Forum

Kuchenne porady

Chrzciny!!!

  • Autor: morisek11 Data: 2011-08-28 16:42:10

    Witam! Mam ogromną prośbę w ustaleniu menu na chrzciny,które będą 18 wrzesnia.Msza w kościólku jest na godzinę 12.  Gosci bedzie około 12 osób.Poradzcie co mam zrobic na obiadek,oraz na słodko.Brak mi pomysłow. Tak myslalam ,że na obiadek bedą ziemniaczki,zraziki,kotlet schabowy i jakies suróweczki. Czekam na odp.Iwona

  • Autor: dorotaibasia Data: 2011-08-28 16:48:47

    jeżeli jesteś głównie zdana sama na siebie to na obiad polecam wszelkie pieczenie...moim zdaniem wymagają mniej zaangażowania, łatwiej je odgrzać w razie potrzeby, konkretnego przepisu nie polecę ponieważ praktycznie każdy można zmodyfikować stosownie do potrzeb

  • Autor: Wkn Data: 2011-08-28 17:21:12

    Ze schabowych zrezygnowałabym, ponieważ najsmaczniejsze jednak są świeżo smażone, a nie odgrzewane w piekarniku.

    Zrazy są za to super pomysłem - będzie jesień, pełnia sezonu grzybowego, możesz udusić je w aromatycznym sosie z suszonych podgrzybków. Alternatywnie podałabym duszone białe mięso w białym sosie. Do ciemnego mięsa podasz czerwone wino, do białego białe (wytrawne lub półwytrawne).

    Ziemniaki można ugotować tuż przed mszą, utłuc i zawinąć w koce i pierzyny - powinny wytrzymać cieplutkie do powrotu gości z kościoła. Zresztą purre z ziemniaków nieźle smakuje podgrzane w mikrofali lub w piekarniku. Alternatywnie ryż, ale ten na wagę, ugotowany i też zawinięty w koce i pierzyny - bardzo długo utrzyma temperaturę.

    Surówki koniecznie takie, które nie "sflaczeją" po polaniu sosem. Do zrazów wspaniale sprawdzą się ogórki małosolne i kiszona kapusta zasmażana (taką kapustę podaje się na ciepło), a do białego mięsa surówka np. z tartej marchewki.

    Pomyślałabym też o jakiejś zupie na przystawkę. Może dyniowa i cebulowa? Akurat będziesz miała sezon na dynie :) Dyniową można podać z kleksem śmietany, a cebulową z apetycznymi grzankami. Zupy przygotujesz wcześniej i tylko podgrzejesz. Będziesz w ten sposób miała dwa zestawy bezpiecznych i bardzo smacznych dań do wyboru.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-08-28 17:27:42

    Schabowe bym sobie darowała ,lepiej pieczeń z łopatki , schabiku ze śliwkami ., udzca indyczego . Na słodko tradycyjnie tort na biało ,sernik , teraz jest sezon na jabłecznik ,dodałam dzisiaj przepis na jabłecznik bez zakalca i jakas fajna rolada jeśli goście są łasuchami.Ostatnio jak byłam na przyjeciu  na przyjęciu był zestaw sórówek : z białej kapusty , z marchewki, z rzodkwi i z ogórków.

  • Autor: kuchacik Data: 2011-08-28 17:53:07

    Zwykły schabowy trochę taki zwyczajny, dlatego ja bym zrobił np. de'volay (z masłem) albo schab po szwajcarsku (z serem i papryką) ... sakiewki z grzybami:

    http://wielkiezarcie.com/recipe64704.html

    Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem w sosie beszamelowym.

    Ziemniaki ..hmmm .. .może bardziej kluski pasują ? I gotują się szybciej niż ziemniaki ... Albo można zrobić kluski a do tego 2 małe salaterki z ziemniakami - to już prywatne gusta. .Wiem jedno - musisz mieć do tego jakiś sos.

    Z sałatek polecam:

    http://wielkiezarcie.com/recipe68313.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe68314.html

    Ważne: Sałatkę dopraw solą i cukrem dopiero przed podaniem ,bo jak zrobisz to wcześniej to warzywa ci puszczą sok w tej sałatce i będziecie ją kielnią nalewali : D To samy tyczy się wszelkich sosów włoskich ,francuskich itp.

    Ciasta:

    http://wielkiezarcie.com/recipe55948.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe70204.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe51173.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe68238.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe13119.html

    To są moje propozycje ..Oczywiście w zupełności wystarczą ci 2 - 3 rodzaje.

    Jeśli chodzi o zimne płyty ,to może to cię czymś zainspiruje:

    http://wielkiezarcie.com/recipe52819.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe61613.html

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-08-28 17:57:53

    Podobno ostatnio podaje się kopytka zamiast ziemniaków

  • Autor: agik Data: 2011-08-28 18:01:09

    :)

    Do zrazów, to koniecznie, obowiązkowo i w ogóle ;)))))- kluski śląskie! I mordo kapusta!

  • Autor: mahika Data: 2011-08-28 19:09:36

    zrazy najlepsze z ziemniakami, z koperkiem.

    A do tego buraczki zasmażane, albo wiórki słodko - kwaśne.

  • Autor: anqe Data: 2011-08-28 20:41:58

    http://wielkiezarcie.com/recipe67316.html - spróbuj moich zrazów z karkówki mają tą zaletę że lepiej smakują odgrzewane więc możesz je spokojnie przygotować dzień wcześniej a w dniu imprezy podgrzać w piekarniku, fajną rzeczą są pieczone ziemniaczki albo gotowe mrożone albo ziemniaki pokroić na cząstki polać olejem, doprawic solą pieprzem i majerankiem i zapiec w piekarniku razem z podgrzewanym mięsem, deser tort, sernik, szarlotka to wg mnie taki żelazny zestaw który zawsze trafi w gusta biesiadników, co do surowizny jeśli masz maszynke do tarcia jarzyn polecam marchewkę ze śmietaną, surowy kalafior z majonezem, buraczki te ostatnie obowiązkowo ze słoika własne lub kupne - mogą spokojnie postać kilka godzin i nie wygladają na nieświerze

  • Autor: olusia23 Data: 2011-08-28 20:52:39

    Osobiście polecam Ci którąś z moich pieczeni:

    http://wielkiezarcie.com/recipe70145.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe65814.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe66418.html

    Do tego kluski śląskie i sosik grzybowy (ze świeżych lub suszonych grzybków, lub mój pieczarkowy z natka pietruszki:

    http://wielkiezarcie.com/recipe63455.html

    Do takiego zestawu swietnie sprawdzają się te moje surówki:

    http://wielkiezarcie.com/recipe70144.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe66284.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe69433.html

    Do tego ogóreczki kiszone, buraczka wiórki.

    Na zupę polecam moje zupy kremy z zielonego groszku lub brokułową. Obie fajnie będą wygladać podane z groszkiem ptysiowym (kupionym).

    Zup-kremów podaje się niewielką ilość, więc spokojnie starczy średni garnek ugotowany dzień wczesniej i podgrzany. Takie zupy nawet lepiej smakują po podgrzaniu- bo fajnie przechodzą smakiem.

    Karczek, łopatkę czy schab możesz upiec wczesniej a potem podgrzać w piekarniku polewając wytopionym tłuszczem. Zamarynować nalezy je wczesniej przed pieczeniem (nawet 2 doby).

    Ziemniaki możesz ugotować wczesniej, wystudzić i zrobić kluski, ugotować, a odgrzać przed samym obiadem. Wszystkie surówki możesz przygotować wcześniej, dzieki temu nic ci nie "opadnie" po polaniu sosem.

  • Autor: Justyncia Data: 2011-08-29 18:40:30

    Ja na słodko polecam ciasto ksiedza jest świetne i rok tamu na chrzciny swojej córci też je robiłam, zniknęło momentalnie, z opisu wygląda na trudne ale jest bardzo łatwe, pięknie wygląda i przedewszystkim smakuje, polecam też serową zosie z ksiąki kucharskiej Siostry Anastazji, wszyscy go kochają

    http://wielkiezarcie.com/recipe44913.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe30440.html

  • Autor: morisek11 Data: 2011-08-30 16:01:02

    Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.Pozdrawiamy!

Przejdź do pełnej wersji serwisu