Na jajko łyżka mąki i łyżka cukru. Bierzesz taką ilość jaką masz blaszkę. Na dużą prostokątną biorę 12, na tortownicę 6-8. Białka ubijam na sztywną pianę, dalej ubijam z cukrem, dodaję żółtka i dalej ubijam. Dodaję mąkę i delikatnie mieszam. Ja osobiście na 8 jajek dodaję jeszcze łychę cukru i łychę mąki więcej. Wylewam ciasto na blaszkę , rozkładam na wierzchu pokrojone jabłuszka ( ostatnio dodałam trochę mrożonych truskawek i było jeszcze pyszniejsze).Dobre i leciutkie ciasteczko , ulubione zwłaszcza przez dzieci. Brudzenia w kuchni mało ( miska , miseczka , ubijaczka i łyżka ). Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.
To dobrze że sobie wydrukowałam, udostępniała panda25 (Biały Puszek ze śliwkami). To dziwne... Kiedyś jak miało się przepis wrzucony do ulubionych to się go widziało, a teraz nie. Hmmm
Jedna z moderatorek cofnęła udostępnienie przepisu do momentu aż autorka przeredaguje przepis - o ile się nie mylę, został przepisany z czasopisma, a niestety nie jest to dozwolone.
Podopwiadam w wolnej chwili możesz upiec ciacho i myk ... zamrożić . Gość w dom a ty ciacho na 2 zdrowaśki do mikro i ... masz mięciutkie ,cieplutkie ciacho bez stresu... :)
wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do papierowych foremek na babeczki, (ja jednak robię w filiżankach wstawić do mikrofali na najwyższą moc w moim przypadku to 750W i piec 3,5 minuty (czasem trochę więcej, należy po 3 minutach sprawdzić, i ewentualnie wyłączyć bądź dobić do 4 minut).
Wychodzi z tego 5 muffinek. Podawać z polaną rozpuszczoną czekoladą, posypką bądź bitą śmietaną. Jak kto woli. Znalazłam ten przepis na pewnym forum i robiłam je właśnie wczoraj. Pyszne są i bardzo szybciutkie, dla gości jak znalazł, z pieczeniem i robieniem nie więcej niż 10 minut.
Wiewióra
- 250g mąki - 150g cukru - 4 jajka - 1 łyzka proszku do pieczenia - pół szkl. oleju - szklanka posiekanych orzechów włoskich - 3 duże jabłka
Jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką i proszkiem, dodać olej. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do ciasta dodać jabłka i orzechy, delikatnie połaczyc Przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec w 180 stopniach około 40 min. Również z pewnego forum. Robiłam to ciasto już kilka razy. Jest bardzo smaczne. Robi się je szybciutko, niestety pieczenie trochę trwa, ale warto zaczekać, bo ciasto pyszniutkie. :)
Jeżeli miałam niespodziewanych gości w czasach gdy o telefon stacjonarny było trudno sie postarać a tel.kom. nie było, niespodziewanych(nie zapowiedzianych) gości częstowałam roladą biszkoptowo jabłkową. Piekłam biszkopt ciasto mikserem robi się bardzo szybko na blachę(posmarowaną tłuszczem) w piekarniku wylewałam ciasto, upieczone gorące zawijałam w ściereczkę. Gdy ciasto ostygło nadziewałam gęstym przecierem jabłkowym.Całość posypywałam cukrem pudrem. Trwało to około 30 min.
Pomysl podobny do tego o którym piszesz. Jeśli ma się jabłka w słoiku albo jakiś inny gęsty dżem lub powidła jest to ciasto wprost błyskawiczne. http://wielkiezarcie.com/recipe16971.html
babka puchowa-przepis pochodzi z poradnika domowego 199....rok.Robilam to ciasto kilkanacie razy. Jest pyszne i tak jak nazwa mowi bardzo puszyste i lekkie, no i szybkie do zrobienia
6 jaj
25 dag margaryny/maslo
2szkl cukru
2 szkl maki ziemniacznaej
6 lyzek maki pszennej
6 lyzek oleju
2lyzki proszku do pieczenia
1lyzka octu
tluszcz ubic z cukrem, kolejno dodawac jajka. Nastepnei make ziemniaczana wymieszana z proszkiem do piecz+ make pszenna.Na koncu wlac olej i ocet. wymieszac.Przelac do formy .piec 40 min. posypac pudrem
Ja mam zawsze w zapasie paczkę wafli tortowych i puszkę gotowej masy kajmakowej. Kiedy mam niespodziewanych gości wystarczy tylko przekłozyć wafle masą - parę minut i gotowe. Dodatkowo jeszcze środkową warstwę smaruję kwaśnym dżemem (najlepszy z czarnej porzeczki), fajnie się łączy kwaskowaty smak dżemu ze słodkim samkiem masy.
Często piekę keks, nie w jednej dużej ale w dwóch mniejszych foremkach ( często w takich jednorazowych z folli aluminiowej. Jeden keksik do zjedzenia, drugi do zamrożenia. Jak goście się zapowiedzą wyjmuję w ciepłe miejsce i już mam. Bardzo dobrze się przechowuje. Wszelkie babki też można potraktować w ten sposób. Kiedyś ktoś przyniósł mi babkę i jakoś nikt nie chciał jej jeść bo na święta było sporo bardziej wywintnych ciast. Też wrzuciłam do zamrażarki i z obawą wyciągnęłam po kilku miesiącach - okazała się nadal pyszna, zwłaszcza, że był to okres gdy gotówki brakowało , a słodkiego się chciało :)
ja znam fajny przepis, zasłyszany z tv trochę go zmodyfikowałam :
0,5 l naturalnego jogurtu
4 galaretki
biszkopt lub herbatniki do wyłożenia blachy
owoce
3 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody. Jogurt ubić mikserem dodać tężejącą galaretkę. 1 galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Tortownice wyłożyć herbatnikami, wylać jogurt z galaretkami, na wierzch ułożyć herbatniki. Na ciastka układamy owoce (sezonowe) zalewamy ostatnią galaretką, wkładamy do lodówki, gotowe po ok 2 godz. smacznego! :)
Szukam przepisów na tanie i proste ciasta, takie do zrobienia w kilkanaście minut, ze składników, które zazwyczaj są w lodówce i szafce.
http://wielkiezarcie.com/recipe11371.html
ostatnio usłyszałam ten przepis w radiu ponoć Magdy gessler a u nas na stronce jest od 2005 r
Czyżby Magda od nas ściągała ;D
Ciacho bardzo smaczne
Babka waniliowo-kakaowa- olusi23 i uniwersany placek- as,są pyszne,szybkie i bardzo często je robie bo są też tanie
podaj linka :)))
Proszę linka do babki
http://wielkiezarcie.com/recipe63247.html
Biszkopt jabłkowy
Na jajko łyżka mąki i łyżka cukru. Bierzesz taką ilość jaką masz blaszkę. Na dużą prostokątną biorę 12, na tortownicę 6-8. Białka ubijam na sztywną pianę, dalej ubijam z cukrem, dodaję żółtka i dalej ubijam. Dodaję mąkę i delikatnie mieszam. Ja osobiście na 8 jajek dodaję jeszcze łychę cukru i łychę mąki więcej. Wylewam ciasto na blaszkę , rozkładam na wierzchu pokrojone jabłuszka ( ostatnio dodałam trochę mrożonych truskawek i było jeszcze pyszniejsze).Dobre i leciutkie ciasteczko , ulubione zwłaszcza przez dzieci. Brudzenia w kuchni mało ( miska , miseczka , ubijaczka i łyżka ). Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.
A owoce nie opadają na dno, bo mi zawsze tak sie dzieje :-( ?
Dziekuje :)))
-----------------http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html
Bardzo się cieszę, że korzystasz z mojego przepisu i go polecasz. Babka jest naprawdę ekspresowa i składniki z reguły mamy zawsze pod ręką.
Nie ma za co babka jest super
Dziękuje dziwczyny,że podałyście linki
babka wilgotna Gosi76,jest tania i dobra,zapomniałam o niej wspomnieć,ale mi sie przypomniało i ostatnio ja robiłam
Ja w tym tygodniu "popełniłam" to ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe76858.html bardzo szybkie w wykonaniu i przepyszne. Można jeść na ciepło
Przepis nie jest udostępniony :(
To dobrze że sobie wydrukowałam, udostępniała panda25 (Biały Puszek ze śliwkami). To dziwne... Kiedyś jak miało się przepis wrzucony do ulubionych to się go widziało, a teraz nie. Hmmm
Skoro miałaś w ulubionych to pewnie go masz ale inni którzy go nie maja to go nie widzą.
Nawet ja nie mogę w niego wejść, na mojej liście ulubionych jest wpisany szarą czcionką, a jak wejdę widzę przepis nie jest udostępniany.
Jedna z moderatorek cofnęła udostępnienie przepisu do momentu aż autorka przeredaguje przepis - o ile się nie mylę, został przepisany z czasopisma, a niestety nie jest to dozwolone.
Przepis na Biały Puszek już jest poprawiony. POLECAM!
wielkiezarcie.com/recipe23887.html
Moja propozycja ...
http://wielkiezarcie.com/recipe70162.html
Podopwiadam w wolnej chwili możesz upiec ciacho i myk ... zamrożić . Gość w dom a ty ciacho na 2 zdrowaśki do mikro i ... masz mięciutkie ,cieplutkie ciacho bez stresu... :)
to ja zarzucę swoim przepisem http://wielkiezarcie.com/recipe67189.html
i jeszcze takie przepyszne http://wielkiezarcie.com/recipe57500.html
i takie
http://wielkiezarcie.com/recipe24819.html
Muffinki czekoladowe z mikrofali
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pokruszona czekolada około 50g
3 łyzki posiekanych orzechów laskowych
wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do papierowych foremek na babeczki, (ja jednak robię w filiżankach wstawić do
mikrofali na najwyższą moc w moim przypadku to 750W i piec 3,5 minuty (czasem trochę więcej, należy po 3 minutach sprawdzić, i ewentualnie wyłączyć bądź dobić do 4 minut).
Wychodzi z tego 5 muffinek. Podawać z polaną rozpuszczoną czekoladą, posypką bądź bitą śmietaną. Jak kto woli. Znalazłam ten przepis na pewnym forum i robiłam je właśnie wczoraj. Pyszne są i bardzo szybciutkie, dla gości jak znalazł, z pieczeniem i robieniem nie więcej niż 10 minut.
Wiewióra
- 250g mąki
- 150g cukru
- 4 jajka
- 1 łyzka proszku do pieczenia
- pół szkl. oleju
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 duże jabłka
Jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką i proszkiem, dodać olej.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do ciasta dodać jabłka i orzechy, delikatnie połaczyc
Przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec w 180 stopniach około 40 min.
Również z pewnego forum. Robiłam to ciasto już kilka razy. Jest bardzo smaczne. Robi się je szybciutko, niestety pieczenie trochę trwa, ale warto zaczekać, bo ciasto pyszniutkie. :)
smacznego. :)
Jeżeli miałam niespodziewanych gości w czasach gdy o telefon stacjonarny było trudno sie postarać a tel.kom. nie było, niespodziewanych(nie zapowiedzianych) gości częstowałam roladą biszkoptowo jabłkową. Piekłam biszkopt ciasto mikserem robi się bardzo szybko na blachę(posmarowaną tłuszczem) w piekarniku wylewałam ciasto, upieczone gorące zawijałam w ściereczkę. Gdy ciasto ostygło nadziewałam gęstym przecierem jabłkowym.Całość posypywałam cukrem pudrem. Trwało to około 30 min.
Pomysl podobny do tego o którym piszesz. Jeśli ma się jabłka w słoiku albo jakiś inny gęsty dżem lub powidła jest to ciasto wprost błyskawiczne. http://wielkiezarcie.com/recipe16971.html
babka puchowa-przepis pochodzi z poradnika domowego 199....rok.Robilam to ciasto kilkanacie razy. Jest pyszne i tak jak nazwa mowi bardzo puszyste i lekkie, no i szybkie do zrobienia
6 jaj
25 dag margaryny/maslo
2szkl cukru
2 szkl maki ziemniacznaej
6 lyzek maki pszennej
6 lyzek oleju
2lyzki proszku do pieczenia
1lyzka octu
tluszcz ubic z cukrem, kolejno dodawac jajka. Nastepnei make ziemniaczana wymieszana z proszkiem do piecz+ make pszenna.Na koncu wlac olej i ocet. wymieszac.Przelac do formy .piec 40 min. posypac pudrem
Ja mam zawsze w zapasie paczkę wafli tortowych i puszkę gotowej masy kajmakowej. Kiedy mam niespodziewanych gości wystarczy tylko przekłozyć wafle masą - parę minut i gotowe. Dodatkowo jeszcze środkową warstwę smaruję kwaśnym dżemem (najlepszy z czarnej porzeczki), fajnie się łączy kwaskowaty smak dżemu ze słodkim samkiem masy.
To ja miksuję masę kajmakową z margaryną i tym przekładam wafle.
Właśnie teraz zaczynam piec , ten przepis jest niezawodny zawsze
http://wielkiezarcie.com/recipe71977.html
Wszystkie przepisy zapisałam, będę wypróbowywać po kolei. Dziękuję za rady i pozdrawiam serdecznie.
Często piekę keks, nie w jednej dużej ale w dwóch mniejszych foremkach ( często w takich jednorazowych z folli aluminiowej. Jeden keksik do zjedzenia, drugi do zamrożenia. Jak goście się zapowiedzą wyjmuję w ciepłe miejsce i już mam. Bardzo dobrze się przechowuje. Wszelkie babki też można potraktować w ten sposób. Kiedyś ktoś przyniósł mi babkę i jakoś nikt nie chciał jej jeść bo na święta było sporo bardziej wywintnych ciast. Też wrzuciłam do zamrażarki i z obawą wyciągnęłam po kilku miesiącach - okazała się nadal pyszna, zwłaszcza, że był to okres gdy gotówki brakowało , a słodkiego się chciało :)
No to możemy do Ciebie wskoczyć bez anonsowania się ...
Może jabłeczik. Robimy kruche ciasto, Na to jabłka potarkowane, krusznkę. Po upiczeniu cukier puder;)
ja znam fajny przepis, zasłyszany z tv trochę go zmodyfikowałam :
0,5 l naturalnego jogurtu
4 galaretki
biszkopt lub herbatniki do wyłożenia blachy
owoce
3 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody. Jogurt ubić mikserem dodać tężejącą galaretkę. 1 galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Tortownice wyłożyć herbatnikami, wylać jogurt z galaretkami, na wierzch ułożyć herbatniki. Na ciastka układamy owoce (sezonowe) zalewamy ostatnią galaretką, wkładamy do lodówki, gotowe po ok 2 godz. smacznego! :)
A murzynek ostatnio robiłam z przepisu Wkn super przepis i szybko sie robi