My tez zbobimy pierniczki, z racji tego iz nie sa tak piekne pokaze tylko ciasteczka i muffinki z czekolada i slonecznikiem robione na wigilie dla dzieci
Dziś stworzone blaty do : salcesonu, ciasta 3 w 1, miodownika królewskiego, biszkopt do ciasta z serem i jabłkami i spód do ciasta z brzoskwiniami i galaretką.
Więcej grzechów już nie popełnię no chyba że mnie bardzo najdzie.
Kolejne ciacho, które musi sobie kilka dni postać, by nabrać smaku :) 17 kruchych placków (phi, tylko 17mm ciasta upiekłam, też mi wyczyn) do tego mleczna konfitura gotowana z 2l mleka przez 3 godziny. Mam nadzieję, że po oblaniu czekoladą będzie boskie! :)
Zżarło mi tekst!!! Jeszcze raz: 2 litry mleka gotujemy z 2 1/3 szklanki cukru,szczyptą cynamonu lub 2 łyżeczkami esencji waniliowej, szczyptą soli, dodajemy 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej, całość okropnie się spieni. Od tej chwili mieszamy co kwadrans, zbierając szumowiny wszelakie przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu mieszamy częściej, aż całość zgęstnieje i będzie obklejać łyżkę. Marmolada gęstnieje stygnąc. Łączny czas gotowania to ok 3 godziny. Przechowujemy w lodówce przez 3-4 tygodnie.
U nas czas wypieków rozpoczęty,makowce upieczone, sernik i piernik też, sernik wyrósł wysoko za blaszkę, za to pękł, opadł tylko trochę, ale co tam, w smaku rewelacja:)Został do upieczenia jeszcze keks i rurki, ale to już działka córy.
Ja także wypiekowo obrobiona jestem, chłodzi się tort makowy, a ponadto mam upieczone makowce, sernik z brzoskwiniami i kukułka. Bardzo zadowolona jestem z wypieków, nie było żadnej wpadki .
Wystawiłam sernik na taras i wyobraź sobie bogdziu, że ścisnął się sernik i wcale nie widać tych pęknięć:)Mam go zamiar polać, polewą wiśniową z wiśniami.
U nas też popieczone, piernik staropolski uwieczniony, reszta w późniejszym terminie:) Sernik w pierniczkami, makówki, 3-Bit , orzeszki i masa pierniczków:)
Wypieki udane, po za jednym biszkoptem, klapnął i tyle, trzeba było piec następny:)
Chleb pszenno - żytni z otrębami, lnem, słonecznikiem i dynią by trochę powymiatać świąteczne " zaległości ":) Właśnie przed chwilą wyjęty z piekarnika. Zdjęcie będzie później
Dopisano 13-12-28 19:24:12:
Obiecałam zdjęcie wiec jest :)
Najbardziej smakuje ze smalczykiem domowej roboty.
Łooooooooooooo ja bez smalcu poproszę ... jakby jakiś wiejski twaróg od sąsiada się znalazł to ja bardzo chętnie ...minaaam ... zamykam fotę , bo ślinka do ust napływa .. )))
Eklery to również mój pierwotny pomysł na wieczór sylwestrowy. Najpierw ugotowałam krem karpatkowy, a potem wzięłam się za ciasto. Niestety, podczas pieczenia zwyczajnie się rozjechały i nijak to nadziewać.
Tak więc szybki pomysł na babeczki. Mało kolorowe, ale wszystkim smakowały :)
Noworoczny wypiek. Chleb na zakwasie pszennym z żurawiną i daktylami. Mój zakwas niebawem skończy rok! Nie mogę uwierzyć, że tak długo obawiałam się go zrobić, to banalnie proste! Polecam niezdecydowanym. :)
Noworoczny wypiek. Chleb na zakwasie pszennym z żurawiną i daktylami. Mój zakwas niebawem skończy rok! Nie mogę uwierzyć, że tak długo obawiałam się go zrobić, to banalnie proste! Polecam niezdecydowanym. :)
Noworoczny wypiek. Chleb na zakwasie pszennym z żurawiną i daktylami. Mój zakwas niebawem skończy rok! Nie mogę uwierzyć, że tak długo obawiałam się go zrobić, to banalnie proste! Polecam niezdecydowanym. :)
Podziel się przepisem na ten zakwas ze zdecydowaną go zrobić.
Bahati, jestes wielka! Czytałam już różne artykuły i porady ale dopiero to przemawia do mnie:) Muszę sie wybrac do sklepu po odpowiednią mąke i zabieram sie do pracy-w końcu!
A tak przy okazji zapytam- mam nadzieję piec chleb 1-2 razy w tygodniu, czy w tej sytuacji zaopatrujecie się w kilogramowe paczki mąki w sklepie czy kupujecie raczej gdzieś większe ilości? jeśli tak to gdzie? z góry dziękuję za informacje
pewnie nie pomogę, bo ja kupuję hurtowe ilości Barilli gdy jest po 58 centów za kg. :) dziewczyny polecały Bogutyn Młyn z tego co pamiętam, choć warto też się rozejrzeć w okolicy.
Uwaga ... moja koleżanka kupiła suuper mąki z młyna wodnego i przy okazji nabyła '' małe żyjątka '' cały domowy dział mączny do kosza poszedł i dezynfekcji .. na szczęście nie deratyzacji ...
Wsiadaj na rower i gnaj do Orłowa do młyna a tam już chłopaki w białych kitlach z umączonymi nosami wszystko wytłumaczą w kwestii mąki , chleba , bułki i .... nie tylko
Nie wiem, czy pomogę. Ja kupuję zgrzewkę mąki "Kruszwica", typ 650, w sklepie zwanym przez niektórych Carrefour. Kilogram kosztuje coś 1,50 zł. Bardzo mi odpowiada, jako "baza" pod chlebek. Mieszam ją z pełnoziarnistą albo grahamką albo żytnią - te są już droższe, ewentualnie z samej 650. Piekę chleb z kilograma mąki na raz, średnio dwa razy w tygodniu, ze zmienionego przepisu ekkore najczęściej. Zakwasu nie robię, bo mi zwyczajnie taki chleb nie smakuje ale tobie życzę powodzenia. A mąkę naprawdę polecam,. Próbowałam innych ale zawsze coś było nie tak.
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/zakwas-na-wesolo mi, opornej na wiedzę zakwasową wszelaką bardzo pomógł ten artykuł :) na stronie znajdziesz całą masę przydatnych informacji :)
Dzięki wielkie,jeszcze jedno małe pytanie,na jakiej konkretnie mące robisz zakwas bo ja próbowałam na zakwas chlebowy i żurek i niestety klapa.
Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :) Dziękuję ale sama mam zapas,na tym blogu w przepisie na zakwas pszenny 'jest 'mąka pszenna razowa'' i pomyslałam że to jakas inna.
Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :) Dziękuję alesama mam zapas,na tym blogu w przepisie na zakwas pszenny 'jest 'mąka pszennarazowa'' i pomyslałam że to jakas inna. Nie nie... zakwasu mam spory zapas :D
No tak,co nie doczyta to dopowie....Już jest w słoju.Jeszcze raz dzięki
No masz dyć ja ''pierwsza śledcza z WZ '' , gdzie dobre ciacho dają , podają i pieką . Potrafi jezorkiem cmoknoć i wie co w ciachu siedzi lub ... gapić się w monitor urzeczona smakiem .
Dlaczego nie jesteś moją sąsiadką ??? (aczkolwiek nic nie mam do moich obecnych ).Uwielbiam w Tobie podejście do pichcenia , tworzę bez okazji bo mam taką potrzebę .. Brawoooooooooo .
Kiedyś przede mną pan w cukierni zamówił tort z napisem . DLA MNIE ODE MNIE .. )) Nie wyglądał na samotnika ani na frustata .
Ech, szkoda mi nie mieć takiej zaj..eeee fajnej sąsiadki, jaka jesteś Ty :) Pana w cukierni rozumiem świetnie, trzeba być odrobinę egoistą i śmiać się losowi w nos :) Już sobie pana wyobraziłam... wiek średni, waga poprawna acz niechudy, garnitur dobrej klasy i nie wiem czemu... kapelusz. :)
Śliczna dekoracja! Bahati -jak robisz te róże, kremem ze strzykawki? Jaki krem wtedy? poproszę o przepis i sposób wykonania na takie kwiaty na torcie! dzięki.
Dziękuję :) Krem na bazie bezy szwajcarskiej z 6 białek, 1,75 szklanki cukru (podgrzane w kąpieli wodnej do rozpuszczenia cukru- trzeba mieszać, by nie uzyskać jajecznicy), ubitych na sztywno. Na końcu dodajemy 400 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę i ubijamy, ubijamy... masa się zważy, lekko panikujemy ale ubijamy dalej i po dobrych 10 minutach mamy super masę! Przekładamy ją do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i rysujemy "ślimaki". Koniec pracy. :)
Dzięki, wypróbuję,bo te róże już gdzieś na torcie mi mignęły- spodobały mi się i byłam ciekawa z jakiego kremu,tak,żeby się utrzymały,szczególnie na bokach tortu...mam nadzieję,że jak już dojdzie, w praktyce będę umiała.
Hmmmmm z przekrojem może być problem zobaczymy co się da zrobić. Kto wie czy uda się solenizanta nakłonić by zezwolił na sesję zdjęciową, ale..........kto nie próbuje ten nie wie hihihi.
Strzelaj foty na imprezce .. niech tak niechcący obiektyw omsknie z solenizanta na talerzyk albo odwróć uwagę .. '' ooo mucha lata '' lub ''jak nisko leci samolot ... popatrzcie '' .
Ciasto 3 w 1 http://wielkiezarcie.com/recipe79862.html Makowiec krucho - drożdżowy od alidab jeszcze do lukrowania http://wielkiezarcie.com/recipe21632.htmlDopisano 14-01-06 11:04:31:Ciasta w przekroju : 3 w 1 I makowy
Babeczki kakaowe z kremem pomarańczowym. Miały być na święta, ale nie bardzo mieliśmy nastrój na świętowanie i jedzenie. Były w planach na Sylwestra, ale na planach się skończyło. Dziś przyszła na nie kolej. Cieszę się, ze wypróbowałam ten przepis łatwe i smaczne ciastka. Przepraszam za niezbyt artystyczne zdjęcie.
Pizza z serem zawiniętym w rantach z kiełbasą szynkową, świeżą papryką czerwoną, kukurydzą i papryczką peperoni i przyprawami oraz posypaną dużą ilością sera żółtego :)
Bogdzia jak mogłaś......tak dałam się nabrać. Już chciałam napisać jakie apetyczne ciacho, a tu w powiększeniu wyszło szydło z worka. Wygląda świetnie:)
Kurde no ! Do prima aprilis jeszcze sporo czasu. Gdy zobaczyłam zdjęcie to pomyślałam " wzorek jak spod szydełka" no i wcale się nie pomyliłam. Udał się Tobie ten żart, oj udał.:):):)
Dziękuję. :) Taki spontaniczny wypiek "O Matko, dzieci zaraz wrócą, zrobię im szybko tort!" Pierwsza warstwa jest z czekolada, druga z galaretka truskawkową i 3 łyżkami dżemu truskawkowego.
Wszystkie składniki miksujemy, na końcu dodajemy dżem i miksujemy jeszcze chwilę. Pieczemy w 160 st C przez 50 minut. Studzimy, przekrawamy na 3 blaty.
Masy: 500 ml śmietany kremówki 150 g czekolady 1 galaretka truskawkowa 3 łyżki dżemu truskawkowego
Śmietanę ubijamy, dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej , ostudzona czekoladę, mieszamy niedbale, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w 100 ml galaretkę (ostudzoną) i dżem, mieszamy.
Polewa: 6 łyżek mleka 6 łyżek cukru 100 g masła 5 łyżek kakao 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.
Składanie: pierwszy blat+2 łyżki dżemu truskawkowego masa czekoladowa drugi balt+2 łyżki dżemu truskawkowego masa truskawkowa trzeci blat polewa
Jutro piekę z 2 kg sera, takiej mi ochoty narobiłeś,jaki tam adres do Twojej mamy?:)Na święta zrobiłam też z 2 kg, ale za dużo gęb było do niego, więc wcale tak dobrze sobie nie pojadłam.
25 g drożdży+1łyżeczkacukru+1łyżeczka mąki+50ml ciepłej wody
2 łyżki golden syrupu (lub cukru)
250 ml ciepłej wody
1 jajko
50 ml oleju/oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Z drożdży, mąki, cukru, 50ml wody robimy zaczyn, odstawiamy na 10 minut. Wodę mieszamy z solą i golden syrupem/cukrem, dodajemy czosnek, przelewamy do mąki, dodajemy zaczyn i jajko. Wyrabiamy przez 5 minut, dodajemy olej. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, miękkie i sprężyste. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, do podwojenia objętości.
300 g sera
2 łyżki oleju/oliwy
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka peperoncino
sól
pieprz
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Pokrojoną cebulę dusimy przez 5 minut na oleju, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy, dodajemy masło, posiekany czosnek, pietruszkę. Nie podgrzewamy. Ser ścieramy.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt 30 cmx70 cm. tniemy na 3 pasy (10 cmx70 cm), smarujemy każdy pas nadzieniem, posypujemy peperoncino i serem. Układamy jeden pas na drugim, następnie tniemy co 10 cm (10 cm x10 cm). Układamy pionowo jeden za drugim w dużej keksówce, posypujemy resztą sera lub smarujemy łyżką roztopionego masła. Odstawiamy do napuszenia na 30 minut, pieczemy przez 30 minut w 180st C.
Grzeszyłam pysznymi babeczkami czekoladowymi z jabłkiem, bananami i polewą z gorzkiej czekolady... Przepis godny polecenia -chyba najlepsze muffiny jakie zdarzyło mi się piec:) http://wielkiezarcie.com/recipe64751.html Od razu z podwójnej porcji;)
O, dziwo gdy wszyscy biegali po babeczki, synuś kromka za kromką prosił o cieplusi chleb z masłem... dawno nie piekłam;)
as, dziękuję :) Masz dwa wyjścia, możesz wierzyć lub nie :) Tak czy inaczej służę Ci radą, jeśli chciałabyś też upiec :) Przy okazji testowaliśmy nowy nabytek - maszynkę elektryczną do mięsa ZELMER, bo mieliśmy ręczną, wysłużoną.
O, maszynka zelmer, to jest to :) zażyczyłam sobie na urodziny 3 lata temu, mąż oburzony, że co to za prezent, uparłam się i koniec, złote kolczyki, których i tak nie noszę mi nie są potrzebne :) a tak mamy pasztety, placki, surówki :)
Ja taka maszynkę mam od 20 lat albo i dłużej. Oczywiście nie taki model jak sprzedają teraz. Jestem zadowolona, ale części do niej można nadal kupić bez problemu.nie miałam czwartej tarki czyli do placków ziemniaczanych i kupiłam w tamtym roku. Mam do niej szatkownice.
Witam w nowym wypiekowo deserowym wątku:)
U nas dzień lukrowania, wczoraj pieczone, to tylko malutka część naszych pierników;)
Bajecznie piękne!
Jeśli będę coś piec to napewno nie na palmie z murzynkiem ponieważ jej nachalna reklama doprowadza mnie do lekkiej irytacji.
haha dobre, tez mnie denerwuje ta reklama :)))
Nigdy w życiu nie kupię Palmy ta reklama działa zniechęcająco.
U mnie również masa pierniczków ,już polukrowane ,później wstawię fotki, dodatkowo ciasto Cynamonowiec na jutrzejszą Wigilijkę do szkoły
Makusiu, pierniczki Ci cudne wyszły:)
Dziękuję, dekorowane z Synową :)
Piękne pierniczki...kolorowe jak w bajce o Jasiu i Małgosi...
Cudne
Murzynek:)
Hmmm, a czemu to tutaj mi sie podpięło???
Śliczne te pierniczki.
Ja wczoraj upiekłam orzeszki, dziś rurki i makowe krucho - drożdżowe wg alidab. Zdjęcia będą po końcowej obróbce.
Dziś tylko biszkopty pod świąteczne ciasta.
I u nas też, Piernicznie się, wczoraj przedświąteczne odbyło! Hi hi...
Ślicznie i kolorowo:)
Cudne;)
Dzięki Wielkie!!!
iwcia śliczne :)
Bajeczne,a miśki są obłędne!
Jeszcze raz Wam dziękuję!
makusiu perniczki przepięknie ozdobione :)
Dziękuję ;)
My tez zbobimy pierniczki, z racji tego iz nie sa tak piekne pokaze tylko ciasteczka i muffinki z czekolada i slonecznikiem robione na wigilie dla dzieci
Muffinki Baardzo apetyczne mm....!!!
Świetne te ciasteczka ze stempelków;)
Ulubione moich dzieci :)))
Nooo ja tez się ciesze jak je robie :D
Makusiu,wszystkie pierniczki piękne, ale konik najładniejszy (jednogłośnie, a najbardziej młodej się podoba), foremkę konika -gdzie taką można kupić?
Dziękujemy:) Foremki kupione razem z blaszką w jakimś sklepie internetowym nawet nie pamiętam w jakim:) Ale może znajdziecie np na allegro;)
Makowce zawijane w cieście topionym i makowiec warstwowy przed lukrowaniem
Dopisano 13-12-20 18:31:43:
Ale pyszności
A ja poproszę o przepisy na te makowce
Proszę bardzo, zawijany z ciasta topionego http://wielkiezarcie.com/recipe6967.html
i warstwowy http://wielkiezarcie.com/recipe21632.html
Dziś stworzone blaty do : salcesonu, ciasta 3 w 1, miodownika królewskiego, biszkopt do ciasta z serem i jabłkami i spód do ciasta z brzoskwiniami i galaretką.
Więcej grzechów już nie popełnię no chyba że mnie bardzo najdzie.
Dopisano 13-12-28 19:21:05:
Świąteczne wypieki.No to dałaś czadu kochana, a ja nie wykonałam planu dzisiejszego, ale mam nadzieję, że świat przez to się nie zawali
Bardzo ładne
Piernik a nawet 3. :)
Piękne foto i Cuuudny Pieroon. Zazdroszczę...!
Nie dotrwał biedak do świąt... :) Dobrze, że pozostałe schowałam przed moimi wyżeraczami.
Kolejne ciacho, które musi sobie kilka dni postać, by nabrać smaku :) 17 kruchych placków (phi, tylko 17mm ciasta upiekłam, też mi wyczyn) do tego mleczna konfitura gotowana z 2l mleka przez 3 godziny. Mam nadzieję, że po oblaniu czekoladą będzie boskie! :)
Ale odlot! Koniecznie wstaw zdjęcie w przekroju.
Nie omieszkam :)
Nie omieszkam :)
A co to mleczna konfitura? czy przepis na to cudo jest?Zżarło mi tekst!!! Jeszcze raz: 2 litry mleka gotujemy z 2 1/3 szklanki cukru,szczyptą cynamonu lub 2 łyżeczkami esencji waniliowej, szczyptą soli, dodajemy 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej, całość okropnie się spieni. Od tej chwili mieszamy co kwadrans, zbierając szumowiny wszelakie przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu mieszamy częściej, aż całość zgęstnieje i będzie obklejać łyżkę. Marmolada gęstnieje stygnąc. Łączny czas gotowania to ok 3 godziny.
Przechowujemy w lodówce przez 3-4 tygodnie.
W przekroju :)
Było boskie? :)
Jęzor mi uciekł do dupy!
W przekroju :)
cudo, ślinotoku dostałam mimo, że jestem obżarta
mogłabyś wstawić w przepisach cały ...kompletny opis? dziękuję z góry!
W przekroju :)
ale cudoooooo !teraz już bym go zjadła to coś takiego jak ukrainka ? Patrzyłam w Twoich przepisach nie znalazłam go jeżeli możesz wstaw przepis .O matko i córko, cóż to z cudo!!! Ani mi się patrzeć nie chce na moje drugie śniadanie...
U mnie dziś tylko makowce.
Dziś kolej na serniki: gotowany na życzenie wnuka i złota rosa.
Ciastko Babci Lucci
A mogę poprosić o linka lub przepis? Wygląda bardzo apetycznie:):):)
U nas czas wypieków rozpoczęty,makowce upieczone, sernik i piernik też, sernik wyrósł wysoko za blaszkę, za to pękł, opadł tylko trochę, ale co tam, w smaku rewelacja:)Został do upieczenia jeszcze keks i rurki, ale to już działka córy.
Ja także wypiekowo obrobiona jestem, chłodzi się tort makowy, a ponadto mam upieczone makowce, sernik z brzoskwiniami i kukułka. Bardzo zadowolona jestem z wypieków, nie było żadnej wpadki .
Wystawiłam sernik na taras i wyobraź sobie bogdziu, że ścisnął się sernik i wcale nie widać tych pęknięć:)Mam go zamiar polać, polewą wiśniową z wiśniami.
Ostatnie wypieki, 3 bit i domek na herbatnikach.
U nas też popieczone, piernik staropolski uwieczniony, reszta w późniejszym terminie:) Sernik w pierniczkami, makówki, 3-Bit , orzeszki i masa pierniczków:)
Wypieki udane, po za jednym biszkoptem, klapnął i tyle, trzeba było piec następny:)
Chleb pszenno - żytni z otrębami, lnem, słonecznikiem i dynią by trochę powymiatać świąteczne " zaległości ":) Właśnie przed chwilą wyjęty z piekarnika. Zdjęcie będzie później
Dopisano 13-12-28 19:24:12:
Obiecałam zdjęcie wiec jest :)
Najbardziej smakuje ze smalczykiem domowej roboty.
A chlebek jak malowany, z której piekarni?
Łooooooooooooo ja bez smalcu poproszę ... jakby jakiś wiejski twaróg od sąsiada się znalazł to ja bardzo chętnie ...minaaam ... zamykam fotę , bo ślinka do ust napływa .. )))
Sernik
Sernikobrownie
Smaczniutko wygląda , oj smaczniutko . ))
Super ciasto i są ukochane przez dzieci Oreo :)
Nic nie piekłam, dojadamy serniki i drożdżowe, na Sylwestra odmrożę makowiec, będą rurki, ciacho ze śmietaną i galaretką.
Ja poproszę tego serniczka z wisienkami. :)
U mnie podobnie, wyjada się ostatki poświąteczne
Bogdziu, bardzo pyszne ciacha:)Do tego tortu makowego, sam jęzorek leci:)
U mnie dziś casablanka, rolada i może karpatka.
karpatka
Eklerki
"Urodziwy" :)
Eklery to również mój pierwotny pomysł na wieczór sylwestrowy. Najpierw ugotowałam krem karpatkowy, a potem wzięłam się za ciasto. Niestety, podczas pieczenia zwyczajnie się rozjechały i nijak to nadziewać.
Tak więc szybki pomysł na babeczki. Mało kolorowe, ale wszystkim smakowały :)
SLiczne :)))
Same pyszności u Was;)
Moi domownicy jednogłośnie zażyczyli sobie sernika, więc upiekłam, z brzoskwiniami i czekoladową pianką, pycha;)
Rolada żyrafa i bułeczki do mini hamburgerów:)
Do kawusi koniecznie pyszny sernik królewski z bezą.
U nas dzisiaj orzechowiec z kawową masą budyniową:)
U mnie wczoraj pączki i upieczone przez moją siostrę paszteciki ze szpinakiem i z pieczarkami
Noworoczna herbatka...
...z prądem ?
Prąd był w nocy...a ta herbatka w dzień (po prądzie)
Noworoczny wypiek. Chleb na zakwasie pszennym z żurawiną i daktylami. Mój zakwas niebawem skończy rok! Nie mogę uwierzyć, że tak długo obawiałam się go zrobić, to banalnie proste! Polecam niezdecydowanym. :)
Noworoczny wypiek. Chleb na zakwasie pszennym z żurawiną i daktylami.
Wygląda obłędnie, tylko sobie popatrzę :)Mój zakwas niebawem skończy rok! Nie mogę uwierzyć, że tak długo
obawiałam się go zrobić, to banalnie proste! Polecam niezdecydowanym.
:)
Ja jestem z tych niezdecydowanych .. a pieczywko pierwsza klasa lux. ))
Noworoczny wypiek. Chleb na zakwasie pszennym z żurawiną i daktylami.
Podziel się przepisem na ten zakwas ze zdecydowaną go zrobić.Mój zakwas niebawem skończy rok! Nie mogę uwierzyć, że tak długo
obawiałam się go zrobić, to banalnie proste! Polecam niezdecydowanym.
:)
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/zakwas-na-wesolo mi, opornej na wiedzę zakwasową wszelaką bardzo pomógł ten artykuł :) na stronie znajdziesz całą masę przydatnych informacji :)
Bahati, jestes wielka! Czytałam już różne artykuły i porady ale dopiero to przemawia do mnie:) Muszę sie wybrac do sklepu po odpowiednią mąke i zabieram sie do pracy-w końcu!
A tak przy okazji zapytam- mam nadzieję piec chleb 1-2 razy w tygodniu, czy w tej sytuacji zaopatrujecie się w kilogramowe paczki mąki w sklepie czy kupujecie raczej gdzieś większe ilości? jeśli tak to gdzie? z góry dziękuję za informacje
pewnie nie pomogę, bo ja kupuję hurtowe ilości Barilli gdy jest po 58 centów za kg. :) dziewczyny polecały Bogutyn Młyn z tego co pamiętam, choć warto też się rozejrzeć w okolicy.
Uwaga ... moja koleżanka kupiła suuper mąki z młyna wodnego i przy okazji nabyła '' małe żyjątka '' cały domowy dział mączny do kosza poszedł i dezynfekcji .. na szczęście nie deratyzacji ...
Wsiadaj na rower i gnaj do Orłowa do młyna a tam już chłopaki w białych kitlach z umączonymi nosami wszystko wytłumaczą w kwestii mąki , chleba , bułki i .... nie tylko
Nie wiem, czy pomogę. Ja kupuję zgrzewkę mąki "Kruszwica", typ 650, w sklepie zwanym przez niektórych Carrefour. Kilogram kosztuje coś 1,50 zł. Bardzo mi odpowiada, jako "baza" pod chlebek. Mieszam ją z pełnoziarnistą albo grahamką albo żytnią - te są już droższe, ewentualnie z samej 650. Piekę chleb z kilograma mąki na raz, średnio dwa razy w tygodniu, ze zmienionego przepisu ekkore najczęściej. Zakwasu nie robię, bo mi zwyczajnie taki chleb nie smakuje ale tobie życzę powodzenia. A mąkę naprawdę polecam,. Próbowałam innych ale zawsze coś było nie tak.
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/zakwas-na-wesolo mi,
Dzięki wielkie,jeszcze jedno małe pytanie,na jakiej konkretnie mące robisz zakwas bo ja próbowałam na zakwas chlebowy i żurek i niestety klapa.opornej na wiedzę zakwasową wszelaką bardzo pomógł ten artykuł :)
na stronie znajdziesz całą masę przydatnych informacji :)
Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :)
Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :)
Dziękuję ale sama mam zapas,na tym blogu w przepisie na zakwas pszenny 'jest 'mąka pszenna razowa'' i pomyslałam że to jakas inna.Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :) Dziękuję ale
Nie nie... zakwasu mam spory zapas :Dsama mam zapas,na tym blogu w przepisie na zakwas pszenny 'jest 'mąka pszenna
razowa'' i pomyslałam że to jakas inna.
Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :) Dziękuję
No tak,co nie doczyta to dopowie....Już jest w słoju.Jeszcze raz dziękialesama mam zapas,na tym blogu w przepisie na zakwas pszenny 'jest 'mąka
pszennarazowa'' i pomyslałam że to jakas inna. Nie nie... zakwasu mam spory
zapas :D
Nie ma za co :) Razową mąkę kupuję w piekarni koło domu :)
Bardzo ładnie wyrósł. Z daktylami nie próbowałam za to z żurawiną pycha.
Mimo iż piekę chleb jakoś nie mogę się zdecydować na zrobienie własnego zakwasu, chyba już najwyższa pora się z tym zmierzyć.
Ciasta sylwestrowo - noworoczne
Koleżanko Janeczko ! Makowczyk alidab rozpoznałam , smakowity kawałeczek a to ciacho towarzyszące coś z masa kajmakową czy jabłkami ?
Megi trafiony - zatopiony:) kajmak.
No masz dyć ja ''pierwsza śledcza z WZ '' , gdzie dobre ciacho dają , podają i pieką . Potrafi jezorkiem cmoknoć i wie co w ciachu siedzi lub ... gapić się w monitor urzeczona smakiem .
Co tu dużo pisać, wszystko to pożarłabym
Beata pytała o biszkopt z posypką... :)
Bahati i jak ja mam schudnąć patrząc na twoje zdjęcia!!:P
To one tuczą?! Ło Matko z córką i małą przepiórką... ja nie wiedziała... :D
I to jeszcze jak!:P
Dlaczego nie jesteś moją sąsiadką ??? (aczkolwiek nic nie mam do moich obecnych ).Uwielbiam w Tobie podejście do pichcenia , tworzę bez okazji bo mam taką potrzebę .. Brawoooooooooo .
Kiedyś przede mną pan w cukierni zamówił tort z napisem . DLA MNIE ODE MNIE .. )) Nie wyglądał na samotnika ani na frustata .
Ech, szkoda mi nie mieć takiej zaj..eeee fajnej sąsiadki, jaka jesteś Ty :)
Pana w cukierni rozumiem świetnie, trzeba być odrobinę egoistą i śmiać się losowi w nos :) Już sobie pana wyobraziłam... wiek średni, waga poprawna acz niechudy, garnitur dobrej klasy i nie wiem czemu... kapelusz. :)
Oooo Bahati całkiem młody , rozwichrzony , lokowany do ramion włos , lenonki na nosie . Tiaaa oj jak lubię młodych , kreatywnych z pomysłami nieszablonowymi . Też byłam zdziwiona .
Elegancki, o jakim smaku? Musi być urodzinowy, przyznaj się, bez bicia
Urodzinowe zaczynam od 7 stycznia :) ten to po prostu biszkopt z masą budyniową, kilkoma kosteczkami ptasiego mleczka i dżemem wiśniowym.
Śliczna dekoracja! Bahati -jak robisz te róże, kremem ze strzykawki? Jaki krem wtedy? poproszę o przepis i sposób wykonania na takie kwiaty na torcie! dzięki.
Dziękuję :) Krem na bazie bezy szwajcarskiej z 6 białek, 1,75 szklanki cukru (podgrzane w kąpieli wodnej do rozpuszczenia cukru- trzeba mieszać, by nie uzyskać jajecznicy), ubitych na sztywno. Na końcu dodajemy 400 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę i ubijamy, ubijamy... masa się zważy, lekko panikujemy ale ubijamy dalej i po dobrych 10 minutach mamy super masę! Przekładamy ją do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i rysujemy "ślimaki". Koniec pracy. :)
Dzięki, wypróbuję,bo te róże już gdzieś na torcie mi mignęły- spodobały mi się i byłam ciekawa z jakiego kremu,tak,żeby się utrzymały,szczególnie na bokach tortu...mam nadzieję,że jak już dojdzie, w praktyce będę umiała.
ciasto orzechowe niebo
Nasze ukochane pieczywo :)
...i moje też , tylko zerkam niestety i .. robię się coraz głodniejsza .
Oj , chętnie je ukocham też . A mogę poprosić o przepis ?
na słono-pizza ,a że cukier za mną tupie od kilku dni-popełnię miodownik,a co!
i kilka biszkoptów na torty dla LUDZI....dzień,jak co dzień....
Ciasto 3 w 1 http://wielkiezarcie.com/recipe79862.html
Makowiec krucho - drożdżowy od alidab jeszcze do lukrowania
http://wielkiezarcie.com/recipe21632.html
Dopisano 14-01-06 11:04:31:
Ciasta w przekroju : 3 w 1
I makowy
Proszę Koleżanki ... zapodać nam w przekroju coby zmysły smakowe rozbudzić ...
Hmmmmm z przekrojem może być problem zobaczymy co się da zrobić. Kto wie czy uda się solenizanta nakłonić by zezwolił na sesję zdjęciową, ale..........kto nie próbuje ten nie wie hihihi.
Strzelaj foty na imprezce .. niech tak niechcący obiektyw omsknie z solenizanta na talerzyk albo odwróć uwagę .. '' ooo mucha lata '' lub ''jak nisko leci samolot ... popatrzcie '' .
Ciasto 3 w 1 http://wielkiezarcie.com/recipe79862.html Makowiec
Teraz to dopiero narobiłaś smaczku:)))krucho - drożdżowy od alidab jeszcze do
lukrowania http://wielkiezarcie.com/recipe21632.htmlDopisano 14-01-06
11:04:31:Ciasta w przekroju : 3 w 1 I makowy
Swobodna wersja ciasta z przepisu Janeczki669 - krówka cappuccino, nieco odchudzona, bez krówki
U nas szybka napoleonka bez pieczenia, na krakersach.
U nas szybka napoleonka bez pieczenia, na krakersach.
Lubię takie słodko-słone smaki..pycha :)U nas lekki deser;)
U nas Ciasto Pani Walewska. Tzn..w chwili obecnej juz tylko brudne talerzyki i fotka została.
U nas Ciasto Pani Walewska. Tzn..w chwili obecnej juz tylko brudne talerzyki i
Wcale się nie dziwię, wygląda obłędnie pysznie;)fotka została.
Babeczki kakaowe z kremem pomarańczowym. Miały być na święta, ale nie bardzo mieliśmy nastrój na świętowanie i jedzenie. Były w planach na Sylwestra, ale na planach się skończyło. Dziś przyszła na nie kolej. Cieszę się, ze wypróbowałam ten przepis łatwe i smaczne ciastka. Przepraszam za niezbyt artystyczne zdjęcie.
Torcik daquoise wg. megi65
Właściwie to wczoraj - ale na dzisiaj coś tam jeszcze zostało do kawy :)
Ślimaczki drożdżowe cynamonowo-rodzynkowe:
Jesteśmy również tutaj: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151965891956716.1073741829.238455926715&type=3
Kto ma przepis w swojej książce kucharskiej na Wielkim Żarciu, może podać linka :)
Pizza z serem zawiniętym w rantach z kiełbasą szynkową, świeżą papryką czerwoną, kukurydzą i papryczką peperoni i przyprawami oraz posypaną dużą ilością sera żółtego :)
Ojejcia, ale kusisz!
Wiesz Dorotko, od czasu do czasu można się skusić na taki fast food... Młodzi od razu pochłonęli połowę blachy :)
Ja się tylko pytam ... gdzie fota ??
Fota jest, ale w komórce i nijak nie chce się dać wyciągnąć, ale walka trwa dalej... :)
Ja to chyba już tylko takie ciasta powinnam tworzyćzero kalorii.
haha. Już miałam napisać: "jakie zero kalorii?A ten krem maślany na wierzchu?" Powiększam zdjęcie i .... szczęka opadła. Rzeczywiście zero kalorii.
Bogdzia jak mogłaś......tak dałam się nabrać. Już chciałam napisać jakie apetyczne ciacho, a tu w powiększeniu wyszło szydło z worka. Wygląda świetnie:)
Ale bomba - niekaloryczna
Ale cudo
Ekstra!!!! :)
No niby też białko...ale słabo przyswajalne
Super!
Brawo bogdzia, coś dla mnie
Kurde no ! Do prima aprilis jeszcze sporo czasu. Gdy zobaczyłam zdjęcie to pomyślałam " wzorek jak spod szydełka" no i wcale się nie pomyliłam. Udał się Tobie ten żart, oj udał.:):):)
Aleee mnie zrobiłaś ... myśle se '' maliny we waflu '' ..a tu wełna szydełkowa - pętelkowa ..
Spoglądam...
Wow!!! Jak zrobić taki wzorek na cieście?
Mi by brakło cierpliwości... i w sumie wiele się nie pomyliłam, tak czy tak by mi brakło... ;)
Mały torcik dla Jubilatek :)
Dolna warstwa śmietany jest z jakimś dodatkiem? Bardzo piękne zdjęcia, o cieście już nie będę wspominała, bo nic dodać, nic ująć
Dziękuję. :) Taki spontaniczny wypiek "O Matko, dzieci zaraz wrócą, zrobię im szybko tort!" Pierwsza warstwa jest z czekolada, druga z galaretka truskawkową i 3 łyżkami dżemu truskawkowego.
Ciasto (tortownica 21 cm):
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
5 łyżek kakao
3 łyżki dżemu truskawkowego
2 jajka
Wszystkie składniki miksujemy, na końcu dodajemy dżem i miksujemy jeszcze chwilę. Pieczemy w 160 st C przez 50 minut. Studzimy, przekrawamy na 3 blaty.
Masy:
500 ml śmietany kremówki
150 g czekolady
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki dżemu truskawkowego
Śmietanę ubijamy, dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej , ostudzona czekoladę, mieszamy niedbale, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w 100 ml galaretkę (ostudzoną) i dżem, mieszamy.
Polewa:
6 łyżek mleka
6 łyżek cukru
100 g masła
5 łyżek kakao
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody.
Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.
Składanie:
pierwszy blat+2 łyżki dżemu truskawkowego
masa czekoladowa
drugi balt+2 łyżki dżemu truskawkowego
masa truskawkowa
trzeci blat
polewa
Chłodzimy przez przynajmniej 2 godziny!
Dziękuję za przepis, wart wypróbowania
mmmniam:)
Śliczny, i pewnie smaczny, a przepis właśnie czytam na fb Życzenia dla Jubilatek!
Dziękuję bardzo :)
Ja także życzę wszystkiego najlepszego bliźniaczkom ( moje bliźniaczki już dorosłe)
Mały torcik dla Jubilatek :)
Zdrówka i szczęścia małym księżniczkom:) Tort super:)Ale cudo ! Nie muyślałaś przypadkiem by otworzyc cukiernię?
Ja? Z czym do ludzi... :)
Z tym co tworzysz i piszę na poważnie :)
Bułki maślane z żółtym serem, czosnkiem i natką pietruszki:)
Chleb tostowy :)
Piękny, wygląda jak babka...
Sernik mojej mamy.
Sernik mojej mamy.
Jutro piekę z 2 kg sera, takiej mi ochoty narobiłeś,jaki tam adres do Twojej mamy?:)Na święta zrobiłam też z 2 kg, ale za dużo gęb było do niego, więc wcale tak dobrze sobie nie pojadłam.Kocham serniki!!! Narobiłeś mi ochoty...
Makowiec warstwowyz wiśniami.
O matulu, jeśli sama piekłaś i został Ci jeszcze kawałek - nie zjadaj i nie dawaj nikomu do zjedzenia - jadę!!
Jest gdzieś przepis?
Jest, jest, co nie znaczy, że nie zapraszam, u mnie czym chata bogata tym goście ...
http://wielkiezarcie.com/recipe21632.html , proszę bardzo.
Chlebek do odrywania. Ser+natka pietruszki+czerwona cebula+peperoncino+czosnek.
Wygląda smakowicie, można prosić o przepis
Bardzo dziękuje i zabieram się za prace wszystko w domciu jest
Dopisano 14-01-11 20:32:45:
Na jutrzejsze śniadanko. Jak dotrwa do rana !!!
Kurde, kusisz :)
Witam, poproszę przepis.
Chleb wieloziarnisty.
Póki co świeży chleb na zakwasie i polędwica suszona wg.przepisu eva67
Ciasto z mega ilością różnorodnych owoców i kruszanką siedzi w piekarniku.
Na piecu "dochodzą" golonki, kapusta ugotowana,okraszona cebulką przysmażoną na skwareczkach.
Na
Co to za okazja? Mniam:)
Dziś szarlotka wspaniała z przepisu lexi27. mmmm naprawdę wspaniała :)
Eklerki z budyniem i polewą,pycha!
Rogaliki z ciasta serowego w/g Smosi, pyszne.
Ciasto "dziury" z kremem czekoladowym i ajerkoniakowym, ciasteczka pozostające po wycięciu dziur z kremem czekoladowym i sernik Makusi
Ale pyszności...to ja dwie dziury proszę ;)
Mniam:)Sernik Makusi robię bardzo często,wszystkim smakuje,muszę spróbować zrobić to ciasto dziury:)
Moi domownicy też lubią ten sernik , cieszę się że przypadł Wam do gustu :)
U nas czterosmakowe ciacho z masą serową, pycha :)
Pysznie wyglada, a co z przepisem..........bedzie czy juz jest?
Pysznie wyglada, a co z przepisem..........bedzie czy juz jest?
Będzie, postaram się na jutro:)Dziekuje.
Przepis opublikowany, zapraszam :) http://wielkiezarcie.com/recipe106912.html
Bardzo apetycznie się zapowiada :)
Babka piaskowa
Uwielbiam -ideał wśród babek:)
Grzeszyłam pysznymi babeczkami czekoladowymi z jabłkiem, bananami i polewą z gorzkiej czekolady... Przepis godny polecenia -chyba najlepsze muffiny jakie zdarzyło mi się piec:) http://wielkiezarcie.com/recipe64751.html Od razu z podwójnej porcji;)
O, dziwo gdy wszyscy biegali po babeczki, synuś kromka za kromką prosił o cieplusi chleb z masłem... dawno nie piekłam;)
Djanko, chlebek jak malowany:)
Najprostszy z przepisu Bahusa ale bez ziół, sera i jajek... taki najprostszy, ale mmmm....
Rarytasik:)
Chlebek wygląda rewelacyjnie...Najprostszy z przepisu Bahusa ale bez ziół, sera i jajek... taki
Hihihi ...czyli z mojego przepisu pozostała tylko mąka, woda i drożdże....najprostszy, ale mmmm.... Rarytasik:)
No niby tak, ale Ty mnie zainspirowałeś;) I proporcje zostały bez zmian;)
Dlaczego bez jajek? Bo i tak ich dużo jemy...
Dlaczego bez sera i ziół? Bo od czasu do czasu lubimy zjeść kromkę z dżemem:):):)
Dopisano 14-01-13 19:43:53:
Zapomniałam napisać, że chlebek z Twojego przepisu był w ogóle pierwszym jaki w życiu upiekłam... :)
Paszteciki z kapustą i grzybami.
Szarlotka jabłkowo-gruszkowa z bezą ...
Szarlotka jabłkowo-gruszkowa z bezą ...
MniamCiasteczka owsiane z bakaliami :)
Dziś nie piekę, dziś robię motyle :)
Super
Kolorowanka+pergamin+aplikator+książka - oto cały sekret. :)
Adam Mickiewicz też mówił: pióro+atrament+papier - oto cały sekret Pana Tadeusza.
Alez Ty masz pomysly i "zlote raczki". Niejeden cukiernik by Ci pozazdroscil.Piekne!
Dziękuję, przygotowuję się do dekorowania tortu na Wielki Bal, czyli przyjęcie urodzinowe córek. :)
Te bajgle piekę już po raz kolejny.
Super, motyle w styczniu :) Czekamy na tort :)
Będę informować o postępach :)
Bahati, napięcie rośnie :) Czekamy :)
Super te motylki,kolejny fajny pomysł czekamy na tort w takim razie
Dziękuję :)
No nie... ty chyba wiedźmą jakąś jesteś! Normalna baba tak nie potrafi!
Jestem czarującą kobietą.... :D
Twoje łapki są na wagę złota! Poważnie. Podziwiam ludzi, którzy potrafią robić to, czego ja nie umiem!
A to pasztet :) Mój pierwszy w życiu i dumna jestem, sklecony z różnych przepisów, m.in. anna-gu, Mama Rożyczki, Anna Z, izeczka...
P.S. Trochę zachodu to z tym jest :)
Bardzo lubię pasztety a Twój wygląda super.
Dziękuję za dobre słowo :) W smaku również niczego sobie, choć to cokolwiek trudna kwestia takie dosmaczanie :)
Jak na debiut to wyszedł super!
Widać, że znakomicie wyszedł Ci ten pasztet i pewnie jest też pyszny :)
Piękny. Trzeba zajrzeć czy Bahati ma jakiś dobry chlebek i już mamy kolacyjkę :D
Nie ma to jak WYJCOWE dziewczynki, dziękuję :)
To i ja Cie pochwalę. Wyszedł Ci super. Trudno uwierzyć, że to eksperyment i pierwszy raz.
as, dziękuję :) Masz dwa wyjścia, możesz wierzyć lub nie :) Tak czy inaczej służę Ci radą, jeśli chciałabyś też upiec :) Przy okazji testowaliśmy nowy nabytek - maszynkę elektryczną do mięsa ZELMER, bo mieliśmy ręczną, wysłużoną.
O, maszynka zelmer, to jest to :) zażyczyłam sobie na urodziny 3 lata temu, mąż oburzony, że co to za prezent, uparłam się i koniec, złote kolczyki, których i tak nie noszę mi nie są potrzebne :) a tak mamy pasztety, placki, surówki :)
Anitka, Twój mąż ma rację :)
My kupiliśmy, bo akurat było baaardzo promocyjnie i zupełnie poza planem :) A sentyment do trzepaczek czy innych ręcznych urządzeń mam cały czas :)
Ja taka maszynkę mam od 20 lat albo i dłużej. Oczywiście nie taki model jak sprzedają teraz. Jestem zadowolona, ale części do niej można nadal kupić bez problemu.nie miałam czwartej tarki czyli do placków ziemniaczanych i kupiłam w tamtym roku. Mam do niej szatkownice.
Bardzo apetyczny i zwarty pasztecik Ci wyszedł:)
Ciasteczka francuskie z serem, budyniem, dżemem jagodowym i truskawkowym, posypane pudrem.:)
Marchewkowe ciasto z lukrem pomarańczowym http://wielkiezarcie.com/recipe88992.html
Muffinki z gruszkami!!!
Francuskie paszteciki z mięsem.
Dziś urodziny Mężowskiego, dostał tort tylko dla siebie :)
Uroczy! Ale kremu to mu chyba nie pożałowałaś:)
p.s czekam z niecierpliwością na fotkę całości tego różanego cudu z motylami dla Młodych
Mężowski najbardziej ze wszystkiego co słodkie lubi krem :) Torcik jest maleńki .
Sama jestem ciekawa połączenia różano-motylowego :)
Ale świetny!!! Co tam w środku jest bo chyba biszkopt czekoladowy a to różowe? A foremka skąd taka mała? Super!
Dziękuję! :) Foremka to... puszka po fasolce :) Krem - bita śmietana z galaretką poziomkową.
Ciacho piaskowe z kakao i cytryną.
http://wielkiezarcie.com/recipe56548.html
Muffinki czekoladowe
THE tort :)
Piękny :)
THE BEST Bahati jesteś:)
Piękny:)
Ogrom pracy, bardzo podziwiam... i motyle na różyczkach, te odcienie kolorów - SUPER!
Piękny torcik, zdolniacha jesteś :)
Wspaniały torcik i taki oryginalny, bo motylkowy :)
Dziękuję Wam bardzo za tyle miłych słów! :)
Torcik mocno czekoladowy .....
Oponki serowe
No wiesz, mówiłam że mnie nakręcisz i będę latać za ciachem po mieście heheheh nie masz litości!!!
Złą kobietą jestem, ale dobrym człowiekiem..., albo odwrotnie? Zawsze mi się myli
Oj się działo... Pyszne paszteciki oraz Chlebuś z Orzechami włoskimi!
Zapraszam do nowego wątku, ten już za długi :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=627210&post=627210