Forum

Kuchenne porady

Truskawki mrożone

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-24 16:20:00

    Całkiem przypadkiem stałam sie posiadaczką 10 kg wybornych truskawek mrożonych . Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu ciast czy tworzeniu deserów z mrożonych owoców . Przejrzałam co prawda przepisy w których mogę wykorzystać trusakwkę - mrożonkę . Jednak chciałabym poznać wasze wypróbowane przepisy i doświadczenia na tym polu kulinarnym .. Czekam na wszelkie przepisy i sugestie -:)

     

  • Autor: promyczek71 Data: 2012-03-24 16:27:48

    Ja proponuję kiedyś na obidek wykonać knedle z mrożonymi truskawkami, można też je wykorzystać gotując zupkę. W ten sposób jakaś ich część będzie wykorzystana.

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-24 16:45:45

    Rodzina jest podzielona ...jedni jedzą mączne dania , drudzy nosem krecą .. . Chyba im nosy ukręcę :)

  • Autor: promyczek71 Data: 2012-03-24 17:21:18

    Można też pójśc na skróty - ugotować makaron, rozmrozić lekko truskawki ,zmiksować z cukrem , i polać makaron musem truskawkowym.

    W ulubionych mam przepisy na dwa desery ale jeszcze ich nie próbowałam : Jogurtowy deser truskawkowy, deser truskawkowy z kaszka , myślę, że zapowiada się smakowiecie.

  • Autor: promyczek71 Data: 2012-03-24 18:13:52

    ale knedle wykonujemy w większości z ziemniaków ... natomiast mąka jest głównym składnikiem pierogów.

  • Autor: vikunia Data: 2012-03-24 18:42:53

    Robię to ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe32707.html z mrożonymi owocami. Większe owce rozmrażam a małe kladę w stanie lodowym:)

    Mozesz kefir kupic i jakis koktajl zrobić albo przerobić na konfitury

  • Autor: grazka35 Data: 2012-03-24 19:53:13

    Ja proponuję taki przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe32095.html. Robię tylko z małymi zmianami. Wykorzystuję tylko 1 kg truskawek, pomijam masę budyniową, do śmietany nie daję galaretki tylko zalewam na wierzch galaretkę i można dać truskawki całe pod galaretkę.Pycha!

  • Autor: Fiddle Data: 2012-03-24 20:05:09

    A ja robię takie ciasto :

    http://wielkiezarcie.com/recipe16219.html

    naprawdę jest pyszne :)

    możesz zrobić też taki sorbetowy koktajl... ja lubię...jogurt naturalny + truskawki zamrożone ...wychodzi taki naprawdę zimny, koktajlik :)

    bądż rozmrozić i zmiksować z cukrem .. będą do naleśników (takie też lubię)

  • Autor: ave82 Data: 2012-03-25 08:21:27

    Znalazlam coś takiego, jeszcze nie pieklam ale wygląda pysznie: http://wielkiezarcie.com/recipe46784.html

    Polecam również to, jest proste i pyszne: http://wielkiezarcie.com/recipe68690.html

  • Autor: piszczalka Data: 2012-03-25 08:22:03

    Kiedys nadomowej imprezie podawalam mrozone truskawki w drinkach bo zapomnialam zrobic kostki lodu ;)

  • Autor: agulinia Data: 2012-03-25 13:41:31

    Ja piłam w taki sposób szampana, mi akurat nie smakowało ale innym tak

  • Autor: piszczalka Data: 2012-03-30 18:24:15

    My nie mielismy wyboru :)))

  • Autor: agulinia Data: 2012-03-30 18:31:59

    Moim zdaniem świetna odmiana :) i ładnie to wygląda, tylko mi jakoś nie podpasowało

  • Autor: piszczalka Data: 2012-03-30 21:07:49

    :)))

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-25 09:30:00

    Dziekuje za wszystkie sugestie . Obawiam się jak mrożona truskawka opita wodą zachowa sie na ciastach kęconych , piaskowych . Pachnie mi zakalcem ale wszystkie inne przepisy bardziej mnie przekonują ... ::))Dziekuję Wam pięknie .. :))

     

  • Autor: agulinia Data: 2012-03-25 13:38:44

    Jeszcze może kompot truskawkami z jabłkami jak lubisz :-)

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-03-25 19:39:33

    ....a jak bedziesz chciala pozbyc sie ich z zamrazalki to ugotuj dzem truskawkowy lub truskawkowo-jablkowy, pozdrawiam i milego wieczoru zycze.

  • Autor: as Data: 2012-03-25 22:03:25

    W wielki upał  ukręciłam ciasto piaskowe. Położyłam na nim zamrożone truskawki i wyszedł wielki zakalec.

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-26 08:34:41

    Trusakwkom świeżym na cieście piaskowym nie  '' dowierzam '' ale mrożone nigdy nie położę na ciasto ani piaskowe anie drożdzowe ... zakalec murowany .. ::))

    Wszystkim bardzo dziekuje za sugestie ... kompot truskawkowy z jabłkiem hmm .... być może .. ::))

  • Autor: as Data: 2012-03-26 08:58:14

    świeże dawałam dużo razy i było dobrze. Mrożone i to w upał to porażka u mnie było.

  • Autor: Alll Data: 2012-03-26 10:07:49

    Kiedyś robiłam z mrożonych truskawek pyszne desery.

    Zalewałam je gorącą galaretką, z tym że wody do niej dawałam o połowę mniej niż było napisane na opakowaniu. Podawałam z bitą śmietanką.

    To bardzo szybki deser, bo galaretka szybko się ściąga, a truskawki smakują jak świeże.

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-26 13:27:32

    A to znam i wiem ... trusakwki pod galaretkę nigdy nie rozmrażać , pięknie galareta zastyga i smak owocu zachowany ... ::))

  • Autor: anrubi Data: 2012-03-26 10:56:16

    Myślę, że spokojnie możesz je dodać do piernika zamiast dżemu czy powideł.

    Oto mój ulubiony i sprawdzony przepis, lubimy korzenny posmak i wilgotność tego ciacha :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe28725.html

  • Autor: asieksza Data: 2012-03-26 12:03:47

    A ja często robię ciasto ucierane z mrożonymi owocami ( i głównie po to je mrożę ) Do drożdżówki trzeba rozmrozić i też mogą być. Mrożone podobno świetnie sprawdzają sie pod galaretką ale sama nie próbowałam. Jadłam też zmiksowane truskawki mrożone i do tego ubita śmietana. Mniam, szkoda, że akurat truskawek w zamrażarce brak, zostały jeszcze wiśnie i porzeczki i woreczek śliwek.

  • Autor: jagoda.pik Data: 2012-03-27 13:05:09

    Robię pyszne knedle z truskawkami. Ciasto takie jak na kopytka, zawijam w nie truskawki, oczywiście nie rozmrożone. Podaję z jogurtem, bo smietany nie możemy. Pychotka.

  • Autor: renataz36 Data: 2012-03-30 12:51:02

    Wpadam do Ciebie z dużym szampanem.......... no dobra ... z dwoma

    Uwielbiam szampan z mrożoną truskawką zamiast kostki lodu mniammm

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-30 13:32:49

    Reniu Słonko ! Wszystko jest ..... nadal ok 8 kg truskawkiej zmrożonej i ok ..2 buteleki sekta i 1 butelczyna prawdziwego szampana .. wystarczy ??

  • Autor: renataz36 Data: 2012-03-30 17:37:40

    Na początek jak znalazł

  • Autor: MJane Data: 2012-03-30 13:46:55

    ja daję mrożone owoce do wszelkich ciast ucieranych :) 

  • Autor: panda25 Data: 2012-03-30 20:45:27

    Koktail Truskawkowy

    Lody Truskawkowe

    Makaron z Truskawkami

    Moje Ciasto Puszek

    Kompocik Truskawkowy- można zrobić dużo i rozlać gorący do słoiczków-> do góry nogami aż się zamknie i długo mogą postać.

    Knedle z truskawkami (ja robię ciasto jak na śląskie i do środka truskawka+trochę cukru)

Przejdź do pełnej wersji serwisu