Czas pracowity i wyczerpujący, często stresujący a powinien być miły i radosny. Jak ulżyć naszym rękom i głowom, znaleźć podpowiedzi i pomysły?? Można je wpisywać lub wklejać tutaj, by ktoś w pilnej potrzebie mógł wybrać coś dla siebie Zacznę od tego, co mnie zwykle męczy i stresuje - ciasta pierogowego. Wyczytane w sieci, wypróbuję przed Świętami by uniknąć wpadki wigilijnej ;D Składniki:
1 szklanka ciepłego kefiru,
600 g mąki pszennej,
3 łyżki roztopionego masła,
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.
1. wymieszać kefir, masło, sól i sodę oczyszczoną w misce.
2. stopniowo dodawać przesianą mąkę, dokładnie łącząc wszystkie składniki.
3. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagniatać parę minut, aż przestanie kleić się do rąk.
4. Po tym czasie przykryć je i odstawić na 1/2 godziny, by odpoczęło.
źródło: ONET
**Jeśli ktoś ma czas i ochotę, proszę wklejać linki lub wklepać swoje idealne przepisy, pewniaki na Święta i po nich.
Dopisano 2025-12-13 11:22:50:
* moje uwagi do powyższego ciasta:
- mąki ok. 500g /ja miałam tortową extra/, wsypywać stopniowo by nie wyszło zbyt twarde; - kurkuma, 1/2 łyżeczki, dla kolorku /wsypać do kefiru i razem podgrzać, wymieszać dokładnie lub wymieszać z suchą mąką/; - ostrożnie z sodą, tylko 1/2 łyżeczki lub mniej; - ciasto przeciętne, dobre do farszyków ciężkich: mięsnych i kapuścianych; - jest dość twarde, lekko gumowate.
Decyzja należy do kucharki, ja raczej nie powtórzę eksperymentu z sodą
Moja wersja do ciast /różnych, nie tylko piernikowych/: więcej ziaren kardamonu; więcej kulek ziela angielskiego; pieprz kolorowy i czarny z młynka - ucieram je potem w moździerzu na proszek i skórka pomarańczowa kandyzowana /lubię aldikowe lub lidlowe/. Ziarna i skórkę też ucieram sama, resztę tylko mieszam.
Polecam i dziękuję Autorce
Dopisano 2025-12-9 13:43:48:
I mam kolejną porcję, z kolendrą i skórką pomar. lekko kandyzowaną, sklepową ;( Miarką był kieliszek, więc wyszedł spory słoik- do ciast i pierniczków, ciastek, rogalików Kombinuję teraz podróbkę moich ulubionych pierniczków, na opłatku - sklepowe są coraz droższe a smak ... nie zachwyca jak kiedyś. Ktoś ma pomysł lub nawet już wypiekał te cudeńka? Pomocna dłoń mile widziana, choćby na privee
Cześć Wszystkim :)) Już jutro dowiozą opłatki i mam też pomysł, przepis na ciasto piernikowe - dziękuję bardzo za wsparcie Potem już tylko przyjemne mieszanie bakalii, pieczenie i lukrowanie lub polewanie czekoladą, pakowanie i rozdawanie smakołyków - myślę o rodzince i znajomych. Mam nadzieję, że sprostam wyzwaniu cukierniczemu.
Fajnego dnia, bez stresu - idą Święta a nie sanepid, jak tłumaczył żarłokowy Humorysta bahus
Dodam też, że mam bigos, pieczony 3 dni w piekarniku. Fajny wyszedł, na sosie śliwkowym z pieczonego schabu - czystym, przelanym przez sito. Mięsa i boczku sporo, wagowo tyle co kapusty ;D Nie mam grzybów, dodałam sporo śliwek suszonych, żurawinę całą i eksperymentalnie sos sojowy - pasuje nam smakowo, zwłaszcza popijany czerwonym winem niezbyt wytrawnym ani słodkim.
Przepis bigosowy jest na WŻ, polecam wino lub kompot we własnym zakresie
Czas pomyśleć o śledziach i innych rybkach, może w tym roku śledziki adwentowe wg Wielkiego Nieobecnego - pwyso /sprawdzę czy przepis jest nadal dostępny, jeśli nie widać go to przeklepię do wątku/. Chyba nikomu to nie przeszkadza. Jednak nie ma strony z przepisem, oto moje zasoby - ulubione:
bardzo lubię te śledzie, smakują pomału zbliżającymi się Świętami ...
2 opakowania śledzi w oleju a'la matias, 2-3 czerwone cebule, 2 jabłka, kilka gałązek świeżego kopru, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka majonezu, pieprz do smaku, -------- 2 szklanki soku jabłkowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka cukru, kilka goździków,
Sok jabłkowy wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Zagotować i ostudzić. Śledzie wyjąc z oleju i zalać zalewą, odstawić na kilka godzin. Wyciągnąć z zalewy i pokroić w poprzek w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na sitku zalać wrzącą wodą, a po kilku minutach przelać zimną wodą i odsączyć. Jabłko pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę i jabłko oraz poszatkowany koper. Majonez i śmietanę połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie ze śledziami. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Smacznego ...
Dzięki ,że udostępniłaś te śledzie.Właśnie się zastanawiałam jakie zrobię w tym roku,oprócz tych od Tineczki,bo te robię zawsze. Te mogą być ciekawe i faktycznie po opisie iście adwentowe
Smacznego i na zdrowie Ja chyba też je przygotuję, 'rewelka zawsze były albo w oleju od meganek", teraz czas na coś nowego. Opis wykonania, wstęp są oryginalne, autorskie, nic nie dodałam bo nigdy ich nie jadłam. To moje smaki więc do dzieła
I kolejny pomysł na śledziki wg tego samego Autora:
"ryba w spodniach czyli śledź w porach
Składniki 1/2 kg filetów śledziowych w oleju,
1 duży por,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 jabłko,
1 puszka groszku konserwowego (ok. szklanki)
3 łyżki śmietany,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
sól do smaku, bo filety są dość słone,
Wykonanie
Pora pokroić w półtalarki. Na sitku zalać najpierw wrzącą, później zimną wodą i odsączyć. Śledzie wyciągnąć z zalewy i pokroić w słupki lub grubą kostkę. Jajka i jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Wymieszać składniki ze sobą, dodać śmietanę i majonez oraz pieprz i cukier. Delikatnie wymieszać.
Cześć :) Które to śledziki od Tineczki są Twoimi ulubionymi? Jest ich tyle, że nie umiem odgadnąć, do tego te Jej torty rybne, fiu, fiuuu, iście po szwedzku - królewsku
Jak znajdziesz chwilkę, proszę wklep tytuł, ja wkleję link do nich, może jeszcze komuś przypadną do smaku
Jak wyżej wspomniałam, pierniczki na opłatkach mam w planie BN 2025, wyczytałam że: 1*mogą w szczelnych puszkach leżakować do 1 miesiąca /jak dotrwają ?? 2*opłatki powinny być większe - średnica 7cm a nawet 9, by ułatwić nakładanie ciasta łyżeczką /maczaną w zimnej wodzie/ ja oczywiście zamówiłam dużo 5 cm, większych troszkę też, ale czy ich starczy??, może skleję po 2wa - wyjdą owalne ósemki 3* orzechy włoskie mam od dobrych Sąsiadów, laskowe dokupię, migdały są - sama je zmielę z orzechami, skórka pomar. jest, cytrynowej kandyzowanej nie mam i chyba pominę ją na korzyść pomarańczki; 4*rum by rodzynki upić muszę dokupić; 5*czekoladową kuwerturę lub marcepan /tak mi pasuje smakowo/ też.
Już mi pachną te cudeńka
Dopisano 2025-12-12 9:51:19:
I zapeszyłam, paczka nie dotrze z winy ... nie szukam winnych, więc opłatków nie będzie. Poszukam w sklepach, ale chyba nie znajdę u nas. Trudno, może upiekę bez podkładek, to już nie to ;(
Witajcie :) Ciasto zagniecione, nie zachwyca smakiem ni plastycznością. Dla kolorku dodałam kurkumę /wymieszałam z kefirem przed podgrzaniem/. Nadal będę szukała ideału do pierogów i uszek. Udanego wieczoru
Dobra sobotka chociaż pracowita, dzisiaj w planie: pierogi ruskie z ciasta kefirowo-sodowego c.d. śledzie: adwentowe i rewelka. Jak sił i ochoty starczy to wołowinę zamarynuję.
Śpicie pewnie tak, ja wymyślam ciasta, nie sama - wybieram z Ulubionych. Chyba znowu upiekę ten super makowiec wg niezapomnianej, kochanej Makusi:
Puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850g lub 2 x 200g mak mielony
5 jajek
10 dag masła
80 dag jabłek
8 łyżek grysiku ( kasza manna)
Łyżeczka pr. do pieczenia
20 dag cukru
20 sztuk herbatników
Ew. polewa czekoladowa
Grubo mielone migdały lub marcepan
Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.
Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam.
Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.
Blaszkę (33x24)wykładam papierem do pieczenia, i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami.
* dopisałam tylko mak mielony, reszta oryginalna /jak go przygotować każdy wie albo znajdzie w internecie/
Witam w ten grudniowy czas

Czas pracowity i wyczerpujący, często stresujący a powinien być miły i radosny.
Jak ulżyć naszym rękom i głowom, znaleźć podpowiedzi i pomysły??
Można je wpisywać lub wklejać tutaj, by ktoś w pilnej potrzebie mógł wybrać coś dla siebie
Zacznę od tego, co mnie zwykle męczy i stresuje - ciasta pierogowego.
Wyczytane w sieci, wypróbuję przed Świętami by uniknąć wpadki wigilijnej ;D
Składniki:
1 szklanka ciepłego kefiru,
600 g mąki pszennej,
3 łyżki roztopionego masła,
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.
1. wymieszać kefir, masło, sól i sodę oczyszczoną w misce.
2. stopniowo dodawać przesianą mąkę, dokładnie łącząc wszystkie składniki.
3. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagniatać parę minut, aż przestanie kleić się do rąk.
4. Po tym czasie przykryć je i odstawić na 1/2 godziny, by odpoczęło.
źródło: ONET
**Jeśli ktoś ma czas i ochotę, proszę wklejać linki lub wklepać swoje idealne przepisy, pewniaki na Święta i po nich.
Dopisano 2025-12-13 11:22:50:
* moje uwagi do powyższego ciasta:- mąki ok. 500g /ja miałam tortową extra/,
wsypywać stopniowo by nie wyszło zbyt twarde;
- kurkuma, 1/2 łyżeczki, dla kolorku /wsypać do kefiru i razem podgrzać, wymieszać dokładnie lub wymieszać z suchą mąką/;
- ostrożnie z sodą, tylko 1/2 łyżeczki lub mniej;
- ciasto przeciętne, dobre do farszyków ciężkich: mięsnych i kapuścianych;
- jest dość twarde, lekko gumowate.
Decyzja należy do kucharki, ja raczej nie powtórzę eksperymentu z sodą
Wczoraj, tradycyjnie, przygotowałam przyprawę do piernika,
i dziękuję Autorce 
moją ulubioną, wg Rzymianki:
będzie też do kawy - b e z nasion kolendry
Przyprawa-do-piernika-Rzymianki
Moja wersja do ciast /różnych, nie tylko piernikowych/:
więcej ziaren kardamonu;
więcej kulek ziela angielskiego;
pieprz kolorowy i czarny z młynka - ucieram je potem w moździerzu na proszek
i skórka pomarańczowa kandyzowana /lubię aldikowe lub lidlowe/.
Ziarna i skórkę też ucieram sama, resztę tylko mieszam.
Polecam
Dopisano 2025-12-9 13:43:48:
I mam kolejną porcję, z kolendrą i skórką pomar. lekko kandyzowaną, sklepową ;(Miarką był kieliszek, więc wyszedł spory słoik- do ciast i pierniczków, ciastek, rogalików
Kombinuję teraz podróbkę moich ulubionych pierniczków, na opłatku - sklepowe są coraz droższe a smak ... nie zachwyca jak kiedyś.
Ktoś ma pomysł lub nawet już wypiekał te cudeńka?
Pomocna dłoń mile widziana, choćby na privee
Cześć Wszystkim :))
Już jutro dowiozą opłatki i mam też pomysł, przepis na ciasto piernikowe - dziękuję bardzo za wsparcie
Potem już tylko przyjemne mieszanie bakalii, pieczenie i lukrowanie lub polewanie czekoladą, pakowanie i rozdawanie smakołyków - myślę o rodzince i znajomych.
Mam nadzieję, że sprostam wyzwaniu cukierniczemu.
Fajnego dnia, bez stresu - idą Święta a nie sanepid,
jak tłumaczył żarłokowy Humorysta bahus
Dodam też, że mam bigos, pieczony 3 dni w piekarniku.

Fajny wyszedł, na sosie śliwkowym z pieczonego schabu - czystym, przelanym przez sito. Mięsa i boczku sporo, wagowo tyle co kapusty ;D
Nie mam grzybów, dodałam sporo śliwek suszonych, żurawinę całą i eksperymentalnie sos sojowy - pasuje nam smakowo, zwłaszcza popijany czerwonym winem niezbyt wytrawnym ani słodkim.
Przepis bigosowy jest na WŻ, polecam
wino lub kompot we własnym zakresie
Witam porannie
/sprawdzę czy przepis jest nadal dostępny, jeśli nie widać go to przeklepię do wątku/. Chyba nikomu to nie przeszkadza. Jednak nie ma strony z przepisem, oto moje zasoby - ulubione:
Czas pomyśleć o śledziach i innych rybkach, może w tym roku śledziki adwentowe wg Wielkiego Nieobecnego - pwyso
bardzo lubię te śledzie, smakują pomału zbliżającymi się Świętami ...
2 opakowania śledzi w oleju a'la matias,
2-3 czerwone cebule,
2 jabłka,
kilka gałązek świeżego kopru,
3 łyżki gęstej śmietany,
1 łyżka majonezu,
pieprz do smaku,
--------
2 szklanki soku jabłkowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka cukru,
kilka goździków,
Sok jabłkowy wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Zagotować i ostudzić.
Śledzie wyjąc z oleju i zalać zalewą, odstawić na kilka godzin.
Wyciągnąć z zalewy i pokroić w poprzek w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na sitku zalać wrzącą wodą, a po kilku minutach przelać zimną wodą i odsączyć.
Jabłko pokroić w kostkę.
Do śledzi dodać cebulę i jabłko oraz poszatkowany koper.
Majonez i śmietanę połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie ze śledziami.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego ...
Link aktywny ale przepis usunięty ;((
adwentowe-śledzie
Dzięki ,że udostępniłaś te śledzie.Właśnie się zastanawiałam jakie zrobię w tym roku,oprócz tych od Tineczki,bo te robię zawsze. Te mogą być ciekawe i faktycznie po opisie iście adwentowe
Smacznego i na zdrowie
Ja chyba też je przygotuję, 'rewelka zawsze były albo w oleju od meganek", teraz czas na coś nowego.
Opis wykonania, wstęp są oryginalne, autorskie, nic nie dodałam bo nigdy ich nie jadłam. To moje smaki więc do dzieła
I kolejny pomysł na śledziki wg tego samego Autora:
"ryba w spodniach czyli śledź w porach
Składniki
1/2 kg filetów śledziowych w oleju,
1 duży por,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 jabłko,
1 puszka groszku konserwowego (ok. szklanki)
3 łyżki śmietany,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
sól do smaku, bo filety są dość słone,
Wykonanie
Pora pokroić w półtalarki. Na sitku zalać najpierw wrzącą, później zimną wodą i odsączyć. Śledzie wyciągnąć z zalewy i pokroić w słupki lub grubą kostkę. Jajka i jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Wymieszać składniki ze sobą, dodać śmietanę i majonez oraz pieprz i cukier. Delikatnie wymieszać.
Jeżeli trzeba posolić do smaku.

Smacznego śledzika
Cześć :)
Które to śledziki od Tineczki są Twoimi ulubionymi?
Jest ich tyle, że nie umiem odgadnąć, do tego te Jej torty rybne, fiu, fiuuu,
iście po szwedzku - królewsku
Jak znajdziesz chwilkę, proszę wklep tytuł, ja wkleję link do nich, może jeszcze komuś przypadną do smaku
To te?? :
Śledzie marynowane po szwedzku
Jak wyżej wspomniałam, pierniczki na opłatkach mam w planie BN 2025, wyczytałam że:
?

1*mogą w szczelnych puszkach leżakować do 1 miesiąca /jak dotrwają ?
2*opłatki powinny być większe - średnica 7cm a nawet 9, by ułatwić nakładanie ciasta łyżeczką /maczaną w zimnej wodzie/
ja oczywiście zamówiłam dużo 5 cm, większych troszkę też, ale czy ich starczy??, może skleję po 2wa - wyjdą owalne ósemki
3* orzechy włoskie mam od dobrych Sąsiadów, laskowe dokupię, migdały są - sama je zmielę z orzechami, skórka pomar. jest, cytrynowej kandyzowanej nie mam i chyba pominę ją na korzyść pomarańczki;
4*rum by rodzynki upić muszę dokupić;
5*czekoladową kuwerturę lub marcepan /tak mi pasuje smakowo/ też.
Już mi pachną te cudeńka
Dopisano 2025-12-12 9:51:19:
I zapeszyłam, paczka nie dotrze z winy ... nie szukam winnych, więc opłatków nie będzie. Poszukam w sklepach, ale chyba nie znajdę u nas.Trudno, może upiekę bez podkładek, to już nie to ;(
Witajcie :)
Ciasto zagniecione, nie zachwyca smakiem ni plastycznością.
Dla kolorku dodałam kurkumę /wymieszałam z kefirem przed podgrzaniem/.
Nadal będę szukała ideału do pierogów i uszek.
Udanego wieczoru
Dobra sobotka

chociaż pracowita, dzisiaj w planie:
pierogi ruskie z ciasta kefirowo-sodowego c.d.
śledzie: adwentowe i rewelka.
Jak sił i ochoty starczy to wołowinę zamarynuję.
Udanego dnia
Link do śledzi rewelka:
śledzie-rewelka, serio rewelacyjne są
Śpicie
pewnie tak, ja wymyślam ciasta, nie sama - wybieram z Ulubionych.
Chyba znowu upiekę ten super makowiec wg niezapomnianej, kochanej Makusi:
Puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850g lub 2 x 200g mak mielony
5 jajek
10 dag masła
80 dag jabłek
8 łyżek grysiku ( kasza manna)
Łyżeczka pr. do pieczenia
20 dag cukru
20 sztuk herbatników
Ew. polewa czekoladowa
Grubo mielone migdały lub marcepan
Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.
Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam.
Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.
Blaszkę (33x24)wykładam papierem do pieczenia, i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami.
* dopisałam tylko mak mielony, reszta oryginalna /jak go przygotować każdy wie albo znajdzie w internecie/Link do przepisu, kto ma w Ulubionych ten przeczyta:
makowiec-z-jablkami wg Makusi