Forum

Gawędy o jedzeniu

Idealne ciasto na pierogi oraz inne hity świąteczne ;))

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-09 08:15:40

    Witam w ten grudniowy czas wings

    Czas pracowity i wyczerpujący, często stresujący a powinien być miły i radosny.
    Jak ulżyć naszym rękom i głowom, znaleźć podpowiedzi i pomysły??
    Można je wpisywać lub wklejać tutaj, by ktoś w pilnej potrzebie mógł wybrać coś dla siebie huh
    Zacznę od tego, co mnie zwykle męczy i stresuje - ciasta pierogowego.
    Wyczytane w sieci, wypróbuję przed Świętami by uniknąć wpadki wigilijnej ;D
    Składniki:

    • 1 szklanka ciepłego kefiru,

    • 600 g mąki pszennej,

    • 3 łyżki roztopionego masła,

    • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,

    • szczypta soli.

    1. wymieszać  kefir, masło, sól i sodę oczyszczoną w misce.

    2. stopniowo dodawać przesianą mąkę, dokładnie łącząc wszystkie składniki.

    3. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagniatać parę minut, aż przestanie kleić się do rąk.

    4. Po tym czasie przykryć je i odstawić na 1/2 godziny, by odpoczęło.

    źródło: ONET

    **Jeśli ktoś ma czas i ochotę, proszę wklejać linki lub wklepać swoje idealne przepisy, pewniaki na Święta i po nich.

    Dopisano 2025-12-13 11:22:50:

    * moje uwagi do powyższego ciasta:

    - mąki ok. 500g /ja miałam tortową extra/,
    wsypywać stopniowo by nie wyszło zbyt twarde;
    - kurkuma, 1/2 łyżeczki, dla kolorku /wsypać do kefiru i razem podgrzać, wymieszać dokładnie lub wymieszać z suchą mąką/;
    - ostrożnie z sodą, tylko 1/2 łyżeczki lub mniej;
    - ciasto przeciętne, dobre do farszyków ciężkich: mięsnych i kapuścianych;
    - jest dość twarde, lekko gumowate.

    Decyzja należy do kucharki, ja raczej nie powtórzę eksperymentu z sodą chef

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-09 09:36:11

    Wczoraj, tradycyjnie, przygotowałam przyprawę do piernika,
    moją ulubioną, wg Rzymianki:
    będzie też do kawy - b e z  nasion kolendry scholar

    Przyprawa-do-piernika-Rzymianki

    Moja wersja do ciast /różnych, nie tylko piernikowych/:
    więcej ziaren kardamonu;
    więcej kulek ziela angielskiego;
    pieprz kolorowy i czarny z młynka - ucieram je potem w moździerzu na proszek
    i skórka pomarańczowa kandyzowana /lubię aldikowe lub lidlowe/.
    Ziarna i skórkę też ucieram sama, resztę tylko mieszam.

    Polecam heart i dziękuję Autorce chef

    Dopisano 2025-12-9 13:43:48:

    I mam kolejną porcję, z kolendrą i skórką pomar. lekko kandyzowaną, sklepową ;(
    Miarką był kieliszek, więc wyszedł spory słoik- do ciast i pierniczków, ciastek, rogalików tongue
    Kombinuję teraz podróbkę moich ulubionych pierniczków, na opłatku - sklepowe są coraz droższe a smak ... nie zachwyca jak kiedyś.
    Ktoś ma pomysł lub nawet już wypiekał te cudeńka?
    Pomocna dłoń mile widziana, choćby na privee love

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-11 09:00:30

    Cześć Wszystkim :))
    Już jutro dowiozą opłatki i mam też pomysł, przepis na ciasto piernikowe - dziękuję bardzo za wsparcie chef
    Potem już tylko przyjemne mieszanie bakalii, pieczenie i lukrowanie lub polewanie czekoladą, pakowanie i rozdawanie smakołyków - myślę o rodzince i znajomych.
    Mam nadzieję, że sprostam wyzwaniu cukierniczemu.

    Fajnego dnia, bez stresu - idą Święta a nie sanepid,
    jak tłumaczył żarłokowy Humorysta bahus crowngrin

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-09 13:53:53

    Dodam też, że mam bigos, pieczony 3 dni w piekarniku.
    Fajny wyszedł, na sosie śliwkowym z pieczonego schabu - czystym, przelanym przez sito. Mięsa i boczku sporo, wagowo tyle co kapusty ;D
    Nie mam grzybów, dodałam sporo śliwek suszonych, żurawinę całą i eksperymentalnie sos sojowy - pasuje nam smakowo, zwłaszcza popijany czerwonym winem niezbyt wytrawnym ani słodkim.

    Przepis bigosowy jest na WŻ, polecam 2thumbsup
    wino lub kompot we własnym zakresie laugh4

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-10 06:38:38

    Witam porannie happy

    Czas pomyśleć o śledziach i innych rybkach, może w tym roku śledziki adwentowe wg Wielkiego Nieobecnego - pwyso idea2 /sprawdzę czy przepis jest nadal dostępny, jeśli nie widać go to przeklepię do wątku/. Chyba nikomu to nie przeszkadza. Jednak nie ma strony z przepisem, oto moje zasoby - ulubione:

    bardzo lubię te śledzie, smakują pomału zbliżającymi się Świętami ... 

    2 opakowania śledzi w oleju a'la matias,
    2-3 czerwone cebule,
    2 jabłka,
    kilka gałązek świeżego kopru,
    3 łyżki gęstej śmietany,
    1 łyżka majonezu,
    pieprz do smaku,
    --------
    2 szklanki soku jabłkowego,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    1 łyżka cukru,
    kilka goździków,

    Sok jabłkowy wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Zagotować i ostudzić.
    Śledzie wyjąc z oleju i zalać zalewą, odstawić na kilka godzin.
    Wyciągnąć z zalewy i pokroić w poprzek w paski.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na sitku zalać wrzącą wodą, a po kilku minutach przelać zimną wodą i odsączyć.
    Jabłko pokroić w kostkę.
    Do śledzi dodać cebulę i jabłko oraz poszatkowany koper.
    Majonez i śmietanę połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie ze śledziami.
    Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
    Smacznego ...

    Link aktywny ale przepis usunięty ;((
    adwentowe-śledzie

  • Autor: goplana2 Data: 2025-12-11 16:13:15

    Dzięki ,że udostępniłaś te śledzie.Właśnie się zastanawiałam jakie zrobię w tym roku,oprócz tych od Tineczki,bo te robię zawsze. Te mogą być ciekawe i faktycznie po opisie iście adwentowe santa4

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-11 18:45:52

    Smacznego i na zdrowie heart
    Ja chyba też je przygotuję, 'rewelka zawsze były albo w oleju od meganek", teraz czas na coś nowego.
    Opis wykonania, wstęp są oryginalne, autorskie, nic nie dodałam bo nigdy ich nie jadłam. To moje smaki więc do dzieła chef

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-11 18:58:20

    I kolejny pomysł na śledziki wg tego samego Autora:

    "ryba w spodniach czyli śledź w porach

    Składniki
    1/2 kg filetów śledziowych w oleju,

    1 duży por,

    3 jajka ugotowane na twardo,

    1 jabłko,

    1 puszka groszku konserwowego (ok. szklanki)

    3 łyżki śmietany,

    3 łyżki majonezu,

    1 łyżeczka cukru,

    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,

    sól do smaku, bo filety są dość słone,

    Wykonanie

    Pora pokroić w półtalarki. Na sitku zalać najpierw wrzącą, później zimną wodą i odsączyć. Śledzie wyciągnąć z zalewy i pokroić w słupki lub grubą kostkę. Jajka i jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Wymieszać składniki ze sobą, dodać śmietanę i majonez oraz pieprz i cukier. Delikatnie wymieszać.

    Jeżeli trzeba posolić do smaku.

    Smacznego śledzika jester

     

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-13 12:16:22

    Cześć :)
    Które to śledziki od Tineczki są Twoimi ulubionymi?
    Jest ich tyle, że nie umiem odgadnąć, do tego te Jej torty rybne, fiu, fiuuu,
    iście po szwedzku - królewsku crown

    Jak znajdziesz chwilkę, proszę wklep tytuł, ja wkleję link do nich, może jeszcze komuś przypadną do smaku thumbsup

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-13 16:58:10

    To te?? :
    Śledzie marynowane po szwedzku

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-15 06:43:26

    A może te będą lepsze?:

    Śledzie-marynowane-po-szwedzku-z-pieprzami-i-cebulami

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-11 14:01:41

    Jak wyżej wspomniałam, pierniczki na opłatkach mam w planie BN 2025, wyczytałam że:
    1*mogą w szczelnych puszkach leżakować do 1 miesiąca /jak dotrwają ?tongue?
    2*opłatki powinny być większe - średnica 7cm a nawet 9, by ułatwić nakładanie ciasta łyżeczką /maczaną w zimnej wodzie/
    ja oczywiście zamówiłam dużo 5 cm, większych troszkę też, ale czy ich starczy??, może skleję po 2wa - wyjdą owalne ósemki idea2
    3* orzechy włoskie mam od dobrych Sąsiadów, laskowe dokupię, migdały są - sama je zmielę z orzechami, skórka pomar. jest, cytrynowej kandyzowanej nie mam i chyba pominę ją na korzyść pomarańczki;
    4*rum by rodzynki upić muszę dokupić;
    5*czekoladową kuwerturę lub marcepan /tak mi pasuje smakowo/ też.

    Już mi pachną te cudeńka santa2

    Dopisano 2025-12-12 9:51:19:

    I zapeszyłam, paczka nie dotrze z winy ... nie szukam winnych, więc opłatków nie będzie. Poszukam w sklepach, ale chyba nie znajdę u nas.
    Trudno, może upiekę bez podkładek, to już nie to ;(

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-12 16:08:59

    Witajcie :)
    Ciasto zagniecione, nie zachwyca smakiem ni plastycznością.
    Dla kolorku dodałam kurkumę /wymieszałam z kefirem przed podgrzaniem/.
    Nadal będę szukała ideału do pierogów i uszek.
    Udanego wieczoru happy

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-13 11:13:35

    Dobra sobotka elf
    chociaż pracowita, dzisiaj w planie:
    pierogi ruskie z ciasta kefirowo-sodowego c.d.
    śledzie: adwentowe i rewelka.
    Jak sił i ochoty starczy to wołowinę zamarynuję.

    Udanego dnia happy

    Link do śledzi rewelka:

    śledzie-rewelka, serio rewelacyjne są

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-14 00:33:24

    Śpicie sleeping
    pewnie tak, ja wymyślam ciasta, nie sama - wybieram z Ulubionych.
    Chyba znowu upiekę ten super makowiec wg niezapomnianej, kochanej Makusi:

    Puszka gotowej masy makowej z  bakaliami 850g lub 2 x 200g mak mielony

    5 jajek

    10 dag masła

    80 dag jabłek

    8 łyżek grysiku ( kasza manna)

    Łyżeczka pr. do pieczenia

    20 dag cukru

    20 sztuk herbatników

    Ew. polewa czekoladowa

    Grubo mielone migdały lub marcepan

    Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję  dosypując grysik i cukier.

    Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam.

    Białka  ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.

    Blaszkę (33x24)wykładam papierem do pieczenia, i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , i piekę około 50 minut.

    Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami.

    * dopisałam tylko mak mielony, reszta oryginalna /jak go przygotować każdy wie albo znajdzie w internecie/

    Link do przepisu, kto ma w Ulubionych ten przeczyta:
    makowiec-z-jablkami wg Makusi

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-14 07:15:49

    Witam wczesnym rankiem :)
    Szperam w moich i nie moich przepisach, sprawdzonych lub upatrzonych,
    czas wybrać barszczyk wigilijny, chyba znowu ten z cebulą, do niego uszka Różyczkowe:

    farsz-do-uszek-wg-Mamy Różyczki

    barszcz-wigilijny' cebulowy"




  • Autor: Smosia Data: 2025-12-14 11:29:16

    Warto wiedzieć - pierogowe ABC:
    źródło - internet, dziennik.pl
    Jak długo można przechowywać pierogi w zamrażarce?

    • Blanszowane czyli podgotowane w osolonej wodzie z olejem, a nie ugotowane, trwa to ok. 30 sekund, najlepiej zużyć w ciągu 4–6 tygodni, szczególnie te z kapustą i grzybami.

    • Surowe pierogi mogą leżeć nieco dłużej, nawet do 3 miesięcy, ale ryzyko pogorszenia konsystencji ciasta jest duże.

    • Ugotowane pierogi po zamrożeniu warto zjeść szybciej , maksymalnie w ciągu 2–3 tygodni.

    Jak przygotować zamrożone pierogi na Wigilię?

    Zamrożonych pierogów nie trzeba rozmrażać przed gotowaniem. Wystarczy wrzucić je bezpośrednio do wrzątku i gotować do momentu, aż będą miękkie i wypłyną. Można je także delikatnie podgrzać na parze albo podsmażyć na maśle po ugotowaniu, szczególnie jeśli mają być podane na kolację wigilijną.

    Pomocne? dla mnie jak najbardziej scholar

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-16 06:03:02

    Witam ;)

    I coś na słodko, polewa do sernika i innych ciast

    2 czekolady gorzkie lub deserowe
    1 galaretka pomarańczowa/ wiśniowa/ inna pasująca smakiem
    1 i ½ szklanki (wyjdzie gęsta) do ½ litra (będzie mniej gęsta;) mleka* lub wody

    *Tak, mleko też pasuje do galaretki, może zastąpić wodę, co kto woli idea2

    Wykonanie
    Wodę zagotować,dodać pokruszoną czekoladę,rozpuścić,nie gotować już.

    Wsypać galaretkę,dokładnie wymieszać.
    Ostudzoną i już prawie tężejącą polewę wylać na ciasto.

    Tej polewy często używam do sernika - ładnie się kroi,nie ciągnie się za nożem,pięknie się błyszczy i ma super wiśniowo lub pomarańczowo-czekoladowy smak:)

    *Przepis znalazłam tutaj, nie mogę znaleźć oryginału ale odtworzyłam z zapisków i dodałam uwagi z komentarzy.

    Smacznego santa2

    Dopisano 2025-12-16 7:13:9:

    Moja ulubiona polewa do sernika, tortów i makowców to czekowiśnia:

    czekolada - pokruszona i roztopiona z dodatkiem soku w mikrofalówce
    dżem/ konfitura wiśniowa - mieszam z gorącą czekoladą.
    Fajna, łatwa i smaczna.
    Można ozdobić wiśniami z kompotu, płatkami migdałów, orzechami.

    Albo:

    czekolada podgrzana z gęstą śmietaną, może być na początku ścięta ale po wymieszaniu jest gładka i błyszcząca.

    Fotki mojej polewy:

    masa-owocowa-uniwersalna + polewa czekoladowa

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-16 07:21:44

    Wyszperane w archiwum domowym scholar:

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-16 07:59:18

    Chyba ten sernik upiekę znowu, z 1kg sera:

    sernik-z-delicjami mniammm

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-17 08:45:22

    Witajcie Żarłoki oraz Gapie elf

    Mam ciekawy pomysł na śledzie, prawie jak greckie, podobne do "rewelka.
    Proste wykonanie, można wykorzystać marchew z bulionu warzywnego, reszta składników zawsze jest w kuchni.
    Polecam i smacznego:
    Śledzie w sosie niby greckim

    ½ kg śledzi solonych lub w oleju

    ½ kg cebuli

    ½ kg marchwi

    rodzynki ok. 100g

    przecier pomidorowy –2 łyżki lub sok pomidorowy –100ml, lub keczup do smaku

    olej rzepakowy 4 łyżki

    50 ml octu owocowego lub 30 ml spirytusowego

    pieprz cytrynowy/ kolorowy/czarny, miód lub cukier, papryka słodka/ostra (może być wędzona), liść laurowy, ziele angielskie

    * Śledzie solone wymoczyć/odsolić w zimnej wodzie, parę razy zmienić wodę.

    * Marchew ugotować na półtwardo, drobno posiekać lub zetrz na tarce o grubych oczkach.

    * Cebulę pokroić w piórka, dusić do miękkości na oleju, na małym ogniu przez ok. 10 minut.

    * Dodać listki, ziele i ocet, doprawić pieprzem, miodem lub cukrem, papryką.

    * Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć, dodać z marchewką i przecierem do cebuli.

    Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut.

    * Odstaw sos do ostygnięcia.

    * Śledzie pokroić w paski szerokości 2 – 3 cm, wymieszać z przestudzonym sosem warzywnym.

    ** Lub układać warstwami w słoiku: sos, śledzie, sos.

    Śledzie wstaw do lodówki, najlepiej na 2 – 3 dni.

    Dopisano 2025-12-19 7:42:9:

    Podpowiedź Ewy:
    płaty solone lepiej zamarynować, czyli:

    zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać ocet spirytusowy lub smakowy, wg uznania;

    taką miksturą zalać śledzie na kilka dni.
    scholar

    Dopisano 2025-12-19 8:18:47:

    idea2 Marchew można też zetrzeć na grubych okach i udusić z cebulą, na oleju - chyba smaczniejsza będzie od gotowanej i bardziej 'grecka laugh4

    Są w sieci przepisy na takie śledzie z dodatkiem pietruszki i selera,
    ja może dodam *seler słoiczkowy, marynowany i kawałek,** białą część pora /podduszę razem z cebulą i marchewką/

    Smacznego ;))

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-18 07:12:21

    Witam :))
    Nadszedł ten czas, dzisiaj będę siekać, mielić i nasączać rumem rodzynki, skórkę i zmielone orzechy. Przepisy mam różne, miksuję je, jak zwykle i podaję dalej. Podam podstawowy, z sieci, dla chętnych do zabawy santa3 w pierniczenie

    Składniki na 28 pierniczków norymberskich (średnicy 7 cm) wg internetu ;))

    *   * 150 g brązowego cukru – może być też zwykły

    • 50 g miodu

    • 3 średnie – M białka

    • 200 g zmielonych migdałów

    • 50 g posiekanych orzechów włoskich

    • 20 g mąki pszennej

    • 20 g przyprawy do pierników

    • 10 g proszku do pieczenia

    • 50 g masy marcepanowej

    • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    • 28 okrągłych opłatków do pierników do suchych wafli

    • ok. 100 g migdałów – blanszowanych lub ze skórką

    *** Wykonanie:

    Białka wlej do miski i dodaj kolejno cukier, miód, orzechy, mąkę, proszek, przyprawę, startą na tarce masę marcepanową oraz skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstej masy o konsystencji pasty.

    Na blasze do pieczenia rozłóż opłatki lub wafle wykrojone na kształt koła o średnicy 7 cm. Na każdy z nich nakładaj łyżkę przygotowanej masy w taki sposób, aby nie pokryła ona całego wafla lub opłatka. Pierniczki podczas pieczenia urosną i pokryją całą powierzchnię. W każdy pierniczek wbij po 3 lub 2 migdały. Tak przygotowane pierniczki zostaw na ok. 24 godziny do obeschnięcia. Niczym ich nie przykrywaj.

    Po tym czasie rozgrzej piernik do 180 stopni i piecz pierniczki przez ok. 10-12 minut. mają się upiec, ale nie przypiec. W czasie pieczenia kilka razy otwórz piekarnik, aby wypuścić parę wodną. Po upieczenia zostaw pierniczki do lekkiego stwardnienia. Po wystudzeniu pierniczki norymberskie udekoruj je lukrem.
    Powodzenia 2thumbsup Smacznego elf

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-19 07:06:14

    Witam piątkowo elf
    Jeszcze jeden przepis na pierniczki, bardziej oryginalny i bez suszenia - od razu do upieczenia, źródło internetowe, z poprawkami, *ilość początkowa, gdyby masa wyszła zbyt rzadka to dosypać resztę orzechów lub dolać płyn:

    • 200 g zmielonych migdałów

    • 105*-120 g zmielonych orzechów laskowych

    • 105*-120 g zmielonych orzechów włoskich

    • 75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej

    • 75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej

    • 25 g drobno posiekanych rodzynków lub fig suszonych

    • 60-65 g mąki pszennej

    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tj. ok. 6 g

    • 20 g przyprawy korzennej do piernika

    • 1/2 łyżeczka cynamonu

    • 1 łyżeczka kakao

    • 4 jajka M

    • 100 g cukru

    • 50 g płynnego miodu

    • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    • 1 łyżeczka rumu

    • 3 krople olejku migdałowego

    • drobna szczypta soli

    • ok. 40 opłatków/oblatów o średnicy 70 mm lub większej

    • Lukier

    • 100g cukru pudru

    • 3*– 4 łyżki łyżki gorącej wody

    • 1 łyżka soku z cytryny

    • Polewa czekoladowa

    • 100 g czekolady mlecznej

    • 100 g czekolady gorzkiej

    • 2 łyżki masła

    • Wykonanie masy pierniczkowej

    • wszystkie orzechy bardzo drobno zmielić

    • drobno zmielić skórki pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki lub figi

    • skórki powinny być świeże i wilgotne, bo dzięki temu będą miękkie. Jeśli skórki są twardawe i suche to można je umieścić w miseczce i zalać 1/2 do 1 łyżki wrzątku i odstawić do wchłonięcia - to je zmiękczy

    • zmielone bakalie i orzechy wymieszać razem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, przyprawę piernikową, cynamon i kakao i wszystko dokładnie wymieszać

    • do jajek dodać cukier i ubijać przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą masę

    • następnie do masy jajecznej dodać miód, ekstrakt waniliowy, rum, olejek migdałowy i szczyptę soli i ponownie zmiksować, aż do połączenia

    • do masy jajecznej wsypać suche składniki i zmiksować krótko na wolnych obrotach tylko do połączenia, można to zrobić łyżką

      Nakładanie masy
    • przygotować miseczkę z wodą i małą łyżeczkę

    • łyżeczkę maczać w wodzie i nabierać kopiastą porcję i kłaść ją na opłatku. Ponownie lekko zwilżyć wodą wypukłą część łyżeczki – za jej pomocą rozprowadzić masę na opłatku kształtując lekką górkę * zostawić wolny margines ok. 1mm od brzegu podkładki/oblatu

    • pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

    Pieczenie
    • wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 ºC, piec przez około 15 – 20 minut **uważać by ich nie przypiec zbyt mocno

    Zdobienie
    • przygotować glazurę do lukrowania: wymieszać i utrzeć dokładnie cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania dość rzadkiego lukru

    • pędzlem smarować część pierników, najlepiej na kratce

    • przygotować polewę czekoladową: w kąpieli wodnej roztopić czekolady z masłem i zamieszać do jednolitej masy

    • pędzelkiem smarować resztę pierników

    • zostawić wszystkie pierniki do stężenia lukru i czekolady

    • pierniki schować do szczelnych puszek, można je przechowywać do miesiąca

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-20 09:46:15

    Witajcie elf
    Smaczne, delikatne i niezawodne ciasto na pierogi lub uszka wybrać czas.
    Może tym razem to?:

    Pierogi-przepis-na-ciasto-podstawowe

    Dopisano 2025-12-20 10:12:9:

    Albo to:
    Ciasto pierogowe maślane wg onet’u + moje uwagi
    • 4 szklanki mąki pszennej (np. Poznańska typ 500);

    • 5 łyżek dobrego masła;

    • 1 ½ do 2 szkl. ciepłej wody lub wody z mlekiem w proporcji 1:1 ;

    • sól wg uznania, ja pomijam;

    • mąka krupczatka typ 450, drobna do podsypywania.

    Przesiać mąkę, wsypać sól.

    Podgrzać wodę lub wodę z mlekiem, rozpuścić w niej masło.

    Zrobić wgłębienie w mące – stopniowo wlewać mieszankę z masłem, zagarniając mąkę.

    Zarabiać aż do połączenia składników /powstanie kluchowata zacierka’/.

    Zagniatać na stolnicy/ macie aż powstanie jednolite, jedwabiste – gładkie ciasto.

    Przykryć ciasto /np. odwróconą miską/ i odstawić na ½ godziny.

    Odrywać / odkroić po kawałku ciasto, cienko wałkować, wycinać kółka i nadziewać.

    Można leciutko podsypywać mąką krupczatką, gdyby ciasto przywierało do stolnicy/ maty

    – w czasie wyrabiania lub wałkowania.

Przejdź do pełnej wersji serwisu