Forum

Kuchenne porady

poszukuje przepisu na dobra paste na chlebek...

  • Autor: robak Data: 2010-03-15 12:25:30

    witam pomozcie , mam dosyc juz tych wedlin wiecznie tych samych, mam ochote na jakas paste na chlebek macie jakies sprawdzone przepisy??
    pozdrawiam i z gory dziekuje:)

  • Autor: eyta Data: 2010-03-15 12:31:14

    http://wielkiezarcie.com/recipe27353.html tą uwielbiam i jeszcze makrela wędzona z jajkiem pokrojonym w kosteczkę i szczypiorkiem połączone majonezem....

    Robię też z resztek wędlin mielę doprawiam musztardą i odobiną masła lub majonezu.

  • Autor: lalasek Data: 2010-03-15 12:41:03

    Witam!
    Mam to samo, nie mogę patrzeć na gotowe wędliny ;(
    Ostatnio zrobiłam pastę z ugotowanych jajek, do tego starty żółty ser i mortadela oraz szczypiorek. Wszystko na oczkach do jarzyn. Doprawiłam czosnkiem granulowanym, papryką słodką, solą. Wszystko wymieszałam z majonezem i musztardą. Było przepyszne! Proporcje "na oko"

  • Autor: jolka60 Data: 2010-03-15 12:41:52

    Bardzo łatwa i szybka do wykonania jest np pasta z makrelą i białym serem-po prostu utrzec razem,dodać pieprz,można ew.trochę dosolić.Podobnie łatwa,ktorą rownież robię,to np.puszka sardynek w oleju,jajka na twardo (na 1 małą puszke daje dwa jajka),szczypiorek lub pokrojana cebulka (najlepiej czerwona),natka pietruszki,moze byc jeszcze troche oleju.Jajka i rybe rozdrobnic,można lekko utrzec,do tego pieprz,troche soli,ew. ostra papryka.Dopiszę jesdzcze,na razie te dwie.

  • Autor: anulkas Data: 2010-03-15 12:48:20

    Może taka pasta ci się spodoba i zasmakuje, ja przetestowałam i mi smakowała:
    http://wielkiezarcie.com/recipe15168.html

    lub polecam też moje dietetyczne :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe56694.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe56825.html

    Pozdrawiam
    Ania

  • Autor: matani Data: 2010-03-15 13:02:27

    moja ulubiona http://wielkiezarcie.com/recipe42612.html

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-03-15 13:05:43

    Ja ostatnio zdrobiłam pastę z gotowanego kurczaka jajek oraz cebuli i czosnku. Smaczna i prosta do tego na pewno pasowałby jeszcze ogórek np kiszony.

    I moja mała rada ja lubię pasty ale proponuje zrobić małą porcję na kolację mnie przynajmniej pasy w  zbyt dużych ilościach zzostają i nie mam apetytu na nie następnego dnia, mimo że są smaczne.

  • Autor: asieksza Data: 2010-03-16 10:53:55

    Taką pastę mój mężuś robi często jak na obiad jest rosołek z kurczaka i mięsko zostaje. Czasem dodaje marchewkę z zupki, czasem trochę ketchupu, czasem kiszonego ogóreczka co tylko jest w domku. Jeśli już przejadły się kupne wędlinki to może warto byłoby upiec samemu karkóweczkę albo schabik i przyprawić jak się lubi.

  • Autor: ilka76 Data: 2010-03-15 13:26:34

    http://wielkiezarcie.com/recipe20247.html moja ulubiona

  • Autor: Paola_r Data: 2010-03-15 13:54:38

    A może hummus ?
    http://wielkiezarcie.com/recipe38686.html

  • Autor: kordaszka Data: 2010-03-15 14:18:23

    Mięso z kurczaka lub indyka (gotowane, pieczone, wędzone - bez róznicy, można wykorzystać wszelkie resztki) drobniutko siekam, mieszam z majonezem, doprawiam musztardą, solą i pieprzem. My taka pastę bardzo lubimy.

  • Autor: jacqueline Data: 2010-03-15 15:04:10

    A ja robie tak: kroje drobno cebulke i posypuje ją solą. W tym czasie gotują się dwa jaja na twardo. jajka rozduszam widelcem, dodaje cebulkę, rzezuche pieprz i majonez aby to wszystko połączył. Pycha. Ogórek kiszony nie zawadzi:)

  • Autor: ewka63 Data: 2010-03-15 15:33:00

    A mi ostatnio bardzo zasmakował czerwony twarożek. Biały ser mieszam z koncentratem pomidorowym na pastę, dodaję ziołową sól wg mojego przepisu. Smaruję chleb, na to ćwiartka jaja na twardo, plasterek ogórka kiszonego i paseczek papryki.

    Biały ser, puszka sardynek w oleju, drobno pokrojona cebulka, może być szczypiorek, ser żółty starty na drobnych oczkach, jajko na twardo. Jak jest za gęste to dodaje trochę śmietany. Wszystko mieszam dokładnie i solę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu