witam pomozcie , mam dosyc juz tych wedlin wiecznie tych samych, mam ochote na jakas paste na chlebek macie jakies sprawdzone przepisy?? pozdrawiam i z gory dziekuje:)
Witam! Mam to samo, nie mogę patrzeć na gotowe wędliny ;( Ostatnio zrobiłam pastę z ugotowanych jajek, do tego starty żółty ser i mortadela oraz szczypiorek. Wszystko na oczkach do jarzyn. Doprawiłam czosnkiem granulowanym, papryką słodką, solą. Wszystko wymieszałam z majonezem i musztardą. Było przepyszne! Proporcje "na oko"
Bardzo łatwa i szybka do wykonania jest np pasta z makrelą i białym serem-po prostu utrzec razem,dodać pieprz,można ew.trochę dosolić.Podobnie łatwa,ktorą rownież robię,to np.puszka sardynek w oleju,jajka na twardo (na 1 małą puszke daje dwa jajka),szczypiorek lub pokrojana cebulka (najlepiej czerwona),natka pietruszki,moze byc jeszcze troche oleju.Jajka i rybe rozdrobnic,można lekko utrzec,do tego pieprz,troche soli,ew. ostra papryka.Dopiszę jesdzcze,na razie te dwie.
Ja ostatnio zdrobiłam pastę z gotowanego kurczaka jajek oraz cebuli i czosnku. Smaczna i prosta do tego na pewno pasowałby jeszcze ogórek np kiszony.
I moja mała rada ja lubię pasty ale proponuje zrobić małą porcję na kolację mnie przynajmniej pasy w zbyt dużych ilościach zzostają i nie mam apetytu na nie następnego dnia, mimo że są smaczne.
Taką pastę mój mężuś robi często jak na obiad jest rosołek z kurczaka i mięsko zostaje. Czasem dodaje marchewkę z zupki, czasem trochę ketchupu, czasem kiszonego ogóreczka co tylko jest w domku. Jeśli już przejadły się kupne wędlinki to może warto byłoby upiec samemu karkóweczkę albo schabik i przyprawić jak się lubi.
Mięso z kurczaka lub indyka (gotowane, pieczone, wędzone - bez róznicy, można wykorzystać wszelkie resztki) drobniutko siekam, mieszam z majonezem, doprawiam musztardą, solą i pieprzem. My taka pastę bardzo lubimy.
A ja robie tak: kroje drobno cebulke i posypuje ją solą. W tym czasie gotują się dwa jaja na twardo. jajka rozduszam widelcem, dodaje cebulkę, rzezuche pieprz i majonez aby to wszystko połączył. Pycha. Ogórek kiszony nie zawadzi:)
A mi ostatnio bardzo zasmakował czerwony twarożek. Biały ser mieszam z koncentratem pomidorowym na pastę, dodaję ziołową sól wg mojego przepisu. Smaruję chleb, na to ćwiartka jaja na twardo, plasterek ogórka kiszonego i paseczek papryki.
Biały ser, puszka sardynek w oleju, drobno pokrojona cebulka, może być szczypiorek, ser żółty starty na drobnych oczkach, jajko na twardo. Jak jest za gęste to dodaje trochę śmietany. Wszystko mieszam dokładnie i solę.
witam pomozcie , mam dosyc juz tych wedlin wiecznie tych samych, mam ochote na jakas paste na chlebek macie jakies sprawdzone przepisy??
pozdrawiam i z gory dziekuje:)
http://wielkiezarcie.com/recipe27353.html tą uwielbiam i jeszcze makrela wędzona z jajkiem pokrojonym w kosteczkę i szczypiorkiem połączone majonezem....
Robię też z resztek wędlin mielę doprawiam musztardą i odobiną masła lub majonezu.
Witam!
Mam to samo, nie mogę patrzeć na gotowe wędliny ;(
Ostatnio zrobiłam pastę z ugotowanych jajek, do tego starty żółty ser i mortadela oraz szczypiorek. Wszystko na oczkach do jarzyn. Doprawiłam czosnkiem granulowanym, papryką słodką, solą. Wszystko wymieszałam z majonezem i musztardą. Było przepyszne! Proporcje "na oko"
Bardzo łatwa i szybka do wykonania jest np pasta z makrelą i białym serem-po prostu utrzec razem,dodać pieprz,można ew.trochę dosolić.Podobnie łatwa,ktorą rownież robię,to np.puszka sardynek w oleju,jajka na twardo (na 1 małą puszke daje dwa jajka),szczypiorek lub pokrojana cebulka (najlepiej czerwona),natka pietruszki,moze byc jeszcze troche oleju.Jajka i rybe rozdrobnic,można lekko utrzec,do tego pieprz,troche soli,ew. ostra papryka.Dopiszę jesdzcze,na razie te dwie.
Może taka pasta ci się spodoba i zasmakuje, ja przetestowałam i mi smakowała:
http://wielkiezarcie.com/recipe15168.html
lub polecam też moje dietetyczne :)
http://wielkiezarcie.com/recipe56694.html
http://wielkiezarcie.com/recipe56825.html
Pozdrawiam
Ania
moja ulubiona http://wielkiezarcie.com/recipe42612.html
Ja ostatnio zdrobiłam pastę z gotowanego kurczaka jajek oraz cebuli i czosnku. Smaczna i prosta do tego na pewno pasowałby jeszcze ogórek np kiszony.
I moja mała rada ja lubię pasty ale proponuje zrobić małą porcję na kolację mnie przynajmniej pasy w zbyt dużych ilościach zzostają i nie mam apetytu na nie następnego dnia, mimo że są smaczne.
Taką pastę mój mężuś robi często jak na obiad jest rosołek z kurczaka i mięsko zostaje. Czasem dodaje marchewkę z zupki, czasem trochę ketchupu, czasem kiszonego ogóreczka co tylko jest w domku. Jeśli już przejadły się kupne wędlinki to może warto byłoby upiec samemu karkóweczkę albo schabik i przyprawić jak się lubi.
http://wielkiezarcie.com/recipe20247.html moja ulubiona
A może hummus ?
http://wielkiezarcie.com/recipe38686.html
Mięso z kurczaka lub indyka (gotowane, pieczone, wędzone - bez róznicy, można wykorzystać wszelkie resztki) drobniutko siekam, mieszam z majonezem, doprawiam musztardą, solą i pieprzem. My taka pastę bardzo lubimy.
A ja robie tak: kroje drobno cebulke i posypuje ją solą. W tym czasie gotują się dwa jaja na twardo. jajka rozduszam widelcem, dodaje cebulkę, rzezuche pieprz i majonez aby to wszystko połączył. Pycha. Ogórek kiszony nie zawadzi:)
A mi ostatnio bardzo zasmakował czerwony twarożek. Biały ser mieszam z koncentratem pomidorowym na pastę, dodaję ziołową sól wg mojego przepisu. Smaruję chleb, na to ćwiartka jaja na twardo, plasterek ogórka kiszonego i paseczek papryki.
Biały ser, puszka sardynek w oleju, drobno pokrojona cebulka, może być szczypiorek, ser żółty starty na drobnych oczkach, jajko na twardo. Jak jest za gęste to dodaje trochę śmietany. Wszystko mieszam dokładnie i solę.
http://wielkiezarcie.com/recipe46193.html
http://wielkiezarcie.com/recipe49432.html
http://wielkiezarcie.com/recipe44731.html
http://wielkiezarcie.com/recipe53285.html
http://wielkiezarcie.com/recipe49513.html
http://wielkiezarcie.com/recipe50045.html
http://wielkiezarcie.com/recipe47503.html
http://wielkiezarcie.com/recipe43434.html
http://wielkiezarcie.com/recipe43130.html
http://wielkiezarcie.com/recipe46317.html