemniory z sosem czosnkowym i pstrąg z ognicha. Buraki.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-22 12:06:14

    Mi taki wściekły (naprawdę prawdziwy, przysiągam i pierś biję się!) kolorek wychodzi w chłodnikach bazujących na buraczanym świeżo wyciśniętym soku :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-22 13:21:32

    Pstrąg zapiekany z masłem ziołowym i ziemniakami )))

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-22 14:20:21

    Oj, zjadłabym! 
    Na szczęście miałam TO! czyli po ludzku pisząc, spaghetti z sosem borowikowym ;) 

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-24 10:38:02

    Wspomnienie po krupniku grzybowym - zastanawiam się, co dziś przygotować... 

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-24 08:44:19

    Niby nic nadzwyczajnego...pierogi,ale...nadzienie składa się z mięsa wołowego i indyczego z rosołu,kapusty kiszonej,pieczarek w stosunku 1/1/2 z dodatkiem 2 cebul. Unikatowy smak nadzienia uzyskałam dzięki dodaniu ziół transylwańskich,świeżego lubczyku i kminku. Doprawiłam solą,pieprzem i dolałam rosołu. Ciasto ...dzięki dodatkowi roztopionego masła jest delikatne w smaku i bardzo elastyczne przy lepieniu pierogów. Maleńkie pierożki wykorzystam oczywiście do rosołu :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-24 10:05:30

    Śliczne!

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-24 10:35:49

    Dziękiblush.

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-24 11:54:51

    Rarytaski jak zawsze u Ciebie Misiu dopieszczone  thumbsup
    U mnie zawsze rosół trójmięsny i planuje później zrobić pierogi ale mięso jest tak wyjatkowo dobre i aromatyczne, że zarumienię tylko na maśle sklarowanym i kończy jako ... drugie danie ))) 

  • Autor: iwett Data: 2016-07-25 08:33:54

    Ja ostatnio spróbowałam rosołu wg. Bahati - dłuuuuugo gotującego się.  Przepyszny!

    I fakt - trzeba wybierać albo mięso z rosołu do pierożków ale wtedy to nie jest już rosół.

    Albo intensywny, aromatyczny rosołek, który się uzyska po dłuuuugim gotowaniu.

    Jeśli długo pogotujemy mięso w rosole jest one suche, wiórowate bez smaku.

    Wiec trzeba wybierać.

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-25 09:04:00

    Rosół gotuję  4-6 godzin,rzeczywiście mięso jest suche,dlatego dodałam kapustę,pieczarki i wlałam trochę rosołu. Dzięki temu farsz nie był suchy :)

  • Autor: iwett Data: 2016-07-25 09:15:09

    Tak, wiem misiu ale ja ostatnio gotowałam chyba z 10 godzin no i niestety mięcho wiór ale rosół......poezja.  

    Ja tez robie takie pierogi. Smak wybitny. Ale jak smażę pieczarki to nie odparowuję w całości tylko właśnie tą wodę pieczarkową dolewam do farszu. Pyszne.

    Samych pierogów z mięsem to jakoś nie lubię ale z kapuchą to mniammm. Takie fajne...wilgotne.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-25 11:10:01

    Iwett bo do mięska ja dodaje troszkę wywaru z gotowania czyli rosołku i jest wilgotne.Ja robię baz kapuch z samym miechem bo takie u mnie lubią :)

  • Autor: iwett Data: 2016-07-25 11:16:37

    Podobno pyszny jest jak pół mięsa się ugotuje a pół usmaży.

    Muszę spróbować.  Bo z samym gotowanym mięsem nie zjem.
    Po prostu nie lubię.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-25 12:29:37

    Moja mama bardzo dawno temu dodawała kasze gryczana do mięsa ale mnie nie pasiły takie pierogi....owszem zjadłam ale bez szału.

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-25 09:07:50

    Dziękiblush. U mnie przeważnie też trójmięsny,ale tym razem sporo indyka i wołowiny było :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-25 00:08:37

    Ślicznie zrobione te malutkie, a te duże to pewnie smaczniutkie, aż chciałoby się sporo takich pochłonąć, mniamniaste :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-25 09:04:44

    Dziękiblush.

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-24 12:27:57

    Karczek marynowany (min. w soku z kapusty) pieczony pod kapustą, ziemniakami i ... plastrami białej kiełbasy.

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-24 16:40:20

    Pierwsze danie...rosół wołowo-indyczy z maleńkim pierożkami.Drugie danie ... Do wyboru grillowany schab lub polędwiczka z pikantną karmelizowaną czerwoną cebulą i żurawiną,fasolka szparagowa z czosnkiem i natką pietruszki,ziemniaki ...mięso zamarynowane w zalewie z sosu teriyaki,czosnku,pasty z papryczek chili,syropu z czarnej porzeczki,oliwy i upieczone na grillu elektrycznym...karmelizowana cebula-czerwoną cebulę podsmażyłam na maśle ,dodałam odrobinę brązowego cukru i sól,chwilę smażyłam,skropiłam octem balsamicznym,następnie dodałam żurawinę,pastę z papryczek chili,goździki,cynamon ,podałam kompotem z czarnej porzeczki i poddusiłam. Polecam to danie ;)

  • Autor: iwett Data: 2016-07-25 08:37:23

    Kobito........marnujesz się!  Otwórz jaką restaurację.

    Ja będę pierwsza chętna pleased !

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-25 19:48:27

    Prosta zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami. 

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-25 22:13:41

    Takie pyszne zupki z grzybkami pokazujesz, no aż w mnie w dołku ściska, mniamniusie :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-26 18:49:00

    To już jedna z ostatnich, na razie - musimy sobie zrobić przerwę, bo grzyby się nieco przejadły :D 
    Dziś na obiad wciągnęliśmy pieczone ziemniaki z pieczoną kiełbasą. Do tego szklona cebula, fasolka szparagowa z koperkiem i masłem oraz wielka patelnia smażonych na maśle kurek :) Zdjęcia nie ma, bo goście się rzucili na ten przasny obiad i tyle go widziałam...

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-26 20:54:40

    To podobnie jak u mnie, ale niestety bez kurek. :)

  • Autor: Izuś Data: 2016-07-27 11:44:26

    A la Stroganow wieprzowy (wg niebieskiej- różyczki) z pieczywem,
    teściowa - zupa marchewkowo- groszkowa i naleśniki z serem.

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-27 16:09:03

    Dziś placki ziemniaczane,m.in.z kleksem kwaśnej śmietany,wędzonym łososiem i koperkiem ;)

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-28 12:23:38

    Langosze pieczone, grilowane mięska (ja: pałki kurczaka, Mężuś: polędwiczki drobiowe) i pomidory.

    Dopisano 2016-7-29 11:10:14:

    Pieczone langosze, wg Madziorka, są lepsze od smażonych - lekkie i puszyste, jak bułeczki :P

  • Autor: iwciaG Data: 2016-07-29 16:13:19

    Gołąbki:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-29 19:24:37

    Ale bym zjadła!
    U nas dziś odsmażane wczoraj robione ruskie :) 

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-29 19:26:10

    Oj Iwciu pychotka...Ja taka głodna wracam z pracy...mniam :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-07-29 21:14:03

    Wpadaj.....do mnie wacko

  • Autor: Basialis Data: 2016-07-29 22:02:48

    U nas tez golabki tym razem gotowane................ wlasnie pyrkaja.

  • Autor: Izuś Data: 2016-07-30 15:12:23

    Zupa kalafiorowa, na  życzenie Młodego- fasolka po bretońsku. Dobra wyszłasneaky

  • Autor: tingra Data: 2016-07-30 19:12:46

    Dzisiaj na obiad jadlam barszcz zabielany z mlodych burakow. Dodalam fasole jasiek i najadlam sie jak bak:D

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-31 16:34:44

    Niedzielnie...do wyboru kotlet mielony z indyka lub szponder wołowy,obsmażany z cebulą...dodatki to gotowana młoda marchewka,buraczki zasmażane,mizeria z ogórków gruntowych:)

  • Autor: iwett Data: 2016-07-31 16:42:26

    Jak Ty te zdjęcia takie smaczne robisz?

    U mnie rosół kaczka-wołowina.
    Na drugie ryż z Ghany z WŻ, roladki cyc kurczakowy ze schabem, boczkiem wędzonym i parmezanem, buraczki zasmażane z marchewką i czosnkiem i roszponka ze śmietaną.

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-31 17:10:43

    Iwett zdjęcia robię telefonem komórkowymrolleyes4.

  • Autor: tingra Data: 2016-07-31 19:39:05

    Mniam:) Zdjecia super a na takie zarlo bym sie zaprosila:D Dzisiaj zjadlam wczorajszy barszcz, bo w ogrodzie trzeba bylo spedzic dzien na ciezkiej pracy :)))

  • Autor: tingra Data: 2016-07-31 19:40:05

    I nie zaprosilas :((((

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-31 20:09:35

    Tingro u mnie drzwi zawsze szeroko otwarte a i do jedzenia zawsze coś się znajdzie...zapraszamsmiley2.

  • Autor: tingra Data: 2016-07-31 20:23:23

    O Misiu, jestem przekonana , ze nie umarlabym z glodu u Ciebie i dziekuje serdecznie! Szkoda , ze Baltyk nas dzieli! Ja rowniez czym chata bogata, zawsze ugoszcze a drzwi nawet na noc nie zamykane, bo tutaj nikt nie musi, no  i mam stroza Amigo , zawsze zastrzeka jak ktos sie zbliza:)))

    Zapraszam do mnie :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-01 14:42:51

    Tingro  w niedzielę będę już nad Bałtykiem ...to już blisko do Ciebiedevilish.

  • Autor: Basialis Data: 2016-08-01 15:59:52

    To tak jak ja.Dokad sie wybierasz?

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-01 16:26:18

    Do Karwi :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-08-01 19:20:22

    Super!Wieki tam nie bylam.Ja jak zwykle do Sopotu.......tesknie za rodzinnym "grajdolkiem"

  • Autor: tingra Data: 2016-08-01 17:06:50

    To sobie pomachamy z brzegow ...hihi...ja mam teraz 250 km do mojego morza:) Zycze Ci wspanialej pogody nad Baltykiem i fajnego odpoczynku bez gotowania i pieczenia :)

  • Autor: anonse1967sex Data: 2016-08-01 11:28:15

    U mnie dziś spaghetti ;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-01 13:10:12

    Spaghetti jak spaghetti, ale ten Twój nick devilish

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-01 13:42:08

    Reklama dźwignią handlu wink3

  • Autor: tingra Data: 2016-08-01 17:08:54

    Wpuscilas na WZ anonsy seksowe? :))))))

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-01 17:19:03

    Zobaczymy, jakie będą dodawać przepisy grin

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-01 16:49:37

    Dziś obiad na zimno ,w pracy...miks sałat,wołowina,melon,sos balsamiczny;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-01 17:19:44

    O, przypomniałaś mi, że miałam podsmażyć pierś z kurczaka na kolacyjną sałatkę gyros :)

    U nas dziś na obiad placki ziemniaczane. Podane z niczym chinese

  • Autor: Izuś Data: 2016-08-02 15:04:29

    Pieczarkowa, mocno pieczarkowa (wg emocji) + leczo.
    Na deser- ciasto na jesienne wieczory (till- pozdrawiam smash- na wyraźne życzenie Młodego).

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-02 15:18:52

    Stromboli

  • Autor: tingra Data: 2016-08-02 21:59:03

    Mniam !!!:)

  • Autor: iwett Data: 2016-08-02 15:52:33

    U mnie dzisiaj ziemniaki, noga kuraka i kurki z fasolką w śmietanie.

    Jutro to samo, pojutrze to samo i za tydzień to samo aż nam kurki obrzydną :D

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-02 16:10:20

    Oddaj trochę kurek mnie :) 

  • Autor: tingra Data: 2016-08-02 22:02:39

    Ja dzisiaj jadlam udany eksperyment :) Kotlety mielone drobiowo-kurkowe , mojego chowu ziemniaki, fasola szparagowa i salaty. Dobre bylo:D

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-02 23:07:30

    Z przepisem już się zapoznałam - fajnie, że wstawiłaś, bo naprawdę intrygujący! 
    Ale gdzie Ty te ziemniaki chowałaś, że wyglądają jak uprawiane bez grama ziemi - takie czyściutkie?!

  • Autor: tingra Data: 2016-08-03 10:52:07

    Dziekuje:) Ja od wielu lat uprawiam ziemniaki w duzych pojemnikach a nie na grzedach. Mam piekne, nie gryzione przez robale pyry:) Te czerwone ziemniaki nazywaja sie Cerisa , rosly w specjalnej podwojnej donicy. Przed zbiorem nie byly podlewane i dlatego sa takie czyste, wystarczylo tylko wyplukac:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-03 17:38:01

    Taki ziemniak to rarytas!

  • Autor: tingra Data: 2016-08-03 23:37:50

    Swietny gatunek. Zaluje, ze na probe za malo posadzielam, w przyszlym roku zasadze duzo wiecej:)

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-03 14:19:20

    Pieczone tofu w sosie slodko-kwasnym, ryz.

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-03 17:39:08

    Nie umiem robić tofu - próbowała, tylko raz czy dwa sto lat temu, podejść kolejnych na razie nie było - może czas się przełamać - przepis dasz? 

    U nas rosół z kluskami wyciskanymi przez butelkę z dziubkiem. Dziewczyny miały radochę :D 

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-03 18:11:54

    Tofu polozylam na talerzu, przykrylam drugim plaskim i obciazylam dwoma kartonami mleka. Tak sie "odciskalo" 2 h. Pokroilam w kostke, ulozylam na papierze do pieczenia i w 180 st C pieklam na rumiano ok 25 minut. W tym czasie przygotowalam zupelnie normalny sos slodko-kwasny z dodatkiem skrobi kukurydzianej. Upieczone kawalki tofu wrzucialam do sosu, zamieszalam i ulozylam na ugotowanym na sypko ryzu dlugoziarnistym. 

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-03 18:13:16

    Dzięks!

  • Autor: tingra Data: 2016-08-03 23:58:01

    Bahati, ja takie danie robie rowniez z Quorn, tylko bez "odciskania", bo nie potrzeba :) Moja corka jest wegetarianka od wielu lat , ale jak robie cos z Tofu albo Quorn to dla wszystkich i bardzo nam smakuje:)

  • Autor: Izuś Data: 2016-08-04 13:36:00

    Zupa serowa z pulpecikami z indyka i pieczarkami, na drugie- fasola szparagowa z masłem i bułką.

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-04 14:46:52

    Kanapki z domowym pasztetem drobiowym, ogórkiem kiszonym i keczupem bucktooth

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-08-04 16:21:20

    Makaron z sosem pomidorowym z podsmażoną kielbaska. 

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-05 21:40:40

    Parówki nadziewane makaronem spaghetti ;) 

  • Autor: iwciaG Data: 2016-08-07 13:54:09

    O proszę......podrzucony pomysł przez Alll, już wypróbowany happy Fajnie wygląda:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-07 17:22:49

    Uhum, dokładnie tak :) 

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-06 14:33:52

    Wyciągnęłam słoik wiśni i szybka zupa gotowa :D 

  • Autor: Lea2 Data: 2016-08-06 22:19:05

    Zupa cukiniowo-serkowa z grzankami i prażonym słonecznikiem, udka duszone w cebuli i czosnku, pęczak kujawski i do wyboru kapusta duszona z pieczarkami, fasolka szparagowa i ogórki małosolne. A na deser koktajl z kiwi, bananów, melona i jagód :)

  • Autor: iwett Data: 2016-08-07 10:09:14

    No ,no ale wyżerka rolleyes2

    A spróbuj Lea kiedyś dać do kremu z cukinii kleks sosu czosnkowego
    (jogurt +śmietana+ majonez+czosnek + feta z Favity (ta rozmemłana:) - wszystko razem miksujesz.

    Gorący krem i na to zimny z lodówy sos czosnkowy - pycha!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-08-07 22:31:29

    Iwett, super pomysł podrzuciłaś, dzięki :)
    Musi być pychota.
    W najbliższym czasie wypróbuję.

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-08-07 08:13:04

    Sola smażona i "sałatka" z ciecierzycy (ugotowana, zimna ciecierzyca wymieszana z olejem, octem jabłkowym, doprawiona pieprzem, roztartym czosnkiem, natką pietruszki, lubczyku i koperkiem).

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-08 11:15:07

    Wczoraj sos kurkowy do kuraka, a dziś będzie krem z kurek :) 

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-08-09 13:57:32

    Wczoraj duszona papryka z cebulą oraz odgrzewany na grillu chlebek naan, a ja zjadłam krupy owsiane z mlekiem.
    Dzisiaj bliny ziemniaczane podane z kwaśną śmietaną i żurawiną. 

  • Autor: Smosia Data: 2016-08-09 21:48:36

    Te bliny to z ziemniakami gotowanymi, czy surowymi?
    U nas schabowe duszone i 'kieszonkowe'- z salami, makaron i co kto woli (ja korniszony).

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-08-10 08:10:34

    Smosiu, z surowych ziemniaków z dodatkiem namoczonej w ciepłym mleku bułki pszennej:)
    Dzisiaj chłodnik pomidorowo-wielowarzywny oraz placuszko-nalesniki z jabłkiem.

  • Autor: tingra Data: 2016-08-09 22:10:40

    Dzisiaj na obiad podalam wlasna kompozycje :) Papryki nadziewane ryzem z kurkami, prawdziwkami,  baklazanem, kabaczkiem , czosnkiem grillowanym i masa swiezej naci pietruszki , zapiekane  z serem plesniowym . Podane z ostrym sosem na bazie "ruskiej" smetana i miska mieszanych salat. Do picia kieliszek zimnego polwytrawnego wina rozowego. Dobre bylo:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-09 22:52:20

    Papryki wyglądają super! Ja też coraz chętniej tnę je do nadziewania na pół jak do dalszego szatkowania w paski, zamiast odkrawać czapeczkę i faszerować. 
    Mam jeszcze pół michy kurek, może w końcu zrobię cycki faszerowane kurkami i masłem ziołowym, przymierzam się przymierzam, a efektów nie widać :D

  • Autor: tingra Data: 2016-08-09 23:53:29

    Dziekuje :) Byly naprawde dobre:) Ja zrobilam papryki w zupelnie inny sposob, bo chcialam miec soczyste al dente. Polowki papryk polozylam w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym i podpieklam w piekarniku 200 stopni C okolo 20 minut. Papryki puscily sok ale nie byly spieczone, tylko lekko miekkie. Z kazdej wylalam sok i nadzialam smazonym farszem cieplym. Posypalam serem i do piekarnika na wysoka temperature do zrumienienia sera.

    A co to sa cycki ? Masz na mysli filety drobiowe ? Jak tak, to kurki i maslo ziolowe bedzie strzalem w dziesiatke ! Uwielbiam takie smaki ! :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-10 06:19:37

    Tak - "cycki" to filety drobiowe :)  Chciałam albo zrobić w dużyc filetach kieszonki i nadziać farszem z duszonej cebuli i smażonych kurek albo zrobić des vollailes z kurkami i masłem ziołowym :) 

  • Autor: tingra Data: 2016-08-10 10:55:56

    O:) Bedzie napewno pyszne i jedno i drugie :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-10 18:08:59

    Jagnięcina (comber i udziec).

  • Autor: iwciaG Data: 2016-08-10 18:24:47

    Mniami......znasz taki ruch ,,podziel się posiłkiem"? Mogę się dosiąść (i tu proszący głosik osła ze shreka) :mrgreen:

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-10 18:48:50

    Iwcia, hahahah, bierz i jedz do woli. Ja nasycona, takie korytka miałam prawie każdego dnnia z takiego pieca :)), a jedząc takie widoki hihi.

  • Autor: iwciaG Data: 2016-08-10 19:01:51

    Superaśnie:)) Uwielbiam takie klimaty:))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-08-10 22:08:13

    Cudowne widoki i przesmaczne jedzonko... :)))

  • Autor: iwett Data: 2016-08-11 09:04:48

    Patrycja, gdzie tak dobrze karmią?

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-11 17:24:15

    Iwett, tak karmią moi rodzice w naszym domu :))) Nawet poddałm propozycję otwarcia "Baru pod Baranem - Zapiecek", bo i tak karmią tabuny ludzików. pukali się tylko znacząco.... Karmią tak i tak :)) , a do wszystkiego moja salsa była hihi.

  • Autor: iwett Data: 2016-08-11 18:03:55

    Oooo ...cie  surprised

    To chyba faktycznie agroturystyka, knajpa albo cosik.
    Smacznie, pieknie co więcej trzeba  :)

    Taka jagnięcinka to miód dla żołądka :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-11 22:30:27

    Taka żywa jagnięcina to jest dopiero miód do żołądka :) 
    Ja się z wiekiem coraz bardziej wege robię. I niech tak zostanie ;) 
    A z grilla dobrą pyrę mogę zjeść i też będę zadowolona :D 

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-11 22:38:21

    Wkn, wege potrawy z pieca też były, moja mama "nie-mięsna". W razie całkowitego Twojego ukierunkowania na wege zmienisz portal hihi, wegańskich jest wiele :) , albo sama stworzysz.

  • Autor: iwett Data: 2016-08-12 08:31:35

    Piszę miód dla żołądka bo baaaardzo rzadko jadam :)
    Właściwie może raz jadłam? Hmm
    Tak samo jest z dziczyzną. Gdzie w sklepie nie spojrzę kuraki i wieprzowina.

    A sama też wolę sałatę, mięsko od czasu do czasu można skubnąć. wink

  • Autor: Lea2 Data: 2016-08-10 22:06:45

    Ojej, jak zobaczyłam, to aż się pośliniłam, mniami... :)))

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-11 17:27:26

    Lea, zaproszenie aktualne :)))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-08-11 19:02:23

    Patrycja dziękuję... :))) Któregoś dzionka się skuszę... :)))

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-12 09:36:17

    A o mnie pamiętasz ? cool Patrycja no chyba nie zapomniałaś ??? surprised

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-12 17:30:37

    Małgosiu, nooo chyba :))). Aktualizacji robić nie musimy, bo bezterminowe hihilaughing

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-12 18:21:09

    Wiedziałam ! Patrycja Ty to jesteś konkretna kobietka laughing

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-12 09:42:29

    Zrobiłam wreszcie te kotlety faszerowane kurkami laughing

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-12 18:21:56

    Łoooo matko następna się znęca nad głodomorami surprised

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-12 20:03:10

    Heh, najgorsze, że przed chwilą znów wróciłam z lasu z połową koszyka kurek, a drugą połową kozaków sealed

  • Autor: as Data: 2016-08-12 20:44:11

    Pierogi ruskie robione razem z córką. 

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-13 07:37:50

    Uwielbiam! Mniej więcej 2 tygodnie temu robiłam :) 

    U nas wczoraj kotlety z siekanej piersi z kurczaka, cebuli i kurek. Inspiracją były te kotlety: 
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/kotlety-z-mielonego-miesa-kurczaka-ze-swiezymi-kurkami-18008375522552840529

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-13 15:16:53

    Żeberka.

  • Autor: makusia Data: 2016-08-13 23:50:58

    Kontynuacja wątku, zapraszamy http://wielkiezarcie.com/forum/4615957825365218014

Przejdź do pełnej wersji serwisu