Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dzisiaj pieczesz, co do kawusi, a może pachnący chlebek..?..cd..

  • Autor: makusia Data: 2013-12-19 19:43:55

    Witam w nowym wypiekowo deserowym wątku:)

    U nas dzień lukrowania, wczoraj pieczone, to tylko malutka część naszych pierników;)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-12-19 20:03:09

    Bajecznie piękne!

  • Autor: jannaj Data: 2013-12-19 20:12:52

    Jeśli będę coś piec to napewno nie na palmie z murzynkiem ponieważ jej nachalna reklama doprowadza mnie do lekkiej irytacji.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-12-20 13:31:51

    haha dobre, tez mnie denerwuje ta reklama :)))

  • Autor: pa1982 Data: 2013-12-20 16:12:09

    Nigdy w życiu nie kupię Palmy ta reklama działa zniechęcająco.

  • Autor: gabigold Data: 2013-12-19 20:25:51

    U mnie również masa pierniczków ,już polukrowane ,później wstawię fotki, dodatkowo ciasto Cynamonowiec  na jutrzejszą Wigilijkę do szkoły 

  • Autor: gabigold Data: 2013-12-19 20:26:39

    Makusiu, pierniczki Ci cudne wyszły:)

  • Autor: makusia Data: 2013-12-20 09:26:02

    Dziękuję, dekorowane z Synową :)

  • Autor: bahus Data: 2013-12-19 20:45:27

    Piękne pierniczki...kolorowe jak w bajce o Jasiu i Małgosi...

  • Autor: hela36 Data: 2013-12-19 21:42:05

    Cudne

  • Autor: misia2004 Data: 2014-01-05 15:28:30

    Murzynek:)

    Hmmm, a czemu to tutaj mi sie podpięło???

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-12-19 22:02:17

    Śliczne te pierniczki.

    Ja wczoraj upiekłam orzeszki, dziś rurki i makowe krucho - drożdżowe wg alidab. Zdjęcia będą po końcowej obróbce.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-12-20 09:01:39

    Dziś tylko biszkopty pod świąteczne ciasta.

  • Autor: iwciaG Data: 2013-12-20 09:07:37

    I u nas też, Piernicznie się, wczoraj przedświąteczne odbyło! Hi hi...

  • Autor: gabigold Data: 2013-12-20 09:23:04

    Ślicznie i kolorowo:)

  • Autor: makusia Data: 2013-12-20 09:25:35

    Cudne;)

  • Autor: iwciaG Data: 2013-12-20 11:51:39

    Dzięki Wielkie!!!

  • Autor: mlena Data: 2013-12-20 12:18:54

    iwcia śliczne :)

  • Autor: ulla* Data: 2013-12-20 16:09:43

    Bajeczne,a miśki są obłędne!

  • Autor: iwciaG Data: 2013-12-21 13:46:10

    Jeszcze raz Wam dziękuję!

  • Autor: mlena Data: 2013-12-20 12:18:16

    makusiu perniczki przepięknie ozdobione :)

  • Autor: makusia Data: 2013-12-20 12:24:33

    Dziękuję ;)

  • Autor: piszczalka Data: 2013-12-20 13:42:21

    My tez zbobimy pierniczki, z racji tego iz nie sa tak piekne pokaze tylko ciasteczka i muffinki z czekolada i slonecznikiem robione na wigilie dla dzieci

  • Autor: iwciaG Data: 2013-12-20 15:08:10

    Muffinki Baardzo apetyczne mm....!!!

  • Autor: makusia Data: 2013-12-20 15:57:20

    Świetne te ciasteczka ze stempelków;)

  • Autor: piszczalka Data: 2013-12-20 21:12:44

    Ulubione moich dzieci :)))

    Nooo ja tez się ciesze jak je robie :D

  • Autor: ulla* Data: 2013-12-20 16:15:22

    Makusiu,wszystkie pierniczki piękne, ale konik najładniejszy (jednogłośnie, a najbardziej młodej się podoba), foremkę konika -gdzie taką można kupić?

  • Autor: makusia Data: 2013-12-20 18:01:58

    Dziękujemy:) Foremki kupione razem z blaszką w jakimś sklepie internetowym nawet nie pamiętam w jakim:) Ale może znajdziecie np na allegro;)

  • Autor: bogdzia Data: 2013-12-20 16:41:17

    Makowce zawijane w cieście topionym i makowiec warstwowy przed lukrowaniem

    Dopisano 13-12-20 18:31:43:

  • Autor: makusia Data: 2013-12-20 18:03:31

    Ale pyszności

  • Autor: mariolan76 Data: 2013-12-20 23:31:14

    A ja poproszę o przepisy na te makowce

  • Autor: bogdzia Data: 2013-12-21 12:16:40

    Proszę bardzo, zawijany z ciasta topionego http://wielkiezarcie.com/recipe6967.html

    i warstwowy http://wielkiezarcie.com/recipe21632.html

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-12-20 20:51:40

    Dziś stworzone blaty do : salcesonu, ciasta 3 w 1, miodownika królewskiego, biszkopt do ciasta z serem i jabłkami i spód do ciasta z brzoskwiniami i galaretką.

    Więcej grzechów już nie popełnię no chyba że mnie bardzo najdzie.

    Dopisano 13-12-28 19:21:05:

    Świąteczne wypieki.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-12-20 21:13:53

    No to dałaś czadu kochana, a ja nie wykonałam planu dzisiejszego, ale mam nadzieję, że świat przez to się nie zawali

  • Autor: bogdzia Data: 2013-12-28 22:13:58

    Bardzo ładne

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-21 12:21:29

    Piernik a nawet 3. :)

  • Autor: iwciaG Data: 2013-12-21 13:49:42

    Piękne foto i Cuuudny Pieroon. Zazdroszczę...!

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-21 22:57:30

    Nie dotrwał biedak do świąt... :) Dobrze, że pozostałe schowałam przed moimi wyżeraczami. 

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-21 21:19:42

    Kolejne ciacho, które musi sobie kilka dni postać, by nabrać smaku :) 17 kruchych placków (phi, tylko 17mm ciasta upiekłam, też mi wyczyn) do tego mleczna konfitura gotowana z 2l mleka przez 3 godziny. Mam nadzieję, że po oblaniu czekoladą będzie boskie! :)

  • Autor: jannaj Data: 2013-12-21 22:36:55

    Ale odlot! Koniecznie wstaw zdjęcie w przekroju.

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-21 22:52:57

    Nie omieszkam :)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-12-22 06:47:33

    Nie omieszkam :)

    A co to mleczna konfitura? czy przepis na to cudo jest?

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-22 08:32:54

    Zżarło mi tekst!!! Jeszcze raz: 2 litry mleka gotujemy z 2 1/3 szklanki cukru,szczyptą cynamonu lub 2 łyżeczkami esencji waniliowej, szczyptą soli, dodajemy 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej, całość okropnie się spieni. Od tej chwili mieszamy co kwadrans, zbierając szumowiny wszelakie przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu mieszamy częściej, aż całość zgęstnieje i będzie obklejać łyżkę. Marmolada gęstnieje stygnąc. Łączny czas gotowania to ok 3 godziny.
    Przechowujemy w lodówce przez 3-4 tygodnie.

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-28 21:56:38

    W przekroju :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-12-29 08:03:08

    Było boskie? :)

    Jęzor mi uciekł do dupy!

     

     

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-12-29 13:31:30

    W przekroju :) 

    cudo, ślinotoku dostałam mimo, że jestem obżarta

    mogłabyś wstawić w przepisach cały ...kompletny opis? dziękuję z góry!

  • Autor: rdzina Data: 2013-12-30 21:32:31

    W przekroju :) 

    ale cudoooooo !teraz już bym go zjadła  to coś takiego jak ukrainka ? Patrzyłam w Twoich przepisach nie znalazłam go jeżeli możesz wstaw przepis .

  • Autor: dajanka Data: 2014-01-07 11:12:04

    O matko i córko, cóż to z cudo!!! Ani mi się patrzeć nie chce na moje drugie śniadanie...

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-12-21 22:10:19

    U mnie dziś tylko makowce.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-12-22 14:13:13

    Dziś kolej na serniki: gotowany na życzenie wnuka i złota rosa.

  • Autor: megi65 Data: 2013-12-22 17:09:25

    Ciastko Babci Lucci

  • Autor: dajanka Data: 2014-01-07 11:13:03

    A mogę poprosić o linka lub przepis? Wygląda bardzo apetycznie:):):)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-12-23 15:18:00

    U nas czas wypieków rozpoczęty,makowce upieczone, sernik i piernik też, sernik wyrósł wysoko za blaszkę, za to pękł, opadł tylko trochę, ale co tam, w smaku rewelacja:)Został do upieczenia jeszcze keks i rurki, ale to już działka córy.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-12-23 19:57:19

    Ja także wypiekowo obrobiona jestem, chłodzi się tort makowy, a ponadto mam upieczone makowce, sernik z brzoskwiniami i kukułka. Bardzo zadowolona jestem z wypieków, nie było żadnej wpadki .

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-12-23 21:22:51

    Wystawiłam sernik na taras i wyobraź sobie bogdziu, że ścisnął się sernik i wcale nie widać tych pęknięć:)Mam go zamiar polać, polewą wiśniową z wiśniami.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-12-23 21:56:52

    Ostatnie wypieki, 3 bit i domek na herbatnikach.

  • Autor: makusia Data: 2013-12-23 23:37:35

    U nas też popieczone, piernik staropolski uwieczniony, reszta w późniejszym terminie:) Sernik w pierniczkami, makówki, 3-Bit , orzeszki i masa pierniczków:)

    Wypieki udane, po za jednym biszkoptem, klapnął i tyle, trzeba było piec następny:)

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-12-28 16:03:09

    Chleb pszenno - żytni z otrębami, lnem, słonecznikiem i dynią by trochę powymiatać świąteczne " zaległości ":) Właśnie przed chwilą wyjęty z piekarnika. Zdjęcie będzie później

    Dopisano 13-12-28 19:24:12:

    Obiecałam zdjęcie wiec jest :)

    Najbardziej smakuje ze smalczykiem domowej roboty.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-12-28 22:04:28

    A chlebek jak malowany, z której piekarni?

  • Autor: megi65 Data: 2013-12-28 22:11:03

    Łooooooooooooo ja bez smalcu poproszę ... jakby jakiś wiejski twaróg od sąsiada się znalazł to ja bardzo chętnie ...minaaam ... zamykam fotę  , bo ślinka do ust napływa .. )))

  • Autor: bahus Data: 2013-12-29 13:45:45

    Sernik

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-29 14:17:42

    Sernikobrownie

  • Autor: megi65 Data: 2013-12-29 20:39:29

    Smaczniutko wygląda , oj smaczniutko . ))

  • Autor: vanessa862 Data: 2014-01-02 07:06:06

    Super ciasto i są ukochane przez dzieci Oreo :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-12-29 23:29:18

    Nic nie piekłam, dojadamy serniki i drożdżowe, na Sylwestra odmrożę makowiec, będą rurki, ciacho ze śmietaną i galaretką.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-12-30 08:40:34

    Ja poproszę tego serniczka z wisienkami. :)

     

  • Autor: bogdzia Data: 2013-12-30 12:34:53

    U mnie podobnie, wyjada się ostatki poświąteczne

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-12-30 13:45:16

    Bogdziu, bardzo pyszne ciacha:)Do tego tortu makowego, sam jęzorek leci:)

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-12-30 12:39:28

    U mnie dziś casablanka, rolada i może karpatka.

  • Autor: agulinia Data: 2013-12-30 19:48:29

    karpatka

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-30 21:19:15

    Eklerki

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-01 12:05:27

    "Urodziwy" :)

    Eklery to również mój pierwotny pomysł na wieczór sylwestrowy. Najpierw ugotowałam krem karpatkowy, a potem wzięłam się za ciasto. Niestety, podczas pieczenia zwyczajnie się rozjechały i nijak to nadziewać.

    Tak więc szybki pomysł na babeczki. Mało kolorowe, ale wszystkim smakowały :)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-01-01 12:22:56

    SLiczne :)))

  • Autor: makusia Data: 2013-12-31 14:14:07

    Same pyszności u Was;)

    Moi domownicy jednogłośnie zażyczyli sobie sernika, więc upiekłam, z brzoskwiniami i czekoladową pianką, pycha;)

  • Autor: misia2004 Data: 2013-12-31 14:40:06

    Rolada żyrafa i bułeczki do mini hamburgerów:)

  • Autor: ladyhousewife Data: 2014-01-01 16:21:45

    Do kawusi koniecznie pyszny sernik królewski z bezą.

     

  • Autor: misia123 Data: 2014-01-01 16:31:10

    U nas dzisiaj orzechowiec z kawową masą budyniową:)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-01 20:53:53

    U mnie wczoraj pączki i upieczone przez moją siostrę paszteciki ze szpinakiem i z pieczarkami

  • Autor: bahus Data: 2014-01-02 01:22:43

    Noworoczna herbatka...

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-02 16:38:27

    ...z prądem ?

  • Autor: bahus Data: 2014-01-02 18:29:44

    Prąd był w nocy...a ta herbatka w dzień (po prądzie)

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-02 12:51:01

    Noworoczny wypiek. Chleb na zakwasie pszennym z żurawiną i daktylami. Mój zakwas niebawem skończy rok! Nie mogę uwierzyć, że tak długo obawiałam się go zrobić, to banalnie proste! Polecam niezdecydowanym. :)

  • Autor: makusia Data: 2014-01-02 16:13:44

    Noworoczny wypiek. Chleb na zakwasie pszennym z żurawiną i daktylami.
    Mój zakwas niebawem skończy rok! Nie mogę uwierzyć, że tak długo
    obawiałam się go zrobić, to banalnie proste! Polecam niezdecydowanym.
    :) 

    Wygląda obłędnie, tylko sobie popatrzę :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-02 16:40:11

    Ja jestem z tych niezdecydowanych .. a pieczywko pierwsza klasa lux. ))

  • Autor: makaronka Data: 2014-01-02 16:52:39

    Noworoczny wypiek. Chleb na zakwasie pszennym z żurawiną i daktylami.
    Mój zakwas niebawem skończy rok! Nie mogę uwierzyć, że tak długo
    obawiałam się go zrobić, to banalnie proste! Polecam niezdecydowanym.
    :)

    Podziel się przepisem na ten zakwas ze zdecydowaną go zrobić.

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-02 17:28:35

    http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/zakwas-na-wesolo mi, opornej na wiedzę zakwasową wszelaką bardzo pomógł ten artykuł :) na stronie znajdziesz całą masę przydatnych informacji :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-01-02 18:12:20

    Bahati, jestes wielka! Czytałam już różne artykuły i porady ale dopiero to przemawia do mnie:) Muszę sie wybrac do sklepu po odpowiednią mąke i zabieram sie do pracy-w końcu!

    A tak przy okazji zapytam- mam nadzieję piec chleb 1-2 razy w tygodniu, czy w tej sytuacji zaopatrujecie się w kilogramowe paczki mąki w sklepie czy kupujecie raczej gdzieś większe ilości? jeśli tak to gdzie? z góry dziękuję za informacje

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-02 18:39:02

    pewnie nie pomogę, bo ja kupuję hurtowe ilości Barilli gdy jest po 58 centów za kg. :) dziewczyny polecały Bogutyn Młyn z tego co pamiętam, choć warto też się rozejrzeć w okolicy.

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-02 18:54:28

    Uwaga ... moja koleżanka kupiła suuper mąki z młyna wodnego i przy okazji nabyła '' małe żyjątka '' cały domowy dział mączny do kosza poszedł i dezynfekcji .. na szczęście nie deratyzacji ...

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-02 18:56:55

    Wsiadaj na rower i gnaj do Orłowa do młyna a tam już chłopaki w białych kitlach z umączonymi nosami wszystko wytłumaczą w kwestii mąki , chleba , bułki i .... nie tylko

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-02 20:22:07

    Nie wiem, czy pomogę. Ja kupuję zgrzewkę mąki "Kruszwica", typ 650, w sklepie zwanym przez niektórych Carrefour. Kilogram kosztuje coś 1,50 zł. Bardzo mi odpowiada, jako "baza" pod chlebek. Mieszam ją z pełnoziarnistą albo grahamką albo żytnią - te są już droższe, ewentualnie z samej 650. Piekę chleb z kilograma mąki na raz, średnio dwa razy w tygodniu, ze zmienionego przepisu ekkore najczęściej. Zakwasu nie robię, bo mi zwyczajnie taki chleb nie smakuje ale tobie życzę powodzenia. A mąkę naprawdę polecam,. Próbowałam innych ale zawsze coś było nie tak.

  • Autor: makaronka Data: 2014-01-02 19:00:24

    http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/zakwas-na-wesolo mi,
    opornej na wiedzę zakwasową wszelaką bardzo pomógł ten artykuł :)
    na stronie znajdziesz całą masę przydatnych informacji :)

    Dzięki wielkie,jeszcze  jedno małe pytanie,na jakiej konkretnie mące robisz zakwas bo ja próbowałam  na zakwas chlebowy i żurek i niestety klapa.

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-02 19:12:46

    Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :)

  • Autor: makaronka Data: 2014-01-02 19:22:55

    Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :)

    Dziękuję ale sama mam zapas,na tym blogu w przepisie na zakwas pszenny 'jest 'mąka pszenna razowa'' i pomyslałam że to jakas inna.

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-02 19:35:38

    Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :) Dziękuję ale
    sama mam zapas,na tym blogu w przepisie na zakwas pszenny 'jest 'mąka pszenna
    razowa'' i pomyslałam że to jakas inna.

    Nie nie... zakwasu mam spory zapas :D

  • Autor: makaronka Data: 2014-01-02 19:45:52

    Na pszennej 00, zawsze mam spory zapas- mogę Ci wysłać :) Dziękuję
    alesama mam zapas,na tym blogu w przepisie na zakwas pszenny 'jest 'mąka
    pszennarazowa'' i pomyslałam że to jakas inna. Nie nie... zakwasu mam spory
    zapas :D

    No tak,co nie doczyta to dopowie....Już jest w słoju.Jeszcze raz dzięki

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-02 19:47:44

    Nie ma za co :) Razową mąkę kupuję w piekarni koło domu :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-02 19:20:00

    Bardzo ładnie wyrósł. Z daktylami nie próbowałam za to z żurawiną pycha.

    Mimo iż piekę chleb jakoś nie mogę się zdecydować na zrobienie własnego zakwasu, chyba już najwyższa pora się z tym zmierzyć.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-02 19:24:51

    Ciasta sylwestrowo - noworoczne

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-02 21:09:44

    Koleżanko Janeczko ! Makowczyk alidab rozpoznałam , smakowity kawałeczek a to ciacho towarzyszące coś z masa kajmakową czy jabłkami ?

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-03 16:21:27

    Megi trafiony - zatopiony:) kajmak.

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-03 16:37:36

    No masz dyć ja ''pierwsza śledcza z WZ '' , gdzie dobre ciacho dają , podają i pieką . Potrafi jezorkiem cmoknoć i wie co w ciachu siedzi lub ... gapić się w monitor urzeczona smakiem .

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-02 22:18:43

    Co tu dużo pisać, wszystko to pożarłabym

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-02 19:40:46

    Beata pytała o biszkopt z posypką... :)

  • Autor: misia2004 Data: 2014-01-02 20:32:06

    Bahati i jak ja mam schudnąć patrząc na twoje zdjęcia!!:P

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-02 20:36:33

    To one tuczą?! Ło Matko z córką i małą przepiórką... ja nie wiedziała... :D

  • Autor: misia2004 Data: 2014-01-02 20:38:53

    I to jeszcze jak!:P

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-02 20:55:08

    Dlaczego nie jesteś moją sąsiadką ??? (aczkolwiek nic nie mam do moich obecnych ).Uwielbiam w Tobie podejście do pichcenia , tworzę bez okazji bo mam taką potrzebę .. Brawoooooooooo .

    Kiedyś przede mną pan w cukierni zamówił tort z napisem . DLA MNIE ODE MNIE .. )) Nie wyglądał na samotnika ani na frustata .

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-03 20:25:32

    Ech, szkoda mi nie mieć takiej zaj..eeee fajnej sąsiadki, jaka jesteś Ty :)
    Pana w cukierni rozumiem świetnie, trzeba być odrobinę egoistą  i śmiać się losowi w nos :) Już sobie pana wyobraziłam... wiek średni, waga poprawna acz niechudy, garnitur dobrej klasy i nie wiem czemu... kapelusz. :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-04 15:45:11

    Oooo Bahati całkiem młody , rozwichrzony , lokowany do ramion włos , lenonki na nosie . Tiaaa oj jak lubię młodych , kreatywnych z pomysłami nieszablonowymi . Też byłam zdziwiona .

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-03 11:15:51

    Elegancki, o jakim smaku? Musi być urodzinowy, przyznaj się, bez bicia

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-03 13:16:07

    Urodzinowe zaczynam od 7 stycznia :) ten to po prostu biszkopt z masą budyniową, kilkoma kosteczkami ptasiego mleczka i  dżemem wiśniowym. 

  • Autor: ulla* Data: 2014-01-04 22:18:18

    Śliczna dekoracja! Bahati -jak robisz te róże, kremem ze strzykawki? Jaki krem wtedy? poproszę o przepis i sposób wykonania na takie kwiaty na torcie! dzięki.

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-04 22:26:44

    Dziękuję :) Krem na bazie bezy szwajcarskiej z 6 białek, 1,75 szklanki cukru (podgrzane w kąpieli wodnej do rozpuszczenia cukru- trzeba mieszać, by nie uzyskać jajecznicy), ubitych na sztywno. Na końcu dodajemy 400 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę i ubijamy, ubijamy... masa się zważy, lekko panikujemy ale ubijamy dalej i po dobrych 10 minutach mamy super masę! Przekładamy ją do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i rysujemy "ślimaki". Koniec pracy. :)

  • Autor: ulla* Data: 2014-01-05 15:06:35

    Dzięki, wypróbuję,bo te róże już gdzieś na torcie mi mignęły- spodobały mi się i byłam ciekawa z jakiego kremu,tak,żeby się utrzymały,szczególnie na bokach tortu...mam nadzieję,że jak już dojdzie, w praktyce będę umiała.

  • Autor: punca Data: 2014-01-03 20:06:58

    ciasto orzechowe niebo

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-04 13:12:12

    Nasze ukochane pieczywo :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-04 15:41:31

    ...i moje też , tylko zerkam niestety i .. robię się coraz głodniejsza .

  • Autor: anatema Data: 2014-01-04 19:31:50

    Oj , chętnie je ukocham też . A mogę poprosić o przepis ?

  • Autor: hope30 Data: 2014-01-04 16:26:24

    na słono-pizza ,a że cukier za mną tupie od kilku dni-popełnię miodownik,a co!

    i kilka biszkoptów na torty dla LUDZI....dzień,jak co dzień....

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-04 18:13:34

    Ciasto 3 w 1 http://wielkiezarcie.com/recipe79862.html

    Makowiec krucho - drożdżowy od alidab jeszcze do lukrowania

    http://wielkiezarcie.com/recipe21632.html

    Dopisano 14-01-06 11:04:31:

    Ciasta w przekroju : 3 w 1

    I makowy

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-04 18:56:29

    Proszę Koleżanki ... zapodać nam w przekroju coby zmysły smakowe rozbudzić ...

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-04 23:15:40

    Hmmmmm z przekrojem może być problem zobaczymy co się da zrobić. Kto wie czy uda się solenizanta nakłonić by zezwolił na sesję zdjęciową, ale..........kto nie próbuje ten nie wie hihihi.

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-05 08:37:35

    Strzelaj foty na imprezce .. niech tak niechcący obiektyw omsknie z solenizanta na talerzyk albo odwróć uwagę .. '' ooo mucha lata '' lub ''jak nisko leci samolot ... popatrzcie '' .

  • Autor: makusia Data: 2014-01-06 11:33:04

    Ciasto 3 w 1   http://wielkiezarcie.com/recipe79862.html Makowiec
    krucho - drożdżowy od alidab jeszcze do
    lukrowania http://wielkiezarcie.com/recipe21632.htmlDopisano 14-01-06
    11:04:31:Ciasta w przekroju : 3 w 1 I makowy

    Teraz to dopiero narobiłaś smaczku:)))

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-06 11:36:28

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-04 20:49:24

    Swobodna wersja ciasta z przepisu Janeczki669 - krówka cappuccino, nieco odchudzona, bez krówki

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-05 14:58:22

    U nas szybka napoleonka bez pieczenia, na krakersach.

  • Autor: makusia Data: 2014-01-05 18:47:29

    U nas  szybka napoleonka bez pieczenia, na krakersach.

    Lubię takie słodko-słone smaki..pycha :)

  • Autor: makusia Data: 2014-01-05 16:03:24

    U nas lekki deser;)

  • Autor: domia Data: 2014-01-05 17:06:53

    U nas Ciasto Pani Walewska. Tzn..w chwili obecnej juz tylko brudne talerzyki i fotka została.

  • Autor: makusia Data: 2014-01-05 18:46:22

    U nas Ciasto Pani Walewska. Tzn..w chwili obecnej juz tylko brudne talerzyki i
    fotka została.

    Wcale się nie dziwię, wygląda obłędnie pysznie;)

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2014-01-05 18:59:32

    Babeczki kakaowe z kremem pomarańczowym. Miały być na święta, ale nie bardzo mieliśmy nastrój na świętowanie i jedzenie. Były w planach na Sylwestra, ale na planach się skończyło. Dziś przyszła na nie kolej. Cieszę się, ze wypróbowałam ten przepis łatwe i smaczne ciastka. Przepraszam za niezbyt artystyczne zdjęcie.

  • Autor: domia Data: 2014-01-06 19:12:58

    Torcik daquoise wg. megi65

  • Autor: Wkn Data: 2014-01-07 07:28:58

    Właściwie to wczoraj - ale na dzisiaj coś tam jeszcze zostało do kawy :)

    Ślimaczki drożdżowe cynamonowo-rodzynkowe:

  • Autor: Wkn Data: 2014-01-07 08:03:20

    Jesteśmy również tutaj: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151965891956716.1073741829.238455926715&type=3

    Kto ma przepis w swojej książce kucharskiej na Wielkim Żarciu, może podać linka :)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-01-07 13:52:00

    Pizza z serem zawiniętym w rantach z kiełbasą szynkową, świeżą papryką czerwoną, kukurydzą i papryczką peperoni i przyprawami oraz posypaną dużą ilością sera żółtego :)

  • Autor: Wkn Data: 2014-01-07 15:02:17

    Ojejcia, ale kusisz!

  • Autor: Lea2 Data: 2014-01-09 13:54:32

    Wiesz Dorotko, od czasu do czasu można się skusić na taki fast food... Młodzi od razu pochłonęli połowę blachy :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-07 15:50:48

    Ja się tylko pytam ... gdzie fota ??

  • Autor: Lea2 Data: 2014-01-07 15:56:59

    Fota jest, ale w komórce i nijak nie chce się dać wyciągnąć, ale walka trwa dalej... :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-08 18:04:14

    Ja to chyba już tylko takie ciasta powinnam tworzyćzero kalorii.

  • Autor: as Data: 2014-01-08 18:48:53

    haha. Już miałam napisać: "jakie zero kalorii?A ten krem maślany na wierzchu?" Powiększam zdjęcie i .... szczęka opadła. Rzeczywiście zero kalorii.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-08 19:09:31

  • Autor: linka35 Data: 2014-01-08 18:49:10

    Bogdzia jak mogłaś......tak dałam się nabrać. Już chciałam napisać jakie apetyczne ciacho, a tu w powiększeniu wyszło szydło z worka. Wygląda świetnie:)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-08 19:11:14

  • Autor: Wkn Data: 2014-01-08 20:01:41

    Ale bomba - niekaloryczna

  • Autor: misia123 Data: 2014-01-08 20:05:13

    Ale cudo

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-08 21:09:16

    Ekstra!!!! :)

  • Autor: bahus Data: 2014-01-08 21:22:08

    No niby też białko...ale słabo przyswajalne

  • Autor: ulla* Data: 2014-01-08 21:52:31

    Super!

  • Autor: makusia Data: 2014-01-08 23:03:50

    Brawo bogdzia, coś dla mnie

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-09 19:41:52

    Kurde no ! Do prima aprilis jeszcze sporo czasu. Gdy zobaczyłam zdjęcie to pomyślałam " wzorek jak spod szydełka" no i wcale się nie pomyliłam. Udał się Tobie ten żart, oj udał.:):):)

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-11 21:31:38

    Aleee mnie zrobiłaś ... myśle se '' maliny we waflu '' ..a tu wełna szydełkowa - pętelkowa ..

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-12 17:28:52

  • Autor: dajanka Data: 2014-01-13 09:29:03

    Spoglądam...

    Wow!!! Jak zrobić taki wzorek na cieście?

    Mi by brakło cierpliwości... i w sumie wiele się nie pomyliłam, tak czy tak by mi brakło... ;)

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-08 21:08:29

    Mały torcik dla Jubilatek :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-08 21:14:39

    Dolna warstwa śmietany jest z jakimś dodatkiem? Bardzo piękne zdjęcia, o cieście już nie będę wspominała, bo nic dodać, nic ująć

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-08 21:32:58

     Dziękuję. :) Taki spontaniczny wypiek "O Matko, dzieci zaraz wrócą, zrobię im szybko tort!" Pierwsza warstwa jest z czekolada, druga z galaretka truskawkową i 3 łyżkami dżemu truskawkowego. 

    Ciasto (tortownica 21 cm):

    2 szklanki maki pszennej
    1 szklanka cukru

    1 szklanka mleka
    1 szklanka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody 
    5 łyżek kakao
    3 łyżki dżemu truskawkowego
    2 jajka

    Wszystkie składniki miksujemy, na końcu dodajemy dżem i miksujemy jeszcze chwilę. Pieczemy w 160 st C przez 50 minut. Studzimy, przekrawamy na 3 blaty. 

    Masy: 
    500 ml śmietany kremówki
    150 g czekolady
    1 galaretka truskawkowa
    3 łyżki dżemu truskawkowego

    Śmietanę ubijamy, dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej , ostudzona czekoladę, mieszamy niedbale, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w 100 ml galaretkę (ostudzoną) i dżem, mieszamy.

    Polewa:
    6 łyżek mleka
    6 łyżek cukru
    100 g masła
    5 łyżek kakao
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody. 
    Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. 

    Składanie:
    pierwszy blat+2 łyżki dżemu truskawkowego
    masa czekoladowa
    drugi balt+2 łyżki dżemu truskawkowego
    masa truskawkowa
    trzeci blat
    polewa 

    Chłodzimy przez przynajmniej 2 godziny! 

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-08 21:56:25

    Dziękuję za przepis, wart wypróbowania

  • Autor: misia123 Data: 2014-01-08 21:41:52

    mmmniam:)

  • Autor: ulla* Data: 2014-01-08 21:55:37

    Śliczny, i pewnie smaczny, a przepis właśnie czytam na fb Życzenia dla Jubilatek!

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-08 21:56:13

    Dziękuję bardzo :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-08 21:58:14

    Ja także życzę wszystkiego najlepszego bliźniaczkom ( moje bliźniaczki już dorosłe)

  • Autor: makusia Data: 2014-01-08 23:05:15

    Mały torcik dla Jubilatek :) 

    Zdrówka i szczęścia małym księżniczkom:) Tort super:)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-09 19:49:50

    Ale cudo ! Nie muyślałaś przypadkiem by otworzyc cukiernię?

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-10 10:48:39

    Ja? Z czym do ludzi... :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-11 00:06:28

    Z tym co tworzysz i piszę na poważnie :)

  • Autor: misia123 Data: 2014-01-09 14:22:55

    Bułki maślane z żółtym serem, czosnkiem i natką pietruszki:)

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-09 17:10:51

    Chleb tostowy :)

  • Autor: bahus Data: 2014-01-09 17:27:59

    Piękny, wygląda jak babka...

  • Autor: bahus Data: 2014-01-09 18:14:31

    Sernik mojej mamy.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-09 19:30:31

    Sernik mojej mamy.

    Jutro piekę z 2 kg sera, takiej mi ochoty narobiłeś,jaki tam adres do Twojej mamy?:)Na święta zrobiłam też z 2 kg, ale za dużo gęb było do niego, więc wcale tak dobrze sobie nie pojadłam.

  • Autor: dajanka Data: 2014-01-13 09:30:38

    Kocham serniki!!! Narobiłeś mi ochoty...

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-09 20:12:40

    Makowiec warstwowyz wiśniami.

  • Autor: Wkn Data: 2014-01-10 13:36:31

    O matulu, jeśli sama piekłaś i został Ci jeszcze kawałek - nie zjadaj i nie dawaj nikomu do zjedzenia - jadę!!

    Jest gdzieś przepis?

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-10 18:32:54

    Jest, jest, co nie znaczy, że nie zapraszam, u mnie czym chata bogata tym goście ...

    http://wielkiezarcie.com/recipe21632.html , proszę bardzo.

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-10 20:56:58

    Chlebek do odrywania. Ser+natka pietruszki+czerwona cebula+peperoncino+czosnek.

  • Autor: KasiaBMJ Data: 2014-01-11 09:57:45

    Wygląda smakowicie, można prosić o przepis

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-11 16:08:17

    4 szklanki mąki pszennej
    25 g drożdży+1łyżeczkacukru+1łyżeczka mąki+50ml ciepłej wody
    2 łyżki golden syrupu (lub cukru)
    250 ml ciepłej wody
    1 jajko
    50 ml oleju/oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Z drożdży, mąki, cukru, 50ml wody robimy zaczyn, odstawiamy na 10 minut. Wodę mieszamy z solą i golden syrupem/cukrem, dodajemy czosnek, przelewamy do mąki, dodajemy zaczyn i jajko. Wyrabiamy przez 5 minut, dodajemy olej. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, miękkie i sprężyste. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, do podwojenia objętości.
    300 g sera
    2 łyżki oleju/oliwy
    1 czerwona cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka peperoncino
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki. 
    Pokrojoną cebulę dusimy przez 5 minut na oleju, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy, dodajemy masło, posiekany czosnek, pietruszkę. Nie podgrzewamy. Ser ścieramy. 
    Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt 30 cmx70 cm. tniemy na 3 pasy (10 cmx70 cm), smarujemy każdy pas nadzieniem, posypujemy peperoncino i serem. Układamy jeden pas na drugim, następnie tniemy co 10 cm (10 cm x10 cm). Układamy pionowo jeden za drugim w dużej keksówce, posypujemy resztą sera lub smarujemy łyżką roztopionego masła. Odstawiamy do napuszenia na 30 minut, pieczemy przez 30 minut w 180st C.

  • Autor: KasiaBMJ Data: 2014-01-11 17:14:36

    Bardzo dziękuje i zabieram się za prace wszystko w domciu jest

    Dopisano 14-01-11 20:32:45:

    Na jutrzejsze śniadanko. Jak dotrwa do rana !!!

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-01-11 10:33:54

    Kurde, kusisz :)

  • Autor: piła Data: 2014-01-11 13:56:24

    Witam, poproszę przepis.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-11 00:07:34

    Chleb wieloziarnisty.

  • Autor: domia Data: 2014-01-11 15:14:38

    Póki co świeży chleb na zakwasie i polędwica suszona wg.przepisu eva67

    Ciasto z mega ilością różnorodnych owoców i kruszanką siedzi w piekarniku.

    Na piecu "dochodzą" golonki, kapusta ugotowana,okraszona cebulką przysmażoną na skwareczkach.

    Na

  • Autor: dajanka Data: 2014-01-13 09:32:02

    Co to za okazja? Mniam:)

  • Autor: amelia_z Data: 2014-01-11 15:27:04

    Dziś szarlotka wspaniała z przepisu lexi27. mmmm naprawdę wspaniała :)

  • Autor: ulla* Data: 2014-01-11 16:05:42

    Eklerki z budyniem i polewą,pycha!

  • Autor: boroweczka25 Data: 2014-01-11 16:32:05

    Rogaliki z ciasta serowego w/g Smosi, pyszne.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-12 17:42:55

    Ciasto "dziury" z kremem czekoladowym i ajerkoniakowym, ciasteczka pozostające po wycięciu dziur z kremem czekoladowym i sernik Makusi

  • Autor: bahus Data: 2014-01-12 18:08:14

    Ale pyszności...to ja dwie dziury proszę ;)

  • Autor: misia123 Data: 2014-01-12 18:28:06

    Mniam:)Sernik Makusi robię bardzo często,wszystkim smakuje,muszę spróbować zrobić to ciasto dziury:)

  • Autor: makusia Data: 2014-01-12 19:27:53

    Moi domownicy też lubią ten sernik , cieszę się że przypadł Wam do gustu :) 

  • Autor: makusia Data: 2014-01-12 20:12:31

    U nas czterosmakowe ciacho z masą serową, pycha :)

  • Autor: Basialis Data: 2014-01-12 20:30:07

    Pysznie wyglada, a co z przepisem..........bedzie czy juz jest?

  • Autor: makusia Data: 2014-01-12 20:45:54

    Pysznie wyglada, a co z przepisem..........bedzie czy juz jest?

    Będzie, postaram się na jutro:)

  • Autor: Basialis Data: 2014-01-12 20:48:51

    Dziekuje.

  • Autor: makusia Data: 2014-01-13 11:41:30

    Przepis opublikowany, zapraszam :) http://wielkiezarcie.com/recipe106912.html

  • Autor: Wkn Data: 2014-01-15 17:40:07

    Bardzo apetycznie się zapowiada :)

  • Autor: bahus Data: 2014-01-13 00:07:13

    Babka piaskowa

  • Autor: dajanka Data: 2014-01-13 09:33:26

    Uwielbiam -ideał wśród babek:)

  • Autor: dajanka Data: 2014-01-13 09:39:55

    Grzeszyłam pysznymi babeczkami czekoladowymi z jabłkiem, bananami i polewą z gorzkiej czekolady... Przepis godny polecenia -chyba najlepsze muffiny jakie zdarzyło mi się piec:) http://wielkiezarcie.com/recipe64751.html Od razu z podwójnej porcji;)

    O, dziwo gdy wszyscy biegali po babeczki, synuś kromka za kromką prosił o cieplusi chleb z masłem... dawno nie piekłam;)

  • Autor: makusia Data: 2014-01-13 09:44:02

    Djanko, chlebek jak malowany:)

  • Autor: dajanka Data: 2014-01-13 09:57:45

    Najprostszy z przepisu Bahusa ale bez ziół, sera i jajek... taki najprostszy, ale mmmm....

    Rarytasik:)

  • Autor: bahus Data: 2014-01-13 14:18:11

    Chlebek wygląda rewelacyjnie...Najprostszy z przepisu Bahusa ale bez ziół, sera i jajek... taki
    najprostszy, ale mmmm.... Rarytasik:)

    Hihihi ...czyli z mojego przepisu pozostała tylko mąka, woda i drożdże....

  • Autor: dajanka Data: 2014-01-13 17:53:57

    No niby tak, ale Ty mnie zainspirowałeś;) I proporcje zostały bez zmian;)

    Dlaczego bez jajek? Bo i tak ich dużo jemy...

    Dlaczego bez sera i ziół? Bo od czasu do czasu lubimy zjeść kromkę z dżemem:):):)

    Dopisano 14-01-13 19:43:53:

    Zapomniałam napisać, że chlebek z Twojego przepisu był w ogóle pierwszym jaki w życiu upiekłam... :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-13 12:31:54

    Paszteciki z kapustą i grzybami.

  • Autor: heiworth Data: 2014-01-13 15:44:27

    Szarlotka jabłkowo-gruszkowa z bezą ...

  • Autor: makusia Data: 2014-01-13 19:37:26

    Szarlotka jabłkowo-gruszkowa z bezą ...

    Mniam

  • Autor: Lea2 Data: 2014-01-13 19:30:24

    Ciasteczka owsiane z bakaliami :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-14 21:04:30

    Dziś nie piekę, dziś robię motyle :)

  • Autor: as Data: 2014-01-14 21:08:11

    Super

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-14 22:20:32

    Kolorowanka+pergamin+aplikator+książka - oto cały sekret. :)

  • Autor: bahus Data: 2014-01-14 22:35:58

    Adam Mickiewicz też mówił: pióro+atrament+papier - oto cały sekret Pana Tadeusza.

  • Autor: Basialis Data: 2014-01-14 21:22:03

    Alez  Ty masz pomysly i  "zlote raczki". Niejeden cukiernik by Ci pozazdroscil.Piekne!

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-14 22:19:32

    Dziękuję, przygotowuję się do dekorowania tortu na Wielki Bal, czyli przyjęcie urodzinowe córek. :)

  • Autor: madina99 Data: 2014-01-14 23:26:13

    Te bajgle piekę już po raz kolejny.

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-15 08:34:57

    Super, motyle w styczniu :)  Czekamy na tort :)

     

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-15 13:34:32

    Będę informować o postępach :) 

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-15 14:33:42

    Bahati, napięcie rośnie :)  Czekamy :)

  • Autor: ulla* Data: 2014-01-15 08:39:52

    Super te motylki,kolejny fajny pomysł czekamy na tort w takim razie

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-15 13:35:07

    Dziękuję :) 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-15 11:34:35

    No nie... ty chyba wiedźmą jakąś jesteś! Normalna baba tak nie potrafi!

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-15 13:33:33

    Jestem czarującą kobietą.... :D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-15 13:38:05

    Twoje łapki są na wagę złota! Poważnie. Podziwiam ludzi, którzy potrafią robić to, czego ja nie umiem!

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-15 08:43:45

    A to pasztet :) Mój pierwszy w życiu i dumna jestem, sklecony z różnych przepisów, m.in. anna-gu, Mama Rożyczki, Anna Z, izeczka...

    P.S. Trochę zachodu to z tym jest :)

  • Autor: madina99 Data: 2014-01-15 11:19:15

    Bardzo lubię pasztety a Twój wygląda super.

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-15 11:26:55

    Dziękuję za dobre słowo :) W smaku również niczego sobie, choć to cokolwiek trudna kwestia takie dosmaczanie :)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-01-15 14:20:47

    Jak na debiut to wyszedł super!

  • Autor: Lea2 Data: 2014-01-15 15:50:07

    Widać, że znakomicie wyszedł Ci ten pasztet i pewnie jest też pyszny :)

  • Autor: matani Data: 2014-01-15 16:46:09

    Piękny. Trzeba zajrzeć czy Bahati ma jakiś dobry chlebek i już mamy kolacyjkę :D

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-15 21:24:14

    Nie ma to jak WYJCOWE dziewczynki, dziękuję :)

  • Autor: as Data: 2014-01-15 21:28:58

    To i ja Cie pochwalę. Wyszedł Ci super. Trudno uwierzyć, że to eksperyment i pierwszy raz. 

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-15 21:50:18

    as, dziękuję :) Masz dwa wyjścia, możesz wierzyć lub nie :) Tak czy inaczej służę Ci radą, jeśli chciałabyś też upiec :) Przy okazji testowaliśmy nowy nabytek - maszynkę elektryczną do mięsa ZELMER, bo mieliśmy ręczną, wysłużoną.

  • Autor: matani Data: 2014-01-15 21:52:33

    O, maszynka zelmer, to jest to :) zażyczyłam sobie na urodziny 3 lata temu, mąż oburzony, że co to za prezent, uparłam się i koniec, złote kolczyki, których i tak nie noszę mi nie są potrzebne :) a tak mamy pasztety, placki, surówki :)

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-15 22:02:38

    Anitka, Twój mąż ma rację :)

    My kupiliśmy, bo akurat było baaardzo promocyjnie i zupełnie poza planem :) A sentyment do trzepaczek czy innych ręcznych urządzeń mam cały czas :)

  • Autor: as Data: 2014-01-16 21:59:28

    Ja taka maszynkę mam od 20 lat albo i dłużej. Oczywiście nie taki model jak sprzedają teraz. Jestem zadowolona, ale części do niej można nadal kupić bez problemu.nie miałam czwartej tarki czyli do placków ziemniaczanych i kupiłam w tamtym roku. Mam do niej szatkownice.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-15 23:20:12

    Bardzo apetyczny i zwarty pasztecik Ci wyszedł:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-15 18:59:30

    Ciasteczka francuskie z serem, budyniem, dżemem jagodowym i truskawkowym, posypane pudrem.:)


  • Autor: misia2004 Data: 2014-01-15 21:30:05

    Marchewkowe ciasto z lukrem pomarańczowym http://wielkiezarcie.com/recipe88992.html

  • Autor: ladyhousewife Data: 2014-01-16 12:05:51

    Muffinki z gruszkami!!!

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-16 22:19:27

    Francuskie paszteciki z mięsem.

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-17 09:47:23

    Dziś urodziny Mężowskiego, dostał tort tylko dla siebie :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-01-17 10:20:23

    Uroczy! Ale kremu to mu chyba nie pożałowałaś:)

    p.s czekam z niecierpliwością na fotkę całości tego różanego cudu z motylami dla Młodych

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-17 10:38:15

    Mężowski najbardziej ze wszystkiego co słodkie lubi krem :) Torcik jest maleńki .

    Sama jestem ciekawa połączenia różano-motylowego :)

  • Autor: iwett Data: 2014-01-17 15:58:33

    Ale świetny!!! Co tam w środku jest bo chyba biszkopt czekoladowy a to różowe? A foremka skąd taka mała? Super!

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-18 16:42:56

    Dziękuję! :) Foremka to... puszka po fasolce :) Krem - bita śmietana z galaretką poziomkową. 

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-17 15:48:53

    Ciacho piaskowe z kakao i cytryną.

    http://wielkiezarcie.com/recipe56548.html

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-17 16:00:02

    Muffinki czekoladowe

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-18 00:14:34

    THE tort :)

  • Autor: hope30 Data: 2014-01-18 00:29:33

    Piękny :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-01-18 08:44:04

    THE BEST Bahati jesteś:)

  • Autor: misia2004 Data: 2014-01-18 08:45:02

    Piękny:)

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-18 10:33:37

    Ogrom pracy, bardzo podziwiam... i motyle na różyczkach, te odcienie kolorów - SUPER!

  • Autor: makusia Data: 2014-01-18 11:06:14

    Piękny torcik, zdolniacha jesteś :)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-01-18 14:04:40

    Wspaniały torcik i taki oryginalny, bo motylkowy :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-01-18 16:41:10

    Dziękuję Wam bardzo za tyle miłych słów! :)

  • Autor: heiworth Data: 2014-01-18 16:52:10

    Torcik mocno czekoladowy .....

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-18 16:52:47

    Oponki serowe

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-01-18 16:55:51

    No wiesz, mówiłam że mnie nakręcisz i będę latać za ciachem po mieście heheheh nie masz litości!!!

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-18 17:00:50

    Złą kobietą jestem, ale dobrym człowiekiem..., albo odwrotnie? Zawsze mi się myli

  • Autor: iwciaG Data: 2014-01-18 17:14:35

    Oj się działo... Pyszne paszteciki oraz Chlebuś z Orzechami włoskimi!

  • Autor: makusia Data: 2014-01-18 18:33:23

    Zapraszam do nowego wątku, ten już za długi :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=627210&post=627210

Przejdź do pełnej wersji serwisu