Forum

Kuchenne porady

Przepis na bułki

  • Autor: Monia1805 Data: 2015-08-05 16:40:46

    Chciałabym upiec bułeczki, dla dzieci takie mięciutkie żeby były, raczej bez dodatków żadnych ziaren i najlepiej z suchych drożdży. Macie jakieś sprawdzone, niezawodne przepisy?
    Wiem że jest ich cała masa i właśnie dlatego nie chce mi się szukać, do tego ta nowa szata graficzna WŻ przeszkadza mi i utrudnia w poszukiwaniach

  • Autor: makaronka Data: 2015-08-05 19:34:58

    500g mąki,250ml.wody(lub mleka).7g.suszonych drożdży,2łyżki oleju(lub masła)1łyżeczka soli,1\2łyżeczki cukru.Wrzucam wszystko do robota,wyrabiam 10-15min.,zostawiam do wyrośnięcia,formuję bułki,smaruję roztopionym masłem lub olejem,zostawiam do ponownego wyrośnięcia i piekę 15-20 min. w 200st.Nie kupuję pieczywa,z tego przepisu piekę też focaccię i pizzę(wody daję 300ml).

  • Autor: mariateresa Data: 2015-08-06 18:21:37

    Z przepisu jaki podaje  Makaronka  -  co do grama -  piekłam i bułeczki chrupiące,  i bagietki i cudowny chleb  ( chleb bez mleka oczywiście )  -  ten na foto  pieczony w nagrzanym szkle z pokrywą,    po 30 min.  przykrywkę zdjęłam bo mi do góry unosiło.    POLECAM i pozdrawiam

    ( pojemność naczynia   2,4 l. )

  • Autor: Monia1805 Data: 2015-08-07 13:14:02

    Dziękuję, napewno skorzystam z tego przepisu :)

  • Autor: Smosia Data: 2015-08-05 21:56:41

    Te piekłam z dodatkiem drożdży instant, zamiast świeżych i wyszły bardzo pulchne:
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30048080

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-08-06 06:18:31

    Chętnie wypróbuję ten przepis, bo jak do tej pory większość upieczonych bułek z WŻ to porażka. Pewnie to częściowo moja wina a częściowo tego, że nie każdemu smakuje gliniasty gnieciuszek. :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-08-06 07:20:03

    No ja to jestem nie bułkowa ale jeżeli już to bardzo wymagająca i co z tego,że może bułka wygląda przepysznie ale w środku okazuje się gnieciuch undecided

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-08-06 08:37:54

    Też tak mam. Tak samo jak bułką nie jest dla mnie tylko mąką z wodą - to co najwyżej mini-chlebek. Ale jak Smosi smakuje, to ja wypróbuję. :)
    Zamknęli nam Lidl na cały sierpień i zostałam zupełnie bez sklepu w pobliżu. Nie zamierzam latać  do miasta aby kupić pieczywo. To już wolę raz na parę dni włączyć piekarnik.

  • Autor: Smosia Data: 2015-08-06 09:38:34

    Zdradzę mój sekret - od kiedy eksperymentuję w kuchni (z winy/inspiracji WŻ), to wszystko co upichcę/upiekę mi smakuje, z resztą biesiadników bywa różnie ...
    Te bułki są dobrą bazą - możesz do ciasta dodać nasionka, posypać czym lubisz, część mąki zastąpić pełnoziarnistą itp.
    Powodzenia w wypiekaniu i smacznego pożerania :))

  • Autor: mggi63 Data: 2015-08-06 10:12:51

    No to Smosieńko tak zachwalasz to wzięłam do ulubionych i niech czeka wink2

  • Autor: megi65 Data: 2015-08-06 13:29:14

    Przeczytane gdzieś na stronie kulinarnej ...
    Bułeczki jak marzenie ...
    - 75 g drożdży
    - 1000 g mąki
    -1 całe jako
    - 2 żółtka
    - 6 łyżek cukru
    - pół łyżeczki soli
    - 1 szkl. wody
    - 500 ml mleka
    - 3 łyżki oleju
    - 75 g masła

    Zrobić zaczyn (drożdże, cukier , mąka i ciepłe mleko)
    Mąkę przesiać do misy . Do miseczki wbić jajco ,żółtko o cukier rozbełtać widelcem .
    Podgrzać wodę z mlekiem i rozpuścić w nim masło .
    Zaczyn ( wyrośnięty oczywiście), masę jajeczną dodać do mąki i wyrobić na gładka masę . Na koniec dodać olej i wyrobić ..
    Poczekać aż ciasto podwoi objętość . Formować bułeczki takie jak lubisz ..
    Powodzenia thumbsup o wyniku daj znać .. ))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-08-06 15:54:50

    Dzięki, dobra kobieto. Z tym, że na raczej na słodkie bułki. Chyba wywalić ten cukier, no nie? Żeby takie "pieczywowe" wyszły?

  • Autor: megi65 Data: 2015-08-06 17:12:55

    Aaaa o takie Ci chodzi ..
    To był przepis na maślane pod masełko, dżemik czy miodzio ..

    A teraz podaje Tobie przepis na bułki z ... szynką ..grin
    Koniecznie musisz zakupić mąkę pszenną chlebową . No to lecimy ..
    - 550 g mąki chlebowej pszennej
    - 20 g świeżych drożdży
    - 150 ml letniego mleka
    - 100 ml letniej wody
    - 1 jajko (raczej duże )
    - 30 g miękkiego masła
    - 1 łyżeczka cukru (do zaczynu)
    - 2 płaskie łyżeczki soli ( ja daję z ziołami )

    No to jedziemy zaczyn z drożdży i dwóch łyżek mleka + łyżka maki i łyżeczka cukru wymieszaj poczekaj 10-15 min niech urosnie
    Mąkę przesiej do miski wymieszaj z solą , dodaj miękkie masło , roztrzepane jajco i letnie mleko i wodę i zaczyn .Zagnieć ciasto .. ja lubię ręka . jak się klei to dosyp odrobinę mąki .
    Ciasto zostaw do wyrośnięcia ..60 - 90 min.
    Następnie ciasto podziel na połowę i z kazdej połowy uformuj 6 kuleczek , którym nadasz kształt bułeczki z przedziałkiem ''dupeczką '' wink2
    Zostawić do wyroęniecia ..30-40 min ..
    Piec 200 C ok 12- 15 min ( wstawić do nagrzanego piekarnika góra- dół bez teroobiegu )
    Smacznego ... o efektach pracy z bułami proszę mnie poinformować ...smug


  • Autor: iwciaG Data: 2015-08-06 17:55:04

    Oooo Meguś, Dzięki Wielkie:)) Se zanotowałam i dam znać po czynach pieczonych:))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-08-06 20:53:53

    Taajest, proszę pani! Ale nie obiecuję, że to będzie szybko... bucktooth

  • Autor: megi65 Data: 2015-08-06 21:51:29

    Albo Ty albo Iwcia .. zawsze , któraś z Was pierwsza piekarnik odpali ..wacko Aczkolwiek stawiam na .. Iwcie ... ))) z całym szacunkiem dla Ciebie wink3 .. )))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-08-07 06:14:45

    A pewnie, że masz rację. grin

  • Autor: iwett Data: 2015-08-06 12:36:58

    Ostatnio piekłam z przepisu na WŻ rogaliki.
    Do ciasta dodawało się serek homo. Były przepyszne - pulchne, smaczne i długo świeże. Coś nie mogę znaleźć tego przepisu..............może ktoś będzie wiedział o który przepis chodzi (niedawno był komentowany)

  • Autor: Smosia Data: 2015-08-06 20:17:06

    Ten?:
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30045180

  • Autor: iwett Data: 2015-08-07 13:25:08

    Tak, tak ten. Dzieki Ci Smosiu;)   Przepyszne, nastukałam 2 blachy i po tygodniu były jeszcze swieze.
    Mozna dać naturalny serek i sól i bedą wytrawne bułki. Ja dałam waniliowy i było na słodko.

  • Autor: as Data: 2015-08-07 14:18:38

    Takich przepisów znalazłam więcej na WZ. Jeśli chcesz to mogę podac linki

  • Autor: iwett Data: 2015-08-07 17:40:08

    Poproszę!

  • Autor: iwett Data: 2015-08-07 17:59:42

    Dzieki! Fajne dodam do ulubionych. Nawet nie wiedziałam,że z serkiem homo takie cudeńka wychodzą:)   Ale kiedyś zrobiłam kruche ale z twarogiem i na drugi dzień jakieś takie gumowate były.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-08-07 19:26:31

    Dobra robota, as. Też skorzystam.

  • Autor: as Data: 2015-08-07 19:27:47

    cieszę się. W wyszukiwarkę zaawansowaną wpisałam rogaliki serek i mi znalazło. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu