Forum

Kuchenne porady

Parapetówa-co podać?

• Autor: kasnik Data: 2010-07-22 14:11:16

Kochani!
    W sobotę mamy parapetówę. Miała odbyc sie później, ale wyszło jak wyszło-troszke z nienacka.
     Mam juz tam jakąś wizje tego co podać, ale ciekawa jestem waszych sprawdzonych pomysłów.
    Jutro jadę na zakupy, a po południu zabieram sie za pichcenie. Mam nadzieje, że juz jutro ten upał u nas odpusci bo ciężko w 8 miesiącu ciąży zrobic to co by sie chciało-jakos powoli mi to idzie. Mąż niestety po południu do pracy i zostane z tym sama-chyba dam rade co?
    Jakie macie propozycję?
    Podpowiedzcie coś ciekawego i niezbyt czasochłonnego.
    Zastanawiam sie jakie ciasto wybrać, jakie strzelić sałatki, co jeszcze fajnego moge podac?
    Pomóżcie kochani-bedę wdzięczna.
    Ewa:)

• Autor: bahus Data: 2010-07-22 14:58:17

Najlepsze i najprostsze to piwo i chipsy i wszystko to musi stać na parapetach...stół zi krzesła zabronione
    Bahus

• Autor: Olciaa Data: 2010-07-22 15:44:28

i wódka i ogórki kiszone ! muszą być!

• Autor: asiula76 Data: 2010-07-22 16:46:15

A ten znowu o piwie

• Autor: asiula76 Data: 2010-07-22 16:51:30

A na poważnie to jakieś koreczki,sałatkę z tuńczyka mało roboty a zawsze chętnie jadana oraz z sezonowych warzyw,paszteciki są super na zimno jak i na ciepło.

• Autor: marcia33 Data: 2010-07-22 17:12:09

nie wiem jak u was ale u nas sie przyjelo ze na parapetowe przynosi sie cos ze soba do jedzonka(ze niby gospodarze sa na dorobku hi hi) a alkohole zapewniaja gospodarze-ale to u nas a jak musisz cos pichcic to salatki najlepiej w te upaly (z makaronu z ryzu z przeroznymi dodatkami warzywnymi lub miesnymi) moze cos na styl greckiej....a jak masz miejce na grilla to juz ok:) milej imprezki :)

• Autor: kasnik Data: 2010-07-22 20:18:01

dziekuje za mnóstwo przepisów, niektóre pewnie wykorzystam(niekoniecznie teraz, ale dodałam do ulubionych) ;)))

• Autor: Ania86y Data: 2010-07-22 18:13:12

proponuje upiec podudzi z kurczaka

• Autor: Ania86y Data: 2010-07-22 18:15:58

co  do ciasta to proponuje szrlotkę zawsze ma branie;)

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-07-22 19:49:19

Ostatnio bylismy na swietnej parapetowie, gdzie pani domu wszystko sama przygotowala. Z tego, co pamietam, w "kacikach samoobslugowych" mozna znalezc bylo:
    - alkohol: misa z ponczem, piwo, wino etc.
    - 3 rozne salatki (podobno przygotowanie wszystkich zajelo godzine...)
    - przekąski w miseczkach : oliwki, ośmiorniczki (z puszki), czipsy etc.
    - na cieplo: tortellini zapiekane z jakims sosem (przygotowane podobno w 20 minut-bez pieczenia)
    - HITEM byly mini tortille (kupne), w ktore po zlozeniu na pol sasiadka zapakowala farsz z podsmazonej cebuli z papryka. Zostaly zapieczone i podane z sosem czosnkowym
    z ciastt - oczywiscie bezkremowe, jakies kruche z owocami, zeby mozna bylo w reke wziac.
     Z grubsza tyle mi sie przypomnialo. Mam nadzieje, ze cos pomoglam.

• Autor: kasnik Data: 2010-07-22 20:16:11

Dziekuje, fajnie to opisałaś:)

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-07-22 20:21:59

Przypomnialo mi sie, ze byla jeszcze "deska serowa" - kilka rodzajow sera z nozowa samoobluga, obok pokrojona bagietka.

• Autor: agus2404 Data: 2010-07-22 19:59:22

A ja będę nudna, ale polecę naleśniki zawijane anulkas- doskonałe jako przekąska..
    A z ciast- na takie upały- jakiś sernik na zimno z galaretką, np na biszkoptach.. albo biszkopt z masą truskawkową (malinową, brzoskwiniową- co tam Ci wpadnie w ręce) i galaretką.. A jak Ci się nie chce bawić z ciastem za bardzo- jabłecznik na szybko Niebieskiej Różyczki- bomba- mało roboty (jakieś 15 minut) a efekt znakomity :))))))) No, a jak się jednak uprzesz na pieczenie- niezmiennie i do znudzenia będę polecać Czekoladową ekstazę Holly :)))
    A sałatek będę polecać jak zawsze moją sałatkę jajeczną (nieskromnie- ale zawsze jest hitem- nie wiem dlaczego jajka na twardo, na imprezach, schodzą pod każdą postacią :))) )
    Udanej imprezki :))

• Autor: kasnik Data: 2010-07-22 20:15:02

przepis na sałatke dodałam juz do ulubionych, na pewno wypróbuje, ja robie dwie inne:)

• Autor: kasnik Data: 2010-07-22 20:20:44

Kochani:)
    Wszystkim Wam dziękuje.
    Już mi sie jakos rozjasniło w głowie jak to zorganizować.
    Jakby ktoś miał jeszcze jakis pomysł, to bardzo prosze sie podzielić.
    Pozdrawiam:)

• Autor: majolika Data: 2010-07-23 06:37:17

Dziewczyno, nie szalej za bardzo, niech panowie się martwią.Ty masz prawo w tym upale odpuścić.Dbaj o siebie i dzidziusia.
    Ja co prawda parapetówkę miałam dawno, ale,że stołów nie było to zdjęlismy drzwi i postawiliśmy co znaleźliśmy w lodówce. Tylko trunki- to na parapetówce najważniejsze+ lód i napoje, acha i dobry humor!Pamiętam ,że królował smalczyk i  ogórasy małosolne))
    Ale  dziś postawiłabym mój stały zestaw dla niespodziewanych imprezowiczów:dobre śledzie, tatarek(przy obecnym upale raczej niekoniecznie))),
    jaja w majonezie z zielonym pieprzem i błyskawiczną sałatkę z paluszków surimi+ swojskie marynaty, które namiętnie wyrabiam-a dzieki WAM mam ich niezły asortyment-oj ci pomysłowi WŻowicze!

Przejdź do pełnej wersji serwisu