Forum

Kuchenne porady

ciasta weselne-przepsy

  • Autor: malawinka Data: 2006-06-04 00:14:54

    zwraca się z prośbą do użytkowników forum na tej cudnej stronce

    coraz bliżej do mojego ŚLUBU - 19 SIERPIEŃ

    poszukuje dobrych i sprawdzonych przepisów na ciasta weselne.
    nie kupujemy ciast w cukierni bo jednak nie ma jak swojska robota, a chciał abym gości zadziwnić nowymi smakowitymi ciastami i ciasteczkami
    Fakt na jest na stronce umieszczone mnóstwo przepisów, ale co tu wybrać???

    Proszę jeśli ma ktoś spuer rewelacyjny i odjazdowy przepis o kontakt na priv lub podanie jego nazwy na spisie ciast

    Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich miluśkich sympatyków sztuki kulinarnej

  • Autor: ilka76 Data: 2006-06-04 10:09:14

    Malwinko a gdzie będzie odbywało się to wesele tzn. pomieszczenie klimatylowane czy nie. Pytam bo jeśli będzie upał to niektóre ciasta z kremem lub na zimno mogą popłynąć. Pamiętam że na moim weselu był upał i ciasta z kremem wogóle nie poszły. Za to poszła ooooogromna ilość soków i napojów.

  • Autor: malawinka Data: 2006-06-07 19:51:56

    weselicho będzie w klimatyzowanej sali, wiec ciasta z kremem też wchodzą w gre. Dodam że takie to najbardziej lubimy ja i mój przyszły mężulek

  • Autor: basia19 Data: 2006-06-04 10:27:56

    Zajrzyj do moich przepisów, a tam znajdziesz ciasteczka (ja robiłam na wesela i komunie). Mam całą masę różnych ciasteczek, ale widzę że tu one nie bardzo mają zainteresowanie. Jeżeli chciałabyś więcej to możesz się do mnie odezwać na gg 4503034, albo meilem mogę Ci podesłać kilka fajnych przepisów. basiabab@o2.pl ja też na śierpień na 19-stego będę piekła ciasteczka, my będziemy mieli też wesele tyle, że srebrne (jak ten czas leci, a ja ciągle czuję się młodo, gdy nie widzę się w lustrze hahaha).

  • Autor: malawinka Data: 2006-06-07 19:59:24

    hym widzę że nie tylko my wybraliśmy tą datę na ślub, i widzę że data jest szczęśliwa
    bardzo proszę o przepsiy na maila malawinka@interia.pl (jeśli nie sprawi to problemu), a i proszę napisz które będziesz robić, może będę się sugerowała
    z góry dziękuję i pozdrawiam

  • Autor: misiowa Data: 2006-06-04 12:41:41

    Ja polecam ci
    - ciasto cytrynowe http://wielkiezarcie.com/przepis14165.html jest bardzo dobre - jedno z moich ulubionych, w smaku słodko-kwaśne
    - ciasto orzechowe http://wielkiezarcie.com/przepis14167.html zawsze się udaje i sprawdza, tym razem ulubione mojego męża :)
    - Fale Dunaju http://wielkiezarcie.com/przepis14166.html to popularne ciasto, ale ja mam robię je w wersji z wiśniami i galaretką z soku z wiśni, moim zdaniem najlepsza wersja tegho ciasta, jaką jadłam
    - Pijana śliwka

  • Autor: misiowa Data: 2006-06-04 12:53:53

    Podaję jeszcze link do Pijanej śliwki http://wielkiezarcie.com/przepis9781.html ciasto jest rewelacyjne - spójrz tylko na komentarze :)

  • Autor: malawinka Data: 2006-06-07 19:50:25

    supcio, bardzo dziękuję na pewno wypróbuje

  • Autor: aryt Data: 2006-06-07 21:33:46

    Tiramisu Dodo

    Ciasto:
    5 jajek,
    100g cukru,
    60g mąki pszennej,
    60g mąki ziemniaczanej,
    szczypta soli,
    2 lub więcej łyżek zmielonej kawy.
    Krem:
    3 żółtka,
    500g serka maskarpone,
    4 łyżeczki żelatyny,
    250 ml likieru mokka lub amaretto,
    125g makaroników lub kokosanek,
    polewa czekoladowa.

    Ubić pianę z białek. Żółtka ubić na parze z cukrem i solą, dodać obie mąki, kawę i na końcu pianę z białek. Upiec ciasto w piekarniku ok. 180 st C.
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, ostudzić. Ubić pianę z żółtek, wymieszać z żelatyną i serkiem. Makaroniki pokruszyć, namoczyć w likierze i dodać do masy serowej. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Ciasto przekroić na 3 części, nasączyć likierem, posmarować cieniutką warstwą polewy i przełożyć kremem. Resztą kremu wysmarować wierzch i boki. Polać polewą i udekorować makaronikami.


    Sernik Arabeska

    40 dag mąki pszennej,
    25 dag cukru pudru,
    25 dag margaryny (masło Vita - 1 opakowanie),
    2 jaja,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa serowa:
    1 kg białego sera (tłusty lub chudy),
    15 dag masła (może być 3/4 masła Vita),
    4 jaja,
    50 dag cukru (2 szkl.),
    10 dag rodzynek (skórka pomarańczowa w cukrze),
    Masa makowa :
    1 kg maku,
    50 dkg cukru pudru,
    2 jajka,
    10 łyżek miodu,
    olejek migdałowy,
    2 łyżki masła.

    Przygotować ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać do masy jaja i mąkę z proszkim do pieczenia (mąkę i proszek przesiać przez drobne sitko) - wymieszać. Wyrobić ciasto i odstawić, aby odpoczęło.
    Przygotować masę serową :
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Ser z masłem i cukrem zemleć, dodać żółtka, olejek waniliowy - dokładnie wymieszać !
    Przygotować masę makową :
    Mak zaparzyć , przelać zimna wodą i odcedzić. Zemleć mak z cukrem pudrem, dodać jaja, rozpuszczony miód, olejek migdałowy oraz rozpuszczone masło . Całość dokładnie wymieszać .
    Ciasto podzielić na 2 części.
    Jedną część rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy lub foremki. Na cieście rozsmarować masę makową, wyrównać .
    Na to rozsmarować masę serową i znów wyrównać. Drugą część ciasta cienko rozwałkować, pociąć na paski szer. 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej w kratkę .
    Posmarować rozmieszanymi z wodą lub z mlekiem jajkami.
    Wstawić do gorącego piekarnika.
    Piec w temp. ok. 160 stopni C. przez 50 - 60 minut.


    "Pani
    Walewska"
    CIASTO:

    30 dkg mąki,
    20 dkg margaryny,
    10 dkg cukru pudru,
    3 łyżeczki śmietany,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 żółtka,
    1 cukier waniliowy,

    MASA:
    0,5 litra mleka,
    4 łyżki cukru,
    2 żółtka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 cukier waniliowy,


    DODATKOWO:
    6 białek,
    2 szkalnki cukru,
    dżem,
    20 dkg orzechów włoskich,
    ananasy,
    1 kostka masła lub margaryny.

    Mąkę, margarynę oraz cukier posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodać żółtka, śmietanę i pozostałe składniki ciasta i ponownie posiekać jak na kruche. Podzielić na 2 części.
    Pierwszą z nich wyłożyć na blachę, posmarować dżemem. Ubić pianę z 3 białek i 1 szklanki cukru, wyłożyć na ciasto kruche, posypać 10 dkg orzechów, piec około 45 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
    Ze składników masy ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z 1 kostką margaryny lub masła, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
    Zimne placki przełożyć kremem (kruche ciasto-krem-kruche ciasto-krem). Ciasto bezowe będzie jedno na spodzie, drugie na wierzchu.
    Jest to ciasto dość drogie i pracochłonne, ale efekt wynagrodzi wszystkie niedogodności!

    Delikatna kremówka

    CIASTO:

    6 jaj,
    18 dag cukru,
    18 dag mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki stołowej kakao,
    1,5 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia,
    2 łyżki stołowe oliwy lub oleju;

    MASA KREMOWA:
    0,5 l. śmietany kremówki (30-36%),
    4-5 łyżek cukru,
    cukier waniliowy,
    1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (250g),
    1 łyżka żelatyny (niekoniecznie);

    DO NASĄCZENIA:
    3/4 szkl. herbaty,
    2 łyżki cukru,
    kieliszek rumu lub innego alkoholu.

    Ubić na parze jaja z cukrem, do zimnej masy dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Na końcu dać oliwę. Lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do blachy tzw. chlebowej (duża podłużna), wyłożonej pergaminem. Piec 30 min. w temp. 200 C (175 C z termoobiegiem).
    Zimne przekroić wzdłuż na dwa placki. Biszkopt ułożyć na dużej tacy, skropić przygotowaną herbatą, wyłożyć masę kremową, przykryć drugim plackiem. Skropić. Wstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Przygotowanie masy kremowej:
    Ubić dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym (ciepła nie ubije się). Do kremu dodać serek homogenizowany, wymieszać. Dodać na końcu namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody i następnie rozpuszczoną na ogniu żelatynę. Szybko wymieszać i wyłożyć na biszkopt.
    Ciasto jest wspaniałe, delikatne i proste.

    Ciasto toffi z biszkoptami

    Biszkopt:
    4 jajka
    0,6 szklanki mąki pszennej
    0,6 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1/2 litra śmietany 30%
    2 opakowania ‘śmietan-fix’
    cukier waniliowy
    1-2 łyżek cukru pudru
    Poncz:
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 szklanki gorącej wody
    Ponadto:
    1 puszka mleka słodzonego
    ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem. Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z ‘śmietan-fix’. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.

    Ciasto z kremem chałwowym

    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    20 dag chałwy
    20 dag masła
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki rodzynek
    5 łyżek potartych orzechów włoskich
    2 łyżki spirytusu
    Do dekoracji:
    polewa czekoladowa

    Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając pokruszoną chałwę. Pod koniec ucierania dodać potarte orzechy włoskie, rodzynki i spirytus. Na jedną część biszkoptu wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć i posmarować resztą kremu. Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

    Adwokatka

    Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    Krem:
    1/2 litra śmietany 30%
    biała czekolada
    1 szklanka adwokata
    2 śnieżki
    10 dag orzechów włoskich
    Do dekoracji:
    kokos

    Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, ocet i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną cześć biszkoptu pokruszyć. Śmietanę ubić, wsypać śnieżkę w proszku, nadal ubijając. Dodać ostudzoną czekoladę wcześniej roztopioną na parze, a następnie powoli wlewać adwokata. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać pokruszony biszkopt i pokrojone orzechy włoskie. Drugą część biszkoptu nasączyć wodą z aromatem arakowym. Na biszkopt wyłożyć masę z pokruszonym biszkoptem i orzechami, a na to drugą część masy. Wierzch ciasta posypać kokosem. Schłodzić w lodówce.

    WZ-etka
    CIASTO :
    6 łyżek mąki,
     6 jajek,
    1 kostka margaryny (25 dkg),
    1 szklanka cukru,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki marmolady,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    do formy :
     2 łyżki margaryny, 2 łyżki tartej bułki;
    KREM :
    1 kostka masła
     1/2 kostki margaryny (ok.12-13 dkg),
    1 szklanka cukru,
    2 szklanki mleka,
    sok z 1 cytryny;
    POLEWA :
    1
    /2 kostki masła (ok. 12-13 dkg),
     4 łyżki cukru,
    2 łyżki kakao.
    Przygotować ciasto;
      w garnku połączyć margarynę, kakao oraz cukier, wlać 6 łyżek wody, zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy włożyć marmoladę i stale mieszając, dodawać kolejno żółtka oraz stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Formę do pieczenia (25x40 cm) wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wlać masę do formy i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
    Przygotować krem :
     masło, margarynę i cukier utrzeć na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i stopniowo wlewać łyżką zsiadłe mleko, stale ucierając, aż do uzyskania jednolitego kremu.
    Przygotować polewę :
     do rondelka włożyć masło oraz wsypać cukier i stopić na małym ogniu. Wlać 2 łyżki wody, dodać kakao i wymieszać. Ucierać do chwili, aż polewa stanie się gęsta i błyszcząca.
    Ciasto po ostudzeniu przekroić na pół, przełożyć kremem i polać polewą. Można również pokryć je lukrem i ozdobić esami-floresami z ciemnej polewy.

  • Autor: malawinka Data: 2006-06-08 09:43:05

    hym mniam mnia, dobrze że do sierpnia jeszcze trochę czasu bo muszę wszystkie przepisy wypróbować
    ja na tiramisu miałam nieco inny przepis (z pudełka po serku), ale masy było trochę malo,
    bardzo dzięuję

  • Autor: MonikaK Data: 2006-06-08 10:20:13

    Polecam mój tort http://wielkiezarcie.com/przepis17283.html
    i placek http://wielkiezarcie.com/przepis17279.html , pozdrawiam

  • Autor: mlena Data: 2006-06-08 11:07:36

    W ubiegłym roku miałam wesele mojej córki, sama piekłam ciasto. Z doświadczenia wiem że najlepiej schodzą drobne kuszące oko ciasteczka, serniki, ciasta z owocami. Proponuję kilka przepisów. niektóre z nich ( babeczki, rurki, orzezki, grzybki można upiec dużo wczesniej nawet 2 tygodnie, dzień przed uroczstością napełnić kremem, co ułatwi z pewnością pracę.. Bo wiadomo że przed samą imprezą pracy jest bardzo dużo.
    http://wielkiezarcie.com/przepis16648.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis11894.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis16615.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis16652.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis16650.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis17357.html
    Jeżeli będziesz chciała pogadać na temat wypieków to moje gg jest podane
    Pozdrawiam Mlena

  • Autor: malawinka Data: 2006-06-08 19:27:45

    super dzięuję bardzo
    ciasteczka orzechowe goszczą u nas w rodzinie od lat i zawsze wszystkim smakują, muszę porónać przepis z przepsiem mamy
    narazie drukuje przepsisy i sprawdzamy z mamą, ale aż chce sie takie pychotki wcinać

    dziękuję raz jeszcze

  • Autor: malawinka Data: 2006-06-08 19:30:27

    mile widziane przepisy lub linki do prostych i smakowitych ciasteczek

    z góry dzięuję

    jesteście WSPANIALI już mam tyle pomysłów, cały tydzień będziemy piekli
    nie wiem nawet czy zdążymy wszystkie wyprówować
    ale część przepisów moja kuzynka wyrobywuje,co sama na stronce znalazła, a część ja z mamą

    za to co tydzień mamy nowe ciasta mniam mnia

    DZIĘKUJĘ WAM GORĄCO

Przejdź do pełnej wersji serwisu