w tym roku na wigilie bede tykla z moja mam i bratem..tak jakos sie zlozylo..i potrzebuje pomocy przy ulozeniu menu..bede wdzieczna za propozycje i ew. przepisy naprawde jest mi to potrzebne...
miesa to z mama cos wymyslimy..pewnie takie jak zawsze boczek rolowany, karkowka..itp ale to na 2 dzien swiat.chodzilo mi jakos tak o jakies sprawdzone przepisy na kutie i rady dotyczaceklusek z wykorzystaniem maku z puszki i gotowego makaronu bo kluski tylko dla mnie ale kutia full version bo dla wszystkich..a jak robicie paszteciki?bo mam dobry przepis ale szukam czegos szybszego.a z cist to robie piernik:)cos z makiem(jeszcze sie wacham) i sernik lub toffie:)ale dzieki za wszystkie propozycje..cos fajnego z ryba chce wymyslec:)
Te ryby mogę polecić z czystym sumieniem, są bardzo smaczne : http://wielkiezarcie.com/przepis21662.html Mozna je przyrządzić na 2-3 dni przed świętami i przykryc folią aluminiową.
Ja pochodze z slaska i u nnie obowiazkowo to zupa z glow karpia z grzankami lub barszcz z uszkami Makowki pierogi ruskie i z pieczarkami ryba po grecku kapusta z grzybymi krokety z kapusta ziemniaki umaszczone z maslaem karp i filet rybny czasami golabki z ryzem i pieczarkami czasami salatka warzywna
Barszcz czerwony z uszkami z grzybami pierogi z kapustą i grzybami kapusta z grzybami ryba smażona śledzie jakaś sałatka (lub sałatki) ciasta.
Menu moje córki jest jednolite i stałe: 12 kromek suchego chleba- jak się z niej śmiejemy. Od kilku lat walczę - proszę, przekonuję, próbuję szantażu. Nic. Pomiesza tylko łyżka w talerzy z barszczem...
Swietne menu!! oczywiscie Twojej corci :-)moze w koncu sie przelamie, cos sprobuje.Ja pamietam jak i ja w sweta glodowalam, mama nie wiedziala co wymyslic, wkoncu posmakowal mi makaron ( zamiast klusek) z makiem.Wczesniej tylko ogorki konserwowe jadlam. Powodzenia
No, teraz ja , Wigilia: -opłatek -barszcz z uszkami -grzybowa z łazankami -rybna z pulpetami - grochowa -fasolowa - pierogi z kapusta i grzybami -karp smażony - kilka odmian śledzi ( w oleju,occie, sałatki) -gołabki z ryżem i grzybami -makiełki -kompot z suszu
to podstawa , a reszta w zależności od zachcianek: ryba po grecku lub po japońsku, filety smażone z ryb morkich, sałatka krabowa...ciasta : orzecowiec , makowiec, sernik, pierniczki i pewnie jeszcze ze dwa ciacha Na święta dalsze: pieczone mięsa na zimno, sałatka jarzynowa, jakaś jeszcze sałatka, wędlina, na ciepło: biogos, lub zupa gulaszowa lub piersi zapiekane ze szpinakiem i fetą. W świeta nie robimy obiadów. Siada nas do wigilii 13 osób w tym jedno dziecko.Czegoś mi brakuje w tym spisie, nie pamietamczego później dopiszę:) Smacznych Świąt
spoko,spoko..rozumiem kolezanke..przynajmniej po swietach nie trzeba pichciac:)a u mnie ilosciowo zawsze bylo podobnie dlatego w te swieta taki dylemat..dzieki za wszelka pomoc:)
> Chyba zartujesz az 5 zup gotujesz ,tyle chyba naliczylam,jak dla mnie za > duzo.Pozatym straszne ilosci jedzenia ,kiedy to wszystko zjadacie?
Tak wiele zup wynika z tego,że mieszkam na "ziemiach odzyskanych " Babcia była z okolic Poznania, dziadek z Bieszczadów, a moja mama spod Kalisza. Tradycje się mieszały i oto efekt. Do Wigili siada nas w tym roku 16 osób w tym jedno małe dziecko. A zup je sie po pół chocheleczki, na smak, nie robimy ich po wiadrze . W tym roku mamy problem z daniem jednogarnkowy, ciepłym. W Świeta nie robimy obiadów, a na ciepło wypada cos przekąsić, chyba będzie to znowu nieśmiertelny bigos...Pozdrawiam
w tym roku na wigilie bede tykla z moja mam i bratem..tak jakos sie zlozylo..i potrzebuje pomocy przy ulozeniu menu..bede wdzieczna za propozycje i ew. przepisy naprawde jest mi to potrzebne...
hmm to moze podam Ci co ja robię na Wigilię, byc moze cos Ci sie spodoba:) na pewno bedzie:
1) zupa grzybowa
2) pierogi z kapusta i grzybkami
3) karp smażony
4) grzyby jak ryby http://wielkiezarcie.com/przepis11004.html
5) śledzie w pomidorach http://wielkiezarcie.com/przepis3782.html
6) sałatka jarzynowa
7) kapusta z grochem
8) kompot z suszu
9) karczek pieczony
10) kotlety schabowe z ananasem i serem
a co do słodkości to robię:
1) bakaliowe zakrapiane z ananasem http://wielkiezarcie.com/przepis10852.html
2) rzeszowiak http://wielkiezarcie.com/przepis16999.html
3) piernik staropolski
http://wielkiezarcie.com/przepis20411.html
4) rafaello inaczej http://wielkiezarcie.com/przepis13124.html
5) snikers http://wielkiezarcie.com/przepis11982.html
6) krówka
http://wielkiezarcie.com/przepis9949.html
a poza tym:
ptasie mleczko (ale nie ciasto, tylko takie pojedyncze jak ze sklepu)
obowiązkowo musi być kilka babeczek(to już dla mnie, bo je uwielbiam). No i odkąd znalazłam bajkową chatkę z piernika, to stała się ona nierozłącznym elementem dekoracji stołu.
Pozdrawiam
miesa to z mama cos wymyslimy..pewnie takie jak zawsze boczek rolowany, karkowka..itp ale to na 2 dzien swiat.chodzilo mi jakos tak o jakies sprawdzone przepisy na kutie i rady dotyczaceklusek z wykorzystaniem maku z puszki i gotowego makaronu bo kluski tylko dla mnie ale kutia full version bo dla wszystkich..a jak robicie paszteciki?bo mam dobry przepis ale szukam czegos szybszego.a z cist to robie piernik:)cos z makiem(jeszcze sie wacham) i sernik lub toffie:)ale dzieki za wszystkie propozycje..cos fajnego z ryba chce wymyslec:)
Te ryby mogę polecić z czystym sumieniem, są bardzo smaczne : http://wielkiezarcie.com/przepis21662.html
Mozna je przyrządzić na 2-3 dni przed świętami i przykryc folią aluminiową.
http://wielkiezarcie.com/przepis9710.html u mnie już od kilku lat na Wigilii obowiązkowy punkt programu. Polecam:)
Ja pochodze z slaska i u nnie obowiazkowo to zupa z glow karpia z grzankami lub barszcz z uszkami
Makowki
pierogi ruskie i z pieczarkami
ryba po grecku
kapusta z grzybymi
krokety z kapusta
ziemniaki umaszczone z maslaem
karp i filet rybny
czasami golabki z ryzem i pieczarkami
czasami salatka warzywna
Barszcz czerwony z uszkami z grzybami
pierogi z kapustą i grzybami
kapusta z grzybami
ryba smażona
śledzie
jakaś sałatka (lub sałatki)
ciasta.
Menu moje córki jest jednolite i stałe: 12 kromek suchego chleba- jak się z niej śmiejemy. Od kilku lat walczę - proszę, przekonuję, próbuję szantażu. Nic. Pomiesza tylko łyżka w talerzy z barszczem...
Swietne menu!! oczywiscie Twojej corci :-)moze w koncu sie przelamie, cos sprobuje.Ja pamietam jak i ja w sweta glodowalam, mama nie wiedziala co wymyslic, wkoncu posmakowal mi makaron ( zamiast klusek) z makiem.Wczesniej tylko ogorki konserwowe jadlam. Powodzenia
ojej..a dlaczego?a jakiego makaronu gotowca uzyc do klusek?mam szeroki wybor....i kuchnia swiata pod nosem:)
łazanki - przynajmniej ja znam makaron z makiem w tej wersji. Ale nie robię, bo tylko ja bym jadła.
no ja tez ale u mnie zawsze byl domowy w ksztalcie papardelle..
nie zaznala biedy i głodu jak kiedys zazna , zje wszystko pozdrawiam i sory ale taka jest prawda.
-opłatek
-barszcz z uszkami
-grzybowa z łazankami
-rybna z pulpetami
- grochowa
-fasolowa
- pierogi z kapusta i grzybami
-karp smażony
- kilka odmian śledzi ( w oleju,occie, sałatki)
-gołabki z ryżem i grzybami
-makiełki
-kompot z suszu
to podstawa
, a reszta w zależności od zachcianek: ryba po grecku lub po japońsku, filety smażone z ryb morkich, sałatka krabowa...ciasta : orzecowiec , makowiec, sernik, pierniczki i pewnie jeszcze ze dwa ciacha
Na święta dalsze: pieczone mięsa na zimno, sałatka jarzynowa, jakaś jeszcze sałatka, wędlina, na ciepło: biogos, lub zupa gulaszowa lub piersi zapiekane ze szpinakiem i fetą. W świeta nie robimy obiadów. Siada nas do wigilii 13 osób w tym jedno dziecko.Czegoś mi brakuje w tym spisie, nie pamietamczego później dopiszę:) Smacznych Świąt
Chyba zartujesz az 5 zup gotujesz ,tyle chyba naliczylam,jak dla mnie za duzo.Pozatym straszne ilosci jedzenia ,kiedy to wszystko zjadacie?
spoko,spoko..rozumiem kolezanke..przynajmniej po swietach nie trzeba pichciac:)a u mnie ilosciowo zawsze bylo podobnie dlatego w te swieta taki dylemat..dzieki za wszelka pomoc:)
> duzo.Pozatym straszne ilosci jedzenia ,kiedy to wszystko zjadacie?
Tak wiele zup wynika z tego,że mieszkam na "ziemiach odzyskanych " Babcia była z okolic Poznania, dziadek z Bieszczadów, a moja mama spod Kalisza. Tradycje się mieszały i oto efekt. Do Wigili siada nas w tym roku 16 osób w tym jedno małe dziecko. A zup je sie po pół chocheleczki, na smak, nie robimy ich po wiadrze . W tym roku mamy problem z daniem jednogarnkowy, ciepłym. W Świeta nie robimy obiadów, a na ciepło wypada cos przekąsić, chyba będzie to znowu nieśmiertelny bigos...Pozdrawiam