Czarnina z podrobami i kluseczkami, karkówka z grilla z boczkiem i masłem ziołowym, sałatka z pomidora, frytki, sos barbecue. Do popicia sok z czarnych porzeczek (dla mnie piwo)
Wczoraj rosół z poprzedniego dnia i kaszanka z grilla. Dzisiaj pieczone udka, gołąbki z mięsem, młode ziemniaki z koperkiem i sałatka wiosenna z sosem czosnkowym .Do picia sok jabłkowy i woda mineralna z cytryną.
Dziś z racji moich urodzin dostałam zakaz wstępu do kuchni Mąż ugotował ziemniaczki z koperkiem, sałatkę z ogórkami od AnnaZ i bitki wieprzowe w sosie od MR MNIAM... szkoda że urodziny tak żadko wypadają w niedzielę ha ha ha
O, to miałaś urodzinki Reniu:)) Wszystkiego najlepszego:)
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaki, kapusta duszona z duza iloscia koperku i szczypiorku, piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem zoltym.
Ziemniaki z koperkiem, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, ogórek kiszony i sałatka z pomidorów.Do picia herbata z cytryną i sok z czarnej porzeczki.
U nas dzisiaj był dzisiaj ugotowany rosołek z makaronem, a na drugie dla każdego coś innego...
Ziemniaki z koperkiem,frytki, wątróbka wieprzowa, wątróbka z indyka, nagetsy własnej roboty, fasolka szparagowa, surówka z kiszonej kapusty, kompot z rabarbaru i kompot z truskawek.
A najlepsze na koniec...na jutro tez zostało:):):)
Jak w tym kawale...
Mąż wraca do domu i mówi:Kochanie co dzisiaj na obiad?
U nas dzisiaj zupa kalafiorowa, ryby smażone, złowione przez mojego męża, kotlety jajeczne z naszego przepisu, pieczywo. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Dzisiaj do wyboru zurek z ziemniakami i kiełbaska lub zupa krem cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie gołabki w sosie pomidorowym z ziemniakami lub bulka, na deser koktajl malinowy.
Robię : schaboszczaki z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i fasolkę szparagowa bo teraz najlepsza ( fasolkę gotuję 10 min ,odsączam a potem na patelnię z bułką tartą obrumienioną i chwiiilkę duszę i doprawiam ) Pycha !
Proszę bardzo http://wielkiezarcie.com/recipe102114.html, to przepis na tą surówkę. Poprzednia jest prościutka i różni się tym, że nie ma tam marchewki, natki pietruszki i orzechów, a zamiast oliwy jest dosłownie odrobina majonezu.
Obiad na wyjeździe: świeżo smażony dorsz atlantycki, frytki i bukiet surówek = 44zł.za dwie ogromne porcje. Sopot, 100m od molo. Droga metropolia, tanie miejsce. Czekaliśmy 1/2 godziny, ale było warto, bo wyżerka na całego :)
Wczoraj końcówka zupy kalafiorowej i makaron z truskawkami, dzisiaj gulasz z żołądków drobiowych i gotowana w ćwiartkach kapusta włoska z przesmażoną bułką tartą i masłem. Do picia herbata z cytryną, woda z sokiem malinowym, na deser lody truskawkowe swojej roboty,
Krupnik na indyku, z fasolką szparagową. i micha warzyw gotowanych na parze, polanych przesmażoną na maśle bułka tartą, brokuł, kalafior i fasolka szparagowa.
Była zupa ogórkowa cd. kotlety z karczku w przyprawach pieczone w rękawie,ziemniaki z koperkiem i okrasą,buraczki zasmażane,fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką a na deser racuchy z wiśniami.
u nas dzisiaj klasyczny pieczony kurczak, nie robiłam już od wieków, do tego ziemniaki gotowane, fasolka szparagowa z bułeczką i młoda kapusta, na deser lody :)
Szczaw z jajkami, ziemniaki z koperkiem, kotlet wieprzowy w jajecznej koszulce, surówka wiosenna z sosem czosnkowym i kalafior gotowany, polany masłem z przesmażona bułką tartą.
Tak to są ziemniaki ugotowane i utłuczone z przesmażonym wędzonym boczkiem i piórkami z cebuli (zielonej) pokrojonymi w kostkę.........na kaszubach zaleweją to maślanką lub kwasnym mlekiem, u nas jednak wersja z maślanką w szklance MNIAM
U nas dzisiaj karkówka duszona w sosie, ogórki kiszone, papryka konserwowa i przepyszne kluski z tartych ziemniaków, zwane przycieraki wg przepisu mojej babci. Do picia herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
Ranatko, zbroje to chłop poleruje jakimiś swoimi ,,śwaksami" (odnoszę wrażenie, że podoba mu się jego odbijające się w metalu oblicze, bo robi to z zapałem godnym lepszej sprawy).
Ja mam zupę wczorajszą.Reszta towarzystwa zapiekankę rybną,ziemniaczki z koperkiem,mizeria,fasolka z bułeczką i masełkiem oraz cukinia panierowana i smażona.
U nas dzisiaj wczorajsza duszona karkówka z makaronem, sałatka z malinowych pomidorów z cukrową cebulą , pieprzem i śmietaną, bób z masłem. Do picia schłodzona herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
Serio .. do kurczęcia we francuskim cieście jeszcze ziemniaki ? Fiuu, fiuu ale masz apetyt .... Pierś kurczecia w tym wydaniu + sałata i lampeczka schłodzonego białego wina moim zdaniem bardzo długo zapada w kubki smakowe ...
Tiaaa nie mieszam w twojej kuchni i twoim talerzu ... Życzę smacznego
Ile razy zakładany jest ten wątek, cofam się o 30 lat, do małej wioski na Podkarpaciu, w której wtedy żyłam.
Babcia mojej koleżanki, zawsze przepytywała mnie co dokładnie jadłam w domu. Musiałam zdać dokładną relacje - jakie mięso, ziemniaki, jaka surówka, jaki placek (nie ciasto - bo jak już wspomniałam, chodzi o Podkarpacie)
Ciekawska kobieta potrafiła przyjść do nas do domu i ściągnąć pokrywki, żeby sprawdzić co się pod nimi kryje.
Jakią radość miałaby teraz, gdyby oczywiście dożyła czasów internetu i umiała z niego korzystac?!
Bezkarne zaglądanie ludziom do talerzy, toby dopiero było coś!
Ile razy zakładany jest ten wątek, cofam się o 30 lat, do małej wioski na Podkarpaciu, w której wtedy żyłam. Babcia mojej koleżanki, zawsze przepytywała mnie co dokładnie jadłam w domu. Musiałam zdać dokładną relacje - jakie mięso, ziemniaki, jaka surówka, jaki placek (nie ciasto - bo jak już wspomniałam, chodzi o Podkarpacie) Ciekawska kobieta potrafiła przyjść do nas do domu i ściągnąć pokrywki, żeby sprawdzić co się pod nimi kryje. Jakią radość miałaby teraz, gdyby oczywiście dożyła czasów internetu i umiała z niego korzystac?! Bezkarne zaglądanie ludziom do talerzy, toby dopiero było coś!
Kochana to raczej nie zaglądanie ludziom do talerzy, każdy kto chce DOBROWOLNIE bierze czynny lub bierny udział zarówno w tym wątku jak i w całej naszej kochanej stronce WZ
Rosół z makaronem, smażony szczupak na klarowanym maśle, złowiony przez męża i fasolka szparagowa polana masłem z przesmażoną bułką tartą. Do picia herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
Rosół z makaronem, smażony szczupak na klarowanym maśle, złowiony przez męża i fasolka szparagowa polana masłem z przesmażoną bułką tartą. Do picia herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
Kotlety z karczku (wg Kolorowej75- panierowane w śmietanie), ziemniaki z koperkiem i sałatka z pomidorów i cebuli. Na deser biała Pavlowa z jagodami (zobaczymy, czy mi wyjdzie).
Dzisiaj na obiad rosół z indyka z lanymi kluskami, wczoraj tak nam smakował pstrąg poza domem, że dzisiaj kupiłam i usmażyłam na obiad, do tego ziemniaki z koperkiem i surówka z kiszonej kapusty. Do picia sok pomarańczowy i herbata owocowa.
Garnek obkładam wewnątrz liśćmi kapusty ....i warstwami : ziemniaki,boczek,cebula,kiełbasa i tak na przemian ...pomiędzy to dodaję zieleninę - koperek ,szczypior,natkę....można dodać poszatkowaną kapustę ,pokrojone pomidory,marchew lub buraki ....a przyprawy to sól i pieprz ....tym razem miałam bez marchwi i buraków ....ale jak kto woli ...można kombinować :)
Dzisiaj kapuśniak z młodej kiszonej kapusty, w 30 min, z naszego przepisu, z pieczywem i bób z masłem.Do picia kompot z czerwonej porzeczki i woda mineralna z cytryną.
Zainspirowana przez Mamę - Różyczki ugotowałam kapuśniaczek,wzorując się na tym przepisie: http://wielkiezarcie.com/recipe31579.html Na drugie danie,udka pieczone,ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony,brokuł z masełkiem i bułką tartą.
Reszta gulaszu wieprzowego, a że go zostało malutko to dodałem pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś z kurczaka, ugotowane ziemniaki, zieloną fasolkę szparagową, śmietankę i troszkę przyprawy curry. Do tego zasmażana modra kapusta.
Końcówka wczorajszego kapuśniaku, ziemniaki z koperkiem, pieczone udka drobiowe i surówka ze słodkiej młodej kapusty.Do picia herbata owocowa z cytryną i woda mineralna.
Dopisano 13-07-23 17:47:12:
Na deser zrobiłam kisiel porzeczkowo-truskawkowy swojej roboty, dzieciaki zachwycone:)
U nas ziemniaki z wody podane z mielonymi (z musztardą, oregano, koperkiem, słodką papryką i startym serem żółtym) oraz sałatą ze śmietaną. Przaśnie jakoś takoś :)
Bylismy na wakacjach :))) tez tam gotowalam ale nie bylo czasu na WŻ ;)
Dzisiaj zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie zapiekanka MR http://wielkiezarcie.com/recipe96538.html z ogorkiem małosolnym, na deser koktajl malinowy
Pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich, smażony panierowany ser pleśniowy (Lazur), zielone szparagi (udało się jeszcze kupić ) z bułką tartą przesmażoną na maśle.
Dzisiaj zupa jarzynowa z naszego przepisu, na drugie dwa rodzaje placków ziemniaczanych.Jedne z cebulą i pieprzem,polane kleksem smietany,drugie bez cebuli i pieprzu ,posypane cukrem.Do picia herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
Dla mnie zapiekanka makaronowa,a dla reszty kotlet mielony,ziemniaki z koperkiem,cebulką przysmażoną,fasolka z masełkiem i bułeczką tartą,mizeria.Na deser pierogi z jagodami i śmietaną.
U nas dzisiaj pomidorowa z ryżem, ze świeżych pomidorów z naszego przepisu. Na drugie smażony mintaj z pieczywem i pesto,sałatka z pomidorów,ogórek kiszony i oliwki.Do picia herbata owocowa i sok pomarańczowy.
Roladka drobiowa z farszem z kurek, pulpeciki z szynki w sosie pomidorowym, gotowane ziemniaki, zielone szparagi z bułką tartą przesmażoną na maśle, surówka.
Czarnina z podrobami i kluseczkami, karkówka z grilla z boczkiem i masłem ziołowym, sałatka z pomidora, frytki, sos barbecue. Do popicia sok z czarnych porzeczek (dla mnie piwo)
Dobra, wstawię do nowego moje paryskie
Wczoraj rosół z poprzedniego dnia i kaszanka z grilla. Dzisiaj pieczone udka, gołąbki z mięsem, młode ziemniaki z koperkiem i sałatka wiosenna z sosem czosnkowym .Do picia sok jabłkowy i woda mineralna z cytryną.
No i mam dylemat - czarnina czy obiad Mamy Różyczki... MNIAM!
No i mam dylemat - czarnina czy obiad Mamy Różyczki... MNIAM!
Czarnina odpada ale ta karkówka z grilla..mniami;DRyż po kantońsku z kurczakiem.
na specjalne życzeni męża: zupa o charakterze meksykańskim
Dziś z racji moich urodzin dostałam zakaz wstępu do kuchni
Mąż ugotował ziemniaczki z koperkiem, sałatkę z ogórkami od AnnaZ i bitki wieprzowe w sosie od MR
MNIAM... szkoda że urodziny tak żadko wypadają w niedzielę ha ha ha
Dziś z racji moich urodzin dostałam zakaz wstępu do kuchni Mąż ugotował
O, to miałaś urodzinki Reniu:)) Wszystkiego najlepszego:)ziemniaczki z koperkiem, sałatkę z ogórkami od AnnaZ i bitki
wieprzowe w sosie od MR MNIAM... szkoda że urodziny tak żadko wypadają w
niedzielę ha ha ha
U nas rosołek z makaronikiem a na drugie ziemniaczki z koperkiem sałata ze smietana u skrzydełka w miodzie do picia kompocik z czernej porzeczki
Chyba z kopereczkiem i sałateczka
Dziękuję Makusiu :)
młode ziemniaczki z koperkiem, schabowyogórek kiszony, kompot truskawkowy :),jeszcze mi się jagodzianki marzą więc może...może :)
Dziś poniedziałkowe czyszczenie lodówki czyli to co zostało z wczoraj, tylko surówkę trzeba zrobić nową bo wczorajsza poszła jak woda:)
Weekendowo:
Gulasz drobiowy, gotowane młode ziemniaczki z koperkiem, surówka porowa, ogórki małosolne.
Panierowany kotlet drobiowy, gotowane młode ziemniaczki z koperkiem przesmażone na tłuszczu, surówka porowa, sos kurkowy.
Weekendowo: Gulasz drobiowy, gotowane młode ziemniaczki z koperkiem,
Ten sos kurkowy mniami:))surówka porowa, ogórki małosolne. Panierowany kotlet
drobiowy, gotowane młode ziemniaczki z koperkiem przesmażone na tłuszczu,
surówka porowa, sos kurkowy.
Gulasz z indyka z grzybami.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaki, kapusta duszona z duza iloscia koperku i szczypiorku, piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem zoltym.
Zostałam sama na chacie i jest tylko zupa kalafiorowa.
Ziemniaki z koperkiem, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, ogórek kiszony i sałatka z pomidorów.Do picia herbata z cytryną i sok z czarnej porzeczki.
Młoda kapusta kupiona w Llidlu a że panuje sezon na to pyszne warzywo zrobiłam zapiekankę z kiełbasą i podpieczoną kapustą.Wyszła pyszna.
U nas dzisiaj był dzisiaj ugotowany rosołek z makaronem, a na drugie dla każdego coś innego...
Ziemniaki z koperkiem,frytki, wątróbka wieprzowa, wątróbka z indyka, nagetsy własnej roboty, fasolka szparagowa, surówka z kiszonej kapusty, kompot z rabarbaru i kompot z truskawek.
A najlepsze na koniec...na jutro tez zostało:):):)
Jak w tym kawale...
Mąż wraca do domu i mówi:Kochanie co dzisiaj na obiad?
Żona:Nic.
Mąż:Ale wczoraj tez nic nie było...
Żona:Bo ugotowałam na dwa dni;)
Pozdrawiam Was:)
Dziś zupa gołąbkowa
Chłopaki pod Grunwaldem, więc ja sobie dogadzam- barszcz czerwony zabielany i młoda kapustka z kiełbasą.
Udko pieczone z kuczaka,ziemniaki z koperkiem,ogóras kiszony,kalafior z masełkiem i bułką tartą.
U nas dzisiaj zupa kalafiorowa, ryby smażone, złowione przez mojego męża, kotlety jajeczne z naszego przepisu, pieczywo. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
http://wielkiezarcie.com/recipe32247.html
Uwielbiam taka rybkę mniammm
Kotlet de volaille z frytkami, zestaw surówek. Do popicia sok ześwieżych malin (ja piwo)
To Ty już nie na diecie,czy tylko piwo na obiad ??
Dietę "trzymałem" od 2 stycznia do 30 czerwca. Schudłem 21 kg. Ciąg dalszy od 1 września. Teraz wakacyjna przerwa..
no po prostu brawo Bahusku.... jesteś WIELKI... i życzę smacznych wakacji hahaha
no po prostu brawo Bahusku.... jesteś WIELKI... i życzę smacznych wakacji
Dzięki za miłe słowa...hahaha
ja tyle schudł to juz jest mały a nie wielki ;)))
Wooow! Szacun wielki.Gratuluję!
W taki upał zupa chmielowa najlepsza
W taki upał zupa chmielowa najlepsza
Święte słowa...Kurczak pieczony z duza iloscia czosnku,marchewka gotowana na slodko oraz ziemniaki
Pulpety w sosie http://wielkiezarcie.com/recipe65145.html
Dziś ziemniaczki, kotlety mielone w sosiku i fasolka szparagowa po grecku
cd.kalafiora z masłem i bułeczką,leczo z cukinii,ziemniaczki z koperkiem.
Panierowany kotlet drobiowy zapiekany z pieczarkami i żółtym serem, gotowane młode ziemniaczki z koperkiem, kalafior z bułką tartą smażoną na maśle.
Dzisiaj do wyboru zurek z ziemniakami i kiełbaska lub zupa krem cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie gołabki w sosie pomidorowym z ziemniakami lub bulka, na deser koktajl malinowy.
Powtórka po parysku, z tym że schabowy, ziemniaki młode i fasolka szparagowa .
Reszta mielonych, ziemniaczki i bigos z młodej kapusty
Kotlety mielone, młode ziemniaczki obsmażone na maśle, surówka porowa.
Robię : schaboszczaki z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i fasolkę szparagowa bo teraz najlepsza ( fasolkę gotuję 10 min ,odsączam a potem na patelnię z bułką tartą obrumienioną i chwiiilkę duszę i doprawiam ) Pycha !
Kotlety mielone, młode ziemniaczki obsmażone na maśle, surówka
Mniammm:)porowa.
Kotlety mielone, młode ziemniaczki obsmażone na maśle, surówka
To juz druga surowka porowa, poprzednia byla inna. Czy mozesz podac przepisy?porowa.
Proszę bardzo http://wielkiezarcie.com/recipe102114.html, to przepis na tą surówkę. Poprzednia jest prościutka i różni się tym, że nie ma tam marchewki, natki pietruszki i orzechów, a zamiast oliwy jest dosłownie odrobina majonezu.
Wielkie dzięki
Obiad na wyjeździe: świeżo smażony dorsz atlantycki, frytki i bukiet surówek = 44zł.za dwie ogromne porcje. Sopot, 100m od molo. Droga metropolia, tanie miejsce. Czekaliśmy 1/2 godziny, ale było warto, bo wyżerka na całego :)
prosze mi szybciutko zdradzić miejsce! :) w ubiegłym roku za dwie porcje, tez lekko na uboczu zabuliłam 110zł!
Wczoraj końcówka zupy kalafiorowej i makaron z truskawkami, dzisiaj gulasz z żołądków drobiowych i gotowana w ćwiartkach kapusta włoska z przesmażoną bułką tartą i masłem. Do picia herbata z cytryną, woda z sokiem malinowym, na deser lody truskawkowe swojej roboty,
Soczyste pałki z serem,bazylią i cytryną wg kasiul_a i ziemniaki pieczone z ziołami wg bogdzi.
Soczyste pałki z serem,bazylią i cytryną wg kasiul_a i ziemniaki pieczone z
Prosze o podanie linku do pałek z serem.ziołami wg bogdzi.
http://wielkiezarcie.com/recipe47059.html
Proszę uprzejmie i polecam ten przepis.Dziękuję :))
Gołąbki zasmażane z boczkiem i cebulką.
Sadzone w papryce, cukinia panierowana, smażona i mode ziemniaki.
Dziś będzie pyszna polska... zalewajka
U nas coś na szybko, będą młode pyrki z koperkiem , wątróbka drobiowa z cebulką i ogórasy kiszone:)
Pulpety z szynki, gotowane młode ziemniaczki z koperkiem, szparagi (niestety koniec sezonu) w szynce szwarcwaldzkiej.
Zupa ogórkowa.Ziemniaki z koperkiem i cebulką przysmażoną,oponki rybne,fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem.
a co to są oponki rybne?
Kształtem identyczne jak oponki drożdżowe czy serowe,ale sporządzone z ryby
Zapiekanka rybna z pieczarkami.
Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem, na drugie krokiety z mięsem i barszczyk czerwony do popicia.
Nazbierało się mięsa gotowanego, więc zrobiłam krokiety:)
krokiety z mięsem i barszczyk czerwony
oj zjadłabym..Proszę o przepis na krokiety z mięsem.
http://wielkiezarcie.com/recipe90606.html
Polędwiczki z dorsza, frytki z nowych ziemniaczków, sos czosnkowy
Pomidory faszerowane z szałwią, ryż, sos sródziemnomorski.
Ja poproszę na przepis na te pomidorki:)
Przepis dodam wkrótce.
no to czekam z niecierpliwością :)
Królik duszony w sosie, gotowane ziemniaki, ćwikła z chrzanem, ogórki małosolne.
rozgrzewająco: zalewajka ze skwareczkami i pajdą wiejskiego chleba :)
Zupa z kalarepy,udka pieczone,grillowana cukinia,surówka z kapusty,marchewki,ogórka i pomidora,ziemniaki ...
Krupnik na indyku, z fasolką szparagową. i micha warzyw gotowanych na parze, polanych przesmażoną na maśle bułka tartą, brokuł, kalafior i fasolka szparagowa.
Warzywka mniammmm....
Była zupa ogórkowa cd. kotlety z karczku w przyprawach pieczone w rękawie,ziemniaki z koperkiem i okrasą,buraczki zasmażane,fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką a na deser racuchy z wiśniami.
U mnie dziś botwinka i pierogi z jagodami :)
Botwinka "powsinogi", ziemniaczki, kotlet z piersi kurczaka w ziołach (bez panierki) i surówka z kiszonej kapusty
U mnie dziś będzie cukinia nadziewana farszem mięsno-paprykowym i zapieczona oczywiście. Jutro gołąbki - właśnie robię.
Pulpety wieprzowe w ciemnym sosiku,ziemniaczki,mizeria i fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą.
u nas dzisiaj klasyczny pieczony kurczak, nie robiłam już od wieków, do tego ziemniaki gotowane, fasolka szparagowa z bułeczką i młoda kapusta, na deser lody :)
Polędwiczki wieprzowe po włosku wg niebieskiej różyczki, ziemniaki z koperkiem, mizeria. Pyszne
Niebo w gębie:)
Steki medium z rozmarynem
Pałki z kurczaka i ziemniaki pieczone ,fasolka z czosnkiem i natką podane w ogrodzie....
Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym + buraczki zasmażane :)
U mnie botwinka. Pieczona karkówka, ziemiaki z koperkiem, fasolka w bułce i kalafior
Szczaw z jajkami, ziemniaki z koperkiem, kotlet wieprzowy w jajecznej koszulce, surówka wiosenna z sosem czosnkowym i kalafior gotowany, polany masłem z przesmażona bułką tartą.
Do picia herbata owocowa i coca cola.
MR litości!!!! Tak późno, a ja jestem obśliniona i..... głodna...
Ten obiad ugotowany jak dla mnie.... Tylko gdzie piwko?
PS. Aż zazdroszczę Twojemu mężowi. ;)
Rosół z makaronem, szaszłyk wieprzowy z ryżem po turecku, sałata ze śmietaną.
A ja Ci zazdroszczę tego szaszłyka, pożarłabym takie dwa:))
Zupa jarzynowa, ziemniaki, filet panierowany, szparagówka z bułką i kapusta zasmażana.
Obiad z grilla - przystawki - papryczki jalapeno nadziewane serem zawijane w boczku oraz pizza
danie glowne - kurczak marynowany,kielbaski, dorsz oraz papryka i cebula jako dodatek salata
deser - owoce oraz ciasto 3 bit
Kapuśniak i ziemniaczki, okraczone skwarkami z wędzonego boczku.
Weekendowo:
Pulpeciki z szynki w sosie z sera pleśniowego z marchewką i groszkiem, puree ziemniaczane, ogórki małosolne.
Kotlety de volaille, kotlety mielone, obsmażone ziemniaki z koperkiem, sos kurkowy, ogórki małosolne.
... i wyszła z pieca
... i wyszła z pieca
Bardzo apetyczna:) Z mięsem?tak, pulpety z kurczaka i kiełbasa
tak, pulpety z kurczaka i kiełbasa
Mniam, a przepis można prosić? :)będzie jutro
Dziękuję;)
Dokańczanie wczorajszego obiadu lub dla chętnych ziemniaki z koperkiem,cebulką przysmażoną i kefir.
Końcówka wczorajszego szczawiu, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy i ogórek kiszony małosolny.Do picia herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
Zupa ogórkowa z ryżem ,karczek z miodem i czosnkiem z piekarnika i kalafior zapiekany od baryz1...
Pyszny obiadek:)
Dziękuję :)
"Bulwy sztompane z kwasnym mlyka" kurde już nie do końca pamietam jak to się pisze po kaszubsku ha ha
Znaczy to ziemniaki ?
U mnie zupa jarzynowa,pierś kurczęca w ziołach,ziemniaki z koperkiem,fasolka z masełkiem i bułeczką albo krokiety lub naleśniki wg. upodobań
Tak to są ziemniaki ugotowane i utłuczone z przesmażonym wędzonym boczkiem i piórkami z cebuli (zielonej) pokrojonymi w kostkę.........na kaszubach zaleweją to maślanką lub kwasnym mlekiem, u nas jednak wersja z maślanką w szklance MNIAM
Też tak jadamy z maślanką lub z kefirem w szklanicy lub kubku Mniammm mogę non stop to jeść.Ale z kaszub nie jestem
Moje chłopaki powtórka z dnia wczorajszego ,dla mnie a`la leczo z indyka,papryki,cukinii,pomidorów i czosnku z bułką ....
Moje chłopaki powtórka z dnia wczorajszego ,dla mnie a`la leczo z
Ale narobiłaś mi smaczku na to leczo...mniam;)indyka,papryki,cukinii,pomidorów i czosnku z bułką ....
U nas dzisiaj karkówka duszona w sosie, ogórki kiszone, papryka konserwowa i przepyszne kluski z tartych ziemniaków, zwane przycieraki wg przepisu mojej babci. Do picia herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
http://wielkiezarcie.com/recipe34688.html
dziś wyjadaliśmy resztki ;)
kluski śląskie z resztek ziemniaków, reszta kurczaka pieczonego i młoda kapusta gotowana..
Zupa ogórkowa z ryżem
Krokiety z mięsem i barszczyk czerwony ( po za domem) pyszotka;)
Mam tyle prania po Grunwaldzie, że tylko leczo ze świeżą angielką.
Kochana a zbroje czym? CIFem? - żart
Ranatko, zbroje to chłop poleruje jakimiś swoimi ,,śwaksami" (odnoszę wrażenie, że podoba mu się jego odbijające się w metalu oblicze, bo robi to z zapałem godnym lepszej sprawy).
Ja mam zupę wczorajszą.Reszta towarzystwa zapiekankę rybną,ziemniaczki z koperkiem,mizeria,fasolka z bułeczką i masełkiem oraz cukinia panierowana i smażona.
Plastry schabu w sosie chrzanowym, ziemniaczki i duszona kapusta
U nas dzisiaj wczorajsza duszona karkówka z makaronem, sałatka z malinowych pomidorów z cukrową cebulą , pieprzem i śmietaną, bób z masłem. Do picia schłodzona herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
Wczoraj u renataz36 a dziś u mnie ....sztamp bulwy z kwaśnym mlekiem .....skusiła mnie ...
Wczoraj u renataz36 a dziś u mnie ....sztamp bulwy z kwaśnym mlekiem
Mniammm.....skusiła mnie ...
Oj tak mniam a nawet MNIAM
U nas zapiekanka z brokułem..
Też mniammm
Też mniammm
Oj tak:)Plastry schabu duszone w sosie własnym, tłuczone ziemniaki z koperkiem, ogórki kiszone, ćwikła z chrzanem.
Udka pieczone,ziemniaki mz koperkiem lub ryż,sałatka z buraków z chrzanem,surówka z kapusty białej.
Zupa szpinakowa z ryżem ,papryka faszerowana w sosie pomidorowym ....
Leczo z młodą kapustą :)
O... z kapustą jeszcze nie robiłam :) ....muszę spróbować :)
a przepis kuda??
a przepis kuda??
Dodam jutro...... obiecuję :)O... z kapustą jeszcze nie robiłam :) ....muszę spróbować :)
Ja też, dzisiaj był eksperyent, z braku cukinii powstał nowy przepis, nie powiem...bardzo smaczny:)Lubię kapustę ...na pewno wykorzystam przepis i spróbuję :)
Lubię kapustę ...na pewno wykorzystam przepis i spróbuję :)
:)Młode ziemniaczki z zeszkloną cebulką, kurczak w cieście francuskim i sałata z pomidorkiem i ogórkiem
U nas ziemniaki z koperkiem, jajka sadzone i maślanka do popicia.
Serio .. do kurczęcia we francuskim cieście jeszcze ziemniaki ? Fiuu, fiuu ale masz apetyt .... Pierś kurczecia w tym wydaniu + sałata i lampeczka schłodzonego białego wina moim zdaniem bardzo długo zapada w kubki smakowe ...
Tiaaa nie mieszam w twojej kuchni i twoim talerzu ... Życzę smacznego
Meatballs w sosie pomidorowym z dodatkiem swiezej bazylii & natki pietruszki, makaron,ser parmesan,
salata oraz swiezo upieczona bagietka. Na deser arbuz, winogron oraz czeresnie & ciasto z rabarbarem
Ile razy zakładany jest ten wątek, cofam się o 30 lat, do małej wioski na Podkarpaciu, w której wtedy żyłam.
Babcia mojej koleżanki, zawsze przepytywała mnie co dokładnie jadłam w domu. Musiałam zdać dokładną relacje - jakie mięso, ziemniaki, jaka surówka, jaki placek (nie ciasto - bo jak już wspomniałam, chodzi o Podkarpacie)
Ciekawska kobieta potrafiła przyjść do nas do domu i ściągnąć pokrywki, żeby sprawdzić co się pod nimi kryje.
Jakią radość miałaby teraz, gdyby oczywiście dożyła czasów internetu i umiała z niego korzystac?!
Bezkarne zaglądanie ludziom do talerzy, toby dopiero było coś!
Ile razy zakładany jest ten wątek, cofam się o 30 lat, do małej wioski na
Podkarpaciu, w której wtedy żyłam. Babcia mojej koleżanki, zawsze
przepytywała mnie co dokładnie jadłam w domu. Musiałam zdać dokładną
relacje - jakie mięso, ziemniaki, jaka surówka, jaki placek (nie
ciasto - bo jak już wspomniałam, chodzi o Podkarpacie) Ciekawska kobieta
potrafiła przyjść do nas do domu i ściągnąć pokrywki, żeby sprawdzić
co się pod nimi kryje. Jakią radość miałaby teraz, gdyby oczywiście
dożyła czasów internetu i umiała z niego korzystac?! Bezkarne
zaglądanie ludziom do talerzy, toby dopiero było coś!
Kochana to raczej nie zaglądanie ludziom do talerzy, każdy kto chce DOBROWOLNIE bierze czynny lub bierny udział zarówno w tym wątku jak i w całej naszej kochanej stronce WZ
Dokładnie;)
Pierogi z uzbieranymi wczoraj jagodami. Wspaniałe ciasto pierogowe haliny00 z przepisów megi65
Bogusiu, zabieram ze sobą porcję ze śmietaną, mniam mniam!!!!
Pierogi z uzbieranymi wczoraj jagodami. Wspaniałe ciasto pierogowe haliny00 z
przepisów megi65
Mniam, ale pyszności:)
U nas młode ziemniaki okraszone cebulką z boczkiem , jajko sadzone i zimny kefir:)
Spaghetti warzywne.
Rosół z makaronem, smażony szczupak na klarowanym maśle,
Dużo bym dała za taką świeżą rybkę;)złowiony przez męża i fasolka szparagowa polana masłem z przesmażoną
bułką tartą. Do picia herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
Makusiu daj starmu wędkę i 2 dni luzu:)
Ja chłopu dam dwa dni luzu, to najwyżej przytarga mi Krzyżaka nadzianego na miecz ( i co ja z nim zrobię).
Izuś, Krzyżak pal go licho, gorzej jakby Jagienkę żywą przytargał
Z tym bym sobie poradziła(prawie jak z karpiem- w łeb, żeby ogłuszyć (ale nie zabić), oskrobać z łusek i puścić wolno i goło.
Makusiu daj starmu wędkę i 2 dni luzu:)
Ta, musiał by wziąć ze sobą telewizor hahahaaaaaDzisiaj u nas prażonki z zimną maślanką mniam
Pulpety z szynki z serem pleśniowym (Lazur), gotowane ziemniaki z koperkiem, ćwikła z chrzanem, ogórki kiszone.
Wczoraj ...smażona sielawa ....
Dziś obiad się dopiero robi :) ...
Dopisano 13-07-20 16:17:06:
Gulasz z indyka w śmietanie i zieleninie,ziemniaki tłuczone z koprem ,mizeria ....
U nas skrzydełka w ryżu, i surówka z pekinki.
Dzisiaj obiad poza domem, pstrąg w wędzonym boczku z chrzanem i frytki. Do picia sok z czarnej porzeczki i woda mineralna z cytryną.
Kotlety z karczku (wg Kolorowej75- panierowane w śmietanie), ziemniaki z koperkiem i sałatka z pomidorów i cebuli. Na deser biała Pavlowa z jagodami (zobaczymy, czy mi wyjdzie).
ziemniaki z pieca, pieczarki z patelni i filet pieczony w folii, surówka śródziemnomorska i "Tymbark" jabłko-mięta ...
Surówka marchewkowo-czosnkowa z majonezem, ziemniaczki z koperkiem u udka z kurczaka pieczone w piekarniku
Pomidorowa z makaronem tartym, na drugie młode ziemniaki, kotlety z piersi i kalafior z przesmażoną bułką tartą.
Dzisiaj na obiad rosół z indyka z lanymi kluskami, wczoraj tak nam smakował pstrąg poza domem, że dzisiaj kupiłam i usmażyłam na obiad, do tego ziemniaki z koperkiem i surówka z kiszonej kapusty. Do picia sok pomarańczowy i herbata owocowa.
Rosół z makaronem,kotlet mielony lub schabowy,ziemniaki z koperkiem i przysmażoną cebulką,mizeria i tradycjnie fasolka.
Żurek z jajkiem i kiełbasą, gołąbki z ryżu i mięsa z sosem grzybowym. Obiad zrobiony wczoraj, dziś tylko odgrzany, dorobiony sos i WOLNA NIEDZIELA.
Ja także robię obiad niedzielny w sobotę, lubię w niedzielę świętować.
Duszonki (po naszemu ) ....prosto z ogniska...
Pysznie wygląda, a co tam włożyłaś?
Garnek obkładam wewnątrz liśćmi kapusty ....i warstwami : ziemniaki,boczek,cebula,kiełbasa i tak na przemian ...pomiędzy to dodaję zieleninę - koperek ,szczypior,natkę....można dodać poszatkowaną kapustę ,pokrojone pomidory,marchew lub buraki ....a przyprawy to sól i pieprz ....tym razem miałam bez marchwi i buraków ....ale jak kto woli ...można kombinować :)
Duszonki (po naszemu ) ....prosto z ogniska...
Pychotka, jedliśmy w zeszłą niedzielę, uwielbiam, my dajemy jeszcze marchewki;)Aleee pyszne żarełko! Jedno z moich ulubionych
Duszonki u nas duszaki tez uwielbiam mniam :)))
Weekendowo:
Pulpeciki z szynki, pieczone plastry schabu, ziemniaki z koperkiem, sos kurkowy.
Gulasz wieprzowy, ziemniaki z koperkiem, zasmażana modra kapusta.
Pomidorowa z makaronem nitki,cd.kotletów mielonych itd. oraz makaron świderki zapiekany z warzywkami.
Reszta z wczoraj czyli udka i skrzydełka z piekarnika, ziemniaczki, fasolka szparagowa z bułką tartą na masełku
Dzisiaj kapuśniak z młodej kiszonej kapusty, w 30 min, z naszego przepisu, z pieczywem i bób z masłem.Do picia kompot z czerwonej porzeczki i woda mineralna z cytryną.
http://wielkiezarcie.com/recipe31579.html
Mniammm...Ale mi smaku narobiłaś kapuśniakiem
Jeszcze się go najdłam na kolację:)Pyszny z młodej kiszonej kapusty wyszedł:)
Dziś obiad był późno i w biegu:
Jajecznica z cebulką i pomidorami, chleb i żurek w kubeczku, ale było dobre hihihi.
Prawdę mówią, że głód to najlepsza przyprawa.
Rosół z makaronem, na drugie- placuszki z jabłkami. Jak się kto nie naje- dodatkowo bób.
Zainspirowana przez Mamę - Różyczki ugotowałam kapuśniaczek,wzorując się na tym przepisie: http://wielkiezarcie.com/recipe31579.html Na drugie danie,udka pieczone,ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony,brokuł z masełkiem i bułką tartą.
Reszta gulaszu wieprzowego, a że go zostało malutko to dodałem pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś z kurczaka, ugotowane ziemniaki, zieloną fasolkę szparagową, śmietankę i troszkę przyprawy curry. Do tego zasmażana modra kapusta.
Końcówka wczorajszego kapuśniaku, ziemniaki z koperkiem, pieczone udka drobiowe i surówka ze słodkiej młodej kapusty.Do picia herbata owocowa z cytryną i woda mineralna.
Dopisano 13-07-23 17:47:12:
Na deser zrobiłam kisiel porzeczkowo-truskawkowy swojej roboty, dzieciaki zachwycone:)
MÓJ ULUBIONY OBIADEK:) a ta surówka mmmmmmm
U nas dziś zupa pieczarkowa z makaronem
placuszki ziemniaczane z sosem leczo ...pyszne
zupa z cukinii, krokiety z mięsem ( z rosołu ) schab w sosie pieczarkowym i cukinia duszona z cebulą.
Barszcz ukraiński
Zostało może jeszcze trochę? Uwielbiam!!
U nas ziemniaki z wody podane z mielonymi (z musztardą, oregano, koperkiem, słodką papryką i startym serem żółtym) oraz sałatą ze śmietaną. Przaśnie jakoś takoś :)
Wczoraj ... mintaj zapiekany z porem i tymiankiem ....
Dziś ...zupa kalafiorowa z ryżem ,ziemniaki ,mortadela smażona,sałata z sosem śmietanowym słodko-kwaśnym ...
Lane kluski na rosole, na drugie gołabki w sosie własnym lub z sosem pomidorowym do wyboru z chlebem / ziemniakami. Na deser koktajl malinowy.
Oj koleżanko dawno Cię nie było.... witaj ponownie
Bylismy na wakacjach :))) tez tam gotowalam ale nie bylo czasu na WŻ ;)
Dzisiaj zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie zapiekanka MR http://wielkiezarcie.com/recipe96538.html z ogorkiem małosolnym, na deser koktajl malinowy
Pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich, smażony panierowany ser pleśniowy (Lazur), zielone szparagi (udało się jeszcze kupić ) z bułką tartą przesmażoną na maśle.
Kurczak duszony w mleku,kiszona lodowa sałata,ziemniaki ...
Miało być wyżej ....nie tu ...
Ziemniaki z wody, sałata ze śmietaną i kotlety z mortadeli
Dzisiaj zupa jarzynowa z naszego przepisu, na drugie dwa rodzaje placków ziemniaczanych.Jedne z cebulą i pieprzem,polane kleksem smietany,drugie bez cebuli i pieprzu ,posypane cukrem.Do picia herbata owocowa i woda mineralna z cytryną.
http://wielkiezarcie.com/recipe33622.html
Kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem, pieczarki na gęsto i ogórek małosolny+kompot (jakiś?).
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie micha bobu. Deser: koktajl z borówek.
Kotlet de volaille, puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, śmietanowy sos kurkowy.
Jade do Ciebie na obiad!!
U nas ziemniaczki, mięsko z indyka w sosie z cebulą i młodą marchewką, ogórki małosolne
No to już wstawiam ziemniaczki co by się ugotować zdążyły i zapraszam.
albo pizza albo szałyki ... jakaś surówka w trakcie ... przygotowania ...
albo pizza albo szałyki ... jakaś surówka w trakcie ... przygotowania
Dla mnie szaszłyki, ale smakowite:)...
Dla mnie zapiekanka makaronowa,a dla reszty kotlet mielony,ziemniaki z koperkiem,cebulką przysmażoną,fasolka z masełkiem i bułeczką tartą,mizeria.Na deser pierogi z jagodami i śmietaną.
Wczorajsze rozdrobnione mięso z kurczaka w mleku,makaron,pomidory i ogórek małosolny ....
U nas dzisiaj wczorajsza jarzynowa, bób i fasolka szparagowa z masłem i bułką przesmażoną. Do picia herbata owocowa i coca cola.
U nas dzisiaj wczorajsza jarzynowa, bób i fasolka szparagowa z masłem
i bułką przesmażoną. Do picia herbata owocowa i coca cola.
Chłonę Twoje przepisy MR, dziękuję:))
Dziękuję Irenko :)
A ja bym chętnie pochłonął przygotowane wg nich potrawy
Mniaaammmmmmmmmmmm..........:))łazanki z pieczarkami, kiełbaską i młodą kiszoną kapustką
Kotlety mielone, kasza gryczana, ogórki kiszone.
u mnie żółte nalesniki z gyrosem z mojego w połowie :) przepisu
http://wielkiezarcie.com/recipe102444.html
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym ...
U nas dzisiaj pomidorowa z ryżem, ze świeżych pomidorów z naszego przepisu. Na drugie smażony mintaj z pieczywem i pesto,sałatka z pomidorów,ogórek kiszony i oliwki.Do picia herbata owocowa i sok pomarańczowy.
http://wielkiezarcie.com/recipe34739.html
chiszczyzna z tego przepisu z ryżem, pyyyyszna!
Raz na rok staram sie jechac do Ustronia na pyszna golonke z kapusta, dzisiaj sie wlasnie nia delektowalam mniam :)))
A w którym lokalu '' dają '' takową goloneczkę ? .
Nie wiem czy tutaj moge zareklamowac ;)
"Diabli dołek" jest to bar na dworze, nie jadlam pyszniejszej golonki z kapusta :)))
Kurczak pieczony,świeża angielka, mizeria i kompot (chyba wiśniowy).
po "angielce" poznałam, żeś z Łodzi
I owszem. Kupuję też migawkę i wysiadam na krańcówce
Wczorajsza pomidorówka, bób z masłem i dla chętnych chłodny kompot wiśniowy z makaronem.
Jarzynowa z wczoraj,wieprzowina duszona z cebulką i czosnkiem z przyprawami ,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
przegląd tygodnia:
fasolka po bretońsku
babka ziemniaczana+ kefir
łosoś + sałatka z pomidorów
Zupa kalafiorowa, na drugie karczek z grilla, ziemniaki owijane boczkiem i sałatka po grecku, na deser koktajl malinowy.
Cukinia smażona , i placuszki herbaciane, bardziej na deser :)
Uściślam ... wczorajsdzy obiad . Drobiowa wątróbka naszej Halinki z przepisów patrycji1 . Polecam ..))
Wyprażony syr,hranolky i salat ......ser smażony ,frytki i surówka .....jestem na Słowacji :) ....
Fotki nie udało się zrobić .....
Schab ,,po rusku" (z dodatkiem pieczarek), ziemniaki z koperkiem i sałatka z pomidorów i cebuli w śmietanie. Kompot wiśniowo- gruszkowy.
Tradycyjny niedzielny obiad: rosol z makaronem, ziemniaki z koperkiem, kotlet z piersi kurczaka, sos pieczarkowy i mizeria, na deser koktajl malinowy
Gołąbki w wyrazistym sosie,ziemniaki z koperkiem dla mnie wczorajsza duszona wieprzowinka i sałata lodowa z jogurtem.Na deser racuszki.
pulpety drobiowe w sosie śmietanowo-grzybowym z makaronem i "micha" sałaty lodowej z pomidorem, ogórkiem i papryką w sosie czosnkowym ...
Leczo z pieczarkami.
Ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy z maślanki i mizeria. Do picia coca cola, schłodzona herbata z cytryną i woda mineralna.
Upał jak diabli, więc lekka zupa marchewkowo- groszkowa i kluski leniwe z masłem i bułką.Kompot z wiśni.
W sobotę było dojadanie łazanek z młodą kiszoną kapustą
Niedziela: rosół z makaronem, ziemniaki z koperkiem, karczek w sosie x 5, surówka colesław
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie micha bobu bo nie mam weny na nic innego, deser tradycyjnie koktajl malinowy
Pozostałe wczorajsze gołąbki z ziemniakami i koperkiem.Dla mnie to ostatnie + kefir
Chyba jutro zrobie takie drugie danie :)))
Weekendowo:
Roladka drobiowa z farszem z kurek, pulpeciki z szynki w sosie pomidorowym, gotowane ziemniaki, zielone szparagi z bułką tartą przesmażoną na maśle, surówka.
Zapiekane ziemniaki z serem i ziołami,kotlet drobiowy, sałatka z pomidorów i bób z masłem.Do picia herbata schłodzona z cytryną, woda mineralna.
A jak zrobic takie fajne ziemniaczki?
Fettuccine z sosem grzybowym i pulpecikami
Kluski kładzione z młodą kapustą ,cebulą i kiełbasą z dużą ilością pieprzu ...
Kluski kładzione z młodą kapustą ,cebulą i kiełbasą z dużą ilością
Mniam, coś a la moje łazanki:))pieprzu ...
Wiedziałam że mi to zrobi :D Nowy wątek rozpoczęty, zapraszamy http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=588488&post=588488