Forum

Gawędy o jedzeniu

pozywne dania jednogarnkowe

  • Autor: agacik33 Data: 2009-03-23 00:00:22

    hej hej:)
     tak otatnio mnie napadlo na  poszukiwania dan jednogarnkowych, przygotowywane powiedzmy w miare szybko i prosto i chyba skonczyly mi sie pomysly:( dania na 10 glodnych, zmeczonych osob
    mam taki np  cebula, boczek, kielbasa, por i ziemnaki np, czy np fasolka  bretonska w wersji puszkowej, macie jakies pomysly inne na inne mieszanie skladnikow?

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-23 00:08:57

    moja propzycja:
    http://wielkiezarcie.com/przepis36868.html

  • Autor: agacik33 Data: 2009-03-23 00:26:53

    Użytkownik tineczka napisał w wiadomości:
    > moja propzycja:http://wielkiezarcie.com/przepis36868.html

    oo brzmi apetycznie, :) nie omieszkam sprobowac:)

  • Autor: piszczalka Data: 2009-03-24 12:30:49

    Probowałam i polecam :)

  • Autor: ursula Data: 2009-03-23 01:36:58

    witaj
    wszelkiego rodzaju gulasze, potrawki, albo pasta (moze to 2 garnki, w 1 sos z miesem i warzywami, w 2 gotujesz paste), ale szybkie, a mozliwosci mnostwo, albo zapiekanki,
    dam ci kilka przykladow:
    http://wielkiezarcie.com/przepis43366.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis26703.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis1945.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis15276.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis35474.html
    gdybys miala szybkowar, to sa przepisy - autor - zwierz np.
    http://wielkiezarcie.com/przepis15292.html
    pozdrawiam

  • Autor: zeta12 Data: 2009-03-23 06:23:59

    http://wielkiezarcie.com/przepis43258.html
    to jest pożywna zupa....pozdrawiam

  • Autor: onlyred Data: 2009-03-23 06:56:15

    To bardzo smaczna i pożywna zapiekanka, a przygotowuję się ja bez żadnego wysiłku: http://wielkiezarcie.com/przepis39412.html

  • Autor: crystal Data: 2009-03-23 07:17:19

    http://wielkiezarcie.com/przepis38052.html

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-03-23 09:11:46

    Z czystym sumieniem ,moge polecic to danie jednogarnkowe Glumandy :)
    http://wielkiezarcie.com/przepis.php?przepis=20524&offset=0

  • Autor: as Data: 2009-03-23 11:14:47

    Kiedyś zrobiłam to i bardzo mi smakowało: http://wielkiezarcie.com/przepis5770.html

  • Autor: frankafiranka Data: 2009-03-23 15:52:03

    No to może karkówka: http://wielkiezarcie.com/przepis18005.html

    Pozdrawiam:)

  • Autor: agacik33 Data: 2009-03-24 14:04:05

    dziekuje bardzo wszystkim, za calkiem fajne pomysly:) wyprobuje z pewnoscia, najpierw w domu a potem co sie da (taki np. kurczak maloprawdopodobny ale nie nie mozliwy) wyprobuje na morzu, bo to glowny cel mojego pytania, jako ze lodowka, piekarnik zdarza sie rzadko szybkowar tez, a jesc smacznie trzeba:) i takie wlasnie jednogarnkowe sa fajne, byle sie nie powtarzaly ciagle z tego samego, to teraz mam co wybór!:)) dzieki!!

    pozdrawiam

  • Autor: Martyniak Data: 2009-03-24 15:27:12

    PODPISUJĘ SIE POD PRZEPISEM FRANKIFIRANKI. Karkoweczka jednogarnkoweczka sprawdzona przeze mnie, często gości na stole. polecam

  • Autor: ośka Data: 2009-03-24 20:31:11

    a może Bogracz? smaczny, pożywny i jak bigos im częściej odgrzewany tym smaczniejszy : http://wielkiezarcie.com/przepis14758.html

  • Autor: piszczalka Data: 2009-03-24 21:26:56

    Własnie przegladalam nowe przepisy i znalazlam http://wielkiezarcie.com/przepis43687.html
    Wyprobuje przy najblizszej okazji ale zamiast por dam cebule bo nie trawie por na cieplo :)

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-25 20:52:27

    hejka, jak poledwica wieprzowa nie jest dla Ciebie za droga , to polecam: bardzo szybkie danie dla glodnych:)

  • Autor: agacik33 Data: 2009-03-25 23:06:48

    coz,  poledwice w warunkach domowych to czasami mi sie zdarza  czemu nie, a jak sie to robi bo wyglada apetycznie?

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-28 22:51:46

    Poledwice oczyszczona marynuje okolo 2 godziny, kartofle male nie obrane gotuje 10 minut w gotujacej sie wodzie, odcedzam, kroje na polowki. W piekarniku 200 C rumienie poledwice po kazdej stronie, obracajac, zmniejszam piekarnik na 180C, dookola poledwicy wkladam ziemniaki, smaruje odrobina oleju, doprawiam sola, pieprzem i tymianem. Pieke w piekarniku okolo 20 minut, do miekkosci ziemniakow. Podaje z masa zielonej salaty i surowkami. Poledwice kroi sie na porcje bezposrednio w naczyniu. Smacznego!

  • Autor: agik Data: 2009-03-28 23:50:42

    Najpierw anegdotka :)
    ( "Z pamiętników bywalca" J.Zaruba- dotyczy oryginała warszawskie cyganerii Felikasa Jabłczyńskiego)
    "Mieszkał on w hotelu "Victoria" na Jasnej. Kiedy wszedłem do numeru, myśłałem, ze jestem w pracowni alchemika. Zamiast szlafroka gospodarz miał na sobie jakąs wschodnią serwetę, spięta pod szyją antyczną broszą. Zastałem go nad ustawionym na dwóch prymusach wielkim saganem, z kórego wydobywały się dość niepokojące kulinarne zapachy.
    - Gotuję własnie obiadek- powiada witając się ze mną.
    - Jak to, taki sagan? To chyba na jakieś dzieisięc osób.
    - Nie- odpowiada Jabłczyński- to tylko dla mnie, ale gotuję obiad raz na tydzień. Mniej kłopotu.- potem dodaje: - Idę, widzi pan, na targ, kupuję włoszczyznę, makaron, kaszę, trochę wieprzowiny, cielęciny, jakaś rybę, wszytko to potem zalewam wodą, trochę soli i pieprzu. Wygoda! Mam na przykład dziś apetyt na rybę. Poszperam w garnku i mam rybę. Chcę wieprzowinę. Mam. Chcę zupę, mam zupę.
    - I czy to dobre? - pytam niedowierzająco.
    - No- mówi z wahaniem- wcale niezłe, zresztą jak bardzo niedobre, to posypuję wszystko majerankiem. "

    :D
    Nie zachęcam do wkłądania do jednego garnka ryby i cielęciny, ale zachęcam do wkałdania do jednego garnka warzyw i jakiegoś mięsa.
    I oczywiście- do zapisywania receptur ;). Pamiętam, zę latem był na forum temat o "jednogarnkowych potrawach improwizowanych", ale nie umiem sobie przypomnieć teraz jego tytułu.
    Podsmażasz miesko, dajesz warzywa i wodę- gotujesz jakisz czas, albo dusisz... chcesz zupę- więcej wody, chcesz potrawę bardziej zwięzłą- odparowujesz wodę, podajesz z kaszą, ryzem, albo ziemniakami...
    Jeśli dodasz śliwek suszonych do miesa masz coś z rodzaju cassoulete, dodatek papryki uczyni danie rodem z kuchni węgierskiej, dodasz do wywaru ogórków kiszonych- masz coś w rodzaju solijanki- wspaniałęj rosyjskiej zupy...

    Mozesz tez oczywiście szukać przepisów gotowych, bo jest ich cała masa- poczawszy od zawiesistych zup- grochowych, fasolowych, krupników, góralskiej kwaśnicy prze fasolki po bretońsku, bogracze, lecza, po gulasz.

    To jest super sprawa!
    Codziennie możesz mieć inne danie z podobnych składników.

    A odpowiadając na pytanie- moim zdaniem najlepszą jednogarnkową potrawą jest bogracz- niedrogi, sycący, podzielny. Godny do podania na weselu, albo innej uroczystej imprezie, ale też wspaniały, jako obiad dla żniwujących...
    No ale ;) ilez to mozna jeść bogracz...
    Sprawdza sie też  żurek- podany z ziemniakami- to cały obiad.
    Krupnik- na zeberku, z pokrojonymi w kostkę warzywami...

    Acha :) Jeszcze mi się spomniało, co opowiadał kolega, któy jeździ tirami i na postojach w kilka osób gotują na jednym palniku, zrzucają się i obiad np na 5 osób wychodzi im po 3 zł :), a przy okazji opowiadają sobie historie, razem chłopaki gotują, każdy wyciąga co ma, rodza się wjakies niezwykłe więzi miedzy ludźmi, którzy dopiwro się poznali i może już nigdy się nie spotkają...
    On mówi, ze bardzo często gotuje "curry"- kawałki mięsa doprawione przyprawą, z warzywami i ryżem...- naje się kilka osób, koszt niewielki, przyjemność z wspólnego gotowania, grzania wody do mycia garów- bezcenna :)

    Pozdrawiam :)

    P.S- co to znaczy na morzu? gotujesz na statku?

Przejdź do pełnej wersji serwisu