Czas pracowity i wyczerpujący, często stresujący a powinien być miły i radosny. Jak ulżyć naszym rękom i głowom, znaleźć podpowiedzi i pomysły?? Można je wpisywać lub wklejać tutaj, by ktoś w pilnej potrzebie mógł wybrać coś dla siebie Zacznę od tego, co mnie zwykle męczy i stresuje - ciasta pierogowego. Wyczytane w sieci, wypróbuję przed Świętami by uniknąć wpadki wigilijnej ;D Składniki:
1 szklanka ciepłego kefiru,
600 g mąki pszennej,
3 łyżki roztopionego masła,
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.
1. wymieszać kefir, masło, sól i sodę oczyszczoną w misce.
2. stopniowo dodawać przesianą mąkę, dokładnie łącząc wszystkie składniki.
3. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagniatać parę minut, aż przestanie kleić się do rąk.
4. Po tym czasie przykryć je i odstawić na 1/2 godziny, by odpoczęło.
źródło: ONET
**Jeśli ktoś ma czas i ochotę, proszę wklejać linki lub wklepać swoje idealne przepisy, pewniaki na Święta i po nich.
Dopisano 2025-12-13 11:22:50:
* moje uwagi do powyższego ciasta:
- mąki ok. 500g /ja miałam tortową extra/, wsypywać stopniowo by nie wyszło zbyt twarde; - kurkuma, 1/2 łyżeczki, dla kolorku /wsypać do kefiru i razem podgrzać, wymieszać dokładnie lub wymieszać z suchą mąką/; - ostrożnie z sodą, tylko 1/2 łyżeczki lub mniej; - ciasto przeciętne, dobre do farszyków ciężkich: mięsnych i kapuścianych; - jest dość twarde, lekko gumowate.
Decyzja należy do kucharki, ja raczej nie powtórzę eksperymentu z sodą
Moja wersja do ciast /różnych, nie tylko piernikowych/: więcej ziaren kardamonu; więcej kulek ziela angielskiego; pieprz kolorowy i czarny z młynka - ucieram je potem w moździerzu na proszek i skórka pomarańczowa kandyzowana /lubię aldikowe lub lidlowe/. Ziarna i skórkę też ucieram sama, resztę tylko mieszam.
Polecam i dziękuję Autorce
Dopisano 2025-12-9 13:43:48:
I mam kolejną porcję, z kolendrą i skórką pomar. lekko kandyzowaną, sklepową ;( Miarką był kieliszek, więc wyszedł spory słoik- do ciast i pierniczków, ciastek, rogalików Kombinuję teraz podróbkę moich ulubionych pierniczków, na opłatku - sklepowe są coraz droższe a smak ... nie zachwyca jak kiedyś. Ktoś ma pomysł lub nawet już wypiekał te cudeńka? Pomocna dłoń mile widziana, choćby na privee
Cześć Wszystkim :)) Już jutro dowiozą opłatki i mam też pomysł, przepis na ciasto piernikowe - dziękuję bardzo za wsparcie Potem już tylko przyjemne mieszanie bakalii, pieczenie i lukrowanie lub polewanie czekoladą, pakowanie i rozdawanie smakołyków - myślę o rodzince i znajomych. Mam nadzieję, że sprostam wyzwaniu cukierniczemu.
Fajnego dnia, bez stresu - idą Święta a nie sanepid, jak tłumaczył żarłokowy Humorysta bahus
Dodam też, że mam bigos, pieczony 3 dni w piekarniku. Fajny wyszedł, na sosie śliwkowym z pieczonego schabu - czystym, przelanym przez sito. Mięsa i boczku sporo, wagowo tyle co kapusty ;D Nie mam grzybów, dodałam sporo śliwek suszonych, żurawinę całą i eksperymentalnie sos sojowy - pasuje nam smakowo, zwłaszcza popijany czerwonym winem niezbyt wytrawnym ani słodkim.
Przepis bigosowy jest na WŻ, polecam wino lub kompot we własnym zakresie
Czas pomyśleć o śledziach i innych rybkach, może w tym roku śledziki adwentowe wg Wielkiego Nieobecnego - pwyso /sprawdzę czy przepis jest nadal dostępny, jeśli nie widać go to przeklepię do wątku/. Chyba nikomu to nie przeszkadza. Jednak nie ma strony z przepisem, oto moje zasoby - ulubione:
bardzo lubię te śledzie, smakują pomału zbliżającymi się Świętami ...
2 opakowania śledzi w oleju a'la matias, 2-3 czerwone cebule, 2 jabłka, kilka gałązek świeżego kopru, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka majonezu, pieprz do smaku, -------- 2 szklanki soku jabłkowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka cukru, kilka goździków,
Sok jabłkowy wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Zagotować i ostudzić. Śledzie wyjąc z oleju i zalać zalewą, odstawić na kilka godzin. Wyciągnąć z zalewy i pokroić w poprzek w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na sitku zalać wrzącą wodą, a po kilku minutach przelać zimną wodą i odsączyć. Jabłko pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę i jabłko oraz poszatkowany koper. Majonez i śmietanę połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie ze śledziami. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Smacznego ...
Dzięki ,że udostępniłaś te śledzie.Właśnie się zastanawiałam jakie zrobię w tym roku,oprócz tych od Tineczki,bo te robię zawsze. Te mogą być ciekawe i faktycznie po opisie iście adwentowe
Smacznego i na zdrowie Ja chyba też je przygotuję, 'rewelka zawsze były albo w oleju od meganek", teraz czas na coś nowego. Opis wykonania, wstęp są oryginalne, autorskie, nic nie dodałam bo nigdy ich nie jadłam. To moje smaki więc do dzieła
I kolejny pomysł na śledziki wg tego samego Autora:
"ryba w spodniach czyli śledź w porach
Składniki 1/2 kg filetów śledziowych w oleju,
1 duży por,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 jabłko,
1 puszka groszku konserwowego (ok. szklanki)
3 łyżki śmietany,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
sól do smaku, bo filety są dość słone,
Wykonanie
Pora pokroić w półtalarki. Na sitku zalać najpierw wrzącą, później zimną wodą i odsączyć. Śledzie wyciągnąć z zalewy i pokroić w słupki lub grubą kostkę. Jajka i jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Wymieszać składniki ze sobą, dodać śmietanę i majonez oraz pieprz i cukier. Delikatnie wymieszać.
Cześć :) Które to śledziki od Tineczki są Twoimi ulubionymi? Jest ich tyle, że nie umiem odgadnąć, do tego te Jej torty rybne, fiu, fiuuu, iście po szwedzku - królewsku
Jak znajdziesz chwilkę, proszę wklep tytuł, ja wkleję link do nich, może jeszcze komuś przypadną do smaku
Jak wyżej wspomniałam, pierniczki na opłatkach mam w planie BN 2025, wyczytałam że: 1*mogą w szczelnych puszkach leżakować do 1 miesiąca /jak dotrwają ?? 2*opłatki powinny być większe - średnica 7cm a nawet 9, by ułatwić nakładanie ciasta łyżeczką /maczaną w zimnej wodzie/ ja oczywiście zamówiłam dużo 5 cm, większych troszkę też, ale czy ich starczy??, może skleję po 2wa - wyjdą owalne ósemki 3* orzechy włoskie mam od dobrych Sąsiadów, laskowe dokupię, migdały są - sama je zmielę z orzechami, skórka pomar. jest, cytrynowej kandyzowanej nie mam i chyba pominę ją na korzyść pomarańczki; 4*rum by rodzynki upić muszę dokupić; 5*czekoladową kuwerturę lub marcepan /tak mi pasuje smakowo/ też.
Już mi pachną te cudeńka
Dopisano 2025-12-12 9:51:19:
I zapeszyłam, paczka nie dotrze z winy ... nie szukam winnych, więc opłatków nie będzie. Poszukam w sklepach, ale chyba nie znajdę u nas. Trudno, może upiekę bez podkładek, to już nie to ;(
Witajcie :) Ciasto zagniecione, nie zachwyca smakiem ni plastycznością. Dla kolorku dodałam kurkumę /wymieszałam z kefirem przed podgrzaniem/. Nadal będę szukała ideału do pierogów i uszek. Udanego wieczoru
Dobra sobotka chociaż pracowita, dzisiaj w planie: pierogi ruskie z ciasta kefirowo-sodowego c.d. śledzie: adwentowe i rewelka. Jak sił i ochoty starczy to wołowinę zamarynuję.
Śpicie pewnie tak, ja wymyślam ciasta, nie sama - wybieram z Ulubionych. Chyba znowu upiekę ten super makowiec wg niezapomnianej, kochanej Makusi:
Puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850g lub 2 x 200g mak mielony
5 jajek
10 dag masła
80 dag jabłek
8 łyżek grysiku ( kasza manna)
Łyżeczka pr. do pieczenia
20 dag cukru
20 sztuk herbatników
Ew. polewa czekoladowa
Grubo mielone migdały lub marcepan
Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.
Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam.
Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.
Blaszkę (33x24)wykładam papierem do pieczenia, i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami.
* dopisałam tylko mak mielony, reszta oryginalna /jak go przygotować każdy wie albo znajdzie w internecie/
Witam wczesnym rankiem :) Szperam w moich i nie moich przepisach, sprawdzonych lub upatrzonych, czas wybrać barszczyk wigilijny, chyba znowu ten z cebulą, do niego uszka Różyczkowe:
Warto wiedzieć - pierogowe ABC: źródło - internet, dziennik.pl Jak długo można przechowywać pierogi w zamrażarce?
Blanszowane czyli podgotowane w osolonej wodzie z olejem, a nie ugotowane, trwa to ok. 30 sekund, najlepiej zużyć w ciągu 4–6 tygodni, szczególnie te z kapustą i grzybami.
Surowe pierogi mogą leżeć nieco dłużej, nawet do 3 miesięcy, ale ryzyko pogorszenia konsystencji ciasta jest duże.
Ugotowane pierogi po zamrożeniu warto zjeść szybciej , maksymalnie w ciągu 2–3 tygodni.
Jak przygotować zamrożone pierogi na Wigilię?
Zamrożonych pierogów nie trzeba rozmrażać przed gotowaniem. Wystarczy wrzucić je bezpośrednio do wrzątku i gotować do momentu, aż będą miękkie i wypłyną. Można je także delikatnie podgrzać na parze albo podsmażyć na maśle po ugotowaniu, szczególnie jeśli mają być podane na kolację wigilijną.
2 czekolady gorzkie lub deserowe 1 galaretka pomarańczowa/ wiśniowa/ inna pasująca smakiem 1 i ½ szklanki (wyjdzie gęsta) do ½ litra (będzie mniej gęsta;) mleka* lub wody
*Tak, mleko też pasuje do galaretki, może zastąpić wodę, co kto woli
Wsypać galaretkę,dokładnie wymieszać. Ostudzoną i już prawie tężejącą polewę wylać na ciasto.
Tej polewy często używam do sernika - ładnie się kroi,nie ciągnie się za nożem,pięknie się błyszczy i ma super wiśniowo lub pomarańczowo-czekoladowy smak:)
*Przepis znalazłam tutaj, nie mogę znaleźć oryginału ale odtworzyłam z zapisków i dodałam uwagi z komentarzy.
Smacznego
Dopisano 2025-12-16 7:13:9:
Moja ulubiona polewa do sernika, tortów i makowców to czekowiśnia:
czekolada - pokruszona i roztopiona z dodatkiem soku w mikrofalówce dżem/ konfitura wiśniowa - mieszam z gorącą czekoladą. Fajna, łatwa i smaczna. Można ozdobić wiśniami z kompotu, płatkami migdałów, orzechami.
Albo:
czekolada podgrzana z gęstą śmietaną, może być na początku ścięta ale po wymieszaniu jest gładka i błyszcząca.
Mam ciekawy pomysł na śledzie, prawie jak greckie, podobne do "rewelka. Proste wykonanie, można wykorzystać marchew z bulionu warzywnego, reszta składników zawsze jest w kuchni. Polecam i smacznego: Śledzie w sosie niby greckim
½ kg śledzi solonych lub w oleju
½ kg cebuli
½ kg marchwi
rodzynki ok. 100g
przecier pomidorowy –2 łyżki lub sok pomidorowy –100ml, lub keczup do smaku
olej rzepakowy 4 łyżki
50 ml octu owocowego lub 30 ml spirytusowego
pieprz cytrynowy/ kolorowy/czarny, miód lub cukier, papryka słodka/ostra (może być wędzona), liść laurowy, ziele angielskie
* Śledzie solone wymoczyć/odsolić w zimnej wodzie, parę razy zmienić wodę.
* Marchew ugotować na półtwardo, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
* Cebulę pokroić w piórka, dusić do miękkości na oleju, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
* Dodać listki, ziele i ocet, doprawić pieprzem, miodem lub cukrem, papryką.
*Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć, dodać z marchewką i przecieremdo cebuli.
Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
* Odstawić sos do ostygnięcia.
* Śledzie pokroić wpaski szerokości 2 – 3 cm, wymieszać z przestudzonym sosem warzywnym.
** Lub układać warstwami w słoiku: sos, śledzie, sos.
Śledzie wstawić do lodówki, najlepiejna 2 – 3 dni.
Dopisano 2025-12-19 7:42:9:
Podpowiedź Ewy: płaty solone lepiej zamarynować, czyli:
zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać ocet spirytusowy lub smakowy, wg uznania;
taką miksturą zalać śledzie na kilka dni.
Dopisano 2025-12-19 8:18:47:
Marchew można też zetrzeć na grubych okach i udusić z cebulą, na oleju - chyba smaczniejsza będzie od gotowanej i bardziej 'grecka
Są w sieci przepisy na takie śledzie z dodatkiem pietruszki i selera, ja może dodam *seler słoiczkowy, marynowany i kawałek,** białą część pora /podduszę razem z cebulą i marchewką/
Witam :)) Nadszedł ten czas, dzisiaj będę siekać, mielić i nasączać rumem rodzynki, skórkę i zmielone orzechy. Przepisy mam różne, miksuję je, jak zwykle i podaję dalej. Podam podstawowy, z sieci, dla chętnych do zabawy w pierniczenie
Składniki na 28 pierniczków norymberskich (średnicy 7 cm) wg internetu ;))
* * 150 g brązowego cukru – może być też zwykły
50 g miodu
3 średnie – M białka
200 g zmielonych migdałów
50 g posiekanych orzechów włoskich
20 g mąki pszennej
20 g przyprawy do pierników
10 g proszku do pieczenia
50 g masy marcepanowej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
28 okrągłych opłatków do pierników do suchych wafli
ok. 100 g migdałów – blanszowanych lub ze skórką
*** Wykonanie:
Białka wlej do miski i dodaj kolejno cukier, miód, orzechy, mąkę, proszek, przyprawę, startą na tarce masę marcepanową oraz skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstej masy o konsystencji pasty.
Na blasze do pieczenia rozłóż opłatki lub wafle wykrojone na kształt koła o średnicy 7 cm. Na każdy z nich nakładaj łyżkę przygotowanej masy w taki sposób, aby nie pokryła ona całego wafla lub opłatka. Pierniczki podczas pieczenia urosną i pokryją całą powierzchnię. W każdy pierniczek wbij po 3 lub 2 migdały. Tak przygotowane pierniczki zostaw na ok. 24 godziny do obeschnięcia. Niczym ich nie przykrywaj.
Po tym czasie rozgrzej piernik do 180 stopni i piecz pierniczki przez ok. 10-12 minut. mają się upiec, ale nie przypiec. W czasie pieczenia kilka razy otwórz piekarnik, aby wypuścić parę wodną. Po upieczenia zostaw pierniczki do lekkiego stwardnienia. Po wystudzeniu pierniczki norymberskie udekoruj je lukrem. Powodzenia Smacznego
Witam piątkowo Jeszcze jeden przepis na pierniczki, bardziej oryginalny i bez suszenia - od razu do upieczenia, źródło internetowe, z poprawkami, *ilość początkowa, gdyby masa wyszła zbyt rzadka to dosypać resztę orzechów lub dolać płyn:
105*-120 g zmielonych orzechów laskowych
105*-120 g zmielonych orzechów włoskich
75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
25 g drobno posiekanych rodzynków lub fig suszonych
60-65 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tj. ok. 6 g
20 g przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
4 jajka M
100 g cukru
50 g płynnego miodu
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka rumu
3 krople olejku migdałowego
drobna szczypta soli
ok. 40 opłatków/oblatów o średnicy 70 mm lub większej
Lukier
100g cukru pudru
3*– 4 łyżki łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Polewa czekoladowa
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
Wykonanie masy pierniczkowej
wszystkie orzechy bardzo drobno zmielić
drobno zmielić skórki pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki lub figi
skórki powinny być świeże i wilgotne, bo dzięki temu będą miękkie. Jeśli skórki są twardawe i suche to można je umieścić w miseczce i zalać 1/2 do 1 łyżki wrzątku i odstawić do wchłonięcia - to je zmiękczy
zmielone bakalie i orzechy wymieszać razem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, przyprawę piernikową, cynamon i kakao i wszystko dokładnie wymieszać
do jajek dodać cukier i ubijać przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą masę
następnie do masy jajecznej dodać miód, ekstrakt waniliowy, rum, olejek migdałowy i szczyptę soli i ponownie zmiksować, aż do połączenia
do masy jajecznej wsypać suche składniki i zmiksować krótko na wolnych obrotach tylko do połączenia, można to zrobić łyżką
Nakładanie masy
przygotować miseczkę z wodą i małą łyżeczkę
łyżeczkę maczać w wodzie i nabierać kopiastą porcję i kłaść ją na opłatku. Ponownie lekko zwilżyć wodą wypukłą część łyżeczki – za jej pomocą rozprowadzić masę na opłatku kształtując lekką górkę * zostawić wolny margines ok. 1mm od brzegu podkładki/oblatu
pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczenie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 ºC, piec przez około 15 – 20 minut **uważać by ich nie przypiec zbyt mocno
Zdobienie
przygotować glazurę do lukrowania: wymieszać i utrzeć dokładnie cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania dość rzadkiego lukru
pędzlem smarować część pierników, najlepiej na kratce
przygotować polewę czekoladową: w kąpieli wodnej roztopić czekolady z masłem i zamieszać do jednolitej masy
pędzelkiem smarować resztę pierników
zostawić wszystkie pierniki do stężenia lukru i czekolady
pierniki schować do szczelnych puszek, można je przechowywać do miesiąca
Witam w ten grudniowy czas

Czas pracowity i wyczerpujący, często stresujący a powinien być miły i radosny.
Jak ulżyć naszym rękom i głowom, znaleźć podpowiedzi i pomysły??
Można je wpisywać lub wklejać tutaj, by ktoś w pilnej potrzebie mógł wybrać coś dla siebie
Zacznę od tego, co mnie zwykle męczy i stresuje - ciasta pierogowego.
Wyczytane w sieci, wypróbuję przed Świętami by uniknąć wpadki wigilijnej ;D
Składniki:
1 szklanka ciepłego kefiru,
600 g mąki pszennej,
3 łyżki roztopionego masła,
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.
1. wymieszać kefir, masło, sól i sodę oczyszczoną w misce.
2. stopniowo dodawać przesianą mąkę, dokładnie łącząc wszystkie składniki.
3. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagniatać parę minut, aż przestanie kleić się do rąk.
4. Po tym czasie przykryć je i odstawić na 1/2 godziny, by odpoczęło.
źródło: ONET
**Jeśli ktoś ma czas i ochotę, proszę wklejać linki lub wklepać swoje idealne przepisy, pewniaki na Święta i po nich.
Dopisano 2025-12-13 11:22:50:
* moje uwagi do powyższego ciasta:- mąki ok. 500g /ja miałam tortową extra/,
wsypywać stopniowo by nie wyszło zbyt twarde;
- kurkuma, 1/2 łyżeczki, dla kolorku /wsypać do kefiru i razem podgrzać, wymieszać dokładnie lub wymieszać z suchą mąką/;
- ostrożnie z sodą, tylko 1/2 łyżeczki lub mniej;
- ciasto przeciętne, dobre do farszyków ciężkich: mięsnych i kapuścianych;
- jest dość twarde, lekko gumowate.
Decyzja należy do kucharki, ja raczej nie powtórzę eksperymentu z sodą
Wczoraj, tradycyjnie, przygotowałam przyprawę do piernika,
i dziękuję Autorce 
moją ulubioną, wg Rzymianki:
będzie też do kawy - b e z nasion kolendry
Przyprawa-do-piernika-Rzymianki
Moja wersja do ciast /różnych, nie tylko piernikowych/:
więcej ziaren kardamonu;
więcej kulek ziela angielskiego;
pieprz kolorowy i czarny z młynka - ucieram je potem w moździerzu na proszek
i skórka pomarańczowa kandyzowana /lubię aldikowe lub lidlowe/.
Ziarna i skórkę też ucieram sama, resztę tylko mieszam.
Polecam
Dopisano 2025-12-9 13:43:48:
I mam kolejną porcję, z kolendrą i skórką pomar. lekko kandyzowaną, sklepową ;(Miarką był kieliszek, więc wyszedł spory słoik- do ciast i pierniczków, ciastek, rogalików
Kombinuję teraz podróbkę moich ulubionych pierniczków, na opłatku - sklepowe są coraz droższe a smak ... nie zachwyca jak kiedyś.
Ktoś ma pomysł lub nawet już wypiekał te cudeńka?
Pomocna dłoń mile widziana, choćby na privee
Cześć Wszystkim :))
Już jutro dowiozą opłatki i mam też pomysł, przepis na ciasto piernikowe - dziękuję bardzo za wsparcie
Potem już tylko przyjemne mieszanie bakalii, pieczenie i lukrowanie lub polewanie czekoladą, pakowanie i rozdawanie smakołyków - myślę o rodzince i znajomych.
Mam nadzieję, że sprostam wyzwaniu cukierniczemu.
Fajnego dnia, bez stresu - idą Święta a nie sanepid,
jak tłumaczył żarłokowy Humorysta bahus
Dodam też, że mam bigos, pieczony 3 dni w piekarniku.

Fajny wyszedł, na sosie śliwkowym z pieczonego schabu - czystym, przelanym przez sito. Mięsa i boczku sporo, wagowo tyle co kapusty ;D
Nie mam grzybów, dodałam sporo śliwek suszonych, żurawinę całą i eksperymentalnie sos sojowy - pasuje nam smakowo, zwłaszcza popijany czerwonym winem niezbyt wytrawnym ani słodkim.
Przepis bigosowy jest na WŻ, polecam
wino lub kompot we własnym zakresie
Witam porannie
/sprawdzę czy przepis jest nadal dostępny, jeśli nie widać go to przeklepię do wątku/. Chyba nikomu to nie przeszkadza. Jednak nie ma strony z przepisem, oto moje zasoby - ulubione:
Czas pomyśleć o śledziach i innych rybkach, może w tym roku śledziki adwentowe wg Wielkiego Nieobecnego - pwyso
bardzo lubię te śledzie, smakują pomału zbliżającymi się Świętami ...
2 opakowania śledzi w oleju a'la matias,
2-3 czerwone cebule,
2 jabłka,
kilka gałązek świeżego kopru,
3 łyżki gęstej śmietany,
1 łyżka majonezu,
pieprz do smaku,
--------
2 szklanki soku jabłkowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka cukru,
kilka goździków,
Sok jabłkowy wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Zagotować i ostudzić.
Śledzie wyjąc z oleju i zalać zalewą, odstawić na kilka godzin.
Wyciągnąć z zalewy i pokroić w poprzek w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na sitku zalać wrzącą wodą, a po kilku minutach przelać zimną wodą i odsączyć.
Jabłko pokroić w kostkę.
Do śledzi dodać cebulę i jabłko oraz poszatkowany koper.
Majonez i śmietanę połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie ze śledziami.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego ...
Link aktywny ale przepis usunięty ;((
adwentowe-śledzie
Dzięki ,że udostępniłaś te śledzie.Właśnie się zastanawiałam jakie zrobię w tym roku,oprócz tych od Tineczki,bo te robię zawsze. Te mogą być ciekawe i faktycznie po opisie iście adwentowe
Smacznego i na zdrowie
Ja chyba też je przygotuję, 'rewelka zawsze były albo w oleju od meganek", teraz czas na coś nowego.
Opis wykonania, wstęp są oryginalne, autorskie, nic nie dodałam bo nigdy ich nie jadłam. To moje smaki więc do dzieła
I kolejny pomysł na śledziki wg tego samego Autora:
"ryba w spodniach czyli śledź w porach
Składniki
1/2 kg filetów śledziowych w oleju,
1 duży por,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 jabłko,
1 puszka groszku konserwowego (ok. szklanki)
3 łyżki śmietany,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
sól do smaku, bo filety są dość słone,
Wykonanie
Pora pokroić w półtalarki. Na sitku zalać najpierw wrzącą, później zimną wodą i odsączyć. Śledzie wyciągnąć z zalewy i pokroić w słupki lub grubą kostkę. Jajka i jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Wymieszać składniki ze sobą, dodać śmietanę i majonez oraz pieprz i cukier. Delikatnie wymieszać.
Jeżeli trzeba posolić do smaku.

Smacznego śledzika
Cześć :)
Które to śledziki od Tineczki są Twoimi ulubionymi?
Jest ich tyle, że nie umiem odgadnąć, do tego te Jej torty rybne, fiu, fiuuu,
iście po szwedzku - królewsku
Jak znajdziesz chwilkę, proszę wklep tytuł, ja wkleję link do nich, może jeszcze komuś przypadną do smaku
To te?? :
Śledzie marynowane po szwedzku
A może te będą lepsze?:
Śledzie-marynowane-po-szwedzku-z-pieprzami-i-cebulami
Jak wyżej wspomniałam, pierniczki na opłatkach mam w planie BN 2025, wyczytałam że:
?

1*mogą w szczelnych puszkach leżakować do 1 miesiąca /jak dotrwają ?
2*opłatki powinny być większe - średnica 7cm a nawet 9, by ułatwić nakładanie ciasta łyżeczką /maczaną w zimnej wodzie/
ja oczywiście zamówiłam dużo 5 cm, większych troszkę też, ale czy ich starczy??, może skleję po 2wa - wyjdą owalne ósemki
3* orzechy włoskie mam od dobrych Sąsiadów, laskowe dokupię, migdały są - sama je zmielę z orzechami, skórka pomar. jest, cytrynowej kandyzowanej nie mam i chyba pominę ją na korzyść pomarańczki;
4*rum by rodzynki upić muszę dokupić;
5*czekoladową kuwerturę lub marcepan /tak mi pasuje smakowo/ też.
Już mi pachną te cudeńka
Dopisano 2025-12-12 9:51:19:
I zapeszyłam, paczka nie dotrze z winy ... nie szukam winnych, więc opłatków nie będzie. Poszukam w sklepach, ale chyba nie znajdę u nas.Trudno, może upiekę bez podkładek, to już nie to ;(
Witajcie :)
Ciasto zagniecione, nie zachwyca smakiem ni plastycznością.
Dla kolorku dodałam kurkumę /wymieszałam z kefirem przed podgrzaniem/.
Nadal będę szukała ideału do pierogów i uszek.
Udanego wieczoru
Dobra sobotka

chociaż pracowita, dzisiaj w planie:
pierogi ruskie z ciasta kefirowo-sodowego c.d.
śledzie: adwentowe i rewelka.
Jak sił i ochoty starczy to wołowinę zamarynuję.
Udanego dnia
Link do śledzi rewelka:
śledzie-rewelka, serio rewelacyjne są
Śpicie
pewnie tak, ja wymyślam ciasta, nie sama - wybieram z Ulubionych.
Chyba znowu upiekę ten super makowiec wg niezapomnianej, kochanej Makusi:
Puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850g lub 2 x 200g mak mielony
5 jajek
10 dag masła
80 dag jabłek
8 łyżek grysiku ( kasza manna)
Łyżeczka pr. do pieczenia
20 dag cukru
20 sztuk herbatników
Ew. polewa czekoladowa
Grubo mielone migdały lub marcepan
Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.
Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam.
Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.
Blaszkę (33x24)wykładam papierem do pieczenia, i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami.
* dopisałam tylko mak mielony, reszta oryginalna /jak go przygotować każdy wie albo znajdzie w internecie/Link do przepisu, kto ma w Ulubionych ten przeczyta:
makowiec-z-jablkami wg Makusi
Witam wczesnym rankiem :)
Szperam w moich i nie moich przepisach, sprawdzonych lub upatrzonych,
czas wybrać barszczyk wigilijny, chyba znowu ten z cebulą, do niego uszka Różyczkowe:
farsz-do-uszek-wg-Mamy Różyczki
barszcz-wigilijny' cebulowy"
Warto wiedzieć - pierogowe ABC:
źródło - internet, dziennik.pl
Jak długo można przechowywać pierogi w zamrażarce?
-
-
-
Jak przygotować zamrożone pierogi na Wigilię?Blanszowane czyli podgotowane w osolonej wodzie z olejem, a nie ugotowane, trwa to ok. 30 sekund, najlepiej zużyć w ciągu 4–6 tygodni, szczególnie te z kapustą i grzybami.
Surowe pierogi mogą leżeć nieco dłużej, nawet do 3 miesięcy, ale ryzyko pogorszenia konsystencji ciasta jest duże.
Ugotowane pierogi po zamrożeniu warto zjeść szybciej , maksymalnie w ciągu 2–3 tygodni.
Zamrożonych pierogów nie trzeba rozmrażać przed gotowaniem. Wystarczy wrzucić je bezpośrednio do wrzątku i gotować do momentu, aż będą miękkie i wypłyną. Można je także delikatnie podgrzać na parze albo podsmażyć na maśle po ugotowaniu, szczególnie jeśli mają być podane na kolację wigilijną.

Pomocne? dla mnie jak najbardziej
Witam ;)
I coś na słodko, polewa do sernika i innych ciast
2 czekolady gorzkie lub deserowe
1 galaretka pomarańczowa/ wiśniowa/ inna pasująca smakiem
1 i ½ szklanki (wyjdzie gęsta) do ½ litra (będzie mniej gęsta;) mleka* lub wody
*Tak, mleko też pasuje do galaretki, może zastąpić wodę, co kto woli
Wykonanie
Wodę zagotować,dodać pokruszoną czekoladę,rozpuścić,nie gotować już.
Wsypać galaretkę,dokładnie wymieszać.

Ostudzoną i już prawie tężejącą polewę wylać na ciasto.
Tej polewy często używam do sernika - ładnie się kroi,nie ciągnie się za nożem,pięknie się błyszczy i ma super wiśniowo lub pomarańczowo-czekoladowy smak:)
*Przepis znalazłam tutaj, nie mogę znaleźć oryginału ale odtworzyłam z zapisków i dodałam uwagi z komentarzy.
Smacznego
Dopisano 2025-12-16 7:13:9:
Moja ulubiona polewa do sernika, tortów i makowców to czekowiśnia:czekolada - pokruszona i roztopiona z dodatkiem soku w mikrofalówce
dżem/ konfitura wiśniowa - mieszam z gorącą czekoladą.
Fajna, łatwa i smaczna.
Można ozdobić wiśniami z kompotu, płatkami migdałów, orzechami.
Albo:
czekolada podgrzana z gęstą śmietaną, może być na początku ścięta ale po wymieszaniu jest gładka i błyszcząca.
Fotki mojej polewy:
masa-owocowa-uniwersalna + polewa czekoladowa
Wyszperane w archiwum domowym
:
Chyba ten sernik upiekę znowu, z 1kg sera:
sernik-z-delicjami mniammm
Witajcie Żarłoki oraz Gapie
Mam ciekawy pomysł na śledzie, prawie jak greckie, podobne do "rewelka.
Proste wykonanie, można wykorzystać marchew z bulionu warzywnego, reszta składników zawsze jest w kuchni.
Polecam i smacznego:
Śledzie w sosie niby greckim
½ kg śledzi solonych lub w oleju
½ kg cebuli
½ kg marchwi
rodzynki ok. 100g
przecier pomidorowy –2 łyżki lub sok pomidorowy –100ml, lub keczup do smaku
olej rzepakowy 4 łyżki
50 ml octu owocowego lub 30 ml spirytusowego
pieprz cytrynowy/ kolorowy/czarny, miód lub cukier, papryka słodka/ostra (może być wędzona), liść laurowy, ziele angielskie
* Śledzie solone wymoczyć/odsolić w zimnej wodzie, parę razy zmienić wodę.
* Marchew ugotować na półtwardo, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
* Cebulę pokroić w piórka, dusić do miękkości na oleju, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
* Dodać listki, ziele i ocet, doprawić pieprzem, miodem lub cukrem, papryką.
* Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć, dodać z marchewką i przecierem do cebuli.
Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
* Odstawić sos do ostygnięcia.
* Śledzie pokroić w paski szerokości 2 – 3 cm, wymieszać z przestudzonym sosem warzywnym.
** Lub układać warstwami w słoiku: sos, śledzie, sos.
Śledzie wstawić do lodówki, najlepiej na 2 – 3 dni.
Dopisano 2025-12-19 7:42:9:
Podpowiedź Ewy:płaty solone lepiej zamarynować, czyli:
zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać ocet spirytusowy lub smakowy, wg uznania;
taką miksturą zalać śledzie na kilka dni.

Dopisano 2025-12-19 8:18:47:
Są w sieci przepisy na takie śledzie z dodatkiem pietruszki i selera,
ja może dodam *seler słoiczkowy, marynowany i kawałek,** białą część pora /podduszę razem z cebulą i marchewką/
Smacznego ;))
Witam :))
w pierniczenie
Nadszedł ten czas, dzisiaj będę siekać, mielić i nasączać rumem rodzynki, skórkę i zmielone orzechy. Przepisy mam różne, miksuję je, jak zwykle i podaję dalej. Podam podstawowy, z sieci, dla chętnych do zabawy
Składniki na 28 pierniczków norymberskich (średnicy 7 cm) wg internetu ;))
* * 150 g brązowego cukru – może być też zwykły
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
*** Wykonanie:50 g miodu
3 średnie – M białka
50 g posiekanych orzechów włoskich
20 g mąki pszennej
20 g przyprawy do pierników
10 g proszku do pieczenia
50 g masy marcepanowej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
28 okrągłych opłatków do pierników do suchych wafli
ok. 100 g migdałów – blanszowanych lub ze skórką
Białka wlej do miski i dodaj kolejno cukier, miód, orzechy, mąkę, proszek, przyprawę, startą na tarce masę marcepanową oraz skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstej masy o konsystencji pasty.
Na blasze do pieczenia rozłóż opłatki lub wafle wykrojone na kształt koła o średnicy 7 cm. Na każdy z nich nakładaj łyżkę przygotowanej masy w taki sposób, aby nie pokryła ona całego wafla lub opłatka. Pierniczki podczas pieczenia urosną i pokryją całą powierzchnię. W każdy pierniczek wbij po 3 lub 2 migdały. Tak przygotowane pierniczki zostaw na ok. 24 godziny do obeschnięcia. Niczym ich nie przykrywaj.
Po tym czasie rozgrzej piernik do 180 stopni i piecz pierniczki przez ok. 10-12 minut. mają się upiec, ale nie przypiec. W czasie pieczenia kilka razy otwórz piekarnik, aby wypuścić parę wodną. Po upieczenia zostaw pierniczki do lekkiego stwardnienia. Po wystudzeniu pierniczki norymberskie udekoruj je lukrem.
Smacznego 
Powodzenia
Witam piątkowo
Jeszcze jeden przepis na pierniczki, bardziej oryginalny i bez suszenia - od razu do upieczenia, źródło internetowe, z poprawkami, *ilość początkowa, gdyby masa wyszła zbyt rzadka to dosypać resztę orzechów lub dolać płyn:
105*-120 g zmielonych orzechów laskowych
105*-120 g zmielonych orzechów włoskich
75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
25 g drobno posiekanych rodzynków lub fig suszonych
60-65 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tj. ok. 6 g
20 g przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
4 jajka M
100 g cukru
50 g płynnego miodu
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka rumu
3 krople olejku migdałowego
drobna szczypta soli
ok. 40 opłatków/oblatów o średnicy 70 mm lub większej
Lukier
100g cukru pudru
3*– 4 łyżki łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Polewa czekoladowa
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
Wykonanie masy pierniczkowej
wszystkie orzechy bardzo drobno zmielić
drobno zmielić skórki pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki lub figi
skórki powinny być świeże i wilgotne, bo dzięki temu będą miękkie. Jeśli skórki są twardawe i suche to można je umieścić w miseczce i zalać 1/2 do 1 łyżki wrzątku i odstawić do wchłonięcia - to je zmiękczy
zmielone bakalie i orzechy wymieszać razem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, przyprawę piernikową, cynamon i kakao i wszystko dokładnie wymieszać
do jajek dodać cukier i ubijać przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą masę
następnie do masy jajecznej dodać miód, ekstrakt waniliowy, rum, olejek migdałowy i szczyptę soli i ponownie zmiksować, aż do połączenia
do masy jajecznej wsypać suche składniki i zmiksować krótko na wolnych obrotach tylko do połączenia, można to zrobić łyżką
Nakładanie masy-
-
-
Pieczenieprzygotować miseczkę z wodą i małą łyżeczkę
łyżeczkę maczać w wodzie i nabierać kopiastą porcję i kłaść ją na opłatku. Ponownie lekko zwilżyć wodą wypukłą część łyżeczki – za jej pomocą rozprowadzić masę na opłatku kształtując lekką górkę * zostawić wolny margines ok. 1mm od brzegu podkładki/oblatu
pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
-
Zdobieniewstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 ºC, piec przez około 15 – 20 minut **uważać by ich nie przypiec zbyt mocno
przygotować glazurę do lukrowania: wymieszać i utrzeć dokładnie cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania dość rzadkiego lukru
pędzlem smarować część pierników, najlepiej na kratce
przygotować polewę czekoladową: w kąpieli wodnej roztopić czekolady z masłem i zamieszać do jednolitej masy
pędzelkiem smarować resztę pierników
zostawić wszystkie pierniki do stężenia lukru i czekolady
pierniki schować do szczelnych puszek, można je przechowywać do miesiąca
Witajcie
Smaczne, delikatne i niezawodne ciasto na pierogi lub uszka wybrać czas.
Może tym razem to?:
Pierogi-przepis-na-ciasto-podstawowe
Dopisano 2025-12-20 10:12:9:
Albo to:Ciasto pierogowe maślane wg onet’u + moje uwagi
4 szklanki mąki pszennej (np. Poznańska typ 500);
5 łyżek dobrego masła;
1 ½ do 2 szkl. ciepłej wody lub wody z mlekiem w proporcji 1:1 ;
sól wg uznania, ja pomijam;
mąka krupczatka typ 450, drobna do podsypywania.
Przesiać mąkę, wsypać sól.
Podgrzać wodę lub wodę z mlekiem, rozpuścić w niej masło.
Zrobić wgłębienie w mące – stopniowo wlewać mieszankę z masłem, zagarniając mąkę.
Zarabiać aż do połączenia składników /powstanie kluchowata zacierka’/.
Zagniatać na stolnicy/ macie aż powstanie jednolite, jedwabiste – gładkie ciasto.
Przykryć ciasto /np. odwróconą miską/ i odstawić na ½ godziny.
Odrywać / odkroić po kawałku ciasto, cienko wałkować, wycinać kółka i nadziewać.
Można leciutko podsypywać mąką krupczatką, gdyby ciasto przywierało do stolnicy/ maty
– w czasie wyrabiania lub wałkowania.