Forum

Kuchenne porady

Tanie i proste ciasto dla niespodziewanych gości

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-25 05:07:30

    Szukam przepisów na tanie i proste ciasta, takie do zrobienia w kilkanaście minut, ze składników, które zazwyczaj są w lodówce i szafce.

  • Autor: PATI :) Data: 2012-02-25 05:41:06

    http://wielkiezarcie.com/recipe11371.html

    ostatnio usłyszałam ten przepis w radiu ponoć Magdy gessler a u nas na stronce jest od 2005 r

    Czyżby Magda od nas ściągała ;D

    Ciacho bardzo smaczne

  • Autor: punca Data: 2012-02-25 07:06:15

    Babka waniliowo-kakaowa- olusi23 i uniwersany placek- as,są pyszne,szybkie i bardzo często je robie bo są też tanie

  • Autor: piszczalka Data: 2012-02-25 07:51:12

    podaj linka :)))

  • Autor: gruba Data: 2012-02-25 08:27:07

    Proszę linka do babki

    http://wielkiezarcie.com/recipe63247.html

  • Autor: asieksza Data: 2012-02-25 08:37:41

    Biszkopt jabłkowy

    Na jajko łyżka mąki i łyżka cukru. Bierzesz taką ilość jaką masz blaszkę. Na dużą prostokątną biorę 12, na tortownicę 6-8. Białka ubijam na sztywną pianę, dalej ubijam z cukrem, dodaję żółtka i dalej ubijam. Dodaję mąkę i delikatnie mieszam. Ja osobiście na 8 jajek dodaję jeszcze łychę cukru i łychę mąki więcej. Wylewam ciasto na blaszkę , rozkładam na wierzchu pokrojone jabłuszka ( ostatnio dodałam trochę mrożonych truskawek i było jeszcze pyszniejsze).Dobre i leciutkie ciasteczko , ulubione zwłaszcza przez dzieci. Brudzenia w kuchni mało ( miska , miseczka , ubijaczka i łyżka ). Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.

  • Autor: lexi27 Data: 2012-02-25 09:06:39

    A owoce nie opadają na dno, bo mi zawsze tak sie dzieje :-( ?

  • Autor: piszczalka Data: 2012-02-25 09:21:01

    Dziekuje :)))

  • Autor: agulinia Data: 2012-02-25 08:35:58

    -----------------http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html

  • Autor: olusia23 Data: 2012-02-25 22:19:52

    Bardzo się cieszę, że korzystasz z mojego przepisu i go polecasz. Babka jest naprawdę ekspresowa i składniki z reguły mamy zawsze pod ręką. 

  • Autor: punca Data: 2012-02-26 08:37:38

    Nie ma za co babka jest super

  • Autor: punca Data: 2012-02-26 08:37:09

    Dziękuje dziwczyny,że podałyście linki

  • Autor: punca Data: 2012-03-16 12:39:53

    babka wilgotna Gosi76,jest tania i dobra,zapomniałam o niej wspomnieć,ale mi sie przypomniało i ostatnio ja robiłam 

  • Autor: matani Data: 2012-02-25 08:32:46

    Ja w tym tygodniu "popełniłam" to ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe76858.html bardzo szybkie w wykonaniu i przepyszne. Można jeść na ciepło

  • Autor: balbisia19 Data: 2012-02-27 07:18:45

    Przepis nie jest udostępniony :(

  • Autor: matani Data: 2012-02-27 11:14:28

    To dobrze że sobie wydrukowałam, udostępniała panda25 (Biały Puszek ze śliwkami). To dziwne... Kiedyś jak miało się przepis wrzucony do ulubionych to się go widziało, a teraz nie. Hmmm

    Muszę podpytać Wkn.

  • Autor: as Data: 2012-02-27 12:06:57

    Skoro miałaś w ulubionych to pewnie go masz ale inni którzy go nie maja to go nie widzą. 

  • Autor: matani Data: 2012-02-27 13:08:28

    Nawet ja nie mogę w niego wejść, na mojej liście ulubionych jest wpisany szarą czcionką, a jak wejdę widzę przepis nie jest udostępniany.

  • Autor: Wkn Data: 2012-02-27 13:32:33

    Jedna z moderatorek cofnęła udostępnienie przepisu do momentu aż autorka przeredaguje przepis - o ile się nie mylę, został przepisany z czasopisma, a niestety nie jest to dozwolone.

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-27 14:42:59

    Przepis na Biały Puszek już jest poprawiony. POLECAM!

  • Autor: mamalenki Data: 2012-02-25 08:58:19

    wielkiezarcie.com/recipe23887.html

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-25 09:04:58

    Moja propozycja ...

    http://wielkiezarcie.com/recipe70162.html

    Podopwiadam w wolnej chwili możesz upiec ciacho i myk ... zamrożić . Gość w dom a ty ciacho na 2 zdrowaśki do mikro i ... masz mięciutkie ,cieplutkie ciacho bez stresu... :)

  • Autor: myszamycha Data: 2012-02-25 09:18:37

    to ja zarzucę swoim przepisem http://wielkiezarcie.com/recipe67189.html

    i jeszcze takie przepyszne http://wielkiezarcie.com/recipe57500.html

    i takie

    http://wielkiezarcie.com/recipe24819.html

  • Autor: Fiddle Data: 2012-02-25 09:38:36

    Muffinki czekoladowe z mikrofali


    1 jajko 
    3 łyżki mleka 
    3 łyżki oleju 
    2 łyżki cukru 
    4 łyżki mąki 
    2 łyżki kakao 
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    pokruszona czekolada około 50g 
    3 łyzki posiekanych orzechów laskowych 

    wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do papierowych foremek na babeczki, (ja jednak robię w filiżankach wstawić do 
    mikrofali na najwyższą moc w moim przypadku to 750W i piec 3,5 minuty (czasem trochę więcej, należy po 3 minutach sprawdzić, i ewentualnie wyłączyć bądź dobić do 4 minut).

    Wychodzi z tego 5 muffinek. Podawać z polaną rozpuszczoną czekoladą, posypką bądź bitą śmietaną. Jak kto woli. Znalazłam ten przepis na pewnym forum i robiłam je właśnie wczoraj. Pyszne są i bardzo szybciutkie, dla gości jak znalazł, z pieczeniem i robieniem nie więcej niż 10 minut.


    Wiewióra 


    - 250g mąki 
    - 150g cukru 
    - 4 jajka 
    - 1 łyzka proszku do pieczenia 
    - pół szkl. oleju 
    - szklanka posiekanych orzechów włoskich 
    - 3 duże jabłka 

    Jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką i proszkiem, dodać olej. 
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do ciasta dodać jabłka i orzechy, delikatnie połaczyc 
    Przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec w 180 stopniach około 40 min. 
    Również z pewnego forum. Robiłam to ciasto już kilka razy. Jest bardzo smaczne. Robi się je szybciutko, niestety pieczenie trochę trwa, ale warto zaczekać, bo ciasto pyszniutkie. :)


    smacznego. :)

  • Autor: hanah30 Data: 2012-02-25 12:30:11

    Jeżeli miałam niespodziewanych gości w czasach gdy o telefon stacjonarny było trudno sie postarać a tel.kom. nie było, niespodziewanych(nie zapowiedzianych) gości częstowałam roladą biszkoptowo jabłkową. Piekłam biszkopt ciasto mikserem robi się bardzo szybko na blachę(posmarowaną tłuszczem) w piekarniku wylewałam ciasto, upieczone gorące zawijałam w ściereczkę. Gdy ciasto ostygło nadziewałam gęstym przecierem  jabłkowym.Całość posypywałam cukrem pudrem. Trwało to około 30 min.

  • Autor: a. Data: 2012-02-25 13:56:14

    Pomysl podobny do tego o którym piszesz. Jeśli ma się jabłka w słoiku albo jakiś inny gęsty dżem lub powidła jest to ciasto wprost błyskawiczne. http://wielkiezarcie.com/recipe16971.html

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-02-25 13:20:03

    babka puchowa-przepis pochodzi z poradnika domowego 199....rok.Robilam to ciasto kilkanacie razy. Jest pyszne i tak jak nazwa mowi bardzo puszyste i lekkie, no i szybkie do zrobienia

    6 jaj

    25 dag  margaryny/maslo

    2szkl cukru

    2 szkl maki ziemniacznaej

    6 lyzek maki pszennej

    6 lyzek oleju

    2lyzki proszku do pieczenia

    1lyzka octu

    tluszcz ubic z cukrem, kolejno dodawac jajka. Nastepnei make ziemniaczana wymieszana z proszkiem do piecz+ make pszenna.Na koncu wlac olej i ocet. wymieszac.Przelac do formy .piec 40 min. posypac pudrem

  • Autor: ella173 Data: 2012-02-25 20:48:06

    Ja mam zawsze w zapasie paczkę wafli tortowych i puszkę gotowej masy kajmakowej. Kiedy mam niespodziewanych gości wystarczy tylko przekłozyć wafle masą - parę minut i gotowe. Dodatkowo jeszcze środkową warstwę smaruję kwaśnym dżemem (najlepszy z czarnej porzeczki), fajnie się łączy kwaskowaty smak dżemu ze słodkim samkiem masy.

  • Autor: myszamycha Data: 2012-02-26 14:57:10

    To ja miksuję masę kajmakową z margaryną i tym przekładam wafle.

  • Autor: Laugasel Data: 2012-02-28 09:13:00

    Właśnie teraz zaczynam piec , ten przepis jest niezawodny zawsze

    http://wielkiezarcie.com/recipe71977.html

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-28 13:34:19

    Wszystkie przepisy zapisałam, będę wypróbowywać po kolei. Dziękuję za rady i pozdrawiam serdecznie.

  • Autor: asieksza Data: 2012-02-28 13:51:55

    Często piekę keks, nie w jednej dużej ale w dwóch mniejszych foremkach ( często w takich jednorazowych z folli aluminiowej. Jeden keksik do zjedzenia, drugi do zamrożenia. Jak goście się zapowiedzą wyjmuję w ciepłe miejsce i już mam. Bardzo dobrze się przechowuje. Wszelkie babki też można potraktować w ten sposób. Kiedyś ktoś przyniósł mi babkę i jakoś nikt nie chciał jej jeść bo na święta było sporo bardziej wywintnych ciast. Też wrzuciłam do zamrażarki i z obawą wyciągnęłam po kilku miesiącach - okazała się nadal pyszna, zwłaszcza, że był to okres gdy gotówki brakowało , a słodkiego się chciało :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-28 14:34:55

    No to możemy do Ciebie wskoczyć bez anonsowania się ...

  • Autor: ABCKuchni_pl Data: 2012-03-02 20:26:02

    Może jabłeczik. Robimy kruche ciasto, Na to jabłka potarkowane, krusznkę. Po upiczeniu cukier puder;) 

  • Autor: dusia7410 Data: 2012-03-02 21:25:45

    ja znam fajny przepis, zasłyszany z tv trochę go zmodyfikowałam :

    0,5 l naturalnego jogurtu

    4 galaretki

    biszkopt lub herbatniki do wyłożenia blachy

    owoce

    3 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody. Jogurt ubić mikserem dodać tężejącą galaretkę. 1 galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Tortownice wyłożyć herbatnikami, wylać jogurt z galaretkami, na wierzch ułożyć herbatniki. Na ciastka układamy owoce (sezonowe) zalewamy ostatnią galaretką, wkładamy do lodówki, gotowe po ok 2 godz. smacznego! :)

  • Autor: urszulka Data: 2012-03-03 08:58:31

    A murzynek ostatnio robiłam z przepisu Wkn super przepis i szybko sie robi

Przejdź do pełnej wersji serwisu