Forum

Gawędy o jedzeniu

Idealne ciasto na pierogi oraz inne hity świąteczne ;))

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-09 08:15:40

    Witam w ten grudniowy czas wings

    Czas pracowity i wyczerpujący, często stresujący a powinien być miły i radosny.
    Jak ulżyć naszym rękom i głowom, znaleźć podpowiedzi i pomysły??
    Można je wpisywać lub wklejać tutaj, by ktoś w pilnej potrzebie mógł wybrać coś dla siebie huh
    Zacznę od tego, co mnie zwykle męczy i stresuje - ciasta pierogowego.
    Wyczytane w sieci, wypróbuję przed Świętami by uniknąć wpadki wigilijnej ;D
    Składniki:

    • 1 szklanka ciepłego kefiru,

    • 600 g mąki pszennej,

    • 3 łyżki roztopionego masła,

    • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,

    • szczypta soli.

    1. wymieszać  kefir, masło, sól i sodę oczyszczoną w misce.

    2. stopniowo dodawać przesianą mąkę, dokładnie łącząc wszystkie składniki.

    3. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagniatać parę minut, aż przestanie kleić się do rąk.

    4. Po tym czasie przykryć je i odstawić na 1/2 godziny, by odpoczęło.

    źródło: ONET

    **Jeśli ktoś ma czas i ochotę, proszę wklejać linki lub wklepać swoje idealne przepisy, pewniaki na Święta i po nich.

    Dopisano 2025-12-13 11:22:50:

    * moje uwagi do powyższego ciasta:

    - mąki ok. 500g /ja miałam tortową extra/,
    wsypywać stopniowo by nie wyszło zbyt twarde;
    - kurkuma, 1/2 łyżeczki, dla kolorku /wsypać do kefiru i razem podgrzać, wymieszać dokładnie lub wymieszać z suchą mąką/;
    - ostrożnie z sodą, tylko 1/2 łyżeczki lub mniej;
    - ciasto przeciętne, dobre do farszyków ciężkich: mięsnych i kapuścianych;
    - jest dość twarde, lekko gumowate.

    Decyzja należy do kucharki, ja raczej nie powtórzę eksperymentu z sodą chef

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-09 09:36:11

    Wczoraj, tradycyjnie, przygotowałam przyprawę do piernika,
    moją ulubioną, wg Rzymianki:
    będzie też do kawy - b e z  nasion kolendry scholar

    Przyprawa-do-piernika-Rzymianki

    Moja wersja do ciast /różnych, nie tylko piernikowych/:
    więcej ziaren kardamonu;
    więcej kulek ziela angielskiego;
    pieprz kolorowy i czarny z młynka - ucieram je potem w moździerzu na proszek
    i skórka pomarańczowa kandyzowana /lubię aldikowe lub lidlowe/.
    Ziarna i skórkę też ucieram sama, resztę tylko mieszam.

    Polecam heart i dziękuję Autorce chef

    Dopisano 2025-12-9 13:43:48:

    I mam kolejną porcję, z kolendrą i skórką pomar. lekko kandyzowaną, sklepową ;(
    Miarką był kieliszek, więc wyszedł spory słoik- do ciast i pierniczków, ciastek, rogalików tongue
    Kombinuję teraz podróbkę moich ulubionych pierniczków, na opłatku - sklepowe są coraz droższe a smak ... nie zachwyca jak kiedyś.
    Ktoś ma pomysł lub nawet już wypiekał te cudeńka?
    Pomocna dłoń mile widziana, choćby na privee love

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-11 09:00:30

    Cześć Wszystkim :))
    Już jutro dowiozą opłatki i mam też pomysł, przepis na ciasto piernikowe - dziękuję bardzo za wsparcie chef
    Potem już tylko przyjemne mieszanie bakalii, pieczenie i lukrowanie lub polewanie czekoladą, pakowanie i rozdawanie smakołyków - myślę o rodzince i znajomych.
    Mam nadzieję, że sprostam wyzwaniu cukierniczemu.

    Fajnego dnia, bez stresu - idą Święta a nie sanepid,
    jak tłumaczył żarłokowy Humorysta bahus crowngrin

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-09 13:53:53

    Dodam też, że mam bigos, pieczony 3 dni w piekarniku.
    Fajny wyszedł, na sosie śliwkowym z pieczonego schabu - czystym, przelanym przez sito. Mięsa i boczku sporo, wagowo tyle co kapusty ;D
    Nie mam grzybów, dodałam sporo śliwek suszonych, żurawinę całą i eksperymentalnie sos sojowy - pasuje nam smakowo, zwłaszcza popijany czerwonym winem niezbyt wytrawnym ani słodkim.

    Przepis bigosowy jest na WŻ, polecam 2thumbsup
    wino lub kompot we własnym zakresie laugh4

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-10 06:38:38

    Witam porannie happy

    Czas pomyśleć o śledziach i innych rybkach, może w tym roku śledziki adwentowe wg Wielkiego Nieobecnego - pwyso idea2 /sprawdzę czy przepis jest nadal dostępny, jeśli nie widać go to przeklepię do wątku/. Chyba nikomu to nie przeszkadza. Jednak nie ma strony z przepisem, oto moje zasoby - ulubione:

    bardzo lubię te śledzie, smakują pomału zbliżającymi się Świętami ... 

    2 opakowania śledzi w oleju a'la matias,
    2-3 czerwone cebule,
    2 jabłka,
    kilka gałązek świeżego kopru,
    3 łyżki gęstej śmietany,
    1 łyżka majonezu,
    pieprz do smaku,
    --------
    2 szklanki soku jabłkowego,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    1 łyżka cukru,
    kilka goździków,

    Sok jabłkowy wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Zagotować i ostudzić.
    Śledzie wyjąc z oleju i zalać zalewą, odstawić na kilka godzin.
    Wyciągnąć z zalewy i pokroić w poprzek w paski.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na sitku zalać wrzącą wodą, a po kilku minutach przelać zimną wodą i odsączyć.
    Jabłko pokroić w kostkę.
    Do śledzi dodać cebulę i jabłko oraz poszatkowany koper.
    Majonez i śmietanę połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie ze śledziami.
    Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
    Smacznego ...

    Link aktywny ale przepis usunięty ;((
    adwentowe-śledzie

  • Autor: goplana2 Data: 2025-12-11 16:13:15

    Dzięki ,że udostępniłaś te śledzie.Właśnie się zastanawiałam jakie zrobię w tym roku,oprócz tych od Tineczki,bo te robię zawsze. Te mogą być ciekawe i faktycznie po opisie iście adwentowe santa4

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-11 18:45:52

    Smacznego i na zdrowie heart
    Ja chyba też je przygotuję, 'rewelka zawsze były albo w oleju od meganek", teraz czas na coś nowego.
    Opis wykonania, wstęp są oryginalne, autorskie, nic nie dodałam bo nigdy ich nie jadłam. To moje smaki więc do dzieła chef

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-11 18:58:20

    I kolejny pomysł na śledziki wg tego samego Autora:

    "ryba w spodniach czyli śledź w porach

    Składniki
    1/2 kg filetów śledziowych w oleju,

    1 duży por,

    3 jajka ugotowane na twardo,

    1 jabłko,

    1 puszka groszku konserwowego (ok. szklanki)

    3 łyżki śmietany,

    3 łyżki majonezu,

    1 łyżeczka cukru,

    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,

    sól do smaku, bo filety są dość słone,

    Wykonanie

    Pora pokroić w półtalarki. Na sitku zalać najpierw wrzącą, później zimną wodą i odsączyć. Śledzie wyciągnąć z zalewy i pokroić w słupki lub grubą kostkę. Jajka i jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Wymieszać składniki ze sobą, dodać śmietanę i majonez oraz pieprz i cukier. Delikatnie wymieszać.

    Jeżeli trzeba posolić do smaku.

    Smacznego śledzika jester

     

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-13 12:16:22

    Cześć :)
    Które to śledziki od Tineczki są Twoimi ulubionymi?
    Jest ich tyle, że nie umiem odgadnąć, do tego te Jej torty rybne, fiu, fiuuu,
    iście po szwedzku - królewsku crown

    Jak znajdziesz chwilkę, proszę wklep tytuł, ja wkleję link do nich, może jeszcze komuś przypadną do smaku thumbsup

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-13 16:58:10

    To te?? :
    Śledzie marynowane po szwedzku

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-11 14:01:41

    Jak wyżej wspomniałam, pierniczki na opłatkach mam w planie BN 2025, wyczytałam że:
    1*mogą w szczelnych puszkach leżakować do 1 miesiąca /jak dotrwają ?tongue?
    2*opłatki powinny być większe - średnica 7cm a nawet 9, by ułatwić nakładanie ciasta łyżeczką /maczaną w zimnej wodzie/
    ja oczywiście zamówiłam dużo 5 cm, większych troszkę też, ale czy ich starczy??, może skleję po 2wa - wyjdą owalne ósemki idea2
    3* orzechy włoskie mam od dobrych Sąsiadów, laskowe dokupię, migdały są - sama je zmielę z orzechami, skórka pomar. jest, cytrynowej kandyzowanej nie mam i chyba pominę ją na korzyść pomarańczki;
    4*rum by rodzynki upić muszę dokupić;
    5*czekoladową kuwerturę lub marcepan /tak mi pasuje smakowo/ też.

    Już mi pachną te cudeńka santa2

    Dopisano 2025-12-12 9:51:19:

    I zapeszyłam, paczka nie dotrze z winy ... nie szukam winnych, więc opłatków nie będzie. Poszukam w sklepach, ale chyba nie znajdę u nas.
    Trudno, może upiekę bez podkładek, to już nie to ;(

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-12 16:08:59

    Witajcie :)
    Ciasto zagniecione, nie zachwyca smakiem ni plastycznością.
    Dla kolorku dodałam kurkumę /wymieszałam z kefirem przed podgrzaniem/.
    Nadal będę szukała ideału do pierogów i uszek.
    Udanego wieczoru happy

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-13 11:13:35

    Dobra sobotka elf
    chociaż pracowita, dzisiaj w planie:
    pierogi ruskie z ciasta kefirowo-sodowego c.d.
    śledzie: adwentowe i rewelka.
    Jak sił i ochoty starczy to wołowinę zamarynuję.

    Udanego dnia happy

    Link do śledzi rewelka:

    śledzie-rewelka, serio rewelacyjne są

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-14 00:33:24

    Śpicie sleeping
    pewnie tak, ja wymyślam ciasta, nie sama - wybieram z Ulubionych.
    Chyba znowu upiekę ten super makowiec wg niezapomnianej, kochanej Makusi:

    Puszka gotowej masy makowej z  bakaliami 850g lub 2 x 200g mak mielony

    5 jajek

    10 dag masła

    80 dag jabłek

    8 łyżek grysiku ( kasza manna)

    Łyżeczka pr. do pieczenia

    20 dag cukru

    20 sztuk herbatników

    Ew. polewa czekoladowa

    Grubo mielone migdały lub marcepan

    Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję  dosypując grysik i cukier.

    Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam.

    Białka  ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.

    Blaszkę (33x24)wykładam papierem do pieczenia, i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , i piekę około 50 minut.

    Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami.

    * dopisałam tylko mak mielony, reszta oryginalna /jak go przygotować każdy wie albo znajdzie w internecie/

    Link do przepisu, kto ma w Ulubionych ten przeczyta:
    makowiec-z-jablkami wg Makusi

Przejdź do pełnej wersji serwisu