Forum

Gawędy o jedzeniu

Święta

  • Autor: Eithel Data: 2007-11-23 17:39:25

    w tym roku na wigilie bede tykla z moja mam  i bratem..tak jakos sie zlozylo..i potrzebuje pomocy przy ulozeniu menu..bede wdzieczna za propozycje i ew. przepisy naprawde jest mi to potrzebne...

  • Autor: Lidzia20 Data: 2007-11-23 20:07:24

    hmm to moze podam Ci co ja robię na Wigilię, byc moze cos Ci sie spodoba:) na pewno bedzie:
    1) zupa grzybowa
    2) pierogi z kapusta i grzybkami
    3) karp smażony
    4) grzyby jak ryby http://wielkiezarcie.com/przepis11004.html
    5) śledzie w pomidorach http://wielkiezarcie.com/przepis3782.html
    6) sałatka jarzynowa
    7) kapusta z grochem
    8) kompot z suszu
    9) karczek pieczony
    10) kotlety schabowe z ananasem i serem
    a co do słodkości to robię:
    1) bakaliowe zakrapiane z ananasem http://wielkiezarcie.com/przepis10852.html
    2) rzeszowiak http://wielkiezarcie.com/przepis16999.html
    3) piernik staropolski
    http://wielkiezarcie.com/przepis20411.html
    4) rafaello inaczej http://wielkiezarcie.com/przepis13124.html
    5) snikers http://wielkiezarcie.com/przepis11982.html
    6) krówka
    http://wielkiezarcie.com/przepis9949.html
    a poza tym:
    ptasie mleczko (ale nie ciasto, tylko takie pojedyncze jak ze sklepu)
    obowiązkowo musi być kilka babeczek(to już dla mnie, bo je uwielbiam). No i odkąd znalazłam bajkową chatkę z piernika, to stała się ona nierozłącznym elementem dekoracji stołu.
    Pozdrawiam

  • Autor: Eithel Data: 2007-11-24 16:50:02

    miesa to z mama cos wymyslimy..pewnie takie jak zawsze boczek rolowany, karkowka..itp ale to na 2 dzien swiat.chodzilo mi jakos tak o jakies sprawdzone przepisy na kutie i rady dotyczaceklusek z wykorzystaniem maku z puszki i gotowego makaronu bo kluski tylko dla mnie ale kutia full version bo dla wszystkich..a jak robicie paszteciki?bo mam dobry przepis ale szukam czegos szybszego.a z cist to robie piernik:)cos z makiem(jeszcze sie wacham) i sernik lub toffie:)ale dzieki za wszystkie propozycje..cos fajnego z ryba chce wymyslec:)

  • Autor: alidab Data: 2007-11-24 17:13:33

    Te ryby mogę polecić z czystym sumieniem, są bardzo smaczne : http://wielkiezarcie.com/przepis21662.html
    Mozna je przyrządzić na 2-3 dni przed świętami i przykryc folią aluminiową.

  • Autor: till Data: 2007-11-23 21:00:30

    http://wielkiezarcie.com/przepis9710.html u mnie już od kilku lat na Wigilii obowiązkowy punkt programu. Polecam:)

  • Autor: Natka64 Data: 2007-11-23 22:29:23

    Ja pochodze z slaska i u nnie obowiazkowo to zupa z glow karpia z grzankami lub barszcz z uszkami
    Makowki
    pierogi ruskie i z pieczarkami
    ryba po grecku
    kapusta z grzybymi
    krokety z kapusta
    ziemniaki umaszczone z maslaem
    karp i filet rybny
    czasami golabki z ryzem i pieczarkami
    czasami salatka warzywna

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-24 09:32:54

    Barszcz czerwony z uszkami z grzybami
    pierogi z kapustą i grzybami
    kapusta z grzybami
    ryba smażona
    śledzie
    jakaś sałatka (lub sałatki)
    ciasta.

    Menu moje córki jest jednolite i stałe: 12 kromek suchego chleba- jak się z niej śmiejemy. Od kilku lat walczę - proszę, przekonuję, próbuję szantażu. Nic. Pomiesza tylko łyżka w talerzy z barszczem...

  • Autor: Kasia cz Data: 2007-11-27 16:41:36

    Swietne menu!! oczywiscie Twojej corci :-)moze w koncu sie przelamie, cos sprobuje.Ja pamietam jak i ja w sweta glodowalam, mama nie wiedziala co wymyslic, wkoncu posmakowal mi makaron ( zamiast klusek) z makiem.Wczesniej tylko ogorki konserwowe jadlam. Powodzenia

  • Autor: Eithel Data: 2007-11-27 19:16:30

    ojej..a dlaczego?a jakiego makaronu gotowca uzyc do klusek?mam szeroki wybor....i kuchnia swiata pod nosem:)

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-28 07:41:39

    łazanki - przynajmniej ja znam makaron z makiem w tej wersji. Ale nie robię, bo tylko ja bym jadła.

  • Autor: Eithel Data: 2007-11-28 18:57:35

    no ja tez ale u mnie zawsze byl domowy w ksztalcie papardelle..

  • Autor: malutka_megi Data: 2007-12-05 01:20:59

    nie zaznala biedy i głodu jak kiedys zazna , zje wszystko pozdrawiam i sory ale taka jest prawda.

  • Autor: eyta Data: 2007-11-26 13:45:43

    No, teraz ja , Wigilia:
    -opłatek
    -barszcz z uszkami
    -grzybowa z łazankami
    -rybna z pulpetami
    - grochowa
    -fasolowa
    - pierogi z kapusta i grzybami
    -karp smażony
    - kilka odmian śledzi ( w oleju,occie, sałatki)
    -gołabki  z ryżem i grzybami
    -makiełki
    -kompot z suszu

    to podstawa
    , a reszta w zależności od zachcianek: ryba po grecku lub po japońsku, filety smażone z ryb morkich, sałatka krabowa...ciasta : orzecowiec , makowiec, sernik, pierniczki i pewnie jeszcze ze dwa ciacha
     Na święta dalsze: pieczone mięsa na zimno, sałatka jarzynowa, jakaś jeszcze sałatka, wędlina, na ciepło: biogos, lub zupa gulaszowa lub piersi zapiekane ze szpinakiem i fetą. W świeta nie robimy obiadów. Siada nas do wigilii 13 osób w tym jedno dziecko.Czegoś mi brakuje w tym spisie, nie pamietamczego później dopiszę:) Smacznych Świąt

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-11-26 17:24:39

    Chyba zartujesz az 5 zup gotujesz ,tyle chyba naliczylam,jak dla mnie za duzo.Pozatym straszne ilosci jedzenia ,kiedy to wszystko zjadacie?

  • Autor: Eithel Data: 2007-11-26 19:53:23

    spoko,spoko..rozumiem kolezanke..przynajmniej po swietach nie trzeba pichciac:)a u mnie ilosciowo zawsze bylo podobnie dlatego w te swieta taki dylemat..dzieki za wszelka pomoc:)

  • Autor: eyta Data: 2007-12-04 15:06:46

    Użytkownik Aleksandra1973 napisał w wiadomości:
    > Chyba zartujesz az 5 zup gotujesz ,tyle chyba naliczylam,jak dla mnie za
    > duzo.Pozatym straszne ilosci jedzenia ,kiedy to wszystko zjadacie?



    Tak wiele zup wynika z tego,że mieszkam na "ziemiach odzyskanych " Babcia była z okolic Poznania, dziadek z Bieszczadów, a moja mama spod Kalisza. Tradycje się mieszały i oto efekt. Do Wigili siada nas w tym roku 16 osób w tym jedno małe dziecko. A zup je sie po pół chocheleczki, na smak, nie robimy ich po wiadrze . W tym roku mamy problem z daniem jednogarnkowy, ciepłym. W Świeta nie robimy obiadów, a na ciepło wypada cos przekąsić, chyba będzie to znowu nieśmiertelny bigos...Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu