Witam! Mam ogromną prośbę w ustaleniu menu na chrzciny,które będą 18 wrzesnia.Msza w kościólku jest na godzinę 12. Gosci bedzie około 12 osób.Poradzcie co mam zrobic na obiadek,oraz na słodko.Brak mi pomysłow. Tak myslalam ,że na obiadek bedą ziemniaczki,zraziki,kotlet schabowy i jakies suróweczki. Czekam na odp.Iwona
jeżeli jesteś głównie zdana sama na siebie to na obiad polecam wszelkie pieczenie...moim zdaniem wymagają mniej zaangażowania, łatwiej je odgrzać w razie potrzeby, konkretnego przepisu nie polecę ponieważ praktycznie każdy można zmodyfikować stosownie do potrzeb
Ze schabowych zrezygnowałabym, ponieważ najsmaczniejsze jednak są świeżo smażone, a nie odgrzewane w piekarniku.
Zrazy są za to super pomysłem - będzie jesień, pełnia sezonu grzybowego, możesz udusić je w aromatycznym sosie z suszonych podgrzybków. Alternatywnie podałabym duszone białe mięso w białym sosie. Do ciemnego mięsa podasz czerwone wino, do białego białe (wytrawne lub półwytrawne).
Ziemniaki można ugotować tuż przed mszą, utłuc i zawinąć w koce i pierzyny - powinny wytrzymać cieplutkie do powrotu gości z kościoła. Zresztą purre z ziemniaków nieźle smakuje podgrzane w mikrofali lub w piekarniku. Alternatywnie ryż, ale ten na wagę, ugotowany i też zawinięty w koce i pierzyny - bardzo długo utrzyma temperaturę.
Surówki koniecznie takie, które nie "sflaczeją" po polaniu sosem. Do zrazów wspaniale sprawdzą się ogórki małosolne i kiszona kapusta zasmażana (taką kapustę podaje się na ciepło), a do białego mięsa surówka np. z tartej marchewki.
Pomyślałabym też o jakiejś zupie na przystawkę. Może dyniowa i cebulowa? Akurat będziesz miała sezon na dynie :) Dyniową można podać z kleksem śmietany, a cebulową z apetycznymi grzankami. Zupy przygotujesz wcześniej i tylko podgrzejesz. Będziesz w ten sposób miała dwa zestawy bezpiecznych i bardzo smacznych dań do wyboru.
Schabowe bym sobie darowała ,lepiej pieczeń z łopatki , schabiku ze śliwkami ., udzca indyczego . Na słodko tradycyjnie tort na biało ,sernik , teraz jest sezon na jabłecznik ,dodałam dzisiaj przepis na jabłecznik bez zakalca i jakas fajna rolada jeśli goście są łasuchami.Ostatnio jak byłam na przyjeciu na przyjęciu był zestaw sórówek : z białej kapusty , z marchewki, z rzodkwi i z ogórków.
Zwykły schabowy trochę taki zwyczajny, dlatego ja bym zrobił np. de'volay (z masłem) albo schab po szwajcarsku (z serem i papryką) ... sakiewki z grzybami:
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem w sosie beszamelowym.
Ziemniaki ..hmmm .. .może bardziej kluski pasują ? I gotują się szybciej niż ziemniaki ... Albo można zrobić kluski a do tego 2 małe salaterki z ziemniakami - to już prywatne gusta. .Wiem jedno - musisz mieć do tego jakiś sos.
Ważne: Sałatkę dopraw solą i cukrem dopiero przed podaniem ,bo jak zrobisz to wcześniej to warzywa ci puszczą sok w tej sałatce i będziecie ją kielnią nalewali : D To samy tyczy się wszelkich sosów włoskich ,francuskich itp.
http://wielkiezarcie.com/recipe67316.html - spróbuj moich zrazów z karkówki mają tą zaletę że lepiej smakują odgrzewane więc możesz je spokojnie przygotować dzień wcześniej a w dniu imprezy podgrzać w piekarniku, fajną rzeczą są pieczone ziemniaczki albo gotowe mrożone albo ziemniaki pokroić na cząstki polać olejem, doprawic solą pieprzem i majerankiem i zapiec w piekarniku razem z podgrzewanym mięsem, deser tort, sernik, szarlotka to wg mnie taki żelazny zestaw który zawsze trafi w gusta biesiadników, co do surowizny jeśli masz maszynke do tarcia jarzyn polecam marchewkę ze śmietaną, surowy kalafior z majonezem, buraczki te ostatnie obowiązkowo ze słoika własne lub kupne - mogą spokojnie postać kilka godzin i nie wygladają na nieświerze
Na zupę polecam moje zupy kremy z zielonego groszku lub brokułową. Obie fajnie będą wygladać podane z groszkiem ptysiowym (kupionym).
Zup-kremów podaje się niewielką ilość, więc spokojnie starczy średni garnek ugotowany dzień wczesniej i podgrzany. Takie zupy nawet lepiej smakują po podgrzaniu- bo fajnie przechodzą smakiem.
Karczek, łopatkę czy schab możesz upiec wczesniej a potem podgrzać w piekarniku polewając wytopionym tłuszczem. Zamarynować nalezy je wczesniej przed pieczeniem (nawet 2 doby).
Ziemniaki możesz ugotować wczesniej, wystudzić i zrobić kluski, ugotować, a odgrzać przed samym obiadem. Wszystkie surówki możesz przygotować wcześniej, dzieki temu nic ci nie "opadnie" po polaniu sosem.
Ja na słodko polecam ciasto ksiedza jest świetne i rok tamu na chrzciny swojej córci też je robiłam, zniknęło momentalnie, z opisu wygląda na trudne ale jest bardzo łatwe, pięknie wygląda i przedewszystkim smakuje, polecam też serową zosie z ksiąki kucharskiej Siostry Anastazji, wszyscy go kochają
Witam! Mam ogromną prośbę w ustaleniu menu na chrzciny,które będą 18 wrzesnia.Msza w kościólku jest na godzinę 12. Gosci bedzie około 12 osób.Poradzcie co mam zrobic na obiadek,oraz na słodko.Brak mi pomysłow. Tak myslalam ,że na obiadek bedą ziemniaczki,zraziki,kotlet schabowy i jakies suróweczki. Czekam na odp.Iwona
jeżeli jesteś głównie zdana sama na siebie to na obiad polecam wszelkie pieczenie...moim zdaniem wymagają mniej zaangażowania, łatwiej je odgrzać w razie potrzeby, konkretnego przepisu nie polecę ponieważ praktycznie każdy można zmodyfikować stosownie do potrzeb
Ze schabowych zrezygnowałabym, ponieważ najsmaczniejsze jednak są świeżo smażone, a nie odgrzewane w piekarniku.
Zrazy są za to super pomysłem - będzie jesień, pełnia sezonu grzybowego, możesz udusić je w aromatycznym sosie z suszonych podgrzybków. Alternatywnie podałabym duszone białe mięso w białym sosie. Do ciemnego mięsa podasz czerwone wino, do białego białe (wytrawne lub półwytrawne).
Ziemniaki można ugotować tuż przed mszą, utłuc i zawinąć w koce i pierzyny - powinny wytrzymać cieplutkie do powrotu gości z kościoła. Zresztą purre z ziemniaków nieźle smakuje podgrzane w mikrofali lub w piekarniku. Alternatywnie ryż, ale ten na wagę, ugotowany i też zawinięty w koce i pierzyny - bardzo długo utrzyma temperaturę.
Surówki koniecznie takie, które nie "sflaczeją" po polaniu sosem. Do zrazów wspaniale sprawdzą się ogórki małosolne i kiszona kapusta zasmażana (taką kapustę podaje się na ciepło), a do białego mięsa surówka np. z tartej marchewki.
Pomyślałabym też o jakiejś zupie na przystawkę. Może dyniowa i cebulowa? Akurat będziesz miała sezon na dynie :) Dyniową można podać z kleksem śmietany, a cebulową z apetycznymi grzankami. Zupy przygotujesz wcześniej i tylko podgrzejesz. Będziesz w ten sposób miała dwa zestawy bezpiecznych i bardzo smacznych dań do wyboru.
Schabowe bym sobie darowała ,lepiej pieczeń z łopatki , schabiku ze śliwkami ., udzca indyczego . Na słodko tradycyjnie tort na biało ,sernik , teraz jest sezon na jabłecznik ,dodałam dzisiaj przepis na jabłecznik bez zakalca i jakas fajna rolada jeśli goście są łasuchami.Ostatnio jak byłam na przyjeciu na przyjęciu był zestaw sórówek : z białej kapusty , z marchewki, z rzodkwi i z ogórków.
Zwykły schabowy trochę taki zwyczajny, dlatego ja bym zrobił np. de'volay (z masłem) albo schab po szwajcarsku (z serem i papryką) ... sakiewki z grzybami:
http://wielkiezarcie.com/recipe64704.htmlNaleśniki z pieczarkami i szpinakiem w sosie beszamelowym.
Ziemniaki ..hmmm .. .może bardziej kluski pasują ? I gotują się szybciej niż ziemniaki ... Albo można zrobić kluski a do tego 2 małe salaterki z ziemniakami - to już prywatne gusta. .Wiem jedno - musisz mieć do tego jakiś sos.
Z sałatek polecam:
http://wielkiezarcie.com/recipe68313.html
http://wielkiezarcie.com/recipe68314.htmlWażne: Sałatkę dopraw solą i cukrem dopiero przed podaniem ,bo jak zrobisz to wcześniej to warzywa ci puszczą sok w tej sałatce i będziecie ją kielnią nalewali : D To samy tyczy się wszelkich sosów włoskich ,francuskich itp.
Ciasta:
http://wielkiezarcie.com/recipe55948.html
http://wielkiezarcie.com/recipe70204.html
http://wielkiezarcie.com/recipe51173.html
http://wielkiezarcie.com/recipe68238.html
http://wielkiezarcie.com/recipe13119.html
To są moje propozycje ..Oczywiście w zupełności wystarczą ci 2 - 3 rodzaje.
Jeśli chodzi o zimne płyty ,to może to cię czymś zainspiruje:
http://wielkiezarcie.com/recipe52819.htmlhttp://wielkiezarcie.com/recipe61613.html
Podobno ostatnio podaje się kopytka zamiast ziemniaków
:)
Do zrazów, to koniecznie, obowiązkowo i w ogóle ;)))))- kluski śląskie! I mordo kapusta!
zrazy najlepsze z ziemniakami, z koperkiem.
A do tego buraczki zasmażane, albo wiórki słodko - kwaśne.
http://wielkiezarcie.com/recipe67316.html - spróbuj moich zrazów z karkówki mają tą zaletę że lepiej smakują odgrzewane więc możesz je spokojnie przygotować dzień wcześniej a w dniu imprezy podgrzać w piekarniku, fajną rzeczą są pieczone ziemniaczki albo gotowe mrożone albo ziemniaki pokroić na cząstki polać olejem, doprawic solą pieprzem i majerankiem i zapiec w piekarniku razem z podgrzewanym mięsem, deser tort, sernik, szarlotka to wg mnie taki żelazny zestaw który zawsze trafi w gusta biesiadników, co do surowizny jeśli masz maszynke do tarcia jarzyn polecam marchewkę ze śmietaną, surowy kalafior z majonezem, buraczki te ostatnie obowiązkowo ze słoika własne lub kupne - mogą spokojnie postać kilka godzin i nie wygladają na nieświerze
Osobiście polecam Ci którąś z moich pieczeni:
http://wielkiezarcie.com/recipe70145.html
http://wielkiezarcie.com/recipe65814.html
http://wielkiezarcie.com/recipe66418.html
Do tego kluski śląskie i sosik grzybowy (ze świeżych lub suszonych grzybków, lub mój pieczarkowy z natka pietruszki:
http://wielkiezarcie.com/recipe63455.html
Do takiego zestawu swietnie sprawdzają się te moje surówki:
http://wielkiezarcie.com/recipe70144.html
http://wielkiezarcie.com/recipe66284.html
http://wielkiezarcie.com/recipe69433.html
Do tego ogóreczki kiszone, buraczka wiórki.
Na zupę polecam moje zupy kremy z zielonego groszku lub brokułową. Obie fajnie będą wygladać podane z groszkiem ptysiowym (kupionym).
Zup-kremów podaje się niewielką ilość, więc spokojnie starczy średni garnek ugotowany dzień wczesniej i podgrzany. Takie zupy nawet lepiej smakują po podgrzaniu- bo fajnie przechodzą smakiem.
Karczek, łopatkę czy schab możesz upiec wczesniej a potem podgrzać w piekarniku polewając wytopionym tłuszczem. Zamarynować nalezy je wczesniej przed pieczeniem (nawet 2 doby).
Ziemniaki możesz ugotować wczesniej, wystudzić i zrobić kluski, ugotować, a odgrzać przed samym obiadem. Wszystkie surówki możesz przygotować wcześniej, dzieki temu nic ci nie "opadnie" po polaniu sosem.
Ja na słodko polecam ciasto ksiedza jest świetne i rok tamu na chrzciny swojej córci też je robiłam, zniknęło momentalnie, z opisu wygląda na trudne ale jest bardzo łatwe, pięknie wygląda i przedewszystkim smakuje, polecam też serową zosie z ksiąki kucharskiej Siostry Anastazji, wszyscy go kochają
http://wielkiezarcie.com/recipe44913.html
http://wielkiezarcie.com/recipe30440.html
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.Pozdrawiamy!