Chciałabym upiec bułeczki, dla dzieci takie mięciutkie żeby były, raczej bez dodatków żadnych ziaren i najlepiej z suchych drożdży. Macie jakieś sprawdzone, niezawodne przepisy? Wiem że jest ich cała masa i właśnie dlatego nie chce mi się szukać, do tego ta nowa szata graficzna WŻ przeszkadza mi i utrudnia w poszukiwaniach
500g mąki,250ml.wody(lub mleka).7g.suszonych drożdży,2łyżki oleju(lub masła)1łyżeczka soli,1\2łyżeczki cukru.Wrzucam wszystko do robota,wyrabiam 10-15min.,zostawiam do wyrośnięcia,formuję bułki,smaruję roztopionym masłem lub olejem,zostawiam do ponownego wyrośnięcia i piekę 15-20 min. w 200st.Nie kupuję pieczywa,z tego przepisu piekę też focaccię i pizzę(wody daję 300ml).
Z przepisu jaki podaje Makaronka - co do grama - piekłam i bułeczki chrupiące, i bagietki i cudowny chleb ( chleb bez mleka oczywiście ) - ten na foto pieczony w nagrzanym szkle z pokrywą, po 30 min. przykrywkę zdjęłam bo mi do góry unosiło. POLECAM i pozdrawiam
Chętnie wypróbuję ten przepis, bo jak do tej pory większość upieczonych bułek z WŻ to porażka. Pewnie to częściowo moja wina a częściowo tego, że nie każdemu smakuje gliniasty gnieciuszek. :)
Też tak mam. Tak samo jak bułką nie jest dla mnie tylko mąką z wodą - to co najwyżej mini-chlebek. Ale jak Smosi smakuje, to ja wypróbuję. :) Zamknęli nam Lidl na cały sierpień i zostałam zupełnie bez sklepu w pobliżu. Nie zamierzam latać do miasta aby kupić pieczywo. To już wolę raz na parę dni włączyć piekarnik.
Zdradzę mój sekret - od kiedy eksperymentuję w kuchni (z winy/inspiracji WŻ), to wszystko co upichcę/upiekę mi smakuje, z resztą biesiadników bywa różnie ... Te bułki są dobrą bazą - możesz do ciasta dodać nasionka, posypać czym lubisz, część mąki zastąpić pełnoziarnistą itp. Powodzenia w wypiekaniu i smacznego pożerania :))
Przeczytane gdzieś na stronie kulinarnej ... Bułeczki jak marzenie ... - 75 g drożdży - 1000 g mąki -1 całe jako - 2 żółtka - 6 łyżek cukru - pół łyżeczki soli - 1 szkl. wody - 500 ml mleka - 3 łyżki oleju - 75 g masła
Zrobić zaczyn (drożdże, cukier , mąka i ciepłe mleko) Mąkę przesiać do misy . Do miseczki wbić jajco ,żółtko o cukier rozbełtać widelcem . Podgrzać wodę z mlekiem i rozpuścić w nim masło . Zaczyn ( wyrośnięty oczywiście), masę jajeczną dodać do mąki i wyrobić na gładka masę . Na koniec dodać olej i wyrobić .. Poczekać aż ciasto podwoi objętość . Formować bułeczki takie jak lubisz .. Powodzenia o wyniku daj znać .. ))
Aaaa o takie Ci chodzi .. To był przepis na maślane pod masełko, dżemik czy miodzio ..
A teraz podaje Tobie przepis na bułki z ... szynką .. Koniecznie musisz zakupić mąkę pszenną chlebową . No to lecimy .. - 550 g mąki chlebowej pszennej - 20 g świeżych drożdży - 150 ml letniego mleka - 100 ml letniej wody - 1 jajko (raczej duże ) - 30 g miękkiego masła - 1 łyżeczka cukru (do zaczynu) - 2 płaskie łyżeczki soli ( ja daję z ziołami )
No to jedziemy zaczyn z drożdży i dwóch łyżek mleka + łyżka maki i łyżeczka cukru wymieszaj poczekaj 10-15 min niech urosnie Mąkę przesiej do miski wymieszaj z solą , dodaj miękkie masło , roztrzepane jajco i letnie mleko i wodę i zaczyn .Zagnieć ciasto .. ja lubię ręka . jak się klei to dosyp odrobinę mąki . Ciasto zostaw do wyrośnięcia ..60 - 90 min. Następnie ciasto podziel na połowę i z kazdej połowy uformuj 6 kuleczek , którym nadasz kształt bułeczki z przedziałkiem ''dupeczką '' Zostawić do wyroęniecia ..30-40 min .. Piec 200 C ok 12- 15 min ( wstawić do nagrzanego piekarnika góra- dół bez teroobiegu ) Smacznego ... o efektach pracy z bułami proszę mnie poinformować ...
Ostatnio piekłam z przepisu na WŻ rogaliki. Do ciasta dodawało się serek homo. Były przepyszne - pulchne, smaczne i długo świeże. Coś nie mogę znaleźć tego przepisu..............może ktoś będzie wiedział o który przepis chodzi (niedawno był komentowany)
Tak, tak ten. Dzieki Ci Smosiu;) Przepyszne, nastukałam 2 blachy i po tygodniu były jeszcze swieze. Mozna dać naturalny serek i sól i bedą wytrawne bułki. Ja dałam waniliowy i było na słodko.
Dzieki! Fajne dodam do ulubionych. Nawet nie wiedziałam,że z serkiem homo takie cudeńka wychodzą:) Ale kiedyś zrobiłam kruche ale z twarogiem i na drugi dzień jakieś takie gumowate były.
Chciałabym upiec bułeczki, dla dzieci takie mięciutkie żeby były, raczej bez dodatków żadnych ziaren i najlepiej z suchych drożdży. Macie jakieś sprawdzone, niezawodne przepisy?
Wiem że jest ich cała masa i właśnie dlatego nie chce mi się szukać, do tego ta nowa szata graficzna WŻ przeszkadza mi i utrudnia w poszukiwaniach
500g mąki,250ml.wody(lub mleka).7g.suszonych drożdży,2łyżki oleju(lub masła)1łyżeczka soli,1\2łyżeczki cukru.Wrzucam wszystko do robota,wyrabiam 10-15min.,zostawiam do wyrośnięcia,formuję bułki,smaruję roztopionym masłem lub olejem,zostawiam do ponownego wyrośnięcia i piekę 15-20 min. w 200st.Nie kupuję pieczywa,z tego przepisu piekę też focaccię i pizzę(wody daję 300ml).
Z przepisu jaki podaje Makaronka - co do grama - piekłam i bułeczki chrupiące, i bagietki i cudowny chleb ( chleb bez mleka oczywiście ) - ten na foto pieczony w nagrzanym szkle z pokrywą, po 30 min. przykrywkę zdjęłam bo mi do góry unosiło. POLECAM i pozdrawiam
( pojemność naczynia 2,4 l. )
Dziękuję, napewno skorzystam z tego przepisu :)
Te piekłam z dodatkiem drożdży instant, zamiast świeżych i wyszły bardzo pulchne:
http://wielkiezarcie.com/recipes/30048080
Chętnie wypróbuję ten przepis, bo jak do tej pory większość upieczonych bułek z WŻ to porażka. Pewnie to częściowo moja wina a częściowo tego, że nie każdemu smakuje gliniasty gnieciuszek. :)
No ja to jestem nie bułkowa ale jeżeli już to bardzo wymagająca i co z tego,że może bułka wygląda przepysznie ale w środku okazuje się gnieciuch
Też tak mam. Tak samo jak bułką nie jest dla mnie tylko mąką z wodą - to co najwyżej mini-chlebek. Ale jak Smosi smakuje, to ja wypróbuję. :)
Zamknęli nam Lidl na cały sierpień i zostałam zupełnie bez sklepu w pobliżu. Nie zamierzam latać do miasta aby kupić pieczywo. To już wolę raz na parę dni włączyć piekarnik.
Zdradzę mój sekret - od kiedy eksperymentuję w kuchni (z winy/inspiracji WŻ), to wszystko co upichcę/upiekę mi smakuje, z resztą biesiadników bywa różnie ...
Te bułki są dobrą bazą - możesz do ciasta dodać nasionka, posypać czym lubisz, część mąki zastąpić pełnoziarnistą itp.
Powodzenia w wypiekaniu i smacznego pożerania :))
No to Smosieńko tak zachwalasz to wzięłam do ulubionych i niech czeka
Przeczytane gdzieś na stronie kulinarnej ...
Bułeczki jak marzenie ...
- 75 g drożdży
- 1000 g mąki
-1 całe jako
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 szkl. wody
- 500 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 75 g masła
Zrobić zaczyn (drożdże, cukier , mąka i ciepłe mleko)
Mąkę przesiać do misy . Do miseczki wbić jajco ,żółtko o cukier rozbełtać widelcem .
Podgrzać wodę z mlekiem i rozpuścić w nim masło .
Zaczyn ( wyrośnięty oczywiście), masę jajeczną dodać do mąki i wyrobić na gładka masę . Na koniec dodać olej i wyrobić ..
Poczekać aż ciasto podwoi objętość . Formować bułeczki takie jak lubisz ..
Powodzenia o wyniku daj znać .. ))
Dzięki, dobra kobieto. Z tym, że na raczej na słodkie bułki. Chyba wywalić ten cukier, no nie? Żeby takie "pieczywowe" wyszły?
Aaaa o takie Ci chodzi ..
To był przepis na maślane pod masełko, dżemik czy miodzio ..
A teraz podaje Tobie przepis na bułki z ... szynką ..
Koniecznie musisz zakupić mąkę pszenną chlebową . No to lecimy ..
- 550 g mąki chlebowej pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 1 jajko (raczej duże )
- 30 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru (do zaczynu)
- 2 płaskie łyżeczki soli ( ja daję z ziołami )
No to jedziemy zaczyn z drożdży i dwóch łyżek mleka + łyżka maki i łyżeczka cukru wymieszaj poczekaj 10-15 min niech urosnie
Mąkę przesiej do miski wymieszaj z solą , dodaj miękkie masło , roztrzepane jajco i letnie mleko i wodę i zaczyn .Zagnieć ciasto .. ja lubię ręka . jak się klei to dosyp odrobinę mąki .
Ciasto zostaw do wyrośnięcia ..60 - 90 min.
Następnie ciasto podziel na połowę i z kazdej połowy uformuj 6 kuleczek , którym nadasz kształt bułeczki z przedziałkiem ''dupeczką ''
Zostawić do wyroęniecia ..30-40 min ..
Piec 200 C ok 12- 15 min ( wstawić do nagrzanego piekarnika góra- dół bez teroobiegu )
Smacznego ... o efektach pracy z bułami proszę mnie poinformować ...
Oooo Meguś, Dzięki Wielkie:)) Se zanotowałam i dam znać po czynach pieczonych:))
Taajest, proszę pani! Ale nie obiecuję, że to będzie szybko...
Albo Ty albo Iwcia .. zawsze , któraś z Was pierwsza piekarnik odpali .. Aczkolwiek stawiam na .. Iwcie ... ))) z całym szacunkiem dla Ciebie .. )))
A pewnie, że masz rację.
Ostatnio piekłam z przepisu na WŻ rogaliki.
Do ciasta dodawało się serek homo. Były przepyszne - pulchne, smaczne i długo świeże. Coś nie mogę znaleźć tego przepisu..............może ktoś będzie wiedział o który przepis chodzi (niedawno był komentowany)
Ten?:
http://wielkiezarcie.com/recipes/30045180
Tak, tak ten. Dzieki Ci Smosiu;) Przepyszne, nastukałam 2 blachy i po tygodniu były jeszcze swieze.
Mozna dać naturalny serek i sól i bedą wytrawne bułki. Ja dałam waniliowy i było na słodko.
Takich przepisów znalazłam więcej na WZ. Jeśli chcesz to mogę podac linki
Poproszę!
Tu są rogaliki gdzie do ciasta dodaje się serek homogenizowany:
http://wielkiezarcie.com/recipes/30008867
http://wielkiezarcie.com/recipes/30012452
http://wielkiezarcie.com/recipes/30022143
http://wielkiezarcie.com/recipes/30093912
http://wielkiezarcie.com/recipes/30105038
http://wielkiezarcie.com/recipes/30107594
Dzieki! Fajne dodam do ulubionych. Nawet nie wiedziałam,że z serkiem homo takie cudeńka wychodzą:) Ale kiedyś zrobiłam kruche ale z twarogiem i na drugi dzień jakieś takie gumowate były.
Dobra robota, as. Też skorzystam.
cieszę się. W wyszukiwarkę zaawansowaną wpisałam rogaliki serek i mi znalazło.